Olanzapin Mylan 10 mg filmtabletta (28x)

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A OLANZAPINMYLAN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az OLANZAPIN MYLAN az ún. antipszichotikumok csoportjához tartozik.
Az OLANZAPIN MYLAN olyan betegség kezelésére használatos, melynek tünetei közétartozik: olyan dolgok hallása, látása, vagy érzékelése, melyek nem valódiak,tévhitek, szokatlan gyanakvás és zárkózottá válás. Az ebben a betegségbenszenvedő betegek lehetnek nyomott hangulatúak, feszültek vagy nyugtalanok.
OLANZAPIN MYLAN olyan állapot kezelésére is alkalmazható, aminek tünetei:szélsőséges jókedv, a normálist meghaladó energiaszint, a szokásosnál kevesebbalvásigény, felgyorsult beszéd gondolatrohanással és néha kifejezettingerlékenység. Hangulatstabilizáló szerként is használatos, mely megelőzi azelőbbi állapottal járó kórosan magas és alacsony hangulati szélsőségek továbbielőfordulását.
2. TUDNIVALÓK AZ OLANZAPIN MYLAN ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne szedje az OLANZAPIN MYLAN-t:
- allergiás (túlérzékeny) az olanzapinra, földimogyoróra, szójára vagy azOLANZAPIN MYLAN egyéb összetevőire. Az allergiás reakciót felismerheti kiütés,viszketés, az arc vagy az ajkak duzzanata, illetve légszomj jelentkezéséről.Értesítse kezelőorvosát, ha ilyet tapasztalt.
- ha Önnél korábban a zöldhályog bizonyos formáját (emelkedett szemnyomást)állapították meg.
AZ OLANZAPIN MYLAN fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- Az ilyen típusú gyógyszerek elsősorban az arc vagy a nyelv izmainak szokatlanmozgását okozhatják. Ha az OLANZAPIN MYLAN kezelés elkezdését követően ilyetészlel, értesítse kezelőorvosát.
- Az ilyen készítmények nagyon ritkán okozhatnak lázat, szaporább légzést,verejtékezést, izommerevséget és aluszékonyságot vagy álmosságot. Ha ezeket atüneteket észleli, azonnal forduljon orvosához.
- Az OLANZAPIN MYLAN használata demenciában (szellemi hanyatlásban) szenvedőidős betegek esetében nem ajánlott, mert súlyos mellékhatásokhoz vezethet.
Amennyiben az alábbi betegségek valamelyikében szenved, értesítsekezelőorvosát, mihelyt lehetséges:
- Cukorbetegség
- Szívbetegség
- Máj- vagy vesebetegség
- Parkinson-kór
- Epilepszia
- Prosztata megbetegedés
- A bélmozgások leállása (paralitikus ileusz)
- Vérkép rendellenességek
- Agyi érkatasztrófa vagy átmeneti agyi keringési zavar (agyi keringési zavarátmeneti tünetei)
Ha Ön demenciában szenved, Ön vagy gondviselője/rokona közölje kezelőorvosával,ha korábban volt már szélütése vagy átmeneti agyi keringési zavara.
Ha Ön 65 évesnél idősebb, kezelőorvosa elővigyázatosságból figyelemmelkísérheti vérnyomását. AZ OLANZAPIN MYLAN alkalmazása nem javasolt 18 éves koralatti betegeknél.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Az OLANZAPIN MYLAN-kezelés ideje alatt egyéb gyógyszert csak akkor szedjen, hakezelőorvosa azt mondja, hogy szedheti őket. Álmos lehet, ha az OLANZAPINMYLAN-t depresszió elleni gyógyszerekkel, illetve szorongásoldókkal vagyaltatókkal együtt alkalmazza.
Értesítse kezelőorvosát, ha fluvoxamint (depresszió elleni gyógyszer) vagyciprofloxacint (antibiotikum) szed, mivel ez szükségessé teheti az OLANZAPINMYLAN adagjának a megváltoztatását.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Különösentudassa kezelőorvosával, ha Parkinson betegségben szenved és gyógyszereskezelés alatt áll.
Az OLANZAPIN MYLAN egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
OLANZAPIN MYLAN-kezelés ideje alatt ne igyon alkoholt, mert az OLANZAPIN MYLANés az alkohol együttesen álmosságot okozhat.
Terhesség és szoptatás
Terhesség vagy annak gyanúja esetén értesítse kezelőorvosát, mihelyt lehetséges.Terhesség ideje alatt nem szedheti ezt a gyógyszert, hacsak kezelőorvosával nembeszélte meg. Szoptatás ideje alatt nem szedheti ezt a gyógyszert, mivel kismennyiségű OLANZAPIN MYLAN átkerülhet az anyatejbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre
Az OLANZAPIN MYLAN szedésekor felléphet álmosság. Ha álmosságot észlel, nevezessen autót és ne kezeljen veszélyes gépeket. Értesítse kezelőorvosát.
Fontos információk a OLANZAPIN MYLAN egyes összetevőiről:
Az OLANZAPIN MYLAN laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban márfigyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát,mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert. A tabletta filmbevonata szója-lecitinttartalmaz. Ha Ön allergiás a földimogyoróra vagy a szójára, akkor ne szedje ezta gyógyszert.
3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ OLANZAPIN MYLAN-T?
Az OLANZAPIN MYLAN-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.
Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogy hány OLANZAPIN MYLAN tablettát szedjen, ésmennyi ideig folytassa a kezelést. Az OLANZAPIN MYLAN adagja 5-20 mg naponta.Beszéljen orvosával, ha a tünetei visszetérnek, de ne hagyja abbba az OLANZAPINMYLAN szedését, hacsak ezt orvosa nem tanácsolja.
Naponta egyszer, orvosa útmutatása szerint vegye be az OLANZAPIN MYLANtablettát. Próbálja meg mindig ugyanabban a napszakban bevenni a tablettáit.Étkezés nem befolyásolja a gyógyszer bevételt. Az OLANZAPIN MYLAN filmtablettaszájon keresztül alkalmazandó. Az OLANZAPIN MYLAN tablettát kevés vízzel,egészben nyelje le.
Ha az előírtnál több OLANZAPIN MYLAN-t vett be
Azok a betegek, akik az előírtnál több OLANZAPIN MYLAN-t vettek be, a következőtüneteket tapasztalták: szapora szívverés, izgatottság/agresszió, beszédzavar,szokatlan mozgások (különösen az arcon vagy a nyelvben) és tudatzavar. Egyébtünetek lehetnek: heveny zavartság, görcsrohamok (epilepszia), kóma, valamint akövetkező tünetek kombinációja: láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevségés aluszékonyság vagy álmosság, lassúbb szívverés, félrenyelés, magas, ill.alacsony vérnyomás, szívritmuszavar. Rögtön értesítse kezelőorvosát vagy akórházat. Mutassa meg az orvosnak gyógyszere dobozát.
Ha elfelejtette bevenni az OLANZAPIN MYLAN-t
Vegye be a következő tablettát, mihelyt eszébe jut. Ne vegyen be kétszeresadagot ugyanazon a napon.
Ha idő előttabbahagyja az OLANZAPIN MYLAN szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, ha már jobban érzi magát. Fontos, hogymindaddig folytassa a OLANZAPIN MYLAN szedését, amíg azt orvosa javasolja.
Ha hirtelen abbahagyja az OLANZAPIN MYLAN szedését, előfordulhat verejtékezés,álmatlanság, remegés, nyugtalanság vagy hányinger és hányás. Kezelőorvosajavasolhatja az adagok fokozatos csökkentését a kezelés befejezése előtt.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az OLANZAPIN MYLAN is okozhat mellékhatásokat,amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon gyakori mellékhatások: 10 beteg közül egy beteget érintenek
- Súlygyarapodás.
- Álmosság.
- A prolaktinszintek emelkedése a vérben.
Gyakori mellékhatások: 100 beteg közül 1-10 beteget érintenek
- Bizonyos vérsejtek és keringő zsírok szintjének változásai.
- A cukorszint növekedése a vérben és a vizeletben.
- Az éhségérzés fokozódása.
- Szédülés.
- Nyugtalanság.
- Remegés.
- Izommerevség vagy görcs (beleértve a szemmozgásokét).
- Beszédproblémák.
- Szokatlan mozgások (különösen az arcon és a nyelv izmainál)
- Székrekedés.
- Szájszárazság.
- Kiütés.
- Erőtlenség.
- Nagyfokú fáradtság.
- Víz-visszatartás, mely a kezek, bokák vagy a lábfejek duzzanatához vezet.
- A kezelés korai szakaszában előfordulhat szédülés vagy ájulás (lassúszívveréssel), különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felálláskor. Eztöbbnyire magától elmúlik, amennyiben nem, értesítse kezelőorvosát.
- Szexuális zavarok, mint például a nemi vágy csökkenése férfiaknál és nőknélvagy merevedési zavar férfiaknál.
Nem gyakori mellékhatások: 1000 beteg közül 1-10 beteget érintenek
- Lassú szívverés.
- Fényérzékenység.
- Vizelet inkontinencia (vizeletvisszatartási képtelenség).
- Hajhullás.
- A menstruációs ciklusok hiánya vagy rövidülése.
- Az emlőkkel kapcsolatos eltérés férfiaknál és nőknél, mint például a kórostejelválasztás vagy rendellenes növekedés.
Egyéb lehetséges mellékhatások: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nemállapítható meg.
- Túlérzékenységi reakció (pl. ajak- és torokduzzanat, viszketés, kiütés).
- Cukorbetegség vagy annak rosszabbodása, ami esetenkén ketoacidózissal(ketontestek jelentek meg a vérben és a vizeletben) vagy kómával járt.
- A normál testhőmérséklet csökkenése.
- Görcsrohamok, általában görcsrohamokkal (epilepsziával) a kórelőzményben.
- Láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság ill.álmosság együttes jelentkezése.
- A szemizmok görcse, mely a szemgolyó forgó mozgását váltja ki
- Szívritmuszavar.
- Tisztázatlan eredetű, hirtelen halál.
- Vérrögök képződése pl. az alsó végtag mélyvénás trombózisának formájában vagyvérrög a tüdőben.
- Hasnyálmirigy-gyulladás, mely súlyos hasi fádalmat, lázat és hányingert okoz.
- Májbetegség a bőr és a szemfehérje sárgaságának formájában.
- Izombetegség, tisztázatlan fájdalmak formájában.
- Vizelési nehézség.
- Tartós és/vagy fájdalmas merevedés.
Demenciában szenvedő idős betegeknél olanzapin szedésekor felléphet agyiérkatasztrófa, tüdőgyulladás, vizelettartási nehézség, elesés, nagyfokúfáradtság, látási érzékcsalódások, testhőmérséklet emelkedés, bőrpír ésjárászavar. Néhány halálos kimenetű esetet is jelentettek ebben abetegcsoportban.
Az OLANZAPIN MYLAN-kezelés ronthatja a Parkinson-kór tüneteit.
A készítmény hosszas szedése alatt néhány nőbetegnél megindult a tejelválasztásés a menstruációs vérzések kimaradtak vagy a ciklus zavara fordult elő. Ennekfennállása esetén értesítse kezelőorvosát. Nagyon ritkán leírtak remegést,álmosságot vagy aluszékonyságot azoknál a csecsemőknél, akiknél az anyaOLANZAPIN MYLAN-t szedett a terhesség utolsó harmadában.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.
5. HOGYAN KELL AZ OLANZAPIN MYLAN-T TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje az OLANZAPIN MYLAN-t.Legfeljebb 25 °C-on tárolandó
Megmaradt gyógyszerét kérjük, juttassa vissza gyógyszerészének. A gyógyszereketnem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit mikéntsemmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az OLANZAPIN MYLAN
A készítmény hatóanyaga az olanzapin.
Egy OLANZAPINE MYLAN filmtabletta 2,5 mg, 5 mg, 7,5 mg, 10 mg, 15 mg vagy 20 mghatóanyagot tartalmaz. A pontos mennyiség az OLANZAPINE MYLAN dobozán látható.
Egyéb összetevők:
(tablettamag) laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, hidegen duzzadókukoricakeményítő, "A" típusú kroszpovidon, magnézium-sztearát és
(filmbevonat) polivinil alkohol, titán-dioxid (E171), talkum(E553 b),szója-lecitin (E322), xantán-gumi (E415).
Milyen az OLANZAPIN MYLAN külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az OLANZAPINE MYLAN 2,5 mg, 5 mg, 7,5 mg és 10 mg tabletták kerek, fehér színűfilmtabletták. Az OLANZAPINE MYLAN 15 mg és 20 mg tabletták ellipszis alakú,fehér színű filmtabletták.
Buborékfólia:
Az OLANZAPINE MYLAN 2,5 mg, 5 mg, 7,5 mg, 15 mg és 20 mg 10, 28, 30, 35, 56, és70 filmtablettát tartalmazó buborékfóliában kerülnek forgalomba.
Az OLANZAPINE MYLAN 10 mg 7, 10, 28, 30, 35, 56, és 70 filmtablettát tartalmazóbuborékfóliában kerül forgalomba.
Tabletta tartály:
Az OLANZAPINE MYLAN 2,5 mg és 5 mg 250 és 500 filmtablettát tartalmazótartályban kerülnek forgalomba.
Az OLANZAPINE MYLAN 7,5 mg,15 mg és 20 mg 100 filmtablettát tartalmazótartályban kerül forgalomba.
Az OLANZAPINE MYLAN 10 mg 100 és 500 filmtablettát tartalmazó tartályban kerülforgalomba. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!