INDAPAGAMMA 1,5MG RETARD TABLETTA 30X

betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Indapagamma  1,5 mg retard tabletta

indapamid

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesenaz alábbi betegtájékoztatót.

·               Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·               További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

·               Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

·               Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer az Indapagamma  és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók az Indapagamma  szedése előtt

3.       Hogyan kell szedniaz Indapagammát?

4.       Lehetségesmellékhatások

5        Hogyan kell az Indapagammáttárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚGYÓGYSZER AZ INDAPAGAMMA  ÉS MILYEN BETEGSÉGEK

          ESETÉNALKALMAZHATÓ?

 

Az Indapagamma  1,5 mgretard tabletta a szulfonamid típusú diuretikumok (vízhajtók) csoportjábatartozik, mely fokozza a veseműködést, és ezáltal növeli a vizeletmennyiségét.

 

A készítményt magasvérnyomásbetegség (esszenciális hipertónia) kezelésére használják.

 

 

2.       TUDNIVALÓK AZ INDAPAGAMMA  ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne szedje az Indapagammát:

·               ha allergiás(túlérzékeny) az indapamidra vagy a készítmény egyéb összetevőjére;

·               ha allergiás (túlérzékeny)egyéb, az indapamiddal azonos gyógyszerosztályba tartozó, úgynevezettszulfonamid származékokra, mint pl. a trimetoprim vagy a ko-trimoxazol.

·               ha súlyos májbetegségben, vagyhepatikus enkefalopátiában (agyi és idegi károsodással járó betegség,ami májbetegség szövődményeként léphet fel) szenved

·               ha súlyos vesebetegségbenszenved

·               ha orvosa azt mondtaÖnnek, hogy a vérében alacsony akáliumszint

 

Az Indapagamma fokozottelővigyázatossággal alkalmazható:

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszerttájékoztassa orvosát, ha az alábbi állapotok bármelyikében szenved vagyszenvedett:

 

·              szívbetegség,szívelégtelenség, szívritmus zavarok

·              cukorbetegség (kérjük,rendszeresen ellenőrizze vércukrát)

·              köszvény

·              veseproblémák

·              májproblémák

 

Az indapamid befolyásolja a vér kálium és nátrium szintjeit. A kezeléselőtt és alatt orvosa a vér kálium és nátrium tartalmának ellenőrzéseérdekében vérvizsgálatokat írhat elő az Ön számára.

Ez különösen fontos azoknál a betegeknél, akiknél nagy a kockázata azelektrolit zavarok kialakulásának (ilyenek pl. az idős betegek, olyanok,akik számos más gyógyszert szednek vagy az alultáplált betegek).

 

Az Indapagamma fokozhatja bőrének napfényérzékenységét. Tájékoztassa orvosát, ha ez Önnél bekövetkezik, mivelelőfordulhat, hogy orvosa a kezelés leállítása mellett dönt. Amennyibenorvosa a kezelés folytatása vagy újraindítása mellett dönt, a napnak kitettbőrterületek védelme javasolt, illetve kerülendő a mesterséges UVsugárzás alkalmazása (pl. szolárium).

 

Közölje orvosával, amennyiben mellékpajzsmirigy vizsgálat elvégzéséttervezik Önnél, mivel orvosa a vizsgálat elvégzése előtt felfüggesztheti akészítmény alkalmazását.

 

Az Indapagamma  alkalmazása doppingtesztekelvégzésekor pozitív eredményt adhat.

AzIndapagamma doppingszerként való alkalmazása az egészségre ártalmas lehet.

 

Ha úgy gondolja, hogy a fentiállapotok bármelyike fennáll Önnél, vagy ha a gyógyszer szedésével kapcsolatbankérdése vagy kétsége lenne, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

 

A kezelés ideje alattszedett egyéb gyógyszerek:

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Az Indapagamma  hatása megváltozhat vagy mellékhatások alakulhatnakki, ha Ön egyidejűleg az alábbi gyógyszerek valamelyikét is szedi.Tájékoztassa orvosát, ha az alábbiak bármelyikét szedi:

 • lítium (depresszió kezelésére szolgáló gyógyszer): az Indapagammát ne szedje együtt lítiummal, a lítium-vérszint emelkedésének kockázata miatt, kivéve, ha orvosa feltétlenül szükségesnek tartja.
 • kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol, dofetilid vagy ibutilid (szívritmuszavarok kezelésére használt gyógyszerek)
 • skizofrénia kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint pl. a klorpromazin, tioridazin, amiszulprid vagy haloperidol
 • metformin (cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer)
 • baklofén (izomgörcs kezelésére szolgáló gyógyszer)
 • ciklosporin és takrolimusz (autoimmun betegségek kezelésére vagy szervátültetés után a szervezet védekező rendszerének elnyomására szolgáló gyógyszerek)
 • injekció formájában adott eritromicin, pentamidin, moxifloxacin, sparfloxacin, továbbá injekció formájában adott amfotericin B (fertőzések kezelésére használt gyógyszerek);
 • mizolasztin (allergiás betegségek kezelésére használt gyógyszer);
 • bepridil (angina, azaz szívtáji szorító fájdalom kezelésére szolgáló gyógyszer);
 • cizaprid és difemanil (gyomor-bélrendszeri betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek)
 • halofantrin (malária kezelésére használt gyógyszer)
 • injekcióban adott vinkamin (ezt a gyógyszert az agyi vérkeringési zavarok kezelésére használják).
 • szteroidok (pl. prednizolon, hidrokortizon vagy fludrokortizon) olyan különböző állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint a súlyos asztma, és a sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz)
 • stimuláló hatású hashajtók (pl. szenna)
 • gyulladás és fájdalom kezelésére szolgáló nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok, pl. ibuprofén, diklofenák és indometacin) továbbá az úgynevezett ciklooxigenáz-2 (COX-2) gátlók ( mint pl. celekoxib, etorikoxib)
 • nagy adagban (3 g vagy több egy napon) alkalmazott aszpirin
 • magasvérnyomás és szívelégtelenség kezelésére szolgáló angiotenzin-konvertáló-enzim (ACE)-gátlók (pl. kaptopril, enalapril, perindopril)
 • bizonyos, a szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. digoxin, digitoxin)
 • egyes kálium-visszatartó diuretikumok (vízhajtók), mint pl. amilorid, spironolakton, triamteren
 • bizonyos vízhajtók, amelyek a vér káliumtartalmának csökkenését idézhetik elő Önnél, mint pl. bendroflumetiazid, furoszemid, piretanid, bumetanid és xipamid
 • egyes antidepresszánsok (pl. imipramin), neuroleptikumok (elmebetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek) 
 • egyes jódtartalmú gyógyszerek (bizonyos betegségek diagnózisának felállításához használt készítmények)
 • tetrakozaktid (bizonyos betegségek megállapításához és gyomor-bélrendszeri problémák kezelésére szolgáló készítmény)
 • kalciumtartalmú gyógyszerek

 

Az Indapagamma egyidejűalkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Sem az ételek semaz italok nem befolyásolják gyógyszerének hatását. A tabletták bevehetőkétkezés alatt vagy után, vagy akár éhgyomorra .

 

Terhesség és szoptatás

Mielőttbármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

Terhes nők esetében kerülni kell a vízhajtók(diuretikumok) alkalmazását.

 

A szoptatás nem javasolható, mert az indapamidkiválasztódik az anyatejbe.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Indapagamma  csökkenti a vérnyomást és ebbőladódóan bizonytalanságot, szédülést idézhet elő, különösen a kezeléskezdetekor vagy akkor, amikor a vérnyomás csökkentésére vagy beállítására egymásik gyógyszerrel egészítik ki a kezelését. Ha ilyen tüneteket tapasztal, nevezessen gépjárművet, és ne kezeljen nehézgépeket.

 

Fontos információk az Indapagamma egyes összetevőiről

Ez a gyógyszer tejcukrot(laktózt) tartalmaz. Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokraérzékeny, keresse fel orvosát mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELLSZEDNI AZ INDAPAGAMMÁT?

 

Az Indapagammát mindig azorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos azadagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Adagolás: A készítmény szokásos adagja naponta 1tabletta, amit ajánlott reggel bevenni. A tablettát egypohár vízzel, lehetőleg reggel vegye be. A tablettát egészben nyelje le,elegendő mennyiségű vízzel.  Ne törje vagy rágja össze a tablettát.

 

Vesekárosodásbanszenvedő betegek

Súlyos vesekárosodásban szenvedőbetegek nem szedhetik az Indapagammát (lásd a 2. pont “NE SZEDJE AINDAPAGAMMÁT” című fejezetet).

Az Indapagamma  csak normális vagyminimálisan csökkent veseműködés mellett fejti ki teljesen a hatását. Amennyibenbizonytalan, kérdezze meg ezzel kapcsolatban kezelőorvosát.

Májkárosodásbanszenvedő betegek

A súlyosmájkárosodásban szenvedő betegeknek tilos az Indapagammát szedni (lásd a2. pont “NE SZEDJE A INDAPAGAMMÁT” című fejezetet).

 

Időskorúbetegek

Az időskorúbetegek részesülhetnek Indapagamma kezelésben, de csak akkor, haveseműködésük normális vagy csak kis mértékben csökkent.

Gyermekek és serdülőkorúak

A Indapagamma alkalmazása gyermekek és serdülőkorúakesetében ezeknél a korcsoportoknál rendelkezésre álló korlátozott tapasztalatravaló tekintettel nem javasolt.

 

A kezelés időtartama:

A kezelésének időtartamát a kezelőorvoshatározza meg.

Ne változtassa meg az adagolást, amennyiben nem megfelelőnektalálja az Indapagamma hatását! Ilyen esetben forduljon kezelőorvosához.

 

Ha az előírtnál több Indapagammátvett be

Ha véletlenül azelőírtnál több Indapagammát vett be, azonnal forduljon orvosáhoztanácsért. A túladagolás tünetei között szerepelhet a hányinger, hányás,alacsony vérnyomás (ami szédüléssel járhat együtt), görcsök, szédülés,aluszékonyság, zavartság, fokozott vagy csökkent vizelettermelés.

 

Ha elfelejtette bevenni azIndapagammát:

Ha elfelejtbevenni egy tablettát, vegye be amint eszébe jut. Ne vegyen be kétszeres adagota kihagyott tabletta pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja az Indapagamma szedését.

A magas vérnyomáskezelését általában az egész életen keresztül folytatni kell. Ne hagyja abba agyógyszer szedését az orvosával történt előzetes egyeztetés nélkül.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így azIndapagamma is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A következő mellékhatások jelentkezhetnek:

 

Gyakori (100beteg közül 1–10-et érint):

·     Allergiás reakciók(főként azoknál, akiknél egyébként is előfordulnak allergiás reakciókvagy asztmás rohamok) amelyek lapos elszineződött foltokkal (makulák) és kisdomború göböcskékkel (papulák) együtt járó bőrkiütést idéznek elő.

 

Nem gyakori (1000beteg közül 1–10-et érint):

·   Hányás

·   Allergiás reakciók(főként azoknál, akiknél egyébként is előfordulnak allergiás reakciókvagy asztmás rohamok), amelyek a bőrön lilás pontokat vagy foltokatidéznek elő.

 

Ritka (10000 beteg közül 1–10-et érint):

·        Szédülés (vertigo)

·        Kimerültség

·        Fejfájás

·        Zsibbadás (paresztézia)

·        Hányinger (émelygés)

·        Székrekedés (ritkabélmozgások; kemény, száraz széklet)

·        Szájszárazság

 

Nagyon ritka (kevesebbbeteget érint, mint 10 000 közül 1-et):

·        A vérlemezkék számánakcsökkenése, ami fokozza a vérzések és véraláfutások előfordulásánakkockázatát

·        A fehérvérsejtekszámának csökkenése, amely súlyos fokú is lehet (agranulocitózis) éselősegíti a fertőzések kialakulását

·        Bizonyos vérsejtekszámának csökkenése (hemolítikus anémia); aplasztikus anémia (a csontvelőcsökkent működése) ami gyengeséget, véraláfutásokat okoz, vagy fokozza afertőzések lehetőségét

·        Hasnyálmirigygyulladás, amely súlyos hasi és hátfájdalmat okoz (pankreatitisz)

·        Rendszertelen szívverés

·        Alacsony vérnyomás,amely szédüléssel járhat együtt

·        Veseproblémák

·        Májproblémák(vérvizsgálatokkal kimutatva)

·        A kalcium szintjénekemelkedése a vérében.

·        Súlyos allergiásreakciók (angioödéma, főként azoknál a betegeknél, akiknél egyébként iselőfordulnak allergiás reakciók vagy asztmás rohamok) az arc, az ajkak, anyelv a torok, illetve a légutak duzzanatával és csalánkiütéssel. A torok,illetve a légutak duzzanata légzési, valamint nyelési nehézséget eredményezhet.Ha ez előfordul, azonnal forduljon orvoshoz.

·        Súlyos, allergiásreakciók influenzaszerű tünetekkel, a bőr, a száj, a szemek és a nemiszervek hólyagosodásával (toxikus epidermális nekrolízis vagy Stevens-Johnsonszindróma). Amennyiben ezek előfordulnak, azonnal lépjen kapcsolatbaorvosával.

 

 A következőmellékhatások szintén előfordulhatnak. A rendelkezésre álló adatok alapjánazonban nem lehet meghatározni milyen gyakorisággal következnek be:

·        Az Indapagamma az Ön vérébena nátrium‑ és káliumtartalom csökkenését idézheti elő. Orvosa ezeketaz értékeket vérvizsgálatok útján ellenőrizheti (lásd a fenti “ AzIndapagamma fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” című fejezetet).

·        Az Indapagamma az Ön vértérfogatánakcsökkenését is előidézheti (hipovolémia) vízvesztéssel és a vérnyomásfelálláskor történő leesésével (ortosztatikus hipotenzió) együtt.

·        Az Indapagamma  aklorid ionok mennyiségét is csökkentheti a vérében, ami metabolikusalkalózishoz (a vér alacsony savszintje) vezethet.

·        Az Indapagammamegemelheti a vércukorszintjét.

·        Ha Önnek meglévőmájproblémái vannak, az Indapagamma szedése hepatikus enkefalopátianevű állapot (májbetegség szövődményeként kialakuló agy- ésidegkárosodás) kialakulásához vezethet.

·        Ha Ön az “akutdisszeminált lúpusz eritematózusz” (ritka, az egész testre kiterjedőgyulladásos betegség) betegségben szenved a Indapagamma szedése ronthatjaezt az állapotot.

·        Az Indapagamma abőrt érzékenyebbé teheti az UV sugárzással szemben (lásd a fenti “ AIndapagamma fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” címűfejezetben).

·        Az Indapagammanövelheti vérének húgysav tartalmát és ezzel köszvényes rohamokat válthat ki (az ízületekfájdalmas duzzanata és vörössége, leggyakrabban a nagy lábujjérintett).

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL AZ INDAPAGAMMÁTTÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetettlejárati idő után ne szedje a gyógyszert.

A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjáravonatkozik

 

Ez a gyógyszer nemigényel különleges tárolást.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy aháztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz az Indapagamma:

 

-         A készítmény hatóanyagaaz indapamid.

Minden egyes retard tabletta 1,5 mg indapamidot tartalmaz.

 

-         Egyébösszetevő(k):

Laktóz-monohidrát,hidegen duzzadó kukoricakeményítő, hipromellóz (([K100MCR] (75000-140000 mPa.s)), illetve (6 cps), vízmentes kolloid szilícium-dioxid,magnézium-sztearát (Ph. Eur.) (növényi), makrogol 6000, titán-dioxid (E171).

 

Milyen az Indapagammakülleme és mit tartalmaz a csomagolás:

 

Fehér vagy csaknemfehér, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta.

PVC/aluminium buborékcsomagolások

10, 20, 30, 50,60, 90, 100 db retard tablettával.

 

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

Wörwag Pharma GmbH& Co KG

Calwer Str. 7.,71034 Böblingen

Németország

 

Gyártó:

GE PharmaceuticalsLtd.

Industrial zone,“Chekanitza-South” area, 2140 Botevgrad

Bulgária

 

OGYI-T-21920/01                 10x
OGYI-T-21920/02                 20x
OGYI-T-21920/03                 30x
OGYI-T-21920/04                 50x
OGYI-T-21920/05                 60x
OGYI-T-21920/06                 90x
OGYI-T-21920/07                 100x

 

Ezt a gyógyszert azEurópai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Németország                Indapagamma 1,5 mg Retardtabletten

Bulgária                       Индапагамма1,5 mgтаблетки судълженоосвобождаване                                                            Indapagamma1,5 mg retard tabletta

Csehország                  Indapagamma 1,5 mg tablety s prodlouženýmuvolňováním

Magyarország              Indapagamma 1,5 mg retard tabletta

Litvánia                       Indapagamma 1,5 mg pailginto atpalaidavimotabletės

Lengyelország              Indapagamma tabletka o przedłużonymuwalnianiu

Románia                      Indapagamma 1,5 mg comprimate cu eliberare prelungita

Szlovákia                     Indapagamma 1,5 mg tablety s predĺženýmuvoľňovaním

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2011.november 10.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!