BISOGAMMA 5 MG FILMTABLETTA 100X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Bisogamma 5 mg filmtabletta

Bisogamma 10 mg filmtabletta

bizoprolol

 

 

Mielőtt elkezdené alkalmazniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-      Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-      Továbbikérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-      Ezta gyógyszert az orvos Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nem szabad,mert számukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tüneteik az Önéhezhasonlóak.

-      Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Bisogammafilmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Bisogamma filmtabletta szedéseelőtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Bisogammafilmtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5               Hogyan kell a Bisogammafilmtablettát tárolni?

6               További információk

 

 

1.      MILYEN TÍPUSÚGYÓGYSZER A BISOGAMMA 5 MG FILMTABLETTA ÉS                        MILYENBETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Bisogamma elsősorban aszívre ható, ún. szívspecifikus, béta-adrenerg receptor blokkoló gyógyszer.  Bisogammaa következő betegségek kezelésére alkalmazható:

-      magas vérnyomás (esszenciálishipertónia)

 

A szívkoszorúserek keringésizavariból adódó szívfájdalom (koszorúsér, azaz koronária betegség: anginapektorisz)

 

 

2.       TUDNIVALÓK A BISOGAMMAFILMTABLETTAALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne alkalmazza aBisogammafilmtablettát:

-      ha túlérzékeny (allergiás)a  bizoprolol-hemifumarátra vagy a Bisogamma egyéb összetevőjére;

-      béta-adrenerg receptor blokkológyógyszerekkel szembeni túlérzékenység esetén;

-      nem megfelelően kezeltszívizomgyengeség esetén (klinikailag igazolt szívelégtelenségben);

-      a vérkeringés összeomlása, ún.sokk esetén;

-      a szív nagyfokú, pitvar-kamraiingerületvezetési zavaraiban (másod-, vagy harmadfokú pitvar-kamrai blokk);

-      beteg színuszcsomó tünetegyüttes(szik szinusz szindróma) esetén

-      a szív szíuszcsomó és pitvarközötti ingerületvezetés zavarai (szinuatriális blokk)esetén

-      lassú szívverés esetén(bradikardia: a kezelést megelőzően a nyugalmi pulzusszám kevesebb, mint 50percenként);

-      alacsony vérnyomás (hipotónia: afelső érték kevesebb, mint 90 Hgmm) esetén;

-      a vér savanyú vegyhatásúvá válása(acidózis) esetén;

-      hörgőgörcsre való hajlam(bronchiális hiperreakció pl. a légzőrendszer szűkülettel járó, ún. obstruktívbetegsége, asztma bronchiále) fennállásakor;

-      előrehaladott stádiumú perifériásverőér betegségben;

-      bizonyos depresszió elleniszerekkel, ún. MAO-gátlókkal való egyidejű kezelés (kivéve MAO-B gátlók) esetén;

-      Gyermekkorban (megfelelőtapasztalatok hiányában).

A verapamil és diltiazemtípusú kalcium antagonista vagy egyéb ritmuszavarra alkalmazott szerek (pl.dizopiramid, kinidin, amiodaron) vénás (iv). alkalmazása ellenjavallt azoknak abetegeknek, akik Bisogamma kezelésben részesülnek (kivétel: intenzívgyógykezelés).

 

A Bisogamma csak fokozott orvosiellenőrzés mellett elővigyázatossággal alkalmazható

-         a szív kifokú pitvar-kamraiingerületvezetési zavaraiban (elsőfokú pitvar-kamrai, ún. AV blokk);

-         meglévő vagy még nemdiagnosztizált, de valószínűsíthető cukorbetegség (manifeszt vagy látensdiabetesz mellitusz) esetén kórosan alacsony vércukorszint (súlyoshipoglikémiás állapot) alakulhat ki; a hipoglikémia tünetei rejtve maradhatnak;a vércukor szint rendszeres ellenőrzése szükséges;

-      hosszú ideig tartó, szigorúkoplalás/diéta és nehéz fizikai terhelés esetén (kórosan alacsony vércukorszintalakulhat ki);

-         a mellékvese velőállományánakdaganatában (feokromocitómában) szenvedő betegeknél (a Bisogamma csak azalfa-adrenerg receptorok gyógyszeres blokkolása után adható);

-         koszorúsér betegség okoztamellkasi fájdalom egyes eseteiben, ún. Prinzmetal anginában.

 

Azoknál a betegeknél, akik pikkelysömörbenszenvednek vagy a család kórtörténetében előfordult ez a betegség, béta-blokkolók(pl. Bisogamma) csak a terápiás előny/kockázat gondos mérlegelése utánadhatók.

 

Ha a fentiek bármelyikevonatkozik vagy korábban vonatkozott Önre, forduljon kezelőorvosához.

 

A Bisogamma fokozott elővigyázatossággalalkalmazható

Máj-és vesebetegségben különös figyelmet kell fordítani az adagolási utasításokbetartására (lásd az „Adagolás” című részt).

 

A beta-adrenerg-receptorblokkolók fokozzák az allergének iránti érzékenységet, valamint az anafilaxiásreakciók súlyosságát. Ezért azoknál a betegeknél, akiknél korábbantúlérzékenységi reakciók fordultak elő, vagy akik deszenzitizáló kezelésbenrészesültek (vigyázat: rendkívüli mértékű anafilaxiás reakciók léphetnek fel),a kezelés alapos megfontolást igényel.

 

A magas vérnyomáskezelése ezzel a gyógyszerrel rendszeres orvosi ellenőrzést igényel.

 

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Az alábbigyógyszerkölcsönhatásokat kell figyelembe venni:

 

A Bisogammavérnyomáscsökkentő hatása egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (pl. ACE-gátlók),vizelethajtók, értágítók (vazodilátorok), barbiturátok, fenotiazinok éstriciklikus antidepresszív szerek alkalmazásával fokozódhat.

 

Bisogamma és nifedipin típusú kalcium antagonisták együttesalkalmazása még intenzívebb vérnyomáscsökkenéshez vezethet, ami egyes esetekbenszívizomgyengeséget (szívelégtelenséget) okozhat.

 

Bisogamma és verapamil vagydiltiazem típusú egyéb ritmuszavar elleni gyógyszer (szívritmuzavar ellenigyógyszer:. pl. dizopiramid, kinidin, amiodaron) együttadása esetén a kezelésalatt a beteget gondosan ellenőrizni kell, mert vérnyomáscsökkenés(hipotenzió), lassú szívverés (bradikardia) vagy egyéb ritmuszavar és/vagyszívizomgyengeség (szívelégtelenség) léphet fel.

 

Bisogammával kezelt betegeknek verapamil vagy diltiazem típusúegyéb szívritmuszavar elleni szerek (pl. dizopiramid, kinidin, amiodaron)intravénás alkalmazása ellenjavallt (kivéve az intenzív osztályon történőellátást).

 

A Bisogamma és aszívritmuszavar elleni (antiaritmiás) szerek szívműködést gyengítő, szívműködéstgyengítő (kardiodepresszív) hatása összegződhet.

 

Bisogamma és rezerpin, vagyalfa-metildopa, guanfacin, klonidin, illetve szívglikozidok (pl. digitálisz)együttadása fokozhatja a szívfrekvencia csökkentő és az ingerületvezetéstlassító hatásokat.

 

A klonidin kezelés hirtelenmegszakítása a Bisogamma egyidejű alkalmazása esetén rendkívüli mértékűvérnyomásemelkedést idézhet elő. Ezért a klonidin terápiát csak a több nappalkorábban megszakított Bisogamma kezelés után lehet fokozatosan leállítani.

 

Bisogamma  és norepinefrin, epinefrin vagy egyébszimpatomimetikumok (melyeket pl. köhögéscsillapítók, orr- és szemcseppektartalmaznak) együttes alkalmazása vérnyomásemelkedést okozhat.

 

Ergotamin származékokkal (pl.ergotamint tartalmazó migrén elleni szerekkel) való együttes alkalmazás során aBisogamma  a környéki, ún. perifériás keringési zavarok súlyosbodásáteredményezheti.

 

Bizonyos depresszió elleniszerek, a monoaminooxidáz (MAO) gátlók nem alkalmazhatók Bisogammávalkombinálva, mivel fokozott vérnyomásemelkedést (hipertenziót) okozhatnak. (Lásda „Ne alkalmazza .. c. részt!)

Bisogamma  inzulinnal és egyéb vércukorszint csökkentőgyógyszerrel (szájon át szedhető, ún.orális antidiabetikumok) való együttesalkalmazása során a gyógyszerek hatása fokozódhat, elhúzódhat vagy csökkenhet.Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) első, figyelmeztető  tünetei -különösen a gyors szívverés (tahikardia) és kézremegés (tremor) - kevésbéészlelhetőek, ezért rendszeres vércukor ellenőrzés szükséges.

 

A rifampicin csökkentheti a Bisogamma vérnyomáscsökkentő hatását.

 

A Bisogamma  hatásátcimetidin, hidralazin és alkohol fokozhatja.

 

Bisogamma és általánosérzéstelenítők együttes hatása fokozott vérnyomáscsökkenést eredményezhet. Akétféle gyógyszer szívgyengítő (negativ inotrop) hatása összegeződhet, ezértajánlott az aneszteziológust az altatás előtt arról tájékoztatni, hogy a beteg Bisogammátszed..

 

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

 

A Bisogamma egyidejű alkalmazása bizonyosételekkel vagy italokkal

A Bisogammavérnyomáscsökkentő hatását az alkohol fokozhatja.

 

Terhesség, szoptatás

A készítmény terhesség alattialkalmazására nincs adat. Bisogamma kezelést csak kivételesen indokolt esetbenszabad terhesség alatt alkalmazni, ha a kezelőorvos mérlegelte, hogy agyógyszer terápiás előnye az anyára nézve meghaladja az esetleges, magzatotveszélyeztető kockázatokat.

Az újszülött keringési zavarainakelkerülése érdekében a bizoprolol-fumaráttal való kezelést a szülés előtt 48-72órával fel kell függeszteni. Ha ez nem lehetséges, az újszülöttet gondosanellenőrizni kell a születés utáni 48-72 órában.

 

Nem történtek vizsgálatokarra vonatkozóan, hogy a bizoprolol-fumarát kiválasztódik-e az emberianyatejbe. Mivel azonban állatkísérletek bebizonyították, hogy a hatóanyagbekerül az anyatejbe,

acsecsemőket gondosan ellenőrizni kell a béta-blokkoló hatásra vonatkozóan.Szükség esetén a csecsemőt el kell választani.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Elképzelhető, hogy azegyénenként változó hatás befolyásolja a gépjárművezető vagy gépkezelést végzőegyén biztonságos reakciókészségét. Fokozott óvatosság szükséges a kezeléskezdetén, dózis emeléskor, egyéb gyógyszerrel való egyidejű alkalmazáskorilletve alkoholfogyasztás esetén.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI A BISOGAMMAFILMTABLETTÁT?

 

Gyógyszerét kizárólag azorvos által előírt adagban alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Amennyiben akezelőorvos másképp nem rendeli, szokásos adagja:

 

A kezelést mindig alacsonyadaggal kell kezdeni, majd fokozatósan lehet emelni.

A dózist minden betegnélegyedileg kell meghatározni, a pulzusszámtól és a terápiás eredménytől függően.

 

Magas vérnyomás (esszenciálishipertónia)

Az ajánlott dózis 1 tabletta5 mg bizoprolol-fumarát (1 tabletta Bisogamma 5 mg vagy ½ tablettaBisogamma 10 mg), naponta egyszer. Ha ezzel a dózissal nem sikerült a megfelelőhatást elérni az adag a kezelőorvos utasítására tovább növelhető napi 1Bisogamma 10 filmtablettára (10 mg bizoprolol-fumarát). Ennél nagyobbgyógyszeradag csak kivételes esetekben engedhető meg.

 

Koszorúsér betegség(angina pectorisz)

Az ajánlott dózis 5 mgbizoprolol-fumarát (1 tabletta Bisogamma 5 mg vagy ½ tabletta Bisogamma10 mg), naponta egyszer. Ha ezzel a dózissal nem sikerült a megfelelő hatástelérni az adag a kezelőorvos utsítására tovább növelhető napi 2 Bisogamma 5filmtablettára (10 mg bizoprolol-fumarát). Ennél nagyobb gyógyszeradag csakkivételes esetekben engedhető meg.

 

Máj- és vesekárosodás

Enyhe vagy mérsékelt fokú máj-és veseelégtelenségben adagmódosítás nem szükséges.

Súlyos vese- kreatinin-klírensz< 20 ml/perc) vagy májkárosodásban a napi adag nem haladhatja meg a 10mg-ot.

 

Terápiás tapasztalatokhiányában a Bisogamma filmtablettát gyermekek nem szedhetik.

 

Az alkalmazás módja

A filmtablettát lehetőségszerint reggel, éhgyomorra, vagy étkezés közben szétrágás nélkül, egészben,elegendő mennyiségű folyadékkal kell bevenni.

 

Az alkalmazás időtartama

A kezelés időtartama nem korlátozott, a kezelőorvoshatározza meg a betegség típusától és súlyosságától függően. Az adagolásielőírást pontosan be kell tartani, amíg orvosa nem változtatja meg azt. ABisogamma kezelést nem szabad megszakítani vagy idő előtt abbahagyni, hacsak azorvos nem utasítja Önt erre.

 

Különösen a szívkoszorúserekkeringési zavaraiban (angina pectoriszban) szenvedő betegeknél a Bisogammafilmtablettával való kezelést nem szabad hirtelen abbahagyni, az adagotfokozatosan kell csökkenteni (7 - 10 nap alatt), mivel a hirtelen megvonás abeteg állapotának hirtelen romlását idézheti elő.

 

A kezelőorvos határozza meg akezelés időtartamát.

 

Ha a filmtabletta alkalmazásasorán hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnakbizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Ha az előírtnál többBisogamma filmtablettát vett be:

Túladagolás gyanúja eseténhaladéktalanul értesítse kezelőorvosát,  Aki eldönti, hogy milyenellenintézkedésekre van szükség a túladagolás vagy mérgezés súlyosságátólfüggően.

A túladagolás nagyfokúvérnyomásesést (súlyos hipotóniát), a szívverés lelassulását (bradikardiát)okozhat, ami szívmegállást, a szívizom gyengeségét (szívelégtelenséget) és akeringés összeomlását, azaz sokkot válthat ki. Ezen kívül légzészavar, a hörgőkgörcse (bronchospazmus), hányás és tudatvesztés fordulhatnak elő.

 

Túladagolásesetén a Bisogamma kezelést meg kell szakítani.

 

Ha elfelejtette bevenni aBisogamma adagot:

Következőalkalommal ne vegyen be kétszeres adagot, hanem folytassa az orvos utasításánakmegfelelően a gyógyszer szedését.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Bisogamma szedését

Ne szakítsa félbe és nehagyja abba a Bisogamma kezelést anélkül, hogy orvosával ezt előzetesenmegbeszélte volna.

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítményalkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.      LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, aBisogamma is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek..

Amellékhatásokat az alábbi gyakorisági kategóriák alapján értékelik:

Nagyon gyakori

10 kezelt betegből több mint 1 esetén észlelhető

Gyakori

100 kezelt betegből több mint 1, de 10 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető

Nem gyakori

1000 kezelt betegből több, mint 1, de 100 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető

Ritka

10 000 kezelt betegből több mint 1, de 1000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető

Nagyon ritka

10 000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén, beleértve az egyedi eseteket, észlelhető

nem ismert

A rendelkezésre álló adatokból nem megbecsülhető

 

Jelentősmellékhatások vagy tünetek, amelyekre figyelnie kell és ha fellépnek, meg kelltennie a szükséges intézkedéseket: 

Ha az alábbi mellékhatásokközül bármelyiket észleli, szakítsa félbe a Bisogamma kezelést, éshaladéktalanul forduljon kezelőorvosához.

 

Idegrendszeribetegségek és tünetek

Gyakori: központi-idegrendszeri rendellenességek, mint pl.fáradtság, szédülés, fejfájás, nyomott (depressziós) hangulat, zavarodottság,lidércnyomás vagy túlzottan élénk álmok, alvászavar, hallucináció,  avégtagokon érzészavarok (paresztéziák), pl. égő érzés, zsibbadás, hidegérzet.

 

Szembetegségek ésszemészeti tünetek

Nem gyakori: látásizavarok, kötőhártya gyulladás és csökkent könnytermelés  (ezt a tünetetkülönösen kontaktlencsét viselőknél kell figyelembe venni).

 

Szív- és keringésirendszer betegségei és a vele kapcsolatos tünetek

Gyakori: fokozott vérnyomásesés, testhelyzet változtatásakoris (ortosztatikus diszreguláció), lassult szívverés (bradikardia), a szívkamra-pitvar közötti ingerületvezetési zavarai (AV vezetési defektusok) vagy aszívizmok gyengeségének rosszabbodása (szívelégtelenség), a lábak vizenyője(perifériás ödéma) és/vagy fizikai megerőltetéskor fellépő légzészavarok(diszpnoe) kíséretében.

Perifériás keringésizavarokban szenvedő betegeken (beleértve a Raynaud szindrómát is) a tüneteksúlyosbodását figyelték meg.

 

Légzőrendszeri,mellkasi és mellhártya betegségek és tünetek

A légúti ellenállás(rezisztencia) lehetséges fokozódása következtében a hörgők görcsével járó(bronchopastikus) reakciókra hajlamos betegeknél (különösen a légzőrendszerelzáródásos, obstruktív zavaraiban, bronchiális asztma esetén) légzésielégtelenséggel járó, ún. ún. respiratorikus disztressz szindróma fordulhatelő.

 

Emésztőrendszeribetegségek és tünetek

Gyakori: kóros étvágytalanság és emésztőrendszeri zavarok(émelygés, hányás, székrekedés, hasmenés, hasi fájdalmak és görcsök)figyelhetők meg.

 

A csont-izomrendszer ésa kötőszövet betegségei és tünetei

Gyakori:izomgyengeség, izomgörcsök (pl. lábikragörcs).

Nagyon ritka: ízületibetegség (artropátia) fordulhat elő egy vagy több izület érintettségével (mono-vagy poliartritisz).

 

A bőr és a bőralattiszövet betegségei és tünetei

Gyakori: allergiás bőrreakció (pl. bőrpír, viszketés,fényérzékenység okozta kiütések, csalánkiütés), izzadás.

 

Vese- és húgyútibetegségek és tünetek

Nagyon ritka: a nemi vágy (libido) és a férfi nemzőképesség(potencia) zavarai.

 

Az anyagcsere és azelektrolitháztartás betegségei és tünetei

A még nem diagnosztizált, devalószínűsíthető (látens) cukorbetegség kilakulhat (manifesztté válhat).Meglévő cukorbetegség súlyosbodhat. Bisogamma kezelés alatt a hosszú ideigtartó, szigorú koplalás/diéta vagy nehéz fizikai terhelés alacsony vércukorszinthez (hipoglikémiás állapothoz) vezethetnek. A hipoglikémia kezdetitünetei, különösen a szapora szívverés (tachikardia) és remegés így rejtvemaradhatnak.

Nem gyakori: avérzsírok , azaz szérum lipidek (koleszterin, trigliceridek) szintjénekemelkedése.

A Bisogamma kezelés a pajzsmirigytúlműködésben szenvedő betegeknél elfedheti a pajzsmirigytúlműködés klinikaitüneteit (pl. kamrai tachycardia és remegés).

Nagyon ritka: egyes májenzimek, a szérum transzaminázok (GOT, GPT)szintjének megemelkedése vagy májgyulladás (hepatitisz).

 

Különlegesmegjegyzések:

Nagyon ritkán a beta-adrenerg receptor gátlók pikkelysömört (pszoriázist),ezen betegség tüneteinek súlyosbodását vagy a pikkelysömörhöz hasonlókiütéseket idézhetnek elő.

 

A beta-adrenerg receptorblokkolók fokozhatják az allergének iránti érzékenységet, ill. az anafilaxiásreakciók súlyosságát. Ezért azoknál a betegeknél, akiknél korábbantúlérzékenységi reakció fordult elő vagy deszenzitizáló kezelésben részesültek,súlyos anafilaxiás reakciók léphetnek fel.

 

A Bisogamma kezelés alattritkán hajhullást, hallászavart, testsúlynövekedést, kedélyváltozást, rövidtávú emlékezetkiesést, allergiás náthát vagy a pénisz szöveteinekmegkeményedését (Peyronie szindróma) írták le.

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

.

Ellenintézkedések

Kérjük, értesítse az orvost, ha a betegnél súlyosmellékhatás lépett fel és bármilyen intézkedés szükséges.

 

 

5       HOGYAN KELL ABISOGAMMA FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó.

 

A készítmény csak acsomagoláson feltüntetett lejárati időn belül használható fel.

A Bisogammát a dobozonés a buborékcsomagoláson feltűntetett lejárati idő után ne szedje.

A lejárati idő a megadotthónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Milyena Bisogamma tabletták külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Hatóanyag:

Bisogamma5 mg filmtabletta

5,00 mgbizoprolol-hemifumarát filmtablettánként.

Bisogamma 10 mgfilmtabletta

10,0 mgbizoprolol-hemifumarát filmtablettánként.

Egyébösszetevők:

Bisogamma 5 mgfilmtabletta:

Kroszpovidon,hidegen duzzadó kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloidszilícium-dioxid, magnézium-sztearát, makrogol 6000, titán-dioxid (E171),talkum, sárga vas-oxid (E172), hipromellóz.

Bisogamma 10 mgfilmtabletta :

Kroszpovidon, hidegen duzzadókukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloidszilícium-dioxid, magnézium-sztearát, makrogol 6000, poliszorbát 20,titán-dioxid (E171), kalcium-karbonát, talkum, sárga vas-oxid (E172),hipromellóz (HPMC 5), hipromellóz (HPMC 50).

 

Kiszerelés:

Bisogamma 5 mgfilmtabletta:

30 db, 50 db,100 db filmtabletta fehér, átlátszatlan buborékcsomagolásban és dobozban.

 

Bisogamma 10 mgfilmtabletta:

30 db, 50 db,100 db filmtabletta fehér, átlátszatlan buborékcsomagolásban és dobozban.

 

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

Forgalombahozataliengedély jogosultja:

Wörwag Pharma & Co. KG

CalwerStr. 7

71034Böblingen,

Németország

 

Gyártó:

 

Bisogamma 5 mg filmtabletta:

Artesan Pharma GmbH & Co.Kg

Wendlandstr.1., 29439 Lüchow, Németország

 

vagy

 

Generosan GmbH

Leibnitstr. 9., 89231 Neu-Ulm, Németország

 

Bisogamma 10 mg filmtabletta:

Mauermann Arzneimittel KG,

Heinrich-Knote-Str. 2

82343 Pöcking

Németország

 

 

OGYI-T-9388/01                      Bisogamma5 mg filmtabletta (  30 db)

OGYI-T-9388/02                      Bisogamma5 mg filmtabletta (  50 db)

OGYI-T-9388/03                      Bisogamma5 mg filmtabletta (100 db)

 

OGYI-T-9388/04                      Bisogamma10 mg filmtabletta (  30 db)

OGYI-T-9388/05                      Bisogamma10 mg filmtabletta (  50 db)

OGYI-T-9388/06                      Bisogamma10 mg filmtabletta (100 db)

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009-12-30

 


A weboldalon szereplő gyógyszerekhez tartozó adatok, leírások tájékoztató jellegűek. Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a weboldalon szereplő információk nem helyettesítik a kezelőorvosával és/vagy gyógyszerészével történő konzultációt. Kérjük minden esetben kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét a további részletekről! Kérjük továbbá, hogy mindenféleképpen olvassa el a gyógyszeres dobozban található betegtájékoztatót is! Tájékoztatjuk, hogy minden felhasználó saját felelőssége a weboldalon szereplő információk, adatok értelmezése, hasznosítása. A weboldalon megjelenő adatokért, tájékoztatókért, illetve, információkért, valamint azok felhasználásából eredő esetleges károkért, káreseményekért és hátrányokért semmilyen felelősséget a weboldal üzemeltetője nem vállal.

vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!