EMILLAN 30 MG GYNEDV-ELL KEM KAPSZ 28X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Emillan 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

 

lanzoprazol

 

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájé­koztatót!

-         Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiek­ben isszüksége lehet.

-         További kérdéseivelforduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert azorvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmaslehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse  orvosát vagygyógyszerészét!

 

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer az Emillan 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula(továbbiakban Emillan kapszula) és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók az Emillan kapszula szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni az Emillan kapszulát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell az Emillan kapszulát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ EMILLAN KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉNALKALMAZHATÓ?

 

Az Emillankapszula az ún. protonpumpa-gátló szerek csoportjába tartozó, a gyomorsavtermelését gátló gyógyszer, mely a következő betegségekben alkalmazható:

 

- Nyombélfekély ésgyomorfekély kezelése;

- Nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) gyógyszerek (p1.diklofenak) által okozott, valamint a Helicobacter pylori baktériumokozta fertőzéses eredetű nyombélfekély és nem daganatos eredetű gyomorfekélykezelése;

- Helicobacter pylori baktérium kiirtása megfelelő antibiotikuskezeléssel együtt, illetve a H. pylori fertőzés okozta fekélykiújulásának megelőzése;

- reflux özofagitisz (a gyomorsav nyelőcsőbe történővisszaáramlása által okozott égő fájdalom) kezelése;

- túlzottgyomorsavtermeléssel járó betegségek (pl. Zollinger-Ellison-szindróma)kezelése;

 

2.       TUDNIVALÓKAZ EMILLAN KAPSZULA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje az Emillan kapszulát

-         ha allergiás (túlérzékeny) az Emillan hatóanyagára vagy egyébösszetevőjére.

-     ha atazanavirt (HIVkezelésére használt gyógyszer) szed

 

 

Az Emillankapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-    ha Ön májbetegségbenszenved, feltétlenül kérje ki orvosa tanácsát, mielőtt ezt a gyógyszert      elkezdi szedni;

-    ha Önsúlyos, illetve tartósan fennálló hasmenésben szenved. Nagyon ritkánvastagbélgyulladást figyeltek meg a lanzoprazolt szedő betegeknél.

 

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Az együttszedett gyógyszerek egymás hatékonyságát megváltoztathatják.

Az Emillan kapszulamegváltoztathatja a ketokonazol, itrakonazol (gombás fertőzés elleni szerek),digoxin (szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszer), takrolimusz(szervátültetésen átesetteknél a kilökődést megakadályozó készítmény hatóanyaga),karbamazepin, fenitoin (epilepszia elleni gyógyszer), teofillin (asztma éskrónikus obstruktív tüdőbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer), warfarin(véralvadásgátló gyógyszer) hatékonyságát.

Bizonyos gyógyszerek (egyesantidepresszánsok, pl. fluvoxamin; makrolid antibiotikumok, ún. proteázgátlók)emelhetik a lanzoprazol plazmaszintjét, s ily módon fokozhatják annak hatását.

Gyomorsav lekötő gyógyszerek és aszukralfát csökkentheti a lanzoprazol biohasznosulását. Ezért a lanzoprazoltlegalább egy órával ezek előtt vagy után kell bevenni.

 

Az Emillankapszula egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az egyidejűétkezés lassítja és csökkenti a készítmény hatóanyagának a felszívódását. Akészítmény akkor fejti ki a legjobban a hatását, ha éhgyomorra veszi be.

 

Terhességés szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az Emillan kapszula szedéseterhességben ideje alatt nem javasolt.

Szoptatás idején a kezelőorvosdönt a várható előny/kockázat alapján a kezelés, szoptatásfoytatásáról/abbahagyásáról.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Szédülés és fáradtságmellékhatásként előfordulhat. Ilyen esetekben a reakcióképesség csökkenhet. Eztfigyelembe kell venni gépjárművezetéskor vagy gépek kezelésekor.

 

Fontosinformációk az Emillan kapszula egyes összetevőiről

Az Emillankapszula szacharózt is tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban márfigyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát,mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI AZ EMILLAN KAPSZULÁT?

 

Az Emillankapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyibennem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Az Emillan kapszulát egészben,egy pohár vízzel, étkezés előtt kell lenyelni. A kapszulák kiüríthetők, detartalmukat nem szabad szétrágni vagy összetörni.

Amennyiben a kezelőorvosmásképpen nem rendeli, szokásos adagolása

FELNŐTTEK részére a következő:

Nyombélfekély vagygyomorfekély

A szokásos adag naponta 1 x 1 db30 mg-os Emillan kapszula. A kezelés időtartama nyombélfekély esetén legfeljebb4 hét, gyomorfekély esetében legfeljebb 8 hét.

Nem-szteroid gyulladáscsökkentőgyógyszer (NSAID) által kiváltott fekélybetegség kezelésére a készítményszokásos adagja naponta 1 x 30 mg Emillan 4 héten keresztül. Az ilyen típusúfekélybetegség és tünetei kiújulásának megelőzésére a szokásos adag naponta 1 x1 Emillan kapszula.

 

 

Helicobacter pylori baktériumfertőzés által okozott fekélybetegség

A szokásos adag naponta 1 x 30mg vagy 2 x 30 mg 1 héten keresztül, amelyen kívül a kezelőorvos kiegészítőkezelésként antibiotikumot is rendel. Gyógyszereit kizárólag a kezelőorvosaáltal előírt adagban és ideig szedje.

Zollinger-Ellison-szindróma(túlzott gyomorsavtermeléssel járó betegség)

Az Emillan kapszula szokásosadagja naponta 1 x 2 kapszula (60 mg lanzoprazol). Szükség esetén kezelőorvosaa napi adagot 180 mg-ra (3 kapszula) emelheti. Amennyiben a napi adag elérivagy meghaladja a 120 mg-ot, azt 2 részre osztva kell bevenni: az egyiketreggel, a másikat este. Kezelőorvosa határozza meg, hogy hogyan és mikor kellbevennie gyógyszerét.

Reflux özofagitisz (savvisszafolyás okozta nyelőcsőgyulladás)

Reflux okozta nyelőcsőgyulladáskezelésére az Emillan kapszula szokásos adagja naponta 1 x 1 30 mg-os kapszula4 héten keresztül. Amennyiben a panaszok nem szűnnek meg, a kezelés további 4hétig folytatható, a kezelőorvos rendelésére.

Gaszro-özofageális refluxbetegség

A gyomorsav nyelőcsőbe történővisszaáramlása okozta panaszok, ún. gaszro-özofageális reflux betegség (GORB)kezelésére az Emillan kapszula szokásos adagja naponta 1 x 1 15 mg-os vagy 30mg-os kapszula. A tünetek enyhülése gyorsanbekövetkezhet. Kezelőorvosa mérlegeli majd az adag egyéni beállítását. Ha atünetek négy héten belül napi 30 mg adása mellett nem enyhülnek, a kezelőorvostovábbi kivizsgálást rendelhet el.

 

Ha az Emillan kapszulaalkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek vagy csekélynek érzi,forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Csökkent veseműködés

Csökkent veseműködésűbetegek esetén az adag módosítása nem szükséges. mindazonáltal a maximális napi adag 1 db 30 mg-os Emillan kapszulalehet.

Csökkent májműködés

Enyhe májműködési zavar esetén a maximális napi adag 1 db Emillankapszula. Mérsékelt májkárosodás esetén a készítmény magas hatóanyag-tartalmamiatt nem adható. Súlyos májműködési zavarban szenvedő betegekre vonatkozóannem állnak rendelkezésre adatok, ezeket a betegeket nem javasolt lanzoprazollalkezelni.

 

Időskor

Időskorban legfeljebb naponta 30mg lanzoprazol szedhető.

Gyermekkor

A készítménynem ajánlott a gyermekek számára mivel a készítmény biztonságosságát éshatékonyságát ebben a betegcsoportban nem igazolták.

 

Ha azelőírtnál több Emillan kapszulát vett be

Ha az előírtnál több Emillankapszulát vett be, haladéktalanul értesítse orvosát vagy keresse fel alegközelebbi kórházat.

 

Haelfelejtette bevenni az Emillan kapszulát

Az elfelejtettkapszulát a nap folyamán bármikor pótolhatja. Ha azonban a pótlás elmaradt, alegközelebbi bevétel alkalmával csak a szokásos adagot vegye be, ne alkalmazzondupla adagot az elfelejtett kapszula pótlására.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így az Emillan kapszula is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonbannem mindenkinél jelentkeznek.

 

Hagyja abba az Emillan kapszulaszedését és haladéktalanul értesítse orvosát vagy keresse fel a legközelebbikórházat, ha Önnél a következő tünetek bármelyike jelentkezik:

- az ajkak, a nyelv vagy az arcmegduzzadása,

- légzési vagy nyelési nehézség,

- súlyos bőrkiütés (piros,érzékeny, viszkető, égő, vagy hámló),

- ha lázasnak érzi magát.

Az itt felsoroltak ritkánelőforduló allergiás tünetek.

Értesítse orvosát, ha szokatlanvéraláfutást vagy bőrvérzést, egyéb bőrpanaszt vagy májműködési zavarttapasztal, valamint ha bőre vagy szeme fehérje besárgul. Ezek a tünetek ugyanritkák, de orvosi felügyeletet igényelhetnek.

 

Gyakori mellékhatások (100-ből1-10 beteget érint) :

fejfájás, szédülés, fáradtság,hasmenés vagy székrekedés, hányinger, hányás, rosszullét, gyomortáji fájdalom,puffadás, emésztési zavar (dyspepsia), ekcéma, csalánkiütés, viszketés.

Nem gyakori mellékhatások(1000-ből 1-10 betegetérint):

- a májenzimszintekmegemelkedése

- száj- vagytorokszárazság

- étvágytalanság

- ízérzés zavar

Ritka  mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érint) :

nyelvgyulladás, a nyelőcsőgombás megbetegedése, hasnyálmirigy-gyulladás, apró bevérzések a bőrön,egyébbőrreakciók, hajhullás, nyugtalanság, álmatlanság, álmosság, depresszió,hallucináció, zavartság, forgó jellegű  szédülés, érzékelési zavarok,aluszékonyság, remegés, májgyulladás, sárgaság, bizonyos fajta vesegyulladás,vérképzési zavarok, a végtagok vizenyője, szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom, izomés ízületi fájdalom, látászavarok, láz, túlzott verejtékezés, hörgőgörcs, ,arc,nyak ödémás duzzanata.

Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1beteget érint) mellékhatások:

vastagbélgyulladás,szájnyálkahártya-gyulladás, fekete nyelv, Stevens-Johnson szindróma (a bőr, aszáj, a szem és a nemi szervek súlyos hólyagos bőrkiütéses állapota, súlyos bőrkárosodás (toxikus epidermális nekrolízis), agranulocitózis(bizonyosfehérvérsejtek számának a csökkenése), az emlő megnagyobbodása, tejcsorgás, súlyostúlérzékenységi reakció, a koleszterinszint és a trigliceridszint emelkedése, avér nátrium szintjének csökkenése.   

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy  gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL AZ EMILLAN KAPSZULÁT TÁROLNI?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb25ºC-on, a fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeticsomagolásban tárolandó.

 

A dobozonfeltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje az Emillan kapszulát. A lejáratiidő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz az Emillan 30 mg kapszula

-         A készítmény hatóanyaga: 30 mg lanzoprazol kapszulánként

-         Egyéb összetevők:

Nátrium-laurilszulfát, meglumin, poliszorbát 80, makrogol6000, titán-dioxid, talkum, mannit, hipromellóz,metakrilsav-etil-akrilát-kopolimer (1:1), kukoricakeményítő, szacharóz.

Kapszulahéj: titán-dioxid (E 171), zselatin.

 

Milyen a készítmény külleme ésmit tartalmaz a csomagolás

 

Az Emillan 30 mg kapszula 370 mg fehér vagy csaknem fehérpelletek 1-es méretű, fehér, átlátszatlan keményzselatin kapszulában. 

14 db, 28 db kapszula egy dobozban.

 

Nem feltétlenül mindegyikkiszerlés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja:

 

Valeant Pharma MagyarországKft., 1025 Budapest, Csatárka u. 82-84.

 

 

Gyártó:

 

Liconsa S.A.
Avda, Miralcampo 7, Polígono Industrial Miralcampo, 19200 Azuqueca de Henares(Guadalajara), Spanyolország

 

OGYI-T-9540/03           14 db OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban

OGYI-T-9540/04           28 db OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban

OGYI-T-9540/01           14 db OPA/Al/PVC//PET/Albuborékcsomagolásban

OGYI-T-9540/02           28 dbOPA/Al/PVC//PET/Albuborékcsomagolásban

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2011. október


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!