MIRAPEXIN 0,52 MG RETARD TABLETTA 30X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a MIRAPEXINretard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A pramipexol hatóanyagtartalmú MIRAPEXIN retard tabletta az ún.dopamin-agonisták csoportjába tartozó gyógyszer, ami az agyi dopamin-receptorokműködését serkenti. A dopamin-receptorok működésének serkentése idegimpulzustvált ki az agyban, ami a testmozgások irányítását segíti.
A MIRAPEXIN retard tabletta idiopátiás ("ismeretlen kóreredetű")Parkinson-kór kezelésére felnőtteknél alkalmazható önmagában, vagy levodopával(egy másik, Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszer) kombinálva.
2. Tudnivalók a MIRAPEXIN retard tabletta szedése előtt
Ne szedje a MIRAPEXIN retard tablettát
ha túlérzékeny (allergiás) a hatóanyag pramipexolra vagy a gyógyszer (6.pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A MIRAPEXIN retard tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát korábbi vagy jelenlegibetegségeiről vagy tüneteiről, különösen a következő esetekben:
- ha vesebetegségben szenved.
- ha hallucinációi vannak (olyan dolog látása, hallása, bármilyen módon történőészlelése, ami ténylegesen nincs jelen). A hallucinációk többsége látásijelenség.
- ha kényszermozgásai vannak (pl. a végtagok kóros, irányíthatatlan mozgása) HaÖnnek előrehaladott Parkinson-betegsége van és levodopát is szed,kényszermozgásokat tapasztalhat a MIRAPEXIN adagjának emelése idején.
- ha Ön aluszékonyságot tapasztal vagy előfordul, hogy hirtelen elalszik
- ha pszichózisban szenved (pl. amennyiben a skizofrénia tüneteihez hasonlótüneteket észlel)
- ha látászavara van. A MIRAPEXIN-kezelés alatt időközönként szemészetivizsgálat szükséges.
- ha Ön súlyos szív- vagy érrendszeri betegségben szenved. A vérnyomásátrendszeresen ellenőrizni kell, legfőképpen a kezelés kezdetén. Mindez ahirtelen helyzetváltoztatás (felállás) miatt fellépő vérnyomásesést hivatottkiszűrni.
- ha a tünetek romlanak. Előfordulhat, hogy a tünetek hamarabb kezdődnek,hevesebbek és más végtagra is kiterjedhetnek.
Tájékoztassa kezelőorvosát ha Ön vagy családja/ gondozója úgy találja, hogyÖnnél szokatlan viselkedést kiváltó belső kényszer vagy kínzó vágy alakult kiés nem tud ellenállni bizonyos, saját magát vagy másokat veszélyeztetőcselekedetekre ösztönző indítéknak, késztetésnek vagy kísértésnek. Ezeket ajelenségeket impulzus kontroll zavaroknak hívják és olyan viselkedésbeliváltozások lehetnek, mint pl. a kóros szerencsejáték-szenvedély, falási vagyvásárlási kényszer, a fokozott szexuális vágy vagy a szexuális gondolatok ésérzések eluralkodása. Lehet, hogy kezelőorvosa módosítja agyógyszeradagot, vagy le is állíthatja a kezelést.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön vagy családja/ gondozója úgy találja, hogyÖnnél mánia (nyugtalanság, emelkedett hangulat vagy túlzott izgatottság) vagydelírium tünetei jelentkeznek (csökkent éberség, zavartság, a realitásérzékelvesztése). Lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a gyógyszeradagot,vagy le is állíthatja a kezelést.
Gyermekek és serdülők
A MIRAPEXIN nem ajánlott gyermekek és 18 évesnél fiatalabb serdülők kezelésére.
Egyéb gyógyszerek és a MIRAPEXIN retard tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve avény nélkül kapható gyógyszereket, gyógynövény- kivonatokat tartalmazó vagytáplálékkiegészítő készítményeket is.
A MIRAPEXIN-t nem szabad együtt szedni antipszichotikus gyógyszerekkel.Óvatosan kell eljárni, ha Ön az alábbi gyógyszereket szedi:
- cimetidin (melyet a fokozott gyomorsav termelődés csökkentésére ésgyomorfekély kezelésére alkalmaznak)
- amantadin (a Parkinson-kór kezelésére alkalmazható)
- mexiletin (a kamrai aritmia néven ismert szívritmuszavar kezelésére alkalmazható)
- zidovudin (a szerzett immunhiányos szindróma (AIDS, az emberi immunrendszerbetegsége) kezelésére használatos),
- ciszplatin (különféle rákos megbetegedések kezelésére használják),
- kinin (melyet a fájdalmas éjszakai lábikragörcsök megelőzésére és a maláriafalcipárum malária néven ismert rosszindulatú változatának kezelésérealkalmaznak),
- prokainamid (szívritmuszavar kezelésére használják).
Ha Ön levodopát szed, a MIRAPEXIN-kezelés megkezdésekor ajánlott a levodopaadagjának csökkententése.
A MIRAPEXIN-kezelés ideje alatt a hatásfokozódás lehetősége miatt csak fokozottkörültekintéssel szabad más, nyugtató (szedatív hatású) gyógyszert bevenni vagyalkoholt fogyasztani. Ilyen esetekben
a MIRAPEXIN ezek hatását növelve befolyásolhatja a gépjárművezetési és gépekkezeléséhez szükséges képességeket.
A MIRAPEXIN retard tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A MIRAPEXIN-kezelés alatt csak fokozott körültekintéssel szabad alkoholtfogyasztani.
A MIRAPEXIN retard tabletta étkezés közben vagy az étkezések közötti időbenegyaránt bevehető.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével. Kezelőorvosa meg fogja beszélni Önnel, hogy folytatnia kell-ea MIRAPEXIN szedését.
A MIRAPEXIN-nek a fejlődő magzatra kifejtett hatásai nem ismertek. Ezt szemelőtt tartva a terhesség ideje alatt csak abban az esetben alkalmazható aMIRAPEXIN, ha orvosa ezt tanácsolta.
A szoptatás ideje alatt nem szabad MIRAPEXIN tablettát szedni. A MIRAPEXINjelentősen csökkenti a tejtermelést és ráadásul, bekerülve az anyatejbe azújszülött szervezetére is hatással lehet. Ennek megfelelően, hanélkülözhetetlennek ítélik a MIRAPEXIN-kezelést ebben az időszakban, akkor abbakell hagyni a szoptatást.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A MIRAPEXIN hallucinációkat okozhat (Olyan dolog látását, hallását, bármilyenmódon történő észlelését okozza, ami ténylegesen nincs jelen). Ilyen esetekbennem szabad autót vezetni és gépeket kezelni.
A MIRAPEXIN tabletta szedésének ideje alatt aluszékonyság és hirtelen elalvásléphet föl, különösen Parkinson-kórban szenvedőknél. Nem szabad autót vezetnievagy gépeket kezelnie, ha Ön is tapasztalja ezeket a mellékhatásokat.Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön is észleli ezeket a rendellenességeket.
3. Hogyan kell szedni a MIRAPEXIN retard tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.Kezelőorvosa fogja Önt tájékoztatni a helyes adagolásról.
A MIRAPEXIN tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.Kezelőorvosa fogja Önt tájékoztatni a helyes adagolásról.
A MIRAPEXIN retard tablettát naponta csak egyszer, lehetőleg minden napugyanabban az időben vegye be.
A MIRAPEXIN retard tabletta étkezés közben vagy az étkezések közötti időbenegyaránt bevehető. A tablettát egészben, vízzel nyelje le.

A retard tablettát nem szabad szétrágni, kettétörni vagy összetörni! Ha eztteszi, túladagolást okozhat, mert így a gyógyszer túl gyorsan jut be aszervezetébe.
A kezelés első hetében a szokásos napi adag 0,26 mg pramipexol. Akésőbbiekben orvosa 5-7 napos időközönként növelve fogja beállítani az Öntüneteinek kezeléséhez szükséges napi adagot (fenntartó dózist).

Fenntartó kezelésként a szokásos adag 1,05 mg naponta. Mindazonáltal, afenntartó napi dózis tovább növelhető. Amennyiben orvosa szükségesnek látja,akár maximálisan 3,15 mg-os dózisig növelheti a napi pramipexol adagot. Egyesesetekben alacsonyabb fenntartó adag - egy MIRAPEXIN 0,26 mg retard tabletta -is elegendő lehet.
Vesebetegségben szenvedők
Ha Ön vesebetegségben szenved, előfordulhat, hogy orvosa azt javasolja Önnek,hogy a 0,26 mg-os retard tabletta szokásos adagját csak minden másnap vegye beaz első héten. Ezt követően a kezelőorvos felemelheti az adagolás gyakoriságátnapi egy az 0,26 mg-os retard tablettára. Ha további adagemelésre van szükség,azt a kezelőorvos 0,26 mg-os lépésekben teheti meg.
Ha súlyos vesebetegségben szenved, előfordulhat, hogy kezelőorvosának máspramipexol készítményre kell átállítania Önt. Ha a kezelés alatt aveseproblémái rosszabbodnak, minél hamarabb orvoshoz kell fordulnia.
Ha MIRAPEXIN (azonnali hatóanyag-leadású) tablettáról állítják át
Kezelőorvosa a MIRAPEXIN retard tabletta adagját a korábban szedett MIRAPEXIN(azonnali hatóanyag-leadású) tabletta adagja alapján határozza meg.
Az átállítást megelőző napon a szokásos módon vegye be a MIRAPEXIN (azonnalihatóanyag- leadású) tablettát. Ezt követően vegye be másnap reggel a MIRAPEXINretard tablettát, és ne vegyen be több MIRAPEXIN (azonnali hatóanyag-leadású)tablettát.
Ha az előírtnál több MIRAPEXIN retard tablettát vett be
Ha véletlenül túlságosan sok tablettát vett be,
- azonnal forduljon orvosához, vagy a legközelebbi kórház sürgősségirészlegéhez (ha gépjárművel megy, ne Ön vezessen).
- Hányás, nyugtalanság és bármely egyéb, a 4. pontban (Lehetségesmellékhatások) felsorolt mellékhatás jelentkezhet.
Ha elfelejtette bevenni a MIRAPEXIN retard tablettát
Ha kihagyott egy MIRAPEXIN-adagot, de ezt még 12 órán belül észreveszi, vegyebe a kimaradt adagot azonnal, a következő tablettát pedig a szokásos időben.
Ha azonban több mint 12 órával később veszi észre, hogy kihagyott egy adagot,akkor a következő tablettát egyszerűen a szokásos időben vegye be. Ne vegyen bekét adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a MIRAPEXIN retard tabletta szedését
Orvosa megkérdezése nélkül ne hagyja abba a MIRAPEXIN szedését. Ha Önnek abbakell hagynia a gyógyszer szedését, orvosa fokozatosan fogja csökkenteni azadagolást. Ez a tünetek súlyosbodásának kockázatát csökkenti.
Ha Ön Parkinson-kórban szenved, a MIRAPEXIN tabletta szedését nem szabadhirtelen abbahagynia. A gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása miatt egy súlyosállapot, az ún. neuroleptikus malignus szindróma fejlődhet ki, ami nagyon nagykockázattal jár.
A tünetek a kövekezők:
- mozgásképtelenség (akinézia)
- merev izmok
- láz
- ingadozó vérnyomás
- szapora szívverés (tahikardia)
- zavart tudatállapot
- a tudatszint csökkenése (pl. kóma)
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatásokat az alábbi gyakorisági kategóriák alapján értékelték:
Nagyon gyakori: 10 beteg közül több, mint 1-et érinthet
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
Ritka: 1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
Nagyon ritka: 10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
Az alábbi mellékhatásokat észlelheti:
Nagyon gyakori:
- Diszkinézia (pl. kóros, akaratlan végtagmozgások)
- Álmosság
- Szédülés
- Hányinger
Gyakori:
- Szokatlan viselkedésre való kényszer
- Hallucinációk (Olyan dolog látása, hallása, bármilyen módon történőészlelése, ami ténylegesen nincs jelen)
- Zavartság
- Fáradtság
- Álmatlanság, inszomnia
- Folyadék-visszatartás, általában a lábakban (perifériás ödéma)
- Fejfájás
- Alacsony vérnyomás (hipotónia)
- Szokatlan álmok
- Székrekedés
- Látásromlás
- Hányás
- Fogyás, beleértve az étvágy csökkenését
Nem gyakori:
- Paranoia (pl. az egyén önmagáért való túlzott aggódása)
- Érzékcsalódás
- Túlzott nappali álmosság és hirtelen elalvás
- Amnézia (memóriazavar)
- Hiperkinézia (túlzott kényszermozgás és mozdulatlanságra való képtelenség)
- Hízás
- Allergiás reakciók (pl. bőrkiütés, viszketés, túlérzékenység)
- Ájulás
- Szívelégtelenség (szívbetegség, ami légszomjat és a boka dagadásátokozhatja)*
- Nem megfelelő antidiuretikus-hormon-szekréció (a vízvisszaszívást serkentőhormon nem megfelelő termelődése)*
- Nyugtalanság
- Diszpnoé (nehézlégzés)
- Csuklás
- Pneumónia (tüdőgyulladás)
- Saját magát vagy másokat veszélyeztető cselekedetekre ösztönző indítékoknak,késztetéseknek vagy kísértésnek való ellenállásra való képtelenség, beleértveaz alábbiakat:
- Kóros szerencsejáték-szenvedély a súlyos személyes és családi következményekellenére.
- Megváltozott vagy megnövekedett szexuális érdeklődés, vagy túlzottérdeklődést mutató viselkedés önmagával vagy másokkal szemben, pl.megnövekedett nemi vágy
- Ellenállhatatlan vásárlási és költekezési kényszer
- Túlevés (rövid idő alatt nagy mennyiségű étel fogyasztása) vagy evéskényszer(a normálisnál és az éhség csillapítására elegendő mennyiségűnél több ételfogyasztása)*
- Delírium (csökkent éberség, zavartság, a realitásérzék elvesztése)
Ritka:
- Mánia (nyugtalanság, emelkedett hangulat vagy túlzott izgatottság)
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti viselkedésbeli változások bármelyikéttapasztalja. Kezelőorvosa tanácsot fog adni a kezelésük vagy tüneteikcsökkentésének módjára vonatkozóan.
* A csillaggal jelölt mellékhatások gyakoriságát nem lehet pontosan meghatározni,mert nem fordultak elő a 2762, pramipexollal kezelt beteg adatait tartalmazóklinikai vizsgálati adatbázisban. Gyakorisági kategóriájuk besorolása nem lehetmagasabb, mint a "nem gyakori" kategória.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell tárolni a MIRAPEXIN retard tablettát?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasznáható:) után ne szedje a MIRAPEXINretard tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. Ez agyógyszer nem igényel különleges tárolási hőmérsékletet.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a MIRAPEXIN retard tabletta
A készítmény hatóanyaga a pramipexol
Egy tabletta 0,26 mg, 0,52 mg, 1,05 mg, 1,57 mg, 2,1 mg, 2,62 mg vagy 3,15 mgpramipexol bázist tartalmaz, (0,375 mg, 0,75 mg, 1,5 mg, 2,25 mg, 3 mg, 3,75 mgvagy 4,5 mg pramipexol- dihidroklorid-monohidrát formájában).
Egyéb összetevők: hipromellóz 2208, kukoricakeményítő, karbomer 941, vízmenteskolloid szilícium- dioxid, magnézium-sztearát.
Milyen a MIRAPEXIN retard tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A MIRAPEXIN 0,26 mg és 0,52 mg retard tabletta fehér-tört fehér színű, kerek,metszett élű tabletta. A MIRAPEXIN 1,05 mg, 1,57 mg, 2,1 mg, 2,62 mg és 3,15 mgretard tabletta fehér-tört fehér színű, ovális tabletta.
A tabletták egyik oldalán a Boehringer Ingelheim cég logója, a másik oldalonpedig a 0,26 mg-os, 0,52 mg-os, 1,05 mg-os, 1,57 mg-os, 2,1 mg-os, 2,62 mg-osés 3,15 mg-os hatáserősségnek megfelelő P1, P2, P3, P12, P4, P13 vagy P5dombornyomású kódjelzés látható.
A MIRAPEXIN retard tabletta minden hatáserősségben 10 tablettát tartalmazó ALUbuborékcsomagolásban, dobozonként 1, 3 vagy 10 buborékcsomagolást tartalmazókiszerelésben (10, 30 vagy 100 tabletta) kerül kereskedelmi forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!