PRITOR 40MG TABLETTA 28X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Pritor ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
A Pritor az ún. angiotenzin II-receptor-antagonisták csoportjába tartozógyógyszer. Az angiotenzin II az Ön szervezetében termelődő olyan anyag, ami avérerek összehúzódását idézi elő, és ezzel növeli a vérnyomást. A Pritorgátolja az angiotenzin II hatását, így az erek ellazulnak, és a vérnyomáscsökken.
A Pritor az esszenciális hipertónia (magas vérnyomás) kezelésére használhatófelnőtteknél. Az "esszenciális" azt jelenti, hogy a magas vérnyomástnem egy másik betegség okozza.
A magas vérnyomás, ha nem kezelik, számos szervben károsíthatja az ereket, pl.a szívben, a vesékben, az agyban és a szemben. Némely esetben ez szívrohamot,szív- vagy veseelégtelenséget, szélütést vagy vakságot idéz elő. A magasvérnyomás a károsodások kialakulása előtt általában nem okoz panaszokat. Ezértfontos rendszeresen megmérni a vérnyomást annak ellenőrzésére, hogy az anormális tartományon belül van-e.
A Pritor a szív-érrendszeri események (pl. szívroham, sztrók) csökkentésére isalkalmazható azoknál a veszélyeztetett felnőtteknél, akiknél csökkent vagygátolt a szívizom vagy lábak vérellátása, akiknek korábban sztrókja volt, vagynagy kockázatú cukorbetegsége van. Kezelőorvosa meg fogja Önnek mondani, haÖnnél az ilyen események előfordulásának fokozott kockázata áll fenn.
2. Tudnivalók a Pritor szedése előtt
Ne szedje a Pritor-t
- ha allergiás a telmizartánra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.
- ha 3 hónaposnál idősebb terhes. (Korai terhességben is jobb elkerülni aPritor alkalmazását - lásd a terhességre vonatkozó fejezetet.)
- ha súlyos májbetegsége, például epepangása vagy epeúti elzáródása van(epeelfolyási zavar a májból és az epehólyagból) vagy egyéb súlyos májbetegségevan.
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirenhatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
Ha az imént felsoroltak bármelyike érvényes Önre, forduljon kezelőorvosáhozvagy gyógyszerészéhez a Pritor szedése előtt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Pritor szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha a következő betegségekbármelyikében szenved, vagy szenvedett korábban:
- Vesebetegség vagy veseátültetés.
- Veseverőér szűkület (egyik vagy mindkét vesében).
- Májbetegség.
- Szívbetegség.
- Emelkedett aldoszteronszint. (víz- és sóvisszatartás a szervezetben,különböző ásványi anyagok egyensúlyzavarával).
- Alacsony vérnyomás (hipotónia), ami kiszáradás (a test víztartalmának túlzottmértékű csökkenése) esetén előfordulhat; vízhajtó kezelés következtébenkialakult sóhiány; alacsony sótartalmú diéta; hasmenés vagy hányás.
- Emelkedett a vérének a káliumszintje.
- Cukorbetegség.
A Pritor szedése előtt beszéljen kezelőorvosával:
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerekbármelyikét szedi:
- ACE-gátlók (például enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, hacukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkiren.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és azelektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Pritor-t" pontban szereplő információkat.
- ha digoxint szed.
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbeeshet. A Pritor alkalmazása nem ajánlott a terhesség korai szakaszában és 3hónaposnál idősebb terhesség esetén tilos szedni, mivel súlyosan károsíthatja amagzatot, ha ebben az időszakban szedik (lásd a terhességre vonatkozófejezetet).
Műtét vagy érzéstelenítés esetén tájékoztassa az orvost, hogy Ön Pritor-t szed.A Pritor vérnyomáscsökkentő hatása fekete bőrű betegeknél gyengébb lehet.

Gyermekek és serdülők

A Pritor alkalmazása gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Pritor
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Lehet, hogyorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyébóvintézkedéseket tehet. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy valamelyikgyógyszer szedését abba kell hagynia. Ez különösen az alább felsoroltgyógyszerekre vonatkozik, ha a Pritor-val egyidejűleg szedik:
- Lítium tartalmú gyógyszerek, amelyeket a depresszió bizonyos típusainak akezelésére használnak.
- Olyan gyógyszerek, amelyek emelhetik a vér káliumszintjét, mint például akáliumot tartalmazó sópótlók, kálium-megtakarító vízhajtók, ACE-inhibitorok,angiotenzin II-receptor antagonisták, NSAID-ok (nem szteroid gyulladáscsökkentőszerek, pl. aszpirin, ibuprofén), heparin, immunszuppresszív szerek (pl.ciklosporin, takrolimusz) valamint a trimetoprim nevű antibiotikum.
- A vízhajtók, különösen a Pritor-ral együtt nagy dózisban alkalmazva a testvíztartalmának túlzott mértékű csökkenését és alacsony vérnyomást (hipotóniát)okozhatnak.
- Ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirent szed (Lásd még a "Ne szedje aPritor-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontokalatti információt).
- Digoxin.
A Pritor hatása csökkenhet, ha Ön NSAID-t (nem szteroid gyulladáscsökkentőgyógyszert, pl. aszpirint vagy ibuprofént) vagy kortikoszteroidot is szed.
A Pritor fokozhatja az egyéb magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerekvagy vérnyomáscsökkentő hatású gyógyszerek (pl. baklofen, amifosztin)vérnyomáscsökkentő hatását. Továbbá az alacsony vérnyomást súlyosbíthatják azalkohol, barbiturátok, narkotikumok vagy antidepresszánsok. Ezt felálláskorjelentkező szédülés formájában észlelheti. Meg kell beszélnie kezelőorvosával,hogy szükség van-e az egyéb gyógyszerek dózisának módosítására a Pritor szedésealatt.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbeeshet. Kezelőorvosa valószínűleg azt fogja javasolni, hogy hagyja abba a Pritorszedését, mielőtt teherbe esne, vagy amint megtudja, hogy terhes, és a Pritorhelyett egyéb gyógyszer szedését fogja ajánlani Önnek. A Pritor alkalmazása nemajánlott a terhesség korai szakaszában, és 3 hónaposnál idősebb terhességesetén tilos szedni, mivel súlyosan károsíthatja a magzatot, ha azt a terhességharmadik hónapja után szedik.
Szoptatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha szoptat, vagy szoptatni kezd. A Pritor nemjavasolt azoknak az anyáknak, akik szoptatnak, és orvosa más kezeléstválaszthat, ha Ön szoptatni szeretne, különösen akkor, ha gyermeke újszülöttvagy koraszülött.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A Pritor szedése alatt egyeseknél előfordulhat szédülés vagy fáradtság. Haszédül vagy fáradtnak érzi magát, ne vezessen és ne kezeljen gépeket.
A Pritor szorbitot tartalmaz
Ha Önnél valamely cukorral szemben intolerancia áll fenn, a Pritor szedéseelőtt forduljon kezelőorvosához.
3. Hogyan kell szedni a Pritor-t?
A Pritor-t mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelőenszedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosátvagy gyógyszerészét.
A Pritor ajánlott adagja naponta egy tabletta. Próbálja meg a tablettát mindennap ugyanabban az időben bevenni. A Pritor tabletta táplálékkal vagy anélkül isbevehető. A tablettát egy kevés vízzel vagy alkoholmentes folyadékkal kelllenyelni. Fontos, hogy minden nap bevegye a tablettát, amíg orvosa nem ad másutasítást. Ha Ön úgy érzi, hogy a Pritor hatása túlságosan erős vagy gyenge,forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Magas vérnyomás kezelésére a Pritor szokásos adagja a legtöbb beteg esetébennaponta egyszer 1 db 40 mg-os tabletta a vérnyomás 24 órán át való szintentartása érdekében. Néha azonban kezelőorvosa kisebb adagot (20 mg) vagy nagyobbadagot (80 mg) ajánlhat. A Pritor olyan vizelethajtóval együtt is alkalmazható,mint pl. a hidroklorotiazid, ami a Pritor vérnyomáscsökkentő hatását növeli.
A szív-érrendszeri események csökkentésére a Pritor szokásos adagja napontaegyszer 1 db 80 mg-os tabletta. A Pritor 80 mg-os tablettával végzett megelőzőkezelés kezdetén a vérnyomást gyakran kell ellenőrizni.
Nem megfelelő májműködés esetén a szokásos adag nem haladhatja meg a napi 40mg-ot.
Ha az előírtnál több Pritor-t vett be
Ha véletlenül több tablettát vett be, forduljon orvosához vagygyógyszerészéhez, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
Ha elfelejtette bevenni a Pritor-t
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, ne aggódjon. Vegye be, amint eszébe jut és atovábbiakban szedje a gyógyszert a szokásos módon. Ha egyik nap nem vette be atablettát, a következő napon a szokásos adagot kell bevennie. A soron következőelőírt adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tablettapótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány mellékhatás súlyos lehet és azonnali orvosi kezelést igényelhet
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha az alábbi tünetek valamelyikét észleli:
Szepszis* (gyakran "vérmérgezés"-nek nevezett súlyos fertőzés, ami aszervezet egészére kiterjedő gyulladásos válaszreakcióval jár), a bőr vagy anyálkahártyák hirtelen fellépő duzzanata (angioödéma). Ezek a mellékhatásokritkán fordulnak elő (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek),azonban nagyon súlyosak,ezért a betegeknek abba kell hagyniuk a gyógyszerszedését, és azonnal kapcsolatba kell lépniük orvosukkal. Kezelés nélkül ezek ahatások halálos kimenetelűek is lehetnek.
A Pritor lehetséges mellékhatásai:
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb egy beteget érinthet):
Alacsony vérnyomás a szív-érrendszeri események csökkentésére végzettkezelésnél.
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
Húgyúti fertőzések, felső légúti fertőzések (pl. torokfájás,melléküreg-gyulladás, megfázás), a vörösvértestek számának csökkenése (anémia),magas káliumszint, elalvási nehézség, szomorúság (depresszió), ájulás, forgójellegű szédülés (vertigó), alacsony pulzusszám (bradikardia), alacsonyvérnyomás magas vérnyomás miatt gyógyszert szedőknél (hipotónia), megszédülésfelálláskor (ortosztatikus hipotónia), légszomj, köhögés, hasi fájdalom,hasmenés, kellemetlen hasi érzés, puffadás, hányás, viszketés, fokozottverejtékezés, gyógyszerkiütés, hátfájás, izomgörcs, izomfájdalom (mialgia), aveseműködés károsodása, beleértve a heveny veseelégtelenséget, mellkasifájdalom, gyengeség érzés, emelkedett kreatininszint a vérben.
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
Szepszis* (gyakran "vérmérgezés"-nek nevezett súlyos fertőzés által aszervezet egészére kiterjedő gyulladásos válaszreakció, amely akár halálhoz isvezethet), bizonyos fehérvérsejtek számának emelkedése (eozinofília), alacsonyvérlemezkeszám (trombocitopénia), súlyos allergiás reakciók (anafilaxiásreakció), allergiás reakciók (pl. bőrkiütés, viszketés, légzési nehézség,ziháló légzés, az arc duzzadása vagy alacsony vérnyomás), alacsonyvércukorszint (cukorbetegeknél), szorongás, aluszékonyság, látásromlás, szaporaszívverés (tahikardia), szájszárazság, gyomorpanasz, az ízérzés zavara(diszgeúzia), kóros májműködés (valószínűsíthető, hogy japán betegeknélgyakrabban jelentkezik ez a mellékhatás), a bőr vagy a nyálkahártyák hirtelenfellépő duzzanata, ami akár halálos kimenetelű is lehet (angioödéma, haláloskimenetellel is), ekcéma (egy bőrbetegség), a bőr kivörösödése, csalánkiütés(urtikária), súlyos gyógyszerkiütés, ízületi fájdalom (artralgia),végtagfájdalom, ínfájdalom, influenzaszerű betegség, csökkent hemoglobinszint(egy, a vérben lévő fehérje), emelkedett húgysavszint, emelkedett májenzim-vagy kreatin-foszfokináz- (CPK)-szint a vérben.
Nagyon ritka mellékhatás (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
A tüdő szöveteinek egyre súlyosbodó hegesedése (intersticiális tüdőbetegség)**.
* A jelenség véletlen vagy egy ez idáig ismeretlen mechanizmus következménye islehetett.
**A gyógyszer forgalomba hozatalát követően a telmizartán szedésével időbeliösszefüggésben a tüdő szöveteinek hegesedését jelentették, de ok-okozatikapcsolatot nem igazoltak.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a Pritor-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő ("EXP") után ne szedje ezt agyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A Pritor tablettát a buborékcsomagolásból csak közvetlenül a bevétel előttvegye ki.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Pritor
- A készítmény hatóanyaga: telmizartán. Egy tabletta 40 mg telmizartánttartalmaz.
- Egyéb összetevők: povidon, meglumin, nátriumhidroxid, szorbit (E420),magnézium sztearát.
Milyen a Pritor külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Pritor 40 mg tabletta fehér színű, ovális tabletta egyik oldalon mélynyomású"51H" jelöléssel.
A Pritor 14, 28, 30, 56, 90, 98 vagy 280 tablettát tartalmazóbuborékcsomagolásban vagy 28 × 1 tablettát tartalmazó, adagonként perforáltbuborékcsomagolásban kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A Pritor ajánlott adagja naponta egy tabletta. Próbálja meg a tablettát mindennap ugyanabban az időben bevenni. A Pritor tabletta táplálékkal vagy anélkül isbevehető. A tablettát egy kevés vízzel vagy alkoholmentes folyadékkal kelllenyelni. Fontos, hogy minden nap bevegye a tablettát, amíg orvosa nem ad másutasítást. Ha Ön úgy érzi, hogy a Pritor hatása túlságosan erős vagy gyenge,forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Magas vérnyomás kezelésére a Pritor szokásos adagja a legtöbb beteg esetébennaponta egyszer 1 db 40 mg-os tabletta a vérnyomás 24 órán át való szintentartása érdekében. Néha azonban kezelőorvosa kisebb adagot (20 mg) vagy nagyobbadagot (80 mg) ajánlhat. A Pritor olyan vizelethajtóval együtt is alkalmazható,mint pl. a hidroklorotiazid, ami a Pritor vérnyomáscsökkentő hatását növeli.
A szív-érrendszeri események csökkentésére a Pritor szokásos adagja napontaegyszer 1 db 80 mg-os tabletta. A Pritor 80 mg-os tablettával végzett megelőzőkezelés kezdetén a vérnyomást gyakran kell ellenőrizni.
Nem megfelelő májműködés esetén a szokásos adag nem haladhatja meg a napi 40mg-ot.
Ha az előírtnál több Pritor-t vett be
Ha véletlenül több tablettát vett be, forduljon orvosához vagygyógyszerészéhez, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
Ha elfelejtette bevenni a Pritor-t
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, ne aggódjon. Vegye be, amint eszébe jut és atovábbiakban szedje a gyógyszert a szokásos módon. Ha egyik nap nem vette be atablettát, a következő napon a szokásos adagot kell bevennie. A soron következőelőírt adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tablettapótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány mellékhatás súlyos lehet és azonnali orvosi kezelést igényelhet
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha az alábbi tünetek valamelyikét észleli:
Szepszis* (gyakran "vérmérgezés"-nek nevezett súlyos fertőzés, ami aszervezet egészére kiterjedő gyulladásos válaszreakcióval jár), a bőr vagy anyálkahártyák hirtelen fellépő duzzanata (angioödéma). Ezek a mellékhatásokritkán fordulnak elő (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek),azonban nagyon súlyosak,ezért a betegeknek abba kell hagyniuk a gyógyszerszedését, és azonnal kapcsolatba kell lépniük orvosukkal. Kezelés nélkül ezek ahatások halálos kimenetelűek is lehetnek.
A Pritor lehetséges mellékhatásai:
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb egy beteget érinthet):
Alacsony vérnyomás a szív-érrendszeri események csökkentésére végzettkezelésnél.
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
Húgyúti fertőzések, felső légúti fertőzések (pl. torokfájás,melléküreg-gyulladás, megfázás), a vörösvértestek számának csökkenése (anémia),magas káliumszint, elalvási nehézség, szomorúság (depresszió), ájulás, forgójellegű szédülés (vertigó), alacsony pulzusszám (bradikardia), alacsonyvérnyomás magas vérnyomás miatt gyógyszert szedőknél (hipotónia), megszédülésfelálláskor (ortosztatikus hipotónia), légszomj, köhögés, hasi fájdalom,hasmenés, kellemetlen hasi érzés, puffadás, hányás, viszketés, fokozottverejtékezés, gyógyszerkiütés, hátfájás, izomgörcs, izomfájdalom (mialgia), aveseműködés károsodása, beleértve a heveny veseelégtelenséget, mellkasifájdalom, gyengeség érzés, emelkedett kreatininszint a vérben.
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
Szepszis* (gyakran "vérmérgezés"-nek nevezett súlyos fertőzés által aszervezet egészére kiterjedő gyulladásos válaszreakció, amely akár halálhoz isvezethet), bizonyos fehérvérsejtek számának emelkedése (eozinofília), alacsonyvérlemezkeszám (trombocitopénia), súlyos allergiás reakciók (anafilaxiásreakció), allergiás reakciók (pl. bőrkiütés, viszketés, légzési nehézség,ziháló légzés, az arc duzzadása vagy alacsony vérnyomás), alacsonyvércukorszint (cukorbetegeknél), szorongás, aluszékonyság, látásromlás, szaporaszívverés (tahikardia), szájszárazság, gyomorpanasz, az ízérzés zavara(diszgeúzia), kóros májműködés (valószínűsíthető, hogy japán betegeknélgyakrabban jelentkezik ez a mellékhatás), a bőr vagy a nyálkahártyák hirtelenfellépő duzzanata, ami akár halálos kimenetelű is lehet (angioödéma, haláloskimenetellel is), ekcéma (egy bőrbetegség), a bőr kivörösödése, csalánkiütés(urtikária), súlyos gyógyszerkiütés, ízületi fájdalom (artralgia),végtagfájdalom, ínfájdalom, influenzaszerű betegség, csökkent hemoglobinszint(egy, a vérben lévő fehérje), emelkedett húgysavszint, emelkedett májenzim-vagy kreatin-foszfokináz- (CPK)-szint a vérben.
Nagyon ritka mellékhatás (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
A tüdő szöveteinek egyre súlyosbodó hegesedése (intersticiális tüdőbetegség)**.
* A jelenség véletlen vagy egy ez idáig ismeretlen mechanizmus következménye islehetett.
**A gyógyszer forgalomba hozatalát követően a telmizartán szedésével időbeliösszefüggésben a tüdő szöveteinek hegesedését jelentették, de ok-okozatikapcsolatot nem igazoltak.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a Pritor-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő ("EXP") után ne szedje ezt agyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A Pritor tablettát a buborékcsomagolásból csak közvetlenül a bevétel előttvegye ki.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Pritor
- A készítmény hatóanyaga: telmizartán. Egy tabletta 40 mg telmizartánttartalmaz.
- Egyéb összetevők: povidon, meglumin, nátriumhidroxid, szorbit (E420),magnézium sztearát.
Milyen a Pritor külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Pritor 40 mg tabletta fehér színű, ovális tabletta egyik oldalon mélynyomású"51H" jelöléssel.
A Pritor 14, 28, 30, 56, 90, 98 vagy 280 tablettát tartalmazóbuborékcsomagolásban vagy 28 × 1 tablettát tartalmazó, adagonként perforált buborékcsomagolásbankerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Bayer Pharma AG
13342 Berlin
Németország
Gyártó:
Bayer Pharma AG
51368 Leverkusen
Németország
A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozataliengedély jogosultjának helyi képviseletéhez:
Magyarország
Bayer Hungária Kft.
Tel.:+36-14 87-41 00

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:

A gyógyszerről részletes információ az Európai Gyógyszerügynökség interneteshonlapján (http://www.ema.europa.eu/) található.
Published date: 2014.09.29.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!