Metformin Bluefish 850 mg filmtabletta (60x buborékcsomagolásban)

QRD Template Version 1,12/2005 for MRP/DCP

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Metformin Bluefish500 mg/ 850 mg/ 1000 mg filmtabletta

metformin‑hidroklorid

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkraa későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítménytmásnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-                Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóbanfelsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosátvagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Metformin Bluefishfilmtabletta és milyen betegségek esetén      alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Metformin Bluefish filmtablettaalkalmazása előtt

3.       Hogyan kell szedni a Metformin Bluefishfilmtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Metformin Bluefish filmtablettáttárolni?

6.       További információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Metformin Bluefishfilmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Milyen típusú gyógyszer a Metformin Bluefish filmtabletta?

AMetformin Bluefish metformint tartalmaz, amely a cukorbetegség kezeléséreszolgáló gyógyszer. A gyógyszer a biguanidok csoportjábatartozik. 

 

Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, amely aszervezet vérből történő glukóz‑ (cukor‑) felvételétfokozza.  A szervezet a glükózt energiatermelésre használja fel, vagy tárolja.

Ha Ön cukorbetegségben szenved, akkor hasnyálmirigye nemtermel elég inzulint, vagy a szervezete nem képes azt megfelelőenfelhasználni. Emiatt a vérben magas lesz a glükóz szintje. A Metformin Bluefishsegít, hogy vércukorszintje a lehető leginkább megközelítse a normálértéket.

 

Ha Ön túlsúlyos felnőtt, akkor a Metformin Bluefishfilmtabletta hosszú távú szedésével csökkentheti a cukorbetegségszövődményeinek kockázatát is.

 

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Metformin Bluefishfilmtabletta?

A Metformin Bluefish a 2‑es típusú (neminzulinfüggő) cukorbetegség kezelésére szolgál, amikor a diéta és atestmozgás önmagában már nem elég a vércukorszint megfelelő értékentartásához. Leginkább túlsúlyos betegeknél alkalmazható.

 

Felnőttek szedhetik aMetformin Bluefish filmtablettát önmagában vagy egyéb, a cukorbetegség kezeléséreszolgáló szerekkel együtt (szájon át szedhető gyógyszerek vagy inzulin).

Tíz évnél idősebb gyermekek és serdülőkorúakszedhetik a Metformin Bluefish filmtablettát önmagában vagy inzulinnalkombinálva.

 

 

2.       Tudnivalók a Metformin Bluefish filmtablettaalkalmazása előtt

 

Ne szedje a Metformin Bluefish filmtablettát,

·               ha allergiás (túlérzékeny) a metforminra vagy a készítmény egyébösszetevőjére (lásd: „Mit tartalmaz a Metformin Bluefish filmtabletta”, 6.pont);

·               ha májműködési vagy veseműködési problémái vannak;

·               ha cukorbetegsége rosszul van beállítva, például súlyoshiperglikémia vagy ketoaciózis fordul elő. A ketoacidózis olyan állapot,melynek során úgynevezett „ketontestek” halmozódnak fel a vérben. Tünetei agyomorfájás, gyors és mély légzés, álmosság vagy szokatlan acetonszgú lehellet;

·               ha túl sok vizet vesztett (dehidráció), például tartós vagysúlyos hasmenés vagy többszöri hányás következtében. A dehidrációveseproblémákhoz vezethet, amely fokozhatja a laktát‑acidózis kockázatát(lásd alább „A Metformin Bluefish filmtabletta fokozottelővigyázatossággal alkalmazható” című pontot);

·               ha súlyos, a tüdőt, a légcsöveket vagy a vesét érintőfertőzésben szenved.  A súlyos fertőzés veseproblémákhoz vezethet,amely fokozhatja a laktát‑acidózis kockázatát (lásd alább „A Metformin Bluefishfilmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” című pontot);

·               ha szívelégtelenséggel kezelik, a közelmúltban szívrohama volt,vagy súlyos keringési, illetve légzési problémákkal küzd. Ez a szövetekoxigénhiányához vezethet, amely fokozhatja a laktát‑acidózis kockázatát(lásd alább „A Metformin Bluefish filmtabletta fokozottelővigyázatossággal alkalmazható” című pontot);

·               ha sok alkoholt fogyaszt;

·               ha szoptat.

Amennyiben a fentiek bármelyike érvényes Önre, akkor agyógyszer szedése előtt forduljon orvosához.

 

Mindenképpen kérjen tanácsot orvosától, ha

·               jódtartalmú intravénás kontrasztanyaggal végzett röntgen vagyegyéb képalkotó vizsgálaton kell részt vennie.

·               kiterjedt sebészeti beavatkozást terveznek Önnél.

A vizsgálat vagy a sebészeti beavatkozás előtt és utánbizonyos ideig nem szedheti a Metformin Bluefish filmtablettát. Kezelőorvosaeldönti, hogy ebben az időszakban igényel‑e Ön más kezelést. Fontos,hogy pontosan kövesse az orvos utasításait.

 

A Metformin Bluefish filmtabletta fokozottelővigyázatossággal alkalmazható

A Metformin Bluefish filmtabletta nagyon ritkán súlyosszövődményt – laktát‑acidózist –okozhat, különösen akkor, ha aveséje nem működik megfelelően. A laktát‑acidózis tünetei ahányás, a hasfájás, izomgörcsök, általános rossz közérzet, súlyos fáradtság ésnehézlégzés. Amennyiben ez előfordul Önnél, akkor lehet, hogy azonnalikezelésre van szüksége. Azonnal hagyja abba a Metformin Bluefishszedését, és lépjen kapcsolatba orvosával.

 

A Metformin Bluefish filmtabletta önmagában nem okozhipoglokémiát (túl alacsony vércukorszintet). Ha azonban a Metformin Bluefishfilmtablettát a cukorbetegség kezelésre szolgáló egyéb olyan gyógyszerekkelegyütt szedi, amelyek hipoglikémiát okozhatnak (szulfanilurea, inzulin,glinidek), akkor fennáll a hipoglikémia kockázata.  A hipoglikémiagyengeséggel, szédüléssel, fokozott verejtékezéssel, a szívverésfelgyorsulásával, látási zavarokkal vagy koncentrálási nehézségekkel jár.Cukros ételek vagy italok fogyasztása általában mérsékli ezeket a tüneteket.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Amennyiben jódtartalmúintravénás kontrasztanyaggal végzett röntgen vagy egyéb képalkotó vizsgálatonkell részt vennie, akkor a vizsgálat előtt és után bizonyos ideig nemszedheti a Metformin Bluefish filmtablettát (lásd fenn:„Mindenképpen kérjen tanácsot orvosától…”)

 

Közölje orvosával, haa Metformin Bluefish filmtablettát és az alábbi gyógyszereket egyidejűlegszedi. Ebben az esetben gyakoribb vércukorszint ellenőrzésre van szükség,vagy orvosa módosíthat a Metformin Bluefish filmtabletta adagolásán.

·               Angiotenzin‑konvertáló enzim gátlók (szív‑ ésérrendszeri betegségek, például magas vérnyomás vagy szívelégtelenségkezelésére szolgáló gyógyszerek);

·               Vízhajtók (a szervezetből a víz eltávolítására szolgálnak, avizelet mennyiségének fokozásával)

·               Béta‑2‑agonisták, például szalbutamol vagy terbutalin(az asztma kezelésére szolgáló szerek);

·               Kortikoszteroidok (többféle állapot kezelésére szolgálnak,például a bőr súlyos gyulladása vagy asztma esetén alkalmazzák őket).

 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

A Metformin Bluefish filmtabletta egyidejű bevételebizonyos ételekkel vagy italokkal

A gyógyszer szedése alatt ne fogyasszon alkoholt. Az alkoholfokozza a laktát‑acidózis kockázatát, különösen májproblémák fennállásavagy alultápláltság esetén. Ez az alkoholtartalmú gyógyszerekre is vonatkozik.

 

Terhesség és szoptatás

A terhesség alattcukorbetegségét inzulinnal kell kezelni. Közölje orvosával, ha terhes, úgygondolja, hogy terhes lehet, vagy terhességet tervez, mert akkor orvosamódosíthat a kezelésén.

Ne szedje ezt agyógyszert, ha szoptat, vagy úgy gondolja, hogy szoptatni fogjacsecsemőjét.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépekkezeléséhez szükséges képességekre

A Metformin Bluefish filmtabletta önmagában nem okozhipoglokémiát (túl alacsony vércukorszintet). Ez azt jelenti, hogy a Metformin Bluefishfilmtabletta nem befolyásolja a munkavégzéshez és a gépjárművezetéshezszükséges képességeket. 

 

Fokozottan figyeljen oda azonban, ha a Metformin Bluefishfilmtablettát a cukorbetegség kezelésre szolgáló egyéb olyan gyógyszerekkelegyütt szedi, amelyek hipoglikémiát okozhatnak (szulfanilurea, inzulin,glinidek), mert ebben az esetben fennáll a hipoglikémia kockázata. Ahipoglikémia gyengeséggel, szédüléssel, fokozott verejtékezéssel, a szívverésfelgyorsulásával, látási zavarokkal vagy koncentrálási nehézségekkel jár. Haezeket a tüneteket tapasztalja, akkor ne vezessen, illetve tartózkodjon gépekkezelésétől.

 

 

3.       Hogyan kell szedni a Metformin Bluefishfilmtablettát?

 

A Metformin Bluefish filmtablettát mindig az orvos általelmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A Metformin Bluefish filmtabletta nem pótolhatja azegészséges életmód előnyeit. Továbbra is kövesse orvosa diétára vonatkozótanácsait, és rendszeresen végezzen testmozgást.

 

Szokásos adag

Tíz évnélidősebb gyermekek és serdülőkorúak esetében a Metformin Bluefishfilmtabletta kezdő adagja általában 500 mg vagy 850 mg napontaegyszer. A maximális adag naponta 2000°mg metformin‑hidroklorid, 2–3részre elosztva. 10‑12 év közötti gyermekeknek csak az orvos kifejezettutasítására adható, mivel ebben a korcsoportban korlátozottak a tapasztalatok.

 

Felnőttekesetében a Metformin Bluefish filmtabletta kezdő adagja általában napikétszer–háromszor 500 mg vagy 850 mg. A maximális adag naponta3 000 mg metformin‑hidroklorid, 2–3 részre elosztva.

 

Ha inzulinnal is kezelik, akkor orvosa meg fogja mondaniÖnnek, hogy hogyan kezdje el alkalmazni a Metformin Bluefish filmtablettát.

 

Rendszeres ellenőrzés

·               Orvosa a vércukorszintje alapján fogja beállítani Önnek a MetforminBluefish filmtabletta adagját. Feltétlenül rendszeresen beszéljenkezelőorvosával. Ez különösen fontos gyermekek, serdülőkorúak ésidős betegek esetében.

·               Orvosa legalább évente ellenőrizni fogja veseműködését.Gyakoribb ellenőrzésre lehet szüksége, ha Ön idős, vagy veséje nemműködik megfelelően.

 

Hogyan kell szedni a Metformin Bluefish filmtablettát?

A tablettát étkezésközben vagy étkezés után vegye be. Ezzel elkerülheti az emésztéssel kapcsolatosmellékhatások kialakulását.

Ne zúzza össze, és nerágja szét a tablettákat. A tablettát egy pohár vízzel kell lenyelni.

·               Ha naponta egyszer szedi a tablettát, akkor reggel vegye be(reggeli közben).

·               Ha naponta kétszer szedi a tablettát, akkor reggel (reggeliközben) és este (vacsora közben) vegye be.

·               Ha naponta háromszor szedi a tablettát, akkor reggel (reggeliközben), délben (ebéd közben) és este (vacsora közben) vegye be.

 

Amennyiben kis idő elteltével túl erősnek vagy túlgyengének érzi a Metformin Bluefish filmtabletta hatását, kérjük, értesítsekezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Ha az előírtnál több Metformin Bluefish filmtablettátvett be

Ha az előírtnál több Metformin Bluefish filmtablettátvett be, akkor laktát‑acidózis alakulhat ki. A laktát‑acidózistünetei a hányás, a hasfájás, izomgörcsök, általános rossz közérzet, súlyosfáradtság és nehézlégzés. Haladéktalanul értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Ha elfelejtette bevenni a Metformin Bluefish filmtablettát

Ne vegyen bekétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő adagot a szokásosidőben vegye be.

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásávalkapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így a Metformin Bluefish filmtablettais okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Azalábbi mellékhatások léphetnek fel:

 

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből többmint 1 esetben):

·               emésztőrendszeri problémák, például hányinger (émelygés),hányás, hasmenés, hasi fájdalom, étvágytalanság. Ezek a mellékhatásokleggyakrabban a Metformin Bluefish kezelés kezdetén jelentkeznek. Segít, ha adózisokat a nap folyamán elosztva, étkezés közben vagy közvetlenül étkezés utánveszi be. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, akkor hagyja abba a MetforminBluefish filmtabletta szedését, és konzultáljon orvosával.

 

Gyakori mellékhatások (10 betegből kevesebb, mint 1esetben)

·               Megváltozott ízérzés.

 

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegbőlkevesebb, mint 1 esetben)

·               Laktát‑acidózis. Ez egy nagyon ritka, de súlyosszövődmény, amely különösen akkor fordulhat elő, ha a veséje nemműködik megfelelően. Amennyiben ez előfordul Önnél, akkorazonnali kezelésre van szüksége.
A laktát‑acidózis tünetei a hányás, a hasfájás, izomgörcsök,általános rossz közérzet, súlyos fáradtság és nehézlégzés. Ha ez amellékhatás jelentkezik Önnél, akkor azonnal hagyja abba a Metformin Bluefishszedését, és lépjen kapcsolatba orvosával.

·               Bőrreakciók, például bőrpír (eritéma), viszketés vagyviszkető kiütések (csalánkiütés).

·               Alacsony B12 szint a vérben.

 

Az alábbimellékhatások gyakorisága nem ismert:

·               A máj működését mutató laboratóriumi vizsgálatokeredményeinek eltérései vagy hepatitisz (májgyulladás, amely fáradékonysággal,étvágytalansággal, fogyással, illetve a bőr vagy a szemfehérje sárgáselszíneződésével járhat). Amennyiben ez előfordul Önnél, akkor azonnalhagyja abba a gyógyszer szedését.

 

Gyermekek és serdülőkorúak

A gyermekekre és a serdülőkorúakra vonatkozókorlátozott mennyiségű adat alapján a mellékhatások típusa és súlyossága afelnőttekben észleltekéhez hasonló.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       hogyan kell a Metformin Bluefishfilmtablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Amennyibengyermeket kezelnek a Metformin Bluefish filmtablettával, akkor javasolt, hogy aszülők és a gondozók felügyeljék a gyógyszer szedését.

 

Ez a gyógyszer nem igényelkülönleges tárolást.

 

A buborékcsomagoláson, a dobozon vagy az üvegen feltüntetettlejárati idő („Felh.”) után ne szedje a Metformin Bluefish tablettát. Alejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartásihulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       További információk

 

Mit tartalmaz a Metformin Bluefish500 mg / 850 mg/ 1000 mg filmtabletta?

 

­      A készítmény hatóanyaga a metformin, amelyet a tabletta metformin‑hidrokloridformában tartalmaz.

 

Metformin Bluefish 500 mg:

500 mg metformin‑hidroklorid (megfelel 390 mgmetforminnak) tablettánként.

 

Metformin Bluefish 850 mg:

850 mg metformin‑hidroklorid (megfelel 663 mgmetforminnak) tablettánként.

 

Metformin Bluefish 1 000 mg:

1000 mg metformin‑hidroklorid (megfelel 780 mgmetforminnak) tablettánként.

 

­      Egyéb összetevők:

Tablettamag: Povidon, magnézium‑sztearát.

Filmbevonat: Hipromellóz, makrogol.

 

Milyen a Metformin Bluefish 500 mg/ 850 mg/1000 mg készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

Filmtabletta.

Metformin Bluefish 500 mg:

Fehér, kerek, mindkét oldalán domború, filmbevonatútabletta, egyik oldalán mélynyomású „A”, másik oldalán „60” felirattal.

 

Metformin Bluefish 850 mg:

Fehér, kerek, mindkét oldalán domború, filmbevonatútabletta, egyik oldalán mélynyomású „A”, másik oldalán „61” felirattal.

 

Metformin Bluefish 1 000 mg:

Fehér, ovális, mindkét oldalándomború, filmbevonatú tabletta, egyik oldalán mélynyomású „A”, másik oldalán„62” felirattal. A tabletta felületén található bemetszés nem a tablettaeltörésére szolgál.

 

A Metformin Bluefish 500 mg/850 mg/1000 mg filmtablettabuborékcsomagolásban kerül forgalomba.

 

Metformin Bluefish 500 mg / 850 mg:

A doboz20/28/30/40/42/50/56/60/70/80/84/90/98/100/120/200/300/400 filmtablettáttartalmaz 10 vagy 14 db filmtablettát tartalmazó buborékfóliában.

 

Metformin Bluefish 1 000 mg:

A doboz 20/30/40/50/60/70/80/90/100/120 filmtablettáttartalmaz 10 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban. 

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmiforgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

 

BluefishPharmaceuticals AB

Birger Jarlsgatan 37

SE-111 45 Stockholm

Svédország

 

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térségtagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Ausztria                MetforminBluefish 850 mg/ 1000 mg Filmtabletten

Csehország           Metformin Bluefish 500 mg/ 850mg/ 1000 mg potahované tablety

Dánia                    Metformin“Bluefish”

Franciaország        METFORMINE BLUEFISH 500 mg/ 850 mg/ 1000 mg, comprimé pelliculé

Németország         Metformin Bluefish 500 mg/ 850 mg/ 1000 mg Filmtabletten

Magyarország       Metformin Bluefish 500 mg/ 850 mg/ 1000 mg filmtabletta

Írország                Metformin Bluefish 500 mg/ 850 mg/ 1000 mg film-coated tablets

Olaszország           Metformina Bluefish 500 mg/ 850 mg/ 1000 mg, compresse rivestite con film

Hollandia               Metformine HCl Bluefish 500 mg/ 850 mg/ 1000mg, filmomhulde tabletten

Lengyelország       Metformin Bluefish

Portugália              Metformina Bluefish

Románia               MetforminBluefish 500 mg/ 850 mg/ 1000 mg comprimate filmate

Szlovákia               Metformín Bluefish 500mg/ 850 mg/ 1000 mg filmomobalené tablety

Spanyolország       METFORMINA BLUEFISH 850 mg comprimidos  recubiertos con película

Svédország            MetforminBluefish 500 mg/ 850 mg/ 1000 mgfilmdragerade tabletter

 

 

Metformin Bluefish 500 mg filmtabletta

OGYI-T-20 818/01          30x    PVC / PVdC /Al buborékfóliában és dobozban

OGYI-T-20 818/02          60x    PVC / PVdC /Al buborékfóliában és dobozban

 

Metformin Bluefish 850 mg filmtabletta

OGYI-T-20 818/03          30x    PVC / PVdC /Al buborékfóliában és dobozban

OGYI-T-20 818/04          60x    PVC / PVdC /Al buborékfóliában és dobozban

OGYI-T-20 818/05          100x   PVC / PVdC /Al buborékfóliában és dobozban

OGYI-T-20 818/06          120x   PVC / PVdC /Al buborékfóliában és dobozban

 

Metformin Bluefish 1000 mg filmtabletta

OGYI-T-20 818/08          30x    PVC / PVdC /Al buborékfóliában és dobozban

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. 04. 01.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!