ENAP 5 TABLETTA 20X

Enap

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Enap 5 mg tabletta

Enap 10 mg tabletta

Enap 20 mg tabletta

 

enalapril-maleát

 

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

·               Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

·               Továbbikérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

·               Ezta gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mertszámára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

·               Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer az Enaptabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók az Enap tabletta szedéseelőtt

3.            Hogyan kell szedni az Enaptablettát?

4.            Lehetséges mellékhatások

5.            Hogyan kell az Enap tablettáttárolni?

6.       További információk

 

 

1.            MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ENAPTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Az Enap tabletta azúgynevezett angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátló gyógyszerek csoportjábatartozik. Ez a gyógyszer a vérerektágítása révén fejti ki hatását, melynek köszönhetően a szív könnyebbenpumpálja rajtuk keresztül a vért a test különböző részeibe. Ennek eredményekénta vérnyomás csökken.

 

Az Enap tabletta a következőbetegségek kezelésére alkalmazható:

·               magasvérnyomás betegség(hipertónia);

·               tünetekkel járó szívelégtelenség (egyolyan állapot, melyben a szív nem képes a szervezet igényeinek megfelelőmennyiségű vért kipumpálni);

·               a tünetekkel járó szívelégtelenségmegelőzése tünetmentes állapotban, csökkent szív pumpafunkció mellett.

 

 

2.            TUDNIVALÓK AZ ENAP TABLETTASZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje az Enap tablettát

·               ha allergiás (túlérzékeny)az enalaprilra vagy az Enap egyéb összetevőjére, vagy bármely más ACE-gátlóra;

·               ha ACE-gátló (ugyanabba a családbatartozó gyógyszerek) bevételét követően volt már korábban allergiás reakciója,így pl. nyelési vagy légzési nehézséggel járó arc-, ajak-, nyelv- és/vagytorokduzzanata;

·               ha a családjában előfordultangioödéma, vagy Önnél bármely más körülmény mellett angioödéma lépett fel;

·               a terhesség utolsó 6 hónapjában (lásd„Terhesség és szoptatás”).

 

Az Enap tabletta fokozottelővigyázatossággal alkalmazható

·               ha úgy gondolja, hogy terhes, vagygyermekvállalást tervez. A terhesség első három hónapja és a szoptatás időszakaalatt a készítmény szedése általában nem ajánlott.

·               ha diuretikummal (vízhajtó) valókezelés, dialízis, alacsony sótartalmú diéta, hányás vagy hasmenéskövetkezményeként kiszáradt. Leginkább a tabletta szedésének kezdetekor tapasztalhatnagyfokú vérnyomáscsökkenést (hipotenzió), és gyengének vagy szédülékenynekérezheti magát.

·               ha a jelenleg kezelt szívbetegségénkívül egyéb szívproblémái is vannak, vagy ha olyan betegsége van, ami az agyivérereket érinti.

·               ha vesebetegségben szenved, vagy avesét vérrel ellátó artéria beszűkült (veseartéria-szűkület).

·               ha Ön a közelmúltbanveseátültetésen esett át.

·               ha májbetegsége van.

·               ha kollagén érbetegsége van, ha azimmunrendszerét elnyomó kezelésben részesül (amit autoimmun betegségekkezelésére, mint például a reumás ízületi gyulladás [reumatoid artritisz], vagytranszplantációs műtétet követően használnak), ha allopurinolt szed (köszvénykezelésére), illetve ha prokainamidot szed (szívritmuszavar kezelésére). Orvosarendszeresen vérmintát vehet a fehérvérsejtszám ellenőrzése érdekében. Ha afelsoroltak bármelyikének fennállása közben fertőzést kap (amelynek tünetelehet a láz vagy a hőemelkedés), azonnal értesítse kezelőorvosát!

·               ha a kórtörténetében szerepel ACE-gátlószedése alatt jelentkező angioödéma (olyan tünetekkel, mint pl. bőrkiütés,nyelési vagy légzési nehézség, ajak-, arc-, torok- vagy nyelvduzzanat –angioödéma)

·               ha a cukorbetegségének kezelésére vércukorszint-csökkentőgyógyszert szed vagy inzulint kap. Rendszeresen ellenőriznie kell, nemcsökken-e a vércukorszintje, főleg a két gyógyszer együttes alkalmazásának elsőhónapjában.

·               ha káliumpótlókat vagykáliumtartalmó sópótló készítményeket szed.

·               ha lítiumot szed (a lítiumotbizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére használnak).

·               ha Ön fekete bőrű, mert azenalapril hatása csökkent lehet.

 

Ha az Enap tablettaszedése közben az alábbi tünetek bármelyikét észleli, azonnal tájékoztassaerről kezelőorvosát:

·               Szédül az első dózis bevételeután. Néhány betegnél az első adag bevétele, illetve az adag emelése szédülést,gyengeséget, ájulás körüli érzést és hányingert vált ki.

·               Az ajkak, azarc, a nyelv, a hangrés, a gége, a nyak és a végtagok hirtelen megduzzadása. Eztaz állapotot nevezzük angioödémának, ami a kezelés során bármikor felléphet. AzACE-gátlók nagyobb arányban okoznak angioödémát feketebőrű betegeknél, mint anem feketebőrűeknél.

·               Magas láz, torokfájás vagyszájfekély (afta) (ezek fertőzés tünetei lehetnek, amiket a fehérvérsejtszámcsökkenése okoz).

·               A bőr és a szemfehérje besárgulása(sárgaság), ami májbetegség jele lehet.

·               Száraz köhögés, ami hosszú ideig,tartósan fennáll. Az ACE-gátlók alkalmazásával kapcsolatban beszámoltak köhögésről,de ez felsőlégúti megbetegedés tünete is lehet.

 

Ha az alábbi orvosibeavatkozások bármelyikén megy keresztül, mondja meg kezelőorvosának, hogy ÖnEnap tablettát szed:

·               bármilyen műtéti beavatkozás vagy érzéstelenítés(akár a fogorvosnál is).

·               méh- vagy a darázscsípés kiváltottaallergiás reakció mértékét csökkentő kezelés (deszenzibilizáció).

·               hemodialízis (nagyobb pórusátmérőjű membránnal) vagy egy (dextrán-szulfáttalvégzett) LDL‑aferézis nevű kezelés, mely gépi úton távolítja el a koleszterinta szervezetből.

 

Amikor először elkezdi szedniaz Enap tablettát, kezelőorvosa gyakran meg fogja mérni a vérnyomását, hogy megbizonyosodjonafelől, hogy Ön a megfelelő adagot kapta. Ezen felül, néhány betegnél akezelőorvos olyan vizsgálatok elvégzését is szükségesnek tarthatja, amelyek akálium- és a kreatininszintet (a vizeletben található melléktermék), illetvemájenzimszintet méri.

 

Korlátozott mennyiségű adat állrendelkezésre az Enap tabletta alkalmazásával kapcsolatban 6 év feletti, magasvérnyomású gyermekek esetében, szívbetegségben szenvedő gyermekekről pedignincs adat. Az Enap tabletta szedése nem javasolt gyermekek számára a magasvérnyomás kezelésén kívül más javallatokban.

 

A kezelés ideje alattszedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Ha az alább felsoroltgyógyszerek közül bármelyiket szedi, beszélnie kell kezelőorvosával, mielőttelkezdi szedni az Enap tablettát, mert előfordulhat, hogy orvosának meg kellváltoztatnia gyógyszereinek adagolását:

·               Káliummegtakarító vízhajtók (pl.spironolakton, eplerenon, triamteren vagy amilorid), káliumpótlók vagykáliumtartalmú sópótló készítmények, melyek növelhetik a vér káliumszintjét,ami magas káliumszinthez, hiperkalémiához vezethet. Az enyhe fokú hiperkalémia,ha egyáltalán okoz, akkor is csak kevés mellékhatással jár, és általábanvérvizsgálattal vagy elektrokardiogrammal (EKG) állapítják meg.

·               Vízhajtók, mint pl. a tiaziddiuretikumok vagy kacsdiuretikumok, pl. a furoszemid, a bumetanid, másvérnyomáscsökkentő gyógyszerek, valamint a nitroglicerin, más nitrátkészítmények és egyéb értágítók. Enalaprillal történő együttes alkalmazásukalacsony vérnyomást okozhat.

·               Lítium. Ezt a gyógyszert bizonyospszichiátriai betegségek kezelésére használják. Az enalapril lítiummal valóegyüttes alkalmazása nem javasolt.

·               Triciklikus antidepresszánsok, pl.az amitriptilin (depresszió kezelésére), antipszichotikumok, pl. a fenotiazinszármazékok (súlyos szorongás enyhítésére), narkotikumok, pl. a morfin (közepesfokú vagy súlyos fájdalom kezelésére) vagy érzéstelenítők. Az enalaprilnakezekkel a gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása tovább csökkentheti az Önvérnyomását.

·               Nem szteroid gyulladásgátlók(NSAID-ok, pl. a diflunizál vagy a diklofenák), vagy az aranyterápia, melyet – főleg az izmokat, csontokat és ízületeketérintő – fájdalmas betegségek kapcsán jelentkező fájdalom, merevség ésgyulladás enyhítésére alkalmaznak. Ezek a gyógyszerek, enalaprillal együttszedve megakadályozhatják a vérnyomás megfelelő beállítását, és növelhetik avér káliumszintjét. Az aranyterápia – ACE-gátlóval, pl. enalaprillal együttalkalmazva – az arc kipirulását, hányingert, hányást és alacsony vérnyomástokozhat.

·               Szimpatomimetikumok, pl. azefedrin, a noradrenalin vagy az adrenalin, melyeket alacsony vérnyomás, sokk, szívelégtelenség,asztma vagy allergia kezelésére alkalmaznak. Enalaprillal együtt alkalmazva,ezek a gyógyszerek magas értéken tarthatják a vérnyomását.

·               Antidiabetikus gyógyszerek, mintpl. az inzulin, melyeket a vércukorszint csökkentésére alkalmaznak. Enalaprillalegyütt alkalmazva, ezek a gyógyszerek a vércukorszintet tovább csökkenthetik.

 

Az Enap tabletta egyidejűbevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az Enap tabletta étkezéstőlfüggetlenül bevehető, de bevételéhez egy pohár folyadékot meg kell inni.

Az alkohol fokozza az Enaptabletta vérnyomáscsökkentő hatását, ezért alkoholt a lehető legkisebbmennyiségben fogyasszon!

 

Terhesség és szoptatás

Mielőttbármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

 

Terhesség

AzEnap tabletta szedése előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön terhes, ha úgygondolja, hogy terhes vagy ha gyermeket szeretne vállalni.

Ajánlatosabbnem szedni Enap tablettát a terhesség első három hónapja alatt. Amennyiben azEnap tablettákkal való kezelés alatt teherbe esik, kérjük, haladéktalanul keressefel és tájékoztassa erről kezelőorvosát.

AzEnap tablettát nem szabad a terhesség második és harmadik harmadában szednie (lásd„Ne szedje az Enap tablettát”), mert súlyos magzatkárosodást okozhat,amennyiben a terhesség 3. hónapjától szedik. Gyermekvállalás előtt az Enaptablettát általában egy másik, megfelelő vérnyomáscsökkentőre kell cserélni.

 

Szoptatás

Mondja el kezelőorvosának, haszoptat. Az enalapril kis mennyiségben kiválasztódik az anyatejbe. Az Enaptabletta szedése alatt a szoptató anyáknak nem javasolt a szoptatás.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszer hatásaegyénenként eltérő lehet. Az enalapril kapcsán jelentett bizonyos mellékhatásoknéhány betegnél befolyásolhatják a járművezetéshez vagy gépek kezeléséhezszükséges képességeket. Időnként előfordulhat szédülés vagy kimerültség.

 

Fontos információk az Enaptabletta egyes összetevőiről

Az Enap tabletta laktózttartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogybizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert.

 

 

3.       HOGYANKELL SZEDNI AZ ENAP TABLETTÁT?

 

Az Enaptablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyibennem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Adagolása magas vérnyomásesetén:

A javasolt kezdő adag napiegyszer 5 – 20 mg, az Ön vérnyomásától függően. Néhány betegnél ennél kisebbkezdő adag is alkalmazható. Vesebetegségben, szívbetegségben szenvedő, illetvesó- és/vagy folyadékhiányos állapotban lévő betegeknél 5 mg vagy ennélkisebb kezdő adag alkalmazandó.

 

Ha Ön jelenleg nagy adagbanszed vízhajtót (a vizelet mennyiségét növelő gyógyszert), előfordulhat, hogy orvosaarra kéri, hogy 2-3 nappal az Enap tabletta bevétele előtt hagyja abba annakszedését. Kezdő adagként 5 mg vagy ennél kisebb adag javasolt.

 

Amint a vérnyomása beállt amegfelelő értékre, a szokásos fenntartó adag egy tabletta (20 mg) vagylegfeljebb két tabletta (40 mg) naponta.

 

Adagolása szívbetegségesetén:

Szívbetegségben szenvedőbetegeknél az Enap tablettát vízhajtóval, és amennyiben szükséges,digitálisszal (pangásos szívelégtelenségben vagy egyenetlen pulzus esetén alkalmazottgyógyszer) vagy béta-blokkolóval (magasvérnyomás, angina és szívbetegségekkezelésére alkalmazott gyógyszer) együtt adják. Ha a beteg vízhajtót szed, azenalapril-kezelés megkezdése előtt, amennyiben lehetséges, a vízhajtó adagját csökkentenikell. A kezdő adag 2,5 mg és folyamatosan, 2–4 hét alatt szabad csaka szokásos fenntartó adagig emelni, ami egy (20 mg-os) tabletta napontaegyszer vagy két (10 mg-os) tabletta naponta kétszer. A maximális napiadag 40 mg, két egyenlő adagra osztva.

 

Csökkent veseműködés:

Amennyiben Ön vesebetegségbenszenved, az enalapril adagját – a veseműködéstől függően – módosítani kellett. Aveseműködés megállapításához a vizelet kreatinin (egy melléktermék) mennyiségétmeg kell mérni és vérvizsgálatot kell végezni.

Amennyiben Ön művesekezelésben(dialízis) részesül, az Ön adagja minden nap változni fog. Kezelőorvosa elfogja mondani Önnek, hogy mekkora adagot kell szednie.

 

Időskorú betegek:

Az orvos az Ön veseműködésealapján fogja eldönteni, hogy Önnek mekkora adagot kell szednie.

 

Gyermekek:

Az enalapril magas vérnyomásúgyermekeknél való alkalmazásáról kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Ha agyermek már le tud nyelni tablettát, az adagot a gyermek testtömege fogjameghatározni, illetve az, hogy vérnyomása hogyan reagál a gyógyszerre. Ajavasolt kezdő adag 20 kg feletti illetve 50 kg alatti testtömegűgyermekeknél 2,5 mg, 50 kg illetve afeletti testtömegű gyermekeknél5 mg. Az Enap tablettát naponta egyszer kell bevenni. Az adagot a gyermekszükségleteinek megfelelően módosítani kell, maximum napi 20 mg-ig 20 kgfeletti illetve 50 kg alatti testtömegű gyermekeknél, illetve 40 mg-ig 50kg feletti testtömegű gyermekeknél.

 

Vesebetegségben szenvedőcsecsemők és gyermekek esetén

Vesebetegségben szenvedőcsecsemők és gyermekek esetén enalapril adása nem javasolt.

 

Az Enap tablettát szájon átkell bevenni, étkezés alatt vagy attól függetlenül. A tablettát egy pohárfolyadékkal, általában vízzel kell lenyelni. Törekedjen arra, hogy a napiadagot ugyanabban az időben vegye be minden nap! Fontos, hogy az orvosellenkező utasításáig folytassa az Enap tabletta szedését.

 

Ha az Enap tabletta hatásáttúlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Ha az előírtnál több Enap tablettátvett be

Azonnal forduljonkezelőorvosához, ha véletlenül túl sok tablettát vett be, vagy ha egy gyermeklenyelt néhányat.

 

A túladagolás leggyakoribb jeleiés tünetei a vérnyomásesés és a stupor (majdnem teljes öntudatlansággal járóállapot). Egyéb tünetei lehetnek még a vérnyomásesés következtében fellépő szédülésvagy kábultság, az erőteljes és szapora szívverés, a szapora pulzus, aszorongás, a köhögés, a veseelégtelenség és a szapora légzés.

 

Ha elfelejtette bevenni azEnap tablettát

Ha kihagy egy adagot, folytassaa következővel, a szokásos rend szerint.

Ne vegyen be kétszeres adagotaz egyes kihagyott adagok pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja azEnap tabletta szedését

Ha abbahagyja a gyógyszerszedését, a vérnyomása emelkedhet, a túl magasra emelkedett vérnyomás pedigbefolyásolhatja a szív és a vese működését. A gyógyszer szedését csak orvosiutasításra hagyja abba!

 

Habármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.            LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így azEnap tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

Feltétlenül hagyja abbaazonnal az Enap tabletta szedését és forduljon orvoshoz, ha erősen szédül, főlega kezelés kezdetén, vagy az adag emelését követően, vagy ha feláll.

 

Életbevágóan fontos, hogy azonnalabbahagyja az Enap tabletta szedését és hívjon orvosi segítséget, ha a bőre elkezdviszketni, légszomja lesz vagy zihálva veszi a levegőt és a keze, a szája, atorka, az arca vagy a szeme megduzzad.

 

Alább vannak felsorolva azonmellékhatások, amelyek az enalaprilt szedő betegeknél fordultak elő.

 

Nagyon gyakori (10 betegközül több mint 1-nél jelentkezik):

Homályos látás, szédülés,köhögés, émelygés, gyengeség.

 

Gyakori (100 beteg közültöbb mint 1-nél jelentkezik):

Fejfájás, depresszió, kórosanalacsony vérnyomás (beleértve a kizárólag felálláskor jelentkező vérnyomáseséstis), ájulás, szívinfarktus vagy szélütés, mellkasi fájdalom, ritmuszavarok,angina, szapora szívverés, légszomj, hasmenés, hasi fájdalom, az ízérzésmegváltozása, bőrkiütés, túlérzékenységi reakció (angioödéma) és fáradékonyság.

 

Nem gyakori (100 betegbőlkevesebb mint 1-nél jelentkezik):

Vérszegénység, alacsonyvércukorszint, zavartság, álmosság vagy álmatlanság, idegesség, bizsergő vagyzsibbadó érzés a végtagokban, forgó jellegű szédülés, felálláskor jelentkezővérnyomásesés, szapora, erőteljes szívverés, szívinfarktus (miokardiálisinfarktus) vagy szélütés (agyi érkatasztrófa), ami a magas kockázatú betegek esetében valószínűleg a nagymértékűvérnyomásesés következménye, orrfolyás, torokfájásés rekedtség, asztma, bélelzáródás, hasnyálmirigy-gyulladás, hányás, emésztésizavar, székrekedés, étvágytalanság, gyomorirritáció, szájszárazság, peptikusfekély, verejtékezés, viszketés, csalánkiütés, hajhullás, csökkent veseműködésvagy veseelégtelenség, fehérje jelenléte a vizeletben (ezt általában egy tesztmutatja ki), impotencia, izomgörcsök, kipirulás, fülcsengés, rossz közérzet, láz.

 

Ritka (1000 betegbőlkevesebb mint 1-nél jelentkezik):

A vérkép megváltozása, pl. csökkentvörösvértest- és fehérvérsejtszám, csökkent vérlemezkeszám, az immunrendszervédekezőképességét és a tüdőt érintő hatások,rendellenes álmok, alvási zavarok, hideg végtagok (Raynoud-jelenség), tüdőgyulladás,orrnyálkahártya-gyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás és -fekély, nyelvgyulladás,májelégtelenség, májgyulladás, sárgaság, súlyos (pl. hólyagszerű duzzanatokkialakulásával és a bőr leválásával járó) bőrreakciók, a napi ürítettvizeletmennyiség csökkenése, emlőmegnagyobbodás férfiaknál.

 

Nagyon ritka (10 000betegből kevesebb mint 1-nél jelentkezik):

A hasi szervek vizenyője(ödéma).

 

Egy tünetegyüttesről isbeszámoltak, ami a következő tünetek némelyikét vagy akár az összeset ismagában foglalhatja: láz, vérerek gyulladása, izom- és ízületi fájdalom és–gyulladás, a vér összetevőit befolyásoló és általában vérvizsgálattalkimutatható vérképzőszervi zavar, bőrkiütés, fényérzékenység és a bőrönmegjelenő egyéb hatások.

 

Laboratóriumi vizsgálatokeredményei

Néhány olyan mellékhatástészleltek, melyek befolyásolják a vérképet, és amiket csak laboratóriumivizsgálatok mutatnak ki.

Gyakori (100 betegből többmint 1-nél jelentkezik): magaskáliumszint, magas kreatininszint (melléktermék),

Nem gyakori (100 betegbőlkevesebb mint 1-nél jelentkezik): karbamidszintemelkedése (melléktermék), csökkent nátriumszint,

Ritka (1000 betegbőlkevesebb mint 1-nél jelentkezik): emelkedettmájenzimszintek, emelkedett bilirubinszint.

 

Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.            HOGYAN KELL AZ ENAP TABLETTÁTTÁROLNI?

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeticsomagolásban tárolandó.

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő után neszedje az Enap tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsónapjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy aháztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz az Enap tabletta

Akészítmény hatóanyaga az enalapril-maleát.

 

Enap 5 mg tabletta

5 mg enalapril-maleát tablettánként.

 

Enap 10 mg tabletta

10 mg enalapril-maleát tablettánként.

 

Enap 20 mg tabletta

20 mg enalapril-maleát tablettánként.

 

Egyébösszetevők:

Enap 5 mg tabletta: magnézium-sztearát, hidroxi-propil-cellulóz,nátrium-hidrogén-karbonát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (129,8mg).

 

Enap 10 mg tabletta: magnézium-sztearát, nátrium-hidrogén-karbonát,talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (124,6 mg), vörös vas-oxid (E172).

 

Enap 20 mg tabletta: magnézium-sztearát, nátrium-hidrogén-karbonát,talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (117,8 mg), vörös vas-oxid (E172)sárga vas-oxid (E172).

 

Milyen az Enap tablettakülleme és mit tartalmaz a csomagolás

Enap 5 mg tabletta: fehér színű, korong alakú, lapos felületű, metszettélű, egyik oldalán mélynyomású felezővonallal ellátott tabletta.

Enap 10 mg tabletta: vörösesbarna színű, korong alakú, lapos felületű,metszett élű, egyik oldalán mélynyomású felezővonallal ellátott tabletta,felületén fehér pontokkal.

Enap 20 mg tabletta: halvány narancs színű, korong alakú, lapos felületű,metszett élű, egyik oldalán mélynyomású felezővonallal ellátott tabletta.

 

20 db vagy 30 db vagy 100 dbtabletta OPA/Al/PVC//Al buborékfóliában és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

KRKA, d.d.,

Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto,

Szlovénia

 

 

OGYI-T-2081/01-03               (Enap5 mg tabletta 20x, 30x, 100x)

OGYI-T-2081/04-06               (Enap10 mg tabletta 20x, 30x, 100x)

OGYI-T-2081/07-09               (Enap20 mg tabletta 20x, 30x, 100x)

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésénekdátuma: 2010. június 17.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!