FOSAVANCE 70MG/5600NE TABLETTA 12X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a FOSAVANCEés milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a FOSAVANCE?

A FOSAVANCE két hatóanyagot, (a gyakran alendronátnak is nevezett)alendronsavat és a D3-vitaminként ismert kolekalciferolt tartalmazó tabletta.
Milyen típusú hatóanyag az alendronát?
Az alendronát a biszfoszfonátoknak nevezett, nem hormontartalmúgyógyszercsoport tagja. Az alendronát megakadályozza a menopauzán átesettnőknél jelentkező csontvesztést, és elősegíti a csontok újjáépülését, valamintcsökkenti a gerinc- és csípőtáji csonttörések kockázatát.
Milyen típusú hatóanyag a D-vitamin?
A D-vitamin nélkülözhetetlen tápanyag, ami a kalcium felszívódásához és acsontok egészségének megőrzéséhez szükséges. Testünkben csak akkor szívódik felmegfelelően a táplálékból származó kalcium, ha elegendő D-vitaminnalrendelkezik. Nagyon kevés ételben található D-vitamin. Fő forrása a nyárinapsütés, aminek hatására D-vitamin képződik a bőrünkben. Ahogy öregszünk,bőrünk egyre kevesebb D-vitamint termel. A túl kevés D-vitamin csontvesztéshezés csontritkuláshoz vezethet. A súlyos D-vitamin-hiány izomgyengeséget okozhat,ami elesésekhez és a csonttörések kockázatának növekedéséhez vezethet.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a FOSAVANCE?
Orvosa a csontritkulás kezelésére írta fel Önnek a FOSAVANCE-ot, és mivel ÖnD-vitamin-hiány kockázatának van kitéve. A FOSAVANCE csökkenti a gerinc- éscsípőtáji törések kockázatát a menopauzán átesett nők körében.
Mi a csontritkulás?
A csontritkulás a csontok elvékonyodását és gyengülését jelenti. A menopauzán átesettnők körében gyakori. A menopauza idején a petefészek nem termel több nőihormont (ösztrogént), ami a női csontváz egészségének megőrzésében segít. Ennekeredményeként a csontállomány ritkul és a csontok meggyengülnek. Minél korábbanjelentkezik egy nőnél a menopauza, annál nagyobb a csontritkulás veszélye.
Kezdetben a csontritkulásnak rendszerint nincsenek tünetei. Azonban ha nemkezelik, csonttörésekhez vezethet. Annak ellenére, hogy ezek rendszerintfájdalmasak, előfordulhat, hogy a gerincoszlopban bekövetkező törések egészenaddig észrevétlenek maradnak, amíg nem okoznak magasságcsökkenést. A csontoktörése olyan normális, mindennapos tevékenységek közben is bekövetkezhet, mintpéldául valaminek a megemelése, illetve olyan kisebb sérülések hatására,amelyek általában normális csontok törését nem okozzák. A csonttörésekrendszerint a csípőben, a gerincoszlopban vagy a csuklóban következnek be, ésnemcsak hogy fájdalmat okozhatnak, hanem olyan jelentős problémákhoz isvezethetnek, mint a görnyedt testtartás (púposság) és a mozgásképességelvesztése.
Hogyan kezelhető a csontritkulás?
A csontritkulás kezelhető, és sohasem túl késő elkezdeni a kezelést.
A FOSAVANCE-kezelés mellett orvosa tanácsolhatja, hogy változtasson életmódján,állapotának javítása érdekében. Javasolhatja például:
A dohányzásról való leszokást A dohányzás valószínűleg felgyorsítja acsontállomány ritkulásának sebességét, és így növeli a csonttörések kockázatát.
Testmozgást Az izmokhoz hasonlóan a csontok szilárdságának ésegészségének megőrzéséhez is szükséges a testmozgás. Beszélje meg orvosával,mielőtt bármilyen jellegű testmozgást elkezdene.
Kiegyensúlyozott étrendet Orvosa tanácsokat adhat étrendjérevonatkozóan, illetve hogy szükséges-e valamilyen táplálék-kiegészítőt szednie.
2. Tudnivalók a FOSAVANCE szedése előtt
Ne szedje a FOSAVANCE-ot:
- ha allergiás (túlérzékeny) a nátrium-alendronát-trihidráttal, akolekalciferollal vagy bármelyik egyéb összetevővel szemben,
- ha bizonyos problémái vannak a nyelőcsövével (a szájüreget a gyomorralösszekötő cső), pl. nyelőcsőszűkület, vagy nyelési nehézség,
- ha nem képes legalább 30 percig egyenesen ülni vagy állni,
- ha orvosa azt mondta Önnek, hogy alacsony a vérében a kalciumszint.
Amennyiben úgy véli, hogy a fentiek bármelyike vonatkozik Önre, ne szedje atablettát. Először beszéljen orvosával, és kövesse az ő tanácsait.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A FOSAVANCE alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,ha:
- vesebetegségben szenved,
- nyelési vagy emésztési problémái vannak,
- orvosa azt mondta Önnek, hogy Önnek Barrett-nyelőcsöve van (a nyelőcső alsószakaszát borító sejtek változásával járó betegség),
- fogai egészségi állapota rossz, ínybetegsége van, tervezett foghúzás előttáll vagy nem jár rendszeresen fogászati kezelésre,
- rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenved,
- kemoterápiás vagy sugárterápiás kezelés alatt áll,
- kortikoszteroidokat (pl.: prednizont vagy dexametazont) szed,
- dohányzik vagy dohányzott (ugyanis ez megnövelheti a fogászati problémákkockázatát).
A FOSAVANCE-kezelés,elkezdése előtt fogászati ellenőrzést javasolhatnak Önnek.
A FOSAVANCE-kezelés alatt fontos a jó szájhigiénia fenntartása. A kezelés idejealatt rendszeres fogászati ellenőrzésekre kell járnia, és értesítenie kell orvosátvagy fogorvosát, ha bármilyen szájüregi vagy a fogaival összefüggő problémát(pl. meglazult fogak, fájdalom vagy duzzanat) tapasztal.
A nyelőcső (a szájüreget a gyomorral összekötő cső) irritációja, gyulladásavagy fekélyesedése, ami gyakran olyan tünetekkel jár együtt, mint a mellkasifájdalom, gyomorégés, illetve nehezített vagy fájdalmas nyelés, főként olyanbetegeknél jelentkezik, akik nem egy teli pohár vízzel veszik be a FOSAVANCE-otés/vagy a bevételt követően 30 percnél hamarabb lefekszenek. Ezek amellékhatások súlyosbodhatnak, amennyiben a beteg ezeknek a tüneteknek azészlelését követően tovább szedi a FOSAVANCE-ot.
Gyermekek és serdülők
A FOSAVANCE 18 év alatti gyermekeknek nem adható.
Egyéb gyógyszerek és a FOSAVANCE
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kaphatókészítményeket is.
Valószínű, hogy az egyidejűleg alkalmazott kalciumpótlók, savkötők és egyesszájon át szedett gyógyszerek gátolják a FOSAVANCE felszívódását. Ezért fontos,hogy kövesse a 3. pontban leírtakat ("Hogyan kell szedni aFOSAVANCE-ot") és várjon legalább 30 percet bármilyen egyéb, szájon átszedhető gyógyszer vagy étrendi kiegészítő készítmény bevétele előtt.
A nem szteroid gyulladásgátlóknak (NSAID) nevezett, reumára vagy hosszan tartófájdalmakra szedett bizonyos gyógyszerek (pl.: az aszpirin vagy ibuprofén)emésztőrendszeri problémákat okozhatnak. Ennélfogva, óvatosan kell eljárni ezengyógyszerek és a FOSAVANCE együttes szedése esetén.
Valószínű, hogy bizonyos gyógyszerek, illetve élelmiszer-adalékanyagok,beleértve a szintetikus zsírpótlókat, ásványi olajokat, az orlisztátottartalmazó súlycsökkentő gyógyszereket és a koleszterincsökkentő gyógyszereket(kolesztiramin, kolesztipol), gátolhatják a FOSAVANCE-ban található D-vitaminszervezetbe jutását. A görcsrohamok elleni gyógyszerek csökkenthetik aD-vitamin hatékonyságát. Egyedi elbírálás alapján fontolóra vehető továbbiD-vitamin kiegészítők szedése.
A FOSAVANCE egyidejű alkalmazása étellel és itallal
Valószínű, hogy az egyidejűleg fogyasztott étel és italok (beleértve azásványvizet is) csökkentik a FOSAVANCE hatékonyságát. Ezért fontos, hogykövesse a 3. pontban leírtakat ("Hogyan kell szedni a FOSAVANCE-ot").Legalább 30 percet kell várnia, mielőtt bármit enne, vagy a víz kivételévelbármit inna.
Terhesség és szoptatás
A FOSAVANCE kizárólag a változó koron (menopauza, klimax) átesett nők esetébenalkalmazandó.
Nem szabad szednie a FOSAVANCE-ot, amennyiben terhes, vagy úgy gondolja, hogyterhes lehet, illetve ha szoptat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A FOSAVANCE használata során jelentettek olyan mellékhatásokat - példáulhomályos látást, szédülést, valamint erős csont-, izom- és ízületi fájdalmat -,amelyek befolyásolhatják az Ön gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhezszükséges képességeit (lásd a "Lehetséges mellékhatások" c. részt).Amennyiben Ön ezek közül bármelyik mellékhatást tapasztalja, ne vezessen, amígjobban nem érzi magát.
A FOSAVANCE laktózt és szacharózt tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokraérzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a FOSAVANCE-ot?
A FOSAVANCE-ot mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Hetente egyszer egy FOSAVANCE tablettát vegyen be.
Pontosan kövesse az alábbi utasításokat, hogy a FOSAVANCE megfelelően fejthesseki hatását:
1) Válassza ki a hét azon napját, amely a legjobban megfelel az Önidőbeosztásának. Minden héten vegyen be egy FOSAVANCE tablettát a kiválasztottnapon.
Nagyon fontos, hogy betartsa a 2., 3., 4. és az 5. pontban leírt utasításokat,mert ezzel elősegíti, hogy a FOSAVANCE tabletta gyorsan a gyomorba jusson, éscsökkenjen a nyelőcső (a szájüreget a gyomorral összekötő cső) irritációjánaklehetősége.
2) Reggel, a felkelést követően és az első étkezés, ivás vagy egyéb gyógyszerbevétele előtt, egy teli pohár (legalább 2 dl) vízzel (ne ásványvízzel)egészben nyelje le a FOSAVANCE tablettát:
- Ne vegye be ásványvízzel (akár szénsavmentes, akár szénsavas).
- Ne vegye be kávéval vagy teával.
- Ne vegye be gyümölcslével vagy tejjel.
Ne törje össze, vagy ne rágja szét a tablettát, és ne hagyja, hogy szétolvadjona szájában.
3) A tabletta lenyelését követően legalább 30 percig ne feküdjön le - leülhet,állhat vagy sétálhat, de maradjon függőleges testhelyzetben. Az aznapi elsőétkezés befejeztéig ne feküdjön le.
4) A FOSAVANCE-ot ne vegye be lefekvés előtt vagy a reggeli felkeléstmegelőzően.
5) Ha nyelési nehézség vagy fájdalom, mellkasi fájdalom, újonnan kialakuló vagysúlyosbodó gyomorégés lépne fel, hagyja abba a FOSAVANCE szedését, és keressefel orvosát.
6) A FOSAVANCE tabletta lenyelését követően legalább 30 percet várjon, mielőttételt vagy italt fogyasztana, vagy bevenné az aznapi egyéb gyógyszereit,beleértve a savkötőket, kalciumpótlókat és vitaminokat is. A FOSAVANCE csakakkor hatékony, ha üres gyomorra veszi be.
Ha az előírtnál több FOSAVANCE-ot vett be
Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, igyon meg egy teli pohár tejet, ésazonnal forduljon kezelőorvosához. Ne próbálkozzon hányással, és ne feküdjönle.
Ha elfelejtette bevenni a FOSAVANCE-ot
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegyen be egy FOSAVANCE tablettát másnapreggel. Ne vegyen be két tablettát ugyanazon a napon! Térjen vissza aheti egyszer egy tabletta szedéséhez az eredeti ütemezésben szereplő, az Önáltal kiválasztott napon.
Ha idő előtt abbahagyja a FOSAVANCE szedését
Fontos, hogy mindaddig szedje a FOSAVANCE-ot, amíg azt orvosa elrendeli. AFOSAVANCE csak akkor segíthet a csontritkulás kezelésében, ha folyamatosan szedia tablettákat.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a FOSAVANCE is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a következő mellékhatások bármelyikétészleli, melyek súlyosak lehetnek, és azonnali orvosi ellátást igényelhetnek:
- allergiás reakciók, például csalánkiütés; az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy atorok duzzanata, melyek következtében légzési vagy nyelési nehézségekalakulhatnak ki; súlyos bőrreakciók.
Az egyéb mellékhatások közé tartoznak:
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthetnek):
- csont-, izom- és/vagy ízületi fájdalom, mely néha súlyos.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- gyomorégés; nyelési nehézség; fájdalmas nyelés; a nyelőcső kifekélyesedése,ami mellkasi fájdalmat, gyomorégést, illetve nehezített vagy fájdalmas nyeléstokozhat,
- ízületi duzzanat,
- hasi fájdalom; kellemetlen érzés a gyomorban, illetve böfögés az étkezéstkövetően; székrekedés; telítettség- vagy puffadás-érzés a gyomorban; hasmenés;bélgázosság,
- hajhullás; viszketés,
- fejfájás; szédülés,
- fáradtság; a kezek vagy lábak duzzanata.
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- hányinger; hányás.
- a nyelőcső vagy a gyomor irritációja vagy gyulladása,
- fekete vagy szurokszerű széklet,
- homályos látás; szemfájdalom, illetve a szem bevörösödése,
- kiütés; a bőr kivörösödése
- átmeneti influenzaszerű tünetek úgy, mint izomfájdalom, általános rosszközérzet és néha láz, ami rendszerint a kezelés kezdetén jelentkezik.
- ízérzékelési zavar.
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- a vér alacsony kalciumszintjének tünetei, beleértve az izomgörcsöket, illetvea görcsöket és/vagy az ujjak, illetve a száj környékének zsibbadó érzését,
- gyomor és nyombél-fekélyek (néha súlyosak, illetve vérzéssel járnak),
- a nyelőcső beszűkülése,
- kiütés, ami a napfény hatására súlyosbodik,
- fájdalom a szájüregben és/vagy az állkapocsban, duzzanat vagy fekélyek aszájüregben, az állkapocs zsibbadása vagy az állkapocs elnehezülése, illetveegy fog meglazulása. Ezek az állkapcsában lévő csontkárosodás (csontelhalás)jelei lehetnek, mely általában elhúzódó gyógyulással és fertőzéssel jár,valamint gyakran foghúzást követően lép fel. Értesítse orvosát és fogorvosát,ha ilyen tüneteket észlel.
- ritkán a combcsont szokatlan törése alakulhat ki, különösen olyan betegeknél,akiket hosszú ideig kezelnek csontritkulás miatt. Keresse fel kezelőorvosát, hafájdalmat, gyengeséget vagy kellemetlen érzést észlel a combjában, csípő- vagylágyéktájon, mivel ez a combcsont esetleges törésének korai jele lehet.
- szájnyálkahártya fekély, ami a tabletták szétrágása, illetve szopogatásaesetén alakul ki.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik.
Segít, ha jegyzeteket készít arról, hogy mit tapasztalt, a tünetek mikorkezdődtek és mennyi ideig tartottak.
5. Hogyan kell a FOSAVANCE-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon illetve a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő(Felhasználható:) után ne alkalmazza a FOSAVANCE-ot. A lejárati idő a megadotthónap utolsó napjára vonatkozik.
A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásbantárolandó. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartásihulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a már nem használt gyógyszereitmiként dobja el. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a FOSAVANCE
A készítmény hatóanyagai az alendronsav és a kolekalciferol (D3-vitamin). Egytabletta 70 mg alendronsavat (nátrium-alendronát-trihidrát formájában) és 70mikrogramm (2800 NE) kolekalciferolt (D3-vitamin) tartalmaz.
Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz (E460), vízmentes laktóz, közepesszénláncú trigliceridek, zselatin, kroszkarmellóz nátrium, szacharóz, kolloidszilícium-dioxid, magnézium-sztearát (E572), butil-hidroxi-toluol (E321),módosított (kukorica) keményítő és alumínium-nátrium-szilikát (E554).
Milyen a FOSAVANCE készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A FOSAVANCE 70 mg/2800 NE tabletta hosszúkás alakú, fehér vagy törtfehértabletta formájában kapható, amelynek egyik oldalán egy csont képénekkörvonala, a másik oldalán pedig a "710" felirat látható.
A tabletták dobozba csomagolva, alumínium buborékcsomagolásban kerülnekforgalomba a következő kiszerelési egységekben:
- 2 tabletta (1 buborékcsomagolás, mely 2 tablettát tartalmaz)
- 4 tabletta (1 buborékcsomagolás, mely 4 tablettát tartalmaz)
- 6 tabletta (3 buborékcsomagolás, melyek 2-2 tablettát tartalmaznak)
- 12 tabletta (3 buborékcsomagolás, melyek 4-4 tablettát tartalmaznak)
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelési egység kerül kereskedelmi forgalomba.
Pontosan kövesse az alábbi utasításokat, hogy a FOSAVANCE megfelelően fejthesseki hatását:
1) Válassza ki a hét azon napját, amely a legjobban megfelel az Önidőbeosztásának. Minden héten vegyen be egy FOSAVANCE tablettát a kiválasztottnapon.
Nagyon fontos, hogy betartsa a 2., 3., 4. és az 5. pontban leírt utasításokat,mert ezzel elősegíti, hogy a FOSAVANCE tabletta gyorsan a gyomorba jusson, éscsökkenjen a nyelőcső (a szájüreget a gyomorral összekötő cső) irritációjánaklehetősége.
2) Reggel, a felkelést követően és az első étkezés, ivás vagy egyéb gyógyszerbevétele előtt, egy teli pohár (legalább 2 dl) vízzel (ne ásványvízzel)egészben nyelje le a FOSAVANCE tablettát:
- Ne vegye be ásványvízzel (akár szénsavmentes, akár szénsavas).
- Ne vegye be kávéval vagy teával.
- Ne vegye be gyümölcslével vagy tejjel.
Ne törje össze, vagy ne rágja szét a tablettát, és ne hagyja, hogy szétolvadjona szájában.
3) A tabletta lenyelését követően legalább 30 percig ne feküdjön le - leülhet,állhat vagy sétálhat, de maradjon függőleges testhelyzetben. Az aznapi elsőétkezés befejeztéig ne feküdjön le.
4) A FOSAVANCE-ot ne vegye be lefekvés előtt vagy a reggeli felkeléstmegelőzően.
5) Ha nyelési nehézség vagy fájdalom, mellkasi fájdalom, újonnan kialakuló vagysúlyosbodó gyomorégés lépne fel, hagyja abba a FOSAVANCE szedését, és keressefel orvosát.
6) A FOSAVANCE tabletta lenyelését követően legalább 30 percet várjon, mielőttételt vagy italt fogyasztana, vagy bevenné az aznapi egyéb gyógyszereit,beleértve a savkötőket, kalciumpótlókat és vitaminokat is. A FOSAVANCE csak akkorhatékony, ha üres gyomorra veszi be.
Ha az előírtnál több FOSAVANCE-ot vett be
Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, igyon meg egy teli pohár tejet, ésazonnal forduljon kezelőorvosához. Ne próbálkozzon hányással, és ne feküdjönle.
Ha elfelejtette bevenni a FOSAVANCE-ot
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegyen be egy FOSAVANCE tablettát másnapreggel. Ne vegyen be két tablettát ugyanazon a napon! Térjen vissza aheti egyszer egy tabletta szedéséhez az eredeti ütemezésben szereplő, az Önáltal kiválasztott napon.
Ha idő előtt abbahagyja a FOSAVANCE szedését
Fontos, hogy mindaddig szedje a FOSAVANCE-ot, amíg azt orvosa elrendeli. AFOSAVANCE csak akkor segíthet a csontritkulás kezelésében, ha folyamatosanszedi a tablettákat.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a FOSAVANCE is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a következő mellékhatások bármelyikétészleli, melyek súlyosak lehetnek, és azonnali orvosi ellátást igényelhetnek:
- allergiás reakciók, például csalánkiütés; az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy atorok duzzanata, melyek következtében légzési vagy nyelési nehézségekalakulhatnak ki; súlyos bőrreakciók.
Az egyéb mellékhatások közé tartoznak:
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthetnek):
- csont-, izom- és/vagy ízületi fájdalom, mely néha súlyos.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- gyomorégés; nyelési nehézség; fájdalmas nyelés; a nyelőcső kifekélyesedése,ami mellkasi fájdalmat, gyomorégést, illetve nehezített vagy fájdalmas nyeléstokozhat,
- ízületi duzzanat,
- hasi fájdalom; kellemetlen érzés a gyomorban, illetve böfögés az étkezéstkövetően; székrekedés; telítettség- vagy puffadás-érzés a gyomorban; hasmenés;bélgázosság,
- hajhullás; viszketés,
- fejfájás; szédülés,
- fáradtság; a kezek vagy lábak duzzanata.
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- hányinger; hányás.
- a nyelőcső vagy a gyomor irritációja vagy gyulladása,
- fekete vagy szurokszerű széklet,
- homályos látás; szemfájdalom, illetve a szem bevörösödése,
- kiütés; a bőr kivörösödése
- átmeneti influenzaszerű tünetek úgy, mint izomfájdalom, általános rosszközérzet és néha láz, ami rendszerint a kezelés kezdetén jelentkezik.
- ízérzékelési zavar.
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- a vér alacsony kalciumszintjének tünetei, beleértve az izomgörcsöket, illetvea görcsöket és/vagy az ujjak, illetve a száj környékének zsibbadó érzését,
- gyomor és nyombél-fekélyek (néha súlyosak, illetve vérzéssel járnak),
- a nyelőcső beszűkülése,
- kiütés, ami a napfény hatására súlyosbodik,
- fájdalom a szájüregben és/vagy az állkapocsban, duzzanat vagy fekélyek aszájüregben, az állkapocs zsibbadása vagy az állkapocs elnehezülése, illetveegy fog meglazulása. Ezek az állkapcsában lévő csontkárosodás (csontelhalás)jelei lehetnek, mely általában elhúzódó gyógyulással és fertőzéssel jár,valamint gyakran foghúzást követően lép fel. Értesítse orvosát és fogorvosát,ha ilyen tüneteket észlel.
- ritkán a combcsont szokatlan törése alakulhat ki, különösen olyan betegeknél,akiket hosszú ideig kezelnek csontritkulás miatt. Keresse fel kezelőorvosát, hafájdalmat, gyengeséget vagy kellemetlen érzést észlel a combjában, csípő- vagylágyéktájon, mivel ez a combcsont esetleges törésének korai jele lehet.
- szájnyálkahártya fekély, ami a tabletták szétrágása, illetve szopogatásaesetén alakul ki.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik.
Segít, ha jegyzeteket készít arról, hogy mit tapasztalt, a tünetek mikorkezdődtek és mennyi ideig tartottak.
5. Hogyan kell a FOSAVANCE-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon illetve a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő(Felhasználható:) után ne alkalmazza a FOSAVANCE-ot. A lejárati idő a megadotthónap utolsó napjára vonatkozik.
A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásbantárolandó. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartásihulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a már nem használt gyógyszereitmiként dobja el. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a FOSAVANCE
A készítmény hatóanyagai az alendronsav és a kolekalciferol (D3-vitamin). Egy tabletta70 mg alendronsavat (nátrium-alendronát-trihidrát formájában) és 70 mikrogramm(2800 NE) kolekalciferolt (D3-vitamin) tartalmaz.
Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz (E460), vízmentes laktóz, közepesszénláncú trigliceridek, zselatin, kroszkarmellóz nátrium, szacharóz, kolloidszilícium-dioxid, magnézium-sztearát (E572), butil-hidroxi-toluol (E321),módosított (kukorica) keményítő és alumínium-nátrium-szilikát (E554).
Milyen a FOSAVANCE készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A FOSAVANCE 70 mg/2800 NE tabletta hosszúkás alakú, fehér vagy törtfehértabletta formájában kapható, amelynek egyik oldalán egy csont képénekkörvonala, a másik oldalán pedig a "710" felirat látható.
A tabletták dobozba csomagolva, alumínium buborékcsomagolásban kerülnekforgalomba a következő kiszerelési egységekben:
- 2 tabletta (1 buborékcsomagolás, mely 2 tablettát tartalmaz)
- 4 tabletta (1 buborékcsomagolás, mely 4 tablettát tartalmaz)
- 6 tabletta (3 buborékcsomagolás, melyek 2-2 tablettát tartalmaznak)
- 12 tabletta (3 buborékcsomagolás, melyek 4-4 tablettát tartalmaznak)
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelési egység kerül kereskedelmi forgalomba.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Merck Sharp & Dohme Limited
Hertford Road, Hoddesdon
Hertfordshire EN11 9BU Nagy-Britannia
Gyártó
Merck Sharp & Dohme BV
Waarderweg 39
2031 BN, Haarlem, Hollandia
A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozataliengedély jogosultjának helyi képviseletéhez:
Magyarország
MSD Pharma Hungary Kft.
Tel.: +36 1 888 53 00
hungary_msd@merck.com
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: <{ÉÉÉÉ.hónap}>
A gyógyszerről részletes információ az Európai Gyógyszerügynökség interneteshonlapján (http://www.ema.europa.eu) található.
Published date: 2015.03.09.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!