RINDEX 100MG/ML OLD INF 1X500ML ÜVEGPAL

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Rindex 100 mg/ml oldatos infúzió

 

 

Mielőtt beadják Önnek ezt az infúziót, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

·      Ez a betegtájékoztató mindeninformációt tartalmaz a készítménnyel kapcsolatban, amit Önnek tudnia kell.

·      Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·      További kérdéseivel forduljonkezelőorvosához.

·      Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon

kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát.

 

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Rindex 100 mg/mloldatos infúzió és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Rindex 100 mg/ml oldatos infúzióalkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Rindex 100 mg/mloldatos infúziót

4.       Lehetséges mellékhatások

5              Hogyan kell a Rindex 100 mg/mloldatos infúziót tárolni ?

6              További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A RINDEX 100 MG/MLOLDATOS INFÚZIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Rindex 100 mg/ml oldatos infúzióelektrolitokat (nátrium, kálium, kalcium, magnézium és klorid), valamintglükózt (más néven dextrózt vagy szőlőcukrot) és injekcióhoz való vizettartalmaz. A glükóz a vérben természetesen előforduló cukor, amely a szervezetszámára elsődleges energiaforrásként szolgál, a szervetlen ionok pediglétfontosságúak az életfolyamatokhoz.

 

Alkalmazható anapi víz- és elektrolitszükséglet részleges, gyomor-bél rendszert megkerülő(parenterális) fedezésére. Folyadékterápiára egyidejű kalóriabevitellel; napivíz-, elektrolit- és szénhidrátszükséglet részleges fedezésére.Elektrolitoldatok hígítására és kompatibilis gyógyszerek számára vivőoldatként.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A RINDEX 100 MG/ML OLDATOS INFÚZIÓALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Nem alkalmazható a Rindex 100mg/ml oldatos infúzió

·      ha Ön vízmérgezésben, a kiszáradásbizonyos formájában (nátrium hiányos exszikkózis), súlyos anyagcserezavarban(laktacidózisban) szenved, valamint alacsony vér K szint (hipokalémia), magasvércukorszint, hiperozmolaritás, veseműködési zavarok, agyvizenyő esetén.

 

A Rindex 100 mg/ml oldatosinfúzió fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Cukorbetegségben vagyműtétek, traumák után kialakult anyagcserezavarban kizárólag a vércukorszintfolyamatos ellenőrzése mellett adható.

Amennyiben Ön a következőállapotok valamelyikében szenved, a készítmény körültekintő alkalmazásátmegelőzően, valószínűleg ellenőrző vizsgálatokon kell majd részt vennie, melysorán megállapítják, hogy adható-e Önnek a készítmény:

-       (az oldat nátrium tartalmamiatt) nátrium visszatartással együtt járó állapotok, mint pl. magasvérnyomás, szívelégtelenség, szöveti vizenyő (ödéma), vesebetegség, különösenterhesség alatt (pre-eclampsia), vagy az aldoszteron nevű hormon kórosan magasplazmaszintje esetén

-       (az oldat kálium tartalma miatt)szívbetegséggel illetve kórosan magas kálium szinttel együtt járó állapotok(vesebetegség, heveny vízvesztés (dehidráció), vagy jelentős szöveti károsodás,mint pl. súlyos égési sérülések esetén)

-       (az oldat kalcium tartalmamiatt) vesebetegség, vagy emelkedett D-vitamin szinttel járó betegségekesetén, mint pl. némelyik bőrbetegség

 

Közölje orvosával, amennyibenaz imént felsorolt állapotok valamelyikében szenved, vagy a múltban valamelyikelőfordult Önnél!

 

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg,vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,

beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Egyes gyógyszerek ésa Rindex 100 mg/ml oldatos infúzió kölcsönhatásba lépnek egymással, ezértegyüttadásuk nem javasolt. Amennyiben Ön a felsorolt gyógyszerfajtákvalamelyikét szedi, valószínűleg nem kap infúziós kezelést ezzel akészítménnyel:

·         (az oldat nátrium tartalmamiatt) szteroid hormon és karbenoxolon készítmények, melyek nátrium és vízvisszatartást okoznak

·         (az oldat kálium tartalmamiatt)

- kálium megtakarító vízhajtó készítmények (amilorid, spirolakton,triamteren önállóan, vagy kombinációban)

- angiotenzin konvertáló enzim gátló készítmények és angiotenzin IIreceptor blokkolók

- takrolimus és ciklosporin, melyek növelik a plazma kálium szintjét,mely egyidejű vesebetegség esetén halálos lehet

·         (az oldat kalcium tartalmamiatt)

- digitálisz szíverősítő gyógyszerek, melyek hatása kalciumjelenlétében fokozódik, s ez súlyos, illetve végzetes szívritmuszavarokatokozhat

- tiazid vízhajók vagy D-vitamin készítmények, melyek jelentősenmegemelik a plazma kalcium szintjét kalcium együttes adása esetén.
- Bifoszfonatok, fluoridok, fluorokinolonok és tetraciklinek, melyek kalciummalegyütt adva kevésbé szívódnak fel.

·        (az oldat magnézium tartalmamiatt)

-A magnézium jelenléte bizonyos gyógyszerek (tetraciklinek, kalcium- ésvaskészítmények, bifoszfonátok) felszívódását gátolja

- A kálium-kímélővizelethajtók használata esetén fokozódik a magnézium vesében történővisszaszívása, ezért csak orvosi ellenőrzés mellett szedhető.

- A magnézium csökkentheti adigitáliszok szintjét a vérplazmában, ezért az ilyen gyógyszert szedőbetegeknek magnézium tartalmú készítmény csak fokozott ellenőrzés mellettadható!

 

Elektrolit-koncentrátumokkalvagy kompatibilis gyógyszerekkel történő elegyítéskor figyelemmel kell lenni apH, ill. izotónia változásaira.

Tekintettel a glükóz redukálóhatására, más készítmények hígítására, illetve oldására szolgáló alkalmazásasorán – az inkompatibilitás veszélye miatt – minden esetben külön mérlegelendő egyébgyógyszerkészítményekkel történő elegyítésének lehetősége.

Egyéb  gyógyszer az oldatbacsak olyan esetben tehető, ha gyógyszeralkalmazási előirata Rindex oldattalvaló hígítást javasol.

Nem elegyíthetőés ugyanazon szereléken át nem infundálható vérkészítményekkel.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az intravénás glükóz nagyobbmennyiségének alkalmazása inzulin termeléshez vezethet a magzatban, amelyalacsony vércukorszint (hypoglykaemia) kialakulását okozhatja azújszülöttekben.

Megfelelő figyelem mellett aRindex 100 mg/ml oldatos infúzió – alacsony szénhidrát-tartalma miatt – aterhesség és a szoptatás ideje alatt is adható.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem befolyásolja hátrányosanaz ezekhez szükséges képességeket..

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI A RINDEX 100 MG/MLOLDATOS INFÚZIÓT

 

A Rindex 100 mg/ml oldatos infúziótszakképzett ápoló vagy orvos adja be.

A gyógyszertinfúzió formájában közvetlenül a vénába adják. A beadott infúzió mennyiségét éssebességét az orvos az Ön klinikai állapotának, korának megfelelően határozzameg.

 

Kizárólag tiszta oldathasználható!

A megbontott infúziós oldatotfélretenni és később felhasználni tilos!

Ha bármilyen további kérdésevan a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát.

 

Ha az előírt adagnál többinfúziót kapott

Folyadék-túlterhelés és magasvércukorszint lép fel. Kezelése: tüneti és támogató kezelést kell alkalmazni,mely szükség esetén vízhajtó adását is magában foglalja.

 

Túl sok infúzió, vagytúl gyors beadás folyadék és nátrium túltelítődéshez vezethet, mely a szövetekvizenyősödésének veszélyével járhat, különösen károsodott vesefunkció esetén.

 

Bármilyen káliumtartalmú folyadék túladagolása hiperkalémiához vezethet (túl magas plazmakálium szint), melynek tünetei a következők:

-      bizsergő érzés a végtagokban

-      szívritmuszavar, akár szívmegállásis előfordulhat

 

Bármilyen kalcium tartalmúfolyadék túladagolása hiperkalcémiához (túl magas plazma kalcium szint),melynek tünetei a következők:

-      hányinger, hányás illetveszékrekedés

-      izomgyengeség

 

Klorid sók túlzottalkalmazása bikarbonátveszteséget eredményezhet, mely savas irányba tolja el aszervezet kémhatását.

 

Amennyiben közérzetébenváltozás állna be a készítmény alkalmazásának ideje alatt vagy azt követően,azonnal szóljon az orvosnak vagy a nővérnek!

Orvosa a megfelelő módon fogeljárni. Amennyiben valamilyen gyógyszert adtak az infúziós oldathoz, atúladagolás tünetei az egyidejűleg alkalmazott gyógyszertípustól is függeni fognak.

 

Ha bármilyen további kérdése vana készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy azegészségügyi személyzetet.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszernek, aRindex 100 mg/ml oldatos infúziónak is lehetnek mellékhatásai.

 

A klinikai állapotánakmegfelelő adagolás és ellenőrzés mellett mellékhatás előfordulása igen ritka,néha bőrkiütéssel, szapora szívveréssel, illetve köhögéssel lehet számolni.

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tüneteket észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy az egészségügyiszemélyzetet.

 

 

5.       HOGYAN KELL ARINDEX 100 MG/ML OLDATOS INFÚZIÓT TÁROLNI ?

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

A Rindex100 mg/ml  oldatos infúzió  csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn(Felhasználható) belül használható fel. A lejárati idő a megadott hónap utolsónapjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni.Szükségtelenné vált gyógyszerét kezelőorvosának vagy az egészségügyiszemélyzetnek kell megsemmisíteni. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

 

 

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Rindex 100mg/ml oldatos infúzió ?

 

A készítmény hatóanyagaikiszerelési egységenként:

 :

500 ml üvegpalack ,ill.műanyag zsák

Magnézium-klorid-hexahidrát                          0,051g

Kalcium-klorid                                                0,09  g

Kálium-klorid                                                  0,13  g

Nátrium-klorid                                                 1,985g

Glükóz-monohidrát                                         55,0  g

 

Elektrolit koncentrációmmol/l:

Na+                              68

K+                                  3,5

Ca++                               1,25

Cl-                                75

Mg++                              0,5

Glükóz-monohidrát    555

 

Ozmolaritás: 703 mOsm/l

pH:   3,5-6,0

 

Energiatartalom:1680 kJ/l (400 kcal/l)

 

Egyéb összetevők: Injekcióhoz való víz

 

Milyen a Rindex 100 mg/mloldatos infúzió készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

Küllem: Infúzió: tiszta,színtelen vagy enyhén sárgás színű, steril, vizes oldat.

Csomagolás:500 ml oldat infúziós üvegpalackba töltve

500 ml oldatpoliolefin infúziós zsákba töltve.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

TEVA Gyógyszergyár Zrt., 4042Debrecen, Pallagi út 13.

 

Gyártó:

TEVA Gyógyszergyár Zrt., 2100Gödöllő, Táncsics Mihály út 82.

 

OGYI-T-9727/05 (500 mlüvegpalackban)

OGYI-T-9727/06 (500 mlműanyag zsákban)

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011-05-04


A weboldalon szereplő gyógyszerekhez tartozó adatok, leírások tájékoztató jellegűek. Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a weboldalon szereplő információk nem helyettesítik a kezelőorvosával és/vagy gyógyszerészével történő konzultációt. Kérjük minden esetben kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét a további részletekről! Kérjük továbbá, hogy mindenféleképpen olvassa el a gyógyszeres dobozban található betegtájékoztatót is! Tájékoztatjuk, hogy minden felhasználó saját felelőssége a weboldalon szereplő információk, adatok értelmezése, hasznosítása. A weboldalon megjelenő adatokért, tájékoztatókért, illetve, információkért, valamint azok felhasználásából eredő esetleges károkért, káreseményekért és hátrányokért semmilyen felelősséget a weboldal üzemeltetője nem vállal.

vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!