HUMATROPE 18NE PATRON INJEKCIÓHOZ 5X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Humatrope 18 NE (6 mg)injekció patronban

Humatrope 36 NE(12 mg)injekció patronban

Humatrope 72 NE(24 mg) injekció patronban

(szomatropin)

 

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-         Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-         További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvosÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehetmég abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokonkívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Humatrope és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.             Tudnivalók a Humatrope alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a HUMATROPE-ot?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a HUMATROPE-ot tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A HUMATROPE ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Gyógyszerénekvagy az Ön gondozásában álló beteg gyógyszerének neve Humatrope. Növekedésihormont tartalmaz, melyet szomatropinnak is neveznek. A Humatrope-ot ún.rekombináns DNS technológiának nevezett speciális módszerrel gyártják,ugyanolyan szerkezetű, mint az emberi test által előállított növekedésihormoné.

 

A növekedésihormon szabályozza testében a sejtek növekedését és fejlődését. Amikor a gerinccsigolyáiban és az alsó végtag hosszú csontjaiban serkenti a sejteknövekedését, a testmagasság növekedését idézi elő.

Növekedésihormon elégtelen termelődésekor a növekedési hormon növeli a test ásványi anyagtartalmát, az izomsejtek számát és méretét és csökkenti a zsírraktárakat.

 

A HUMATROPEAZ ALÁBBI BETEGSÉGEK KEZELÉSÉRE ALKALMAZHATÓ

 • A következő növekedési zavarok bármelyikében szenvedő gyermekek és serdülők kezelésére:

-       Növekedési hormon hiány

-       Mindkét vagy az egyik nemi X-kromoszóma hiánya lányoknál,alacsony növéssel (Turner-szindróma)

-       A növekedés elmaradását okozó veseelégtelenség gyermekekben aserdülés előtt

-       Kisebb testhosszal született gyermekek, akik 4. életévükre vagykésőbb sem hozták be növekedési lemaradásukat

-       A SHOX nevű gén változása (SHOX-hiány)

§        Felnőttek kezelésére gyermekkor óta fennálló vagy felnőttkorbanfellépő igazolt növekedési hormon hiány esetén

 

 

2.       TUDNIVALÓKA HUMATROPE ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne alkalmazza a HUMATROPE-ot,ha

-         allergiás (túlérzékeny) a szomatropinra vagy a Humatropeegyéb összetevőjére (pl. metakrezol, glicerin az oldószerben), lásd a 6. pontot.

-         agydaganata van vagy bármilyen rosszindulatú daganatosbetegségben szenved. A növekedési hormon kezelés megkezdése előtt adaganatoknak inaktívnak kell lennie és a daganatellenes kezelésnek be kellfejeződnie.

-         már befejezte a növekedést és további magasságnövekedéstszeretne elősegíteni (a hosszú csöves csontok végei lezáródtak). Orvosa megfogja vizsgálni és eldönti, hogy szüksége van-e még a Humatrope-ra, miután acsontjai befejezték a növekedést.

-         nagyon beteg és intenzív orvosi ápolásra van szükségesúlyos szív- vagy hasi műtét miatt, ill. baleset kapcsán keletkezett többszörössérülések miatt kezelik ill. akut tüdőelégtelenség miatt lélegeztetésre vanszüksége.

 

A HUMATROPEfokozott elővigyázatossággal alkalmazható, ha

-         Gyermekkorában növekedési hormon elégtelenség miatt kezelték,orvosa ellenőrizni fogja, hogy szüksége van-e további, felnőttkoriHumatrope-kezelésre.

-         Előzőleg daganatellenes kezelésen esett át, szükséges lehet agyirétegfelvétel készítése, mielőtt elkezdené a Humatrope-kezelést. Rendszeresenellenőrizni kell, hogy nem újult-e ki a daganat ill. nem kezdett-e nőni.

-         Gyakori vagy súlyos fejfájással, hányingerrel és/vagy látásiproblémákkal járó tünetei vannak, közölje azonnal orvosával. Orvosa meg fogjavizsgálni a szemét, hogy nem talál-e koponyaűri nyomásfokozódásra utaló jelet.A Humatrope-kezelést esetleg fel kell függeszteni a vizsgálat eredményétőlfüggően.

-         Sántítani kezd vagy csípőtáji fájdalom alakul ki, kérjen tanácsotorvosától. A növekedés ideje alatt kialakulhat csontosodási zavar acombnyakban.

-         A kezelés megkezdésekor a Humatrope befolyásolhatja a vérébenlevő pajzsmirigy-hormon mennyiségét. Ha a pajzsmirigy-hormon szintje túlalacsony, csökkentheti a Humatrope-ra adott választ. Ezért rendszeresenellenőrizni kell a pajzsmirigy-hormon szintjét, függetlenül attól, hogyrészesül-e pajzsmirigy-hormon kezelésben.

-         Ön gyermekkorú, folytassa addig a kezelést, amíg a növekedésiidőszak le nem zárul.

-         Az előírtnál több Humatrope-ot alkalmazott. Testének némelyrészei fokozottan növekedhetnek, mint pl. a fülek, az orr, az áll, a kezek éslábak. A túladagolás a vércukorszint növekedéséhez és cukor vizeletben való megjelenéséhezis vezethet. Mindig orvosa útmutatásának megfelelően alkalmazza a Humatrope-ot.

-         Vesekárosodás következtében alakult ki növekedési zavara; aHumatrope-kezelést le kell állítani a veseátültetést megelőzően.

-         Akutan súlyos betegségben szenved; értesítse orvosát. Jelentettekhaláleseteket szomatropin-kezelésben részesülő betegeknél súlyos betegség idejealatt.

-         Elégtelen Önnél a növekedési hormon termelődése és únPrader-Willi szindrómában (genetikai rendellenesség) is szenved. Orvosamegvizsgálja majd, hogy vannak-e légzési problémái és légúti fertőzése, mielőttelkezdené a Humatrope-kezelést, különösen abban az esetben, ha Ön túlsúlyos,voltak korábban súlyos légzési nehézségei (különösen alvás közben) vagy voltgyulladásos folyamat a tüdejében vagy a légutakban. Ha a kezelés ideje alatt légzésizavarra utaló jelei vannak (horkolás), a kezelést abba kell hagyni és a kiváltóokot orvosa értékeli.

-         Cukorbetegsége van, orvosa ellenőrzi majd vércukorszintjét ésmódosíthat a cukorbetegség kezelésén. A Humatrope akadályozhatja a szervezetinzulin-felhasználását és így befolyásolhatja az ételekben és italokban levőcukrok anyagcseréjét.

-         Kisebb testhosszal született és növekedési zavara van. Vércukorszintjétés inzulinszintjeit ellenőrzik majd a kezelés megkezdése előtt és a kezelésideje alatt is rendszeresen.

-         Ön időskorú (65 év feletti), mivel érzékenyebb lehet aHumatrope-ra és hajlamos lehet a mellékhatások kialakulására.

 

A kezelésideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 • Cukorbetegség kezelésre alkalmazott gyógyszerek, melyek adagját esetleg módosítani kell.
 • Mellékvese szteroid hormon (glükokortikoid), mint a kortizon vagy prednizolon; lehetséges, hogy orvosának módosítani kell az adagot, mert ezeknek a gyógyszereknek Humatrope-pal együttes alkalmazása csökkentheti mindkét kezelés hatását.
 • Ösztrogénpótló kezelés, mivel befolyásolhatja a növekedési hormon kezelésre adott választ. Ha változtatják az ösztrogén alkalmazásának módját (pl. szájon át való alkalmazás helyett un. transzdermális, bőrön keresztül való alkalmazás), lehetséges, hogy a Humatrope adagját módosítani kell.
 • Görcsrohamok megelőzésre szolgáló gyógyszerek vagy ciklosporin.

 

Terhességés szoptatás

A Humatrope-ot nem szabad aterhesség alatt alkalmazni, hacsak kezelőorvosa nem javasolja. Amennyibenteherbe esik, közölje azonnal orvosával.

Nem ismert, hogy a szomatropinkiválasztódik-e az anyatejben. Ha szoptat vagy szoptatni akar, kérje orvosatanácsát a Humatrope alkalmazása előtt.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

AHumatrope-nak nincs ismert hatása a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhezszükséges képességekre.

 

Fontosinformációk a Humatrope egyes összetevőiről

A Humatropenapi adagja1 mmol-nál kevesebb nátriumot tartalmaz, ezért lényegébennátriummentesnek tekinthető.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI A HUMATROPE-OT?

 

A Humatrope-otmindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nembiztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 • Mindig bizonyosodjon meg róla, hogy azt a hatáserősséget alkalmazza, amit orvosa előírt és a megfelelő CE-jelzésű Humatrope adagolóeszközt használja. Soha ne tegyen más gyógyszerpatront Humatrope adagolóeszközébe.
 • Minden Humatrope patronhoz csomagolnak egy fecskendőt, ami oldószert tartalmaz a feloldáshoz.
 • Nem szabad előkészíteni vagy beadni a Humatrope-ot, amíg nem kapott megfelelő oktatást orvosától vagy más megfelelően képzett egészségügyi dolgozótól.
 • A Humatrope injekció elkészítéséről és beadásáról szóló részletes útmutatót lásd a betegtájékoztató végén a „Hogyan kell a Humatrope-ot beadni” pontban. Csak a csomagolásban található oldószerrel szabad a Humatrope-ot feloldani. Soha ne oldja fel mással, hacsak orvosa nem javasolja.
 • A feloldás után a Humatrope-ot a bőr alatti zsírszövetbe kell beadni egy rövid tű és az adagolóeszköz segítségével.
 • A befecskendezés helyét változtatni kell a bőr alatti zsírszövet helyi csökkenésének vagy megkeményedésének elkerülésére.
 • A Humatrope feloldása után ne tartsa hűtés nélkül naponta 30 percnél hosszabb ideig.
 • Tartsa hűtőszekrényben az adagolóeszközt a maradék Humatrope-pal. A feloldás után 28 napnál tovább ne használja az adagolóeszközben levő maradék Humatrope-ot.

 

Adagolás

Orvosa fogjameghatározni az Ön adagját és az alkalmazás ütemét. Ne módosítson az adagonorvosa megkérdezése nélkül.

AHumatrope-kezelés általában hosszútávú kezelés; orvosának esetleg akésőbbiekben módosítania kell az adagját testtömegétől és a kezelésre adott választólfüggően. Az adagot általában a következő ajánlások szerint számolják és napontaegyszer alkalmazzák:

 

Gyermekekés serdülők

 • Növekedési hormon elégtelenség

0,025-0,035mg/testtömegkg naponta

 • Turner szindróma

      0,045-0,050mg/testtömegkg naponta

 • Krónikus veseműködési zavar

0,045-0,050mg/testtömegkg naponta

 • Kisebb testhosszal született

0,035 mg/testtömegkgnaponta. Egy éves kezelés után a terápiát abba kell hagyni, ha a növekedésüteme nem kielégítő.

·      SHOX-gén hiánya

0,045-0,050mg/testtömegkg naponta

 

Növekedésihormon elégtelenség felnőtteknél

A kezeléstalacsony, napi 0,15-0,30 mg-mal kell kezdeni. Idősebb vagy túlsúlyos betegeknélalacsonyabb kezdő adagra lehet szükség. A kezdeti adagot fokozatosan emelnilehet az egyéni szükségletnek megfelelően. A teljes napi adag általában nemhaladja meg az 1 mg-ot.

Az életkorelőrehaladtával az igényelt adag csökkenhet. Nők (különösen azok, akik szájonkeresztül ösztrogénpótló kezelést kapnak) magasabb adagot igényelhetnek aférfiaknál.

 

Ha azelőírtnál több Humatrope-ot alkalmazott

Ha azelőírtnál több Humatrope-ot adott be magának, kérje orvosa tanácsát.

 • Ha túl sok Humatrope-ot adott be magának, vércukorszintje kezdetben csökkenhet és túl alacsony lehet, majd ezt követően nő és túl magas lesz.
 • Ha túl sok Humatrope-ot ad be magának hosszabb időn keresztül (évekig), testének némely részei fokozottan növekedhetnek, mint pl. a fülek, az orr, az áll, a kezek és lábak (akromegália).

 

Haelfelejtette alkalmazni a Humatrope-ot

Ne alkalmazzonkétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Folytassa az előírt adagolással.Ha elfelejti beadni a Humatrope-ot és kétsége van, hogy mit tegyen, forduljonorvosához.

Ha időelőtt abbahagyja a Humatrope alkalmazását

Kérje orvosatanácsát a kezelés abbahagyása előtt. A Humatrope-kezelés megszakítása vagykorai felfüggesztése hátrányosan befolyásolhatja a kezelés sikerét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Humatrope is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

 

A Humatropebeadása után a következő mellékhatásokat észlelheti:

 

Amellékhatások osztályozására az alábbi meghatározást használták:

Nagyongyakori mellékhatások: 10 kezelt betegből több mint 1 esetén észlelhető

Gyakorimellékhatások: 100 kezelt betegből több mint 1, de 10 kezelt betegből kevesebbmint 1 esetén észlelhető

Nem gyakori mellékhatások:1000 kezelt betegből több, mint 1, de 100 kezelt betegből kevesebb mint 1esetén észlelhető

Ritka:                                       10000 kezelt betegből több mint 1, de 1000 kezelt betegből kevesebb mint 1 eseténészlelhető

Nagyonritka:                            10 000 kezelt betegből kevesebb mint 1esetén, beleértve az egyedi eseteket, észlelhető

 

 

Gyermekek

Gyakori

Nem gyakori

Ritka

Nagyon ritka

Fájdalom az injekció beadási helyén

 

Duzzanat (ödéma)

 

Magas vércukorszint

 

Túlérzékenység a metakrezolra és/vagy a glicerinre

 

Pajzsmirigy-hormon alacsony szintje

 

Növekedési hormon-ellenes antitestek kialakulása

Gyengeség

 

Súlyos vagy gyakori fejfájás hányingerrel és/vagy látászavarral -  koponyaűri nyomásfokozódás jelei. Haladéktalanul közölje orvosával, ha ez előfordul.

 

Zsibbadás és bizsergő érzés (fonákérzés)

 

Helyi izomfájdalom

Alvászavar

 

Magas vérnyomás

 

Emlőnagyobbodás

 

Cukor a vizeletben

 

 

Felnőttek

Nagyon gyakori

Gyakori

Nem gyakori

Ritka

Fejfájás

 

Ízületi fájdalom

Fájdalom az injekció beadási helyén

 

Duzzanat (ödéma)

 

Magas vércukorszint

 

Túlérzékenység a metakrezolra és/vagy a glicerinre

 

Pajzsmirigy-hormon alacsony szintje

 

Alvászavar

 

Zsibbadás és bizsergő érzés (fonákérzés)

 

Zsibbadás és bizsergő érzés a kéz ujjaiban és a tenyérben a csuklónál futó ideg összenyomódása miatt (karpalis alagút szindróma)

 

Helyi izomfájdalom

 

Magas vérnyomás

Gyengeség

 

Emlőnagyobbodás

Súlyos vagy gyakori fejfájás hányingerrel és/vagy látászavarral -  koponyaűri nyomásfokozódás jelei. Haladéktalanul közölje orvosával, ha ez előfordul.

 

 

Cukor a vizeletben

 

 

 

Az inzulinhatása csökkenhet.

 

Kisszámú,növekedési hormonnal kezelt gyermeknél leukémiát (fehérvérűség) jelentettek.Mindazonáltal nincs rá bizonyíték, hogy a leukémia előfordulása gyakoribbnövekedési hormonnal kezelt betegeknél.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL A HUMATROPE-OT TÁROLNI?

 

 • A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 • A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Humatrope-ot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 • Ha az oldat zavaros vagy szilárd részecskéket tartalmaz, a Humatrope-ot nem szabad beadni.
 • A Humatrope mindig hűtőszekrényben (2-8°C között) tárolandó. Nem fagyasztható!
 • A Humatrope feloldása után ne tartsa hűtés nélkül naponta 30 percnél hosszabb ideig.
 • Feloldás után a Humatrope 28 napig használható, ha hűtőszekrényben tárolta, és nem tartotta hűtés nélkül naponta 30 percnél hosszabb ideig.
 • A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 

6.         TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Humatrope

Por patronban

-         A készítmény hatóanyaga: szomatropin. A patron 6 mg-ot, 12mg-ot vagy 24 mg-ot tartalmaz, a hatáserősségtől függően. Feloldáskor:

 • 18 NE (6 mg) Humatrope 1,9 mg szomatropin minden oldószer ml-ben
 • 36 NE (12 mg) Humatrope 3,8 mg szomatropin minden oldószer ml-ben
 • 72 NE (24 mg) Humatrope 7,6 mg szomatropin minden oldószer ml-ben

A fentemlített koncentrációk feloldás után elméleti értékek.

 

-         Egyéb összetevők: mannit, glicin,dinátrium-hidrogén-foszfát. (Foszforsavat vagy nátrium-hidroxidot /vagymindkettőt/ alkalmazhatnak a gyártás során a savasság beállítására.)

 

Steril oldószeres fecskendő

Az előretöltött oldószeres fecskendő tartalma: glicerin,metakrezol, injekcióhoz való víz. (Sósavat vagy nátrium-hidroxidot /vagymindkettőt/ alkalmazhatnak a gyártás során a savasság beállítására.)

 

 

Milyen a Humatrope készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

Humatrope 18 NE (6 mg):

·         fehér vagy csaknem fehér színű, szagtalan, steril, liofilizált por.

·         3,17 ml átlátszó, színtelen, steril, vizes oldat előretöltött fecskendőben

1x vagy 5x csomagolás műanyag tálcában és dobozban

Humatrope 36 NE (12 mg):

 •  fehér vagy csaknem fehér színű, szagtalan, steril, liofilizált por
 • 3,15 ml átlátszó, színtelen, steril, vizes oldat oldat előretöltött fecskendőben

1x vagy 5x csomagolás műanyag tálcában és dobozban

Humatrope 72 NE (24 mg):

 • fehér vagy csaknem fehér színű, szagtalan, steril, liofilizált por
 • 3,15 ml tiszta, átlátszó, színtelen, steril, vizes oldat oldat előretöltött fecskendőben

1x vagy 5x csomagolás műanyag tálcában és dobozban

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Eli Lilly Nederland B.V.,

Grootslag 1-5, 3991RA Houten,

Hollandia

 

Gyártó:

Lilly France, Rue du Colonel Lilly, F-67640 Fegersheim,Franciaország


Hogyan kell beadni a Humatrope 18 NE (6 mg)/ 36 NE (12 mg(/72NE (24 mg)-ot

Az alábbiútmutatások megmagyarázzák, hogyan adja be a Humatrope-ot. Kérjük, gondosan olvassael és lépésről lépésre kövesse őket.

Az előkészítéshez:

Öt dologra lesz szüksége:

 1. a megfelelő hatáserősségű Humatrope patron
 2. oldószeres fecskendő
 3. CE-jelzésű Humatrope adagolóeszköz
 4. steril tű
 5. alkoholos vatta

 

Mosson kezet, mielőtt a következő lépéssel folytatná.

A patron tartalmának feloldásához csak ennek a készletnek az alkotórészeit használja.

 

Injekciós tű kupakja

 

Oldószer

 

Oldószeres fecskendő

 

Dugattyúrúd

 

Záródugó

 

Fehér dugattyú

 

Humatrope patron

 

Fekete háromszögek

 

Összetevők

 

 

 

A következő lépések megmutatják, hogyan kell előkészítenie az új patront a használathoz

 

1. lépés Kicsomagolás

·         Csak a csomagolásban biztosított oldószerrel oldhatja fel a Humatrope-ot. Soha ne oldja fel mással, hacsak orvosa nem tanácsolja.

·         Kérjük, olvassa el az adagolóeszköz használati útmutatóját. Ez emlékezteti arra, amit orvosától vagy az egészségügyi dolgozótól tanult.

·         Kérjük, kövesse a rajzok alatti útmutatást.
Vegyen ki MINDENT a tálcából.

Figyelem: A termék jobb- és balkezes használatra egyaránt alkalmas. Használja úgy, ahogy kényelmesnek érzi.

Fogja meg az injekciós tű kupakját, ami az oldószeres fecskendő alján található.

Távolítsa el és dobja el az injekciós tű kupakját. Még NE nyomja meg a dugattyúrudat. Nem baj, ha egy csepp folyadék elvész. Nem szükséges légteleníteni az oldószeres fecskendőt.

 

2. és 3. lépés A patron beillesztése

                           Tartsa a patront a fekete háromszögekkel felfelé. Tartsa a patront és az oldószeres fecskendőt egy vonalban. NE helyezze be a patront oldalirányból.

NYOMJA BE EGYENESEN a patront, amíg el nem akad ÉS a fekete háromszögek MÁR NEM LÁTHATÓK.

Hallhat vagy érezhet egy kattanást.

NE csavarja a patront.


 

4. lépés A Humatrope feloldása

 

                             KÉT KÉZZEL illessze össze az oldószeres
fecskendőt és a patront.

Nyomja be és engedje el a dugattyúrudat kétszer-háromszor, amíg az oldószer
be nem kerül a patronba.

Vegye el a hüvelykujját a dugattyúrúdról és ellenőrizze, hogy az oldószeres fecskendő üres-e (kis oldószer cseppek maradhatnak az oldószeres fecskendőben)

 

5. és 6. lépés Húzza ki a patront és fecskendezze be az oldószert

                              Húzza ki a patront az
oldószeres fecskendőből úgy,
hogy közben hüvelykujja NE
legyen a dugattyúrúdon.

Helyezze a záródugót kemény, sima
felületre. Nyomja rá az oldószeres
fecskendőt a záródugóra, majd
azonnal dobja el az oldószeres
fecskendőt orvosa utasítása szerint.

7. lépés Óvatosan keverje össze

-      Keverje el az oldatot úgy, hogy óvatosan döntögesse a patront tízszer. NE RÁZZA A PATRONT. Hagyja állni a patront 5 percig, majd gondosan tekintse meg az oldatot.

-      Ha az oldat zavaros, vagy feloldatlan részecskéket tartalmaz, óvatosan döntögesse a patront tízszer, majd hagyja állni további 5 percig. Ha az oldat még mindig zavaros vagy feloldatlan részecskéket tartalmaz, NE HASZNÁLJA A PATRONT.

-       Óvatosan döntögesse a patront tízszer,
majd hagyja állni 3 percig.

NE RÁZZA.

Tekintse meg az oldatot. A Humatrope oldatnak átlátszónak kell lennie.

 


 

8. lépés A Humatrope beadása megfelelő adagolóeszköz rendszer segítségével

-      Ha az oldat tiszta, a patron készen áll a megfelelő Humatrope adagolóeszközbe illesztéshez.

-      Helyezze be a patront az adagolóeszközbe (lásd az adagolóeszköz használati útmutatóját).

-      Mindig használjon új steril tűt minden injekcióhoz.

-      Törölje le alaposan a bőrt egy alkoholos vattával. Hagyja a bőrt megszáradni.

-      Állítsa be a helyes adagot (lásd az adagolóeszköz használati útmutatóját).

-      Adja be az injekciót lassan a bőr alá úgy, ahogy orvosa mutatta.

-      Húzza ki a tűt a bőréből és biztonságos módon dobja ki úgy, ahogy orvosa vagy az egészségügyi dolgozó mutatta.

-      Tartsa az adagolóeszközt a maradék Humatrope-pal hűtőszekrényben. Ne használja az adagolóeszközben maradt Humatrope-ot a feloldás után 28 nappal.

 

 

OGYI-T-5243/01           Humatrope 18 NE (6 mg) injekciópatronban (1x)

OGYI-T-5243/02           Humatrope 18 NE (6 mg) injekciópatronban (5x)

OGYI-T-5243/03           Humatrope 36 NE (12 mg) injekció patronban(1x)

OGYI-T-5243/04           Humatrope 36 NE (12 mg) injekciópatronban (5x)

OGYI-T-5243/05          Humatrope 72 NE (24 mg) injekciópatronban (1x)

OGYI-T-5243/06          Humatrope 72 NE (24 mg) injekciópatronban (5x)

 

A Humatropeaz Eli Lilly védjegye

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009-12-09


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!