Incruse 55 mikrogramm adagolt inhalációs por (1x30 adag inhalátorban)

Incruse 55mikrogramm adagolt inhalációs por

umeklidinium(umeklidinium-bromid)

 

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővéteszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön ishozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. Amellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatásokbejelentése) talál további tájékoztatást.

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontosinformációkat tartalmaz.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához,gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.

- Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Neadja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetbenis, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassaerről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyiszakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer az Incruse és milyen betegségekesetén alkalmazható?

2. Tudnivalók az Incruse alkalmazása előtt

3. Hogyan kell alkalmazni az Incruse-t

4. Lehetséges mellékhatások

5. Hogyan kell az Incruse-t tárolni?

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk Használatiútmutató lépésről lépésre

 

1. Milyen típusú gyógyszer az Incruse és milyen betegségekesetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer az Incruse? Az Incruse egyumeklidinium-bromid nevű hatóanyagot tartalmaz, amely a hörgőtágítónak(bronhodilatátor) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.

Milyen betegségek esetén alkalmazható az Incruse?

Ezt a gyógyszert krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)kezelésére alkalmazzák felnőtteknél. A COPD hosszú lefolyású betegség, amelybena tüdőben a légutak és légzsákocskák fokozatosan elzáródnak, illetvekárosodnak, ami lassan rosszabbodó légzési nehézségekhez vezet. A légzésinehézségekhez hozzájárul a légutakat körülvevő izmok összehúzódása, amelyszűkíti a légutakat és gátolja a levegő áramlását. Ez a gyógyszer gátolja ezen izmokösszehúzódását, így megkönnyíti a levegő be- és kiáramlását a tüdőbe.Rendszeres alkalmazásával segítséget nyújt a légzési nehézségek kezelésében ésa COPD mindennapi életre gyakorolt hatásának csökkentésében.

Az Incruse nem alkalmazható hirtelen, rohamszerűenjelentkező légszomj vagy sípoló légzés enyhítésére. Ilyen jellegű rohamokfellépése esetén Önnek gyors hatású tünetenyhítő inhalátort (mint pl. aszalbutamol) kell alkalmaznia.

2. Tudnivalók az Incruse alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Incruse-t:

- ha allergiás az umeklidiniumra vagy a gyógyszer (6.pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Ha úgy gondolja, ez érvényes lehet Önre, ne alkalmazza ezt agyógyszert, amíg nem beszélt kezelőorvosával. Figyelmeztetések ésóvintézkedések A gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával:

- ha Ön asztmás (ne alkalmazza az Incruse-t asztmakezelésére),

- ha Önnek szívproblémái vannak,

- ha Önnek szűkzugú zöldhályognak (glaukóma) nevezettszembetegsége van,

- ha Önnek prosztata megnagyobbodása, vizeletürítésinehézsége, vagy húgyhólyag-elzáródása van,

- ha Önnek súlyos májproblémái vannak.

Ha úgy gondolja, hogy ezek bármelyike érvényes lehet Önre,beszéljen kezelőorvosával.

Hirtelen jelentkező légzési nehézségek Ha szorító mellkasiérzés, köhögés, sípoló légzés vagy légszomj alakul ki Önnél közvetlenül azIncruse inhalátor alkalmazása után: Hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, ésazonnal forduljon orvoshoz, mert súlyos állapot alakulhat ki Önnél, amelyetparadox bronhospazmusnak neveznek. Szemproblémák az Incruse-kezelés során Ha azIncruse-kezelés alatt szemfájdalmat vagy a szemében jelentkező kellemetlenérzést észlel, látása átmenetileg homályos, fényudvart észlel, szeme színesenkáprázik és egyidejűleg vörös: Hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnalforduljon orvoshoz, mert ezek akut szűkzugú zöldhályogos (glaukómás) rohamtünetei lehetnek.

Gyermekek és serdülők

Ez a gyógyszer nem adható gyermekeknek vagy 18 éves koralatti serdülőknek.

Egyéb gyógyszerek és az Incruse

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenlegvagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyébgyógyszereiről. Különösen arról tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét,ha ehhez a gyógyszerhez hasonló más tartós hatású gyógyszert, pl. tiotropiumotszed légzési problémáira. Ön nem használhatja az Incruse-t ezekkel az egyébgyógyszerekkel egyidejűleg.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél aterhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előttbeszéljen kezelőorvosával.

Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha terhes, kivéve, hakezelőorvosa erre utasítja. Nem ismert, hogy az Incruse összetevői átjutnak-eaz anyatejbe. Ha Ön szoptat, az Incruse alkalmazása előtt feltétlenül beszéljenkezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépekkezeléséhez szükséges képességekre

Nem valószínű, hogy az Incruse befolyásolja az Öngépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

Az Incruse laktózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt,hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdiszedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell alkalmazni az Incruse-t

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknakmegfelelően alkalmazza.

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Az ajánlott adag egy belégzés minden nap, anap azonos időszakában. Önnek naponta csak egyszer kell belélegeznie agyógyszert, mert annak hatása 24 órán át tart.

Ne alkalmazzon többet annál, mint amennyit kezelőorvosaelőírt Önnek.

Alkalmazza rendszeresen az Incruse-t Nagyon fontos, hogykezelőorvosa utasításainak megfelelően minden nap alkalmazza az Incruse-t. Ezelősegíti azt, hogy Ön éjjel-nappal tünetmentes legyen. Ne alkalmazza ezt agyógyszert hirtelen, rohamszerűen kialakuló légszomj vagy sípoló légzésenyhítésére. Ilyen jellegű rohamok fellépése esetén Önnek gyors hatásútünetenyhítő inhalátort (mint pl. a szalbutamol) kell alkalmaznia. Hogyan kellalkalmazni az inhalátort A teljes körű információért lásd a betegtájékoztatóbantalálható „ Használati útmutató lépésről lépésre” részt. Az Incruse-talkalmazása során Ön a száján át a tüdejébe lélegzi be az Ellipta inhalátor segítségével.Ha tünetei nem javulnak Ha a COPD tünetei (légszomj, sípoló légzés, köhögés)nem javulnak vagy rosszabbodnak, vagy ha gyakrabban alkalmazza gyorshatásúinhalátorát: a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához. Ha az előírtnáltöbb Incruse-t alkalmazott

Ha véletlenül túl sok gyógyszert alkalmazott, azonnalforduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, mivel orvosi segítségre lehetszüksége. Ha lehetséges, mutassa meg az inhalátort, a csomagolást vagy ezt abetegtájékoztatót. A szokásosnál gyorsabb szívverést érzékelhet, látászavarvagy szájszárazság léphet fel. Ha elfelejtette alkalmazni az Incruse-t Nealkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő adagot aszokásos időpontban alkalmazza. Ha sípoló légzés vagy légszomj lép fel,alkalmazzon gyorshatású inhalátort (pl. szalbutamolt), majd forduljon orvoshoz.Ha idő előtt abbahagyja az Incruse alkalmazását Alkalmazza ezt a gyógyszertmindaddig, amíg kezelőorvosa javasolja. A gyógyszer csak addig hat, ameddig Önalkalmazza. Ne hagyja abba az alkalmazását, amíg kezelőorvosa ezt nemjavasolja, még akkor sem, ha jobban érzi magát, mivel tünetei rosszabbodhatnak.Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyiszakembert.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Gyakorimellékhatások 10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek: • gyorsabb szívverés,• fájdalmas és gyakori vizeletürítés (amely húgyúti fertőzés tünete lehet), •nátha, • orr- és torokfertőzések, • köhögés, • nyomás- vagy fájdalomérzet azorcákban és a homlokban (amely melléküreg-gyulladás (szinuszitisz) jele lehet),• fejfájás. Nem gyakori mellékhatások 100 beteg közül legfeljebb 1-etérinthetnek: • szabálytalan szívverés, • székrekedés, • szájszárazság, •bőrkiütés, • az ízérzés zavara. Mellékhatások bejelentése Ha Önnél bármilyenmellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy agondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nemsorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokatközvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben találhatóelérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhatahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságosalkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell az Incruse-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! A dobozon, atálcán és az inhalátoron feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezta gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Anedvességtől való védelem érdekében az inhalátort tartsa a fóliával lezárttálcában, és ne nyissa fel a fóliafedelet addig, amíg készen nem áll az elsőalkalmazásra. Amennyiben felnyitja a tálcát, az inhalátor legfeljebb 6 héten áthasználható a tálca felnyitásának időpontjától kezdve. Írja fel az inhalátormegsemmisítésének dátumát a címkére, az erre a célra biztosított helyre. Adátumot azonnal fel kell írni, amint az inhalátort eltávolította a tálcáról.

Legfeljebb 30°C-on tárolandó. Hűtőszekrényben történőtárolás esetén az inhalátort legalább egy órával az alkalmazása előtt hagynikell szobahőmérsékletűre melegedni. Semmilyen gyógyszert ne dobjon aszennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mittegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik akörnyezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Incruse

Az Incruse hatóanyaga az umeklidinium-bromid. 55 mikrogrammumeklidinium (65 mikrogramm umeklidinium-bromiddal egyenértékű) kifújtadagonként (a szájfeltétből kiáramló adag).

Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát (lásd a 2. pontban „AzIncruse laktózt tartalmaz” részt) és magnézium-sztearát. Milyen az Incrusekülleme és mit tartalmaz a csomagolás Az Ellipta inhalátor szürke műanyagtestből, világoszöld szájfeltétfedőből és egy adagszámlálóból áll. Az inhalátoregy lehúzható fóliafedéllel ellátott laminált fóliatálcába van csomagolva. Acsomagolás nedvességtartalmának csökkentésére a tálcában egy nedvszívó tasaktalálható. A hatóanyag az inhalátor belsejében, egy fehér port tartalmazóbliszterszalagban található. Minden inhalátorban 7 vagy 30 adag található. 90(3 db 30) adagos gyűjtőcsomagolás is elérhető. Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba az Ön országában.

Forgalomba hozatali engedély jogosultja Glaxo Group Limited980 Great West Road Brentford Middlesex TW8 9GS Nagy-Britannia Gyártó GlaxoOperations UK Limited (trading as Glaxo Wellcome Operations) Priory Street WareHertfordshire SG12 0DJ Nagy-Britannia


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!