Pramipexole Teva 0,088 mg tabletta (30x (al/al buborékfólia))

Betegtájékoztató

1.Milyen típusú gyógyszer a Pramipexole Teva tabletta és milyen betegségek eseténalkalmazható?
A pramipexol hatóanyag-tartalmú Pramipexole Teva az ún. dopamin-agonistákcsoportjába tartozó gyógyszer, ami az agyi dopamin-receptorok működésétserkenti. A dopamin-receptorok működésének serkentése idegimpulzust vált ki azagyban, ami a testmozgások irányítását segíti.
A Pramipexole Teva tabletta adható idiopátiás ("ismeretlenkóreredetű") Parkinson-kór kezelésére felnőtteknél önmagában vagy levodopával(egy másik, Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszer) kombinálva.
2. Tudnivalók a Pramipexole Teva tabletta szedése előtt
Ne szedje a Pramipexole Teva tablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a pramipexolra vagy a gyógyszer (6. pontbanfelsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Pramipexole Teva tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát korábbi vagy jelenlegibetegségeiről vagy tüneteiről, különösen a következő esetekben:
- ha vesebetegségben szenved.
- ha hallucinációi vannak (olyan dolgokat lát, hall, észlel, ami ténylegesennincs jelen).
A hallucinációk többsége látási jelenség.
- ha kényszermozgásai vannak (pl. a végtagok kóros, irányíthatatlan mozgása).Ha Önnek előrehaladott Parkinson-betegsége van és levodopát is szed,kényszermozgásokat tapasztalhat a Pramipexole Teva adagjának beállítása idején.
- ha Ön aluszékonyságot tapasztal vagy előfordul, hogy hirtelen elalszik.
- ha pszichózisban szenved (pl. amennyiben a skizofrénia tüneteihez hasonlótüneteket észlel).
- ha látászavara van. A Pramipexole-Teva-kezelés alatt időközönként szemészetivizsgálat szükséges.
- ha Ön súlyos szív- vagy érrendszeri betegségben szenved. A vérnyomásátrendszeresen ellenőrizni kell, legfőképpen a kezelés kezdetén. Mindez ahirtelen helyzetváltoztatás (felállás) miatt fellépő vérnyomásesést hivatottkiszűrni.
- ha a tünetek romlanak. Előfordulhat, hogy a tünetek hamarabb kezdődnek,hevesebbek és más végtagra is kiterjedhetnek.
Tájékoztassa kezelőorvosát ha Ön vagy családja/gondozója úgy találja, hogyÖnnél szokatlan viselkedést kiváltó belső kényszer vagy kínzó vágy alakult ki,és nem tud ellenállni bizonyos, saját magát vagy másokat veszélyeztetőcselekedetekre ösztönző indítéknak, késztetésnek vagy kísértésnek. Ezeket ajelenségeket impulzuskontroll zavaroknak hívják, és olyan viselkedésbeliváltozások lehetnek, mint pl. a kóros szerencsejáték-szenvedély, falási vagyvásárlási kényszer, a fokozott szexuális vágy vagy a szexuális gondolatok ésérzések eluralkodása. Lehet, hogy kezelőorvosa módosítja agyógyszeradagot, vagy le is állíthatja a kezelést.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön vagy családja/ gondozója úgy találja, hogyÖnnél mánia (nyugtalanság, emelkedett hangulat vagy túlzott izgatottság) vagydelírium tünetei jelentkeznek (csökkent éberség, zavartság, a realitásérzékelvesztése). Lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a gyógyszeradagot,vagy le is állíthatja a kezelést.
Gyermekek és serdülők
A Pramipexole Teva nem ajánlott gyermekek és 18 évesnél fiatalabb serdülőkkezelésére.
Egyéb gyógyszerek és a Pramipexole Teva tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett,valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kaphatógyógyszereket, gyógynövény-kivonatokat tartalmazó vagy táplálékkiegészítőkészítményeket is.
A Pramipexole Teva-t nem szabad együtt szedni antipszichotikus gyógyszerekkel.Óvatosan kell eljárni, ha Ön az alábbi gyógyszereket szedi:
- cimetidin (melyet a fokozott gyomorsav-termelődés csökkentésére ésgyomorfekély kezelésére alkalmaznak),
- amantadin (a Parkinson-kór kezelésére alkalmazható),
- mexiletin (a kamrai aritmia néven ismert szívritmuszavar kezelésérealkalmazható),
- zidovudin (a szerzett immunhiányos szindróma (AIDS, az emberi immunrendszerbetegsége) kezelésére használatos),
- ciszplatin (különféle rákos megbetegedések kezelésére használják),
- kinin (melyet a fájdalmas éjszakai lábikragörcsök megelőzésére és a maláriafalcipárum malária néven ismert rosszindulatú változatának kezelésérealkalmaznak),
- prokainamid (szívritmuszavar kezelésére használják).
Ha Ön levodopát szed, a Pramipexole Teva-kezelés megkezdésekor ajánlott alevodopa adagjának csökkententése.
Csak körültekintéssel szabad nyugtató (szedatív hatású) gyógyszert szedni vagyalkoholt fogyasztani. Ilyen esetekben a Pramipexole Teva ezek hatását növelvebefolyásolhatja a gépjárművezetési és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Pramipexole Teva egyidejű bevétele étellel, itallal vagy alkohollal

A Pramipexole Teva kezelés alatt csak körültekintéssel szabad alkoholtfogyasztani. A Pramipexole Teva tabletta étkezés közben vagy az étkezésekközötti időben egyaránt bevehető.Amennyiben álmosságot tapasztal, akkor azsúlyosbodhat alkohol fogyasztásakor.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes, vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetőségevagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével. Kezelőorvosa meg fogja beszélni Önnel, hogy folytatniakell-e a Pramipexole Teva szedését.
A Pramipexole Teva tablettának a fejlődő magzatra kifejtett hatásai nemismertek. Ezt szem előtt tartva a terhesség ideje alatt csak abban az esetbenalkalmazható a Pramipexole Teva, ha kezelőorvosa ezt tanácsolta.
A szoptatás ideje alatt nem szabad Pramipexole Teva tablettát szedni. APramipexole Teva jelentősen csökkenti a tejtermelést és ráadásul, bekerülve azanyatejbe az újszülött szervezetére is hatással lehet. Ennek megfelelően, hanélkülözhetetlennek ítélik a Pramipexole Teva kezelést ebben az időszakban,akkor abba kell hagyni a szoptatást.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre A Pramipexole Teva hallucinációkat okozhat (olyan dolgoklátását, hallását, észlelését, melyek ténylegesen nincsenek jelen). Ilyenesetekben nem szabad autót vezetni és gépeket kezelni.
A Pramipexole Teva tabletta szedésének ideje alatt aluszékonyság és hirtelenelalvás léphet föl, különösen Parkinson-kórban szenvedőknél. Nem szabad autótvezetnie vagy gépeket kezelnie, ha Ön is tapasztalja ezeket a mellékhatásokat.Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön is észleli ezeket a rendellenességeket.
3. Hogyan kell szedni a Pramipexole Teva tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.Kezelőorvosa fogja Önt tájékoztatni a helyes adagolásról.
A Pramipexole Teva tabletta étkezés közben vagy az étkezések közötti időbenegyaránt bevehető. A tablettát vízzel kell bevenni.
A napi adagot 3 egyenlő részre osztva kell bevenni.
A kezelés első hetében a 0,088 mg-os Pramipexole Teva tablettából kell bevennie3 x 1-et naponta (vagyis a napi adag 0,264 mg pramipexol bázis).
A későbbiekben fokozatosan, 5-7 napos időközönként kezelőorvosa utasításaitkövetve növelni kell a napi adagot az Ön egyedi szükségleteinek leginkábbmegfelelő fenntartó dózisig.
Fenntartó kezelésként a szokásos adag 1,1 mg naponta. Mindazonáltal, afenntartó napi dózis tovább növelhető. Amennyiben orvosa szükségesnek látja,akár maximálisan 3,3 mg-os dózisig növelheti a napi pramipexol adagot. Egyesesetekben alacsonyabb fenntartó adag - 3 x 0,088 mg - is elegendő lehet aPramipexole Teva tablettából.
Vesebetegségben szenvedők
Ha az Ön veseműködése közepesen vagy súlyosan beszűkült, orvosa csökkentheti aPramipexole Teva adagját, vagyis naponta csupán egy vagy két tabletta szedésétírja elő. Közepesen beszűkült vesebetegségben a szokásos kezdő adag naponta 2 x1 Pramipexole Teva 0,088 mg tabletta. Súlyos vesebetegségben a szokásos kezdőadag naponta mindössze 1 Pramipexole Teva 0,088 mg tabletta.
Ha az előírtnál több Pramipexole Teva tablettát vett be
Ha véletlenül túlságosan sok tablettát vett be,
- Azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy a legközelebbi kórház sürgősségirészlegéhez (ha gépjárművel megy, ne Ön vezessen).
- Hányás, nyugtalanság és bármely, a 4. pontban ("Lehetségesmellékhatások") felsorolt mellékhatás jelentkezhet.
Ha elfelejtette bevenni a Pramipexole Teva tablettát
Ne aggódjon! Egyszerűen hagyja ki az elfelejtett adagot és vegye be a következőadagot a megfelelő időpontban. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adagpótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Pramipexole Teva tabletta szedését
Orvosa megkérdezése nélkül ne hagyja abba a Pramipexole Teva szedését. Ha Önnekabba kell hagynia a gyógyszer szedését, orvosa fokozatosan fogja csökkenteni azadagot. Ez a tünetek súlyosbodásának kockázatát csökkenti.
A Pramipexole Teva tabletta szedését nem szabad hirtelen abbahagynia. Agyógyszerszedés hirtelen abbahagyása miatt egy súlyos állapot, az ún.neuroleptikus malignus szindróma fejlődhet ki, ami nagyon nagy kockázattal jár.A tünetek a kövekezők:
- mozgásképtelenség (akinézia)
- merev izmok
- láz
- ingadozó vérnyomás
- szapora szívverés (tahikardia)
- zavart tudatállapot
- a tudatszint csökkenése (pl. kóma).
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatásokat az alábbi gyakoriságikategóriák alapján értékelték:
Nagyon gyakori:
- Diszkinézia (pl. kóros akaratlan végtagmozgások)
- Álmosság
- Szédülés
- Hányinger (rosszullét)
Gyakori:
- Szokatlan viselkedésre való kényszer
- Hallucinációk (olyan dolog látása, hallása, bármilyen módon történőészlelése, ami ténylegesen nincsen jelen)
- Zavartság
- Fáradtság
- Álmatlanság (inszomnia)
- Folyadék visszatartás, általában a lábakban (perifériás ödéma)
- Fejfájás
- Alacsony vérnyomás (hipotónia)
- Szokatlan álmok
- Székrekedés
- Látásromlás
- Hányás
- Fogyás, beleértve az étvágy csökkenését
Nem gyakori:
- Paranoia (pl. az egyén önmagáért való túlzott aggódása)
- Érzékcsalódás
- Túlzott nappali álmosság és hirtelen elalvás
- Emlékezetkiesés (memóriazavar)
- Hiperkinéziák (túlzott kényszermozgás és mozdulatlanságra való képtelenség)
- Hízás
- Allergiás reakciók (pl. bőrkiütés, viszketés, túlérzékenység)
- Ájulás
- Szívelégtelenség (szívbetegség, ami légszomjat és a boka dagadásátokozhatja)*
- Nem megfelelő antidiuretikus-hormon-szekréció (a vízvisszaszívást serkentőhormon nem megfelelő termelődése)*
- Nyugtalanság
- Diszpnoé (nehézlégzés)
- Csuklás
- Pneumónia (tüdőgyulladás)
- Saját magát vagy másokat veszélyeztető cselekedetekre ösztönző indítékoknak,késztetéseknek vagy kísértésnek való ellenállásra való képtelenség, beleértveaz alábbiakat:
-- Kóros szerencsejáték-szenvedély a súlyos személyes és családi következményekellenére.
-- Megváltozott vagy megnövekedett szexuális érdeklődés, vagy túlzottanérdeklődést mutató viselkedés önmagával vagy másokkal szemben, pl.megnövekedett nemi vágy
-- Ellenállhatatlan vásárlási és költekezési kényszer
-- Túlevés (rövid idő alatt nagy mennyiségű étel fogyasztása) vagy evéskényszer(a normálisnál és az éhség csillapítására elegendő mennyiségűnél több ételfogyasztása)*
-- Delírium (csökkent éberség, zavartság, a realitásérzék elvesztése)
Ritka:
- Mánia (nyugtalanság, emelkedett hangulat vagy túlzott izgatottság)
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti viselkedésbeli változások bármelyikéttapasztalja. Kezelőorvosa tanácsot fog adni a kezelésük vagy tüneteikcsökkentésének módjára vonatkozóan.
* A csillaggal jelölt mellékhatások gyakoriságát nem lehet pontosanmeghatározni, mert nem fordultak elő a 2762, pramipexollal kezelt beteg adataittartalmazó klinikai vizsgálati adatbázisban. Gyakorisági kategóriájukbesorolása nem lehet magasabb, mint a "nem gyakori" kategória.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a Pramipexole Teva tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje aPramipexole Teva tablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásbantárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Pramipexole Teva tabletta
A készítmény hatóanyaga a pramipexol.
0,088 mg, 0,18 mg, 0,35 mg, illetve 0,7 mg pramipexolt tartalmaz tablettánként,0,125 mg, 0,25 mg, 0,5 mg, illetve 1 mg pramipexol-dihidroklorid-monohidrátformájában.
Egyéb összetevők: mannitol, mikrokristályos cellulóz,nátrium-keményítő-glikolát, povidon, magnézium-sztearát,nátrium-sztearil-fumarát, kolloid szilícium-dioxid.
Milyen a Pramipexole Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás
- A Pramipexole Teva 0,088 mg tabletta: fehér, kerek tabletta, egyik oldalán"93", másik oldalán "P1" dombornyomásos jelzéssel.
- Pramipexole Teva 0,18 mg tabletta: fehér, kerek, törővonallal ellátotttabletta, a törővonallal ellátott oldal egyik felén két darab, egymás felettelhelyezkedő "P2", másik oldalán "93" dombornyomásos jelzéssel.A tabletta egyenlő adagokra osztható.
- Pramipexole Teva 0,35 mg tabletta: fehér, ovális, mindkét oldalán domborúfelületű tabletta, az egyik oldalán függőleges törővonallal elválasztvamélynyomású "9" és "3" jelöléssel, a másik oldalán pedig"8023" jelöléssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
- Pramipexole Teva 0,7 mg tabletta: fehér, kerek, törővonallal ellátotttabletta, a törővonallal ellátott oldal egyik felén két darab, egymás felettelhelyezkedő "8024" , másik oldalán "93" dombornyomásosjelzéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
- A Pramipexole Teva tabletták 30, 30 × 1, 50 × 1, 100 × 1 és 100 tablettáttartalmazó buborékcsomagolásban és 90 tablettát tartalmazó tartályban kerülnekkereskedelmi forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!