VFEND 50MG FILMTABLETTA 30X BLISZTER

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a VFEND ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
A VFEND vorikonazol hatóanyagot tartalmaz. A VFEND egy gombás fertőzések ellenigyógyszer. A fertőzést okozó gombák elpusztításával vagy fejlődésükmegállításával fejti ki hatását. Az alábbi betegek (felnőttek és 2 évesnélidősebb gyermekek) kezelésére alkalmazható:
- invazív aszpergillózis (Aspergillus faj okozta gombás fertőzés),
- nem neutropéniás (nem kórosan alacsony fehérvérsejtszámú) betegeknél a vérCandida okozta fertőzésére (egy másik típusú gombás fertőzés, amit Candida fajokoz),
- súlyos, invazív, flukonazollal (egy másik, gombás fertőzések kezeléséreszolgáló gyógyszer) szemben ellenálló Candida fajok okozta fertőzések,
- súlyos, Scedosporium fajok vagy Fusarium fajok (két különbözőgombafaj) okozta gombás fertőzések.
A VFEND a betegek súlyosbodó, potenciálisan életveszélyes gombás fertőzéseinekkezelésére szolgál. A magas kockázatú, csontvelőátültetésben részesült betegekgombás fertőzéseinek megelőzése.
Csak orvos utasítására, ellenőrzése mellett szedje ezt a gyógyszert.
2. Tudnivalók a VFEND szedése előtt
Ne szedje a VFEND-et
ha allergiás a vorikonazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.
Nagyon fontos, hogy közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha másgyógyszert is szedett vagy szed, még a vény nélkül kaphatókat vagy agyógynövényt tartalmazó készítményeket is.
A következő listán látható hatóanyagú készítményeket tilos a VFEND kezelésalatt szedni:
- terfenadin (allergia elleni gyógyszer),
- asztemizol (allergia elleni gyógyszer),
- ciszaprid (gyomorpanaszokra szedett gyógyszer),
- pimozid (elmebetegségekre használt gyógyszer),
- kinidin (szívritmuszavarokra használt gyógyszer),
- rifampicin (tüdőbaj elleni gyógyszer),
- efavirenz (HIV-fertőzés kezelésére használt gyógyszer) naponta 400 mg, vagyazt meghaladó dózisban,
- karbamazepin (görcsök kezelésére használt gyógyszer),
- fenobarbitál (súlyos álmatlanság és görcsök kezelésére használt gyógyszer),
- ergot alkaloidok (pl. ergotamin, dihidroergotamin; migrén kezelésére),
- szirolimusz (transzplantált betegek kezelésére),
- ritonavir (HIV kezelésére használt gyógyszer) naponta kétszer 400 mg vagyennél nagyobb dózisban,
- orbáncfű (gyógynövény).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A VFEND szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy agondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha:
- volt már allergiás reakciója más, azol típusú gyógyszerekre
- májbetegségben szenved, vagy ha korábban volt májbetegsége. Ha májbeteg,orvosa alacsonyabb adagban írhatja fel a VFEND-et. Orvosának vérvizsgálatokkalkell ellenőriznie a májműködését, ha VFEND-del kezeli.
- ismert szívizombántalma, szívritmuszavara, lassú szívverése vagyelektrokardiogram (EKG) eltérése, úgynevezett "hosszúQTc-szindrómája" van
Önnek a kezelés alatt kerülnie kell minden napfényt és napon való tartózkodást.Fontos, hogy a bőr napsugárzásnak kitett területeit fedje, és használjon magasfaktorszámú fényvédőkrémet, mert a bőrnek a nap UV sugarai iránti fokozottérzékenysége alakulhat ki. Ezek az óvintézkedések gyermekekre is vonatkoznak.
VFEND-kezelés alatt:
- azonnal tájékoztassa orvosát,
- ha leég a napon,
- ha bőrén súlyos kiütések vagy hólyagok alakulnak ki,
- ha csontfájdalom jelentkezik.
Ha bőrén a fent leírt rendellenességek alakulnak ki, kezelőorvosabőrgyógyászhoz utalhatja Önt, aki a vizsgálat után dönthet úgy, hogy fontos,hogy Ön rendszeresen felkeresse őt. A VFEND hosszan tartó alkalmazása eseténkis esély van arra, hogy bőrrák alakuljon ki.
Kezelőorvosának vérvizsgálatokkal ellenőriznie kell a máj- és veseműködését.
Gyermekek és serdülők
A VFEND a 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem adható.
Egyéb gyógyszerek és a VFEND
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve avény nélkül kapható készítményeket is.
Néhány gyógyszer megváltoztathatja a VFEND hatását, illetve a VFENDmegváltoztathatja más gyógyszerek hatását.
Mondja el kezelőorvosának, ha az alábbi gyógyszert szedi, mivel lehetőségszerint a VFEND-del történő egyidejű kezelés kerülendő:
- ritonavir (HIV kezelésére használt gyógyszer) naponta kétszer 100 mg dózisban
Mondja el kezelőorvosának, ha az alábbi hatóanyagú gyógyszerek bármelyikétszedi, mivel lehetőség szerint a VFEND-del történő egyidejű kezelés kerülendő,vagy a vorikonazol dózisának módosítására lehet szükség:
- rifabutin (tüdőbaj ellenes gyógyszer). Ha Önt már rifabutinnal kezelik,ellenőrizni kell a vérképét, és figyelni kell a rifabutin mellékhatásait.
- fenitoin (epilepszia kezelésére használt gyógyszer). Ha Önt már fenitoinnalkezelik, a VFEND-kezelés alatt a fenitoin vérszintjét ellenőrizni kell, ésszükség lehet az adagolás módosítására.
Mondja el kezelőorvosának, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi, mivel azadag módosítására vagy ellenőrzésére lehet szükség, hogy megállapítsák, agyógyszerek és/vagy a VFEND a kívánt hatást elérik-e:
- warfarin és egyéb véralvadásgátlók (pl. fenprokumon, acenokumarol, amelyeklassítják a véralvadást);
- ciklosporin (transzplantált betegeknek);
- takrolimusz (transzplantált betegeknek);
- szulfanilureák (pl. tolbutamid, glipizid és gliburid) (cukorbetegségkezelésére);
- sztatinok (pl. atorvasztatin, szimvasztatin) (koleszterinszint-csökkentők);
- benzodiazepinek (pl. midazolám és triazolám) (súlyos álmatlanság és stresszesetén);
- omeprazol (fekély elleni gyógyszer);
- szájon át szedett fogamzásgátlók (ha fogamzásgátlót VFEND-del együtt szed,nemkívánatos hatások, mint émelygés és menstruációs zavarok léphetnek fel);
- vinka alkaloidok (pl. vinkrisztin és vinblasztin) (rákos megbetegedéskezelésére);
- indinavir és más HIV proteáz gátlók (HIV fertőzés kezelésére);
- nem-nukleozid reverz transzkriptáz gátlók (pl. efavirenz, delavirdin,nevirapin) (HIV fertőzés kezelésére); (az efavirenz bizonyos dózisai nemszedhetők együtt a VFEND-del)
- metadon (heroinfüggőség kezelésére);
- alfentanil, fentanil és egyéb rövid hatású ópiátok, mint a szufentanil(sebészeti beavatkozások során alkalmazott fájdalomcsillapítók);
- oxikodon és egyéb, hosszú hatású ópiátok, mint a hidrokodon (közepes- és erősfájdalom csillapítására szolgáló gyógyszer);
- nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. ibuprofen, diklofenák) (afájdalom és a gyulladás kezelésénél használt gyógyszerek);
- flukonazol (gombás fertőzések elleni gyógyszer);
- everolimusz (előrehaladott veserák kezelésére és szervátültetésen átesettbetegeknél használják).
Terhesség és szoptatás
Tilos VFEND-et szedni terhesség alatt, hacsak orvosa nem rendeli el. Afogamzóképes korban lévő nőknek hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk.Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha teherbe esik VFEND kezelés alatt.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A VFEND okozhat homályos látást vagy zavaró fényérzékenységet. Ha ez előfordul,ne vezessen és ne használjon szerszámokat vagy munkagépet. Mondja el orvosának,ha ilyet észlel.
A VFEND tejcukrot (laktóz) tartalmaz
Ha Önnek valaha is azt mondta a kezelőorvosa, hogy bizonyos cukrokkal szembenérzékeny, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni a VFEND-et.
3. Hogyan kell szedni a VFEND-et?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
Az adagolást az Ön kezelőorvosa fogja meghatározni a testsúlya és a fertőzésjellege alapján. A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek (idős betegeknek is)a következő:

Attól függően, hogy hogyan reagál a kezelésre, orvosa megemelheti a napiadagját kétszer 300 mg-ra.
Az orvos dönthet úgy, hogy csökkenti adagját, ha Önnek enyhe vagy közepes fokúmájzsugorodása van.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A készítmény ajánlott adagja gyermekek és serdülőknek a következő:


Az Ön kezelésre adott válasza alapján a kezelőorvos növelheti vagy csökkenthetia napi adagot.
- Tabletta csak akkor adható, ha a gyermek le tudja nyelni.
A tablettát egy órával az étkezés előtt vagy után vegye be. A tablettát egykevés vízzel nyelje le.
Ha Ön vagy gyermeke a VFEND-et gombás fertőzés megelőzése céljából szedi,kezelőorvosa dönthet úgy, hogy abba kell hagyni a VFEND szedését, ha a kezelésmiatt mellékhatások lépnek fel.
Ha az előírtnál több VFEND-et vett be
Ha az előírtnál több VFEND tablettát vett be (vagy másvalaki vette be az Öntablettáit), azonnal kérjen orvosi segítséget, vagy azonnal menjen alegközelebbi kórház sürgősségi osztályára. A VFEND tabletták dobozát vigyemagával. Az előírtnál több VFEND tabletta bevétele esetén a normálistól eltérő,fokozott fényérzékenységet észlelhet.
Ha elfelejtette bevenni a VFEND-et:
Fontos, hogy a VFEND tablettákat rendszeresen, naponta ugyanabban az időbenvegye be. Ha egy adagot elfelejt bevenni, a következőt a megfelelő időben vegyebe. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a VFEND szedését:
Bebizonyosodott, hogy nagymértékben fokozza a gyógyszer hatékonyságát, haminden adagot bevesz a megfelelő időben. Ezért, amíg orvosa le nem állítja akezelést, fontos, hogy a VFEND-et pontosan, a fentiek szerint szedje.
A VFEND-et addig szedje, amíg orvosa előírja Önnek. Ez nagyon fontos, mert hakorábban hagyja abba a kezelést, a fertőzés esetleg nem gyógyul meg. A csökkentellenállóképességű vagy súlyos fertőzésben szenvedő betegek esetében hosszúkezelésre lehet szükség a fertőzés kiújulásának megakadályozására.
Amikor az orvos a VFEND kezelés abbahagyását határozza el, nem szabad semmilyenhatást éreznie. Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásávalkapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy gondozását végzőegészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, melyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha mellékhatás jelentkezik, általában enyhe lefolyású és átmeneti szokottlenni. Ritkán azonban ezek a mellékhatások súlyosak is lehetnek, orvosiellátást igényelhetnek.
Súlyos mellékhatások - Hagyja abba a VFEND szedését és azonnal keresse felkezelőorvosát
- Kiütés,
- Sárgaság; a májműködést ellenőrző vérvizsgálati eredmények megváltozása,
- Hasnyálmirigy-gyulladás.
Egyéb mellékhatások
Nagyon gyakori mellékhatások, amelyek 10 beteg közül 1-nél több betegetérinthetnek:
- Látáskárosodás (látás megváltozása),
- Láz,
- Kiütés,
- Émelygés, hányás, hasmenés,
- Fejfájás,
- A végtagok dagadása,
- Gyomorfájdalom,
- Légzési nehézség.
Gyakori mellékhatások, amelyek 10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek:
- Influenzaszerű tünetek, a tápcsatorna irritációja és gyulladása,arcüreggyulladás, ínygyulladás, hidegrázás, gyengeség
- A vörösvértestek és fehérvérsejtek bizonyos típusainak csökkent száma, a véralvadását elősegítő sejtek - amelyeket vérlemezkének hívnak - csökkent száma
- Allergiás reakció vagy túlzott mértékű immunválasz
- Alacsony vércukorszint, alacsony káliumszint a vérben, alacsony nátriumszinta vérben,
- Szorongás, depresszió, zavartság, nyugtalanság, álmatlanság, hallucinációk,
- Görcsök, remegés vagy akaratlan izommozgás, a bőr bizsergése vagy rendellenestapintásérzés, izomtónus-fokozódás, álmosság, szédülés
- Vérzés a szemben
- Szívritmuszavarok, beleértve a nagyon gyors szívverést, nagyon lassúszívverést, ájulás
- Alacsony vérnyomás, vénagyulladás (amely vérrögképződéssel járhat együtt)
- Légzési nehézségek, mellkasi fájdalom, arcduzzanat, folyadékfelhalmozódás atüdőben
- Székrekedés, emésztési zavar, az ajkak gyulladása
- Sárgaság, májgyulladás, bőrvörösség
- Bőrkiütés, ami a bőr súlyos felhólyagosodásához és hámlásához vezethet, ésamely sima, piros területként jelenik meg a bőrön, kisméretű, majd egymássalegyesülő hólyagokkal borítva
- Viszketés
- Hajhullás
- Hátfájdalom
- Veseelégtelenség, véres vizelet, a vesefunkciós vizsgálatok eredményeinekmegváltozása
Nem gyakori mellékhatások, amelyek 100 beteg közül legfeljebb 1 betegetérinthetnek, az alábbiak:
- A tápcsatorna gyulladása, amely antibiotikum által okozott hasmenéshez vezet,a nyirokerek gyulladása
- A hasüreg falát belülről borító, a hasi szerveket körülvevő vékony szövetgyulladása
- Megnövekedett nyirokcsomók (néha fájdalmas), véralvadási rendszerrendellenessége, csontvelő-elégtelenség, egyéb vérképeltérések (megnövekedetteozinofilszám, csökkent fehérvérsejtszám)
- Mellékvese csökkent működése, pajzsmirigy-alulműködés
- Kóros agyműködés, Parkinson-szerű tünetek, a kezekben vagy lábakbanzsibbadást, fájdalmat, bizsergést vagy égő érzést okozó idegkárosodás
- Egyensúly- vagy koordinációs problémák
- Az agy duzzanata
- Kettős látás, súlyos szemproblémák, beleértve: a szem és a szemhéj fájdalmaés gyulladása, akaratlan szemmozgás, kóros szemmozgás, látóideg-károsodás, amilátáskárosodást okozhat, szemlencseduzzanat
- Tapintásérzés csökkenése
- Kóros ízérzékelés
- Hallásproblémák, fülcsengés, forgó jellegű szédülés
- Bizonyos belső szervek (pl. hasnyálmirigy, patkóbél) gyulladása, a nyelvduzzanata és gyulladása
- Megnagyobbodott máj, májkárosodás, epehólyag-betegség, epekövek
- Ízületi gyulladás, a bőr alatti erek gyulladása (ami vérrögképződéssel istársulhat)
- Vesegyulladás, fehérje a vizeletben
- Nagyon gyors szívverés vagy néhány kimaradó szívverés
- Rendellenes elektrokardiogram (EKG)
- Koleszterinszint emelkedése a vérben, húgysavszint emelkedése a vérben -Allergiás bőrreakciók (néha súlyosak), beleértve a következőket: kiterjedt,felhólyagosodó bőrkiütés és bőrhámlás, bőrgyulladás, a bőr, a bőr alattiszövet, a nyálkahártyák és a nyálkahártya alatti szövet gyors duzzanata(ödéma), viszkető vagy fájó, megvastagodó és pirossá váló területek a bőrön,ezüstös pikkelyes hámlással kísérve, csalánkiütés, napégés vagy súlyosbőrreakció fény vagy napfény hatására, bőrpír és irritáció, a bőrön vörösesvagy lilás elszíneződések, melyeket a vérlemezkeszám csökkenése okozhat, ekcéma
- Reakció az injekció helyén
- Életveszélyes allergiás reakció
Ritka mellékhatások, amelyek 1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek:
- Pajzsmirigy túlműködés
- Az agyműködés romlása, ami a májbetegség súlyos szövődménye
- Látóidegkárosodás, ami látászavart és a szaruhártya homályosságát okozhatja
- Hólyagképződéssel járó fényérzékenység
- Olyan betegség, amely során a szervezet immunrendszere megtámadja aperifériás idegrendszer részeit
- Súlyos, akár életveszélyes szívritmuszavarok
Egyéb jelentős mellékhatások, amelyeknek nem ismert az előfordulásigyakorisága, de megjelenésük esetén azonnal értesíteni kell a kezelőorvost:
- Bőrrák
- A csontot körülvevő szövet gyulladása
- Pirosas, hámló foltok vagy gyűrű alakú bőrelváltozások, amelyek a kutánlupusz eritematózusz nevű autoimmun betegség tünetei lehetnek
Ismert, hogy a VFEND károsíthatja a májat és a vesét, orvosánakvérvizsgálatokkal ellenőriznie kell a máj- és a veseműködést. Jelezzeorvosának, ha gyomorpanaszai vannak, vagy ha székletének állaga megváltozik.
Bőrrák eseteit jelentették olyan betegeknél, akik hosszan tartóVFEND-kezelésben részesültek. Gyermekek esetében gyakrabban tapasztaltak fényvagy napfény hatására kialakuló napégést vagy súlyos bőrreakciót. Ha Önnél,illetve gyermekénél bőrproblémák jelentkeznek, kezelőorvosa beutalhatja Öntvagy gyermekét egy bőrgyógyászhoz, aki a konzultáció után dönthet úgy, hogyÖnnek vagy gyermekének rendszeres kontrollvizsgálatra kell járnia.
Ha ezen mellékhatások bármelyikét tartósan tapasztalja vagy kellemetlennekérzi, kérjük jelezze kezelőorvosának.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóbanfel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Amellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékbentalálható elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a VFEND-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárai idő (Felhasználható) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Különleges tárolást nem igényel.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a VFEND
- A készítmény hatóanyaga a vorikonazol. A VFEND 50 mg filmtabletta 50 mgvorikonazolt tartalmaz tablettánként, illetve a VFEND 200 mg filmtabletta 200mg vorikonazolt tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, hidegenduzzadó keményítő,kroszkarmellóz-nátrium, povidon és magnézium-sztearát, melyek a tabletta magjátalkotják, továbbá hipromellóz, titán- dioxid (E 171), laktóz-monohidrát ésglicerin-triacetát, melyek a filmbevonatot alkotják.
Milyen a VFEND külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A VFEND 50 mg filmtabletta fehér-törtfehér, kerek filmtabletta, egyik oldalánPfizer, másik oldalán VOR50 felirattal.
A VFEND 200 mg filmtabletta fehér-törtfehér, kapszula formájú filmtabletta,egyik oldalán Pfizer, másik oldalán VOR200 felirattal.
2, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56 és 100 filmtabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 


A weboldalon szereplő gyógyszerekhez tartozó adatok, leírások tájékoztató jellegűek. Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a weboldalon szereplő információk nem helyettesítik a kezelőorvosával és/vagy gyógyszerészével történő konzultációt. Kérjük minden esetben kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét a további részletekről! Kérjük továbbá, hogy mindenféleképpen olvassa el a gyógyszeres dobozban található betegtájékoztatót is! Tájékoztatjuk, hogy minden felhasználó saját felelőssége a weboldalon szereplő információk, adatok értelmezése, hasznosítása. A weboldalon megjelenő adatokért, tájékoztatókért, illetve, információkért, valamint azok felhasználásából eredő esetleges károkért, káreseményekért és hátrányokért semmilyen felelősséget a weboldal üzemeltetője nem vállal.

vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!