EBIXA 10MG FILMTABL 56X BLISZTER ALU/PP

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Ebixa ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Ebixa memantin-hidroklorid hatóanyagot tartalmaz és az elbutulás (demencia)elleni gyógyszerek csoportjába tartozik.
Az Alzheimer-betegségben a memóriavesztést az agyi ingerületátvitel zavaraokozza. Az agyban úgynevezett N-metil-D-aszpartát (NMDA)-receptorok találhatók,melyek részt vesznek a tanuláshoz és emlékezéshez fontos idegimpulzusoktovábbításában. Az Ebixa az NMDA-receptor antagonisták néven ismert gyógyszerekcsoportjába tartozik. Az Ebixa az NMDA-receptorokra gyakorolt hatásán keresztüljavítja az idegi impulzusok továbbítását és az emlékezés képességét.
Az Ebixa a közepesen súlyos, illetve súlyos Alzheimer-betegségben szenvedőbetegek kezelésére szolgál.
2. Tudnivalók az Ebixa szedése előtt
Ne szedje az Ebixa-t
- ha allergiás a memantinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Ebixa szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha volt már korábban epilepsziás rohama
- ha nemrégiben szívinfarktusa (szívrohama) volt, vagy pangásosszívelégtelenségben szenved, illetve magas vérnyomása nincs beállítva.
Ebben az esetben a kezelés fokozott óvatosságot igényel és az Ebixa kezeléselőnyeit orvosának rendszeresen újra meg kell fontolnia.
Amennyiben vesekárosodásban szenved (veseproblémái vannak), úgy kezelőorvosánakszigorúan ellenőriznie kell az Ön veseműködését, és amennyiben szükséges, amemantin dózist ennek megfelelően kell módosítania.
Kerülni kell az amantadin (a Parkinson kór kezelésére), a ketamin (általábanérzéstelenítőként alkalmazzák) és a dextrometorfán (köhögés kezelésérehasználják) nevű gyógyszerkészítmények, valamint egyéb NMDA-antagonistákegyidejű alkalmazását.
Gyermekek és serdülők
Az Ebixa nem ajánlott gyermekek és 18 éven aluli fiatalok számára.
Egyéb gyógyszerek és az Ebixa
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az Ebixa főként a következő gyógyszerek hatására lehet befolyással, így szükséglehet arra, hogy e gyógyszerek adagolását kezelőorvosa módosítsa:
- amantadin, ketamin, dextrometorfán
- dantrolen, baklofén
- cimetidin, ranitidin, prokainamid, kinidin, kinin, nikotin
- hidroklorotiazid (vagy hidroklorotiazid tartalmú bármilyen kombináció)
- antikolinerg szerek (mozgászavarok vagy bélgörcsök kezelésére használtgyógyszerek)
- antikonvulzív szerek (görcsrohamok megelőzésére illetve kezelésére használtgyógyszerek)
- barbiturátok (általában altatóként használt vegyületek)
- dopamin agonisták (olyan vegyületek mint pl. az L-dopa, bromokriptin)
- neuroleptikumok (elmezavarok kezelésére használt gyógyszerek)
- szájon át alkalmazott véralvadásgátló gyógyszerek
Ha kórházba kerül, kérjük, figyelmeztesse az orvost arra, hogy Ebixa-kezelésalatt áll.
Az Ebixa egyidejű bevétele étellel és itallal
Amennyiben jelentős változás áll be étkezési szokásaiban, étrendjében (pl.szokásos táplálkozásról szigorú vegetáriánus étrendre tér át), vagy renálistubuláris acidózisban szenved (RTA - a vese rossz működéséből következőensavképző anyagok túlzott jelenléte a vérben), illetve a húgyutak(vizeletelvezető rendszer) súlyos gyulladása áll fenn, kérjük, közöljekezelőorvosával, mert szükség lehet a gyógyszer adagolásának módosítására.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
Terhesség
A memantin alkalmazása terhes nők esetében nem ajánlott.
Szoptatás
Az Ebixa szedése mellett nem szabad szoptatni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Kezelőorvos megmondja Önnek, hogy betegsége mellett biztonságosan vezethet-ejárművet, illetve kezelhet-e gépeket. Az Ebixa szedése megváltoztathatja az Önreakciókészségét, ilyen esetben járművezetésre és a gépek kezelésérealkalmatlanná válhat.
3. Hogyan kell szedni az Ebixa-t?
Az Ebixa-t mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
Felnőttek és idősek esetében az Ebixa ajánlott dózisa naponta egyszer 20 mg. Amellékhatások kockázatának csökkentése érdekében az ajánlott napi dózistfokozatosan, az alábbi táblázat kezelési sémája alapján kell elérni:
http://www.pharmindex.hu/btab/Ebixa10-ft1.gif
A kezelés első hetében a szokásos kezdőadag naponta egyszer fél tabletta (1x5mg). Ezt a második héten naponta egyszer egy tablettára (1 x 10 mg), a harmadikhéten naponta egyszer másfél tablettára kell növelni. A negyedik héttől kezdvea szokásos dózis naponta egyszer két tabletta (1 x 20 mg).
Csökkent veseműködésű betegek esetén
Amennyiben az Ön veseműködése károsodott, kezelőorvosának kell megállapítaniazt az adagot, amely az Ön állapotának leginkább megfelel. Ebben az esetben azÖn veseműködését kezelőorvosának rendszeres időközönként ellenőriznie kell.
Alkalmazás
Az Ebixa-t naponta egyszer szájon át kell bevenni. A legjobb hatás eléréseérdekében mindennap ugyanabban az időpontban kell bevenni a gyógyszert. Atablettákat vízzel kell lenyelni. Az Ebixa akár étkezéssel, akár anélkül isbevehető.
A kezelés időtartama
Az Ebixa-t addig szedje, amíg használ Önnek. Kezelőorvosának rendszeresenellenőriznie kell az Ön kezelését.
Ha az előírtnál több Ebixa-t vett be
- Az Ebixa túladagolása rendszerint nem okoz semmiféle károsodást. Bizonyostünetek fokozottabban jelentkezhetnek, melyek leírása a 4. "Lehetségesmellékhatások" pontban található.
- Amennyiben az előírtnál sokkal több Ebixa-t vett be, lépjen kapcsolatbakezelőorvosával vagy a legközelebbi kórházzal, mert szüksége lehet orvosisegítségre.

Ha elfelejtette bevenni az Ebixa-t

- Amennyiben elfelejti bevenni az Ebixa adagját, várjon és vegye be a következődózist a szokott időben.
- Ne vegyen be dupla adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A megfigyelt mellékhatások általában enyhék vagy mérsékelten súlyosak.
Gyakori (100 betegből 1-10 betegnél előforduló):
-? Fejfájás, aluszékonyság, székrekedés, emelkedett májfunkciós értékek,szédülés, egyensúlyzavar, légszomj, magas vérnyomás és gyógyszer túlérzékenység
Nem gyakori (1000 betegből 1-10 betegnél előforduló):
-? Fáradtság, gombás fertőzések, zavartság, hallucinációk, hányás, járászavar,szívelégtelenség és vénás rendszerben kialakuló véralvadék(trombózis/tromboembólia)
Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1 betegnél előforduló)
-? Görcsrohamok
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Hasnyálmirigy-gyulladás, májgyulladás (hepatitisz) és pszichotikus tünetek
Az Alzheimer-betegség depresszióval, öngyilkossági gondolatokkal ésöngyilkossággal társulhat. Ebixával kezelt betegeknél is jelentettek ilyeneseményeket.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell az Ebixa-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható)után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Ebixa?
- A hatóanyag a memantin-hidroklorid. 10 mg memantin-hidrokloridfilmtablettánként, ami 8,31 mg memantinnak felel meg.
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, vízmenteskolloid szilícium- dioxid, magnézium-sztearát a tabletta magban; éshipromellóz, makrogol 400, titán-dioxid (E171) és sárga vas-oxid (E172) abevonatban.
Milyen az Ebixa külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Ebixa halványsárga-sárga színű, ovális alakú, törővonallal ellátott,filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "1 0", a másik oldalán "MM" vésettel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Az Ebixa filmtabletták 14, 28, 30, 42, 49 x 1, 50, 56, 56 x 1, 70, 84, 98, 98 x1, 100, 100 x 1, 112, 980 (10 x 98), illetve 1000 (20 x 50) darabos csomagbankerülnek forgalomba. A 49 x 1-es , 56 x 1-es, 98 x 1-es és 100 x 1-eskiszerelésű filmtabletták adagoló buborékcsomagolásban.
Nem mindegyik kiszerelés kerül feltétlenül kereskedelmi forgalomba

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!