CHAMPIX 0,5MG FILMTABLETTA 56X

Betegtájékoztató

Champixfilmtabletta

1. Milyen típusú gyógyszer a CHAMPIX ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
A CHAMPIX hatóanyaga a vareniklin. A CHAMPIX olyan gyógyszer, melyetfelnőtteknél alkalmaznak azért, hogy segítsen nekik a dohányzásról valóleszokásban.
A CHAMPIX segít a dohányzás abbahagyása esetén jelentkező nikotin utáni vágy ésa megvonási tünetek csökkentésében.
Bár a dohányzás abbahagyására kijelölt nap után nem ajánlatos rágyújtani, hamégis cigarettázna a kezelés során, a CHAMPIX a cigarettázás élvezetét is képescsökkenteni. (A dohányzás abbahagyására kijelölt nap a kezelés második heténekegy napja, amelyiken a dohányzást abba fogja hagyni, lásd 3. pont.)
2. Tudnivalók a CHAMPIX szedése előtt
Ne szedje a CHAMPIX-ot:
- ha allergiás a vareniklin-tartarátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt)egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A CHAMPIX szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Depresszióról, öngyilkossági gondolatokról, öngyilkos magatartásról ésöngyilkossági kísérletekről számoltak be CHAMPIX-ot szedő betegeknél. HaCHAMPIX-ot szed, és Önt, családját vagy a kezelőorvosát nyugtalanítóizgatottság, nyomott hangulat vagy viselkedésbeli változások alakulnak kiÖnnél, vagy öngyilkossági gondolatok vagy öngyilkos magatartás jelentkezikÖnnél, hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.
A dohányzás abbahagyásának hatásai
A dohányzás CHAMPIX-kezeléssel vagy a nélkül történő abbahagyásából eredőhatások a szervezetében megváltoztathatják más gyógyszerek hatásait. Továbbirészletekért lásd lentebb az "Egyéb gyógyszerek és a CHAMPIX" részt.
Néhány embernél a dohányzás abbahagyása kezeléssel vagy kezelés nélkül agondolkodásbeli vagy a magatartásbeli változás, a depresszió és a szorongásérzésének fokozott kockázatával társult, és a pszichiátriai betegségekrosszabbodásával járhat. Ha Önnek előzőleg pszichiátriai betegsége volt,beszélje ezt meg a kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nyomott hangulat alakulhat ki a dohányzásnak kezeléssel vagy kezelés nélkültörténő abbahagyása esetén. Depresszióról, ezzel együtt ritkán öngyilkosságigondolatokról és öngyilkossági kísérletről számoltak be a dohányzásról valóleszokást megkísérlő betegeknél. Ezekről az érzésekről szintén beszámoltak adohányzás abbahagyását CHAMPIX-kezeléssel megpróbálóknál is. Ha ezen tünetek aCHAMPIX szedésének abbahagyását követően továbbra is fennállnak,kezelőorvosának szoros megfigyelés alatt kell tartania Önt a tünetekmegszűnéséig.
Görcsrohamok
Mondja el kezelőorvosának, ha korábban görcsrohamai voltak vagy epilepsziás,mielőtt elkezdi a CHAMPIX-kezelést. A CHAMPIX szedése alatt néhány beteggörcsrohamokról számolt be.
Szív- és érrendszeri tünetek
Új vagy súlyosbodó szív- vagy érrendszeri (ún. kardiovaszkuláris) problémákatjelentettek elsősorban azoknál a betegeknél, akiknek már a kezelés előtt isszív- és érrendszeri problémái voltak. Mondja el kezelőorvosának, ha aCHAMPIX-kezelés alatt bármilyen változás van ezen tünetekben. Sürgősen kérjenorvosi segítséget, ha szívroham vagy szélütés (sztrók) tüneteit észleli.
A CHAMPIX-kezelés abbahagyása
Ön átmenetileg fokozott ingerlékenységet, dohányzási kényszert, depressziótés/vagy alvászavarokat tapasztalhat, ha abbahagyja a CHAMPIX szedését. Ilyenkorkezelőorvosa úgy dönthet, hogy CHAMPIX adagját fokozatosan csökkenti a kezelésvégén.
Gyermekek és serdülők
A CHAMPIX alkalmazása 18 évesnél fiatalabb gyermekeknél és serdülőknél nemjavasolt, mert a biztonságosságot és a hatásosságot még nem igazolták.
Egyéb gyógyszerek és a CHAMPIX
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Akár részesül CHAMPIX-kezelésben, akár nem, a dohányzás abbahagyása miatt az Önszervezetében bekövetkező változások következményeként más gyógyszerek eltérőhatást fejthetnek ki. Ezért egyes esetekben adagmódosítás válhat szükségessé.Példaképpen említhető a teofillin (légzési problémák kezelésére alkalmazottgyógyszer), a warfarin (a véralvadást gátló gyógyszer) és az inzulin(cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer). Ha bizonytalan valamiben,beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha súlyos vesebetegségben szenved, kerülnie kell a cimetidin (gyomorproblémákkezelésére szolgáló gyógyszer) és CHAMPIX egyidejű alkalmazását, mivel ez aCHAMPIX vérszintjének emelkedését okozhatja.
A CHAMPIX alkalmazása a dohányzás abbahagyását elősegítő egyéb terápiákkal
A CHAMPIX más, a dohányzás abbahagyását elősegítő gyógyszerekkel való kombináltszedésének biztonságosságát és előnyeit még nem tanulmányozták. Emiatt aCHAMPIX más, a dohányzás abbahagyását elősegítő terápiákkal történő kombinálásanem ajánlott.
A CHAMPIX egyidejű bevétele étellel és itallal
A CHAMPIX bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is.
Terhesség és szoptatás
Terhesség alatt nem szedhet CHAMPIX tablettát.
Gyermekvállalási szándék esetén beszéljen kezelőorvosával. Ha CHAMPIX-kezeléstakar kezdeni, azt úgy kell időzíteni, hogy a teherbe esés előtt befejezze akezelést.
Bár nem vizsgálták, a CHAMPIX átjuthat az anyatejbe. A CHAMPIX szedésénekmegkezdése előtt forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A CHAMPIX okozhat szédülést és álmosságot. Ne vezessen, ne kezeljen bonyolultgépeket és ne kezdjen semmilyen más, esetlegesen kockázatos tevékenységbemindaddig, amíg nem tapasztalja ki, hogy ez a gyógyszer befolyásolja-e az Önfenti tevékenységek végzéséhez szükséges képességeit.
3. Hogyan kell szedni a CHAMPIX-ot?
Ön nagyobb valószínűséggel hagyja abba a dohányzást, ha motivált azabbahagyásra. Kezelőorvosa és gyógyszerésze elláthatja Önt tanácsokkal,támogatást nyújthat, további információforrásokat bocsáthat az Önrendelkezésére ahhoz, hogy segítsen biztosítani leszokási kísérleténeksikerességét.
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
Mielőtt elkezdi a CHAMPIX szedését, általában a kezelés második hetében (a 8.és a 14. nap között) kell kijelölnie egy időpontot, amikor abba fogja hagyni adohányzást. Amennyiben nem szeretné vagy nem tudja 2 héten belül kijelölni azabbahagyás tervezett dátumát, a kezelés elkezdését követő 5 héten belül kijelölhetiazt. Ezt a dátumot emlékeztetőül rá kell írnia a gyógyszer dobozára.
A CHAMPIX tablettákat egészben, vízzel kell lenyelni.
A CHAMPIX fehér (0,5 mg-os) és kék (1 mg-os) tabletta formájában kapható. Önneka fehér tablettákkal kell kezdenie a szedést, és általában utána kell áttérniea kék tablettákra. Az alábbi táblázatban található a szokásos adagolásiútmutató, amit Önnek a szedés első napjától követnie kell.Ha veseproblémái vannak, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdené szedni aCHAMPIX-ot. Kisebb adagra lehet szüksége.
Ha olyan nemkívánatos hatásokat tapasztal, amelyek elviselhetetlenek az Önszámára, kezelőorvosa úgy dönthet, hogy az adagot átmenetileg vagy tartósannapi kétszer 0,5 mg-ra csökkenti.
A 12 hetes kezelés után, ha abbahagyta a dohányzást, kezelőorvosa egy további12 hetes kezelést ajánlhat, napi kétszer egy CHAMPIX 1 mg filmtablettával.
A dohányzás abbahagyását támogató terápiában a dohányzásra való visszaszokáskockázata közvetlenül a kezelés utáni időszakban fokozott lehet. Kezelőorvosadönthet úgy, hogy a kezelés végén fokozatosan csökkenti az Ön CHAMPIX adagját.
Ha az előírtnál több CHAMPIX-ot vett be
Ha véletlenül több CHAMPIX-ot vett be, mint amit a kezelőorvosa rendelt,azonnal orvosi segítséget kell kérnie vagy el kell mennie a legközelebbi kórházügyeletére. Vigye magával tablettásdobozát.
Ha elfelejtette bevenni a CHAMPIX-ot
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Fontos, hogy aCHAMPIX-ot rendszeresen, minden nap, a napnak ugyanazon szakában szedje. Haelfelejtette bevenni a soronkövetkező adagot, vegye be, amint eszébe jutott. Hamár csaknem eljött a következő adag bevételének ideje, ne vegye be a kihagyotttablettát.
Ha idő előtt abbahagyja a CHAMPIX szedését
A klinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy a dohányzás abbahagyásának esélyétaz növeli, ha a gyógyszer minden adagját a fentiekben leírtak szerint, amegfelelő időpontokban és az ajánlott kezelési időszakon át beveszi. Ezért,hacsak kezelőorvosa el nem rendeli a kezelése abbahagyását, fontos, hogy afenti táblázatban megadott utasításoknak megfelelően szedje a CHAMPIX-ot.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A dohányzás abbahagyása kezeléssel vagy a nélkül többféle tünetet okozhat. Ezekközt szerepelhet a hangulat változása (depresszió, ingerlékenység, frusztrációvagy szorongás érzése), álmatlanság, koncentrálási nehézség, csökkentszívritmus, fokozott étvágy vagy testtömeg-gyarapodás.
Ha CHAMPIX-ot szed és Önnél izgatottság, nyomott hangulat, viselkedésbeliváltozás vagy öngyilkossági gondolatok jelennek meg, hagyja abba a gyógyszerszedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Nagyon gyakori mellékhatások, amelyek 10 emberből egynél többet érinthetnek,az alábbiak:
-- orr- és torokgyulladás, különös álmok, alvási probléma, fejfájás
-- hányinger.
- Gyakori mellékhatások, amelyek 10 ember közül legfeljebb egyet érinthetnek,az alábbiak:
-- légúti fertőzés, a melléküregek gyulladása
-- testtömeg-növekedés, csökkent étvágy, fokozott étvágy
-- álmosság, szédülés, az ízérzés megváltozása
-- légszomj, köhögés
-- gyomorégés, hányás, székrekedés, hasmenés, puffadásérzet, hasi fájdalom,fogfájás, emésztési zavar, szélgörcs, szájszárazság
-- bőrkiütés, viszketés
-- ízületi fájdalom, izomfájdalom, hátfájás
-- mellkasi fájdalom, fáradtság
- Nem gyakori mellékhatások, amelyek 100 ember közül legfeljebb egyetérinthetnek, az alábbiak:
-- gombás fertőzés, vírusfertőzés
-- pánikérzés, gondolkodási nehézség, nyugtalanság, hangulatingadozások,depresszió, szorongás, hallucináció, a nemi vágy megváltozása
-- görcsroham, remegés, lehangoltság, tapintásérzés csökkenése
-- kötőhártya-gyulladás, szemfájdalom
-- fülcsengés
-- mellkasi fájdalom, gyors szívverés, szívdobogásérzés, emelkedett pulzusszám
-- emelkedett vérnyomás, hőhullám
-- az orr, a melléküregek és a torok gyulladása, orrdugulás, a torok és amellkas duzzanata, rekedtség, szénanátha, torokirritáció, melléküregpangás,köhögést okozó fokozott orrváladékozás, orrfolyás
-- friss vér a székletben, gyomorirritáció, a székelési szokások megváltozása,böfögés, szájfekélyek, ínyfájdalom
-- bőrvörösség, akne, fokozott verítékezés, éjszakai verítékezés
-- izomgörcsök, mellkasi fájdalom
-- rendellenesen gyakori vizelés, éjszakai vizelés
-- fokozott menstruációs vérzés
-- mellkasi kellemetlen érzés, influenzaszerű betegség, láz, gyengeség- vagybetegségérzet
- Ritka mellékhatások, amelyek 1000 ember közül legfeljebb egyet érinthetnek,az alábbiak:
-- fokozott szomjúságérzet
-- rossz közérzet vagy boldogtalanság, lelassult gondolkodás
-- agyvérzés (sztrók)
-- fokozott izomfeszülés, beszédzavar, a mozgáskoordináció zavara, csökkentízérzékelés, megváltozott alvási ritmus
-- látászavarok, szemfehérje-elszíneződés, tág pupillák, fényérzékenység,rövidlátás, fokozott könnyezés
-- szabálytalan szívverés vagy szívritmuszavarok
-- torokfájás, horkolás
-- vérhányás, a szokásostól eltérő széklet, lepedékes nyelv
-- ízületi merevség, bordafájdalom
-- cukor megjelenése a vizeletben, fokozott mennyiségű vizelet és gyakorivizelés
-- hüvelyfolyás, a nemi működés megváltozása
-- hidegérzet, ciszta
Kevés, a dohányzás abbahagyását CHAMPIX-kezeléssel megkísérlő betegnél másmellékhatások is jelentkeztek, de pontos gyakoriságuk nem ismert: szívroham,öngyilkossági gondolatok, a személy elveszíti a kapcsolatot a valósággal és nemképes tisztán gondolkodni vagy dönteni (pszichózis), gondolkodásbeli vagymagatartásbeli változások (mint például erőszakos és abnormális viselkedés),alvajárás, cukorbetegség és magas vércukorszint. Ezenkívül jelentettek mégsúlyos bőrreakciókat, beleértve az eritéma multiformét (a bőrkiütés egyikfajtája) és a Stevens-Johnson-szindrómát (súlyos, a bőr, a száj, a szem vagy anemi szevek körüli bőrfelület felhólyagosodásával járó betegség), valamintsúlyos allergiás reakciókat, köztük ér eredetű vizenyőt, ún. angioödémát (azarc, a száj és a torok duzzanata). Hagyja abba a CHAMPIX szedését, és azonnaltájékoztassa kezelőorvosát, ha bőre hámlani kezd vagy hólyagok jelennek megrajta, vagy ha arca, szája vagy torka feldagad.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a CHAMPIX-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A kártyacsomagoláson vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedjeezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Buborékcsomagolás: Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. Tartály: Ez a gyógyszer nemigényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a CHAMPIX
- A készítmény hatóanyaga: 0,5 mg vareniklin illetve 1 mg vareniklin avonatkozó sorrendben
- Egyéb összetevők:
http://www.pharmindex.hu/btab/Champix-ft4.gif
http://www.pharmindex.hu/btab/Champix-ft5.gif
http://www.pharmindex.hu/btab/Champix-ft6.gif
Milyen a CHAMPIX külleme és mit tartalmaz a csomagolás
- 0,5 mg-os filmtabletta: fehér, filmbevonatú, módosított kapszula formájútabletta, egyik oldalán "Pfizer", másik oldalán "CHX0.5" mélynyomású jelöléssel ellátva.
- 1 mg filmtabletta: világoskék, filmbevonatú, módosított kapszula formájú,tabletta, egyik oldalán "Pfizer", másik oldalán "CHX 1.0"mélynyomású jelöléssel ellátva.
A CHAMPIX az alábbi kiszerelésekben kapható:
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
- Egy a kezelés megkezdésére szolgáló kiszerelés, amely 2 buborékfóliáttartalmaz: egy átlátszó buborékcsomagolást, amelyben 11 db CHAMPIX 0,5 mgfilmtabletta, és egy másik átlátszó buborékcsomagolást, amelyben 14 db CHAMPIX1 mg filmtabletta van kártyacsomagolásban.
- Egy a kezelés megkezdésére szolgáló kiszerelés, amely 2 buborékfóliáttartalmaz: egy átlátszó buborékcsomagolást, amelyben 11 db CHAMPIX 0,5 mg és 14db CHAMPIX 1 mg filmtabletta, és egy másik átlátszó buborékcsomagolást,amelyben 28 db CHAMPIX 1 mg filmtabletta van kártyacsomagolásban.
- Egy követő (fenntartó) kiszerelés, amely 2 átlátszó buborékcsomagolásttartalmaz, bennük egyenként 14 db CHAMPIX 1 mg filmtablettával,kártyacsomagolásban.
- Egy követő (fenntartó) kiszerelés, amely 2 átlátszó buborékcsomagolásttartalmaz, bennük egyenként 28 db CHAMPIX 1 mg filmtablettával,kártyacsomagolásban.
- Egy követő (fenntartó) kiszerelés, amely 2 átlátszó buborékcsomagolásttartalmaz, bennük egyenként 14 db CHAMPIX 0,5 mg filmtablettával,kártyacsomagolásban.
- Egy követő (fenntartó) kiszerelés, amely 2 átlátszó buborékcsomagolásttartalmaz, bennük egyenként 28 db CHAMPIX 0,5 mg filmtablettával,kártyacsomagolásban.
- Egy a kezelés megkezdésére szolgáló kiszerelés, amely 2 buborékcsomagolásttartalmaz: egy átlátszó buborékfóliát, amelyben 11 db CHAMPIX 0,5 mgfilmtabletta, és egy másik átlátszó buborékcsomagolást, amelyben 14 db CHAMPIX1 mg filmtabletta van dobozba csomagolva.
- Egy követő (fenntartó) kiszerelés, amely 2 átlátszó buborékcsomagolásttartalmaz, bennük egyenként 14 db CHAMPIX 1 mg filmtablettával, dobozbacsomagolva.
- Egy követő (fenntartó) kiszerelés, amely 4 átlátszó buborékcsomagolásttartalmaz, bennük egyenként 14 db CHAMPIX 1 mg filmtablettával, dobozbacsomagolva.
- Egy követő (fenntartó) kiszerelés, amely 8 átlátszó buborékcsomagolásttartalmaz, bennük egyenként 14 db CHAMPIX 1 mg filmtablettával, dobozbacsomagolva.
- Egy követő (fenntartó) kiszerelés, amely 10 átlátszó buborékcsomagolásttartalmaz, bennük egyenként 14 db CHAMPIX 1 mg filmtablettával, dobozbacsomagolva.
- Egy lezárt, 56 db CHAMPIX 1 mg filmtablettát tartalmazó kék - fehér HDPEtartály gyermekbiztonsági záras kupakkal, dobozba csomagolva.
- Egy lezárt, 56 db CHAMPIX 0,5 mg filmtablettát tartalmazó kék - fehér HDPEtartály gyermekbiztonsági záras kupakkal, dobozba csomagolv

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!