RANTUDIL FORTE KAPSZULA 20X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Rantudil Forte kemény kapszula

 

acemecatin

 

Mielőtt elkezdené alkalmazniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

·               Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

·               További kérdéseivel forduljonorvosához.

·               Ezt a gyógyszert az orvosÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehetmég abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

·               Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokonkívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Rantudil Forte kemény kapszula és milyen betegségekesetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Rantudil Forte kemény kapszula alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Rantudil Forte kapszulát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Rantudil Forte kapszulát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A RANTUDIL FORTE ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Rantudil Fortekemény kapszula fájdalomcsillapító és gyulladásgátló gyógyszer (nem szteroidgyulladásgátló/fájdalomcsillapító). Fájdalomcsillapító, gyulladásgátló éslázcsillapító hatású.

 

A következő betegségekkezelésére alkalmazzák:

Akut, gyulladásos állapotok,fájdalmak kezelésére különösen az alábbi javallatokban:

·               lumbágó, bizonyos gerincbetegség (Bechterewkór) és egyéb gyulladásos-reumás gerincbántalmak,

·               heveny ízületi gyulladások - beleértve a köszvényes rohamot is,

·               idült ízületi megbetegedések heveny fellángolása, különösen areumatoid artritisz,

·               ízületi elváltozások és gerincbántalmak okozta heveny panaszok,

·               gyulladásos lágyrész reumatikus megbetegedések hevenyfellángolása,

·               heveny ínhüvelygyulladás, nyálkatömlők akut gyulladása,

·               izmok, inak akut gyulladása,

·               sérüléseket (rándulásokat, zúzódásokat, húzódásokat) illetvesebész beavatkozásokat követő fájdalmas duzzanatok, gyulladások,

·               a felszínes vénák gyulladása esetén.

 

 

2.       TUDNIVALÓKAZ RANTUDIL FORTE ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne szedje a Rantudil Forte keménykapszulát

 

·               ha túlérzékeny (allergiás) a hatóanyagra, az acemetacinra,indometeacinra vagy a készítmény bármely egyéb összetevőjére,

·               ha ismeretlen eredetű vérképzési zavarban szenved,

·               kórelőzményében nem szteroid gyulladásgátlók/fájdalomcsillapítók(NSAID-ok) szedésével kapcsolatos gyomor-bélvérzés vagy perforáció (gyomor-bélrendszeriátfúródás) szerepel,

·               jelenleg gyomor- vagynyombélfekélye (peptikus ulkusz)/vérzése van vagy kórelőzményében ezek vagyvérzések előfordultak (legalább két egymástól független bizonyított fekély vagyvérzés);

·               szívelégtelenségben szenved

·               a terhesség utolsó harmadában,

·               gyermek- és serdülőkorban.

 

A Rantudil Fortefokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 

Az alábbiakazokat az eseteket írják le, amikor csak bizonyos körülmények között szedheti aRantudil Forte-t (pl. ritkábban vagy kisebb adagban és orvosi felügyeletmellett) és fokozott óvatosság szükséges. Kérjük, kérdezze erről orvosát.

Ez akkor is fennáll,ha ezek az esetek a múltban fordultak elő.

 

Agyomor-bél rendszerre vonatkozó biztonsági tudnivalók

 

A Rantudil Forteszedése nem szteroid gyulladásgátlókkal – beleértve az úgy nevezett COX-2gátlókat is – kerülendő.

 

Amellékhatások csökkenthetők a legkisebb hatásos adag legrövidebb ideig történőalkalmazásával, mely tüneteit megfelelő mértékben csökkenti.

 

Idősbetegek:

A nem szteroidgyulladásgátló gyógyszerek alkalmazása után a mellékhatások (leggyakrabban agyomor és bél vérzése és perforációja, mely bizonyos esetekben életveszélyeslehet) gyakrabban fordulnak elő. Ezrét idős betegek kezelése esetén fokozottorvosi ellenőrzés szükséges.

 

Gyomor-bélvérzés,fekély és perforáció:

A gyomor-bélrendszer nem egy esetben életveszélyes vérzéséről, fekélyéről ésperforációjáról számoltak be NSAID-okkal kapcsolatosan. Ezek a mellékhatások akezelés ideje alatt bármikor előfordulhatnak, figyelmeztető jelekkel vagyanélkül és/vagy a kórelőzményben szereplő a gyomor-bélrendszer súlyos betegségeesetén.

 

A gyomor-bél rendszer vérzésének,fekélyének és perforációjának veszélye az NSAID-ok adagjának emelésével nőolyan betegekben, akiknek kórelőzményében fekély szerepel, főként ha azvérzéssel vagy perforációval társult (lásd 2. Ne szedje a Rantudil Forte keménykapszulát), valamint idős betegek esetében. Ezek a betegek a legkisebbrendelkezésre álló adagot szedhetik.

Ezeknek abetegeknek, valamint azoknak, akik kis dózisú acetilszalicilsavat vagy másolyan gyógyszert szednek egyidejűleg, mely fokozhatja a gyomor-bélbetegségekveszélyét, a gyomor nyálkahártya védelme céljából valamely védő készítményszedése (pl. proton-pumpa gátló) megfontolandó.

 

Hakórelőzményében gyomor-bélrendszeri mellékhatások szerepelnek, különösen, ha Önidős beteg, tájékoztassa orvosát minden hasi panaszról (különösengyomor-bélvérzésről), főleg a kezelés kezdeti időszakában.

Óvatosságszükséges, ha egyidejűleg olyan gyógyszert szed, amely fokozza a fekély/vagyvérzés veszélyét, például kortikoszteroidok, véralvadás gátlók, mint a warfarin,szelektív szerotonin újrafelvétel gátlók, melyek a depresszió kezeléséreszolgálnak vagy vérlemezke kicsapódást gátló készítmények, mint az acetilszalicilsav(lásd 2. A kezelés ideje alatt szedett és alkalmazott egyéb gyógyszerek).

 

Amennyiben aRantudil Forte kezelés alatt Önnél gyomor-bélvérzés vagy fekély jelentkezik, akezelést azonnal abba kell hagynia.

 

Azoknál abetegeknél, akiknek kórelőzményében gyomor-bélbetegségek szerepelnek (fekélyes bélbetegség,Crohn betegség), az NSAID-ok óvatosan alkalmazhatók, mivel állapotukrosszabbodhat (lásd 4. Lehetséges mellékhatások).

 

Aszív-érrendszerre kifejtett hatások

 

A Rantudil Forte-hozhasonló gyógyszerek kis mértékben fokozhatják a szívroham (szívinfarktus) vagyszélütés (sztrók) veszélyét. A veszély magasabb adagok alkalmazása és tartóskezelés esetén nő. Ezért az ajánlott adag és/vagy a kezelési időtartam túllépésenem ajánlott.

 

AmennyibenÖnnek problémái vannak a szívével vagy már volt szélütése, illetve úgy véli,hogy Önnél fennáll ezen betegségek fokozott veszélye (pl. magas vérnyomásban, cukorbetegségbenszenved, vagy magasak a vérzsír értékei, illetve dohányzik), a kezelést megkell beszélnie orvosával vagy gyógyszerészével.

 

Bőrreakciók

 

Az NSAIDkezeléssel kapcsolatban igen ritkán bőrpírral és hólyagokkal járó – néhányesetben halálos kimenetelű – bőrreakciókat (hámlásos bőrgyulladás,Stevens-Johnson szindróma és toxikus epidermális nekrolízis, Lyell szindróma,lásd 4. pont) jelentettek. Úgy tűnik, ezeknek a reakcióknak a veszélyeelsősorban a kezelés kezdetén nagy, az esetek legnagyobb része a kezelés elsőhónapjában jelentkezett. A bőrkiütés, nyálkahártya sérülés vagy az allergiásreakció más tünetének első jelére abba kell hagynia a Rantudil Forte szedésétés azonnal orvoshoz kell fordulnia.

 

Egyébinformációk

 

Azok abetegek, akiknél más, a nem szteroid fájdalomcsillapítók vagy reuma ellenesszerek csoportjába tartozó gyógyszerek szedése esetén szénanátha,orrnyálkahártya duzzanat (orrpolip), krónikus elzáródásos légúti megbetegedés(pl. asztma) vagy túlérzékenységi (allergiás) reakció lépett fel, csak fokozottóvatossággal és közvetlen orvosi felügyelet mellett szedhetik a Randutil Forte-t.

Ezek a betegekkülönösen veszélyeztetettek a túlérzékenységi (allergiás) reakciókszempontjából, ha Rantudil Forte-t szednek.

 

Az acemetacingátolhatja a vérlemezkék kicsapódását. A véralvadási panaszokban szenvedőbetegeket ezért gondos megfigyelés alatt kell tartani.

 

Tartós RantudilForte kezelés alatt szükséges a beteg májműködésének, veseműködésének ésvérképének rendszeres ellenőrzése.

 

Műtét előtttájékoztassa orvosát vagy fogorvosát, hogy Rantudil Forte-t szed.

 

Ez a gyógyszerlaktózt tartalmaz. Ha tudja, hogy szervezete érzékeny bizonyos cukrokra,beszéljen orvosával, mielőtt szedni kezdené a Rantudil Forte-t.

 

Mint más, aprosztaglandin termelést gátló gyógyszerek, a Rantudil Forte is gátolhatja ateherbe esést. Ezért tájékoztatnia kell orvosát, ha terhességet tervez vagynehezen esik teherbe.

 

A Rantudil Forte fokozott óvatossággal (pl. ritkábbanvagy kisebb adagban) és orvosi ellenőrzés mellett szedhető, ha:

·               veseműködése károsodott

·               májműködése súlyosan károsodott;

·               örökletes vérképzési zavarban(indukálható porfíria) szenved;

·               a közelmúltban nagy műtétje volt.

 

Milyenegyéb óvintézkedések szükségesek?

 

Az utasításokellenére történő tartós, nagy adagú fájdalomcsökkentő gyógyszerek szedésefejfájást okozhat, amit nem szabad nagyobb adagú gyógyszerrel sem kezelni.

 

Általában afájdalomcsillapító gyógyszerekhez történő hozzászokás, különösen az erősfájdalomcsillapítókat tartalmazó gyógyszerek kombinációja, veseelégtelenséghezvezető állandósult vesekárosodást (fájdalomcsillapító okoztaveseelégtelenséget) okozhat.

 

A kezelésideje alatt szedett és alkalmazott egyéb gyógyszerek

 

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is

 

A Rantudil Forteegyidejű adása digoxinnal (szívműködés javítására alkalmazott gyógyszer) vagylítiummal (pszichés betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer), növelheti ezengyógyszerek szintjét a vérben.

 

A Rantudil Fortecsökkentheti a vízhajtók és vérnyomáscsökkentők hatását.

 

A Rantudil Fortecsökkentheti az ACE gátlók (a szívelégtelenség kezelésére és vérnyomáscsökkentésére alkalmazott gyógyszerek hatását. Ezen felül az együttesalkalmazás növeli a veseműködés károsodásának veszélyét.

 

A Rantudil Forteés kálium-spóroló vízhajtók egyidejű adása a vér kálium szintjénekemelkedéséhez vezethet. A furoszemid fokozza a Rantudil Forte hatóanyagánakkiürülését a szervezetből.

 

A Rantudil Forteés a glükokortikoidok vagy más gyulladásgátlók és fájdalomcsillapítók(nem-szteroid gyulladásgátlók) együttes adása növeli a gyomor-bél rendszerimellékhatások veszélyét (lásd 4. Lehetséges mellékhatások).

 

Ha a Rantudil Forte-t24 órával a metotrexát bevétele előtt vagy után adják, emelkedhet a metotrexátkoncentrációja a vérben és fokozódhatnak a mellékhatásai.

 

A probenicidvagy szulfinpirazon tartalmú gyógyszerek (köszvény ellenes szerek)késleltethetik a Rantudil Forte kiürülését a szervezetből.

 

A Rantudil Forte-tvéralvadás gátlókkal együtt adva fokozódhat a vérzés veszélye. Ezért a betegvéralvadását ellenőrizni kell, ha ezeket a készítményeket együtt kell adni.

A nem szteroidgyulladásgátlók fokozhatják a véralvadás gátlók, pl. warfarin hatását.

 

A nem szteroidgyulladásgátlók (pl. acemetacin) fokozhatják a ciklosporin vesekárosítóhatását.

 

A klinikaivizsgálatokban a nem szteroid gyulladásgátlók és szulfonilurea (vércukorszint csökkentőgyógyszer) kölcsönhatásáról számoltak be. Ezidáig nem jelentettek kölcsönhatásta Rantudil Forte hatóanyaga, az acemecatin és a szulfonilureák együttes adásaesetén. Azonban a vércukorszintet ellenőrizni kell, ha ezeket egyidejűlegszedik.

 

Különösóvatosság szükséges, ha a Rantudil Forte-t a központi idegrendszerre hatógyógyszerekkel vagy alkohollal együtt szedik.

 

A Rantudil Fortenem szedhet tiramterennel együtt, mert azt az acemecatin fő bomlástermékével,az indometacinnal együtt adva fennáll az heveny veseelégtelenség veszélye.

 

Az acemetacinkésleltetheti a penicillin antibiotikumok kiürülését.

 

A Rantudil Forteegyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

 

ARantudil Forte kezelés alatt az alkohol fogyasztást kerülni kell.

 

Terhességés szoptatás

 

Mielőttbármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

 

Terhesség

Közölje orvosával, ha hosszabbideig tartó Rantudil Forte kezelés alatt terhes lesz. A Rantudil Forte aterhesség első harmadában nem szedhető orvos véleménye nélkül. Aterhesség harmadik harmadában a Rantudil Forte nem szedhető, mivel mindaz anyában, mind gyermekében fokozza a súlyos szövődmények kockázatát.

 

Szoptatás

A Rantudil Fortehatóanyagának, az acemeticinnak és bomlástermékének kis mennyisége átjut azanyatejbe. Ha tartósan nagy adagot ír fel orvosa, meg kell fontolni a csecsemőkorai elválasztását.

 

Fogamzóképesség

 

A Rantudil Fortegátolhatja a teherbe esést. Ezért közölnie kell orvosával, ha terhességettervez vagy nehezen esik teherbe.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

 

A Rantudil Forteközponti idegrendszeri mellékhatásokat okozhat, pl. fáradtságot és szédülést,egyes esetekben károsodhatnak a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességek. Hirtelen, váratlan események felléptekor esetleg nem tud gyorsan ésazonnal reagálni. Ilyen esetben ne vezessen autót vagy motoros járművet. Ne kezeljengépeket. Ne dolgozzon biztonsági eszközök nélkül.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI A RANTUDIL FORTE-T?

 

A Rantudil Forte-t mindig az orvos utasításánakmegfelelően szedje. Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, ha nem biztos azadagolásban. Kérjük, gondosan kövesse az utasításokat, különben a Ratudil Fortenem megfelelően hat.

 

A szokásos adag, hacsak az orvos másként nem rendeli:

 

Hogyan és milyen gyakran szedje a Rantudil Forte-t?

Az acemecatin megfelelő adagja betegségének súlyosságától függ. Azajánlott adag felnőtteknek napi 60 - 180 mg acemetacin között van, 1-3 adagraosztva.

 

A Rantudil nem javasolt gyermekekés serdülőkorúak számára a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatokhiánya miatt.

 

Orvosahatározza meg, milyen hosszú ideig kell szednie a Rantudil Forte-t.

 

Adagolásheveny köszvény esetében:

A szokásosajánlott adag heveny köszvény kezelésére –amíg a tünetek nem enyhülnek – 180 mgacemetacin naponta. Orvosa ennél nagyobb adagot is előírhat. Azok a betegek,akiknek kórelőzményében nem szerepel gyomor-bélkárosodás, kezdő adagként 120 mgacemetacint, majd 6 óránként 60 mg acemetacint vehetnek be, a megengedettlegnagyobb acemetacin adag naponta 600 mg. Szükség esetén a kezelés másodiknapján is azonos adag vehető be, ezután az adagot csökkenteni kell.

 

Kérjük,forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez, ha úgy érzi, hogy a Rantudil Fortehatása túl erős vagy túl gyönge.

 

Ha azelőírtnál több Rantudil Forte-t vett be

 

A túladagolás tünetei központiidegrendszeri zavarok, pl. fejfájás, szédülés, zavartság, kábultság, gyengeség,eszméletlenség, továbbá hasi fájdalom, hányinger, hányás. Ezen felülelőfordulhat gyomor-bélrendszeri vérzés, izzadás, magas vérnyomás, testfolyadékfelszaporodása, vizelet-kiválasztási zavar, vérvizelés, máj- és vesefunkciókárosodása fordulhat elő.

Specifikus ellenanyag nem ismert.

Túladagolás gyanúja eseténkeressen fel mindenképpen orvost, aki a mérgezés súlyosságától függően dönt továbbiellátásról.

 

Haelfelejtette bevenni a Rantudil Forte-t

 

Ne vegyen be kétszeresadagot a kihagyott adag pótlására. Folytassa a kezelést a szokásos időben.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a RantudilForte is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Amellékhatásokat a következő gyakoriság szerint sorolják be:

 

Nagyon gyakori

10 betegből több mint 1 betegnél

Gyakori

10 betegből kevesebb, mint 1 betegnél, de 100 betegből több mint 1 betegnél

Nem gyakori

100 betegből kevesebb, mint 1 betegnél, de 1000 betegből több mint 1 betegnél

Ritka

1000 betegből kevesebb, mint 1bbetegben, de 10 000 betegből több mint 1 betegnél

Nagyon ritka

10 000 betegből kevesebb, mint 1 betegnél

 

Jelentősmellékhatások és/vagy tünetek, melyekre figyelnie kell, és ha ezekjelentkeznek, orvoshoz kell fordulnia:

 

Figyelembe kell venni, hogy ezekjavarészt dózisfüggők, illetve esetenként változnak.

A leggyakoribbmellékhatások a gyomor-bélrendszert érintik. Gyomor-/nyombélfekély (peptikusfekély), valamint gyomor- vagy bélátfúródás és/vagy vérzés –egyes esetekbenvégzetesek – előfordulhatnak, elsősorban idős betegeknél (lásd 2. pont: ARantudil Forte fokozott elővigyázatossággal alkalmazható).

A Rantudil Forteszedésével kapcsolatban hányingert, hányást, hasmenést, szélgörcsöket,székrekedést, emésztései zavarokat, hasi fájdalmat, szurok-szerű székletet,véres hányást, fekélyes gyomornyálkahártya gyulladást, a vastagbél gyulladás ésCrohn betegség súlyosbodását jelentették (lásd 2. pont: A Rantudil Fortefokozott elővigyázatossággal alkalmazható). Kisebb gyakorisággalgyomorgyulladást jelentettek. Elsősorban a gyomor-bélvérzések veszélye azadagtól és a kezelés időtartamától függ.

 

Az NSAIDkezeléssel kapcsolatban beszámoltak vizenyősségről, magas vérnyomásról ésszívelégtelenségről.

 

A Rantudil Forte-hozhasonló gyógyszerek szedése kis mértékben fokozhatja a szívrohamok (szívinfarktus) vagy szélütés (sztrók) veszélyét.

 

Nagyongyakori:

Hányinger,hányás, hasmenés és kismértékű vérvesztés a gyomor-bélrendszeren keresztül, amikivételes esetekben vérszegénységet okozhat.

 

Gyakori

Fejfájás,fokozott ingerlékenység, fáradtság, aluszékonyság, szédülés, depresszió, emésztésizavar, felfújódás, alhasi görcs, étvágytalanság, gyomor- vagy nyombél-vérzés, véreshányadék vagy széklet, vagy véres hasmenés, túlérzékenységi reakciók pl.bőrkiütés vagy viszketés, májenzim értékek emelkedése a vérben (szérumtranszamináz).

 

Nemgyakori

Vérképzésizavarok (anémia, leukopénia, agranulocitózis, trombocitopénia). A kezdetitünetekhez tartoznak: láz, torokfájás, a szájnyálkahártya sérülései,influenza-szerű tünetek, súlyos kimerültség, orr- és bőrvérzés, csalánkiütésvagy hajhullás, májkárosodás (májgyulladás sárgasággal vagy anélkül) ami nagyonritkán heveny lefolyású lehet előzetes tünetek nélkül), ödéma (pl. perifériásödéma) jelentkezhet, főleg magas vérnyomásban vagy csökkent veseműködésbenszenvedő betegekben,

 

Ritka

Epilepszia,Parkinson kór és már meglévő pszichés betegségek súlyosbodása.

 

Nagyonritka

Erősszívdobogás, mellkasi fájdalom, magas vérnyomás és a keringés összeomlás, mellkasiszorító érzés (angina pektorisz), szívelégtelenség, hemolitikus anémia(vérszegénység, amit a vörösvértestek fokozott lebomlása idéz elő),izomgyengeség, kóros verejtékezés, csökkent ízérzés, fülcsengés és átmenetihalláscsökkenés, csökkent emlékező képesség, pszichés betegségek, alvászavarok,a tájékozó képesség romlása, szorongás, rémálmok, remegés és akár kómáigterjedő öntudatvesztés, látászavar (homályos és/vagy kettőslátás, színes foltokmegjelenése a látótérben), ideghártya elváltozások (az ideghártya pigmentjénekkárosodása) és szaruhártya homályosodás, szájnyálkahártya és nyelv gyulladása,nyelőcső károsodás, alhasi panaszok (pl. a vastagbél nem specifikus vérzésesgyulladása), székrekedés, bélszűkületet, heveny veseműködési zavar(veseelégtelenség), fehérjeürítés a vizeletben (proteinuria), véres vizelet(hematuria), vesekárosodás (vesegyulladás, nefrotikus szindróma, papillárisnekrózis), hüvelyi vérzés és vizelési zavarok, hólyagos bőrkiütés, ekcéma,fényérzékenység, kisebb vagy kiterjedtebb bőrvérzés (szintén allergiás eredetű)és súlyos bőrreakciók (Stevens-Johnson szindróma, Lyell szindróma),hasnyálmirigy gyulladás, emelkedett vércukorszint és a cukor megjelenése avizeletben, súlyos túlérzékenységi reakciók amik a következőkben nyilvánulnakmeg: az arc, szemhéjak ödémája, a nyelv megduzzadása, légcső (hangrés)megduzzadása, ami a légutak szűkületével jár, nehéz légzés, ami asztmás rohambais torkollhat, szapora szívverés, a vérnyomás esése, ami fenyegető sokkhozvezethet, a fertőzéses gyulladások rosszabbodását.

Ezértgyulladások jelentkezése esetén (pl. kivörösödés, duzzanat, forróság érzet,fájdalom, láz) vagy ha a már meglévő tünetek rosszabbodnak, azonnal forduljonorvoshoz, ha Rantudil Forte-t szed.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL A RANTUDIL FORTE-T TÁROLNI?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

A Rantudil Fortea dobozon feltüntetett lejárati idő után nem alkalmazható. A lejárati idő amegadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Legfeljebb 30oC-on tárolandó.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Rantudil Forte?

 

A készítményhatóanyaga: 60 mg acemetacin kemény kapszulánként.

 

Egyéb összetevők: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid,magnézium-sztearát, talkum, laktóz-monohidrát, vörös vas-oxid, sárga vas-oxid,titán-dioxid, zselatin, nátrium-lauril-szulfát.

 

Milyen a készítmény külleme ésmit tartalmaz a csomagolás?

 

Kemény kapszula.

Felső részén vörösesbarna, alsó részén sárga színű,átlátszatlan kemény zselatin kapszulába töltött 140 mg töltettömegű sárga színűpor.

 

14 db vagy 20 db vagy 21 db vagy 50 db kemény kapszulabuborékfóliában és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja

 

Meda Pharma Hungary Kft

1139 Budapest Váci út 91.

 

Gyártó:

 

MEDA Manufacturing GmbH,

51063 Köln, Neurather Ring 1.,

Németország

 

 

OGYI-T-6085/01-04. (20x, 50x, 14x, 21x)

 

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2009. február 23.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!