VIZARSIN 100MG SZÁJBAN DISZPERG TABL 4X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Vizarsin ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
A Vizarsin hatóanyaga a szildenafil, amely az úgynevezett 5. típusúfoszfodiészteráz (PDE5)-gátlók gyógyszercsaládjának tagja. Nemi izgalom során ahímvessző ereinek simaizomzatát elernyesztve, a barlangos testbe beáramló vérmennyiségének növelésével segíti elő a merevedést. A Vizarsin csak szexuálisizgalom hatására hat kedvezően a merevedés kialakulására.
A Vizarsin a felnőtt férfiak hímvessző-merevedési zavarainak - a köznyelvbengyakran impotenciaként említett állapot - kezelésére szolgáló készítmény. Ahímvessző-merevedési zavarban szenvedő férfiak nem képesek a hímvesszőnek anemi aktushoz szükséges mértékű merevedését elérni, ill. fenntartani.
2. Tudnivalók a Vizarsin szedése előtt
Ne szedje a Vizarsint:
- ha allergiás a szildenafilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.
- ha Ön ún. nitrátkészítményeket szed, mivel egyidejű alkalmazásuk veszélyesvérnyomáseséshez vezethet. Mondja el orvosának, ha ezen gyógyszerek bármelyikétszedi, melyeket gyakran alkalmaznak az angina pektorisz (mellkasi fájdalom)enyhítésére. Ha nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
- ha Ön bármilyen nitrogénmonoxid-donor gyógyszert, például amil-nitritet szed,mivel kombinációjuk veszélyes vérnyomásesést okozhat.
- ha Önnek súlyos szív- vagy májbetegsége van.
- ha Önnek nemrégiben volt szélütése (agyi keringési zavara), szívrohama, vagyha alacsony a vérnyomása.
- ha Önnek bizonyos, ritkán előforduló örökletes szembetegsége van (pl. retinitiszpigmentóza).
- ha valaha előfordult Önnél nem-arteritiszes elülső iszkémiás optikusneuropátia miatt fellépő látásvesztés.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vizarsin alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha Ön sarlósejtes vérszegénységben (vörösvérsejt-rendellenesség), leukémiában(fehérvérűség), mielóma multiplexben (csontvelőrák) szenved.
- ha hímvesszője rendellenes alakú, vagy ha ún. Peyronie-betegségben szenved.
- ha Önnek problémái vannak a szívével. Orvosának kell alaposan megvizsgálnia,hogy szíve alkalmas-e a szexuális tevékenységgel járó többletterheléselviselésére.
- ha Önnek aktív gyomorfekélye vagy vérzészavara (pl. hemofíliája) van.
- ha látása hirtelen romlik, vagy látásvesztést tapasztal, hagyja abba aVizarsin szedését és azonnal forduljon orvosához.
A Vizarsin nem alkalmazható együtt más, a merevedési zavarok kezeléséreszolgáló, szájon át alkalmazandó vagy helyi kezeléssel.
Nem alkalmazhatja együtt a Vizarsint a pulmonális artériás hipertónia (PAH)elleni, szildenafilt tartalmazó gyógyszerekkel vagy bármely más PDE-5-gátlóval.
Ne szedjen Vizarsint, ha Önnek nincs merevedési zavara. Ne szedjen Vizarsint,ha Ön nő.
Különleges szempontok a vese- vagy májbetegek kezelésekor
Közölje orvosával, ha Ön vese- vagy májbeteg. Előfordulhat, hogy az orvosaalacsonyabb adagot ír elő Önnek.
Gyermekek és serdülők
A Vizarsin nem adható 18 éves kor alatti egyéneknek.
Egyéb gyógyszerek és a Vizarsin
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Vizarsin tabletta módosíthatja egyes gyógyszerek hatásait, főként a mellkasifájdalom kezelésére alkalmazott készítményekét. Sürgősségi ellátás esetébenfeltétlenül tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét, hogy Ön Vizarsint vettbe, és arról is, hogy mikor vette be. Kizárólag abban az esetben szedhet másgyógyszereket a Vizarsin alkalmazásának ideje alatt, ha ezt kezelőorvosaengedélyezte.
Ne vegyen be Vizarsint, ha nitrátkészítményeket szed, mivel ezen készítményekkombinációja veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat. Mindig mondja elkezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi,melyeket gyakran alkalmaznak az angina pektorisz (vagy "mellkasifájdalom") kezelésére.
Ne vegyen be Vizarsint, ha olyan gyógyszert szed, mint az ún.nitrogénmonoxid-donorok, például az amil-nitrit, mivel kombinációjuk veszélyesvérnyomáscsökkenést okozhat.
Amennyiben ún. proteázgátló gyógyszert szed, pl. a HIV okozta fertőzéskezelésére, úgy előfordulhat, hogy az orvos a Vizarsin legkisebb adagját (25mg) írja elő Önnek.
Néhány, magas vérnyomás vagy prosztata megnagyobbodás kezelésére alfa-blokkolótszedő betegnél szédülés és ájulásérzés jelentkezhet, amit a gyors felüléskorvagy felálláskor jelentkező alacsony vérnyomás okozhat. Ezek a tünetek, melyeknéhány olyan betegnél jelentkeztek, akik Vizarsint és alfa-blokkolót szedtekegyidejűleg, legnagyobb valószínűséggel a szildenafil alkalmazását követő 4órán belül fordulnak elő. Annak érdekében, hogy a tünetek jelentkezésénekvalószínűsége csökkenjen, az alfa-blokkoló gyógyszerét Önnek rendszeres napiadagban kell bevennie, mielőtt elkezdené szedni a Vizarsint. Kezelőorvosa ebbenaz esetben lehet, hogy alacsonyabb (25 mg-os) adagot ír elő Önnek.
A Vizarsin egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Vizarsin bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is, azonban azttapasztalhatja, hogy a Vizarsin hatása később jelentkezik, ha azt bőségesétkezés közben veszi be. A tabletta bevétele előtt a szájának üresnek kell lennie.
Az egyidejűleg fogyasztott alkohol átmenetileg megakadályozhatja a hímvesszőmerevedését. A gyógyszer hatásának maximális kihasználása érdekében lehetőlegne fogyasszon nagy mennyiségű alkoholt a Vizarsin bevétele előtt.
Terhesség és szoptatás
A Vizarsin alkalmazása nőknek nem javallt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre A Vizarsin szédülést okozhat és befolyásolhatja a látást.Tisztában kell lennie azzal, hogy milyen hatással van Önre a Vizarsin, mielőttgépjárművet vezetne vagy gépeket kezelne.
A Vizarsin aszpartámot (E951) és szorbitot (E420) tartalmaz
Az aszpartam fenilalanin forrás, ami fenilketonuriában szenvedő betegekesetében ártalmas lehet. A Vizarsin szorbitot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosakorábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse felorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Vizarsint?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az ajánlott kezdő adag: 50 mg.
Ne vegyen be Vizarsint naponta egynél több alkalommal.
Ne vegyen be egyidejűleg Vizarsin filmtablettát és Vizarsin szájban diszpergálódótablettát! A Vizarsint kb. 1 órával a tervezett nemi aktus előtt vegye be.
A Vizarsin szájban diszpergálódó tabletták törékenyek. Nem szabad átnyomni őketa buborékcsomagolás fóliáján, mert ez a tabletta sérülését okozza. Ne nyúljon atablettához nedves kézzel, mert a tabletta széteshet. A következőképpen vegyeki a tablettát a csomagolásból:
Egy tablettát tartalmazó bliszter esetén:
http://www.pharmindex.hu/btab/Vizarsin100-szdt1.gif
Négy tablettát tartalmazó bliszter esetén:
http://www.pharmindex.hu/btab/Vizarsin100-szdt2.gif
1. Fogja meg a buborékcsomagolást a szélénél és a perforáció mentén,kíméletesen letépve válasszon külön egy buborékcellát a buborékcsomagolásról.
2. A szélét felemelve húzza le teljesen a fóliát.
3. Fordítsa ki a tablettát a tenyerére.
4. Mihelyt kivette a csomagolásból, helyezze a nyelvére a tablettát.
A tabletta néhány másodpercen belül elkezd szétesni a szájban, ezt követőenvízzel vagy víz nélkül is lenyelhető. A szájának üresnek kell lennie, amikor anyelvére helyezi a tablettát.
Ha a Vizarsin alkalmazása során annak hatását túl erősnek vagy csekélynek érzi,forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
A Vizarsin kizárólag szexuális ingerlés esetén segíti elő a hímvesszőmerevedését. A Vizarsin hatásának kialakulásához szükséges idő egyénenkéntváltozó, de általában fél-egy óra. Előfordulhat, hogy a bőséges étkezés alkalmávalbevett Vizarsin hatása ennél hosszabb idő elteltével jelentkezik.
Abban az esetben, ha a Vizarsin szedése ellenére sem sikerül megfelelőmerevedést elérnie, vagy annak időtartama nem elegendő a nemi aktusbefejezéséhez, forduljon kezelőorvosához.
Ha az előírtnál több Vizarsint vett be
A mellékhatások számának növekedését és súlyosbodását tapasztalhatja. 100mg-nál nagyobb adag bevétele nem fokozza a gyógyszer hatását.
Ne vegyen be több tablettát annál, mint amennyit az orvos előírt Önnek.
Amennyiben az előírtnál többet vett be, forduljon kezelőorvosához.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Vizarsin alkalmazásával kapcsolatbanjelentett mellékhatások általában enyhe vagy közepes súlyosságúak, és rövidideig tartanak.
Ha a következő súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja, hagyja abba aVizarsin szedését, és azonnal forduljon orvoshoz:
- Allergiás reakció - ez nem gyakran fordul elő (100 beteg közüllegfeljebb egyet érinthet).
Ennek tünetei közé tartozik a hirtelen kialakuló sípoló légzés, nehézlégzésvagy szédülés és a szemhéj, az arc, az ajkak vagy a torok feldagadása.
- Mellkasi fájdalom - ez nem gyakran fordul elő.
Ha ez a közösülés közben vagy után lép fel:
- Helyezkedjen félig ülő helyzetbe, és próbáljon meg lazítani.
- Ne alkalmazzon nitrát készítményeket a mellkasi fájdalom enyhítésére!
- Tartós, néha fájdalmas merevedés - ez ritkán fordul elő (1000 betegközül legfeljebb egyet érinthet).
Ha merevedése 4 óránál tovább tart, azonnal keressen fel egy orvost!
- Hirtelen látáscsökkenés vagy látásvesztés - ez ritkán fordul elő.
- Súlyos bőrreakciók - ez ritkán fordul elő.
Ennek tünetei közé tartozhat a bőr súlyos hámlása és megduzzadása, a száj, anemi szervek és a szemek környékének felhólyagosodása, láz.
- Görcsök vagy görcsroham - ez ritkán fordul elő..
További mellékhatások:
Nagyon gyakori (10 beteg közül egynél többet érinthet): fejfájás.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb egyet érinthet): hányinger,arckipirulás, hőhullámok (a tünetek közé tartozik a hirtelen kialakuló forróságérzése a felsőtestében), emésztési zavar, a színlátás zavara, homályos látás,látászavar, orrdugulás és szédülés.
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb egyet érinthet): hányás,bőrkiütés, a szem irritációja, kötőhártya bevérzés/piros szem, szemfájdalom,fényvillanások látása, szemkáprázás, fényérzékenység, könnyezés,szívdobogásérzés, gyors szívverés, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás,izomfájdalom, álmosság, a tapintási érzékelés csökkenése, forgó jellegűszédülés, fülcsengés, szájszárazság, elzáródott vagy eldugult melléküregek, azorrnyálkahártya gyulladása (a tünetek közé tartozik az orrfolyás, tüsszögés,orrdugulás), felhasi fájdalom, nyelőcső reflux betegség (tünet: gyomorégés),vér a vizeletben, fájdalom a karokban vagy a lábakban, orrvérzés, forróságérzetés fáradtság.
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb egyet érinthet): ájulás, szélütés,szívroham, szabálytalan szívverés, az agyi vérellátás részleges, átmeneticsökkenése, torokszorító érzés, szájzsibbadás, szemfenéki vérzés, kettőslátás,csökkent látásélesség, szokatlan érzés a szemben, a szem vagy a szemhéjduzzanata, apró részecskék vagy pontok megjelenése a látótérben, fényes vagyszínes körök látása a fényforrások körül, tágult pupilla, a szem fehér részénekelszíneződése, hímvesszővérzés, vér az ondóban, orrszárazság, az orr belsejénekduzzanata, ingerlékenység és a hallás hirtelen romlása vagy elvesztése.
A forgalomba hozatalt követő tapasztalatok során ritkán beszámoltak instabilangina (egy szívbetegség) és hirtelen halál eseteiről. Fontos, hogy az ilyenmellékhatásokat tapasztalt férfiaknak többnyire, de nem mindegyik esetben,szívproblémái voltak a gyógyszer szedését megelőzően. Nem lehet megállapítani,hogy ezek az esetek közvetlenül a Vizarsin hatásának tulajdoníthatók-e.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vizarsint tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után neszedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Az eredeti csomagolásban, nedvességtől védve tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vizarsin
- A készítmény hatóanyaga a szildenafil. 100 mg szildenafil szájbandiszpergálódó tablettánként.
- Egyéb összetevők: hidroxipropilcellulóz (E463), mannit (E421), aszpartám(E951), neoheszperidin-dihidrokalkon (E959), fodormenta olaj, borsmenta olaj(szorbitot tartalmaz (E420)), kroszpovidon, kalcium-szilikát,magnézium-sztearát (E572).
Milyen a Vizarsin külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér, vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán enyhén domború tabletta,melyen sötétebb foltok lehetnek.
Dobozonként 1 db, 2 x 1, 4 x 1, 8 x 1 vagy 12 x 1 szájban diszpergálódóVizarsin tabletta (egyenként perforált buborékcsomagolásban lehúzhatófóliával). Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!