SANDOSTATIN LAR 10MG POR ÉS OLD ET F+1TŰ

Betegtájékoztató:Információk a beteg számára

Sandostatin LAR10 mg por és oldószer szuszpenziósinjekcióhoz

Sandostatin LAR 20 mgpor és oldószer szuszpenziós injekcióhoz

Sandostatin LAR 30 mgpor és oldószer szuszpenziós injekcióhoz

oktreotid

Mielőttelkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra akésőbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy agondozását végző egészségügyi szakemberhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha abetegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-                Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa errőlkezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. Lásd 4. pont.

A betegtájékoztató tartalma:

1.         Milyentípusú gyógyszer a Sandostatin LAR és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.         Tudnivalóka Sandostatin LAR alkalmazása előtt

3.         Hogyankell alkalmazni a Sandostatin LAR‑t?

4.         Lehetségesmellékhatások

5.         Hogyankell a Sandostatin LAR‑t tárolni?

6.         Acsomagolás tartalma és egyéb információk

1.         Milyen típusú gyógyszer a Sandostatin LAR és milyenbetegségek esetén alkalmazható?

A Sandostatin LAR egy, aszomatosztatinból származó szintetikus vegyület. A szomatosztatin normálisan ismegtalálható az emberi szervezetben, ahol gátolja bizonyos hormonok, mintpéldául a növekedési hormon felszabadulását. A Sandostatin LAR előnye aszomatosztatinnal szemben az, hogy erősebb és hatástartama hosszabb.

ASandostatin LAR‑t az alábbi esetekben alkalmazzák

·               akromegália kezelésére,

Az akromegália egy olyanbetegség, amelyben a szervezet túl sok növekedési hormont termel. A növekedésihormon szabályozza a szervezet szöveteinek, szerveinek és csontjainaknövekedését. A túl sok növekedési hormon hatására növekszik a csontok ésszövetek, főként a kezek és a lábfejek mérete. A Sandostatin LAR jelentősmértékben csökkenti az akromegália tüneteit, így a fejfájást, a túlzott mértékűverítékezést, a kezek és a lábfejek zsibbadását, a fáradtságot és az ízületifájdalmakat. A legtöbb esetben a növekedési hormon fokozott termelődését azagyalapi mirigyben lévő daganat okozza (agyalapi mirigy adenóma). ASandostatin LAR‑kezelés csökkentheti az adenóma méretét.

ASandostatin LAR‑t az akromegáliában szenvedő emberek kezelésérealkalmazzák:

-                amikor az akromegália kezelésére más típusú megoldás (sebészi,sugárkezelés) a beteg számára nem megfelelő vagy hatástalan volt,

-                a radioterápiát követően, annak az átmeneti időszaknak az idejére, amíga sugárkezelés hatása teljessé válik

·               a gyomorban, a belekben vagy a hasnyálmirigyben bizonyos hormonokés egyéb rokonvegyületeik túlzott termelődése okozta tünetek enyhítésére.

Bizonyos hormonok és egyébtermészetes rokonvegyületeik túlzott termelődését a gyomor, a belek vagy ahasnyálmirigy egyes ritka betegségei okozhatják. Ez felborítja a szervezettermészetes hormonális egyensúlyát, és különböző tüneteket okoz, példáulhőhullámot, hasmenést, alacsony vérnyomást, bőrkiütést és fogyást. ASandostatin LAR‑kezelés segít kontrollálni ezeket a tüneteket.

·               a bélben (pl. féregnyúlvány, vékonybél, vastagbél) találhatóneuroendokrin daganatok kezelésére.

A neuroendokrin daganatok olyanritka daganatok, amelyek a szervezet különböző területein találhatók. ASandostatin LAR‑t alkalmazzák még az ilyen daganatok növekedésénekszabályozására, ha azok a bélben (pl. féregnyúlvány, vékonybél, vastagbél)találhatók.

·               az agyalapi mirigy daganatok kezelésére, amelyek túl sokpajzsmirigyserkentő‑hormont (TSH) termelnek. A túl sokpajzsmirigyserkentő‑hormon (TSH) hipertireózishoz vezet.

A Sandostatin LAR‑t a túlsok pajzsmirigyserkentő‑hormont (TSH) termelő agyalapi mirigydaganatokban szenvedő betegek kezelésére használják:

-                amikor az egyéb kezelési módok (műtét vagy sugárterápia) nem megfelelőekvagy nem voltak eredményesek;

-                a sugárkezelést követő átmeneti időszakban, amíg a sugárkezelés teljesmértékben kifejti a hatását.

2.         Tudnivalók a Sandostatin LAR alkalmazása előtt

Gondosankövesse a kezelőorvosától kapott összes utasítást. Azok eltérhetnek az ebben abetegtájékoztatóban található információktól.

A Sandostatin LAR alkalmazása előtt olvassa el az alábbimagyarázatokat.

Nealkalmazza a Sandostatin LAR‑t:

-                ha allergiás az oktreotidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt)egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

ASandostatin LAR alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával:

-                ha tudja, hogy epekövei vannak, vagy korábban epekövei voltak. Mondja elkezelőorvosának, mivel a Sandostatin LAR tartós alkalmazása epekőképződésteredményezhet. Lehet, hogy kezelőorvosa rendszeres időközönként ellenőrizniakarja az epehólyagját.

-                ha tudja, hogy cukorbeteg, mivel a Sandostatin LAR befolyásolhatjaa vércukorszintet. Ha Ön cukorbeteg, rendszeresen ellenőrizni kell az Önvércukorszintjét.

-                ha az Ön kórelőzményében B12‑vitaminhiány szerepel,lehet, hogy kezelőorvosa rendszeres időközönként ellenőrizni akarja az Ön B12‑vitaminszintjét.

Vizsgálatok és ellenőrzések

Ha hosszú ideig részesülSandostatin LAR‑kezelésben, lehet, hogy kezelőorvosa rendszeresidőközönként ellenőrizni akarja az Ön pajzsmirigy‑működését.

Kezelőorvosaellenőrizni fogja a májműködését.

Gyermekek

ASandostatin LAR gyermekeknél történő alkalmazásával kevés a tapasztalat.

Egyéb gyógyszerek és a Sandostatin LAR

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

ASandostatin LAR alkalmazása alatt rendszerint folytathatja az egyébgyógyszerek szedését. Azonban a beszámolók szerint a Sandostatin LARbefolyásolhatja bizonyos gyógyszerek, mint például a cimetidin, a ciklosporin,a bromokriptin, a kinidin és a terfenidin hatását.

Ha Ön vérnyomáscsökkentőgyógyszereket (pl. béta‑blokkolót vagy kalciumcsatorna‑blokkolót)vagy olyan szert szed, amelyek a folyadék‑ és elektrolit‑egyensúlytszabályozzák, lehet, hogy kezelőorvosának módosítania kell az adagolást.

Ha Öncukorbeteg, lehet, hogy kezelőorvosának módosítania kell az Ön inzulin adagját.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhesvagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeketszeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

ASandostatin LAR‑t a terhesség alatt csak akkor szabad alkalmazni, haerre egyértelműen szükség van.

Fogamzóképeskorú nőknek a kezelés alatt hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk.

A Sandostatin LARalkalmazása alatt ne szoptasson! Nem ismert, hogy aSandostatin LAR bejut‑e az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhezszükséges képességekre

ASandostatin LAR nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja agépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ugyanakkorbizonyos mellékhatások, amelyeket a Sandostatin LAR alkalmazása alattészlelhet, mint például a fejfájás és fáradtság, csökkentheti azt a képességét,hogy biztonságosan vezessen gépjárművet és kezeljen gépeket.

3.         Hogyankell alkalmazni a Sandostatin LAR‑t?

A Sandostatin LAR‑tmindig a farpofák izomzatába kell beinjekciózni. Ismételt alkalmazáskorfelváltva a bal és a jobb farpofákba kell beadni.

Ha az előírtnáltöbb Sandostatin LAR‑t alkalmazott

ASandostatin LAR túladagolását követően nem számoltak be életetveszélyeztető reakciókról.

A túladagolástünetei: hőhullámok, gyakori vizeletürítés, fáradtság, depresszió, szorongás ésa koncentrálóképesség hiánya.

Amennyiben úgyvéli, hogy túladagolás történt, és ilyen tünetek észlel, azonnal értesítsekezelőorvosát.

Haelfelejtette alkalmazni a Sandostatin LAR‑t

Haelfeledkezik az injekciójáról, javasolt, hogy megkapja azt, amint eszébe jut,majd a megszokott módon folytassa az adagolást. Nem okoz semmilyen károsodást,ha egy adag késik egy pár napot, de átmenetileg visszatérhetnek a tünetei,amíg vissza nem tér a szokásos adagolási rendre.

Ha időelőtt abbahagyja a Sandostatin LAR alkalmazását

Ha megszakítjaa Sandostatin LAR‑kezelést, akkor a tünetei visszatérhetnek. Ezértne hagyja abba a Sandostatin LAR alkalmazását, kivéve, ha kezelőorvosa aztmondja Önnek.

Ha bármilyentovábbi kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megkezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

4.       Lehetséges mellékhatások

Mint mindengyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

Egyesmellékhatások súlyosak lehetnek. Haladéktalanul közölje a kezelőorvosával, haaz alábbiak bármelyike jelentkezik:

Nagyongyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet):

·               Hirtelen kialakuló hátfájást okozó epekövek.

·               Túl magas vércukorszint.

Gyakori(10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):

·               A pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis), amely szívritmus‑,étvágy‑ vagy testtömegváltozást okoz; fáradtság, hidegérzés vagy a nyakelülső részén kialakuló duzzanat.

·               A pajzsmirigy‑funkciós vizsgálatok eredményeinekmegváltozása.

·               Epehólyag‑gyulladás (kolecisztitisz), a tünetek közétartozhat a felhas jobb oldalában jelentkező fájdalom, láz, hányinger, a bőr ésa szemek sárgasága (ikterusz).

·               Túl alacsony vércukorszint.

·               Csökkent glükóztolerancia.

·               Lassú szívverés.

Nemgyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):

·               Szomjúság, a vizelet mennyiségének csökkenése, sötét vizelet,száraz, kipirult bőr.

·               Gyors szívverés.

Egyébsúlyos mellékhatások

·               Túlérzékenységi (allergiás) reakciók, beleértve a bőrkiütést is.

·               Az allergiás reakció egy típusa (anafilaxia), amely légzésinehézséget vagy szédülést okoz.

·               A hasnyálmirigy gyulladása (pankreátitisz), a tünetek közétartozhat a hirtelen kialakuló felhasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés.

·               Májgyulladás (hepatitisz), tünetei közé tartozhat a bőr ésszemfehérje sárgasága (sárgaság), hányinger, hányás, étvágytalanság, rosszközérzet, bőrviszketés, világos színű vizelet.

·               Szabálytalan szívverés.

Azonnalszóljon kezelőorvosának, ha a fenti mellékhatások bármelyikét észleli.

Egyébmellékhatások:

Mondja elkezelőorvosának, gyógyszerészének vagy a gondozását végző egészségügyiszakembernek, ha az alább felsorolt mellékhatások bármelyikét észleli. Ezekrendszerint enyhék, és a kezelés folytatásakor általában megszűnnek.

Nagyongyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet):

·               Hasmenés.

·               Hasi fájdalom.

·               Hányinger.

·               Székrekedés.

·               Szélgörcs.

·               Fejfájás.

·               Az injekció helyén kialakuló fájdalom.

Gyakori(10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):

·               Étkezések után jelentkező, kellemetlen hasi érzés (diszpepszia).

·               Hányás.

·               A gyomor teltségérzése.

·               Zsíros széklet.

·               Laza széklet.

·               A széklet színének megváltozása.

·               Szédülés.

·               Étvágytalanság.

·               A májfunkciós vizsgálatok eredményeinek megváltozása.

·               Hajhullás.

·               Légszomj.

·               Gyengeség.

Ha Önnélbármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, a gondozásátvégző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét.

Mellékhatásokbejelentése

Ha Önnélbármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozásátvégző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem soroltbármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenüla hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatásokbejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljonrendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5.       Hogyan kell a Sandostatin LAR‑ttárolni?

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

A dobozonfeltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt agyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A Sandostatin LAR injekció hűtőszekrényben (2-8oC),a fénytől való védelem érdekében az eredeti külső csomagolásban tárolandó. Nemfagyasztható!

A Sandostatin LAR injekció a felhasználás napján legfeljebb25°C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti külső csomagolásbantárolandó.

A szuszpenziós injekciót csak közvetlenül a beadás előttszabad elkészíteni.

Ne alkalmazzaezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit észleli.

Semmilyengyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6.         Acsomagolás tartalma és egyéb információk

Mittartalmaz a Sandostatin LAR

-              A készítmény hatóanyaga:

Sandostatin LAR 10 mg por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz

11,2 mg oktreotid-acetát (megfelel 10mg oktreotidnak) port tartalmaz injekciós üvegenként.

 

Sandostatin LAR 20 mg por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz

22,4 mg oktreotid-acetát (megfelel 20mg oktreotidnak) port tartalmaz injekciós üvegenként.

 

Sandostatin LAR 30 mg por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz

33,6 mg oktreotid-acetát (megfelel 30mg oktreotidnak) port tartalmaz injekciós üvegenként.

 

-              Egyéb összetevők:

Por: poli-(DL-laktid-co-glikolid) és mannit.

Oldószer:karmellóz-nátrium, mannit, poloxamer 188, injekcióhoz való víz.

Az injekció alkalmazása előtt a portaz előretöltött fecskendőben található oldószerben kell szuszpendálni.

Ezen gyógyszer adagonként kevesebb, mint 1 mmol(23 mg) nátriumot tartalmaz, azaz lényegében „nátriummentes”.

Milyen aSandostatin LAR külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz:

-              Por: fehér vagy sárgás árnyalatú fehér por.

-              Oldószer szuszpenziós injekcióhoz: tiszta, színtelen vagyenyhén sárga vagy barna, steril oldat.

A csomagolás tartalma:

·               egy injekciós üveg, ami 10, 20vagy 30 mg oktreotidot tartalmaz,

·               egy előretöltött fecskendő, ami apor szuszpendálásához szükséges 2 ml folyadékot tartalmazza,

·               egy injekciós üveg adapter, ami azelőretöltött fecskendőben lévő folyadéknak az injekciós üvegbe történő, tűnélküli bejuttatására szolgál,

·               egy biztonsági injekciós tű[40 mm, 20 G].

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja:

Novartis Hungária Kft. (Pharmarészlege)

1114 Budapest, Bartók Béla út43-47.

 

Gyártó

Novartis Hungária Kft.

1114 Budapest, Bartók Bélaút 43-47.

 

OGYI-T-1723/03      SandostatinLAR 10 mg por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz

OGYI-T-1723/04      SandostatinLAR 20 mg por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz

OGYI-T-1723/05      SandostatinLAR 30 mg por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz

Ezt a gyógyszert az EurópaiGazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Ausztria, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Lettország, Litvánia, Málta, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, spanyolország, Svédország, Nagy-Britannia

Sandostatin LAR

Belgium

Sandostatine Long Acting Repeatable

Franciaország

Sandostatine LP

Németország

Sandostatin LAR-Monatsdepot

Luxemburg

Sandostatin Long Acting Repeatable

Hollandia

Sandostatine LAR

Olaszország, Portugália

Sandostatina LAR

 

Abetegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2014. október

Az alábbiinformációk kizárólag egészségügyi szakembereknek szólnak:

MennyiSandostatin LAR‑t kell alkalmazni?

Acromegalia

A kezelést3 hónapig 20 mg Sandostatin LAR 4 hetenkénti alkalmazásávaljavasolt kezdeni. A subcutan Sandostatin‑nal kezelt betegeknél aSandostatin LAR‑kezelést az utolsó sc. Sandostatin adagotkövető napon lehet megkezdeni. A további adagok módosítása a szérumnövekedési hormon (GH) és az inzulinszerű növekedési faktor‑1/szomatomedinC (IGF‑1) koncentrációin és a klinikai tüneteken kell alapuljon.

Azoknál abetegeknél, akiknél ezen a 3 hónapos perióduson belül a klinikai tünetekés a biokémiai paraméterek (GH, IGF‑1) javulása nem teljes, (a GHkoncentrációja még 2,5 mikrogramm/l felett van) az adagot 4 hetenként30 mg‑ra lehet növelni. Ha 3 hónap elteltével a GH, IGF‑1és/vagy a tünetek a 30 mg‑os dózissal nem megfelelő módon kontrolláltak,az adag 4 hetenként 40 mg‑ra emelhető.

Azoknál abetegeknél, akiknél a GH koncentrációja tartósan 1 mikrogramm/l alatt van,továbbá az IGF‑1 szérumkoncentrációja normalizálódott, és akiknél azacromegalia által okozott legtöbb reverzibilis panasz/tünet megszűnt a3 hónapig tartó Sandostatin LAR 20 mg‑os kezelés után,azoknak 4 hetente 10 mg Sandostatin LAR‑t lehet adni.Mindazonáltal különösen ebben, az alacsony Sandostatin LAR dózissal kezeltbetegcsoportban a szérum‑GH, valamint ‑IGF‑1 koncentrációjának,valamint a klinikai panaszoknak/tüneteknek a szoros monitorozása javasolt.

ASandostatin LAR‑t stabil dózisban kapó betegek GH‑ és IGF‑1szintjeit 6 havonta kell ellenőrizni.

Gastro‑entero‑pancreaticusendokrin tumorok

 

·               Funkcionáló gastro‑entero‑pancreaticusneuroendokrin tumorok okozta tünetekkel bíró betegek kezelése

A kezelést20 mg Sandostatin LAR 4 hetenkénti alkalmazásával javasoltkezdeni. A subcutan Sandostatin‑nal kezelt betegeknél a kezelést akorábbi hatásos adaggal az első Sandostatin LAR injekció utánkét hétig folytatni kell.

Azoknál abetegeknél, akiknél 3 hónapos kezelést követően a tünetek és a biológiaimarkerek javulása megfelelő, az adagot 4 hetente 10 mgSandostatin LAR‑ra lehet csökkenteni.

Azoknál abetegeknél, akiknél 3 hónapos kezelést követően a tünetek javulása csakrészleges, az adagot 4 hetente 30 mg Sandostatin LAR‑ralehet növelni.

Azokona napokon, amikor a Sandostatin LAR‑terápia során a gastro‑entero‑pancreaticustumorokhoz társuló tünetek fokozódnak, a Sandostatin LAR‑terápiaelőtti dózissal végzett kiegészítő subcutan Sandostatin‑kezelés javasolt.Ez főleg a kezelés első két hónapjában történhet, amíg az oktreotid eléria terápiás koncentrációt.

·               A középbélből eredő,előrehaladott neuroendokrin tumorokban vagy primer, ismeretlen eredetű neuroendokrintumorokban szenvedő betegek kezelése, akiknél a tumor nem középbélből valóeredetét kizárták.

A Sandostatin LAR javasoltdózisa 4 hetente adott 30 mg. A tumor kontrollálása céljából adottSandostatin LAR‑kezelést a daganat progressziójának hiányábanfolytatni kell.

TSH‑szekretáló adenomák kezelése

A Sandostatin LAR‑kezelést4 hetente adott 20 mg‑os dózissal kell kezdeni, és a dózismódosításának mérlegelése előtt 3 hónapig folytatni kell. Ezt követően adózist a TSH és a pajzsmirigy‑hormonok szintjében bekövetkezettválaszreakciónak megfelelően kell módosítani.

A Sandostatin LAR beadásáravonatkozó utasítások

Kizárólag mélyen,intraglutealis injekcióként adható be!

A csomagolás tartalma:

a.      Porttartalmazó injekciós üveg.

b.     A feloldáshoz szükséges oldószerttartalmazó előretöltött fecskendő.

c.      Injekciós üveg adapter, agyógyszer feloldásához.

d.     40 mm‑es20 G‑s biztonsági injekciós tű.

ASandostatin LAR mély, intraglutealis injekció formájában történő beadása előttimegfelelő feloldás biztosítása érdekében gondosan kövesse az alábbiutasításokat.

ASandostatin LAR feloldásának három kritikus lépése van. Ezek benem tartása azt eredményezheti, hogy nem sikerül a gyógyszert megfelelőenbeadni.

·               Hagynikell, hogy az injekciós készlet szobahőmérsékletűre melegedjen. Vegyeki az injekciós készletet a hűtőszekrényből, és hagyja a feloldás előtt akészletet legalább 30 percig szobahőmérsékleten állni, de ez ne legyenhosszabb, mint 24 óra.

·               Annakbiztosítása érdekében, hogy a por teljesen átnedvesedjen, azoldószer hozzáadása után hagyja az injekciós üveget legalább 2 percig(legfeljebb 5 percig) állni.

·               Az átnedvesedés után rázza közepesenerősen az injekciós üveget vízszintes irányban legalább 30 másodpercig,amíg homogén szuszpenzió nem alakul ki. A Sandostatin LARszuszpenziót csak közvetlenüla beadás előtt szabad elkészíteni.

A Sandostatin LAR injekciót csak szakképzett egészségügyi szakemberadhatja be!

 

1. lépés

·                Vegye ki a Sandostatin LAR injekciós készletet a hűtőszekrényből.

 

FIGYELEM: Lényeges, hogy a feloldási folyamatot csak az után szabad elkezdeni, hogy az injekciós készlet elérte a szobahőmérsékletet. Hagyja a feloldás előtt a készletet legalább 30 percig szobahőmérsékleten állni, de ez ne legyen hosszabb, mint 24 óra.

 

Megjegyzés: Az injekciós készlet szükség esetén ismét visszarakható a hűtőszekrénybe.

30

perc

 

2. lépés

·                Távolítsa el a műanyag kupakot az injekciós üvegről és egy alkoholos törlővel tisztítsa meg az injekciós üveg gumidugóját.

·                Távolítsa el a fedőfóliát az injekciós üveg adapter csomagolásáról, de NE vegye ki az injekciós üveg adaptert a csomagolásból!

·                Az injekciós üveg adapter csomagolását fogva helyezze az injekciós üveg adaptert az injekciós üveg tetejére, és nyomja le teljesen, amíg a helyére nem pattan, amit egy hallható kattanás is bizonyít.

·                Függőleges irányú mozdulattal emelje le a csomagolást az injekciós üveg adapterről.

3. lépés

·                Távolítsa el a kupakot az oldószerrel előretöltött fecskendőről, és csavarja rá a fecskendőt az injekciós üveg adapterre.

·                Lassan nyomja be teljesen a dugattyút, hogy az összes oldószert bejuttassa az injekciós üvegbe.

4. lépés

FIGYELEM: Annak biztosítása érdekében, hogy az oldószer teljesen átnedvesítse a port, elengedhetetlenül szükséges, hogy hagyja az injekciós üveget legalább 2 percig (legfeljebb 5 percig) állni.

Megjegyzés: Normális, ha a dugattyú rúdja felfelé mozdul, mivel az injekciós üvegben enyhe túlnyomás lehet.

·                Ezen a ponton készítse fel a beteget az injekcióra.

2 perc

 

5. lépés

·                Az átnedvesedési idő elteltével gondoskodjon arról, hogy a dugattyú teljesen be legyen nyomva a fecskendőbe.

 

FIGYELEM: Tartsa a dugattyút benyomva, és közepesen erősen rázza az injekciós üveget vízszintes irányban kb. 30 másodpercig, így a por tökéletesen szuszpendálódik (tejszerű, homogén szuszpenzió). Ha a por nem szuszpendálódott tökéletesen, akkor rázza újra, közepesen erősen, további 30 másodpercig.

6. lépés

·                Fordítsa fejjel lefelé a fecskendőt és az injekciós üveget, lassan húzza vissza a dugattyút, és az injekciós üveg teljes tartalmát szívja fel a fecskendőbe.

·                Csavarja le a fecskendőt az injekciós üveg adapterről.

7. lépés

·                Csavarja rá a fecskendőre a biztonsági injekciós tűt.

·                Egyenesen húzza le a tűről a védőkupakot.

·                Az üledékképződés elkerülése érdekében óvatosan felrázhatja a fecskendőt, hogy tejszerű, homogén szuszpenziót kapjon.

·                Az összes látható buborék eltávolításához óvatosan ütögesse meg a fecskendőt, és nyomja ki azokat a fecskendőből.

·                A feloldott Sandostatin LAR most készen áll az azonnali beadásra.

8. lépés

·                A Sandostatin LAR‑t csak mély, intraglutealis injekció formájában szabad beadni, és SOHASEM adható be intravénásan.

·                Egy alkoholos törlővel készítse elő az injekció beadási helyét.

·                A tűt a bőrrel 90°‑os °szöget bezárva, teljes hosszában szúrja be a jobb vagy a bal farizomba.

·                Lassan húzza vissza a dugattyút, hogy ellenőrizze, nem szúrt‑e át eret (ha átszúrt egy eret, változtasson a tű helyzetén).

·                Lassan nyomja be a dugattyút, amíg a fecskendő ki nem ürül. Húzza ki a tűt az injekció beadási helyéről, és aktiválja a biztonsági tűvédőt (amint azt a 9. lépés mutatja).

injekció beadási hely

 
 


90°‑os szög

 

9. lépés

·                Aktiválja a tűt befedő biztonsági tűvédőt a két bemutatott módszer valamelyikével:

o  vagy nyomja hozzá a biztonsági tűvédő csuklós részét egy kemény felülethez (A ábra),

o  vagy az ujjával nyomja előre a csuklós részt (B ábra).

·                Egy hallható kattanás bizonyítja, hogy az megfelelő módon működésbe lépett.

·                Azonnal dobja el a fecskendőt (egy, az éles eszközök tárolására szolgáló tartályba).

\"13b


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!