Flamborin 500 mg tabletta (10x)

COMMENT RMS

Betegtájékoztató:Információk a felhasználó számára

 

Flamborin 500 mg tabletta

metamizol-nátrium-monohidrát

 

 

Mielőtt elkezdiszedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mertaz Ön számára fontos információkat tartalmaz.

-        Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-        További kérdéseivelforduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-        Ezt a gyógyszert azorvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számáraártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhezhasonlóak.

-        Ha Önnél bármilyenmellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt, bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. Lásd 4. pont.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

 

1.       Milyen típusú gyógyszera Flamborin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Flamborinszedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Flamborint?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Flamborinttárolni?

6.       A csomagolás tartalma ésegyéb információk

 

 

1.      Milyen típusú gyógyszer aFlamborin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Flamborin hatóanyagaa metamizol-nátrium-monohidrát, amely fájdalom- és láz csillapítására szolgál.

 

A Flamborin tabletta10 éves vagy annál idősebb gyermekeknél, serdülőknél és felnőtteknélalkalmazható az alábbiak kezelésére:

-        sérüléseket vagy műtétibeavatkozásokat követő heveny, súlyos fájdalmak

-        görcsös (kólikás) hasifájdalmak

-        daganatok okoztafájdalmak

-        egyéb heveny vagykrónikus, súlyos fájdalmak, ahol más terápiás módszerek nem javallottak

-        egyéb kezelésekre nemreagáló, magas láz.

 

 

2.      Tudnivalók a Flamborinszedése előtt

 

Ne szedje a Flamborintablettát:

-        ha allergiás ametamizolra, más pirazolon-származékra (pl. propifenazon, fenazon), illetvepirazolidin-származékra (pl. fenilbutazon, oxifenilbutazon) (beleértve azonbetegeket, akiknél pl. agranulocitózis alakult ki ezen hatóanyagok beszedésétkövetően), vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

-        ha tudomása van arról,hogy szervezete nem tolerálja a fájdalomcsillapítókat (fájdalomcsillapító szerokozta asztmája van, vagy csalánkiütéses/angioödémás típusú reakciója alakul kifájdalomcsillapító hatására). Ez azokra a betegekre is vonatkozik, akiknélhörgőgörcs (az alsó légutak hirtelen szűkülete) vagy egyéb túlérzékenységireakciók alakulnak ki, amikor fájdalomcsillapítót, például szalicilátokat ésparacetamolt, vagy egyéb, nem kábító hatású fájdalomcsillapítókat, példáuldiklofenákot, ibuprofént, indometacint vagy naproxént szednek.

-        ha csontvelőműködésirendellenessége van, például daganatellenes citosztatikus kezelések után.

-        ha vérképzési zavara van(a vérképzőrendszer megbetegedése).

-        ha veleszületettglükóz-6-foszfát dehidrogenáz hiánya van (örökletes betegség, aminél fennáll avörösvértestek szétesésének kockázata).

-        ha heveny, visszatérőtünetekkel járó, hepatikus porfíriában szenved (a hemoglobinképzés zavarátokozó, örökletes betegség), mert fennáll a porfíriás roham kialakulásánakkockázata.

-        ha a terhesség első háromvagy utolsó három hónapjában van.

-        ha szoptat.

 

A metamizolt 3 hónaposnál fiatalabb, illetve 5 kg-nálkisebb testsúlyú csecsemők nem kaphatják.

 

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

A Flamborin szedéseelőtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbiak közül bármelyik vonatkozhatÖnre.

 

A Flamborin apirazolon-származékok közé tartozó metamizol-nátriumot tartalmaz, amelynekesetében fennáll a ritka, de életveszélyes sokk (hirtelen keringés-összeomlás)és az agranulocitózis (bizonyos fehérvérsejtek számának súlyos mértékűcsökkenése által okozott heveny rendellenesség) kockázata.

 

Súlyostúlérzékenységi reakciók (anafilaxiás/anafilaktoid reakciók)

Ne szedje a Flamborintablettát:

-        ha ismert, hogy túlérzékeny(anafilaxiás reakcióval reagál) a Flamborin tablettára; vagy fennállannak a kifejezett kockázata, hogy más fájdalomcsillapítókra is hasonló módonreagál.

-        ha allergiás vagy más(immunológiai) védekező reakciókat mutat a Flamborin tablettára; fennállannak a kifejezett kockázata, hogy más pirazolonokra és pirazolidinekre(kémiailag rokon vegyületekre) is hasonló módon reagál.

-        ha az agranulocitózis (afehérvérsejtek számának csökkenése), pancitopénia (a fehérvérsejtek, avörösvértestek és a vérlemezkék számának egyidejű csökkenése) vagytrombocitopénia (a vérlemezkék számának csökkenése) jeleit mutatja, amely magaslázzal, torokfájással, a száj-, az orr- vagy a torok gyulladásával,orrvérzéssel vagy ínyvérzéssel jellemezhető. Azonnal abba kell hagynia a Flamborinalkalmazását!

 

Ha az alábbirendellenességek/túlérzékenység állnak fenn Önnél, akkor a Flamborintablettával szembeni túlérzékenységi reakciók kockázata jelentősen megnőhet:

-        A nem-szteroidgyulladáscsökkentőkkel szembeni túlérzékenység (ezeket a gyógyszereket afájdalom és a reuma kezelésére alkalmazzák), melynek tünete a viszketés és a duzzanat(csalánkiütés, angioödéma).

-        Rohamokban jelentkezőlégszomj a hörgők falának összehúzódása miatt (hörgőasztma), különösen, haegyúttal orrmelléküreg- és arcüreggyulladásban szenved vagy orrpolipja van.

-        Krónikus csalánkiütés.

-        Színezőanyagokkal (pl.tartrazinnal: E102) vagy tartósítószerekkel (pl. benzoátokkal: E210-213)szembeni túlérzékenység.

-        Alkohollal szembeniintolerancia, amikor akár kis mennyiségű alkoholra is tüsszögéssel,könnyezéssel és súlyos arcpirosodással reagál. Ez az alkohol-intolerancia addigmég nem diagnosztizált fájdalomcsillapító-intolerancia jele is lehet.

 

Ha Önnél atúlérzékenységi reakciók kockázata fokozottan fennáll, a Flamborint csak alehetséges kockázatok és a várható előnyök gondos mérlegelése után kaphatja. Ilyenesetekben szoros orvosi megfigyelés alatt kell állnia.

 

Különösen atúlérzékeny betegeknél alakulhat ki anafilaxiás reakció. Ezért kezelőorvosa fokozottkörültekintéssel fog eljárni, amennyiben Ön asztmás beteg vagy túlérzékenységireakciókra hajlamos.

 

Súlyosbőrreakciók

Metamizol-nátriumalkalmazása során beszámoltak a következő életveszélyes bőrreakciókról:

Stevens-Johnsonszindróma (SJS) és toxikus epidermális nekrolízis (TEN). A SJS és a TENtüneteinek jelentkezése esetén (mint pl. a gyakran hólyagosodással vagynyálkahártya-elváltozással kísért progresszív bőrkiütés) a Flamborin tablettávaltörténő kezelést azonnal abba kell hagyni, valamint orvoshoz kellfordulni! A metamizol szedését a későbbiekben sem szabad folytatni!

 

Alacsony vérnyomásosreakciók

A Flamborintabletta vérnyomásesést válthat ki. Ennek kockázata növekszik:

-        ha Önnek már eleve alacsonya vérnyomása (fennálló hipotónia),

-          ha szervezetesúlyos mértékben ki van száradva,

-          ha elégtelena vérkeringése vagy a keringési elégtelenség korai stádiumában van (pl.szívroham vagy súlyos sérülések esetén),

-        ha Önnek magas láza van.

Ha Önnél azalacsonyvérnyomásos reakciók kockázata fennáll, a Flamborin alkalmazásátgondosan mérlegelni kell, és Önt orvosi felügyelet alatt kell tartani. Kezelőorvosamegelőző intézkedéseket (pl. a vérkeringés stabilizálására) tehet avérnyomásesés kockázatának csökkentése érdekében.

 

Ha a vérnyomáseséselkerülése kritikus fontosságú (pl. ha súlyos szívkoszorúér-betegségben szenved,vagy jelentős érszűkülete van, ami korlátozza például az agy vérellátását), a Flamborinkizárólag a vérkeringés gondos ellenőrzése mellett alkalmazható.

 

Súlyos máj- ésvesekárosodásban szenvedő betegek

Vese- vagymájműködési rendellenesség esetén a Flamborin tablettát csak a kezelőorvosa gondosmérlegelését követően, megfelelő elővigyázatossági intézkedések mellett lehetalkalmazni.

 

Idősek

Időskorúak esetébena metamizol-nátrium bomlástermékeinek kiürülése lelassulhat.

 

Gyermekek

A tabletta 500 mg-oshatóanyagtartalma és gyógyszerformája miatt gyermekeknek 10 éves kor, valamint30 kg-os testtömeg alatt nem adható.

 

Egyébgyógyszerek és a Flamborin

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett, valamint szedni tervezett, egyéb gyógyszereiről.

 

A metamizol-nátriumkölcsönhatásba léphet az alábbi hatóanyagokkal:

-        klórpromazin (a pszichésbetegségek bizonyos tüneteinek kezelésére alkalmazott gyógyszer). A metamizolés a klórpromazin egyidejű alkalmazása súlyosan alacsony testhőmérsékletetokozhat.

-        a vérrögképződésmegelőzésére alkalmazott gyógyszerek (vérhígítók, pl. acetil-szalicilsav),

-        magas vérnyomás és egyesszívbetegségek kezelésére használt gyógyszerek (kaptopril),

-        pszichés betegségekkezelésére használt gyógyszerek (lítium),

-        daganatok és bizonyosreumatikus problémák kezelésére szolgáló gyógyszerek (metotrexát). A metamizolés a metotrexát egyidejű alkalmazását kerülni kell.

-        vérnyomáscsökkentők,

-        vizelethajtók (pl.triamterén), mivel megváltozhat ezen gyógyszerek hatásossága.

 

A metamizol-nátriumcsökkentheti a ciklosporin (az immunrendszer működésének elnyomására használtgyógyszer) vérszintjeit. Együttadás esetén szükség lehet a ciklosporindózisának növelésére.

 

Terhesség ésszoptatás

Ha Ön terhes vagyszoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne,a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A Flamborinalkalmazása ellenjavallt a terhesség első három hónapjában.

A terhesség másodikhárom hónapjában a Flamborin csak az orvossal való előzetes megbeszélést,valamint az előnyök és a kockázatok orvos általi gondos mérlegelését követőenalkalmazható.

A terhesség utolsóhárom hónapjában tilos szednie a Flamborin tablettát az anyánál és agyermeknél kialakuló szövődmények (például vérzések, vagy a magzat vérellátásaszempontjából fontos Botalli-vezeték idő előtti elzáródása) kockázatánakfokozódása miatt.

 

A metamizolbomlástermékei kiválasztódnak az anyatejbe. Nem áll rendelkezésre megfelelőadat a metamizol szoptatott csecsemőre gyakorolt hatásairól. A Flamborinszedése alatt, valamint az utolsó adag bevételét követő legalább 48 óránkeresztül nem szabad szoptatni.

 

A készítményhatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az ajánlottadagtartományon belül a készítménynek nincsenek ismert káros hatásai areakciókészségre és a koncentrációra. Óvintézkedésként azonban - legalábbis anagyobb adagok alkalmazása esetén - figyelembe kell venni a képességekgyengülésének lehetőségét. Ilyen esetekben a betegek nem kezelhetnek gépeket,nem vezethetnek gépjárműveket, illetve nem végezhetnek egyéb, veszéllyel járótevékenységeket.

 

A Flamborinnátriumot tartalmaz

Ez a gyógyszer 1,42 mmol(azaz 32,7 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, amit kontrollált nátriumdiétaesetén figyelembe kell venni.

 

 

3.      Hogyan kell szedni a Flamborint?

 

A gyógyszert mindiga kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.

Amennyiben nembiztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Az adagolás afájdalom erősségétől vagy a láz súlyosságától, valamint a kezelésre adottegyéni válaszreakció mértékétől függ. Fájdalom- illetve láz kezelésénél mindiga csillapításra elegendő, legalacsonyabb adagot kell alkalmazni.

 

A kezelés időtartamátkezelőorvosa fogja meghatározni. A fájdalomcsillapítókat ajánlatos legfeljebb3-5 napig szedni, ezt követően további tanácsért forduljon kezelőorvosához vagyfogorvosához!

 

Ezt a gyógyszertszájon át kell alkalmazni. A tablettákat elegendő mennyiségű folyadékkal (pl.egy pohár vízzel) kell bevenni.

 

15 éves vagyannál idősebb serdülők (> 53 kg) és felnőttek

Legfeljebb 2tabletta Flamborint (1000 mg metamizol-nátrium-monohidrátot) vehetnek beegyszeri adagban. A napi maximális adagtól függően az egyszeri adagot napontalegfeljebb 4-szer lehet bevenni, 6-8 órás időközökkel.

 

A bevételt követően30-60 perc múlva várható egyértelmű hatás.

 

Az alábbi táblázataz ajánlott egyszeri és a maximális napi adagokat ismerteti testsúlytól vagyéletkortól függően:

 

Testsúly/Életkor

Egyszeri adag

Napi maximális adag

kg

életkor

tabletta

mg

tabletta

mg

30-53

10-14 év

1

500

4

2000

több mint 53

15 éves kor felett

1-2

500-1000

8

4000

 

Idősek, gyenge egészségiállapotú betegek

Esetükben az adagotcsökkenteni kell, mert a metamizol bomlástermékeinek kiürülése lelassulhat.

 

Máj- ésvesekárosodásban szenvedő betegek

Mivel vese- ésmájkárosodás fennállása esetén a kiürülés sebessége csökken, a nagy adagok többszörialkalmazását el kell kerülni. Az adag csökkentése nem szükséges rövid ideigtartó gyógyszerszedés esetén.

A metamizol súlyosmáj- és vesekárosodásban szenvedő betegeknél történő hosszú ideig tartóalkalmazásával kapcsolatban jelenleg nem áll rendelkezésre elegendőtapasztalat.

 

Alkalmazása gyermekeknélés serdülőknél

A tabletta500 mg-os hatóanyagtartalma és gyógyszerformája miatt gyermekeknek 10 éveskor valamint 30 kg-os testtömeg alatt nem adható!

 

Gyermekeknél lázesetén általában elegendő a 10 mg/ttkg metamizol-nátrium adag.

14 évesnélfiatalabb gyermekeknek egyszeri adagként 8-16 mg/ttkg metamizol-nátriumotkell adni.

A napi maximálisadagtól függően az egyszeri adagot naponta legfeljebb 4-szer lehet bevenni, 6-8órás időközökkel.

A tablettán lévőbemetszés csak a széttörés elősegítésére szolgál, amennyiben nem tudja agyógyszert egészben lenyelni.

 

Haaz előírtnál több Flamborin tablettát vett be

Haladéktalanulkeresse fel orvosát, ha a túladagolás alábbi tüneteinek bármelyike jelentkezikÖnnél: hányinger, hányás, gyomor- vagy hasi fájdalom, beszűkült veseműködés,illetve akár heveny veseelégtelenség, szédülés, álmosság (aluszékonyság), eszméletvesztés,görcsrohamok, vérnyomásesés, amely súlyos esetben sokkot (a keringés hirtelenösszeomlását) idézhet elő, szívritmuszavar (szabálytalan és esetenként gyorsszívdobogás).

Túladagolás eseténazonnal forduljon kezelőorvosához, hogy mielőbb megtehessék a megfelelőellenintézkedéseket!

Nagyon nagy adagokalkalmazása után egy ártalmatlan bomlástermék (a rubazonsav) kiválasztódásavörösre színezheti a vizeletet.

 

Ha elfelejtettebevenni a Flamborin tablettát

Ne vegyen bekétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosátvagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint mindengyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

 

Ha az alábbimellékhatások bármelyike előfordul Önnél, azonnal hagyja abba a Flamborinszedését, és haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát! Ezek a reakciók ritkák, de életveszélyesek lehetnek.Akkor is előfordulhatnak, ha a metamizol-nátrium szedése korábban nem okozottproblémát.

A legfontosabbmellékhatások:

-        sokk (a keringéshirtelen összeomlása)

Figyelmeztető tünetei: hidegverítékezés, vérnyomásesés, szédülés, gyengeség, hányinger, bőrelszíneződés,kellemetlen érzés a szív környékén és fulladás, légszomj. Ehhez társulhat mégarcduzzanat, viszketés, szívtáji szorítás, heves szívdobogás, gyors pulzus éshidegérzet a karokban és a lábakban (vérnyomás kritikus mértékű esése). Ametamizol alkalmazása során a gyógyszerreakció közvetlenül az alkalmazástkövetően vagy órákkal később is kialakulhat, bár ezek a reakciók általában azalkalmazást követően egy órán belül jelentkeznek. A sokk első jeleinekészlelésekor azonnal kérjen orvosi segítséget! Az orvos megérkezéséig afelsőtestet helyezze vízszintes helyzetbe, a lábakat polcolja fel. A hidegrázásmegelőzése érdekében a beteg legyen betakarva!

 

-        bizonyosfehérvérsejtek számának súlyos mértékű csökkenése (agranulocitózis)

Nem szedheti tovább a Flamborintablettát az alábbi tünetek bármelyikének előfordulása esetén:

az általános egészségi állapotváratlan romlása, nem múló vagy visszatérő láz, a nyálkahártyák fájdalmaselváltozásai, különösen a szájban, az orrban és a torokban.

Kérjen orvosi segítséget! A Flamborinszedését a laboratóriumi vizsgálatok (vérsüllyedés, vérkép) eredményénekelkészültét megelőzően abba kell hagyni!

Az agranulocitózis  kockázatafokozódik, ha a metamizol szedése egy hétnél tovább tart. Kialakulása nem dózisfüggő, a gyógyszer szedése soránbármikor kialakulhat. Tipikus tünetei közé tartozik a magas láz, a hidegrázás, a torokfájás, a nyelésinehézségek, valamint a nyálkahártya-elváltozás (pl. a szájüregben, azorrban, a torokban és a genitáliákon, illetve a végbéltájékon). Azantibiotikumokat szedő betegeknél azonban ezek a jelek minimálisak lehetnek. Anyirokcsomók vagy a lép csak csekély mértékben vagy egyáltalán nem duzzad meg.A vörösvértest-süllyedés jelentősen megnő, míg a granulociták számanagymértékben csökkent, vagy akár teljes mértékben hiányoznak. A haemoglobin-,a vörösvértestek- és a vérlemezkék száma általában normális.

-          vérszegénységés egyidejű csontvelőműködési zavar(aplasztikus anémia)

-          egyidejűvérszegénység, csökkent fehérvérsejtszám és csökkent vérlemezkeszám (pancitopénia) Azaplasztikus anémia és a pancitopénia jelei a következők: általános kellemetlenérzés, fertőzésre való hajlam, nem múló láz, vérömlenyek, verses és sápadtság.Ezek a reakciók akkor is kialakulhatnak, ha a metamizol-nátriumot korábbanproblémamentesen alkalmazták.

-          súlyosbőrreakciók (Stevens-Johnson szindróma és toxikus epidermális nekrolízis)

Ezek tüneteinek jelentkezéseesetén (mint pl. a gyakran hólyagosodással, hámlással vagy különösen a száj-,az ajkak-, az orr- és a nemi szervek környékén nyálkahártya-elváltozássalkísért progresszív bőrkiütés) a Flamborin tablettával történő kezelést azonnalabba kell hagyni, és a későbbiekben sem szabad folytatni!

-          Fix,gyógyszer okozta kiütés

A fix, gyógyszer okozta kiütésmélykék vagy sötétvörös színű bőrkiütés, néha hólyagosodással. A Flamborintablettát nem szabad tovább szedni, ha bőrelváltozások alakulnak ki.Kiütések jelentkezése esetén mihamarabb forduljon orvoshoz!

 

Egyéb lehetségesmellékhatások

 

Nem gyakorimellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):

-          vérnyomásesés,amelyet a gyógyszer közvetlen hatása okozhat, és nem jár együtt atúlérzékenységi reakciók egyéb jeleivel. Túlérzékenységi reakció csak ritkánokoz súlyos vérnyomásesést. A vérnyomásesés kockázata fokozott lehet nagyonmagas láz esetén.

A súlyos vérnyomásesés jellemzőtünetei a következők: emelkedett pulzusszám, sápadtság, remegés, szédülés,hányinger és eszméletvesztés.

 

Ritkamellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

-          csökkentfehérvérsejtszám a vérben (leukopénia).

-          bőrkiütések.

 

Nagyon ritkamellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

-          a vérlemezkékszámának csökkenése a vérben (trombocitopénia). Akkor is előfordulhat, ha ametamizol szedése korábban nem okozott problémát.

-          hevenyvesekárosodás (a vizelet mennyiségének csökkenésével vagy teljes elapadásával,illetve fehérje ürülése a vizelettel) különösen a keringő vértérfogatcsökkenése, a kórtörténetben szereplő vesebetegség, illetve túladagolás esetén.

-          a veseszövetének gyulladása.

 

Nem ismertgyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból a mellékhatáselőfordulásának gyakorisága nem állapítható meg):

-          súlyos allergiásreakciók (anafilaxiás/anafilaktoid reakciók). Az enyhébb anafilaxiás reakcióktipikusan bőr- illetve nyálkahártya tünetek (viszketés, égő érzés, kipirosodás,csalánkiütés és duzzanat), nehézlégzés és ritkán emésztőrendszeri panaszokformájában jelentkeznek. Az enyhébb reakciók (bőr- és nyálkahártya-reakciók,pl. viszketés, égő érzés, vörösség, csalánkiütés, duzzanat; légszomj;emésztőrendszeri panaszok, pl. émelygés, hányás) súlyosabb formát ölthetnek, ateljes testet érintő csalánkiütéssel, a bőr- és anyálkahártyák súlyos mértékű duzzanata (beleértve a gégeödémát), súlyoshörgőgörccsel, szívritmuszavarral, vérnyomáseséssel (melyet vérnyomásemelkedéselőz meg) és a keringés összeomlásával (sokkal). Ezeka mellékhatások előfordulhatnak akkor is, ha előzőleg már komplikációk nélkülalkalmazták a metamizolt.

-          a fájdalomcsillapító szer okozta asztma szindrómábanszenvedő betegeknél a túlérzékenységi reakció jellemzően asztmás roham (légszomj)formájában jelentkezik.

-          túlérzékenységireakciót követően fellépő mellkasi szorító fájdalom vagy szívroham (Kounisszindróma).

-          asztmáskrízis (különösenacetilszalicilsavra érzékeny betegeknél).

-          hányinger,hányás, gyomorirritáció, hasmenés.

-          mélykék vagysötétvörös bőrkiütés (fix gyógyszer okozta kiütések), esetenként hólyagokkal.

-          a vizeletvörös elszíneződését okozhatja a metamizol egy ártalmatlan bomlásterméke(rubazonsav).

 

 

 

Mellékhatások bejelentése

HaÖnnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

Eza betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik.

Amellékhatásokat közvetlenül a hatóság részéreis bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségekenkeresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minéltöbb információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.

 

 

5.      Hogyan kell a Flamborinttárolni?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó.

 

A dobozonfeltüntetett lejárati idő („Felhasználható”) után ne szedje ezt a gyógyszert. Alejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A fénytől valóvédelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

Semmilyengyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.      A csomagolás tartalma ésegyéb információk

 

Mit tartalmaz a Flamborin?

-              A készítményhatóanyaga a metamizol-nátrium-monohidrát. Tablettánként 500 mgmetamizol-nátrium-monohidrátot tartalmaz.

-              Egyébösszetevők: hidegen duzzadó kukoricakeményítő, makrogol 6000, kroszpovidon (Atípusú), magnézium-sztearát és vízmentes, kolloid szilícium-dioxid.

 

Milyen a Flamborinkülleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér vagytörtfehér, kerek, lapos tabletta, az egyik oldalon bemetszéssel.

Átmérő: körülbelül12,5 mm. Vastagság: körülbelül 4 mm.

A tablettán lévőbemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál,nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

 

10 vagy 20 db  tablettaPVC//Al /papír buborékcsomagolásban és kartondobozban.

 

Nem feltétlenülmindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

Megjegyzés:(keresztjelzés nélküli)

Osztályozás:II. csoport

Kizárólag orvosirendelvényhez kötött gyógyszer (V).

 

A forgalombahozatali engedély jogosultja

 

Richter GedeonNyrt.

H-1103 Budapest

Gyömrői út 19-21.

Magyarország

 

Gyártó

 

SOFARIMEX IndustriaQuimica e Farmacêutica, SA

Av. das Industrias,Alto do Colaride, Cacém, 2735-213

Portugália

 

OGYI-T-22832/02        10x      PVC//Al/papír buborékcsomagolás

OGYI-T-22832/03        20x      PVC//Al/papír buborékcsomagolás

 

 

A betegtájékoztatólegutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2016.október

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!