EXELON 4,6 MG/24 ÓRA TRANSZD.TAPASZ 30X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Exelon ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Exelon aktív hatóanyaga a rivasztigmin.
A rivasztigmin az úgynevezett kolinészteráz-gátló gyógyszerek csoportjábatartozik. Az Alzheimer-típusú demenciában (szellemi hanyatlás) szenvedőbetegeknél bizonyos idegsejtek elpusztulnak az agyban, ami az acetilkolin nevűingerületátviviő anyag (egy olyan vegyület, ami lehetővé teszi, hogy azidegsejtek kommunikáljanak egymással) alacsony szintjét eredményezi. A rivasztigminúgy hat, hogy gátolja az acetilkolint lebontó enzimeket: azacetilkolin-észterázt és a butirilkolin-észterázt. Ezeknek az enzimeknek agátlásával az Exelon lehetővé teszi, hogy az acetilkolin szintje növekedjen azagyban, segíti csökkenteni az Alzheimer-kór tüneteit.
Az Exelon-t felnőtt betegeknél alkalmazzák az enyhe - közepesen súlyososAlzheimer-típusú demencia (szellemi hanyatlás) kezelésére, ami egy folyamatosansúlyosbodó agyi betegség, ami fokozatosan rontja a memóriát, az intellektuálisképességeket, és hatással van a viselkedésre.
2. Tudnivalók az Exelon alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az Exelon-t
- ha allergiás a rivasztigminre (az Exelon hatóanyagára) vagy a gyógyszer (6.pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha valaha allergiás reakciója volt hasonló típusú gyógyszerre (karbamátszármazékok).
- ha Önnek a tapasz méreténél nagyobb méretű bőrreakciója van, ha erősebb helyireakciója van (például hólyagképződés, fokozódó bőrgyulladás, vizenyő), és haaz a transzdermális tapasz eltávolítása utáni 48 órán belül nem javul.
Amennyiben ez érvényes Önre, közölje a kezelőorvosával, és ne alkalmazza azExelon transzdermális tapaszt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Exelon alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával:
- ha Önnek szívritmuszavara van vagy valaha volt.
- ha Önnek aktív gyomorfekélye van vagy valaha volt.
- ha Önnek vizeletürítési zavarai vannak vagy valaha voltak.
- ha Önnek jelenleg van vagy bármikor korábban volt epilepsziás rohama.
- ha Önnek asztmája vagy súlyos légzőszervi megbetegedése van vagy valaha volt.
- ha Önnek végtagremegése van.
- ha Önnek alacsony a testtömege.
- ha emésztőrendszeri tüneteket, mint pl. hányingert, hányást és hasmenésttapasztal. Kiszáradás (túl nagy folyadékveszteség) léphet fel, ha a hányás vagyhasmenés hosszan elhúzódik.
- ha Önnek károsodott a májműködése.
Amennyiben ezek bármelyike érvényes Önre, akkor szükség lehet arra, hogy azorvosa a gyógyszerszedés idején szorosabb megfigyelés alatt tartsa Önt.
Amennyiben több napja nem alkalmazta már a tapaszt, ne ragassza fel akövetkezőt, amíg kezelőorvosával nem beszélt.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Az Exelon-nak a gyermekpopulációban nincs releváns alkalmazásaAlzheimer-kórban.
Egyéb gyógyszerek és az Exelon
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve avény nélkül kapható készítményeket is.
Az Exelon hatással lehet az ún. antikolinerg gyógyszerekre, melyek némelyike agyomorgörcs oldására (pl. diciklomin) vagy a Parkinson-kór kezelésére (pl.amantadin) vagy az ún. utazási betegség megelőzésére használatos (pl.difenhidramin, szkopolamin vagy meklizin).
Ha az Exelon transzdermális tapasszal való kezelés alatt bármilyen sebészetibeavatkozás válna szükségessé, tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy Ön ezthasználja, mivel az fokozhatja az altatás során használatos izomlazítóknémelyikének hatását.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével.
Amennyiben Ön terhes, az Exelon alkalmazás előnyeit mérlegelni kell a magzatáragyakorolt lehetséges hatásokkal szemben. Az Exelon nem alkalmazható terhességalatt, amennyiben nem feltétlenül szükséges.
Az Exelon transzdermális tapasszal való kezelés alatt nem szoptathat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre Kezelőorvosa ismertetni fogja, hogy vajon az Ön betegségelehetővé teszi-e a biztonságos gépjárművezetést vagy gépek kezelését. Az Exelontranszdermális tapasszal való kezelés ájulást vagy súlyos zavartságot okozhat.Ha ájulás környékezi vagy zavartnak érzi magát, ne vezessen gépjárművet, nekezeljen gépeket, és ne végezzen egyéb, figyelmet igénylő tevékenységet.
3. Hogyan kell alkalmazni az Exelon-t?
Az Exelon transzdermális tapaszt mindig pontosan a betegtájékoztatóbanleírtaknak és az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.
FONTOS:
- Vegye le az előző tapaszt, mielőtt felhelyez EGY új tapaszt.
- Csak egy tapaszt használjon naponta.
- Ne vágja darabokra a tapaszt.
- Legalább 30 másodpercig nyomja le erőteljesen a tapaszt a tenyerével.
Miként kell a kezelést elkezdeni
A kezelőorvosa fogja megmondani, hogy melyik Exelon transzdermális tapasz alegalkalmasabb az Ön számára.
- A kezelést általában az Exelon 4,6 mg/24 óra tapasszal kezdik.
- Az ajánlott napi adag az Exelon 9,5 mg/24 óra tapasz. Ha jól tűri, akezelőorvos mérlegelheti az adag 13,3 mg/24 óra tapaszra történő emelését.
- Egyszerre csak egy Exelon transzdermális tapaszt szabad viselnie, és 24 óraelteltével a transzdermális tapaszt egy újra kell cserélnie.
A kezelés során az orvosa az Ön egyéni igényeinek megfelelően módosíthatja agyógyszer adagolását.
Amennyiben három napja nem alkalmazta már a tapaszt ne ragasszon fel egyújabbat, amíg nem beszélte azt meg kezelőorvosával. A transzdermális tapasszalvégzett kezelés ugyanazzal az adaggal elkezdhető, ha a kezelést nem szakítottákmeg három napnál hosszabb ideig. Különben kezelőorvosa a kezelést az Exelon 4,6mg/24 óra tapasszal fogja újra kezdeni.
Az Exelon alkalmazható étellel, itallal és alkohollal együtt.
Hova kell felragasztani az Exelon transzdermális tapaszt?
- Mielőtt felragasztja a tapaszt, győződjön meg arról, hogy a bőre tiszta,száraz és szőrtelen, mentes minden púdertől, olajtól, testápolótól vagykrémtől, amelyek megakadályozhatnák a tapasz megfelelő tapadását a bőréhez,mentes minden sérüléstől, kiütéstől és/vagy irritációtól.
- Óvatosan távolítsa el a fent lévő tapaszt mielőtt újat tesz fel. Atestén lévő több tapasz következtében, megnövekedett mennyiségű gyógyszernekvan kitéve, ami veszélyes lehet.
- EGY tapaszt ragasszon fel naponta az alábbi ábrában megjelöltlehetséges helyek közül CSAK EGYRE:
- a bal felkarra vagy a jobb felkarra
- a mellkas bal oldalára vagy a jobb oldalára (az emlők kikerülésével)
- a hát felső részének bal oldalára vagy a jobb oldalára
- a hát alsó részének bal oldalára vagy a jobb oldalára
24 óránként vegye le az előző tapaszt, mielőtt felhelyez EGY új tapaszt, azalábbi lehetséges helyek közül CSAK EGYRE.

Amikor tapaszt cserél, az előző napi tapaszt le kell vennie, mielőtt az újtapaszt minden alkalommal más bőrfelületre ragassza (pl. az egyik napon a jobbtestfélre, a következő napon a bal testfélre, aztán az egyik napon afelsőtestre, majd a következő napon a hát alsó részére). Ugyanazon bőrterületre14 napon belül ne ragasszon új tapaszt kétszer.
Hogyan kell felragasztania az Exelon transzdermális tapaszát?
Az Exelon tapasz vékony, nem átlátszó műanyag tapasz, amely a bőrhöz tapad.Minden tapasz egy tasakban található, amely védi azt a felhelyezéséig. Nenyissa ki a tasakot és ne vegye ki a tapaszt, csak a felragasztása előttközvetlenül.
Egy új tapasz felhelyezése előtt óvatosan távolítsa el a fent lévőt.
http://www.pharmindex.hu/btab/Exelon-tdt2.gif
A kezelést első alkalommal elkezdő betegek, valamint az Exelon-t a kezelésmegszakítása után újra elkezdő betegek esetén kérjük, kezdje a második képnél.
http://www.pharmindex.hu/btab/Exelon-tdt3.gif
- Minden tapasz egy külön védőtasakban található.
Csak akkor nyissa ki a tasakot, ha készen áll a tapasz felragasztására.
Egy ollóval vágja el a tasakot a szaggatott vonal mentén, és vegye ki belőle atapaszt.
http://www.pharmindex.hu/btab/Exelon-tdt4.gif
- A tapasz ragasztós oldalát egy védőréteg borítja.
Távolítsa el a védőréteget az egyik oldalon, és ne érjen az ujjával a tapaszragasztós részéhez.
- A tapasz ragasztós részét ragassza a hát felső vagy alsó részére, a felkarravagy mellkasra, és ezt követően távolítsa el a védőréteg másik oldalát is.
http://www.pharmindex.hu/btab/Exelon-tdt5.gif
- Ezt követően legalább 30 másodpercig nyomja le erőteljesen a tapaszt atenyerével, hogy a szélei jól odatapadjanak a bőrhöz.
http://www.pharmindex.hu/btab/Exelon-tdt6.gif
Ha az segíti Önt, akkor egy vékony golyóstollal ráírhatja a tapaszra példáulazt, hogy a hét melyik napján alkalmazza.
A tapaszt folyamatosan kell viselnie az új tapaszcsere idejéig. Az új tapaszfelragasztásakor kipróbálhat egy új területet, amíg meg nem találja azt ahelyet, ami az Ön számára a legkényelmesebb, illetve ahol a ruházat semdörzsöli a tapaszt.
Hogyan távolítsa el az Exelon transzdermális tapaszt?
A tapasz egyik szélét óvatosan húzva lassan távolítsa el a bőréről. Abban azesetben, ha a bőrén ragasztó marad, meleg vízzel és bőrkímélő szappannalóvatosan mossa le a területet, vagy az eltávolításához használjon babaolajat.Nem szabad alkoholt vagy más oldószert (körömlakklemosó vagy egyéb oldószer)használni.
A tapasz eltávolítása után szappannal és vízzel kezet kell mosnia. A szemekkeltörtén érintkezés esetén, vagy ha a tapasszal való foglalkozást követően aszemek kivörösödnek, bő vízzel azonnal ki kell mosni azokat, és ha a tüneteknem szűnnek meg, orvosi segítséget kell kérni.
Szabad-e az Exelon transzdermális tapaszát alkalmaznia fürdés, úszás vagynapon tartózkodás során?
- A fürdés, úszás vagy zuhanyozás nem befolyásolja a tapasz alkalmazását.Győződjön azonban meg arról, hogy nem esik-e le ezek során.
- A tapaszt ne érje semmilyen külső hőhatás (pl. túlzott napsütés, szauna,szolárium) hosszabb ideig.
Mi a tennivaló, ha leesik a tapasz?
Ha a tapasz leesne, a nap hátralevő részére ragasszon fel egy újabbat, majd másnapa szokásos időben cserélje ki.
Mikor és mennyi ideig kell viselnie az Exelon transzdermális tapaszát?
- Ahhoz, hogy a kezelés kifejthesse előnyös hatását, minden nap -lehetőlegazonos időben- egy új tapaszt kell felragasztania.
- Egyszerre csak egy tapaszt viseljen, és 24 óra elteltével cserélje ki atapaszt egy újra.
Ha az előírtnál több Exelon-t alkalmazott
Ha véletlenül egynél több tapaszt ragasztott fel, távolítsa el az összestapaszt a bőréről és tudassa orvosával, hogy véletlenül több tapaszt alkalmazott.Lehet, hogy orvosi ellátásra szorul. Egyes betegek, akik véletlenül túl nagyadag Exelon-hoz jutottak hányingert, hányást, hasmenést, magas vérnyomást éshallucinációkat tapasztaltak. Lassú szívverés és ájulás szintén előfordulhat.
Ha elfelejtette alkalmazni az Exelon-t
Ha észreveszi, hogy elfelejtette felragasztani a tapaszt, azonnal ragasszon felegyet. A következő tapaszt másnap a szokásos időben ragassza fel. Nealkalmazzon két tapaszt a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Exelon alkalmazását
Közölje az orvosával vagy gyógyszerészével, ha abbahagyja a tapaszalkalmazását.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhetások
Mint minden gyógyszer, így az Exelon transzdermális tapasz is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Lehet, hogy Ön a kezelés kezdetekor és az adagok növelésekor gyakrabbantapasztal mellékhatásokat. Általában ezek a mellékhatások fokozatosanmegszűnnek, ahogy a szervezete alkalmazkodik a gyógyszerhez.
Távolítsa el a tapaszt és azonnal forduljon kezelőorvosához, ha az alábbimellékhatásokat tapasztalja, melyek súlyosak is lehetnek:
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- étvágytalanság
- szédülés
- izgatottság érzés vagy álmosság
- vizelettartási zavar (a vizelet tartásának nehézsége)
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- szívritmuszavar, mint pl. túl gyors, illetve túl lassú szívverés
- nem létező dogok látása (hallucináció)
- gyomorfekély
- kiszáradás (túl nagy folyadékveszteség)
- hiperaktivitás (nagyfokú aktivitás, nyugtalanság)
- agresszió
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- elesés
Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- elnehezült karok és lábak
- remegő kezek
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapíthatómeg)
- túlérzékenységi reakció a tapasz alkalmazásának helyén, mint pl. hólyagok,bőrgyulladás
- a Parkinson-betegség jeleinek romlása - mint pl. remegés, merevség éscsoszogás
- hasnyálmirigy-gyulladás - tünetei beleértve a has felső részének súlyosfájdalmát melyet gyakran hányinger vagy hányás kísér
- gyors vagy rendszertelen szívverés
- magas vérnyomás
- görcsök (rángógörcsök)
- májproblémák (besárgult bőr, a szemfehérje sárgasága, kórosan sötét vizeletvagy megmagyarázhatatlan hányinger, hányás, fáradtság és étvágytalanság)
- a májfunkciós teszt eredményeiben történő változás
- nyugtalanság érzés
Ha a fenti tünetek bármelyike jelentkezik, távolítsa el a tapaszt, éshaladéktalanul értesítse orvosát.
Egyéb mellékhatások az Exelon kapszula vagy belsőleges oldat esetén, melyeka tapasznál is előfordulhatnak
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- fokozott nyálképződés
- étvágytalanság
- nyugtalanság
- általános rossz közérzet
- remegés vagy zavartság
- fokozott izzadás
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- szívritmuszavar (például gyors szívverés)
- alvászavar
- véletlen elesések
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- görcsök
- bélfekély
- mellkasi fájdalom - melyet valószínűleg szívkoszorúér-görcs okoz
Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- magas vérnyomás
- hasnyálmirigy-gyulladás - tünetei beleértve a has felső részének súlyosfájdalmát melyet gyakran hányinger vagy hányás kísér
- béltraktust érintő vérzés - vér a székletben vagy a hányadékban
- nem létező dolgok látása (hallucináció)
- súlyos hányás, ami a nyelőcső repedéséhez vezethet
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem soroltbármilyen lehetséges mellékhetásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell az Exelon-t tárolni?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon és a tasakon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/EXP) után nealkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
- Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
- A traszdermális tapaszok alkalmazásáig tartsa azokat a tasakjukban.
- Ne használjon fel olyan tapaszt, amely sérült, vagy úgy látja, hogy azeredeti csomagolás meg van bontva.
- Eltávolítása után a tapaszt hajtsa félbe úgy, hogy az öntapadós oldala egymásfelé nézzen, és nyomja össze. A használt tapaszt tegye vissza a tasakjába, ésúgy dobja ki, hogy gyermekek nem férhessenek hozzá. Ne érintse meg az ujjaivala szemét, és a tapasz eltávolítása után szappannal és vízzel mosson kezet. Ha alakóhelyén keletkező háztartási szemetet a hulladékkezelő társaság elégeti,akkor a tapaszt kidobhatja a háztartási hulladékkal. Minden más esetben vigyevissza a használt tapaszokat a gyógyszertárba, lehetőség szerint az eredeticsomagolásban.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Exelon
- A készítmény hatóanyaga a rivasztigmin.
- Exelon 4,6 mg/24 óra transzdermális tapasz: 24 óra alatt 4,6 mg rivasztigminszabadul fel tapaszonként. Az 5 cm2-es tapasz 9 mg rivasztigmint tartalmaz.
- Exelon 9,5 mg/24 óra transzdermális tapasz: 24 óra alatt 9,5 mg rivasztigminszabadul fel tapaszonként. A 10 cm2-es tapasz 18 mg rivasztigmint tartalmaz.
- Exelon 13,3 mg/24 óra transzdermális tapasz: 24 óra alatt 13,3 mgrivasztigmin szabadul fel tapaszonként. A 15 cm2-es tapasz 27 mg rivasztigmint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: lakkozott polietilén tereftalát film; alfa-tokoferol;poli-(butilmetakrilát, metilmetakrilát); akril kopolimer; szilikonolaj;dimetikon; poliészter film fluoropolimer bevonattal.
Milyen az Exelon külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Valamennyi transzdermális tapasz egy olyan vékony tapasz, mely három rétegbőláll. A külső réteg bézs színű, és az alábbi feliratok valamelyikét tartalmazza:
- "Exelon", "4.6 mg/24 h" és "AMCX",
- "Exelon", "9.5 mg/24 h" és "BHDI",
- "Exelon", "13.3 mg/24 h" és "CNFU".
Minden transzdermális tapasz külön tasakban található.
Az Exelon 4,6 mg/24 óra transzdermális tapasz és az Exelon 9,5 mg/24 óratranszdermális tapasz 7, 30 vagy42 tasakot tartalmazó csomagokban, illetve 60,84 vagy 90 tasakot tartalmazó gyűjtőcsomagban állnak rendelkezésre.
Az Exelon 13,3 mg/24 óra transzdermális tapasz 7, vagy 30 tasakot tartalmazócsomagokban, illetve 60 vagy 90 tasakot tartalmazó gyűjtőcsomagban állnakrendelkezésre.
Hazánkban nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!