ZAVESCA 100MG KEMÉNY KAPSZULA 84X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Zavesca ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
A Zavesca hatóanyaga a miglusztát, amely egy olyan gyógyszercsoporthoztartozik, amely az anyagcserére van hatással. Két betegség kezelésérehasználatos:
- A Zavesca-t az enyhe és középsúlyos I. típusú Gaucher-kór kezelésérealkalmazzák felnőtteknél.
I. típusú Gaucher-kórban egy glükozilceramid nevű anyag nem távozik el az Öntestéből, hanem elkezd felhalmozódni a szervezet immunrendszerének bizonyossejtjeiben. Ez máj- és lépmegnagyobbodáshoz, vérképváltozáshoz éscsontbetegséghez vezethet.
Az I. típusú Gaucher-kór szokásos kezelése az enzimpótló terápia. A Zavescacsak akkor alkalmazandó, ha a beteg nem részesülhet enzimpótló kezelésben.
- A Zavesca a C típusú Niemann-Pick-betegség progresszív neurológiaitüneteinek a kezelésére is használatos felnőtteknél és gyermekeknél.
Ha Önnek C típusú Niemann-Pick-betegsége van, a zsírok, mint amilyenek aglükoszfingolipidek, felszaporodnak az agysejtjeiben. Ez a neurológiai funkciók(mint amilyen a lassú szemmozgások, az egyensúlyérzékelés, a nyelés és azemlékezet) zavarához és görcsrohamokhoz vezethet.
A Zavesca a "glükozilceramid-szintáz"-nak nevezett enzim gátlásánkeresztül hat; az enzim a legtöbb glükoszfingolipid szintézisének elsőlépéséért felelős.
2. Tudnivalók a Zavesca szedése előtt
Ne szedje a Zavesca-t
- ha allergiás a miglusztátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Zavesca szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- ha Ön vesebetegségben szenved;
- ha májbetegségben szenved;
Kezelőorvosa az alábbi vizsgálatokat fogja elvégezni a Zavesca-kezelés előtt ésalatt:
- kar- és lábidegeinek vizsgálatát;
- a B12-vitamin szintjének mérését;
- amennyiben gyermekkori vagy serdülőkori C-típusú Niemann-Pick-betegségbenszenved, növekedését ellenőrzik;
- ellenőrzik vérlemezkeszámát.
Ezekre a vizsgálatokra azért van szükség, mert a Zavesca szedése közben egyesbetegek kéz- és lábbizsergésről vagy zsibbadásról számoltak be vagy csökken atestsúlyuk.
Az orvos a vizsgálatok alapján könnyebben megállapíthatja, hogy ezek aproblémák az Ön betegségének, vagy más fennálló betegség(ek)nek vagy a Zavescamellékhatásának tulajdoníthatók-e (további részleteket a 4. pont tartalmaz).
Amennyiben hasmenése van, előfordulhat, hogy kezelőorvosa a tejcukor- (laktóz)és szénhidrátbevitel mint a szacharóz (vagy nádcukor) csökkentése érdekébenétrendváltoztatást javasol, vagy utasítja, hogy a Zavesca-t ne étkezéskor vegyebe, vagy átmenetileg csökkenti a gyógyszeradagot. Egyes esetekben az orvoshasmenés elleni gyógyszert, pl. loperamidot is felírhat. Ha hasmenése továbbrasem enyhül, vagy egyéb hasi panaszok jelentkeznek, forduljon kezelőorvosához.Az orvos ilyen esetben további vizsgálatokat írhat elő.
A férfibetegek Zavesca-kezelésük és az azt követő 3 hónap során alkalmazzanakmegbízható fogamzásgátló módszert.
Gyermekek és serdülők
A gyógyszer I. típusú Gaucher-kórban szenvedő 18 év alatti gyermekeknek ésserdülőknek nem adható, mert nem ismert, hogy hatásos-e ennél a betegségnél.
Egyéb gyógyszerek és a Zavesca
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön imiglucerázt tartalmazó - olykor a Zavescávalegyidejűleg alkalmazott - gyógyszert alkalmaz. Ezek ugyanis csökkenthetik aZavesca mennyiségét az Ön szervezetében.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha terhes vagy teherbe szeretne esni, akkor ne szedje a Zavesca-t. Továbbiinformációért forduljon kezelőorvosához. A Zavesca szedése alatt gondoskodjonmegbízható fogamzásgátlásról. A Zavesca szedése alatt ne szoptasson.
A férfibetegek a Zavesca-kezelés és az azt követő 3 hónap alatt megbízhatófogamzásgátló módszert kell alkalmazzanak.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A Zavesca szédülést okozhat. Ha szédül, ne vezessen gépjárművet, ne használjonszerszámokat, és ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell szedni a Zavesca-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
- I. típusú Gaucher-kórban: felnőttek számára a szokásos adag napiháromszor egy (100 mg-os) kapszula (reggel, délután, este). Ez azt jelenti,hogy a napi maximum három kapszula (300 mg).
- C típusú Niemann-Pick-betegségben: Felnőttek és serdülőkorúak (12 éveskor felett) számára a szokásos adag napi háromszor kettő kapszula (200 mg)(reggel, délután, este). Ez azt jelenti, hogy a napi maximum hat kapszula (600mg).
12 évesnél fiatalabb gyermekeknél a kezelőorvos módosítja a C típusúNiemann-Pick-betegség kezelésére szolgáló adagot.
Amennyiben vesebetegsége van, kezdeti dózisa alacsonyabb lehet. Kezelőorvosacsökkentheti az adagot (ú.m. naponta egy vagy két 100 mg-os kapszulára), ha aZavesca szedésekor hasmenésben szenved (lásd 4. pont). Kezelőorvosa el fogjaÖnnek mondani, milyen hosszan tart a kezelése.
A kapszula eltávolítása:
http://www.pharmindex.hu/btab/Zavesca100-kk1.gif
1. Válassza le a perforációnál.
2. A nyíl irányába húzza le a papírt.
3. A készítményt nyomja át a fólián.
A Zavesca étkezés közben és étkezéstől függetlenül is bevehető. A kapszulátegészben, egy pohár vízzel kell lenyelni.
Ha az előírtnál több Zavesca-t vett be
Ha több kapszulát vett be, mint amennyit mondtak, azonnal forduljonkezelőorvosához. A Zavesca-t a javasoltnál tízszer nagyobb adagolásbantesztelték klinikai vizsgálatokban: ez a fehérvérsejtek számának csökkenését ésmás, a 4. pontban leírthoz hasonló mellékhatásokat okozott.
Ha elfelejtette bevenni a Zavesca-t
Vegye be a következő kapszulát a szokott időben. Ne vegyen be kétszeres adagota kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Zavesca szedését
Ne hagyja abba a Zavesca szedését anélkül, hogy kezelőorvosával beszélt volna.
Ha bármilyen további kérdése van ezen gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A legsúlyosabb mellékhatások:
Egyes betegek a kéz- és a láb bizsergéséről vagy zsibbadásáról számoltak be(gyakori jelenség). Ezek a Zavesca mellékhatásaként kialakult perifériásneuropátia (a legkülső idegpályák károsodása) vagy már fennálló betegségtünetei lehetnek. Ennek megállapítása érdekében kezelőorvosa a Zavesca-kezeléselkezdése előtt és annak ideje bizonyos vizsgálatokat fog végezni (lásd 2.pont).
Ha e mellékhatások közül bármelyiket észleli, mihamarabb tájékoztassakezelőorvosát.
Ha enyhe remegés jelentkezik, általában a kézen, mihamarabb tájékoztassaerről kezelőorvosát. A remegés gyakran megszűnik anélkül, hogy a kezeléstabba kellene hagyni. Bizonyos esetekben azonban szükséges, hogy az orvos aremegés megszüntetése érdekében csökkentse a Zavesca adagját, vagy megszakítsaa kezelést.
Nagyon gyakori mellékhatások (10 közül több mint egy betegnéljelentkezhet)
A leggyakoribb mellékhatások a hasmenés, a bélgázképződés (szélgörcs), a hasi(gyomor-) fájdalom, a testsúlycsökkenés és az étvágycsökkenés.
Ne aggódjék amiatt, ha a Zavesca-kezelés kezdetén némi testsúlycsökkenésttapasztal. A testsúlycsökkenés általában megszűnik a kezelés folytatásasorán.
Gyakori mellékhatások (10 közül legfeljebb egy betegnél jelentkezhet)
A kezelés gyakori mellékhatásai: fejfájás, szédülés, fonákérzések (bizsergésvagy zsibbadás), koordinációzavar, hipesztézia (a tapintásérzés zavara),emésztési panaszok (gyomorégés), hányinger, székrekedés és hányás, has- (gyomor-)puffadás és hasi panaszok és thrombocytopenia (csökkent vérlemezkeszám). Aneurológiai tüneteket és a thrombocytopeniát az alapbetegség idézhette elő.
További lehetséges mellékhatások: izomgörcsök vagy izomgyengeség, kimerültség,hidegrázás és rossz közérzet, depresszió, alvászavar, feledékenység és csökkentnemi vágy.
A legtöbb esetben a fenti mellékhatások közül egy vagy több - általában akezelés kezdetén vagy bizonyos időközönként a kezelés során - fellép. Ezekrendszerint enyhe lefolyásúak, és viszonylag gyorsan megszűnnek. Ha ezenmellékhatások bármelyike gondot okoz, forduljon kezelőorvosához, akicsökkentheti a Zavesca adagját, vagy más gyógyszereket javasolhat amellékhatások kezelésére.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyenlehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóságrészére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a Zavesca-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje agyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
30 °C alatt tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Zavesca
A készítmény hatóanyaga 100 mg miglusztát.
Egyéb összetevők:
Karboximetil-keményítő-nátrium, Povidon (K30) Magnézium-sztearát. Zselatin,Víz, Titán-dioxid (E171). Fekete vas-oxid (E172), Sellak.
Milyen a Zavesca külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Zavesca 100 mg-os fehér kapszula, felső részén fekete "OGT 918"jelzéssel, alsó részén fekete "100" jelzéssel.
Dobozonként 4 buborékcsomagolás, egyenként 21 kapszulával, összesen 84 darabkapszula.

 


A weboldalon szereplő gyógyszerekhez tartozó adatok, leírások tájékoztató jellegűek. Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a weboldalon szereplő információk nem helyettesítik a kezelőorvosával és/vagy gyógyszerészével történő konzultációt. Kérjük minden esetben kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét a további részletekről! Kérjük továbbá, hogy mindenféleképpen olvassa el a gyógyszeres dobozban található betegtájékoztatót is! Tájékoztatjuk, hogy minden felhasználó saját felelőssége a weboldalon szereplő információk, adatok értelmezése, hasznosítása. A weboldalon megjelenő adatokért, tájékoztatókért, illetve, információkért, valamint azok felhasználásából eredő esetleges károkért, káreseményekért és hátrányokért semmilyen felelősséget a weboldal üzemeltetője nem vállal.

vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!