SANDIMMUN NEORAL 100MG LÁGY KAPSZULA 50X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Sandimmun Neoral 10 mg lágy kapszula

Sandimmun Neoral 25 mg lágy kapszula

Sandimmun Neoral 50 mg lágy kapszula

Sandimmun Neoral 100 mg lágy kapszula

 

ciklosporin

 

 

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezta gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót

       Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

       További kérdéseivel forduljon orvosához vagygyógyszerészéhez.

       Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írtafel. Ne adja át a készítménytmásnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei azÖnéhez hasonlóak.

      Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Sandimmun Neoral kapszulaés milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Sandimmun Neoral kapszula alkalmazásaelőtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Sandimmun Neoralkapszulát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyankell a Sandimmun Neoral kapszulát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SANDIMMUN NEORAL KAPSZULAÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Sandimmun Neoral aktív hatóanyaga a ciklosporin, egyolyan hatóanyag, amely megelőzi az "idegen" szövetek, például egyátültetett (transzplantált) szerv elleni kilökődési reakció létrejöttét. Ezt aszervezet immunrendszerének (természetes védekező rendszer) részlegeselnyomásával éri el.

A különböző szerv- (vese, máj, szív, tüdő, szív-tüdő,vagy hasnyálmirigy) és csontvelőátültetésen(csontvelőtranszplantáción) kívül a Sandimmun Neoral egyes autoimmunbetegségekben (amikor a szervezet saját sejtjei ellen jön létre immunválasz) isalkalmazható. Ilyen autoimmun betegség a szemgolyó középső részének gyulladása(intermedier vagy poszterior uveitisz, Bechet uveitisz), bizonyos bőrbetegségeksúlyos esetei (pikkelysömör, atópiás dermatitisz) súlyos reumás ízületigyulladás (reumatoid artritisz), illetve a nefrózis szindróma (vesebetegség).

 

 

2.       TUDNIVALÓK A SANDIMMUNNEORAL KAPSZULA ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Transzplantációt követőkezelésre a Sandimmun Neoral‑t kizárólag a transzplantációt követő gyógyszereskezelésben jártas orvos írhatja fel.

 

A betegtájékoztatóbantalálható tanácsok különbözhetnek, attól függően, hogy a gyógyszerttranszplantációt követően vagy autoimmun betegség kezelésére alkalmazzák.

 

Akilökődési reakció bármikor jelentkezhet, ezért nagyon fontos, hogy Ön nefüggessze fel a Sandimmun Neoralszedését, hacsak azt a kezelőorvosa nem rendeli el. Ugyanilyen fontos, hogy aSandimmun Neoral-t csak az a beteg szedje, akinek azt felírták.

A kezelőorvos utasításaitszigorúan be kell tartani, még abban az esetben is, ha azok abetegtájékoztatóban leírtaktól eltérnek.

Kérjük, figyelmesen olvassael az alábbi tájékoztatót, akkor is, ha márszedett korábban Sandimmun Neoral-t. Ha kérdései vannak, forduljonkezelőorvosához.

 

Ne szedje a Sandimmun Neoral kapszulát

Tájékoztassa orvosát, ha Önallergiás (túlérzékeny) a ciklosporinra vagya Sandimmun Neoral bármely, a betegtájékoztató végén felsorolt összetevőjére.

Ha bármilyen vesebetegségbenszenved, erről tájékoztassa kezelőorvosát, mielőtt a Sandimmun Neoral szedésétmegkezdené.

Csökkent vesefunkció (kivévea nefrózis szindrómát, ahol a vesefunkció mérsékelt csökkenése nem zárja ki aSandimmun Neoral‑kezelést), magas vérnyomás vagy a kezelésre nem kellőenreagáló fertőző betegség, korábbi vagy meglévő daganatos betegség esetén akészítmény nem alkalmazható.

 

A Sandimmun Neoral kapszula fokozott elővigyázatossággalalkalmazható

Kezelőorvosa ellenőrzi:

-       a ciklosporin szintjét a vérben –különösen a transzplantált betegek esetében,

-       a vérnyomását a kezelés idejealatt rendszeresen,

-       a máj- és vesefunkciós értékeit,

-       a vérzsír szinteket.

 

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha vérében akáliumszint magas vagy köszvénye van.

Ne szedjen a Sandimmun Neoral-lal együtt káliumtartalmú gyógyszertvagy káliummegtartó vizelethajtókat.

Élő kórokozókkal történő védőoltásalkalmazása kerülendő a Sandimmun Neoral‑kezelés időszakában.

Azonnal keresse fel orvosát, ha hirtelen néhány nap alattjelentősen megnövekedne a testsúlya, vagy halába duzzadni kezdene.

Ne szedjen a felírtaktól eltérő gyógyszereket!

 

Tájékoztassa orvosát azonnal az alábbi esetekben:

       bármely friss megbetegedés,

       allergiás tünetek,

       a korábbiaktól eltérő új gyógyszeralkalmazása. Ugyanis más gyógyszerek együttes szedése módosíthatja a gyógyszerek hatását, a Sandimmun Neoral hatékonyságát,illetve tűrhetőségét.

 

Ha Ön a Sandimmun Neoralkapszulát autoimmun betegség kezelésére kapja, vesefunkcióját és vérnyomását a kezelés megkezdése előtt, majd utánarendszeresen ellenőrizni kell.

Ha a kezelés soránkezelhetetlen magas vérnyomás alakul ki, a Sandimmun Neoral‑kezelést abbakell hagyni.

Kezelőorvosa gondosanfelügyeli a Sandimmun Neoral‑kezelést, amennyiben Önt pikkelysömör vagyatópiás dermatitisz miatt kezelik, illetve ha idősebb korú. Ha Önt pikkelysömörmiatt kezelik, a Sandimmun‑kezeléssel egyidőben nem kaphatUVB-besugárzást, illetve fényterápiát.

 

A kezelés ideje alattszedett egyéb gyógyszerek

Bizonyos gyógyszereket nemszedhet a Sandimmun Neoral‑kezelés mellett, másokat pedig csak gondosorvosi felügyelet mellett. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenlegvagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kaphatókészítményeket is. A Sandimmun Neoral‑t más immunszuppresszív szerekkelegyütt is alkalmazzák, de ún. kalcineurin gátló típusú szerekkel (pl.takrolimusz, szirolimusz) együtt nem alkalmazható.

Forduljon kezelőorvosához,amennyiben a Sandimmun Neoral‑kezeléssel egyidejűleg egyéb gyógyszereketis szednie kell:

·          Metotrexátot, amely a súlyosreumatoid artritisz kezelésére szolgál.

·          Olyan gyógyszereket, amelyekkárosíthatják a vesét: pl. aminoglikozid típusú antibiotikumok, amfotericin B‑ttartalmazó gombaellenes szerek, ciprofloxacin tartalmú antibiotikumok, mefalantartalmú daganatellenes szerek, szulfadimidin és trimetoprim tartalmú húgyútifertőzés elleni szerek, gyenge fájdalomcsillapító gyógyszerek (nem szteroidgyulladáscsökkentők), illetve a H2‑receptor antagontistatípusú gyomorsav elválasztást gátló gyógyszerek (pl. cimetidin, ranitidin).

·          Olyan gyógyszereket, amelyeknövelhetik vagy csökkenthetik a vérben a Sandimmun Neoral koncentrációját:különösképpen a makrolid típusú antibiotikumok (pl. eritromicin,klaritromicin), bizonyos gombaellenes szerek (pl. ketokonazol, flukonazol,terbinafin), bizonyos kalciumcsatorna-gátló vagy endotelin receptor gátlóvérnyomáscsökkentők (pl. diltiazem, verapamil), amiodaron (szívritmuszavarkezelésére használt szer), bizonyos hormonális problémák kezelésére alkalmazottszerek (pl. oktreotid, danazol), metoklopramid (hányás-, hányingercsillapítószer), bizonyos epilepszia ellenes szerek (pl. karbamazepin, oxkarbazepin,fenitoin), orbáncfű tartalmú készítmények, bizonyos vérrögképződést gátló gyógyszerek(tiklopidin), szájon át szedettfogamzásgátlók, proteáz-gátlók (HIV-fertőzéskezelésére alkalmazott szerek), bizonyosdaganatellenes szerek (imatinib).

·          Digoxint (szívelégtelenség ésszívritmuszavar kezelésére alkalmazott szer), kolhicint, allopurinolt,szulfinpirazont (köszvény kezelésére alkalmazott szerek), bizonyoskoleszterinszint-csökkentő szereket (pl. lovasztatin, szimvasztatin),prednizolont (szteroid gyulladásgátló szer), etopozidot (daganatellenes szer),repaglinidet (vércukorszint-csökkentő szer), illetve kálium‑spórológyógyszereket vagy kálium tartalmú gyógyszereket.

 

A kezelőorvos a kezelésmegkezdése előtt, illetve annak megszakításakor ellenőrizheti a vér ciklosporinkoncentrációját.

 

A Sandimmun Neoral kapszula egyidejűbevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Sandimmun Neoralalkalmazása idején kerülje a káliumban gazdag ételeket (pl. szárított gyümölcsés zöldség, mogyoró és különféle magvak, édes burgonya, szárított gomba,általában a sópótló szerek, stb.). Kérjen tájékoztatást kezelőorvosától akáliumban szegény étrendről. Törekedjen a napi 2 litert meghaladófolyadékbevitelre, kerülje a szomjazást. Ne fogyasszon grapefruit levetSandimmun Neoral bevételével egyidőben.

 

Fontos információk

A Sandimmun Neoral szedéseidején Ön fogékonyabb a fertőzésekre, ezért azonnal értesítse orvosát, ha lázaslesz, ha torokgyulladást, megfázást, náthát vagy a bőrén keléseket észlel,illetve ha a közérzete rosszabbá válik. A gondos higiéné éppen ezért a kezelésalatt lényeges; különösen ügyeljen fogaira és ínyére.

A fogínygyulladás súlyosságaa fogak állapotától függ, és a kellően gyakori és alapos fogmosás, különöstekintettel a fogak tövére, segíthet ennek a komplikációnak a megelőzésében. Hamégis jelentkezik, akkor célszerű, ha a fogorvos és a kezelőorvos megbeszéli alehetséges teendőket.

 

A többi immunrendszerműködését gátló (immunszupresszív) szerhez hasonlóan a hosszú ideig nagydózisban Sandimmun Neoral -t szedők között a rosszindulatú daganatok(elsősorban a bőr és a nyirokrendszer esetében) kialakulásának kockázatanagyobb, mint azoknál, akik nem szednek a védekező rendszerükre hatógyógyszereket. Ezért fontos, hogy a gyógyszer szedése alatt azonnal jelezzeorvosának, ha csomót találna testén, ill. új anyajegyet, vagy a régimegváltozását észleli a bőrén, vagy, ha közérzete rosszabbodna.

Kerülni kell a fokozott napfényt és az UVBbesugárzást, megfelelő ruházat viselésével, illetve magas faktorú fényvédő krémrendszeres használatával.

 

A Sandimmun Neoral csökkentheti aszervezetben a magnézium mennyiségét. Kezelőorvosa ezért magnéziumpótlást írhatelő, főképp közvetlenül az operációt (transzplantáció) követően.

 

Terhesség és szoptatás

Közölje kezelőorvosával, haÖn terhes vagy gyermekvállalást tervez - ennek elmulasztása az Ön és gyermekeegészségére egyaránt kockázatot jelenthet!

Más immunrendszer működésétgátló (immunszuppresszív) gyógyszer terhesség ideje alatti alkalmazásanövekedett kockázatot jelentett mind az anyának, mind a magzatnak.

A Sandimmun Neoral terhességben történő alkalmazásáravonatkozó tapasztalatok korlátozottak. Általában a Sandimmun Neoral nemszedhető a terhesség ideje alatt. Amennyiben a gyógyszer szedésére a terhességideje alatt szükség van, kezelőorvosa tájékoztatni fogja ennek előnyeiről éskockázatairól.

Sandimmun Neoral-t szedő nőknem szoptathatnak, mert a gyógyszer hatóanyaga bejut az anyatejbe.

 

Gyermekkorban

A Sandimmun Neoralgyermekkori alkalmazására vonatkozó tapasztalatok korlátozottak. Egy éves korfelett azonban a gyermekekben a szokásos Sandimmun Neoral adagok mellettkülönösebb problémák nem jelentkeztek. Számos tanulmány szerint a gyermekektesttömegre számítva nagyobb Sandimmun Neoral adagot igényeltek, illetvetoleráltak, mint a felnőttek.

 

Idős korban

ASandimmun Neoral idős kori adására vonatkozóan kevés adattal rendelkezünk, deaz ajánlott adagok mellett különösebb problémákról nem számoltak be. Aveseműködést különös gonddal kell ellenőrizni. 65 éves kor felett pikkelysömör,illetve atópiás dermatitisz kezelésére csak akkor kaphat Sandimmun Neoral‑t,ha betegsége súlyos.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Nincs adat arra vonatkozóan,hogy a Sandimmun Neoral befolyásolná ezen képességeket.

 

Fontos információk a Sandimmun Neoral kapszula egyesösszetevőiről

A Sandimmun Neoral lágy kapszula 11,8% etanolt(alkohol) tartalmaz, adagonként (transzplantációs indikációkban) akár 600mg-ot, ami 15,2 ml sörnek vagy 6,4 ml bornak felel meg.

Az alkohol ártalmas lehet alkoholizmus, epilepszia,agysérülés vagy –betegség esetén, terhesség és szoptatás ideje alatt, valamintgyermekkorban.

Ez a készítmény makrogol‑glicerin‑éter‑hidroxisztearátottartalmaz, ami gyomortáji kellemetlen érzést és ahasmenést okozhat.

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI A SANDIMMUN NEORALKAPSZULÁT?

 

A kezelés sikerességenagymértékben függ attól, hogy Ön milyen pontosan tartja be kezelőorvosának azadagolásra vonatkozó utasításait. Közvetlenül a transzplantáció után előszörintravénásan fog kapni Sandimmun-t, vagy szájon át Sandimmun Neoral-t. Eztkövetően Sandimmun Neoral-t fog kapni kapszula, vagy belsőleges oldatformájában.

 

Mennyit kell bevenni?

A Sandimmun Neoral adagolásaegyénre szabott, függ a testtömegtől és a szervezet készítményre valóválaszától. Orvosa ezek alapján határozza meg a kezelés elején az adagot,melyet időről időre megváltoztathat. Testtömegét időnként ellenőriznie kell,mert az adagolást szükséges lehet igazítani, ha nő vagy csökken a testsúly.

 

Szerv- és csontvelőátültetést követően a teljes napi adag általában a 2 mg/kg – 15 mg/kgközötti tartományban van, amelyet napi két részre kell elosztani. Általában magasabbadagokat közvetlenül a transzplantáció után alkalmaznak, alacsonyabb adagokatakkor alkalmaznak, ha az átültetett szerv vagy csontvelő már stabilizálódott. Akezelőorvos fogja beállítani az Ön számára megfelelő adagot a vérszint alapján.

 

Súlyos pikkelysömör és atópiás dermatitisz kezelésére a teljes napi adag általában a 2,5 mg/kg –5 mg/kg közötti tartományban van, amelyet napi két részre kell elosztani.

 

Súlyos reumatoid artritisz kezelésére a teljes napi adag általában a 3 mg/kg – 5mg/kg közötti tartományban van, amelyet napi két részre kell elosztani.

 

Nefrózis szindróma kezelésére a teljes napi adag általában a 2,5 mg/kg – 5 mg/kg közöttitartományban van felnőttek esetében és 2,5 mg/kg – 6 mg/kg közötti tartománybanvan gyermekek esetében, amelyet napi két részre kell elosztani.

 

Uveitiszkezelésére a teljes napi adag általában az 5 mg/kg – 7 mg/kg közöttitartományban van, amelyet napi két részre kell elosztani.

 

Pontosan kövesse a kezelőorvos utasításait, soha netérjen el tőlük, bármilyen jól érzi magát.

 

A vérvétel napján ne vegye be a reggeliadagot addig, amíg a vérvétel meg nem történt!

 

Ha előzőleg Sandimmun‑nal kezelték

A Sandimmun Neoral hatóanyagamegegyezik a korábban használt Sandimmun-éval. A különbség a gyomor-bélrendszerből történő felszívódásban van. A Sandimmun Neoral felszívódása kevésbéfügg az étkezési szokásoktól,felszívódása és vérbeni koncentrációja egyenletesebb, így kisebbek az egyes betegek közötti egyéni eltérések.

A ciklosporin felszívódásbeli különbsége következtébena kezelőorvos a Sandimmun‑ról Sandimmun Neoral‑ra való átállásutáni rövid időszakban valószínűleg gondosan meg fogja vizsgálni, hogymeggyőződhessen arról, hogy Ön a megfelelő adagot kapja. Amennyiben akezelőorvos Önt átállítja Sandimmun‑ról Sandimmun Neoral‑ra, nemlehet visszaállni a Sandimmun‑kezelésre, hacsak a kezelőorvos nem mondja.

 

Sandimmun‑ról Sandimmun Neoral‑kezelésretörténő átálláskor bizonyos mellékhatások felléphetnek. Tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha mellékhatásokat észlel, mivel ebben azesetben az adag csökkentésére lehet szükség. Az adagot csak a kezelőorvosutasítására szabad csökkenteni.

 

Mikor és hogyan kell a Sandimmun Neoral kapszulát bevenni?

Fontos, hogy a Sandimmun Neoral adagjátminden nap azonos időben vegye be, különösen akkor, ha Ön transzplantált beteg.A napi adagot mindig két részre elosztva (12 óránként) kell bevenni.

 

       A kapszulát csak közvetlenül abevétel előtt bontsa ki az alufóliás buborékcsomagolásból, mivel egyébkéntkiszáradhat és veszíthet hatékonyságából!

       A kibontáskor érezhető szagjellegzetes, nem jelenti a gyógyszer károsodását!

       A kapszulát egészben kelllenyelni! Nem szabad szétszedni vagy összerágni!

       Bármilyen folyadékkal be lehetvenni, kivéve a grépfrút levet.

       A Sandimmun Neoral lágy kapszulanégyféle hatáserősségben kapható - 10, 25, 50 és 100 mg -, a megfelelő dózistezek kombinációjával számítja ki az orvos.

 

Mennyi ideig kell a Sandimmun Neoral kapszulát szedni?

Ha Ön szervátültetésenátesett (transzplantált) beteg, addig kell kapnia az immunszuppresszívkezelést, amíg az átültetett (transzplantált) szervet szervezete befogadta.

A többi betegségben orvosa 3hónapos Sandimmun Neoral‑kezelést rendelhet el, hogy felmérje, vajonkellő módon használ-e betegségének kezelésében. Amennyiben hatása megfelelő,hosszabb ideig kapja, ameddig betegsége azt szükségessé teszi, illetvenincsenek súlyos mellékhatásai.

Bizonyos esetekben aSandimmun Neoral‑kezelést orvosa más (az Ön számára a legmegfelelőbb)kezelésre cserélheti.

 

Ha elfelejtette bevenni aSandimmun Neoral kapszulát

Ha elfelejtett bevenni egyadagot, azonnal pótolja, hacsak a következő bevétel ideje nincs 4 órán belül!

 

Ha az előírtnál többSandummun Neoral kapszulát vett be (túladagolás)

Soha ne vegyen be többet vagy kevesebbetaz előírt mennyiségnél! Ha soknak vagy kevésnek gondolja az alkalmazott adagot,konzultáljon az orvosával. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha véletlenül azelőírtnál nagyobb adagot vett be, vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségiosztályára, mivel lehetséges, hogy állapota orvosi felügyeletet igényel.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Sandimmun Neoral kapszulaszedését

A Sandimmun Neoral‑kezelés abbahagyásakormegnőhet az átültetett szerv kilökődésének kockázata. A Sandimmun Neoral‑kezeléstabbahagyni csak a kezelőorvos utasítására szabad!

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így aSandimmun Neoral is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

A gyógyszer adagját a kezelőorvoshatározza meg. Túl nagy adag károsíthatja a vesét. Ezért rendszeres vérvételreés kórházi kivizsgálásra kell járnia, főképpen a transzplantációt követően.

 

Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 betegetérinthet): vesepanaszok, magas vérnyomás, fejfájás, remegés, megemelkedettvérzsírszint (pl. koleszterin).

 

Gyakori mellékhatások (100 beteg közül 1‑10 betegetérinthet): zsibbadás vagy bizsergés, étvágytalanság, hányinger, hányás,gyomorfájás, hasmenés, fogíny duzzanat, magas húgysavszint vagy káliumszint avérben, alacsony magnéziumszint a vérben, izomfájdalom vagy görcs, fokozottszőrnövekedés, levertség.

 

Nem gyakori mellékhatások (1000 beteg közül 1‑10 betegetérinthet): görcsrohamok, tudatzavar, zavartság, álmatlanság, csökkentreakciókészség, nyugtalanság, látászavar, vakság, kóma, részleges bénulás,koordinációs zavar, a vérkép megváltozása (pl. vérszegénység), allergiásbőrkiütés, vízvisszatartás, ami duzzanatot és testsúlygyarapodást okoz.

 

Ritka mellékhatások (10 000 beteg közül 1‑10 beteget érinthet):az izomműködést szabályozó idegekkel kapcsolatos zavarok, hasnyálmirigygyulladás, magas vércukorszint, izomgyengeség, izomsorvadás, a vörösvértestekpusztulása, ami a vesepanaszokkal állhat összefüggésben, a menstruációs cikluszavara, enyhe mellduzzanat férfiakban és nőkben.

 

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül kevesebb mint1 beteget érinthet): a szem hátulsó részének duzzanata, ami amegnövekedett koponyaűri nyomással lehet összefüggésben (jóindulatúintrakraniális hipertenzió), látási zavarok.

 

Mint az immunrendszert gyengítő egyéb gyógyszerek, ígya ciklosporin is befolyásolhatja a szervezet fertőzésekkel szembenivédekezőképességét (növeli a vírusos,bakteriális, gombás, parazita fertőzések kialakulásának kockázatát), valamint a daganatos vagy egyéb -elsősorban a bőrt érintő - rosszindulatú betegségek fellépésének kockázatátnöveli. Ha látászavart, koordinációs zavart, ügyetlenséget, emlékezetkiesést,izomgyengeséget tapasztal, illetve ha a beszéd vagy a beszédértés nehézkesséválik – azok a progresszív multifokális leukoenkefalopátia nevű agyi fertőzéstünetei lehetnek.

 

Tájékoztassa orvosát, ha ezek közül bármelyiket észlelné.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       Hogyan kell a Sandimmun Neoral KAPSZULÁt tárolni?

 

Legfeljebb 25°C-on, azeredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozonfeltüntetett lejárati idő (EXP.:) után ne szedje aSandimmun Neoral‑t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjáravonatkozik.

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Sandimmun Neoral kapszula

-               Akészítmény hatóanyaga: 10 mg,25 mg, 50 mg, illetve 100 mg ciklosporin lágy zselatin kapszulánként.

-                Egyébösszetevők:

10 mg/50 mg

DL-α-tokoferol,vízmentes etanol, propilénglikol, kukoricaolaj mono-, di- és trigliceridek,makrogol-glicerin-éter-hidroxisztearát, titán-dioxid (E 171), glicerin,zselatin, „Carminic acid” (E 120), alumínium-klorid, nátrium-hidroxid,hipromellóz.

25 mg/100 mg

DL-α-tokoferol, vízmentes etanol, propilénglikol,kukoricaolaj mono-, di- és trigliceridek,makrogol-glicerin-éter-hidroxisztearát, fekete vas-oxid (E 172), titán-dioxid (E171), glicerin, zselatin, „Carminic acid” (E 120), alumínium-klorid,nátrium-hidroxid, hipromellóz.

 

Milyen a Sandimmun Neoral készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás

-                10 mg lágy kapszula: tiszta, sárga vagy enyhén sárga, illetve barnássárgavagy enyhén barnássárga oldat, sárgásfehér, ovális, lágy zselatin kapszulábatöltve. A kapszulán piros „NVR 10 mg”, jelölés található.

-                25 mg lágy kapszula: tiszta, halványsárga vagy halvány barnássárga színűolajos oldat, ovális alakú, kékesszürke színű, piros „NVR 25 mg” kódjelzésselellátott lágy zselatin kapszulába töltve.

-                50 mg lágy kapszula: tiszta, halványsárga vagy halvány barnássárga színűolajos oldat, ovális alakú, sárgás-fehér színű, piros „NVR 50 mg” kódjelzésselellátott lágy zselatin kapszulába töltve.

-                100 mg lágy kapszula: tiszta, halványsárga vagy halvány barnássárga színűolajos oldat, ovális alakú, kékesszürke színű, piros „NVR 100 mg” kódjelzésselellátott lágy zselatin kapszulába töltve.

 

Csomagolás:

60db 10 mg-os lágy zselatin kapszula PA/Al/PVC/Al buborékfóliában és dobozban.

50db 25 mg-os lágy zselatin kapszula PA/Al/PVC/Al buborékfóliában és dobozban.

50db 50 mg-os lágy zselatin kapszula PA/Al/PVC/Al buborékfóliában és dobozban.

50db 100 mg-os lágy zselatin kapszula PA/Al/PVC/Al buborékfóliában és dobozban.

 

 

Ha hosszabb utazásra készül,bizonyosodjon meg arról, hogy rendelkezik-e elegendő mennyiségű SandimmunNeoral-lal (beszélje meg kezelőorvosával!). A gyógyszert nem éri károsodás, hahűvös és száraz helyen tudja tartani a kézitáskájában.

A biztonság kedvéért mindiglegyen Önnél egy tartalék vény Sandimmun Neoral kiváltásához, és külföldi útesetén az indulás előtt bizonyosodjon meg arról, hogy az úti céljául választottországban kapható-e a Sandimmun Neoral.

 

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja

Novartis Hungária Kft. (Pharma részlege), 1114 Budapest,Bartók Béla út 43-47.

 

Gyártó

Novartis Hungária Kft., 1114 Budapest, Bartók Béla út43-47.

 

 

OGYI-T-4200/02                      (SandimmunNeoral 10 mg lágy kapszula) 60 db

OGYI-T-4200/03                      (SandimmunNeoral 25 mg lágy kapszula) 50 db

OGYI-T-4200/04                      (SandimmunNeoral 50 mg lágy kapszula) 50 db

OGYI-T-4200/05                      (SandimmunNeoral 100 mg lágy kapszula) 50 db

 

 

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2010. 02. 18.


Fontosabb nevek éstelefonszámok

 

 

                                                                       Név                                        Telefonszám

Főorvos                                               ………………………..           ………………………….

Kezelőorvos                             ………………………..           ………………………….

Kórház                                    ………………………..           ………………………….

Osztály                                    ………………………..           ………………………….

Főnővér                                               ………………………..           ………………………….

Transzplantációs központ          ………………………..           ………………………….

Egyebek                                              ………………………..           ………………………….

                                                           ………………………..           ………………………….


Az Ön étrendje:

 

Kalória:            ………………………………………………………………………………….

Folyadék:          ………………………………………………………………………………….

Nátrium:           ………………………………………………………………………………….

Kálium: ………………………………………………………………………………….

Fehérje:            ………………………………………………………………………………….

Foszfor:            ………………………………………………………………………………….

Kalcium:           ………………………………………………………………………………….

Egyéb              ………………………………………………………………………………….

                        ………………………………………………………………………………….

                        ………………………………………………………………………………….

                        ………………………………………………………………………………


A gyógyszerek szedésirendje

 

 

A gyógyszer neve                                           Hatása                                    Adagolás

………………………………                    ……………………………                       ………………………

………………………………                    ……………………………                       ………………………

………………………………                    ……………………………                       ………………………

………………………………                    ……………………………                       ………………………

………………………………                    ……………………………                       ………………………

………………………………                    ……………………………                       ………………………

………………………………                    ……………………………                       ………………………

………………………………                    ……………………………                       ………………………


 

Dátum

 

Vizelet

 

Vérnyomás

Testsúly

Dátum

Vizelet

Vérnyomás

Testsúly

…………..

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………..

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………..

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………..

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………..

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………..

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………..

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………..

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………..

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………..

…………

…………

…………

…………

…………

…………

…………

 

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!