CURAM DUO 400MG/57MG/5ML POR SZUSZP 35ML

AmoksiklavPIL

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

CuramDuo 400 mg/57 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz

amoxicillin/klavulánsav

 

 

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót!

-         Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-         További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítménytmásnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a tünetei az Önéhezhasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy a betegtájékoztatóbanfelsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Curam Duo 400 mg/57mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz(továbbiakban Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhoz), és milyen betegségekesetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhozalkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhozkészítményt?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhozkészítményt tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A CURAM DUO POR BELSŐLEGES SZUSZPENZIÓHOZ, ÉS MILYENBETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Curam Duo porbelsőleges szuszpenzióhoz egy antibiotikum, amely elpusztítja a fertőzéseketokozó baktériumokat. Két hatóanyagot tartalmaz, amoxicillint és klavulánsavat.Az amoxicillin az úgynevezett penicillinek csoportjába tartozó gyógyszer, amelyekbizonyos esetekben nem képesek a kellő hatást kifejteni (inaktiválódnak). Ezellen véd a másik hatóanyag (klavulánsav).

 

A Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhoz készítménytcsecsemőknél és gyermekeknél alkalmazzák akövetkező fertőzések kezelésére:

 • középfül és melléküregek fertőzései,
 • légúti fertőzések,
 • húgyúti fertőzések,
 • bőr- és lágyrész-fertőzések, beleértve a fogászati fertőzéseket,
 • csont- és ízületi fertőzések.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA CURAM DUO POR BELSŐLEGES SZUSZPENZIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne adjon gyermekének Curam Duopor belsőleges szuszpenzióhoz készítményt

 • ha allergiás (túlérzékeny) az amoxicillinre, a klavulánsavra, a penicillinre vagy a Curam Duo

por belsőleges szuszpenzióhoz készítményegyéb összetevőjére (felsorolásuk a 6. pontban található),

 • ha már volt allergiás (túlérzékenységi) reakciója más antibiotikumokkal szemben. Ilyen reakció lehet a bőrkiütés, vagy az arc vagy a nyak duzzanata.
 • ha korábbi antibiotikum-kezelés alatt volt májproblémája vagy sárgasága.

 

Ne adjon gyermekének Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhozkészítményt, ha ezek bármelyike érvényes rá. Ha nem biztos benne, beszéljena gyermekorvossal vagy a gyógyszerésszel, mielőtt elkezdené adni a Curam Duo porbelsőleges szuszpenzióhoz készítményt!

 

A Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhoz fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Mielőtt elkezdené gyermekének adni ezt a gyógyszert, beszéljena gyermekorvossal vagy a gyógyszerésszel, ha a gyermek

 • mirigylázban szenved,
 • máj- vagy vesebetegség miatt kezelik,
 • vizeletürítése nem rendszeres.

 

Ha nem biztos benne, hogy a fentiek bármelyike érvényes-e Öngyermekére, beszéljen a gyermekorvossal vagy a gyógyszerésszel, mielőttelkezdené gyermekének adni a Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt.

 

Egyes esetekben az orvos megvizsgálhatja a gyermekefertőzését okozó baktérium típusát. Az eredménytől függően lehet, hogy gyermekeegy eltérő erősségű Curam készítményt vagy egy másik gyógyszert fog kapni.

 

Állapotok, amelyekre figyelnie kell

A Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhoz egyes meglévőállapotokat súlyosbíthat, illetve súlyos mellékhatásokat okozhat. Ezek közétartoznak az allergiás reakciók, görcsrohamok és a vastagbélgyulladás.Figyelnie kell bizonyos tünetekre, mialatt gyermeke kapja a Curam Duo porbelsőleges szuszpenzióhoz készítményt, hogy csökkenjen bármilyen problémajelentkezésének a veszélye. Lásd „Állapotok, melyekre figyelnie kell” a 4.pontban.

 

Vér- és vizeletvizsgálat

Ha gyermekénél vérvizsgálatot (például a vörösvértestekállapotának vizsgálatát vagy májfunkciós tesztet), vagy vizeletvizsgálatotvégeznek (cukor kimutatása), tájékoztassa az orvost vagy a nővért, hogy agyermek Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt szed. Erre azértvan szükség, mert a Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhoz befolyásolhatja azilyen tesztek eredményét.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészétgyermeke jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve avény nélkül kapható gyógyszereket és a gyógynövénykészítményeket is.

 

Ha gyermeke Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhozkészítménnyel együtt allopurinolt szed (amelyet köszvény kezelésérealkalmaznak), nagyobb a valószínűsége, hogy allergiás bőrreakciók fognakjelentkezni.

 

Ha gyermeke probenecidet szed (amelyet köszvénykezelésére alkalmaznak), lehet, hogy orvosa változtatni fog a Curam Duo porbelsőleges szuszpenzióhoz adagján.

 

Véralvadásgátló gyógyszerek (például warfarin) Curam Duopor belsőleges szuszpenzióhoz készítménnyel történő egyidejű szedése eseténszükség lehet soron kívüli vérvizsgálatokra.

 

A Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhoz befolyásolhatja a metotrexát(egy daganatos vagy reumás betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer) hatását.

 

Terhesség és szoptatás

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha gyermeke,akinek felírták ezt a gyógyszert terhes, vagy szoptat.

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Fontos információk a Curam Duo por belsőlegesszuszpenzióhoz egyes összetevőiről

A Curam Duo por belsőlegesszuszpenzióhoz aszpartámot (E951) tartalmaz, amely fenilalanin-forrás. Ezért a„fenilketonuria” nevű betegséggel született gyermekek számára ártalmas lehet.

A Curam Duo por belsőlegesszuszpenzióhoz szorbitszirupot tartalmaz. Amennyiben a kezelőorvos korábban márfigyelmeztette, hogy gyermeke bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát,mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI A CURAM DUO POR BELSŐLEGES SZUSZPENZIÓHOZKÉSZÍTMÉNYT?

 

A Curam Duo porbelsőleges szuszpenzióhoz készítményt mindig az orvos által elmondottaknakmegfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezzemeg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Felnőttek és 40 kg-os vagy nagyobb testtömegűgyermekek

 • Ezt a szuszpenziót rendszerint nem javasolják felnőttek vagy 40 kg-nál nagyobb testtömegű gyermekek számára. Kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől!

 

40 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek

Az adagokat a gyermek testtömegének megfelelően,kilogrammonként számolják ki.

 • Orvosa tájékoztatja arról, mennyi Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt adjon be csecsemőjének vagy gyermekének.
 • A készítményhez egy műanyag mérőkanalat vagy fecskendőt is kaphat. Ezt használja a pontos adag kiméréséhez kisbabája vagy gyermeke számára.
 • Szokásos adag: 25 mg/3,6 mg – 45 mg/6,4 mg testtömegkilogrammonként naponta, két részletben beadva.
 • Nagyobb adag: maximum 70 mg/10 mg testtömegkilogrammonként naponta, két részletben beadva.

 

Vese- és májbetegségben szenvedő betegek

 • Ha gyermekének vesebetegsége van, szükség lehet az adag csökkentésére. Lehet, hogy orvosa eltérő erősségű készítményt vagy egy másik gyógyszert fog választani.
 • Ha gyermekének májbetegsége van, májműködésének ellenőrzése céljából gyakoribb vérvizsgálatokra lehet szükség.

 

Hogyan kell beadni a Curam Duo por belsőlegesszuszpenzióhoz készítményt?

 • Az üveget minden adag előtt jól fel kell rázni.
 • A gyógyszert az étkezés megkezdésekor vagy kevéssel előtte kell beadni.
 • A napi adagot egyenlő időközökre kell osztani, úgy, hogy két adag bevétele között legalább 4 óra teljen el. Ne adjon be két adagot 1 órán belül.
 • Ne adja gyermekének a Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt 2 hétnél tovább. Ha a gyermek továbbra sem érzi jól magát, menjenek vissza az orvoshoz.

 

Ha az előírtnál több Curam Duo por belsőlegesszuszpenzióhoz készítményt adott be

Ha túl sok Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhoz készítménytadott be gyermekének, a tünetek között lehetnek gyomorpanaszok (hányinger,hányás, hasmenés) vagy görcsök. A lehető leghamarabb beszéljen a gyerekorvossal!Mutassa meg az orvosnak a gyógyszeres üveget.

 

Ha elfelejtette beadni a Curam Duo porbelsőleges szuszpenzióhoz készítményt

Ha elfelejtett gyermekének beadni egy adagot, pótolja azt,mihelyt az eszébe jut. A következő adagot nem szabad túl hamar bevenni, várjonkb. 4 órát a következő adag beadásáig.

 

 

Ha gyermeke idő előtt abbahagyja a Curam Duo porbelsőleges szuszpenzióhoz szedését

Gyermekének a Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhoz készítményta kúra befejezéséig kell adni, akkor is, ha jobban érzi magát. Gyermekénekminden adagra szüksége van a fertőzés legyőzéséhez. Ha néhány baktérium túlélia kezelést, kiújulhat a fertőzés.

 

Ha bármilyen további kérdése vana készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, a Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Állapotok, amelyekre figyelnie kell

 

Allergiás reakciók

 • bőrkiütés,
 • érgyulladás (vaszkulitisz), amely a bőrön vörös vagy bíborszínű kitüremkedő foltok formájában jelentkezik, de előfordulhat a test más részein is,
 • láz, ízületi fájdalmak, nyirokcsomó-duzzanat a nyak, a hónalj és a lágyék környékén,
 • az arc, avagy az ajak duzzanata (angioödéma), ami légzési nehézséget okozhat,
 • eszméletvesztés.

 

Azonnal forduljon orvoshoz,ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli gyermekénél.

Ne adjon be több Curam Duopor belsőleges szuszpenzióhoz készítményt.

 

Vastagbélgyulladás

A vastagbél gyulladása, amit általában véres és nyálkás hígszéklet, hasfájás és/vagy láz kísér.

 

Amilyen gyorsan csak lehet,forduljon orvoshoz, és kérje ki a tanácsát, ha ezek a tünetek jelentkeznekgyermekénél.

 

Nagyon gyakori mellékhatások

Ezek 10 beteg közül több mint 1-nél jelentkezhetnek

 • hasmenés (felnőtteknél).

 

Gyakori mellékhatások

Ezek 10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek

 • gomba (kandida - a hüvely, a szájüreg vagy a bőrhajlatok gombás fertőzése),
 • hányinger, különösen nagy adagok alkalmazása esetén,

ha ez Önnél is előfordul, a CuramDuo por belsőleges szuszpenzióhoz készítményt étkezés előtt vegye be,

 • hányás,
 • hasmenés (gyermekeknél).

 

Nem gyakori mellékhatások

Ezek 100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek

 • bőrkiütés, viszketés,
 • kidudorodó, viszkető kiütés (csalánkütés),
 • emésztési zavar,
 • szédülés,
 • fejfájás.

 

 

Vérvizsgálattal kimutatható nem gyakori mellékhatások

 • a máj által termelt egyes anyagok (enzimek) szintjének emelkedése.

 

Ritka mellékhatások

Ezek 1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek

 • bőrkiütés, amely állhat parányi céltáblára emlékeztető hólyagokból (központi sötét foltok világosabb területtel övezve, szélükön sötét gyűrűvel - eritéma multiforme)

 

Mielőbb forduljon orvoshoz, haezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli!

 

Vérvizsgálattal kimutatható ritka mellékhatások

 • a véralvadásban szerepet játszó sejtek számának csökkenése,
 • a fehérvérsejtek számának csökkenése.

 

Egyéb mellékhatások

Nagyon kevés betegnél más mellékhatások is előfordultak, deezek pontos gyakorisága nem ismert.

 

 • Allergiás reakciók (lásd fentebb),
 • Vastagbélgyulladás (lásd fentebb),
 • Súlyos bőrreakciók

-  nagy kiterjedésű hólyagoskiütések és hámló bőrterületek, elsősorban a száj, az orr, a szemek

   és a nemi szervek körül (Stevens-Johnsonszindróma), vagy egy súlyosabb forma, amikor a    

                bőr nagy területen lehámlik (a testfelülettöbb mint 30%-án - toxikus epidermális nekrolízis),

             -  nagy kiterjedésű bőrkiütés vörös gennyeshólyagokkal (bullózus exfoliatív dermatitisz),

             -  vörös hámló kiütés bőr alatti dudorokkal éshólyagokkal (exantémás pusztulózis).

 

Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül atünetek közül bármelyiket észleli gyermekénél!

 

 • májgyulladás (hepatitisz),
 • sárgaság, aminek oka a bilirubin (egy máj által termelt anyag) felhalmozódása a vérben, amitől a bőr és a szemfehérje sárgának látszik,
 • vesegyulladás,
 • hosszabb véralvadási idő,
 • hiperaktivitás,
 • görcsök (azoknál, akik nagy Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhoz adagokat szednek, vagy akiknek veseproblémája van),
 • fekete szőrős nyelv,
 • a fogfelszín elszíneződése (gyermekeknél); fogmosással rendszerint eltávolítható.

 

Vér-, vagy vizeletvizsgálattal kimutatható mellékhatások

 • nagyon alacsony fehérvérsejtszám,
 • alacsony vörösvértestszám (hemolitikus anémia),
 • kristályok a vizeletben.

 

Ha gyermekénél mellékhatások jelentkeznek

      Mondja el orvosának vagy gyógyszerészének, ha bármelymellékhatás súlyossá vagy zavaróvá  

      válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel.

 

 

5.       HOGYAN KELL A CURAM DUO POR BELSŐLEGESSZUSZPENZIÓHOZ

KÉSZÍTMÉNYTTÁROLNI?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

Az elkészített szuszpenzió hűtőszekrényben(2°C‑8°C) tárolandó, és 7 napon belül fel kell használni!

Az eredeticsomagolásban tárolandó.

Az üveget tartsa jól lezárva.

 

A dobozonfeltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Curam Duo porbelsőleges szuszpenzióhoz készítményt. A lejárati idő a megadott hónap utolsónapjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartásihulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg! Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Curam Duo por belsőleges szuszpenzióhoz?

 

A készítményhatóanyagai az amoxicillin és a klavulánsav.

1 ml elkészített szuszpenzió (ez 0,160 g pornakfelel meg) a következőket tartalmazza:

80 mg amoxicillinnek megfelelő amoxicillin-trihidrát.

11,4 mg klavulánsavnak megfelelő kálium-klavulanát.

 

Segédanyagok:vízmentes citromsav, vízmentes trinátrium-citrát, aszpartám (E951), talkum, guárbabgalaktomannán, szilícium-dioxid; citrom aroma [(természetes aroma,természetazonos aroma,

dextróz,maltodextrin, butilhidroxianizol (E320), szorbit szirup (E420), akáciamézga(E414)]; őszibarack‑sárgabarack aroma [természetes aroma, természetazonosaroma, maltodextrin, butilhidroxianizol (E320), szorbit szirup (E420),akáciamézga (E414)]; narancs aroma [természetazonos aroma, mesterséges aroma,maltodextrin, alfa-tokoferol (E307)].

 

Milyen a készítmény külleme, és mit tartalmaz acsomagolás?

 

Az elsődleges csomagolás 60 ml-es, 120 ml-es, illetve 150ml-es borostyánszínű üveget (III. típusú) tartalmaz.

Csavaros kupak zárómembránnal.

A 60 ml-es üveghez jelzéssel ellátott fecskendő (5 ml) (a 35ml, 50 ml, 60 ml szuszpenzió készítéséhez való port tartalmazó kiszerelésekhez).

A 120 ml-es üveghez mérőkanál (5 ml) (a 70 ml, 75 ml, 100 mlszuszpenzió készítéséhez való port tartalmazó kiszerelésekhez).

 

35, 50, 60, 70, 75, 100 és 140 ml szuszpenzió készítéséhezvaló port tartalmazó eredeti csomagolás.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmiforgalomba.

 

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

Sandoz GmbH

Biochemiestrasse 10

6250 Kundl

Ausztria

 

 

OGYI-T-7886/02           CuramDuo 400 mg/57 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz                35ml

OGYI-T-7886/03           CuramDuo 400 mg/57 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz                70ml

 

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. július 1.

 

 

 

A szuszpenzió elkészítésérevonatkozó utasítások

A száraz porból az alábbiakszerint kell belsőleges szuszpenziót készíteni:

Az üveg kinyitása után teljesentávolítsa el a lezáró membránt, és dobja ki, mielőtt elkészítené aszuszpenziót!

Töltsön az üvegbe vizet úgy, hogyéppen a címkén lévő jelzés alatt legyen a szintje, és jól rázza fel! Utánaadjon hozzá annyi vizet, hogy pontosan a jelzésig érjen, és ismét alaposanrázza fel! Jól rázza fel az üveget minden alkalmazás előtt!

 

31,9 ml vizet kell hozzáadni,hogy 35 ml elkészített belsőleges szuszpenziót kapjon.

45,5 ml vizet kell hozzáadni,hogy 50 ml elkészített belsőleges szuszpenziót kapjon.

54,6 ml vizet kell hozzáadni,hogy 60 ml elkészített belsőleges szuszpenziót kapjon.

63,7 ml vizet kell hozzáadni,hogy 70 ml elkészített belsőleges szuszpenziót kapjon.

68,3 ml vizet kell hozzáadni,hogy 75 ml elkészített belsőleges szuszpenziót kapjon.

89,3 ml vizet kell hozzáadni,hogy 100 ml elkészített belsőleges szuszpenziót kapjon.

125,0 ml vizet kell hozzáadni,hogy 140 ml elkészített belsőleges szuszpenziót kapjon.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!