Pemetrexed Teva 100 mg por old. inf. konc. (1x injekciós üvegben)

Hreferralspccleanhu

Betegtájékoztató:Információk a felhasználó számára

 

PemetrexedTeva 100 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz

 

pemetrexed

 

Mielőttelkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa errőlkezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem soroltbármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer a Pemetrexed Teva és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.            Tudnivalók a Pemetrexed Teva alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Pemetrexed Teva-t?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Pemetrexed Teva-t tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyentípusú gyógyszer a Pemetrexed Teva és milyen betegségek eseténalkalmazható?

 

A PemetrexedTeva a daganatok kezelésében használt gyógyszer.

 

A PemetrexedTeva a malignus pleurális mesothelioma (rosszindulatúdaganat, ami a mellhártyát érinti) kezelésére szolgál, amelyet a ciszplatinnal,egy másik daganatellenes szerrel kombinációban adnak olyan betegeknek, akik nemrészesültek előzetes daganatellenes kezelésben.

 

A PemetrexedTeva-t ciszplatinnal kombinációban az előrehaladott stádiumútüdőrákban szenvedő betegek kezdeti kezelésére is alkalmazzák.

 

PemetrexedTeva-t írhatnak fel Önnek, ha előrehaladott stádiumú tüdőrákja van,amennyiben reagált a kezelésre, illetve állapota nagymértékben változatlanmaradt a kezdeti kemoterápiát követően.

 

A PemetrexedTeva alkalmazható olyan előrehaladott stádiumú tüdődaganatbanszenvedő betegek kezelésére is, akiknek a betegsége tovább romlott azegyéb kezdeti kemoterápiát követően.

 

 

2.       Tudnivalóka Pemetrexed Teva alkalmazása előtt

 

NEalkalmazza a Pemetrexed Teva-t:

-                ha allergiás a pemetrexedre vagy a gyógyszer (6. pontbanfelsorolt) egyéb összetevőjére.

-                ha Ön szoptat; a Pemetrexed Teva-kezelés alatt abba KELL hagyniaa szoptatást (lásd a Terhesség, szoptatás és termékenység című részt).

-                ha a közelmúltban kapott vagy hamarosan kapni fog sárgaláz ellenioltóanyagot.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A PemetrexedTeva alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a kórházigyógyszerésszel ha.

 

-                Önnek veseproblémája volt vagy van,előfordulhat, hogy Ön nem kaphat Pemetrexed Teva -át.Minden infúzió előtt vért fognak venni Öntől, hogy ellenőrizzéka vese- és májműködés értékeit, és hogy megfelelő-e a vérképe ahhoz,hogy Pemetrexed Teva -át kapjon. Kezelőorvosamódosíthatja az adagolást vagy elhalaszthatja a kezelést az Ön általánosállapotától függően, vagy ha a vérképe nem megfelelő. Ha Önciszplatint is kap, kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy Önmegfelelően hidrált-e (megfelelő mennyiségű folyadék van-e aszervezetében) és hogy megfelelő kezelést kap-e a hányás megelőzésérea ciszplatin alkalmazás előtt és után.

-                Ön sugárkezelést kapott vagy azt fog kapni,mert a Pemetrexed Teva alkalmazásakor előfordulhat korai vagy késői besugárzásireakció.

-                Önnek az utóbbi időben oltóanyagotadtak be, mert ez rossz hatással lehet Pemetrexed Teva -ra.

-                Önnek szívbetegsége van, vagy volt korábban.

-                Önnek folyadékgyülem van a tüdeje körül,kezelőorvosa dönthet úgy, hogy ezt a folyadékot eltávolítja a Pemetrexed Teva alkalmazásaelőtt.

 

Gyermekek és serdülők

Gyermekpopulációbannem javallt a Pemetrexed Teva alkalmazása.

 

Egyéb gyógyszerek és a Pemetrexed Teva

Kérjük, közölje kezelőorvosával,ha bármilyen fájdalomcsillapítót vagy gyulladáscsökkentőt szed (például  mintamilyenek az úgynevezett. nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek,beleértve a recept nélkül kapható készítményeket is (mint az ibuprofen).Sokféle, különböző hatástartamú nem szteroid gyulladáscsökkentőgyógyszer létezik. A Pemetrexed Teva infúzió tervezett időpontja és/vagyaz Ön vesefunkciós értékei alapján kezelőorvosa meg fogja mondani, hogymelyik gyógyszert és mikor veheti be. Ha bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosátvagy gyógyszerészét, amennyiben bármilyen nem szteroid gyulladáscsökkentőgyógyszert szed.

 

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett,valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Terhesség

Ha Ön terhes, terhességet tervez,vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet, közölje kezelőorvosával. APemetrexed Teva alkalmazását terhesség alatt kerülni kell. Kezelőorvosameg fogja beszélni Önnel, hogy mik a lehetséges veszélyei annak, ha a terhességalatt Pemetrexed Teva-t kap. Nőknek a Pemetrexed Teva-kezelés alatthatékony fogamzásgátló módszert KELL alkalmazniuk.

 

Szoptatás

Ha Ön szoptat, közöljekezelőorvosával.

A szoptatást a PemetrexedTeva-kezelés alatt meg KELL szakítani.

 

Termékenység

Férfiaknál nem javasolt agyermeknemzés a Pemetrexed Teva-kezelés alatt, és az azt követő 6 hónapban,ezért hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a Pemetrexed Teva-kezelésalatt és 6 hónapig azt követően. Ha Ön a kezelés alatt vagy akezelést követő 6 hónapban gyermeknemzést tervez, kérjekezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát. A kezelés elkezdése előttkérheti a spermium tárolására vonatkozó tanácsadást.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhezszükséges képességekre

A Pemetrexed Teva-kezelés miattfáradtnak érezheti magát. Legyen óvatos, amikor gépjárművet vezet vagygépekkel dolgozik.

 

A Pemetrexed Teva nátriumot tartalmaz

A PemetrexedTeva 100 mg készítmény kevesebb mint 1 mmol (kb. 11 mg) nátriumottartalmaz injekciós üvegenként. Az ellenőrzött nátriumtartalmú diétáttartó betegeknek ezt figyelembe kell venni.

 

 

3.       Hogyankell alkalmazni a Pemetrexed Teva-t?

 

A PemetrexedTeva adagja 500 mg testfelszín négyzetméterenként. Az Ön testfelszínéttestmagassága és testsúlya alapján számolják ki. Kezelőorvosa ennekalapján határozza meg a megfelelő adagot az Ön számára. A vérképtőlés az Ön általános állapotától függően ezt az adagot lehet módosítani,vagy a kezelést el lehet halasztani. A kórházi gyógyszerész, nővér vagyorvos fogja összekeverni a Pemetrexed Teva port a beadás előtt9 mg/ml (0,9%) steril nátrium-klorid oldatos injekcióval.

 

Ön a PemetrexedTeva-t mindig infúzióban fogja kapni az egyik vénájába. Az infúzió körülbelül10 percig fog tartani.

 

Ha a Pemetrexed Teva-t ciszplatinnal kombinációban alkalmazzák:

Kezelőorvosavagy a kórházi gyógyszerész fogja kiszámítani az Önnek szükséges adagot atestmagassága és testsúlya alapján. A ciszplatint szintén infúzióban fogjakapni az egyik vénájába, körülbelül 30 perccel a Pemetrexed Teva infúzióbefejezését követően. A ciszplatin infúzió körülbelül 2 óráig fogtartani.

 

Az infúziótáltalában 3 hetente egyszer fogja kapni.

 

Kiegészítő gyógyszerek:

Kortikoszteroidok:kezelőorvosa szteroid tablettákat fog felírni Önnek (naponta kétszer4 milligramm dexametazonnak megfelelő mennyiségben), melyet a PemetrexedTeva-kezelés előtti napon, a kezelés napján, valamint az azt követőnapon kell bevennie. Ez a gyógyszer csökkenti azoknak a bőrreakcióknak agyakoriságát és súlyosságát, ami a daganatellenes kezelése alatt fordulhatelő.

 

Vitaminpótlás:kezelőorvosa szájon át szedhető folsavat (vitamint) vagy folsavtartalmú multivitamint (350‑1000 mikrogramm) fog felírni Önnek,melyet naponta egyszer kell szednie a Pemetrexed Teva-kezelés ideje alatt.Legalább 5 adagot kell bevennie az első Pemetrexed Teva-kezeléstmegelőző 7 nap alatt. A folsav szedését az utolsó PemetrexedTeva adagot követő 21. napig kell folytatnia. B12‑vitamininjekciót is fog kapni (1000 mikrogramm) a Pemetrexed Teva adásaelőtti héten, és ezt követően körülbelül 9 hetenként (ez 3 PemetrexedTeva-kezelés ciklusnak felel meg). A B12‑vitamint és afolsavat azért fogja kapni, hogy a daganatellenes kezelés lehetséges toxikushatásait csökkentsék.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetségesmellékhatások

 

Mint mindengyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

 

Azonnal fel kell keresnie kezelőorvosát, ha akövetkezők bármelyikét észleli:

·               Láz vagy fertőzés (gyakori): 38°C-os vagy magasabb láza van,verejtékezik vagy a fertőzés egyéb jelei észlelhetők (mivel lehet,hogy a normálisnál kevesebb fehérvérsejtje van, ami nagyon gyakori). Afertőzés (szepszis) súlyos lehet és halálhoz vezethet.

·               Mellkasi fájdalmat (gyakori) vagy gyors szívverést érez (nemgyakori).

·               Fájdalomasan kipirosodott duzzadt vagy fekélyes a szájürege (nagyon gyakori).

·               Allergiás reakció: bőrkiütése (nagyon gyakori) / égővagy csípő érzése (gyakori), vagy láza van (gyakori). Ritkán abőrreakciók súlyosak lehetnek és halálhoz vezethetnek. Keresse felkezelőorvosát, ha súlyos kiütést, viszketést vagy hólyagosodást észlel (Stevens-Johnsonszindróma vagy ún. toxikus epidermális nekrolízis).

·               Fáradtságot, gyengeséget érez, úgy érzi könnyenelfogy a levegője vagy sápadt (mivel lehet, hogy a normálisnál kevesebb ahemoglobin színtje, ami nagyon gyakori).

·               A fogínyből, orrból vagy szájból származó, illetve nemszűnő vérzést, pirosas vagy rózsaszínes vizeletet, szokatlanvéraláfutást észlel (mivel lehet, hogy a normálisnál kevesebb a vérlemezkékszáma, ami nagyon gyakori).

·               Hirtelen nehézlégzés alakul ki, erős mellkasi fájdalmat érezvagy köhög és véreset köp (nem gyakori) (a tüdő ereiben kialakult vérrögreutalhat).

 

A Pemetrexed Teva alkalmazásakor észlelt mellékhatások közé tartozhat:

 

Nagyon gyakori: (10 betegből 1-nél több beteget érinthet)

·   Alacsony fehérvérsejtszám

·   Alacsony hemoglobinszint (vérszegénység)

·   Alacsony vérlemezkeszám

·   Hasmenés

·   Hányás

·   Fájdalomasan kipirosodott duzzadt vagy fekélyes a szájüregeHányinger

·   Étvágytalanság

·   Fáradtság

·   Bőrkiütés

·   Hajhullás

·   Székrekedés

·   Érzéskiesés

·   Vese: kóros vérvizsgálati eredmények.

 

Gyakori: (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)

·               Allergiás reakció: bőrkiütés / égő vagy csípőérzés

·               Fertőzés, beleértve a szepszist

·               Láz

·               Kiszáradás

·               Veseelégtelenség

·               Bőrirritáció és viszketés

·               Mellkasi fájdalom

·               Izomgyengeség

·               Kötőhártya-gyulladás (gyulladt szemek)

·               Gyomorpanasz

·               Hasi fájdalom

·               Ízérzés megváltozása

·               Máj: kóros vérvizsgálati eredmények

·               Könnyezés.

 

Nem gyakori: (100 betegből l legfeljebb 1 betegetérinthet)

·               Heveny veseelégtelenség

·               Szapora szívverés

·               A nyelőcső belső felszínének a gyulladásáttapasztalták Pemetrexed Teva-/sugárkezelés alkalmazásakor

·               Kolitisz (a vastagbél nyálkahártyájának gyulladása, melyet bél-vagy végbélvérzés kísérhet)

·               Intersticiális pneumonitisz (a tüdő léghólyagocskákhegesedése)

·               Ödéma (folyadékszaporulat a test szöveteiben, mely duzzanatotokoz)

·               A többnyire egyéb daganatellenes szerrel együttesen alkalmazott PemetrexedTeva-kezelés ideje alatt néhány betegnél szívrohamot, szélütést vagy átmenetiagyi keringési zavart észleltek.

·               A fehérvérsejtek, vörösvértestek és vérlemezkék együttesenelőforduló alacsony száma, úgynevezett páncitopénia .

·               Irradiációs pneumonitisz (a tüdő léghólyagocskák hegesedésesugárkezelést követően) fordulhat elő olyan betegeknél, akiksugárkezelést kaptak a Pemetrexed Teva-kezelés előtt, alatt vagy azután.

·               A végtagokban kialakuló fájdalmat, alacsony hőmérsékletet éselszíneződést jelentettek.

·               Vérrögök a tüdő ereiben (tüdőembólia).

 

Ritka: 1000 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek

·               Súlyos napégéshez hasonló bőrkiütés, mely a korábbansugárkezelésnek kitett bőrön fordulhat elő, napokkal vagy akárévekkel a besugárzást követően

·               Hólyagos bőrbetegségek – beleértve a Stevens-Johnsonszindrómát és az úgynevezett. toxikus epidermális nekrolízist is

·               Úgynevezett hemolítikus anémia (a vörösvértestek szétesésekövetkeztében kialakuló vérszegénység)

·               Májgyulladás (hepatítisz)

·               Anafilaxiás sokk (súlyos allergiás/túlérzékenységi reakció).

 

Bármelytünet és/vagy állapot jelentkezhet Önnél. Amint lehet, közölnie KELLkezelőorvosával, ha ezen mellékhatások bármelyikét észleli.

 

Ha aggódikbármilyen mellékhatás miatt, beszélje meg kezelőorvosával.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnélbármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.

Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.

 

 

5.       Hogyankell a Pemetrexed Teva-t tárolni?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon ésaz injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:)után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsónapjára vonatkozik.

 

Ez a gyógyszernem igényel különleges tárolást.

 

Elkészített ésinfúzió beadására kész oldatok: A készítményt azonnal fel kell használni. Azutasítás szerint elkészítve a pemetrexed elkészített és infúzió beadására készoldatai kémiai és fizikai stabilitásukat – hűtőszekrénybentörténő tárolás (2°C‑8°C) mellett – 24 órán átbizonyítottan megtartották.

 

Ez a gyógyszercsak egyszeri alkalmazásra szolgál, a fel nem használt oldatot a helyikövetelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni.

 

Semmilyengyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       Acsomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mittartalmaz a Pemetrexed Teva?

 

-                A készítmény hatóanyaga apemetrexed.

 

Pemetrexed Teva 100 mg: 100 mg pemetrexed (pemetrexed dinátriumformájában) injekciós üvegenként.

 

A feloldást követően az oldat 25 mg/ml pemetrexedet tartalmaz.Az alkalmazás előtt egészségügyi szakembernek tovább kell hígítania.

 

-                Egyéb összetevők: mannit(E421), nátrium-hidroxid és sósav (a pH beállítására).

 

Milyena Pemetrexed Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

 

A Pemetrexed Teva egy injekciósüvegben lévő por, melyből oldatos infúzióhoz való koncentrátumkészíthető. Fehér, illetve világossárga vagy zöldessárga színűliofilizált por.

 

100 mg pemetrexed klórbutil gumidugóval alumínium kupakkal és polipropilén védőlappal lezárt I-estípusú, tiszta, 10 ml-es injekciós üvegben..Az injekciós üveg átlátszó védőborításban, dobozban.

.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja

Teva Gyógyszergyár Zrt.

4042 Debrecen

Pallagi út 13.

 

Gyártó

Pharmachemie B.V.,

Swensweg 5,

2031 GA Haarlem,

Hollandia

 

Teva Gyógyszergyár Zrt.

2100 Gödöllő

Táncsics Mihály út 82

Magyarország

 

Pliva Croatia Ltd.

Prilaz baruna Filipovica 25

10000 Zagreb

Horvátország

 

Teva Operations Poland Sp. z.o.o.

Ul. Mogilska 80

31-546 Krakow

Lengyelország

 

OGYI-T-22969/01     1x        injekciós üvegben

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbineveken engedélyezték:

 

Németország

Pemetrexed ratiopharm 100 mg, 500 mg, 1000 mg Pulver zur Herstellung eines Konzentrates zur Herstellung einer Infusionslösung

Ausztria

Pemetrexed ratiopharm 100 mg, 500 mg, 1000 mg Pulver für ein Konzentrat zur Herstellung einer Infusionslösung

Belgium

Pemetrexed Teva 100 mg, 500 mg, 1000 mg Poudre pour solution ŕ diluer pour perfusion / Pemetrexed Teva 100 mg, 500 mg, 1000 mg poeder voor concentraat voor oplossing voor intraveneuze infusie / Pemetrexed Teva 100 mg, 500 mg, 1000 mg Pulver zur Herstellung eines Konzentrates zur Herstellung einer Infusionslösung

Bulgária

Pemetrexed Teva 500 mg, 1000 mg Powder for Concentrate for solution for infusion

Ciprus

Pemetrexed Teva 500 mg Κόνις για πυκνό διάλυμα για παρασκευή διαλύματος προς έγχυση

Cseh Köztársaság

Pemetrexed Teva 500 mg

Dánia

Pemetrexed Teva

Észtország

Pemetrexed Teva

Görögország

Pemetrexed/Teva 500 mg Κόνις για πυκνό διάλυμα για παρασκευή διαλύματος προς έγχυση

Spanyolország

Pemetrexed Teva 100 mg Polvo para concentrado para solucion para perfusion EFG

Finnország

Pemetrexed Teva 100 mg, 500 mg, 1000 mg kuiva-aine välikonsentraatiksi infuusionestettä varten, liuos

Franciaország

Pemetrexed Teva 100 mg, 500 mg, 1000 mg, poudre pour solution ŕ diluer pour perfusion

Horvátország

Pemetreksed Pliva 100 mg, 500 mg, 1000 mg prašak za koncentrat za otopinu za infuziju

Magyarország

Pemetrexed Teva 100 mg, 500 mg, 1000 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz

Írország

Pemetrexed Teva 100 mg, 500 mg Powder for Concentrate for Solution for Infusion

Izland

Pemetrexed Teva 100 mg, 500 mg, 1000 mg stofn fyrir innrennslisţykkni, lausn

Olaszország

Pemetrexed Teva

Litvánia

Pemetrexed Teva 500 mg milteliai infuzinio tirpalo koncentratui

Luxemburg

Pemetrexed Teva 100 mg, 500 mg, 1000 mg poudre pour solution ŕ diluer pour perfusion

Lettország

Pemetrexed Teva 500 mg, 1000 mg pulveris infūziju šķīduma koncentrāta pagatavošanai

Málta

Pemetrexed Teva 100 mg, 500 mg Powder for Concentrate for Solution for Infusion

Hollandia

Pemetrexed Teva 100 mg, 500 mg, poeder voor concentraat voor oplossing voor infusie

Lengyelország

Pemetrexed Teva

Portugália

Pemetrexedo Teva

Románia

PEMETREXED TEVA 500 mg, 1000 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie injectabilă

Svédország

Pemetrexed Teva

Szlovénia

Pemetreksed Teva 100 mg, 500 mg, 1000 mg prašek za koncentrat za raztopino za infundiranje

Szlovák Köztársaság

Pemetrexed Teva 100 mg, 500 mg, 1000 mg prášok na prípravu infúzneho koncentrátu

Egyesült Királyság

Pemetrexed 100 mg, 500 mg, 1000 mg powder for concentrate for solution for infusion

 

Abetegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2016.január

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az alábbiinformációk kizárólag egészségügyi szakembereknek szólnak:

 

Afelhasználásra, kezelésre és megsemmisítésre vonatkozó utasítások

 

1.            A pemetrexed intravénás infúzió céljára történő feloldását éstovábbhígítását aszeptikus körülmények között kell végezni.

 

2.            Ki kell számolni a dózist és az ehhez szükséges Pemetrexed Teva injekciósüvegek számát.

 

3.            Pemetrexed Teva 100 mg:
A 100 mg-os injekciós üveget 4,2 ml 9 mg/ml (0,9%),tartósítószer-mentes nátrium-klorid oldatos injekcióval kell feloldani, ez 25 mg/ml-espemetrexed oldatot eredményez. (Mindeninjekciós üveg több pemetrexedet tartalmaz, hogy a címkén szereplőmennyiség kimérése könnyebb legyen.


Óvatosan meg kell forgatni minden injekciós üveget, hogy a por teljesenfeloldódjon. A létrejövő oldat átlátszó, a színe pedig a színtelentőla sárgáig vagy zöldes-sárgáig terjedhet. Az elkészített oldat pH-ja 6,6 és 7,8 közöttvan. További hígítás szükséges.

 

4.            A megfelelő mennyiségű feloldott pemetrexed oldatot továbbkell hígítani 100 ml-re tartósítószer-mentes 9 mg/ml (0,9%-os) nátrium-kloridoldatos injekcióval, és intravénás infúzióban 10 perc alatt kell beadni.

 

5.            A fentiek szerint elkészített pemetrexed infúziós oldat kompatibilispoliolefinnel bevont infúziós szerelékekkel és infúziós zsákokkal. A pemetrexedinkompatibilis a kalciumtartalmú oldószerekkel, beleértve a Ringer-laktát- ésRinger-oldatot.

 

6.            A parenterálisan alkalmazott gyógyszereknél a beadás előtt szemmelellenőrizni kell, hogy nem láthatók-e bennük részecskék, illetveelszíneződés. Részecskék jelenléte esetén a készítmény nem adható be.

 

7.            A pemetrexed oldatok egyszeri alkalmazásra szolgálnak. Bármilyen fel nemhasznált gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekrevonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.

 

Óvintézkedésekaz elkészítés és az alkalmazás során:

Mint minden potenciálisan toxikusdaganatellenes szer esetében, a pemetrexed infúziós oldat kezelése éselkészítése során is óvatosan kell eljárni. Javasolt kesztyű használata.Ha a pemetrexed oldat a bőrre kerül, alaposan le kell mosni szappannal ésvízzel. Ha a pemetrexed oldat a nyálkahártyákra kerül, alaposan le kellöblíteni vízzel. A pemetrexed nem hólyagképző. Az érből kikerültpemetrexednek nincs specifikus antidotuma. Néhány esetben észlelték apemetrexed extravasatióját, amit a vizsgáló nem ítélt súlyosnak. Az extravasatiótaz egyéb nem hólyagképző szerekre vonatkozó helyi gyakorlatnakmegfelelően kell kezelni.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!