ONBREZ BREEZHALER 300MCG INH KAPSZ 30X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az OnbrezBreezhaler és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer az Onbrez Breezhaler?

Az Onbrez Breezhaler indakaterol nevű hatóanyagot tartalmaz, ami a hörgőtágító(bronhodilatátor) gyógyszerek csoportjába tartozik. Amikor belélegzi, akkorellazítja a tüdőkben lévő kis légutak falában található izmokat. Ez segítkitágítani a légutakat, és könnyebbé teszi a be- és a kilégzést.
Milyen betegségek esetén alkalmazható az Onbrez Breezhaler?
Az Onbrez Breezhaler a légzés megkönnyítésére szolgál olyan felnőtt betegeknek,akiknek tüdőbetegség miatt krónikus obstruktív tüdőbetegségnek (COPD) nevezettlégzési nehézségük van. COPD-ben a légutak körüli izmok megfeszülnek. Eznehézzé teszi a légzést. Ez a gyógyszer ellazítja a tüdő izmait, ezzelmegkönnyíti a levegő beáramlását és kiáramlását a tüdőbe.
2. Tudnivalók az Onbrez Breezhaler alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az Onbrez Breezhaler-t
- ha allergiás az indakaterolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Onbrez Breezhaler alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével
- ha asztmája van (ebben az esetben nem szabad Onbrez Breezhaler-talkalmaznia).
- ha szívbetegsége van.
- ha epilepsziája van.
- ha pajzsmirigybetegsége van (ún. tireotoxikózis).
- ha cukorbeteg.
Az Onbrez Breezhaler-kezelés ideje alatt
- Hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal szóljon kezelőorvosának, haközvetlenül a gyógyszer alkalmazása után mellkasi szorító érzés, köhögés,sípoló légzés vagy nehézlégzés alakul ki Önnél. Ezek a hörgőgörcsnek(bronhospazmusnak) nevezett állapot tünetei lehetnek.
- Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha a COPD-s tünetei (nehézlégzés,sípoló légzés, köhögés) nem javulnak vagy romlanak.
Gyermekek és serdülők
Az Onbrez Breezhaler-t nem szabad 18 év alatti gyermekeknek vagy serdülőknekadni.
Egyéb gyógyszerek és az Onbrez Breezhaler
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Kérjük, feltétlenül mondja el kezelőorvosának, ha az alábbiakat alkalmazza:
- az Onbrez Breezhaler-hez hasonló, légzési problémákra alkalmazott gyógyszerek(olyan gyógyszerek mint pl. szalmeterol, formoterol). Önnél nagyobbvalószínűséggel alakulhatnak ki mellékhatások.
- a magas vérnyomás vagy egyéb szívproblémák kezelésére alkalmazott,béta-blokkolóknak nevezett gyógyszerek (például a propranolol) vagy azöldhályognak (glaukóma) nevezett szembetegségben alkalmazott egyes gyógyszerek(például a timolol).
- a vér káliumszintjét csökkentő gyógyszerek. Ezek közé tartoznak:
- szteroidok (pl. prednizolon),
- diuretikumok (vízhajtó tabletták), amelyeket a magas vérnyomás kezelésérealkalmaznak, mint például a hidroklorotiazid,
- légzési problémákra adott gyógyszerek, mint például a teofillin.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
Nem alkalmazhatja az Onbrez Breezhaler-t csak akkor, ha kezelőorvosa azt mondjaÖnnek.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
Nem valószínű, hogy az Onbrez Breezhaler befolyásolja a gépjárművezetéshez és agépek kezeléséhez szükséges képességeit.
Az Onbrez Breezhaler laktózt tartalmaz
Ez a gyógyszer laktózt (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábbanmár figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse felkezelőorvosát, mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell alkalmazni az Onbrez Breezhaler-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
Mennyi Onbrez Breezhaler-t alkalmazzon?
- A szokásos adag egy kapszula tartalmának napi egyszeri belélegzése.Kezelőorvosa az Ön állapotától és attól függően, hogy Ön hogyan reagál akezelésre, mondhatja, hogy alkalmazzon 150 mikrogrammos kapszulát vagy 300mikrogrammos kapszulát. Ne alkalmazzon többet annál, mint amit kezelőorvosamondott.
- Minden nap ugyanabban az időpontban használja az inhalátort, a hatás 24 óránkeresztül tart. Ez biztosítja, hogy mindig elegendő mennyiségű gyógyszer legyena szervezetében ahhoz, hogy nappal és éjjel is könnyebben lélegezzen. Ez abbanis segít, hogy ne feledkezzen el az alkalmazásról.
Hogyan alkalmazza az Onbrez Breezhaler-t?
- Ebben a csomagban talál majd egy inhalátort, és a gyógyszert inhalációs porformájában tartalmazó kapszulákat (buborékcsomagolásban). Az Onbrez Breezhalerinhalátor lehetővé teszi, hogy belélegezze a kapszulákban lévő gyógyszert.
- A kapszulákat csak az ebben a csomagolásban található inhalátorral használja(Onbrez Breezhaler inhalátor)! A kapszuláknak mindaddig a buborékcsomagolásbankell maradniuk, amíg nem kell felhasználnia azokat.
- Amikor új csomagot kezd, használja az abban a csomagolásban lévő új OnbrezBreezhaler-t.
- Harminc napos használat után minden inhalátort ki kell dobni.
- Ne nyelje le a kapszulákat!
- Kérjük, olvassa el a betegtájékoztató végén lévő használati utasítást, amitovábbi információkat tartalmaz az inhalátor alkalmazásával kapcsolatosan.
Ha az előírtnál több Onbrez Breezhaler-t alkalmazott
Ha túl sok Onbrez Breezhaler-t lélegzett be, vagy valaki más használta akapszuláit, azonnal szóljon kezelőorvosának vagy menjen a legközelebbisürgősségi osztályra. Mutassa meg az Onbrez Breezhaler csomagolását. Orvosikezelésre lehet szükség. Azt tapasztalhatja, hogy szíve a szokásosnálgyorsabban ver, vagy fáj a feje, álmosnak érzi magát, hányingere van, vagyhánynia kell.
Ha elfelejtette alkalmazni az Onbrez Breezhaler-t
Ha elfelejtett belélegezni egy adagot, akkor a következő nap a szokásos időbenlélegezzen be egy adagot. Ne lélegezzen be kétszeres adagot a kihagyott adagpótlására.
Meddig kell folytassa az Onbrez Breezhaler-kezelést?
- Addig folytassa az Onbrez Breezhaler-kezelést, amíg kezelőorvosa mondja.
- A COPD hosszantartó betegség, és az Onbrez Breezhaler-t minden nap alkalmazniakell, nem csak akkor, amikor légzési problémái vagy más, COPD-s tünetei vannak.
Ha kérdése van azzal kapcsolatban, hogy mennyi ideig folytassa az OnbrezBreezhaler-kezelést, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány mellékhatás súlyos lehet. Szóljon azonnal kezelőorvosának,
- ha szorító jellegű mellkasi fájdalma alakul ki (gyakori).
- ha magas lesz a vércukorszintje (cukorbetegség). Fáradtnak, nagyon szomjasnakés éhesnek fogja magát érezni (anélkül, hogy hízna), és a szokottnál többvizeletet fog üríteni (gyakori).
- ha szívritmuszavara alakul ki (nem gyakori).
- ha allergiás reakcióra utaló tünetei vannak, mint például a bőrkiütés,viszketés, csalánkiütés, nehézlégzés vagy nehezített nyelés, szédülés (nemgyakori).
- ha sípoló légzéssel vagy köhögéssel járó nehézlégzése van (nem gyakori).
További mellékhatások lehetnek:
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthetnek)
- megfázásszerű tünetek. A következők mindegyike vagy többsége jelentkezhet:torokfájás, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, fejfájás.
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
- feszülésérzés vagy fájdalom az arc vagy a homlok területén(melléküreg-gyulladás)
- orrfolyás
- köhögés
- torokfájás
- fejfájás
- szédülés
- szívdobogásérzés
- izomgörcs
- a kezek, bokák és lábak feldagadása (vizenyő)
- viszketés/bőrkiütés
- mellkasi fájdalom
- izom-, csont- vagy ízületi fájdalom
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
- gyors szívverés
- bizsergés vagy zsibbadás
- izomfájdalom
Néhányan nem sokkal a gyógyszer belégzése után esetenként köhögnek. A köhögésgyakori tünet COPD-ben. Ne aggódjon, ha a gyógyszer belégzése után nem sokkalköhögni kezd. Ellenőrizze le az inhalátort, hogy lássa, a kapszula üres-e, éshogy megkapta-e a teljes gyógyszeradagot. Ha a kapszula üres, nem kellaggódnia. Ha a kapszula nem üres, akkor az utasításnak megfelelően inhaláljonújra.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti azV. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatásokbejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljonrendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Onbrez Breezhaler-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő(Felhasználható/EXP:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adotthónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó, amitcsak közvetlenül a felhasználás előtt távolítson el!
Ne alkalmazza a gyógyszert, ha a csomagolás sérülését vagy megbontás jeleitészleli. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartásihulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használtgyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Onbrez Breezhaler
- Az Onbrez Breezhaler 150 mikrogramm kapszula 150 mikrogramm indakaterolttartalmaz, indakaterol-maleát formájában. Egyéb összetevők többek között a laktózés a kapszula zselatinból van.
- Az Onbrez Breezhaler 300 mikrogramm kapszula 300 mikrogramm indakaterolttartalmaz, indakaterol-maleát formájában. Egyéb összetevők többek között alaktóz és a kapszula zselatinból van.
Milyen az Onbrez Breezhaler külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Ebben a csomagban talál majd egy inhalátort és buborékcsomagolásban lévőkapszulákat. Átlátszó (színtelen) kapszulák, melyek fehér port tartalmaznak.
- Az Onbrez Breezhaler 150 mikrogramm kapszula átlátszó és színtelen. Egy feketévelnyomtatott "IDL 150" termékkód van rajta egy fekete vonalfelett, és egy feketével nyomtatott cég embléma a fekete vonalalatt.
- Az Onbrez Breezhaler 300 mikrogramm kapszula átlátszó és színtelen. Egy kékkelnyomtatott "IDL 300" termékkód van rajta egy kék vonalfelett, és egy kékkel nyomtatott cég embléma a kék vonal alatt.
Az alábbi kiszerelések léteznek:
10 kapszulát és egy inhalátort tartalmazó kartondoboz.
30 kapszulát és egy inhalátort tartalmazó kartondoboz.
2 csomagból álló gyűjtőcsomagolás (mindegyik 30 kapszulát és 1 inhalátorttartalmaz).
3 csomagból álló gyűjtőcsomagolás (mindegyik 30 kapszulát és 1 inhalátorttartalmaz).
30 csomagból álló gyűjtőcsomagolás (mindegyik 10 kapszulát és 1 inhalátorttartalmaz).
Az Ön országában nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmiforgalomba.
AZ ONBREZ BREEZHALER INHALÁTOR HASZNÁLATI UTASÍTÁSA
Kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbi utasításokat, hogy tudja, hogyan kellhasználnia és gondoznia az Onbrez Breezhaler inhalátort.
- Csak az ebben a csomagolásban található Onbrez Breezhaler inhalátorthasználja. Ne alkalmazza az Onbrez Breezhaler kapszulákat semmilyen másinhalátorban, és ne használja az Onbrez Breezhaler inhalátort semmilyen máskapszulában lévő gyógyszer belégzésére!
- Amikor új csomagot kezd, csak az abban a csomagolásban lévő új OnbrezBreezhaler-t használja.
- Harminc napos használat után minden inhalátort ki kell dobni.
- Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit ésinhalátorait miként semmisítse meg.
- Ne nyelje le a kapszulákat! A kapszulákban lévő por belégzésre való.
Az Onbrez Breezhaler csomagolás:
Minden Onbrez Breezhaler csomagolás a következőket tartalmazza:
- egy Onbrez Breezhaler inhalátor.
- egy vagy több, az inhalátorban történő alkalmazásra való Onbrez Breezhalerkapszulákat tartalmazó buborékcsomagolás.
Az Onbrez Breezhaler inhalátor lehetővé teszi, hogy belélegezze az OnbrezBreezhaler kapszulában lévő gyógyszert.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!