ATROVENT N 21MCG/ADAG TÚLNY INH OLD 1X

Atrovent N inhalációs aeroszol

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Atrovent N 21mikrogramm/adag túlnyomásos inhalációsoldat

 

ipratropium-bromid

 

Mielőttelkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

-       Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-       Továbbikérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-       Ezta gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mertszámára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-       Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer az Atrovent Ntúlnyomásos inhalációs oldat, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók az Atrovent N túlnyomásosinhalációs oldat alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni az Atrovent N túlnyomásosinhalációs oldatot?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell az Atrovent N túlnyomásosinhalációs oldatot tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ATROVENT N TÚLNYOMÁSOSINHALÁCIÓS OLDAT, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Az AtroventN túlnyomásos inhalációs oldat krónikus obstruktív légúti betegségben (pl.hörgőtágulat, ill. idült hörghurut) és hörgői eredetűasztmában kialakuló hörgőgörcs fenntartó kezelésére adható, hörgőtágítógyógyszer.

 

Az Atrovent N gátolja abolygóideg végkészülékéből felszabaduló acetilkolin hatását és ily módongátolja a vagusreflexet. A belélegzett Atrovent N elsősorban helyileg, a hörgőksimaizomzatában elért koncentrációja révén idéz elő hörgőtágulatot.

 

 

2.       TUDNIVALÓK AZ ATROVENT N TÚLNYOMÁSOS INHALÁCIÓSOLDAT ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne alkalmazza az AtroventN túlnyomásos inhalációs oldatot

-       ha allergiás (túlérzékeny) az atropinra vagy az Atrovent N túlnyomásos inhalációsoldat egyéb összetevőjére.

 

Az Atrovent N túlnyomásosinhalációs oldat fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, ha

-       ha szűk csarnokzugú zöldhályograhajlamos,

-       ha dülmirigy (prosztata)-túltengésben,

-       ha hólyagnyak-elzáródásbanszenved.

 

A kezelés ideje alatt alkalmzottegyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Akülönböző egyidejűleg szedett gyógyszerek egymás hatását erősíthetik, vagygyengíthetik.

A β-receptorokat izgatószerek és a xantin származékok fokozhatják a hörgőtágító hatást.

 

 

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A terhesség ideje alattvégzett Atrovent N kezelés biztonságosságát nem bizonyították. Feltételezettvagy biztos terhesség esetén ezért a várt terápiás előnyöket, a magzatotfenyegető lehetséges veszélyekkel együtt kell mérlegelni. A preklinikaivizsgálatok során a humán alkalmazásrajavasoltnál jelentősen nagyobb, inhalációban vagy orron keresztül (intranazálisan) adagolt Atrovent N nem fejtett ki magzatot mérgező (embriotoxikus)vagy magzatkárosító (teratogén)hatásokat.

Nem ismert, hogy az AtroventN kiválasztódik-e az anyatejbe. Szoptató anyák kezelésekor körültekintően kellalkalmazni az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldatot.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem valószínű, hogy az AtroventN túlnyomásos inhalációs oldat hatással lehet a gépjárművezetői vagy gépek kezeléséhezszükséges képességekre.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ATROVENT N TÚLNYOMÁSOSINHALÁCIÓS OLDATOT?

 

Az Atrovent N túlnyomásos inhalációsoldatot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. A készítményadagolását egyedileg, a beteg szükségleteit figyelembe véve kell kialakítani.

Ha az orvos másképpen nem rendeli, a felnőttek és iskoláskorú gyermekekkezelésekor javasolt adagolása: 4×2 puff (adagolt dózis) naponta.

Tekintettel arra, hogy csupána gyógyszeradag állandó növelésével uralható panaszok esetén valószínűleg máskezelési módokkal is ki kell egészíteni a terápiát, a napi adagot általában nemjavallt naponta 12 adag dózis fölé növelni.

Orvoshoz kell fordulni, ha azAtrovent N túlnyomásos inhalációs oldat alkalmazásával nem érhető el jelentősjavulás, vagy a kezelés ellenére súlyosbodik a beteg állapota, ugyanis ezekbenaz esetekben minden bizonnyal indokolt felülvizsgálni a terápiás tervet.Heveny, vagy gyors ütemben súlyosbodó légszomj esetén haladéktalanul orvoshozkell fordulni.

Krónikus obstruktív légútibetegség heveny fellángolása esetén az Atrovent 0,25 mg/ml inhalációs oldatvagy egyadagos ampullák alkalmazása válhat szükségessé.

 

Az Atrovent N túlnyomásosinhalációs oldat gyermekgyógyászati alkalmazásával kevés a tapasztalat, ezértkizárólag orvosi javaslatra használható gyermekek kezelésére; a túlnyomásosinhalációs oldat inhalátor használatát felnőttnek kell felügyelnie.

 

Hogyan tudja eldönteni,hogy működőképes-e a palack?

Az adagolószelepet egyszer-kétszermegnyomva kell meggyőződni a készülék működőképességéről.

 

Hogyan kell alkalmazniaz Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldatot?

Atúlnyomásos inhalációs oldat használatakor minden alkalommal akövetkezőképpen kell eljárni:

 

1.   Távolítsa el a védősapkát.

 

1. ábra

 

2.   Mélyen lélegezzen ki.

 

3.   A készüléket az 1. ábrán láthatómódon kezébe véve zárja ajkait szorosan a palack szájcsutorája köré. A palackonlátható nyílnak és a palack aljának felfelé kell mutatnia.

 

4.   Lélegezzen beolyan mélyen, amennyire csak lehetséges, közben határozott mozdulattal nyomja lefelé a palack alját: ennek hatására egyadagolt dózis távozik a palackból. Néhány másodpercen keresztül tartsa vissza alélegzetét, majd vegye ki ajkai közül a csutorát és lélegezzen ki.

 

5.   A további belégzéseket hasonlómódon végezze.

 

6.   Használat után helyezze vissza avédősapkát a szájcsutorára.

 

7.   Ha 3 napig nem használta azaeroszolt; újabb inhalálás előtt nyomja le egyszer az adagolószelepet.

 

Egyszerre kell-e megnyomnia palack alját?

Igen, egyszerre kellbelélegezni és megnyomni a palack alját.

 

Hogyan győződhet megarról, hogy a palack kiürült-e?

A palack fala nem átlátszó,azaz szemmel nem győződhet meg arról, hogy kiürült-e. A palack tartalma 200adagolt dózisnak felel meg. Bár ezek felhasználása után is úgy tűnhet, hogy vanmég egy kevés folyadék a palackban, ez a mennyiség már nem elegendő teljesadagok kiszolgáltatásához, ezért új Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldatbeszerzéséről kell gondoskodni.

 

A palackban találhatógyógyszer mennyisége a következő módszerrel ellenőrizhető:

Távolítsael a műanyag szájcsutorát, majd helyezze a palackot vízzel telt edénybe. Afelhasználatlan gyógyszermennyiség annakalapján becsülhető, hogy a palack elmerül-e vagy lebeg, ill. az utóbbi esetbenmilyen helyzetben úszik a vízben (lásd a 2. ábrát).

2. ábra

A szájcsutorát mindig tisztánkell tartani; meleg vízzel lemosható. Szappan vagy mosószer használata után aszájcsutorát tiszta vízzel alaposan le kell öblíteni.

 

FIGYELMEZTETÉS:

A műanyag szájcsutorátkifejezetten az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldat tartalmának pontosadagolására tervezték. Ennek megfelelően nem szabad más aeroszol-palacktartalmának belélegzésére használni. Hasonlóképpen, az Atrovent N túlnyomásosinhalációs oldat tartalmát is kizárólag a mellékelt szájcsutorával szabadadagolni.

A palackban túlnyomásuralkodik, ezért nem szabad felnyitni vagy 50°C-nál magasabb hőmérséklethatásának kitenni.

 

Ha az előírtnál többAtrovent N túlnyomásos inhalációs oldatot alkalmazott

Jellegzetes tünetekkel járótúladagolásról ez idáig nem számoltak be. Az Atrovent N széles terápiástartománya és az adagolt dózisú aeroszol helyi alkalmazása következtében alighaszükséges szisztémás antikolinerg hatás kialakulásával számolni. Ritkán enyhe,antikolinerg hatást tükröző tünetek (pl. szájszárazság, a szemalkalmazkodás-zavarai és szapora szívverés) jelentkezhetnek. Ha véletlenül többadagot alkalmazott az előírtnál, haladéktalanul forduljon orvosához, vagy alegközelebbi kórház sürgősségi osztályához.

 

Ha elfelejtette alkalmazniaz Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldatot

Ha elfelejtette befújni agyógyszert az előírt időpontban, még aznap – amint eszébe jut – minél előbbpótolni kell az adagot. Ha egy nap nem alkalmazta a gyógyszert, a következőnapon a szokásos adagot kell befújni. Ne alkalmazzon kétszeres adagot akihagyott adag pótlására!

 

 

 

4.      LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így azAtrovent N túlnyomásos inhalációs oldat is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Gyakori mellékhatások: (100 kezelt betegbőllegalább 1, de 10 kezelt betegből kevesebb, mint 1 esetben észlelhető): fejfájás, szédülés, köhögés, helyi irritáció,inhaláció okozta hörgőgörcs, szájszárazság, emésztőrendszeri motilitászavarok.

 

Nem gyakori: (1000 kezelt betegből legalább 1, de 100 kezeltbetegből kevesebb, mint 1 esetben észlelhető): a szem alkalmazkodó képességének zavara, a szem belső nyomásánakmegemelkedése

(glaukóma), szapora szívverés,csalánkiütés, bőrkiütés, viszketés.

 

Ritka: (10 000 kezelt betegből legalább 1, de 1000 kezeltbetegből kevesebb mint 1 esetben észlelhető): megnövekedett szemnyomás, szemfájdalom, pupillatágulat, szívdobogás-érzés,nagyon gyors szabálytalan szívverés (pitvarfibrilláció), szabálytalan,felgyorsult szívritmus (szupraventrikuláris tahikardia), a gége izmainak görcsös összehúzódása (a légzést és ahangképzést befolyásolhatja), émelygés, vizelet-visszatartás, az életet veszélyeztető allergiás (anafilaxiás) reakció, angioödéma (a nyelv, az ajkak és az arc vizenyője, mely légzésinehézséget okoz).

 

Szemészeti szövődmények

Az aeroszolban alkalmazottipratropium-bromid vagy e hatóanyag és β2 receptor izgatók kombinációjánakszembe kerülésekor ritkán szemészeti szövődmények (pl. pupillatágulat, a szembelnyomás fokozódása, zártcsarnokzugú glaukóma, szemfájdalom) léphetnek fel.

A heveny, zárt csarnokzugúglaukómás roham kialakulására szemfájdalom, homályos látás, fényudvar látása, aszínlátás zavara és a kötőhártya vérbősége, ill. a szaruhártya vizenyősduzzanata következtében a szem kivörösödése hívhatja fel a figyelmet. Azokbanaz esetekben, amelyekben ezeknek a tüneteknek bármilyen kombinációjajelentkezik, haladéktalanul pupillaszűkítő hatású szemcseppet kell alkalmazniés szemész szakorvoshoz kell fordulni.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.      HOGYAN KELL AZATROVENT N TÚLNYOMÁSOS INHALÁCIÓS OLDATOT TÁROLNI?

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.A nedvességtől és a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásbantárolandó. Nem fagyasztható!

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejáratiidő (Felhasználható:) után ne alkalmazza az Atrovent N túlnyomásos inhalációsoldatot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

 

6.      TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz az AtroventN túlnyomásos inhalációs oldat

-       A készítmény hatóanyaga: 0,021 mgipratropium-bromid (ipratropium-bromid-monohidrát formájában) adagonként.

-       Egyéb összetevők: vízmentescitromsav, tisztított víz, vízmentes etanol, norfluran (HFA 134a, 1,1,1,2-tetrafluoretán).

 

Milyen az Atrovent N túlnyomásos inhalációs oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

14,6 g oldat védő kupakkallezárt, adagoló pumpával és PP szájfeltéttel ellátott rozsdamentes acélpalackba töltve. A védőkupakon cégjelzés és név látható.

1 db túlnyomásos inhalációsoldat dobozban.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja

 

Boehringer IngelheimInternational GmbH

Binger Srtasse 173

D-55216 Ingelheim am Rhein

Németország

 

Gyártó

 

Boehringer Ingelheim PharmaGmbH and Co. KG

Binger Strasse 173

D-55216 Ingelheim am Rhein

Németország

 

OGYI-T-8932/01

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. augusztus 28.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!