ZALASTA 5 MG TABLETTA 28X

Betegtájékoztató

1.Milyen típusú gyógyszer a Zalasta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Zalasta olanzapin hatóanyagot tartalmaz. A Zalasta az ún. antipszichotikumokcsoportjához tartozik és a következő állapotok kezelésére használatos:
- Skizofrénia, melynek tünetei közé tartozik olyan dolgok hallása, látása, vagyérzékelése, melyek nem valódiak, tévhitek, szokatlan gyanakvás és zárkózottáválás. Az ebben a betegségben szenvedő betegek lehetnek nyomott hangulatúak,feszültek vagy nyugtalanok.
- Közepes fokú, illetve súlyos mániás epizód kezelésére is alkalmazható,melynek tünetei: izgatottság, vagy szélsőséges jókedv.
Kimutatták, hogy a Zalasta megelőzi a fenti tünetek visszatérését azoknál abipoláris zavarban szenvedő betegeknél, akik a mániás epizód során reagáltak azolanzapin-kezelésre.
2. Tudnivalók a Zalasta szedése előtt
Ne szedje a Zalasta-t
- ha allergiás (túlérzékeny) az olanzapinra, vagy a gyógyszer (6. pontbanfelsorolt) egyéb összetevőjére. Az allergiás reakció tünete lehet bőrkiütés,viszketés, arc- vagy ajakduzzadás, vagy légzési nehézség. Értesítsekezelőorvosát, ha ilyet tapasztalt.
- ha Önnél korábban a zöldhályog bizonyos formáját (emelkedett szembelnyomást)állapították meg.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Zalasta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.
- A Zalasta használata demenciában (szellemi hanyatlásban) szenvedő idősbetegek esetében nem ajánlott, mert súlyos mellékhatásokhoz vezethet.
- Az ilyen típusú gyógyszerek okozhatnak szokatlan mozgásokat elsősorban azarc, vagy a nyelv izmaiban. Ha a Zalasta kezelés elkezdését követően ilyetészlel, értesítse kezelőorvosát.
- Az ilyen készítmények nagyon ritkán okozhatnak lázat, szaporább légzést,verejtékezést, izommerevséget és aluszékonyságot vagy álmosságot. Ha ezeket atüneteket észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Zalasta-t alkalmazó betegeknél tapasztaltak testtömeg-növekedést. Önnek éskezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön testtömegét. Szükségesetén fontolja meg, hogy dietetikushoz fordul vagy diétát tart.
- Zalasta-t alkalmazó betegeknél tapasztaltak magas vércukorszintet és magasvérzsírszinteket (triglicerid és koleszterin). Kezelőorvosának ellenőrizniekell az Ön vércukorszintjét és bizonyos vérzsírjainak szintjét a Zalastaalkalmazásának elkezdése előtt és a kezelés során rendszeresen.
- Közölje kezelőorvosával, ha az Ön valamelyik családtagja kórtörténetébenvérrögök kialakulása szerepel, mivel az ilyen típusú gyógyszereket kapcsolatbahozták vérrögök kialakulásával.
Amennyiben az alábbi betegségek valamelyikében szenved, értesítsekezelőorvosát, mihelyt lehetséges:
- agyi érkatasztrófa vagy átmeneti agyi keringési zavar (agyi keringési zavarátmeneti tünetei);
- Parkinson-kór;
- prosztata megbetegedés;
- a bélmozgások leállása (paralitikus ileusz);
- máj- vagy vesebetegség;
- szívbetegség;
- cukorbetegség;
- görcsrohamok.
Ha Ön demenciában szenved, Ön vagy gondviselője/rokona közölje kezelőorvosával,ha korábban volt már szélütése vagy átmeneti agyi keringési zavara.
Ha Ön 65 évesnél idősebb, kezelőorvosa elővigyázatosságból figyelemmelkísérheti vérnyomását.
Gyermekek és serdülők
A Zalasta alkalmazása nem javasolt 18 éves kor alatti betegeknél.
Egyéb gyógyszerek és a Zalasta
A Zalasta-kezelés ideje alatt egyéb gyógyszert csak akkor szedjen, hakezelőorvosa azt mondja, hogy szedheti őket. Álmos lehet, ha a Zalasta-tdepresszió elleni gyógyszerekkel, illetve szorongásoldókkal vagy altatókkalegyütt alkalmazza.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen tudassa kezelőorvosával, ha az alábbiakat szedi:
- Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek
- karbamazepint (epilepszia elleni készítmény és hangulatstabilizáló),fluvoxamint (depresszió elleni készítmény) vagy ciprofloxacint (antibiotikum)szed - szükség lehet a Zalasta adagjának megváltoztatására
A Zalasta egyidejű bevétele alkohollal
A Zalasta kezelés alatt ne igyon alkoholt, mert a Zalasta és az alkohol együttesenálmosságot okozhat.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.Terhesség ideje alatt nem szedheti ezt a gyógyszert, hacsak kezelőorvosával nembeszélte meg.
A következő tünetek jelentkezhetnek olyan újszülött csecsemőknél, akiknekédesanyja Zalasta-t szedett a harmadik trimeszterben (a terhesség utolsó háromhónapjában): remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság,izgatottság, légzési problémák és táplálási zavarok. Ha az Ön újszülöttgyermekénél ezen tünetek bármelyike előfordul, tájékoztassa orvosát.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre A Zalasta szedésekor felléphet álmosság. Ha álmosságot észlel,ne vezessen autót és ne kezeljen veszélyes gépeket. Értesítse kezelőorvosát.
A Zalasta laktózt tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokraérzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Zalasta-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogy mennyi Zalasta tablettát szedjen, és mennyiideig folytassa a kezelést. A Zalasta napi adagja 5 mg-20 mg. Beszéljenorvosával, ha a tünetei visszatértek, de ne hagyja abba a Zalasta szedését,hacsak ezt orvosa nem tanácsolja.
Naponta egyszer, kezelőorvosa útmutatása szerint vegye be a Zalasta tablettát.Próbálja meg mindig ugyanabban a napszakban bevenni a tablettáit. Étkezés nembefolyásolja a gyógyszer bevételét. A Zalasta tablettát vízzel, egészben nyeljele.
Ha az előírtnál több Zalasta-t vett be
Azok a betegek, akik az előírtnál több Zalasta-t vettek be, a következőtüneteket tapasztalták: szapora szívverés, izgatottság/agresszió, beszédzavar,szokatlan mozgások (különösen az arcon vagy a nyelvben) és tudatzavar. Egyébtünetek lehetnek: heveny zavartság, görcsrohamok (epilepszia), kóma, valamint akövetkező tünetek kombinációja: láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevségés aluszékonyság vagy álmosság, lassúbb szívverés, félrenyelés, magas, ill.alacsony vérnyomás, szívritmuszavar. Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy akórházat, ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja. Mutassa meg az orvosnak agyógyszere dobozát.
Ha elfelejtette bevenni a Zalasta-t
Vegye be a következő tablettát, mihelyt eszébe jut. Ne vegyen be két adagotugyanazon a napon.
Ha idő előtt abbahagyja a Zalasta szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, ha már jobban érzi magát. Fontos, hogymindaddig folytassa a Zalasta szedését, amíg azt kezelőorvosa javasolja.
Ha hirtelen abbahagyja a Zalasta szedését, az alábbi tünetek jelentkezhetnek:verejtékezés, álmatlanság, remegés, szorongás vagy émelygés és hányás.Kezelőorvosa azt javasolhatja Önnek, hogy fokozatosan csökkentse a gyógyszerdózisát, mielőtt abbahagyja a kezelést.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakat tapasztalja:
- szokatlan mozgások (gyakori mellékhatás, 10-ből legfeljebb 1 betegnéljelentkezhet), különösen az arcon és a nyelv izmainál;
- vérrögök a vénákban (nem gyakori mellékhatás, 100-ból legfeljebb 1 betegnéljelentkezhet), különösen az alsó végtagokban (a tünetek közé tartozik az alsóvégtag duzzanata, fájdalma és pirossága), melyek a vérereken át eljuthatnak atüdőbe, mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okozva. Ha ezen tünetek közülbármelyiket észleli, azonnal forduljon orvoshoz;
- láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság, ill.álmosság együttes jelentkezése (ennek a mellékhatásnak a gyakorisága arendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből egynél több betegnél jelentkezhetnek) közétartozik: testtömeg-növekedés, álmosság, a prolaktin szintek emelkedése avérben. A kezelés korai szakaszában előfordulhat szédülés vagy ájulás (lassúszívveréssel), különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felálláskor. Eztöbbnyire magától elmúlik, amennyiben nem, értesítse kezelőorvosát.
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhetnek) közétartozik: bizonyos vérsejtek és keringő zsírok szintjének változásai, továbbá akezelés korai szakaszában a májenzimszintek átmeneti emelkedése, a cukorszintnövekedése a vérben és a vizeletben, a húgysav- és a kreatinin-foszfokinázszintemelkedése a vérben, az éhségérzés fokozódása, szédülés, nyugtalanság, remegés,szokatlan mozgások (diszkinéziák), székrekedés, szájszárazság, kiütés,erőtlenség, nagyfokú fáradtság, víz-visszatartás, mely a kezek, bokák vagy alábfejek duzzanatához vezet, láz, ízületi fájdalom és szexuális zavarok, mintpéldául a nemi vágy csökkenése férfiaknál és nőknél, vagy merevedési zavarférfiaknál.
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet) közétartozik: túlérzékenységi reakció (pl. ajak- és torokduzzanat, viszketés,kiütés); cukorbetegség vagy annak rosszabbodása, ami esetenkén ketoacidózissal(ketontestek jelentek meg a vérben és a vizeletben) vagy kómával járt;görcsrohamok, általában a kórelőzményben is szereplő görcsrohamokkal(epilepsziával); izommerevség vagy görcsök (beleértve a szemmozgásokét is);beszédzavarok, lassú szívverés, fényérzékenység, orrvérzés, hasi feszülés,emlékezetvesztés vagy feledékenység, vizelet inkontinencia(vizeletvisszatartási képtelenség), vizelési képtelenség, hajhullás, amenstruációs ciklusok hiánya vagy rövidülése, az emlőkkel kapcsolatos eltérésférfiaknál és nőknél, mint például a kóros tejelválasztás vagy kórosmellnövekedés.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhetnek) közétartozik: a normál testhőmérséklet csökkenése, szívritmuszavar, tisztázatlaneredetű, hirtelen halál, hasnyálmirigy- gyulladás, mely súlyos hasi fájdalmat,lázat és hányingert okoz, májbetegség, ami a bőr és a szemfehérje sárgáselszíneződése formájában jelentkezik, izombetegség tisztázatlan fájdalmakformájában, és a hímvessző tartós és/vagy fájdalmas merevedése.
Demenciában szenvedő idős betegeknél olanzapin szedésekor felléphet agyiérkatasztrófa, tüdőgyulladás, vizelettartási nehézség, elesés, nagyfokúfáradtság, látási érzékcsalódások, testhőmérséklet emelkedés, bőrpír ésjárászavar. Néhány halálos kimenetű esetet is jelentettek ebben abetegcsoportban.
A Zalasta-kezelés ronthatja a Parkinson-kór tüneteit.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban
5. Hogyan kell a Zalasta-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati időaz adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásbantárolandó. Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Zalasta
- A készítmény hatóanyaga az olanzapin. Minden tabletta 2,5 mg, 5 mg, 7,5 mg,10 mg, 15 mg vagy 20 mg olanzapint tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevői a következők: laktóz-monohidrát, cellulóz por, hidegenduzzadó keményítő (növényi eredetű), kukoricakeményítő, kolloidszilícium-dioxid, magnézium-sztearát.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Zalasta 2,5 mg tabletta: Kerek, mindkét oldalán kissé domború, halványsárgatabletták, melyek sárga elszíneződéseket tartalmazhatnak.
Zalasta 5 mg tabletta: Kerek, mindkét oldalán kissé domború, halványsárgatabletták, melyek sárga elszíneződéseket tartalmazhatnak, "5"jelzéssel ellátva.
Zalasta 7,5 mg tabletta: Kerek, mindkét oldalán kissé domború, halványsárgatabletták, melyek sárga elszíneződéseket tartalmazhatnak, "7.5"jelzéssel ellátva.
Zalasta 10 mg tabletta: Kerek, mindkét oldalán kissé domború, halványsárgatabletták, melyek sárga elszíneződéseket tartalmazhatnak, "10"jelzéssel ellátva.
Zalasta 15 mg tabletta: Kerek, mindkét oldalán kissé domború, halványsárgatabletták, melyek sárga elszíneződéseket tartalmazhatnak, "15"jelzéssel ellátva.
Zalasta 20 mg tabletta: Kerek, mindkét oldalán kissé domború, halványsárgatabletták, melyek sárga elszíneződéseket tartalmazhatnak, "20"jelzéssel ellátva.
Zalasta 2,5 mg tabletták: 14, 28, 35, 56 és 70 tabletta, buborékcsomagolásban.Zalasta 5 mg tabletták: 14, 28, 35, 56 és 70 tabletta, buborékcsomagolásban.Zalasta 7,5 mg tabletták: 14, 28, 35, 56 és 70 tabletta, buborékcsomagolásban.Zalasta 10 mg tabletták: 7, 14, 28, 35, 56 és 70 tabletta,buborékcsomagolásban. Zalasta 15 mg tabletták: 14, 28, 35, 56 és 70 tabletta,buborékcsomagolásban. Zalasta 20 mg tabletták: 14, 28, 35, 56 és 70 tabletta,buborékcsomagolásban.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!