Piprason 30 mg tabletta (28x buborékcsomagolásban )

Hqrdtemplatecleanhu

 

Betegtájékoztató:Információk a felhasználó számára

 

Piprason10 mg tabletta

Piprason 15 mg tabletta

Piprason30 mg tabletta

aripiprazol

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Önszámára fontos információkat tartalmaz.

·               Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·               További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagygyógyszerészéhez.

·               Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha abetegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

·               Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa errőlkezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem soroltbármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

1.            Milyen típusú gyógyszer a Piprason és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.            Tudnivalók a Piprason szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Piprasont?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Piprasont tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.            Milyen típusú gyógyszer a Piprason és milyen betegségekesetén alkalmazható?

 

A Piprason hatóanyaga az aripiprazol, ami az úgynevezett antipszichotikumok csoportjába tartozik.

Olyan kezelésére alkalmazzák, akik olyan dolgokat láthatnak, hallhatnak vagyérzékelhetnek, amelyek valójában nincsenek ott , gyanakvással, téveszmékkel, beszéd és viselkedésbeli zavarral ésérzelmi elsivárosodással járó betegségben szenvednek. Ezek a betegekdepressziósak, önvádlók, szorongók vagy feszültek is lehetnek.

 

A Piprasont olyan felnőttek kezelésére alkalmazzák akik olyanbetegségtől szenvednek, melynek tünetei a túlzott feldobottság, felfokozottaktivitás, a szokásosnál kevesebb alvásigény, felgyorsult beszédgondolatrohanással és néha kifejezett ingerlékenység. Ezen kívül felnőtteknélmegelőzi az ezen állapotba történő visszaesést azoknál a betegeknél, akik aPiprason-kezelésre reagáltak.

 

 

2.            Tudnivalók a Piprason szedése előtt

 

Ne szedje a Piprasont:

 

  • ha allergiás az aripiprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

 

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

 

A Piprason szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbimegbetegedések bármelyikében szenved:

·               Magas vércukorszint (amire olyan tünetekjellemzőek, mint a kínzó szomjúság, nagy mennyiségű vizelet ürítése,étvágynövekedés és gyengeségérzés) vagy a családjában előfordult cukorbetegség.

·               Görcsroham.

·               Önkéntelen, rendszertelen izommozgás, különösenaz arcon.

·               Szív-, és érrendszeri megbetegések, szív-, ésérrendszeri megbetegedések a családban, agyi érkatasztrófa („sztrók") vagyátmeneti agyi vérellátási zavar („mini" sztrók), rendellenes vérnyomás.

·               Vérrögök vagy a családi kórtörténetben szereplővérrögök, ha az antipszichotikumokat összefüggésbe hozták a vérrögökkialakulásával.

·               Korábban tapasztalt, túlzott mértékűjátékszenvedély.

 

Ha testtömeg-gyarapodás, szokatlan mozgások, a normál napitevékenységeket akadályozó aluszékonyság, bármilyen nyelési nehézség vagytúlérzékenységi tünet fordul elő, kérjük, jelezze kezelőorvosának.

 

Ha Ön idősebb beteg és demenciában szenved (emlékezetkieséssel ésegyéb szellemi képességek elvesztésével járó betegség), Ön vagygondviselője/hozzátartozója feltétlenül közölje a kezelőorvossal, ha akorábbiakban szélütése (sztrók) vagy átmeneti agyi vérellátási zavara („mini”sztrókja) volt.

 

Haladéktalanul közölje kezelőorvosával, ha bármilyen, önmagára nézveártalmas gondolatai vagy érzései támadnak. Az aripiprazol-kezelés soránöngyilkossági gondolatokról és öngyilkos magatartásról számoltak be.

 

Haladéktalanul jelezze kezelőorvosának, ha izomfeszülést vagyizommerevséget, illetve magas lázat, verejtékezést, megváltozott tudatállapototvagy nagyon gyors, illetve rendszertelen szívverést észlel.

 

Gyermekek és serdülők

 

A Piprason nem alkalmazható 18 éves kor alatti gyermekek és serdülőkkezelésére.

 

Egyéb gyógyszerek és a Piprason

 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét ajelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezettt egyébgyógyszereiről.

 

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek: a Piprason növelheti avérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát,ha a vérnyomása beállítására szolgáló gyógyszert szed.

 

A Piprason más gyógyszerekkel történő együttes szedése eseténszükség lehet a Piprason adagjának módosítására. Különösen fontos megemlíteni akövetkezőket kezelőorvosának:

·               Szívritmuszavart korrigáló gyógyszerek

·               Depresszió elleni gyógyszerkészítmények vagygyógynövények, melyeket a depresszió illetve szorongás kezelésére alkalmaznak

·               Gombaellenes szerek

·               Bizonyos gyógyszerek, melyeket HIV-fertőzéskezelésére alkalmaznak

·               Görcsoldók, melyeket az epilepszia kezelésérehasználnak

 

A szerotonin-szintet növelő gyógyszerek: triptánok, tramadol,triptofán, SSRI-k (például paroxetin és fluoxetin), triciklusosantidepresszánsok (például klomipramin, amitriptilin), petidin, orbáncfű ésvenlafaxin. Ezek a gyógyszerek megnövelik a mellékhatások kockázatát. Haszokatlan tüneteket észlel, amikor ezeket a gyógyszereket a Piprasonnal együttszedi, kezelőorvosához kell fordulnia.

 

A Piprason egyidejű bevételeétellel, itallal és alkohollal

 

A Piprason étkezéstől függetlenül szedhető.

Ne fogyasszon alkoholt a Piprason szedése alatt!

 

Terhesség és szoptatás

 

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhességlehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljenkezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A következő tünetek jelentkezhetnek olyan újszülött csecsemőknél,akiknek édesanyja Piprasont szedett a harmadik trimeszterben (a terhességutolsó három hónapjában): remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség,álmosság, izgatottság, légzési problémák és táplálási zavarok. Ha az Önújszülött gyermekénél ezen tünetek bármelyike előfordul, tájékoztassakezelőorvosát.

 

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha szoptat.

Amennyiben Piprason-ot szed nem szoptathat.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhezszükséges képességekre

 

A kezelés ideje alatt tilos gépjárművet vezetni, illetve bármilyenszerszámmal vagy géppel munkát végezni mindaddig, míg nincs tisztában azzal,hogy a Piprason milyen hatással van Önre.

 

A Piprason laktózt tartalmaz

 

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyoscukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert.

 

 

3.            Hogyan kell szedni a Piprasont?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelőenszedje. Amennyiben nem

biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, vagygyógyszerészét.

 

A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek 15 mg naponta egyszer. Ennek ellenére kezelőorvosa előírhat alacsonyabb vagy magasabbadagot is, maximum 30 mg-ot naponta egyszer.

 

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

 

A Piprason nem alkalmazható 18 éves kor alatti gyermekek és serdülőkkezelésére.

 

A Piprason tablettát lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontbanszedje be. Nincs jelentősége, hogy a tablettátétkezés közben vagy étkezésen kívül szedi be. A tablettát mindig egészben,vízzel kell bevenni.

 

Még ha jobban is érzi magát, neváltoztassa meg, illetve ne hagyja abba a Piprason napi adagjának szedésétanélkül, hogy azt előzőleg kezelőorvosával megbeszélte volna.

 

Ha az előírtnál több Piprasont vett be

 

Amennyiben észleli, hogy a Piprason tablettából többet vett be, mintamennyit kezelőorvosa Önnek előírt (vagy, ha valaki más beszedett néhányPiprason tablettát), azonnal értesítse kezelőorvosát. Amennyiben nem tudjaelérni kezelőorvosát, keresse fel a legközelebbi kórházat és vigye magával akészítmény dobozát!

 

Ha elfelejtette bevenni a Piprasont

 

Amennyiben kihagyott egy adagot, vegye be az elfelejtett adagotamilyen gyorsan csak lehet, de ne vegyen be kétszeres adagot egy nap alatt.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásávalkapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetségesmellékhatások

 

Mint mindengyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

 

Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet): akaratlan izomrángás vagy rángatózó mozgások, fejfájás, fáradtság,hányinger, hányás, kellemetlen érzés a gyomorban, székrekedés, fokozottnyáltermelés, szédülés, alvászavar, nyugtalanság, szorongás, álmosság, remegésés homályos látás.

 

Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 betegetérinthet): egyes emberek megszédülhetnek, különösenfekvő vagy ülő helyzetből történő felálláskor vagy heves szívdobogásttapasztalhatnak. Néhány ember lehangoltnak érezheti magát.

 

A következő mellékhatásokat az aripiprazolt tartalmazó készítményekforgalomba hozatalát követően jelentették, de előfordulási gyakoriságuk nemismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

 

Változás néhány vérsejt számában; szokatlan szívdobogás; hirtelen,megmagyarázhatatlan halál; szívroham; allergiás reakciók (pl. a száj, nyelv,arc és a torok duzzanata, viszketés, kiütés); magas

vércukorszint, cukorbetegség kialakulása, illetve meglévő cukorbetegségrosszabbodása, ketoacidózis (ketonok a vérben és vizeletben) vagy kóma,alacsony nátriumszint a vérben; testsúlygyarapodás, testsúlycsökkenés,étvágytalanság; idegesség, nyugtalanság, szorongás érzés, túlzott mértékűjátékszenvedély; öngyilkossági gondolatok, öngyilkossági kísérlet ésöngyilkosság; beszédzavar, görcsroham, szerotonin szindróma (olyan reakció, amifokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot,részegségérzést, lázat, izzadást vagy izommerevséget okozhat), a következőtünetek kombinációja: láz, izommerevség, szapora légzés, verejtékezés,tudatzavar és a vérnyomás, valamint a pulzusszám hirtelen megváltozása; ájulás,magas vérnyomás, vérrögök a vénákban, különösen a lábakban (tünetei közétartozik a duzzanat, fájdalom és a láb vörössége), mely a véredényekenkeresztül eljuthat a tüdőkbe, mellkasi fájdalmat és légzési nehézséget okozva(amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz);gégefő körüli izmok görcse, élelmiszerek véletlenszerű belégzése tüdőgyulladásveszélyével, nyelési nehézség; hasnyálmirigy-gyulladás; májelégtelenség,májgyulladás, a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése, normálistól eltérőmájfunkciót értékelő laboratóriumi vizsgálati eredmények, hasi és gyomortájikellemetlen érzés, hasmenés; bőrkiütés és fényérzékenység; szokatlan hajhullásilletve a hajszálak elvékonyodása, fokozott verejtékezés; izommerevség vagyizomgörcsök izomfájdalom, gyengeség; akaratlan vizeletürítés, vizelésinehézség; elhúzódó és/vagy fájdalmas merevedés; a testhőmérséklet-szabályozászavara vagy túlhevülés, mellkasi fájdalom és a kezek, bokák vagy lábfejekduzzanata.

 

Idős, demenciában szenvedő betegeknél az aripiprazol szedésénekideje alatt több halálos kimenetelű esetet is jelentettek. A fentieken kívülszélütést vagy átmeneti agyi vérellátási zavart jelentettek.

 

További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél

 

Tizenhárom éves vagy annál idősebb serdülőkorúak hasonló típusúmellékhatásokat és hasonló gyakorisággal tapasztaltak, mint a felnőttek, kivéveaz álmosságot, kontrollálhatalan izomrángatózást vagy akaratlan mozdulatokat,nyugtalanságot és fáradtságot, melyek nagyon gyakoriak voltak

(10 beteg közül több mint egy), valamint a felhasi fájdalmat,szájszárazságot, megnövekedett szívfrekvenciát, testtömeg gyarapodást,megnövekedett étvágyat, izomrángatózást, kontrollálhatatlan végtagmozgást ésszédülés érzést - különösen fekvő vagy ülőhelyzetből történő felállásnál –melyek gyakoriak voltak (100 beteg közül több mint egy).

 

A Piprason nem alkalmazható 18 éves kor alatti gyermekek és serdülőkkezelésére.

 

Mellékhatásokbejelentése

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem soroltbármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokatközvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül A mellékhatások bejelentésével Ön ishozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre agyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.       Hogyankell a Piprasont tárolni?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő után neszedje ezt a gyógyszert.

 

Ez a gyógyszernem igényel különleges tárolást.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartásihulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használtgyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       Acsomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Piprason?

 

A készítmény hatóanyaga azaripiprazol.

 

Piprason 10 mg tabletta:

Egy tabletta 10 mg aripiprazolttartalmaz.

 

Piprason15 mg tabletta:

Egy tabletta 15mg aripiprazolt tartalmaz.

 

Piprason 30 mg tabletta:

Egy tabletta 30 mg aripiprazolttartalmaz.

 

·               Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő,vörös vasoxid, hidroxipropil-cellulz, laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát.

 

Milyen a Piprasonkülleme és mit tartalmaz a csomagolás?

 

Piprason 10 mg tabletta:

A Piprason 10 mg tabletta kerek,mindkét oldalán domború, halvány rózsaszínű tabletta. A tabletták OPA/Al/PVC//Al csomagolásban, dobozba csomagolva kerülnekforgalomba, amely 56 tablettát tartalmaz.

 

Piprason15 mg tabletta:

A Piprason 15 mg tabletta kerek,mindkét oldalán domború, halvány rózsaszínű tabletta, egyik oldalánbemetszéssel. A tabletták OPA/Al/PVC//Al csomagolásban,dobozba csomagolva kerülnek forgalomba, amely 56 tablettát tartalmaz.

 

 

Piprason 30 mg tabletta:

A Piprason 30 mg tabletta kerek,mindkét oldalán domború, halvány rózsaszínű tabletta. A tabletták OPA/Al/PVC//Al csomagolásban, dobozba csomagolva kerülnekforgalomba, amely 28 tablettát tartalmaz.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja:

MeditopGyógyszeripari Kft.

2097Pilisborosjenő, Ady Endre u. 1.

Magyarország

 

Gyártó:

J. Uriach y Compania SA

PoligonIndrustial Riera de Caldes Avda Cami Reial 51-57, Palau-solitá i Plegamans,Barcelona, 08184, Spanyolország

 

Piprason 10 mg tabletta

OGYI-T-22863/01        56x       OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban

 

Piprason15 mg tabletta

OGYI-T-22863/02        56x       OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban

 

Piprason 30 mg tabletta

OGYI-T-22863/03       28x      OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban      

 

Abetegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. június

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!