Atorvastatin-Teva 10 mg filmtabletta (30x buborékcsomagolásban )

Module 2

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Atorvastatin-Teva 10 mg filmtabletta

Atorvastatin-Teva 20 mg filmtabletta

Atorvastatin-Teva 40 mg filmtabletta

Atorvastatin-Teva 80 mg filmtabletta

 

atorvasztatin

 

Mielőttelkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

‑        Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

‑        Továbbikérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

‑        Ezt a gyógyszert az orvoskizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számáraártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhezhasonlóak.

‑        Ha Önnél bármilyenmellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Eza betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik.

 

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.     Milyen típusú gyógyszer az Atorvastatin-Teva és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.     Tudnivalók az Atorvastatin-Teva szedése előtt

3.     Hogyan kell szedni az Atorvastatin-Tevát?

4.      Lehetségesmellékhatások

5.      Hogyan kell az Atorvastatin-Teváttárolni?

6.     A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.      Milyen típusú gyógyszer az Atorvastatin-Teva ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?

 

AzAtorvastatin-Teva a sztatinok csoportjába tartozik, amelyek alipid(vérzsír)szintet szabályozó gyógyszerek.

 

AzAtorvastatin-Tevát a vérben lévő, koleszterin‑ és trigliceridként ismertvérzsírok (lipidek) csökkentésére alkalmazzák, ha az alacsony zsírtartalmúdiéta és az életmódbeli változtatások önmagukban nem hoznak kellő eredményt.Amennyiben Önnél emelkedett a szívbetegség kialakulásának kockázata, az Atorvastatin-Tevaalkalmazható a kockázat csökkentésére abban az esetben is, ha az Önkoleszterinszintje megfelelő. A kezelés alatt folytassa a standard alacsonykoleszterintartalmú étrendet.

 

 

2.      Tudnivalók az Atorvastatin-Teva szedése előtt

 

Ne szedje az Atorvastatin-Tevát

‑           ha allergiás (túlérzékeny) az Atorvastatin-Teva vagy bármely hasonló, avérzsírszint csökkentésére alkalmazott gyógyszerre vagy a gyógyszer (6. pontbanfelsorolt) egyéb összetevőjére,

‑           haolyan betegsége van, amely a májat érinti,

‑           ha a májműködéstjellemző vérvizsgálati eredmények tisztázatlan eredetű, kóros értéket mutatnak,

‑           hafogamzóképes korú nő és nem használ megbízható fogamzásgátló módszert,

‑           haterhes vagy teherbe kíván esni,

‑           haszoptat.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Atorvastatin-Teva szedése előtt beszéljenkezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

-         ha korábban agyvérzéssel járó szélütése(sztrók) volt vagy az agyában korábbi sztrókból visszamaradó kicsi, folyadékkaltelt üregek vannak,

-         ha veseproblémái vannak,

-         ha Önnél pajzsmirigy‑alulműködés(hipotireózis) áll fenn,

-         ha ismételt vagy tisztázatlaneredetű izomfájdalma volt, valamint ha Önnél vagy családjábanizombetegség fordult elő,

-         ha egyéb lipidcsökkentőgyógyszerekkel (például „sztatinok” vagy „fibrátok” néven ismertgyógyszerek) történő kezelés során korábban izomproblémái voltak,

-         ha rendszeresen nagy mennyiségű alkoholtiszik,

-         ha kórelőzményében májbetegségszerepel,

-         ha 70 évnél idősebb,

-         az esetleges izomgyengeségrőlis, amennyiben az folyamatosan fennáll. További vizsgálatokra ésgyógyszerekre lehet szükség ennek diagnosztizálása és kezelése céljából.

 

Különösenfontos megkérdezni kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt elkezdi szedni azAtorvastatin-Tevát

‑           hasúlyos légzési elégtelensége van.

 

Haa fentiek bármelyike igaz Önre, kezelőorvosa az atrovasztatin‑kezelésmegkezdése előtt és a kezelés során vérvizsgálatot rendelhet el az izmokatérintő mellékhatások kockázatának meghatározása céljából. Ismert, hogy bizonyosgyógyszerek egyidejű szedése során a vázizomzattal összefüggő mellékhatások, mintpéldául a vázizomsejtek szétesésének (rabdomiolízis) a kockázataemelkedett (lásd. 2. pont „Egyéb gyógyszerek és az Atorvastatin-Teva”).

 

Agyógyszer szedése során kezelőorvosa gondosan ellenőrizni fogja, hogy nincscukorbetegsége vagy nem áll‑e fenn Önnél a cukorbetegség kialakulásánakkockázata. Amennyiben magas a vércukor‑ és vérzsírszintje, túlsúlyos vagymagas a vérnyomása, akkor Önnél valószínűleg nagyobb a cukorbetegség kialakulásánakkockázata.

 

Egyéb gyógyszerek és az Atorvastatin-Teva

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Néhánygyógyszer megváltoztathatja az Atorvastatin-Teva hatását, vagy az Atorvastatin-Tevaváltoztathatja meg ezek hatását. Az ilyen típusú kölcsönhatás az egyik vagymindkét gyógyszer hatásosságát csökkentheti. Másrészről fokozhatja amellékhatások kialakulásának kockázatát, illetve súlyosságát, beleértve az izomlebomlásával járó jelentős kórállapotot (rabdomiolízis) is, melynekismertetése a 4. pontban található. Különösen fontos, hogy tájékoztassakezelőorvosát, ha az alábbiak valamelyikét szedi:

 

‑           aszervezet immunrendszerének működését befolyásoló gyógyszerek, példáulciklosporin,

‑           bizonyosantibiotikumok vagy gombafertőzés elleni gyógyszerek, például eritromicin,klaritromicin, telitromicin, ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, flukonazol,pozakonazol, rifampicin, fuzidinsav,

‑           a vérzsírszintetszabályozó egyéb gyógyszerek, például gemfibrozil, egyéb fibrátok, kolesztipol,

‑           mellkasi fájdalomra(anginára) vagy magas vérnyomásra használt kalcium‑csatorna blokkolók,például amlodipin, diltiazem,

‑           a szívritmustszabályozó gyógyszerek, például digoxin, verapamil, amiodaron,

‑           HIV kezelésérehasznált gyógyszerek, például ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir,darunavir stb.,

‑           egyéb gyógyszerek,melyekről ismert, hogy kölcsönhatásba lépnek az Atorvastatin-Teva-val: ezetimib(koleszterinszint‑csökkentő), warfarin (amely csökkenti avérrögképződést), szájon át szedendő fogamzásgátlók, sztiripentol (epilepsziakezelésére használt görcsgátló), cimetidin (gyomorégésre és fekélyekre),fenazon (fájdalomcsillapító) és savmegkötők (alumínium vagy magnézium tartalmú,emésztési zavar esetén alkalmazott termékek),

‑           aközönséges orbáncfű nevű gyógynövény készítmény.

 

Az Atorvastatin-Teva egyidejű alkalmazása étellel,itallal és alkohollal

 

Grépfrútlé

Nefogyasszon egy vagy két kis pohár grépfrútlénél többet naponta, mert a nagymennyiségű grépfrútlé megváltoztathatja az Atorvastatin-Teva hatását.

 

Alkohol

Agyógyszer szedése során kerülje a nagy mennyiségű alkohol fogyasztását.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

HaÖn terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

Neszedje az Atorvastatin-Tevát, ha terhes, vagy ha teherbe kíván esni.

Neszedje az Atorvastatin-Tevát ha fogamzóképes (termékeny), kivéve ha megbízhatófogamzásgátló módszert alkalmaz.

Neszedje az Atorvastatin-Tevát, ha szoptat.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépekkezeléséhez szükséges képességekre

Eza gyógyszer általában nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépekkezeléséhez szükséges képességeket. Azonban ne vezessen, ha ez agyógyszer befolyásolja a gépjárművezetéshez szükséges képességeit. Nehasználjon eszközöket vagy gépeket, ha ez a gyógyszer befolyásolja azalkalmazáshoz szükséges képességeit.

 

Az Atorvastatin-Teva laktóz-monohidrátot tartalmaz

Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokraérzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.         Hogyan kell szedni az Atorvastatin-Tevát?

 

Agyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

Akezelés megkezdése előtt a kezelőorvos koleszterinszegény diétát fog előírni,amit a gyógyszerrel történő kezelés során is be kell tartani.

AzAtorvastatin-Teva szokásos kezdő adagja felnőtteknél és 10 éves vagyidősebb gyermekeknél naponta 1‑szer 10 mg. Kezelőorvosa szükségesetén emelheti az adagot az Ön számára szükséges adag eléréséig. Kezelőorvosaaz adagot 4 hetes vagy hosszabb időközönként fogja módosítani. Felnőtteknekaz Atorvastatin-Teva maximális adagja naponta egyszer 80 mg, gyermekeknekpedig naponta egyszer 20 mg.

AzAtorvastatin-Teva tablettát kevés folyadékkal, egészben nyelje le. A tablettáta nap folyamán bármikor, étkezés közben vagy attól függetlenül beveheti.Azonban próbálja meg a tablettát minden nap azonos időben bevenni.

 

AzAtorvastatin-Teva‑kezelés időtartamát kezelőorvosa határozza meg.

Haúgy érzi, hogy az Atorvastatin-Teva hatása túl erős vagy túl gyenge, kérjük,beszéljen kezelőorvosával.

 

Ha az előírtnál több Atorvastatin-Tevát vett be

Havéletlenül túl sok Atorvastatin-Teva tablettát vett be (többet, mint az Önszokásos napi adagja), értesítse kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbikórházba.

 

Ha elfelejtette bevenni az Atorvastatin-Tevát

Nevegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ha elfelejt bevenni egyadagot, csak a következő adagot vegye be a megfelelő időpontban.

 

Ha idő előtt abbahagyja az Atorvastatin-Teva szedését

Habármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezzemeg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.         Lehetséges mellékhatások

 

Mintminden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Haa következő súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba agyógyszer szedését, és azonnal értesítse kezelőorvosát vagy menjen el alegközelebbi kórház sürgősségi osztályára.

 

Ritka(1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):

‑           Súlyos allergiásreakció, mely az arc, a nyelv és a torok duzzanatához vezet, ami súlyos légzésinehézséget okozhat.

‑           A bőr súlyoshámlásával és duzzanatával, a bőrön, szájban, a szemek és nemi szervekkörnyékén felhólyagosodással és lázzal járó súlyos betegség. Rózsaszín‑pirosbőrkiütések (egyenetlen színű) különösen a tenyereken és talpakon, melyek felhólyagosodhatnak.

‑           Az izomgyengeséget,érzékenységet vagy fájdalmat kóros izomlebomlás is okozhatja, különösen, haegyidejűleg rossz közérzet vagy magas láz jelentkezik (rabdomiolízis), melyéletet veszélyeztető lehet, és veseproblémákhoz vezethet.

 

Nagyon ritka(10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):

‑           Ha váratlan vagyszokatlan vérzés vagy véraláfutás jelentkezik Önnél, ez májpanaszokra utalhat.Beszéljen orvosával, amint lehetséges.

 

A gyógyszer okozta egyéb lehetséges mellékhatások:

 

Gyakori (10 betegközül legfeljebb 1 beteget érinthet):

‑           azorrjáratok gyulladása, torokfájás, orrvérzés,

‑           allergiásreakciók,

‑           a vércukorszintemelkedése (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjének gondosellenőrzését), a vér kreatin‑kináz‑szintjének emelkedése,

‑           fejfájás,

‑           hányinger,székrekedés, szelek, emésztési zavarok, hasmenés,

‑           ízületifájdalom, izomfájdalom és hátfájás,

‑           amájműködésre vonatkozó vérvizsgálatok kóros eredménnyel járhatnak.

 

Nem gyakori(100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):

‑           anorexia(étvágycsökkenés és testtömeg‑csökkenés), testtömeg‑növekedés,vércukorszint‑csökkenés (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjénekgondos ellenőrzését),

‑           rémálmok,álmatlanság,

‑           szédülés, a kéz,illetve a láb ujjainak zsibbadása vagy érzéketlensége, a fájdalom‑ éstapintásérzés csökkenése, az ízérzékelés megváltozása, emlékezetvesztés,homályos látás, zúgás a fülben és/vagy a fejben,

‑           hányás,böfögés, felső és alsó hasi fájdalom, hasnyálmirigy‑gyulladás, (amigyomorfájást     okozhat),

‑           májgyulladás(hepatitisz),

‑           kiütés,bőrkiütés, bőrviszketés, csalánkiütés, hajhullás,

‑           nyakfájás,az izmok fáradékonysága,

‑           kimerültség, rosszközérzet, gyengeség, mellkasi fájdalom, duzzanat különösen a bokák környékén(ödéma), emelkedett testhőmérséklet,

‑           fehérvérsejtekjelenlétét kimutató vizeletvizsgálat.

 

Ritka(1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):

‑           látászavar,

‑           váratlanvérzés vagy véraláfutás,

‑           epepangás(a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződésében nyilvánul meg),

‑           ínsérülés.

 

Nagyon ritka(10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):

‑           allergiás reakció –tünetei lehetnek a hirtelen zihálás (sípoló hanggal járó nehézlégzés) ésmellkasi fájdalom vagy szorítás, a szemhéj, az arc, az ajkak, a száj, a nyelvvagy a torok duzzanata, légzési nehézség, ájulás,

‑           halláscsökkenés,

‑           férfiaknálés nőknél az emlő megnagyobbodása (ginekomasztia).

 

„Nem ismert” gyakoriságú mellékhatások:

-               folyamatosan fennállóizomgyengeség.

 

Egyessztatinok (azonos csoportba sorolható gyógyszerek) alkalmazása során jelentettlehetséges mellékhatások:

‑           szexuáliszavarok,

‑           depresszió,

‑           légzésiproblémák, mint a tartós köhögés és/vagy légszomj vagy láz,

‑           cukorbetegség. Ennek nagyobba valószínűsége, ha Önnek magas a vércukor‑ és       vérzsírszintje, túlsúlyos,illetve magas a vérnyomása. A gyógyszer szedése során orvosa gondosanellenőrizni fogja az Ön állapotát.

 

HaÖnnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik.

 

 

5.         Hogyan kell az Atorvastatin-Tevát tárolni?

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb25°C‑on tárolandó.

 

A buborékcsomagolásonés a külső csomagoláson feltüntetett lejárati idő {Felh.} után ne alkalmazza agyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyengyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.         A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Atorvastatin-Teva?

‑           A készítmény hatóanyaga azatorvasztatin.

10 mgatorvasztatint (atorvasztatin‑kalcium‑trihidrát formájában)tartalmaz filmtablettánként.

20 mgatorvasztatint (atorvasztatin‑kalcium‑trihidrát formájában)tartalmaz filmtablettánként.

40 mgatorvasztatint (atorvasztatin‑kalcium‑trihidrát formájában)tartalmaz filmtablettánként.

80 mgatorvasztatint (atorvasztatin‑kalcium‑trihidrát formájában)tartalmaz filmtablettánként.

 

‑           Az Atorvastatin-Teva egyébösszetevői

Tablettamag:

laktóz‑monohidrát/mikrokristályoscellulóz, kalcium‑karbonát, kopovidon VA 64, B típusú kroszpovidon,kroszkarmellóz‑nátrium, nátrium‑lauril-szulfát, vízmentes kolloid szilícium‑dioxid,talkum és magnézium‑sztearát.

Filmbevonat:

hipromellóz,titán‑dioxid E171 és makrogol 400.

 

Milyen az Atorvastatin-Teva külleme és mit tartalmaz acsomagolás?

10 mg:Az Atorvastatin-Teva filmtabletta fehér, kerek, mindkét oldalán domború, egyikoldalán bemetszéssel, másik oldalán mélynyomású 10 jelöléssel ellátott filmtabletta.A tabletták átmérője hozzávetőleg 7 mm.

20 mg:Az Atorvastatin-Teva filmtabletta fehér, kerek, mindkét oldalán domború, egyikoldalán bemetszéssel, másik oldalán mélynyomású 20 jelöléssel ellátott filmtabletta.A tabletták átmérője hozzávetőleg 9 mm.

40 mg:Az Atorvastatin-Teva filmtabletta fehér, kerek, mindkét oldalán domború, egyikoldalán bemetszéssel, másik oldalán mélynyomású 40 jelöléssel ellátott filmtabletta.A tabletták átmérője hozzávetőleg 11 mm.

80 mg:Az Atorvastatin-Teva filmtabletta fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború,egyik oldalán bemetszéssel, másik oldalán mélynyomású 80 jelöléssel ellátott filmtabletta.A tabletták mérete hozzávetőleg 20 mm x 8 mm.

 

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

 

AzAtorvastatin-Teva filmtabletta valamennyi hatáserőssége 30 db tablettáttartalmazó csomagolásban kapható.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Teva Gyógyszergyár Zrt.

4042 Debrecen

Pallagi út 13.

 

Gyártó

ALKALOID‑INTd.o.o.

Šlandrova ulica 4

1231 Ljubljana‑Črnuče

Szlovénia

Tel.: 386 1 300 42 90

Fax: 386 1 300 42 91

email: info@alkaloid.si

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térségtagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Bulgária                       Calipra 10 mg; 20 mg; 40 mg; 80 mg film-coatedtablets

Magyarország             Atorvastatin-Teva 10 mg; 20mg; 40 mg; 80 mg filmtabletta

Lengyelország              Calipra

Szlovákia                     Calipra 10 mg; 20 mg; 40 mg; 80 mg

Szlovénia                     Stavra 10 mg; 20 mg; 40 mg; 80 mg filmsko obložene tablete

Románia                      Stavra 10 mg; 20 mg; 40 mg; 80 mg comprimate filmate

EgyesültKirályság       Atorvastatin 10 mg; 20mg; 40 mg; 80 mg film-coated tablets

 

Atorvastatin-Teva 10 mg filmtabletta

OGYI-T-22355/01                30x               PVC/TE/PVdC/Albuborékcsomagolásban

 

Atorvastatin-Teva 20 mg filmtabletta

OGYI-T-22355/02                30x              PVC/TE/PVdC/Al buborékcsomagolásban

 

Atorvastatin-Teva 40 mg filmtabletta

OGYI-T-22355/03                30x               PVC/TE/PVdC/Albuborékcsomagolásban

 

Atorvastatin-Teva80 mg filmtabletta

OGYI-T-22355/04                30x               PVC/TE/PVdC/Albuborékcsomagolásban

 

 

Abetegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. március


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!