XANAX 1 MG TABLETTA 30X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

XANAX 0,25 mg tabletta

XANAX 0,5 mg tabletta

XANAX 1 mg tabletta

alprazolam

 

 

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

     Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

     További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

     Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

      Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Xanax és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.       Tudnivalók a Xanax szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Xanax-ot?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Xanax-ottárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚGYÓGYSZER A XANAX ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Xanax hatóanyaga, azalprazolam egy triazolo-benzodiazepin, ami minőségileg a benzodiazepinekhezhasonló tulajdonságokkal (szorongásoldás, nyugtató-altató hatás, izomlazítás,antiepileptikus hatás) rendelkezik.

 

A Xanax a következőbetegségek esetén alkalmazható:

     Szorongásos állapotok,depresszióval társult szorongás, neurotikus vagy reaktív depresszió kezelésébenés olyan esetekben, amikor a fenti betegségek gyomor-bélrendszeri, szív-,keringési vagy bőrgyógyászati betegségekkel társulnak.

     Alkoholelvonás idült fázisában.

     Pánikbetegségben.

 

 

2        TUDNIVALÓK AXANAX SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Xanaxot

     ha túlérzékeny (allergiás) a Xanaxhatóanyagára, az alprazolamra vagy bármely segédanyagára.

     ha Ön 18 év alatti, mivel akészítmény biztonsága és hatékonysága 18 év alatt nem bizonyított.

     az alprazolam hatásosságát adepresszió bizonyos típusaiban még nem tisztázták.

     ha Ön autoimmun folyamatkövetkeztében kialakult izomgyengeségben szenved (miaszténia grávisz).

 

A Xanax fokozottelővigyázatossággal alkalmazható

     ha máj- és/vagy veseműködésekárosult.

      ha Ön időskorú.

     ha zártzugú zöld hályogja van.

     ha légzési nehézsége van.

 

A kezelés ideje alattszedett egyéb gyógyszerek

 

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Görcsoldókkal,antihisztaminokkal, alkohollal vagy egyéb olyan gyógyszerekkel együttalkalmazva, melyek maguk is a központi idegrendszer depresszióját okozzák,fokozódhat a Xanax hatása.

Az alábbi gyógyszerekkel valóegyüttadásakor orvosa módosíthatja a Xanax adagolását: nefazodon, fluvoxamin,propoxifen, fluoxetin, cimetidin, orális fogamzásgátlók, szertralin, diltiazem,makrolid antibiotikumok valamint ritonavir.

Imidazol típusú gombaellenesszerekkel nem ajánlott a Xanax együttadása (pl. ketokonazol, itrakonazol,metronidazol stb.).

 

A Xanax egyidejű bevételebizonyos ételekkel és italokkal

Xanax kezelés alatt alkoholfogyasztása tilos.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

A Xanax szedése a terhességalatt a magzatra illetve az újszülöttre nézve veszélyes lehet. Ezért ha Önterhes vagy terhességet tervez, tájékoztassa arról kezelőorvosát, mivel ekkor akezelés felfüggesztése tanácsos.

Szoptatás

Az alprazolam megjelenik azanyatejben, ezért a szoptatás idejére kezelőorvosa dönt a kezelésfelfüggesztéséről.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Alkalmazásának elsőszakaszában – egyénenként meghatározandó ideig – gépjárművet vezetni vagybaleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos. A továbbiakban beszélje megorvosával, ha gépjárművet szeretne vezetni vagy gépeket kell üzemeltetnie akezelés ideje alatt.

 

Fontos információk a Xanaxegyes összetevőiről

Amennyiben Öntejcukor-érzékeny, kérjük, vegye figyelembe, hogy a Xanax tabletták 96 mglaktóz-monohidrátot is tartalmaznak.

 

 

3.       HOGYAN KELLSZEDNI A XANAX-OT?

 

A Xanax-ot mindig az orvosáltal elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Az adagolást orvosa mindig azÖn betegségének, életkorának, egészségi állapotának megfelelően, valamint az Önáltal szedett más gyógyszerek figyelembevételével határozza meg.

Amennyiben nem biztos azadagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Ha az előírtnál több Xanax-otvett be

Forduljon mielőbbkezelőorvosához. Súlyos következmények ritkán fordulnak elő, hacsak nem vett beegyidejűleg más gyógyszert vagy alkoholt nem fogyasztott.

 

Ha elfelejtette bevenni aXanax-ot

A soron következő előírtadagolási időpontban ne alkalmazzon dupla adagot. A szedési időn kívül akészítményt ne vegye be, folytassa szedését az előírás alapján az Ön részéreelőírt dózisokban.

 

Ha idő előtt abbahagyta aXanax szedését

A kezelést nem szabad hirtelenmegszakítani, hanem az orvos irányításával fokozatosan kell abbahagyni. Akezelés hirtelen felfüggesztése a tünetek kiújulását, félelemérzést,szorongást, belső nyugtalanságot, szorongásos kórképek, illetve a pánikrohamoktüneteinek kiújulását okozhatja.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így aXanax is okozhat mellékhatásokat, melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások általában akezelés kezdetén jelentkeznek, de a későbbiek folyamán fokozatosan megszűnnek.Leggyakrabban álmosság, szédülés, feledékenység, izomgyengeség, kimerültség,koordinációs zavar, ataxia és hadaró beszéd.

Ritkábban fordul elő homályoslátás, fejfájás, depresszió, alvászavar, idegesség/szorongás, remegés,testsúlyváltozás, memóriazavar, gyomor-bélrendszeri tünetek, autonómidegrendszeri zavarok, nyomásfokozódás a szemben, hangulatzavar, bőrgyulladás,szexuális zavarok, szellemi teljesítménycsökkenés és zavartság.

A szakirodalombanbenzodiazepinekkel kapcsolatban leírták még: izomtónus rendellenességek,ingerlékenység, étvágytalanság, menstruációs zavarok, vizelet visszatartásirendellenesség, vizelet megrekedés, kóros májműködés, megnövekedett prolaktinszintelőfordulását.

Elsősorban azoknál abetegeknél, akik egyidejűleg más központi idegrendszerre ható gyógyszert iskapnak vagy a meglévő pszichiátriai betegségük miatt előfordulhat koncentrációsnehézség, hallucináció, zavartság, ingerlékenység; viselkedésbelirendellenességek pl. düh, agresszió, illetve ellenséges magatartás.

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL AXANAX-OT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

 

A dobozon feltüntetettlejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Xanax-ot. A lejárati idő amegadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Xanax

           A készítmény hatóanyaga: 0,25 mg,0,5 mg vagy 1 mg alprazolamot tartalmaznak tablettánként.

           Egyéb összetevők:

Xanax 0,25  mgtabletta: vízmentes kolloidszilícium-dioxid, magnézium-sztearát, dokuzát-nátrium, nátrium-benzoát,kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (96 mg).

Xanax 0,5 mgtabletta: vízmentes kolloidszilícium-dioxid, magnézium-sztearát, dokuzát-nátrium, nátrium-benzoát,kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (96 mg),eritrozin Al lakk (E 127).

Xanax 1 mg tabletta: vízmentes kolloid szilícium-dioxid,magnézium-sztearát, dokuzát-nátrium, nátrium-benzoát, kukoricakeményítő,mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (96 mg), eritrozin Al lakk (E127), indigókármin Al lakk (E 132).

Leírás:

Xanax 0,25 mgtabletta: fehér, ovális, bikonvex,metszett élű tabletta, egyik oldalán „Upjohn 29” jelzéssel, másik oldalánfelezővonallal ellátva.

Xanax 0,5 mgtabletta: rózsaszín, ovális,bikonvex, metszett élű tabletta, egyik oldalán „Upjohn 55” jelzéssel, másikoldalán felezővonallal ellátva.

Xanax 1 mg tabletta: lila, ovális, bikonvex, metszett élű tabletta, egyikoldalán „Upjohn 90” jelzéssel, másik oldalán felezővonallal ellátva.

 

Milyen a készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás

Küllem:

Xanax 0,25 mgtabletta: fehér, ovális, bikonvex,metszett élű tabletta, egyik oldalán “Upjohn 29” jelzéssel, másik oldalánfelezővonallal ellátva. Törési felülete: fehér színű.

Xanax 0,5 mgtabletta: rózsaszín, ovális,bikonvex, metszett élű tabletta, egyik oldalán “Upjohn 55” jelzéssel, másikoldalán felezővonallal ellátva. Törési felülete: fehér színű.

Xanax 1 mg tabletta: lila, ovális, bikonvex, metszett élű tabletta, egyikoldalán “Upjohn 90” jelzéssel, másik oldalán felezővonallal ellátva. Törésifelülete: fehér színű.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja és a gyártó

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja

Pfizer Kft.

1123 Budapest, Alkotás u. 53.

 

Gyártó:

Pfizer Italia S.r.l., AscoliPiceno, Olaszország

 

OGYI-T-4617/04-05      (Xanax 0,25 mg tabletta)

OGYI-T-4617/06-07      (Xanax 0,5 mg tabletta)

OGYI-T-4617/08           (Xanax 1 mg tabletta)

 

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2011. január 6.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!