ZYLLT 75MG FILMTABLETTA 30X

Betegtájékoztató

1.Milyen típusú gyógyszer a Zyllt és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Zyllt klopidogrélt tartalmaz és a vérlemezkék ellen ható gyógyszerekcsoportjába tartozik. A vérlemezkék a vérben található nagyon apró alakoselemek, melyek a véralvadáskor összetapadnak. A vérlemezke ellen hatógyógyszerek, az összetapadást megakadályozva, csökkentik a vérrögképződéslehetőségét (ezt a folyamatot trombózisnak nevezik).
A Zyllt-et felnőttek szedik alkalmazásának célja a vérrögképződés (trombusok)megakadályozása az elmeszesedett erekben (artériákban), ez a folyamat azaterotrombózis, mely aterotrombotikus eseményekhez vezethet (úgymint aszélütés, szívroham vagy halál).
Zyllt-et írtak fel Önnek a vérrögképződés megakadályozása, valamint a fenti súlyosesemények kockázatának csökkentése érdekében, mert:
- az artériák elmeszesedtek (az állapotot ateroszklerózisnak is nevezik),
- szívrohama, szélütése volt, vagy ún. perifériás artériás betegsége van, vagy
- súlyos mellkasi fájdalma volt, ami "instabil angina" vagy"miokardiális infarktus" (szívroham) néven ismert. Ezen állapotkezeléseként, orvosa beültethetett egy, az ér belsejét tágító érmerevítőt(sztent) az elzáródott vagy beszűkült artériába, hogy a megfelelő véráramlástvisszaállítsa. Kezelőorvosa acetilszalicilsavat is rendel (sok gyógyszertartalmazza ezt a vegyületet, amelyet fájdalom- és lázcsillapításra, valamint avérrögképződés megakadályozására is használnak).
- szívritmuszavara van, amelyet "pitvarfibrilláció"-nakneveznek, és nem szedhet "orális antikoaguláns" néven ismertgyógyszereket (K-vitamin-antagonisták), amelyek megelőzik az új vérrögökképződését, és megakadályozzák a már meglévők további növekedését. Orvosánaktájékoztatnia kell Önt, hogy ennek az állapotnak a kezelésében az "orálisantikoagulánsok" hatékonyabbak, mint az acetilszalicilsav vagy a Zyllt ésacetilszalicilsav kombináció. Orvosának a Zyllt-et és az acetilszalicilsavategyütt kell felírnia Önnek abban az esetben, ha nem szedhet
"orális antikoagulánsokat".
2. Tudnivalók a Zyllt szedése előtt
Ne szedje a Zyllt-et:
- ha allergiás a klopidogrélre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.
- ha olyan betegsége van, ami jelenleg vérzést okoz, mint pl. gyomorfekély vagykoponyaűri vérzés.
- ha súlyos májbetegsége van.
Ha úgy gondolja, hogy ezek közül bármelyik vonatkozik Önre, vagy ha bármilyenkétsége van, a Zyllt szedésének elkezdése előtt keresse fel kezelőorvosát.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Ha az alább felsorolt állapotok közül bármelyik vonatkozik Önre, akkor errőltájékoztatnia kell orvosát a Zyllt bevétele előtt:
- ha vérzés veszélye áll fenn:
- ami belső vérzés (pl. gyomorfekély) kockázatát jelentő kóros állapot
- olyan vérképzőszervi betegség, ami belső vérzést idézhet elő (vérzés aszervezet bármelyik szövetében, szervében vagy ízületében)
- friss, súlyos sérülés
- friss sebészeti beavatkozás (fogászati is)
- a következő 7 napban tervezett sebészeti beavatkozás (fogászati is)
- ha az elmúlt 7 napban az egyik agyi verőere elzáródott (vérkeringési zavarokozta szélütés)
- ha vese- vagy májbetegsége van
- ha a betegsége kezelésére alkalmazott bármelyik gyógyszerre allergiája vagyallergiás reakciója volt.
A Zyllt-kezelés alatt:
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnél sebészeti beavatkozást terveznek(beleértve a fogászatit is).
- Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha Önnél olyan tünetek jelentkeznének (ez azún. TTP vagy trombocitopéniás trombotikus purpura), mint a láz és abőrbevérzés, mely a bőr alatt apró, piros, tűhegynyi pontok formájában jelentkezik,megmagyarázhatatlan, különleges fáradtsággal, zavartsággal és a bőr vagy szemeksárgás elszíneződésével (sárgaság) együtt, vagy ezen tünetek nélkül is (lásd 4.pont "Lehetséges mellékhatások").
- Ha megvágja magát vagy megsérül, a szokásosnál kicsit hosszabb ideig tarthat,hogy a vérzés elálljon. Ez a gyógyszer hatásával függ össze, mert az gátolja avérrögök kialakulását. Kisebb vágások, sérülések esetén, pl. megvágja magátvalamivel, akár borotválkozás közben is, ennek nincs különösebb jelentősége.Ugyanakkor, ha vérzése miatt aggódik, azonnal keresse fel kezelőorvosát (lásd4. pont "Lehetséges mellékhatások").
- Kezelőorvosa vérvizsgálatot rendelhet el.
Gyermekek és serdülők
Ne adja ezt a gyógyszert gyermekeknek, mert nem hat.
Egyéb gyógyszerek és a Zyllt
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve avény nélkül kapható készítményeket is. Néhány egyéb gyógyszer befolyásolhatja aZyllt alkalmazását és fordítva.
Mindenképpen tájékoztatnia kell orvosát, ha az alábbi gyógyszereket alkalmazza:
- szájon át szedhető véralvadásgátlót (antikoagulánst) kap, vagyis olyangyógyszert, amely a vérrögképződést akadályozza,
- nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert szed, amit az izmok vagy ízületekfájdalmas és/vagy gyulladásos állapotainak kezelésére használnak,
- heparint, vagy bármely egyéb injekciós véralvadásgátló gyógyszert kap,
- gyomorpanaszainak kezelésére omeprazolt, ezomeprazolt vagy cimetidint szed,
- flukonazolt, vorikonazolt, ciprofloxacint vagy klóramfenikolt kap, ezeketbaktériumok okozta vagy gombás fertőzés kezelésére használják,
- fluoxetint, fluvoxamint vagy moklobemidet, a depresszió kezelésérehasználatos gyógyszert kap,
- karbamazepint vagy oxkarbazepint kap az epilepszia bizonyos formájának akezelésére,
- tiklopidint, a vérlemezkék összecsapódása ellen ható gyógyszert kap.
Ha súlyos mellkasi fájdalma volt (instabil angina vagy szívroham), a Zyllt-etacetilszalicilsavval együtt rendelik. Ezt a vegyületet több fájdalom-, éslázcsillapító gyógyszer is tartalmazza. Alkalmankénti acetilszalicilsavbevétele (ha 24 óra alatt nem több mint 1000 mg) általában nem okoz gondot, dea más okból történő, tartós szedését meg kell beszélni a kezelőorvosával.
Terhesség és szoptatás
Terhesség alatt lehetőleg ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
Ha Ön terhes vagy fennáll a terhesség gyanúja, a Zyllt szedésének megkezdéseelőtt tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét. Amennyiben a Zyllt szedésesorán terhes lesz, azonnal keresse fel orvosát, mivel terhesség alatt nemajánlott a Zyllt-et szedni.
A készítmény alkalmazása alatt a szoptatás nem javasolt.
Ha Ön szoptató anya, vagy szoptatni szeretne, beszéljen kezelőorvosával,mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre A Zyllt valószínűleg nem befolyásolja a gépjárművezetéshezvagy a gépekkel történő munkavégzéshez szükséges képességeket.
A Zyllt laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokraérzékeny pl. a laktózra (tejcukorra), beszélje meg kezelőorvosával, mielőttelkezdené szedni ezt a gyógyszert.
A Zyllt hidrogénezett ricinusolajat is tartalmaz
Ez gyomorpanaszokat és hasmenést okozhat.
3. Hogyan kell szedni a Zyllt-et?
Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha súlyos mellkasi fájdalma volt (instabil angina vagy szívroham), kezelőorvosakezdő adagként egyszeri 300 mg Zyllt adagot (4 darab 75 mg-os tabletta)rendelhet. Ezt követően a javasolt adag egy 75 mg-os Zyllt tabletta napontaegyszer, amelyet szájon át, étkezés közben vagy attól függetlenül, minden napugyanabban az időpontban kell bevenni.
A Zyllt-et a kezelőorvosa által előírt ideig kell szednie.
Ha az előírtnál több Zyllt-et vett be
Keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórházi sürgősségi osztályt, amegnövekedett vérzési kockázat miatt.
Ha elfelejtette bevenni a Zyllt-et
Ha elfelejtette bevenni a Zyllt-et, de eszébe jutott a szokásos bevételiidőponttól számított 12 órán belül, akkor rögtön vegye be gyógyszerét. Ezután akövetkező tabletta bevétele a másnapi szokásos időpontban történjen.
Ha több mint 12 óra telt el, akkor egyszerűen a következő szokásos időpontbanvegyen be egy egyszeri adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyotttabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Zyllt szedését
A kezelést nem szabad megszakítani, csak akkor, ha az orvosa mondja Önnek. Akezelés megszakítása előtt keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha:
- láz, fertőzés tünetei vagy nagyfokú fáradtság jelentkezik. Ezeknek ahátterében bizonyos vérsejtek számának ritkán előforduló csökkenése állhat.
- májműködés zavarára utaló tünetek jelentkeznek, mint például a bőr és/vagy aszem sárgás elszíneződése (sárgaság), akár együttjárnak a bőr alatt apró,piros, tűhegynyi pontokként megjelenő vérzéssel és/vagy zavartsággal, akár nem(lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések").
- Szájüregi duzzanat vagy bőrelváltozások, mint például kiütések, viszketés,hólyagos bőrelváltozások. Ezek allergiás reakciók tünetei lehetnek.
A Zyllt szedése során jelentkező leggyakoribb mellékhatás a vérzés.
A vérzés jelentkezhet gyomor vagy bélvérzés, bőrvérzés, vérömleny (szokatlanvérzés vagy bőr alatti véraláfutás), orrvérzés, vérvizelés formájában. Néhányesetben a szem bevérzését, koponyaűri vérzést, tüdő-, vagy ízületi vérzéstjelentettek.
Ha azt tapasztalja, hogy a Zyllt szedése közben hosszabb ideig tart a vérzés
Ha megvágja magát vagy megsérül, a szokásosnál kicsit hosszabb ideig tarthat,hogy a vérzés elálljon.
Ez a gyógyszer hatásával függ össze, mert az gátolja a vérrögök kialakulását.Kisebb vágások, sérülések esetén, pl. megvágja magát valamivel, akárborotválkozás közben is, ennek nincs különösebb jelentősége. Ugyanakkor, havérzése miatt aggódik, azonnal keresse fel kezelőorvosát (lásd 2. pont"Figyelmeztetések és óvintézkedések").
Az egyéb mellékhatások közé tartoznak:
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
Hasmenés, hasi fájdalom, emésztési zavar vagy gyomorégés.
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
Fejfájás, gyomorfekély, hányás, hányinger, székrekedés, fokozott gázképződés agyomorban és a belekben, bőrkiütés, viszketés, szédülés, bizsergés észsibbadás-érzés.
Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet): Forgó jellegűszédülés
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
Sárgaság, erős hasi fájdalom hátfájással, vagy anélkül, láz, esetenkéntköhögéssel járó nehézlégzés, testszerte jelentkező allergiás reakciók (például,általános melegség érzés, hirtelen kialakuló, akár ájuláshoz is vezető rosszközérzettel), szájüregi duzzanat, hólyagos bőrelváltozások, túlérzékenységireakció a bőrön, szájnyálkahártya gyulladás (sztomatitisz), vérnyomáscsökkenés,zavartság, hallucinációk, ízületi fájdalom, izomfájdalom, az ízérzésmegváltozása.
Emellett kezelőorvosa eltéréseket észlelhet a vér és vizeletvizsgálatieredményeiben.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a Zyllt-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után neszedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
A nedvességtől és a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásbantárolandó. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartásihulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használtgyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Zyllt
- A készítmény hatóanyaga a klopidogrél. Minden filmtabletta 75 mg klopidogrélttartalmaz (hidrogén-szulfát formájában).
- Egyéb összetevők: vízmentes laktóz (lásd 2. pont "A Zyllt laktózttartalmaz"), mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó kukoricakeményítő,makrogol 6000, hidrogénezett ricinusolaj (lásd 2. pont "A Zyllthidrogénezett ricinusolajat is tartalmaz") a tabletta magban; valaminthipromellóz (E464), titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172), talkum éspropilénglikol a filmbevonatban.
Milyen a Zyllt külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A filmtabletta rózsaszínű, kerek és enyhén domború felületű.
7, 14, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90 és 100 filmtabletta buborékcsomagolásban ésdobozban. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!