SEDRON 70MG FILMTABLETTA 12X

B

Betegtájékoztató:Információk a felhasználó számára

 

Sedron 70 mg filmtabletta

alendronsav

 

Mielőttelkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagygyógyszerészéhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha abetegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-                Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosátvagy gyógyszerészét.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyenlehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

1.            Milyen típusú gyógyszer a Sedron ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Sedron szedése előtt

3.            Hogyan kell szedni a Sedront?

4.            Lehetséges mellékhatások

5.            Hogyan kell a Sedront tárolni?

6.            A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.            Milyen típusú gyógyszer a Sedron és milyen betegségek eseténalkalmazható?

 

Milyen típusú gyógyszer a Sedron?

A Sedron hatóanyagaaz alendronsav. A Sedron a biszfoszfonátoknak nevezett nem hormontartalmú gyógyszercsoporttagja. A Sedron megakadályozza a menopauzán átesett nőknél jelentkezőcsontvesztést, és elősegíti a csontok újjáépülését, valamint csökkenti a gerinc-,és csípőtáji csonttörések valószínűségét.

 

Hogyanhat a Sedron?

Az orvosa azért írtafel Önnek a Sedront, hogy kezelje a csontritkulását. A Sedron csökkenti agerinc-, és csípőtáji csonttörések valószínűségét.

 

A Sedronthetente egy alkalommal kell szedni.

 

A kezelés optimálisidőtartamát a csontritkulás esetén nem állapították meg. A folyamatos kezelésszükségességét kezelőorvosa rendszeres időközönként újraértékeli, különösen 5éve vagy hosszabb ideje tartó alkalmazás után.

 

Mi acsontritkulás?

A csontritkulás (oszteoporózis)a csontok elvékonyodását és gyengülését jelenti. A menopauzán átesett nőkkörében gyakori. A menopauza idején a petefészek nem termeli többé az ösztrogénnevű női hormont, ami a női csontváz egészségének megőrzésében segít. Ennekeredményeként a csontállomány ritkul, és a csontok meggyengülnek. Minél korábbanjelentkezik egy nőnél a menopauza, annál nagyobb a csontritkulás veszélye.

 

Kezdetben acsontritkulás nem jár tünetekkel. Azonban ha kezeletlen marad, csonttörésekhezvezethet. Annak ellenére, hogy ezek rendszerint fájdalmasak, előfordulhat, hogya gerincoszlopban bekövetkező törések egészen addig észrevétlenek maradnak,amíg nem okoznak magasságcsökkenést. A csonttörések olyan normális, mindennapostevékenységek közben is bekövetkezhetnek, mint például az emelés, vagy pedigolyan minimális sérülések hatására, amelyek általában a normál állapotú csontoktörését nem okozzák. A csonttörések rendszerint a csípőtájékon, gerinctájékon,vagy a csuklóban következnek be, és nem csak fájdalmasak, hanem számottevőproblémát okozhatnak, mint a görnyedt testtartás (púposság), és a mozgásképességelvesztése.

 

Hogyankezelhető a csontritkulás?

A csontritkulás kezelhető, és sohasemkéső a kezelést elkezdeni. A Sedron nemcsak megelőzi a csontveszteséget, hanemsegít az esetlegesen megritkult csontállomány újraépítésében is, csökkentve agerinc-, és csípőtáji csonttörések valószínűségét.

 

A Sedron szedése mellett orvosajavasolhat Önnek néhány életmódbeli változtatást is, állapotának javításaérdekében, mint például:

 

A dohányzásról való leszokás              Adohányzás nagy valószínűséggel növeli az elvesztett csont mennyiségét, ennél fogvaa csonttörések kockázatát.

 

Testmozgás                                          Azizmokhoz hasonlóan, a csontok szilárdságának és egészségének megőrzéséhez isszükséges a testmozgás. Beszélje meg orvosával, mielőtt bármilyen jellegűtestmozgást elkezdene.

 

Kiegyensúlyozott étrend                       Orvosatanácsokat adhat Önnek étrendjére vonatkozóan, illetve, hogy szükséges‑evalamilyen táplálék‑kiegészítőt szednie (leginkább kalcium, és D‑vitaminkészítményeket).

 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát,ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

 

2.            Tudnivalók a Sedronszedése előtt

 

Ne szedjea Sedront

-          haallergiás az alendronsavra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.

-          ha bizonyos nyelőcső betegsége van, mint a nyelőcső szűkület vagynyelési nehézségek.

-          ha nem képes legalább 30 percig felegyenesedve ülni vagy állni.

-          ha orvosa azt mondta Önnek, hogy pillanatnyilag alacsony a vérébena kalciumszint.

 

Amennyiben úgygondolja, hogy ezek közül bármelyik is vonatkozik Önre, ne szedje a tablettát.Először beszéljen orvosával, és kövesse az utasításait.

 

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

A Sedron szedéseelőtt beszéljen kezelőorvosával, amennyiben:

-          vesebetegségben szenved,

-          nyelési, vagy emésztési problémái vannak,

-          ha orvosa azt mondta Önnek, hogy Önnek Barrett‑nyelőcsövevan (a nyelőcső alsó szakaszát borító sejtek változásával járó betegség),

-          alacsony a kalciumszint a vérében,

-          rosszak a fogai, fogíny betegsége van, foghúzás előtt áll vagy nemjár rendszeresen fogászati szűrővizsgálatra,

-          daganatos betegségben szenved,

-          kemo‑, vagy radioterápiás kezelés alatt áll,

-          kortikoszteroidokat szed (például prednizon vagy dexametazon),

-          dohányzik vagy korábban dohányzott (mert ez fokozhatja a fogászatiproblémák kockázatát).

 

Ajánlatos fogászatiszűrővizsgálatra mennie, mielőtt elkezdené szedni a Sedront. Fontos, hogyügyeljen a megfelelő szájhigiéniára a Sedron szedése alatt. A kezelés alattÖnnek rendszeres fogászati ellenőrzésre kell járnia, és azonnal fel kellkeresnie kezelőorvosát vagy fogorvosát, ha szájában vagy a fogaivalkapcsolatban problémák merülnek fel, mint például foglazulás, fájdalom vagyduzzanat.

 

A nyelőcsőirritációja, gyulladása vagy fekélyesedése, ami gyakran olyan kísérő tünetekkeljár, mint a mellkasi fájdalom, gyomorégés, illetve nehezített vagy fájdalmasnyelés, különösen azoknál a betegeknél léphet fel, akik nem egy teli pohárvízzel veszik be Sedront és/vagy a bevételt követően harminc percnél hamarabbfekszenek le. A tünetek kialakulása után a mellékhatások rosszabbodhatnak,amennyiben a beteg tovább szedi a Sedront.

 

Keresse fel orvosát,ha bármilyen comb-, csípő- vagy lágyéktáji fájdalmat érez, mert ez acombcsonttörés korai tünete lehet.

 

Az alendronsavalkalmazását glükokortikoid által kiváltott csontritkulás kezelésében ezidáignem vizsgálták.

 

Gyermekekés serdülők

A Sedront gyermekekés serdülők nem szedhetik.

 

Egyébgyógyszerek és a Sedron

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Amennyiben egyidejűlegkalcium‑pótló készítményeket, savkötőket, vagy más szájon át szedett gyógyszertszed, valószínű, hogy azok befolyásolják a Sedron felszívódását, ezért fontos,hogy kövesse a 3. pontban leírtakat.

 

A Sedronegyidejű bevétele étellel és itallal

Valószínű, hogy azegyidejűleg fogyasztott étel és italok (beleértve az ásványvizet is) csökkentika Sedron hatékonyságát, ezért fontos, hogy kövesse a 3. pontban leírtakat.

 

Terhességés szoptatás

A Sedront kizárólag menopauzán átesett nőknél alkalmazzák. Neszedje a Sedront, amennyiben Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet,illetve ha szoptat.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Jelentettek néhányolyan mellékhatást a Sedronnal kapcsolatban, mint például a homályos látás,szédülés és súlyos izom-, vagy ízületi fájdalom, amelyek befolyásolhatják az Öngépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeit. A Sedron szedéséreadott egyéni válaszreakciók azonban különbözhetnek (lásd 4. pont).

 

 

3.            Hogyan kell szedni a Sedront?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosaáltal elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg kezelőorvosát.

 

Akészítmény ajánlott adagja hetente egyszer egy Sedron tabletta.

 

Kövessea z alábbi fontos utasításokat, melyek elősegítik, hogy a Sedron a hasznáraválhasson:

 

1.       Válassza ki a hét azon napját, amelyik a legjobbanmegfelel az Ön időbeosztásának. Minden héten ezen a kiválasztott napon vegye bea Sedront.

 

Nagyonfontos, hogy kövesse a 2., 3., 4. és az 5. pontban leírt utasításokat, ezelősegíti, hogy a Sedron mielőbb a gyomorba jusson és csökkenjen a nyelőcsőirritációjának lehetősége.

 

2.       Reggel, a felkelést követően és az első étkezés, ivásvagy egyéb gyógyszerek bevétele előtt kizárólag egy teli pohár (legalább 2 dl)tiszta vízzel (nem ásványvízzel), egészben nyelje le a Sedront:

·              Ne vegye be ásványvízzel (akár szénsavmentes, akár szénsavas).

·              Ne vegye be kávéval vagy teával.

·              Ne vegye be gyümölcslével vagy tejjel.

 

A Sedront ne törjevagy rágja szét és ne szopogassa!

 

3.       A Sedron lenyelését követően ne feküdjön le – maradjonteljesen függőleges (ülő, álló, sétáló) helyzetben legalább 30 percig – ésaz aznapi első étkezés befejezéséig ne feküdjön le.

 

4.       A Sedront ne vegye be lefekvés előtt vagy a reggelifelkelést megelőzően.

 

5.       Ha nyelési nehézség vagy fájdalom, mellkasi fájdalom,friss vagy súlyosbodó gyomorégés lépne fel, hagyja abba a Sedron szedését és keressefel orvosát.

 

6.       A Sedron lenyelését követően legalább 30 percetvárjon, mielőtt ételt vagy italt fogyasztana, vagy bevenné az aznapi egyébgyógyszereit, beleértve a savkötőket, kalciumpótló gyógyszereket és vitaminokat.A Sedron csak akkor hatékony, ha üres gyomorra veszi be.

 

Haaz előírtnál több Sedrontvett be

Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, igyon meg egy telipohár tejet, és sürgősen forduljon kezelőorvosához. Hányással ne próbálkozzon,és ne feküdjön le.

 

Ha elfelejtette bevenni a Sedront

Ha elfelejtette bevenni a gyógyszert, vegyen be egy Sedrontaz azt követő nap reggelén, ahogy a mulasztás eszébe jutott. Ne vegyen be egynap két tablettát. Ezt követően ismét hetente egyszer, az eredetilegbeütemezett napon szedje a tablettát.

 

Haidő előtt abbahagyja a Sedron szedését

Fontos, hogymindaddig szedje a Sedront, amíg azt orvosa elrendeli. A Sedron csak akkorsegíthet a csontritkulás kezelésében, ha folyamatosan szedi a tablettákat.

 

Ha bármilyen továbbikérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosátvagy gyógyszerészét.

 

 

4.            Lehetséges mellékhatások

 

Mintminden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Függessze fel a gyógyszerszedését és azonnal értesítse orvosát, ha az alábbi tüneteket észleli:

 

Ritka mellékhatások (1 000 ember közül legfeljebb 1-néljelentkezhet):

-          allergiás reakciók, mint pl. csalánkiütés, arc-, ajak-, nyelv-és/vagy torok duzzanata, melynek következtében nyelési vagy légzési nehézségléphet fel

-          az alendronát használatakor ritkán, potenciálisan életveszélyesbőrkiütésekről számoltak be, amely az ajkak, a szem, a száj, az orr, és a nemiszervek súlyos felhólyagosodásával és vérzésével járó bőrbetegség formájábanjelentkezik (Stevens-Johnson szindróma) vagy súlyos bőrreakció formájában,melynek során először fájdalmas, vörös terület képződik, ebből nagy hólyagokfejlődnek ki, majd végül a bőr rétegei lehámlanak. Ezt láz és hidegrázás,izomfájdalom és rossz közérzet kíséri (toxikus epidermális nekrolízis).

-          fájdalom a szájüregben és/vagy az állkapocsban, duzzanat vagyfekélyek a szájüregben, az állkapocs zsibbadása vagy nehéznek érzi azállkapcsát, illetve a fog meglazulása. Ezek az állkapcsában lévő csontkárosodás(csontelhalás) jelei lehetnek, mely általában a gyógyulás elhúzódásával ésfertőzéssel jár, valamint gyakran foghúzást követően lép fel.

-          ritkán a combcsont szokatlan törése alakulhat ki, különösen olyanbetegeknél, akiket hosszú ideig kezelnek csontritkulás miatt. Keresse felkezelőorvosát, ha fájdalmat, gyengeséget vagy kellemetlen érzést észlel acombjában, csípő- vagy lágyéktájon, mivel ez a combcsont esetleges törésénekkorai jele lehet.

-          gyomor- és nyombél-fekélyek (néhasúlyosak, illetve vérzéssel járnak)

 

Értesítse orvosát ésfogorvosát, ha ilyen tüneteket észlel.

 

Egyéb lehetségesmellékhatások:

 

Nagyon gyakori mellékhatások(10 ember közül több mint 1-nél jelentkezhet):

-                csont-, izom-és/vagy ízületi fájdalom, mely néha súlyos.

 

Gyakorimellékhatások (10 ember közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet):

-          gyomorégés, nyelési nehézség, nyelésnél jelentkező fájdalom, anyelőcső fekélyesedése, amely mellkasi fájdalmat, gyomorégést, illetvenehezített vagy fájdalmas nyelést okozhat

-          ízületi duzzanat

-          hasi fájdalom, kellemetlen érzés a gyomorban, illetve böfögésétkezés után, székrekedés; telítettség vagy puffadás érzése a gyomorban,hasmenés, felfúvódás

-          fejfájás

-          hajhullás

-          fáradtság

-          szédülés

-          akéz és a láb duzzanata

-          viszketés

-          forgó jellegű szédülés

 

Nem gyakori mellékhatások (100 ember közül legfeljebb 1-néljelentkezhet):

-          hányinger, hányás

-          a nyelőcső vagy a gyomor irritációja vagy gyulladása

-          fekete vagy szurokszerű széklet

-          bőrkiütés; a bőr kivörösödése

-          ízérzékelés megváltozása

-          szemgyulladás

-          átmeneti influenzaszerű tünetek, mint például az izomfájdalom,általános rossz közérzet és néha láz, ami rendszerint a kezelés megkezdésekorjelentkezik

 

Ritka mellékhatások (1 000 ember közül legfeljebb 1-néljelentkezhet):

-          a vérben található alacsony kalciumszinttel összefüggő tünetek,mint például az izomgörcsök és görcsök, és/vagy bizsergő érzés az ujjakban,vagy a száj körül

-          a nyelőcső szűkülete

-          kiütés, ami a napfény hatására esetenként súlyosbodhat

-          szájnyálkahártyafekélyek, ami a tabletta szétrágása, vagy szájban történő feloldásakövetkeztében jött létre

 

Ha Önnél bármilyenmellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóbanfel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

 

 

5.            Hogyankell a Sedront tárolni?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb 25°C-ontárolandó.

 

A dobozonfeltűntetett lejárati idő („Felhasználható:”) után ne szedje a gyógyszert. Alejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyengyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6.            Acsomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Sedron

-          Akészítmény hatóanyaga: 70 mg alendronsav filmtablettánként.

-          Egyébösszetvők:

-          tablettamag:mikrokristályoscellulóz (E460), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kroszkarmellóz-nátrium(E468), magnézium-sztearát (E572)

-          filmbevonat: mikrokristályoscellulóz (E460), karragén (E407), makrogol 8000.

 

Milyen a Sedronkülleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Sedron filmtabletta fehér,kerek, domború, egyik oldalán mélynyomású "M14"jelöléssel van ellátva.

Az egyes kiszerelések buborékcsomagolásban2, 4 vagy 12 darab filmtablettát tartalmaznak.

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalombahozatali engedély jogosultja

 

Richter Gedeon Nyrt.

H-1103 Budapest,Gyömrői út 19-21.

Magyarország

 

Gyártó

Richter GedeonNyrt.

H-1103 Budapest,Gyömrői út 19-21.

Magyarország

 

GEDEON RICHTERPOLSKA Sp. z o.o.

ul. ks. J.Poniatowskiego 5

05-825 GrodziskMazowiecki

Lengyelország

 

Ezt a gyógyszertaz Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Csehország:          Siranin70 mg potahované tablety

Észtország:           Sedron70 mg õhukese polümeerikattega tabletid

Lengyelország:     Sedron70 mg tabletki powlekane

Lettország:           Sedron70 mg apvalkotās tabletes

Litvánia:               Sedron70 mg plėvele dengtos tabletės

Magyarország:      Sedron70 mg filmtabletta

Szlovákia:            Siranin70 mg filmom obalené tablety

 

A készítményhez kapcsolódótovábbi kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjánakhelyi képviseletéhez.

 

OGYI-T-9996/01-03

 

A betegtájékoztatólegutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. december


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!