Ibandronate Pharmacenter 50 mg filmtabletta (84x buborékcsomagolásban)

I

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Ibandronate Pharmacenter 50 mg filmtabletta

ibandronsav

 

Mielőtt elkezdi szedni ezta gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Önszámára fontos információkat tartalmaz.

-           Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert abenne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-           Továbbikérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-           Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-           Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóbanfel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

1.         Milyen típusúgyógyszer az Ibandronate Pharmacenter és milyen betegségek esetén            alkalmazható?

2.         Tudnivalók az IbandronatePharmacenter szedése előtt

3.         Hogyan kell szedniaz Ibandronate Pharmacenter-t?

4.         Lehetségesmellékhatások

5.         Hogyan kell az IbandronatePharmacenter-t tárolni?

6.         A csomagolástartalma és egyéb információk

 

 

1.         Milyen típusú gyógyszer az IbandronatePharmacenter és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Az Ibandronate Pharmacenterhatóanyaga, az ibandronsav, a biszfoszfonátoknak nevezett gyógyszerekcsoportjába tartozik.

Az Ibandronate Pharmacenterfilmtablettát felnőtteknél alkalmazzák és akkor írják fel, ha Ön mellrákbanszenved, ami átterjedt a csontjaira (úgynevezett csontáttétek).

 

·        Az Ibandronate Pharmacenter segítmegelőzni a csonttöréseket.

·        Az Ibandronate Pharmacenter segítmegelőzni egyéb csontbetegségeket, amelyek műtétet vagy sugárkezeléstigényelnek.

 

Az Ibandronate Pharmacenter hatásáracsökken a csontok kalciumvesztése. Ez segít megállítani a csontok gyengülését.

 

 

2.         Tudnivalók az IbandronatePharmacenter szedése előtt

 

Ne szedje az IbandronatePharmacenter-t:

-           ha allergiás az ibandronsavra vagy agyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

-           ha bizonyosnyelőcsőbetegségei vannak, például szűkület vagy fájdalmas nyelés.

-           ha nem tudegyenesen állni vagy ülni legalább egy órán át (60 percig).

-           ha jelenleg alacsony, vagy a múltbanbármikor alacsony volt a kalciumszint a vérében.

 

Ne szedje ezt a gyógyszert,ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre. Ha bizonytalan beszéljenkezelőorvosával vagy gyógyszerészével az Ibandronate Pharmacenter szedéseelőtt.

 

Az Ibandronate Pharmacenternem alkalmazható gyermekeknél és serdülőknél.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az IbandronatePharmacenter szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

-           ha allergiásbármelyik másik biszfoszfonátra,

-           bármilyen nyelésivagy emésztési problémája van,

-           ha magas vagyalacsony a D-vitamin vagy bármely más ásványianyag szintje a vérében,

-           ha vesebetegsége van,

-           ha fogászati vagy szájsebészeti kezelésalatt áll, vagy tudja, hogy a közeljövőben szükséges lesz Önnél ilyen kezelés,közölje fogorvosával, hogy Ibandronate Pharmacenter-kezelést kap daganatosbetegségre.

 

A nyelőcső irritációja,gyulladása vagy kifekélyesedése előfordulhat, mely gyakran erős mellkasifájdalommal, az étel és/vagy ital lenyelése után jelentkező erős fájdalommal,erős hányingerrel vagy hányással jár, különösen akkor, ha nem iszik meg egyegész pohár vizet és/vagy az Ibandronate Pharmacenter bevétele után egy óránbelül lefekszik. Ha ezek a tünetek kialakulnak Önnél, hagyja abba az IbandronatePharmacenter szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához (lásd 3. és 4.pont).

 

Gyermekek és serdülők

Gyermekek és 18 éves koralatti serdülők nem kaphatnak Ibandronate Pharmacenter-t.

 

Egyéb gyógyszerek és azIbandronate Pharmacenter

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamintszedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez azért fontos, mert az IbandronatePharmacenter befolyásolhatja bizonyos más gyógyszerek hatását, ill. más gyógyszerekis befolyásolhatják az Ibandronate Pharmacenter hatását.

 

Különösen fontos, hogytájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:

·        kalciumot, magnéziumot, vasat vagyalumíniumot tartalmazó táplálékkiegészítők

·        nem szteroid gyulladáscsökkentők(úgynevezett NSAID-ok), mint az acetilszalicilsav, ibuprofén vagy naproxén. Ezazért fontos, mert az NSAID-ok is és az Ibandronate Pharmacenter is gyomor- ésbélirritációt okozhat.

·        egy bizonyos típusú antibiotikuminjekciót, úgynevezett „aminoglikozidot” kap, pl. gemtamicint. Ez azért fontos,mert az aminoglikozidok is és az Ibandronate Pharmacenter is csökkentheti avérében található kalcium mennyiségét.

 

A gyomorsavcsökkentőgyógyszerek, mint a cimetidin és a ranitidin szedése enyhén fokozhatják azIbandronate Pharmacenter hatásait.

 

Az IbandronatePharmacenter egyidejű bevétele étellel és itallal

Ne vegye be az IbandronatePharmacenter-t étellel vagy a vízen kívül más itallal, mivel az IbandronatePharmacenter hatása csökken ha étellel vagy itallal veszik be (lásd 3. pont).

Az Ibandronate Pharmacenter-tlegalább 6 órával a legutóbbi étkezés, italfogyasztás (víz kivételével) vagyegyéb gyógyszer vagy táplálékkiegészítő (pl. kalcium- (tej), alumínium-,magnézium- és vas-tartalmú termékek) bevétele után vegye be. A tabletta bevétele utánvárjon legalább 30 percet. Ezután elfogyaszthatja első ételét és italát ésbevehet egyéb gyógyszereket vagy étrendkiegészítőket (lásd 3. pont).

 

Terhesség, szoptatás éstermékenység

Nem szedhet IbandronatePharmacenter-t ha terhes, terhességet tervez vagy szoptat.

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Vezethet gépjárművet éskezelhet gépeket mivel az Ibandronate Pharmacenter várhatóan nem vagy csakelhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépekkezeléséhez szükséges képességeit. Beszéljen kezelőorvosával, ha vezetni szeretne,vagy gépeket, eszközöket szeretne használni.

 

Az Ibandronate Pharmacenter laktózt tartalmaz

Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny (pl. Önnekgalaktóz intoleranciája, laktóz-intoleranciája vagy glükóz-galaktózfelszívódási zavara van),keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.         Hogyan kell szedniaz Ibandronate Pharmacenter-t?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosavagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nembiztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A tablettát legalább 6 órávala legutóbbi étkezés, italfogyasztás (kivéve a vizet), vagy bármely másgyógyszer vagy étrendkiegészítő bevétele után vegye be. Ne vegye be magaskalcium tartalmú vízzel.

Amennyiben felmerül, hogy acsapvízben nagy mennyiségű kalcium van (kemény víz), akkor javasolt alacsonyásványianyag tartalmú palackozott vizet használni.

 

Kezelőorvosa rendszeresenvérvizsgálatot rendelhet el Önnél az Ibandronate Pharmacenter kezelés alatt.Erre azért van szükség, hogy ellenőrizzék, hogy a gyógyszer megfelelő adagjátkapja.

 

A gyógyszer szedése

Fontos, hogy az IbandronatePharmacenter-t a megfelelő időben és megfelelő módon vegye be. Ez azértszükséges, mert az Ibandronate Pharmacenter irritációt, gyulladást vagykifekélyesedést okozhat a nyelőcsövén.

 

A következő utasításokbetartásával segíthet ennek megelőzésében:

  • Vegye be a filmtablettáját, amint felkelt, a napi első étkezés, italfogyasztás vagy egyéb gyógyszerének, táplálékkiegészítőjének bevétele előtt.
  • Vegye be a filmtablettáját egy nagy pohár vízzel (kb. 200 ml). A tablettát soha ne vegye be más folyadékkal, csak vízzel.
  • Nyelje le a filmtablettát egészben. Ne rágja szét, ne szopogassa és ne törje össze a tablettát. Ne hagyja, hogy a filmtabletta feloldódjon a szájában.
  • Miután bevette az Ibandronate Pharmacenter filmtablettát, várjon még legalább 30 percet. Ezután elfogyaszthatja napi első ételét és italát, valamint beveheti egyéb gyógyszereit és táplálékkiegészítőit.
  • A filmtabletta bevételekor és még egy óráig (60 percig) a bevétel után, maradjon függőleges testhelyzetben (ülve vagy állva). Ellenkező esetben a gyógyszer egy része visszajuthat a nyelőcsövébe.

 

Mekkora adagot kellbevenni

Az Ibandronate Pharmacenterszokásos adagja naponta egy filmtabletta. Ha közepesen súlyos vesebetegségevan, az orvos másnaponta egy tablettára csökkentheti az adagot. Ha súlyosvesebetegsége van, az orvos heti egy tablettára csökkentheti az adagot.

 

Ha az előírtnál többIbandronate Pharmacenter-t vett be

Ha túl sok tablettát vett be,azonnal forduljon kezelőorvosához vagy keressen fel egy kórházat. Igyon egynagy pohár tejet mielőtt elindul. Ne hánytassa magát. Ne feküdjön le.

 

Ha elfelejtette bevenni azIbandronate Pharmacenter-t

Ne vegyen be kétszeres adagota kihagyott adag pótlására. Ha naponta egy tablettát szed, teljesen hagyja kiaz adott napi adagot. A következő napon térjen vissza a szokásos, napi egytabletta bevételéhez. Ha másnaponta vagy hetente egyszer szedi a tablettát,kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.

 

Ha idő előtt abbahagyja azIbandronate Pharmacenter szedését

A gyógyszert az orvos általelőírt ideig szedje. Ez azért fontos, mert a gyógyszer csak akkor lesz hatásos,ha ezalatt az idő alatt végig szedi a tablettát.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.         Lehetségesmellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így eza gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

Azonnal beszéljen egyorvossal, ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, mivel Önneksürgős orvosi kezelésre lehet szüksége:

 

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb egyet érint)

·        émelygés, gyomorégés, kellemetlenérzés nyelés közben (nyelőcsőgyulladás)

 

Nem gyakori (100 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érint)

·        súlyos gyomorfájdalom. Ez a vékonybélelső szakaszának (patkóbél) fekély miatti vérzése vagy a gyomor gyulladásánakjele lehet (gasztritisz)

 

Ritka (1000 beteg közül legfeljebb egyet érint)

·        elhúzódó szemfájdalom ésszemgyulladás

·        újonnan fellépő fájdalom,gyengeség vagy kellemetlen érzés a combjában, csípőjében- vagy lágyéktájékon. Ezek acombcsontja esetleges, nem szokványos törésének korai jelei lehetnek.

 

Nagyonritka (10 000 betegközül legfeljebb egyet érint)

·        fájdalom vagy seb a szájban vagyaz állkapocsban. Ezek súlyos állkapocsbetegség (elhalt csontszövet) korai jeleilehetnek.

·        az arc, az ajkak, a nyelv és atorok viszketése és duzzanata, amely nehézlégzéssel jár. Önnek lehet, hogysúlyos, esetenként végzetes kimenetelű allergiás reakciója van.

 

Nemismert (a gyakoriság a rendelkezésreálló adatokból nem állapítható meg)

·        asztmás roham

 

 

Egyéb lehetségesmellékhatások

 

Gyakori (10 beteg közüllegfeljebb egyet érint)

·        hasi fájdalom, emésztési zavar

·        alacsony kalciumszint a vérében

·        gyengeség

 

Nem gyakori (100 betegközül kevesebb mint 1 beteget érint)

·        mellkasi fájdalom

·        bőrviszketés vagy zsibbadás (paresztézia)

·        influenzaszerű tünetek, általánosrossz közérzet vagy fájdalom

·        szájszárazság, furcsa szájíz vagynyelési nehézség

·        vérszegénység (anémia)

·        magas karbamidszint vagy magasmellékpajzsmirigy-hormonszint a vérben.

 

Mellékhatások bejelentése

 

HaÖnnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a gondozását végzőegészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem soroltbármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatásokbejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszerbiztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.         Hogyan kell azIbandronate Pharmacenter-t tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetettlejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejáratiidő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A nedvességtől való védelemérdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

Semmilyengyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mittegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.         A csomagolástartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az IbandronatePharmacenter?

 

-           A készítmény hatóanyaga az ibandronsav.Egy filmtabletta 50 mg ibandronsavat tartalmaz (nátrium-ibandronát-monohidrátformájában).

-           Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát,povidon K30, mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon (E1202), vízmentes kolloidszilícium-dioxid, nátrium-sztearil-fumarát (tablettamag); hipromellóz,titán-dioxid (E171) és makrogol 6000 (tabletta bevonat).

 

Milyen az IbandronatePharmacenter készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

 

Az Ibandronate Pharmacenter fehérvagy csaknem fehér, hosszúkás alakú metszett élű, mindkét oldalán domború, kb.10 mm hosszú és kb. 5 mm széles filmtabletta.

28 vagy 84 filmtablettaPVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban.

 

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja

Pharmacenter Europe Kft.

2089 Telki, Zápor u. 1.

 

Gyártó

West Pharma – Produções de Especialidades Farmacêuticas,S.A.

Rua João de Deus, n.º 11, Venda Nova, 2700-486 Amadora,Portugália

 

Atlantic Pharma – Produções Farmacêuticas, S.A.

Rua da Tapada Grande,n.º 2; Abrunheira, 2710-089 Sintra, Portugália

 

OGYI-T-22839/01      28x                  PVC/PVdC//Albuborékcsomagolásban

OGYI-T-22839/02      84x                  PVC/PVdC//Albuborékcsomagolásban

 

 

A betegtájékoztató legutóbbifelülvizsgálatának dátuma: 2015.május


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!