Fampyra 10 mg nyújtott hatóanyagleadású tabletta (56x)

Fampyra 10 mg nyújtott hatóanyagleadású tabletta (56x) betegtájékoztatója

Betegtájékoztató:
Információk a felhasználó számára Fampyra 10 mg retard tabletta fampridin

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

A betegtájékoztató tartalma:
1.Milyen típusú gyógyszer a Fampyra és milyen betegségek esetén alkalmazható? 2.Tudnivalók a Fampyra szedése előtt
3.Hogyan kell szedni a Fampyra-t?
4.Lehetséges mellékhatások
5.Hogyan kell a Fampyra-t tárolni?
6.A csomagolás tartalma és egyéb információk

1.Milyen típusú gyógyszer a Fampyra és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Fampyra egy olyan gyógyszer, amelyet a járás javítására használnak a szklerózis multiplex-szel (SM) összefüggő járászavarban szenvedő felnőtt (legalább 18 éves) betegek esetében. Szklerózis multiplex-ben gyulladás pusztítja az idegek körül levő védőhüvelyt, ami izomgyengeséghez, izommerevséghez és járászavarhoz vezet.
A Fampyra hatóanyaga a fampridin, amely az úgynevezett káliumcsatorna-blokkoló gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek úgy fejtik ki hatásukat, hogy meggátolják azt, hogy a kálium kijusson az SM miatt károsodott sejtekből. Ez a gyógyszer valószínűleg úgy hat, hogy lehetővé teszi, hogy az idegroston úgy haladjanak végig a jelek, mintha az idegrost nem károsodott volna, és így javulhat az Ön járása.

2.Tudnivalók a Fampyra szedése előtt
Ne szedje a Fampyra-t:
−ha allergiás a fampridinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
−ha görcsrohamai vannak vagy volt már valaha görcsrohama (más néven epilepsziás rohama) −ha veseproblémái vannak
−ha cimetidin nevű gyógyszert szed
−ha bármilyen más, fampridint tartalmazó gyógyszert szed.
Ez megnövelheti a súlyos mellékhatások kialakulásának kockázatát. Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, tájékoztassa erről kezelőorvosát és ne szedjen Fampyra-t. Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Fampyra szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
−ha szívdobogás érzése van (palpitáció)
−ha hajlamos fertőzésekre
−szükség esetén használjon járássegítő eszközt, pl. botot
–mivel ez a gyógyszer szédülést, bizonytalanságot okozhat, ez az elesések fokozott kockázatát eredményezheti.
−ha fennáll Önnél olyan tényező vagy szed olyan gyógyszert, amely befolyásolhatja a görcsrohamok (epilepsziás roham) kialakulásának kockázatát.

Ha ezek bármelyike igaz Önre, tájékoztassa erről kezelőorvosát, mielőtt megkezdené a Fampyra szedését. Gyermekek és serdülők Nem szabad Fampyra-t adni 18 évesnél fiatalabb gyermekeknek és serdülőknek. Időskorúak A kezelés megkezdése előtt és a kezelés során kezelőorvosa ellenőrizheti, hogy veséi megfelelően működnek-e. Egyéb gyógyszerek és a Fampyra Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ne szedje a Fampyra-t, ha bármilyen más fampridin tartalmú gyógyszert szed. A vesére ható egyéb gyógyszerek

Kezelőorvosa rendkívüli óvatossággal fog eljárni, ha Ön a fampridinnel egyidejűleg olyan más gyógyszert kap, például karvedilolt, propranololt és metformint, amelyek befolyásolhatják, hogy az Ön veséi miként ürítik ki a gyógyszereket. A Fampyra egyidejű bevétele étellel és itallal A Fampyra-t étkezéstől függetlenül, éhgyomorra kell bevenni. Terhesség és szoptatás Ha Ön terhes vagy gyermeket szeretne, tájékoztassa erről kezelőorvosát a Fampyra szedése előtt. Terhesség alatt a Fampyra alkalmazása nem javasolt. Kezelőorvosa megfontolja az Önnek adott Fampyra-kezelés előnyeit, és összeveti a gyermekre jelentett kockázattal. Ne szoptasson, amíg ezt a gyógyszert szedi. A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre A Fampyra hatással lehet a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre, mert szédülést okozhat. Ne vezessen vagy kezeljen gépet, ha ezt a mellékhatást tapasztalja!

3.Hogyan kell szedni a Fampyra-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A Fampyra-t csak az SM kezelésében jártas kezelőorvosok rendelvényére és felügyelete mellett lehet alkalmazni. Kezelőorvosa először 2-4 heti adagot fog rendelni Önnek. A 2-4 hét letelte után a kezelést újraértékelik. A készítmény ajánlott adagja Egy tabletta reggel és egy tabletta este (a két bevétel között 12 óra teljen el). Ne vegyen be naponta két tablettánál többet. Bármelyik két tabletta bevétele között 12 órának kell eltelnie. Ne vegye be a tablettákat gyakrabban, mint 12 óránként! A tablettát egészben kell lenyelni néhány korty vízzel. Nem szabad eltörni, összetörni, feloldani, elszopogatni vagy elrágni a tablettát. Ez megnövelheti a mellékhatások kialakulásának kockázatát. Ha Ön a Fampyra-t tartályba csomagolva kapja meg, a tartály nedvességmegkötő anyagot is tartalmazni fog. A nedvességet megkötő anyagot hagyja a tartályban, ne fogyassza el! Ha az előírtnál több Fampyra-t vett be Azonnal forduljon a kezelőorvosához, ha túl sok tablettát vett be. Ha kezelőorvosához megy, vigye magával a Fampyra dobozát. Túladagolás esetén izzadást, kisfokú reszketést (remegést), zavartságot, emlékezetvesztést (amnéziát) és görcsrohamot (epilepsziás rohamot) tapasztalhat. Tapasztalhat egyéb, itt fel nem sorolt hatásokat is. Ha elfelejtette bevenni a Fampyra-t Ha elfelejtett bevenni egy tablettát, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Bármelyik két tabletta bevétele között el kell telnie 12 órának. Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Receptköteles gyógyszerek listája. Hatóanyag: "Fampridine" Firdapse (zenas) - amifampridine

4.Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha görcsrohama van, hagyja abba a Fampyra szedését, és azonnal értesítse kezelőorvosát! Ha az alábbi allergiára (túlérzékenységre) utaló tünetek közül Ön egyet vagy többet tapasztal, hagyja abba a Fampyra szedését, és azonnal keresse fel kezelőorvosát: az arc-, a száj-, az ajkak-, a torok- vagy a nyelv duzzanata, a bőr kipirosodása vagy viszketése, mellkasi szorító érzés és légzési nehézségek.

Az alábbiakban a mellékhatások gyakoriság szerint kerülnek felsorolásra:
Nagyon gyakori mellékhatások 10-ből több mint 1 beteget érinthetnek:
Húgyúti fertőzés Gyakori mellékhatások 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek: •Bizonytalanság-érzet
•Szédülés
•Fejfájás
•Gyengeség- és fáradtságérzet
•Alvászavar
•Szorongás
•Kisfokú reszketés (remegés)
•Zsibbadt vagy bizsergő bőr
•Torokfájdalom
•Nehézlégzés (légszomj)
•Hányinger
•Hányás
•Székrekedés
•Emésztési zavar
•Hátfájás
•Szívdobogás érzés (palpitáció)

Nem gyakori mellékhatások 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek:
•Görcsrohamok (epilepsziás roham)
•Allergiás reakció (túlérzékenység)
•Az arc idegi eredetű fájdalmának (arcidegzsába) súlyosbodása
•Felgyorsult szívverés (tahikardia) Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5.Hogyan kell a Fampyra-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében a gyógyszer az eredeti csomagolásban tárolandó. Ha Ön a Fampyra-t tartályba csomagolva kapja meg, egyszerre csak egy tartályt bontson fel. Az első felbontás után 7 napon belül felhasználandó. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6.A csomagolás tartalma és egyéb információk
Amennyiben szüksége van a betegtájékoztató nagyobb méretű nyomtatott másolatára, lépjen kapcsolatba a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletével (lásd a lenti listát).

Mit tartalmaz a Fampyra?
−A készítmény hatóanyaga a fampridin.
−10 mg fampridin retard tablettánként.
−Egyéb összetevők:
−Tablettamag: hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát; filmbevonat: hipromellóz, titán-dioxid (E171), polietilén-glikol 400.

Milyen a Fampyra külleme és mit tartalmaz a csomagolás? A Fampyra törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború felületű 13 × 8 mm-es retard filmtabletta egyik oldalán A10 mélynyomással ellátva. A Fampyra tartályban vagy buborékcsomagolásban kerül forgalomba. Tartály A Fampyra HDPE (nagy sűrűségű polietilén) tartályban kerül forgalomba. Minden tartály 14 db tablettát és egy nedvességmegkötő szilikagélt tartalmaz. A kiszerelt csomagolás 28 db (2 tartály) vagy 56 db (4 tartály) tablettát tartalmaz. Buborékcsomagolás A Fampyra buborékfóliában kerül forgalomba. Minden buborékcsomagolás 14 db tablettát tartalmaz. A kiszerelt csomagolás 28 db (2 buborékcsomagolás) vagy 56 db (4 buborékcsomagolás) tablettát tartalmaz. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Biogen Idec Limited, Innovation House, 70 Norden Road, Maidenhead, Berkshire, SL6 4AY, Egyesült Királyság
Gyártó:
Alkermes Pharma Ireland Ltd, Monksland, Athlone, Co. Westmeath, Írország
Biogen (Denmark) Manufacturing ApS, Biogen Alle 1, Hillerod, DK-3400, Dánia

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:

Magyarország
Biogen Hungary Kft.
Tel.: +36 (1) 899 9883

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!