Tadilecto 20 mg filmtabletta (12x)

Tadilecto 20 mg filmtabletta (12x) betegtájékoztatója

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára

 

Tadilecto 20 mg filmtabletta

tadalafil

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

 1. Milyen típusú gyógyszer a Tadilecto, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Tadilecto szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Tadilecto-t?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Tadilecto-t tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer a Tadilecto, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Tadilecto-t felnőtt férfiaknál fellépő merevedési zavar (erektilis diszfunkció) kezelésére használják. Ez azt jelenti, hogy nehézséget okoz a hímvesszőnek a nemi aktushoz szükséges mértékű merevedését elérni, ill. fenntartani. Bizonyított, hogy a tadalafil jelentősen javítja a nemi aktushoz szükséges hímvessző-merevedés elérésének képességét.

 

A Tadilecto a tadalafil hatóanyagot tartalmazza, ami az úgynevezett foszfodiészteráz‑5‑gátlók gyógyszercsoportba tartozik. Szexuális ingerlést követően a Tadilecto segít ellazítani a hímvessző ereit, melynek hatására a hímvesszőben fokozódik a véráramlás. Ennek eredménye a javuló merevedési képesség. A tadalafil nem segít, ha Önnek nincs merevedési zavara.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy a Tadilecto szexuális ingerlés nélkül nem hatásos. Önnek és partnerének ugyanúgy szüksége van a szexuális előjátékra, mintha nem szedne gyógyszert merevedési zavar kezelésére.

 

 

 1. Tudnivalók a Tadilecto szedése előtt

 

Ne szedje a Tadilecto-t, ha:

 • allergiás a tadalafilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • bármilyen organikus nitrát hatóanyagú készítményt vagy nitrogén‑oxid képző készítményt, pl. amil‑nitritet szed. Ezt a gyógyszercsoportot („nitrátokat”) mellkasi fájdalom („angina pektorisz”) kezelésére használják. A tadalafil fokozza ezeknek a gyógyszereknek a hatását. Ha bármilyen nitrátot szed vagy nem biztos ebben, beszéljen kezelőorvosával;
 • súlyos szívbetegsége van, vagy a közelmúltban (90 napon belül) szívrohamon esett át;
 • a közelmúltban (6 hónapon belül) szélütése (sztrókja) volt;
 • alacsony a vérnyomása vagy magas vérnyomásban szenved, amit nem kezelnek;
 • valaha előfordult Önnél látásvesztés egy úgynevezett „nem-arteritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia” (NAION) nevű betegség miatt. Ezt az állapotot a szemben bekövetkező ”szélütésnek” is nevezik.
 • riociguátot szed. Ezt a gyógyszert a tüdőben előforduló magasvérnyomás (pulmonális artériás hipertónia), valamint a vérrögök miatt a tüdőben kialakuló idült magasvérnyomás (krónikus tromboembóliás pulmonális hipertonia) kezelésére használják. A PDE‑5‑gátlóknak nevezett készítmények, mint pl. a Tadilecto, fokozzák ezen gyógyszer vérnyomáscsökkentő hatását. Amennyiben riociguátot szed vagy nem biztos ebben, tájékoztassa kezelőorvosát.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Tadilecto szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Tudnia kell, hogy a szexuális tevékenység szívbetegségben szenvedőknél kockázatos lehet, mivel megterheli a szívet. Ha szívbetegségben szenved, közölje kezelőorvosával.

 

A tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyikében szenved:

 • sarlósejtes vérszegénység (a vörösvértestek betegsége);
 • a csontvelő rákos megbetegedése (mielóma multiplex);
 • leukémia (a vérsejtek rákos megbetegedése);
 • a hímvessző bármilyen anatómiai eltérése
 • súlyos májbetegség;
 • súlyos vesebetegség.

 

Nem ismert, hogy a Tadilecto hatásos-e olyan betegeknél, akiknél:

 • kismedencei sebészeti beavatkozás történt;
 • a prosztata egészének vagy egy részének eltávolítása történt a prosztata idegeinek átvágásával (radikális, az idegképleteket nem kímélő prosztata‑eltávolítás).

 

Ha látása hirtelen romlik vagy látásvesztést tapasztal, hagyja abba a Tadilecto szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.

 

A Tadilecto nők számára nem javallt.

 

Gyermekek és serdülők

A Tadilecto alkalmazása gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők számára nem javallott.

 

Egyéb gyógyszerek és a Tadilecto

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

NE szedjen Tadilecto-t, ha már nitrátokat szed.

 

Néhány gyógyszert befolyásolhat a Tadilecto vagy azok befolyásolhatják a Tadilecto hatásosságát. Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha az alábbiakat már szedi:

 • alfa‑receptor-gátló készítmény (melyet magas vérnyomás vagy jóindulatú prosztata megnagyobbodással járó húgyúti tünetek kezelésére alkalmaznak);
 • egyéb vérnyomáscsökkentők;
 • riociguát (melyet a tüdőt érintő magas vérnyomás (pulmonális hipertónia) bizonyos formáinak kezelésére alkalmaznak);
 • úgynevezett 5‑alfa‑reduktáz‑gátló (melyet jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére alkalmaznak);
 • ketokonazol tabletta (gombás fertőzés kezelésére) és az AIDS illetve HIV-fertőzés kezelésére használt proteáz-gátlók;
 • fenobarbitál, fenitoin és karbamazepin (görcsroham elleni gyógyszerek);
 • rifampicin, eritromicin, klaritromicin vagy itrakonazol;
 • egyéb készítmények merevedési zavar kezelésére.

 

A Tadilecto egyidejű bevétele itallal és alkohollal

Az alkohol hatásával kapcsolatos információ a 3. pontban található.

A grépfrútlé befolyásolhatja a Tadilecto hatását, így csak óvatosan fogyasztandó. További információkért forduljon kezelőorvosához.

 

Termékenység

Amikor kutyákat kezeltek a készítménnyel, a hímivarsejtek termelése csökkent a herékben. Néhány férfi esetében a hímivarsejtek számának csökkenését észlelték. Nem valószínű, hogy ezek a hatások a termékenység végleges károsodásához vezetnek.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A klinikai vizsgálatok során néhány tadalafilt szedő férfi beszámolt szédülésről. Gondosan ellenőrizze, hogy miként reagál a készítményre, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépet kezelne.

 

A Tadilecto laktózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

 1. Hogyan kell szedni a Tadilecto-t?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A Tadilecto tabletta szájon át alkalmazandó, kizárólag férfiak részére. A tablettát egészben, kevés vízzel nyelje le. A tabletta étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető.

 

Az ajánlott kezdő adag 10 mg, amit a nemi aktus előtt kell bevenni (1db 10 mg-os tabletta formájában vagy egy fél 20 mg-os tabletta (felezéssel egyenlő adagokra osztható) formájában). Amennyiben az ajánlott 10 mg-os dózis hatása túlságosan gyengének bizonyul, kezelőorvosa 20 mg‑ra emelheti az adagot.

 

A Tadilecto tablettát legalább 30 perccel a nemi aktus előtt veheti be.

A Tadilecto a tabletta bevételét követően még legalább 36 órán keresztül hatásos maradhat.

 

Naponta csak egy Tadilecto-t vegyen be.

A Tadilecto 10 mg és 20 mg készítményeket a várható nemi aktus előtt kell bevenni, folyamatos, naponta történő alkalmazásuk nem javasolt.

 

Fontos megjegyezni, hogy a Tadilecto nem hatékony szexuális ingerlés nélkül. Önnek és partnerének ugyanúgy szüksége van a szexuális előjátékra, mintha nem szedne gyógyszert a merevedési zavar kezelésére.

 

Az alkoholfogyasztás átmenetileg csökkentheti a vérnyomást és befolyásolhatja a merevedési képességet. Ha Tadilecto-t vett be vagy tervez bevenni, ne fogyasszon nagy mennyiségű (0,08% vagy magasabb véralkoholszintet eredményező) alkoholt, mivel az fokozhatja a felálláskor jelentkező szédülés kockázatát.

 

Ha az előírtnál több Tadilecto-t vett be

Forduljon kezelőorvosához. Mellékhatásokat észlelhet, melyek leírása a 4. pontban található.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek a mellékhatások rendszerint enyhe vagy közepesen súlyos lefolyásúak.

 

Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget:

 • allergiás reakció, beleértve a bőrkiütést (előfordulása nem gyakori)
 • mellkasi fájdalom – ne vegyen be nitrát-készítményt, hanem azonnal kérjen orvosi segítséget (előfordulása nem gyakori)
 • hosszan tartó és esetleg fájdalmas merevedés a tadalafil bevételét követően (priapizmus; előfordulása nem gyakori). Amennyiben 4 órán túl fennálló folyamatos merevedést észlel, azonnal forduljon orvoshoz.
 • hirtelen kialakuló látásvesztés (előfordulása ritka)

 

Egyéb jelentett mellékhatások:

 

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

 • fejfájás, hátfájás, izomfájdalom, kar- és lábfájdalom, az arc kipirulása, orrdugulás és emésztési zavar

 

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

 • szédülés, gyomorfájás, reflux, hányinger, hányás, homályos látás, szemfájdalom, nehézlégzés, vér jelenléte a vizeletben, szívdobogásérzés, gyors szívverés, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, orrvérzés, fülcsengés, fáradtság, a kéz‑, a lábfej, vagy a boka vizenyős duzzanata.

 

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

 • ájulás, átmeneti emlékezetkiesés, a szemhéjak duzzanata, a szemek bevörösödése, hirtelen kialakuló halláscsökkenés vagy hallásvesztés, csalánkiütések (viszkető vörös duzzanatok a bőrfelszínen), fokozott izzadás, hímvessző vérzés, vér jelenléte az ondóban

 

Ritkán szívrohamot és agyi keringési zavart is jelentettek a tadalafilt szedő férfiaknál. A legtöbb férfi esetében a gyógyszer szedése előtt már ismert volt a szívbetegség.

 

Ritkán az egyik vagy mindkét szemen előforduló részleges, átmeneti vagy tartós látáscsökkenésről számoltak be.

 

Néhány olyan egyéb, ritka mellékhatást jelentettek tadalafilt szedő férfiaknál, melyeket nem észleltek a klinikai vizsgálatok során. Ezek közé tartoznak az alábbiak:

 • migrén, görcsroham, az arc feldagadása, súlyos allergiás reakció, mely az arc vagy torok duzzanatát váltja ki, súlyos bőrkiütések, a szemek vérellátási zavarát okozó bizonyos kórképek, szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom és hirtelen szívhalál.

 

Gyakrabban jelentettek szédülést a tadalafilt szedő, 75 éves kor feletti férfiaknál. A tadalafilt szedő, 65 év feletti férfiaknál gyakrabban számoltak be hasmenésről.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.       Hogyan kell a Tadilecto-t tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Tadilecto?

 • A készítmény hatóanyaga a tadalafil.
  20 mg tadalafil filmtablettánként.
 • Egyéb összetevők:
  a tabletta magban: hipromellóz-ftalát, mannit, kroszkarmellóz-nátrium, nátrium-lauril-szulfát és magnézium-sztearát (E470b).
  a filmbevonatban: laktóz-monohidrát, hipromellóz, talkum (E553b), titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172) és triacetin (E1518).
 • Lásd még a 2. pontban „A Tadilecto laktózt tartalmaz” részt.

 

Milyen a Tadilecto külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?

Tadilecto 20 mg filmtabletta (tabletta): barnássárga, mindkét oldalán domború, ovális filmtabletta, egyik oldalán felezővonallal, másik oldalán „20”-as jelöléssel ellátva. A tabletta egyenlő adagokra osztható. A tabletta méretei: kb. 14 mm hosszú és 9,5 mm széles.

 

A Tadilecto filmtabletták 2, 4, 8, 12, 14, 28, 56 és 84 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban és dobozban kaphatók.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

KRKA, d.d., Novo mesto,

Šmarješka cesta 6,

8501 Novo mesto,

Szlovénia

 

OGYI-T-23195/22                  2x                      OPA/Alu/PVC//Alu buborékcsomagolás

OGYI-T-23195/23                  4x                      OPA/Alu/PVC//Alu buborékcsomagolás

OGYI-T-23195/24                  8x                      OPA/Alu/PVC//Alu buborékcsomagolás

OGYI-T-23195/25                  12x                     OPA/Alu/PVC//Alu buborékcsomagolás

OGYI-T-23195/26                  14x                     OPA/Alu/PVC//Alu buborékcsomagolás

OGYI-T-23195/27                  28x                     OPA/Alu/PVC//Alu buborékcsomagolás

OGYI-T-23195/28                  56x                     OPA/Alu/PVC//Alu buborékcsomagolás

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Magyarország, Szlovénia, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia

Tadilecto

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. június


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!