FAXIPROL 75 MG RETARD TABLETTA 30X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓKA FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Faxiprol37,5 mg retard tabletta

Faxiprol75 mg retard tabletta

Faxiprol150 mg retard tabletta

Faxiprol225 mg retard tabletta

 

Venlafaxin

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítménytmásnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei azÖnéhez hasonlóak.

-                Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer a Faxiprol retard tabletta és milyen betegségekesetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Faxiprol retard tabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Faxiprol retard tablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Faxiprol retard tablettát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A FAXIPROL RETARD TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉNALKALMAZHATÓ?

 

A Faxiprol egy antidepresszáns,amely az úgynevezett szerotonin- és noradrenalin-visszavételt gátló (SNRI)típusú gyógyszerek csoportjába tartozik. Az ebbe a csoportba tartozógyógyszereket a depresszió és más tünetek, mint pl. a szorongásos zavarok kezelésérealkalmazzák. Úgy gondolják, hogy a depresszióban és/vagy szorongásos zavarokbanszenvedő emberek agyában alacsonyabb a szerotonin és noradrenalin szintje. Nemteljesen ismert, hogy az antidepresszánsok miként hatnak, de ebben szerepelehet annak, hogy növelik az agy szerotonin- és noradrenalinszintjét.

 

A Faxiprol felnőtt depressziósbetegek kezelésére szolgál. A Faxiprol szintén javallott felnőttek alábbiszorongásos zavarainak kezelésére: generalizált szorongásos zavar, szociálisszorongásos zavar (társasági érintkezésől való félelem és ezek kerülése) éspánikzavar (pánikrohamok). Fontos, hogy a depressziót, illetve a szorongásoszavarokat megfelelően kezeljék azért, hogy Ön jobban érezze magát. Ha nemrészesül kezelésben, az Ön betegsége nem múlhat el, hanem esetleg mégsúlyosabbá válhat, kezelése pedig még nehezebb lehet.

 

2.       TUDNIVALÓK A FAXIPROL RETARD TABLETTA SZEDÉSEELŐTT

 

Ne szedje a Faxiprol retard tablettát

-                ha allergiás(túlérzékeny) a venlafaxinra vagy a Faxiprol egyéb összetevőjére.

-                ha egyidejűlegdepresszió vagy Parkinson-kór kezelésére szolgáló, irreverzibilismonoamino-oxidáz (MAO)-gátlóként ismert gyógyszereket szed vagy szedett azelmúlt 14 napban bármikor. Az irreverzibilis MAO-gátlók együttes szedése másgyógyszerekkel, beleértve a Faxiprol-t is, súlyos vagy akár életveszélyesmellékhatásokat okozhat. Ezen felül, legalább 7 napot kell várnia a Faxiprolszedésének befejezését követően, mielőtt bármilyen irreverzibilis MAO-gátlótkezdene szedni (lásd még a „Szerotonin szindróma” és „A kezelés ideje alattszedett egyéb gyógyszerek” pontokat).

 

A Faxiprol retard tabletta fokozottelővigyázatossággal alkalmazható

-                Ha Ön más gyógyszereket is szed a Faxiprol-lal egyidejűleg, megnőhet aszerotonin szindróma kialakulásának kockázata (lásd „A kezelés ideje alattszedett egyéb gyógyszerek” pontot).

-                Ha nyelési zavara, olyan gyomor- vagy bélrendellenessége van, ami nyelésinehezítettséggel jár vagy akadályozza a lenyelt étel normális bélmozgás útjántörténő továbbítását.

-                Ha szembetegségben szenved, mint amilyenek a zöldhályog (glaukóma)bizonyos fajtái (emelkedett szembelnyomás).

-                Ha kórtörténetében magas vérnyomás szerepel.

-                Ha kórtörténetében szívbetegségek szerepelnek.

-                Ha kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek.

-                Ha kórtörténetében alacsony nátrium-vérszint (hiponatrémia) szerepel.

-                Ha hajlamos véraláfutásokra vagy könnyen vérzik (vérzésesrendellenességek a kórtörténetben), vagy ha olyan más gyógyszereket szed,amelyek növelhetik a vérzés kockázatát.

-                Ha megemelkedik a koleszterinszintje.

-                Ha az Ön vagy családja kórtörténetében mánia vagy bipoláris betegség(túlzott izgatottság vagy eufórikus érzés) szerepel.

-                Ha kórtörténetében agresszív magatartás szerepel.

 

A Faxiprol nyugtalanság-érzést, illetve egyhelyben ülésrevagy állásra való képtelenséget okozhat. Ha ez előfordul Önnél, értesítseorvosát.

Ha a felsorolt állapotok bármelyike érvényes Önre, kérjük,beszéljen orvosával, mielőtt a Faxiprol-t szedni kezdené.

 

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagyszorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségbenszenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbaklehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél agyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét,de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

-                Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosítógondolatai.

-                Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származóinformációk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségbenszenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkosmagatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolataitámadnak, azonnalkeresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznoslehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámoldepressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezta betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják,hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásábanbekövetkező változások aggasztóak.

 

Szájszárazság

A venlafaxinnal kezelt betegek 10%-ánál szájszárazságkialakulását jelentették. Ez növelheti a fogszuvasodás kockázatát. Ezértfordítson fokozott gondot a szájhigiénére.

 

Alkalmazás gyermekeknél és 18év alatti serdülőknél

A Faxiprol általában nem alkalmazhatógyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére. Egyben fontos tudni, hogyaz ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alattibetegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok ésaz ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh)veszélye. Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Faxiprol-t,amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben akezelőorvos Faxiprol-t írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatbankérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa akezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagyrosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki Faxiprol-t szed.Emellett a venlafaxin hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés,serdülés illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjábólebben a korcsoportban még nem bizonyított.

 

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét ajelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkülkapható készítményeket és a gyógynövénykészítményeket is.

 

Orvosának kell eldönteni, hogy Ön szedheti-e együtt aFaxiprol-t más gyógyszerekkel.

 

Ne kezdjen szedni semmilyen gyógyszert, és ne hagyja abbasemmilyen gyógyszer szedését (beleértve a vény nélkül kapható, a természetes ésa gyógynövényből készült készítményeket is) anélkül, hogy beszélne orvosávalvagy gyógyszerészével.

 

·        Monoamino-oxidáz (MAO)-gátlók (lásd a „Tudnivalók a Faxiprolretard tabletta szedése előtt” pontot)

·        Szerotonin szindróma: a venlafaxin szedése során, különösen másgyógyszerekkel történő együttes szedéskor, szerotonin szindróma léphet fel, amiakár életveszélyes állapot is lehet (lásd a „Lehetséges mellékhatások” pontot).Példák ilyen gyógyszerekre:

·               triptánok (migrén kezelésére)

·               depresszió kezelésére használatos gyógyszerek, mint az SSRI-k,SNRI-k, triciklusos antidepresszánsok vagy olyan gyógyszerek, amelyek lítiumottartalmaznak

·               linezolidot tartalmazó antibiotikumok (fertőzések kezelésére)

·               moklobemidet (egy reverzíbilis MAO-gátló) tartalmazó gyógyszerek(depresszió kezelésére)

·               szibutramint tartalmazó gyógyszerek (fogyasztószerek)

·               tramadolt tartalmazó gyógyszerek (fájdalomcsillapító)

·               lyukaslevelű orbáncfüvet (Hypericum perforatum néven isismert) tartalmazó termékek (enyhe depresszió kezelésére szolgáló természetesvagy növényi gyógyszerek)

·               triptofánt tartalmazó termékek (olyan problémák kezelésére, mintaz alvászavarok vagy a depresszió)

A szerotonin szindróma jelei és tünetei az alábbiakkombinációját foglalhatják magukban: nyugtalanság, hallucinációk, koordinációszavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai,felfokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás. Ha úgy gondolja, hogya szerotonin szindróma jeleit észleli, azonnal kérjen orvosi segítséget.

 

Az alábbi gyógyszerek szintén kölcsönhatásba léphetnek aFaxiprol-lal, ezért fokozott elővigyázatossággal alkalmazandók. Különösenfontos, hogy megemlítse orvosának, ha olyan gyógyszert szed, amely az alábbihatóanyagok valamelyikét tartalmazza:

·        ketokonazol (gombaellenes gyógyszer)

·        haloperidol vagy riszperidon (pszichiátriai betegségekkezelésére)

·        metoprolol (egy béta-blokkoló, ami magas vérnyomás és szívproblémákkezelésére szolgál)

 

A Faxiprol retard tabletta egyidejűbevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Faxiprol-t étkezés közben kell bevenni (lásd 3. pont,„Hogyan kell szedni a Faxiprol retard tablettát?”).

Kerülje az alkoholfogyasztást, ameddig Faxiprol-t szed.

 

Terhesség és szoptatás

Beszéljen orvosával, ha teherbe esett vagy teherbe kívánesni. Csak akkor szedheti a Faxiprol-t, ha a lehetséges előnyöket és a magzatravonatkozó lehetséges kockázatokat megbeszélte orvosával.

Ha Faxiprol-t szed a terhesség alatt, ezt tudassa orvosávalvagy a szülésznővel, mert csecsemőjének bizonyos tünetei lehetnek a születésután. Ezek a tünetek általában a szülést követő első 24 órán belüljelentkeznek, és a következők lehetnek: nem megfelelő táplálkozás és légzésinehézség. Ha csecsemőjének ilyen tünetei vannak születéskor, és Ön aggódik ezekmiatt, beszéljen orvosával vagy a szülésznővel, akik tanáccsal látják el Önt.

A Faxiprol kiválasztódik az anyatejbe. A csecsemőnél fennállaz a kockázat, hogy a gyógyszer hatással lehet rá. Ezért beszéljen errőlorvosával, aki majd eldönti, hogy Önnek a szoptatást kell abbahagynia vagy aFaxiprol-lal való kezelést.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhezszükséges képességekre

Ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen semmilyen eszköztvagy gépet, amíg nem tudja, hogy hogyan hat Önre a Faxiprol.

 

Fontos információk a Faxiprol retard tabletta egyes összetevőiről

A gyógyszer laktózt tartalmaz. Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny,keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert..

 

 

3.      HOGYAN KELL SZEDNI A FAXIPROL RETARD TABLETTÁT?

 

A Faxiprolt mindig az orvos által elmondottaknak megfelelőenszedje. Amennyiben nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A szokásos javasolt kezdőadag depresszió, generalizáltszorongásos zavar és szociális szorongásos zavar kezelésére napi 75 mg. Orvosaaz adagot fokozatosan növelheti ha szükséges, depresszió esetén akár alegnagyobb napi adagig, 375 mg-ig is. A pánikzavar kezelésére orvosaalacsonyabb (37,5 mg) adaggal kezdi a kezelést, majd fokozatosan növeli azadagot. A legnagyobb napi adag generalizált szorongásos zavar, szociálisszorongásos zavar és pánikzavar kezelése esetén 225 mg.

 

A Faxiprol-t minden nap körülbelül ugyanabban az időben,reggel és este vegye be. A tablettát egészben kell lenyelni folyadékkal, és nemszabad felnyitni, széttörni, megrágni vagy feloldani.

 

A Faxiprol-t étkezés közben kell bevenni.

 

Ha máj- vagy veseproblémái vannak, beszéljen orvosával, mertez esetben  Faxiprol adagolása változhat.

 

Ne hagyja abba a Faxiprol szedését anélkül, hogy orvosávalezt megbeszélné (lásd a „Ha idő előtt abbahagyja a Faxiprol retard tablettaszedését” pontot).

 

Ha az előírtnál több Faxiprol retard tablettát vett be

Azonnal értesítse orvosát vagygyógyszerészét, ha az orvosa által előírtnál több Faxiprol-t vett be.

A lehetséges túladagolás akövetkező tüneteket okozhatja: gyors szívverés, az éberségi szint változásai(az aluszékonyságtól a kómáig), homályos látás, görcsök vagy rohamok és hányás.

 

Ha elfelejtette bevenni a Faxiprol retard tablettát

Ha elfelejt bevenni egy adagot,pótolja azonnal, amint eszébe jut. Ha azonban már a következő adag esedékes,hagyja ki az elfelejtett adagot, és csak egyetlen adagot vegyen be a szokásosmódon. Ne vegyen be ugyanazon a napon több Faxiprol-t, mint az előírt napimennyiség.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Faxiprol retard tabletta szedését

Ne hagyja abba a kezelést, és ne csökkentse az adagot azorvos javaslata nélkül még akkor sem, ha jobban érzi magát. Ha az orvos úgygondolja, hogy Önnek nincs szüksége tovább a Faxiprol-ra, azt kérheti Öntől,hogy mielőtt teljesen abbahagyná a kezelést, lassan csökkentse az adagot.Ismert, hogy mellékhatások jelentkezhetnek a Faxiprol szedésének abbahagyásakor,különösen ha a Faxiprol szedésének abbahagyása hirtelen, vagy ha az adagokcsökkentése túl gyorsan történik. Néhány beteg olyan tüneteket tapasztalhat,mint a fáradtság, szédülés, kábaság, fejfájás, álmatlanság, rémálmok,szájszárazság, étvágytalanság, hányinger, hasmenés, idegesség, izgatottság,zavartság, fülcsengés, bizsergés vagy ritkán áramütésszerű érzés, gyengeség,verejtékezés, görcsök vagy influenzaszerű tünetek.

 

Orvosa azt fogja javasolni Önnek, hogy fokozatosan hagyjaabba a Faxiprol szedését. Ha ezen tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél,vagy más kellemetlen tüneteket tapasztal, kérjen orvosától további tanácsot.

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásávalkapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.            LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, a Faxiprol is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Ne aggódjon, ha a Faxiprol bevétele után a székletben tablettátészlel. A venlafaxin lassan szabadul fel, miközben a tabletta végighalad atápcsatornán. A fel nem oldódó tabletta alakja változatlan marad, és aszéklettel távozik. Ezért, bár láthat tablettát a székletben, az Ön venlafaxinadagja felszívódott.

 

Allergiásreakciók

Ha az alább felsoroltak közül bármelyik reakció fellépÖnnél, ne vegyen be több Faxiprol-t. Azonnal értesítse orvosát, vagy keressefel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:

·        mellkasi szorító érzés, ziháló légzés, nyelési vagy légzési nehézség

·        az arc, a torok, a kezek vagy a lábak megduzzadása

·        idegesség vagy szorongásérzet, szédülés, lüktető érzés, a bőr hirtelenkipirulása és/vagy hőhullám

·        súlyos bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés (piros vagy halvány folt abőrön, amely kiemelkedik és gyakran viszket)

 

Súlyosmellékhatások

Ha az alábbi jelek valamelyikét tapasztalja, sürgős orvosiellátásra lehet szüksége:

·        szívproblémák, mint pl. a gyors vagy szabálytalan szívverés, magasvérnyomás

·        szemproblémák, mint pl. homályos látás, kitágult pupillák

·        idegrendszeri problémák, mint pl. szédülés, bizsergő, illetvetűszúrásszerű érzés, mozgászavar, görcsrohamok

·        pszichiátriai problémák, mint pl. hiperaktivitás vagy eufóriaérzet

·        megvonási tünetek (lásd a „Ha idő előtt abbahagyja a Faxiprol retardtabletta szedését” pontot)

 

Mellékhatások teljes felsorolása

A mellékhatások gyakorisága (az előfordulásuk valószínűsége)a következők szerint kerül megadásra:

 

Nagyon gyakori

10 betegből több, mint 1-nél fordulhat elő

Gyakori

100 betegből több, mint 1-nél, de 10 betegből kevesebb, mint 1-nél fordulhat elő

Nem gyakori

1000 betegből több, mint 1-nél, de 100 betegből kevesebb, mint 1-nél fordulhat elő

Ritka

10 000 betegből több, mint 1-nél, de 1000 betegből kevesebb, mint 1-nél fordulhat elő

Ismeretlen gyakoriság

A gyakoriság nem becsülhető meg az elérhető adatokból

 

Vérképzőszerviés nyirokrendszeri betegségek és tünetek

Nem gyakori:                 véraláfutáskialakulása, fekete, szurokszerű széklet vagy véres széklet, amely belső vérzésjele lehet

Ismeretlengyakoriság:  csökkent vérlemezkeszám, amely a véraláfutások és a vérzésekmegnövekedett kockázatához vezet, vérképrendellenességek, amelyek fokozottfertőzési kockázathoz vezetnek

 

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek

Gyakori:                        testtömegcsökkenés,magas koleszterinszint

Nem gyakori:                 testtömeg-növekedés

Ismeretlengyakoriság:  a májenzim-vérszintek csekély változásai, csökkent nátriumvérszintek; viszketegség, sárga bőr és besárgult szemek, sötét színű vizeletvagy influenzaszerű tünetek, amelyek a májgyulladás (hepatitisz) tünetei;zavarodottság, túlságosan bőséges vízfogyasztás (ezt a kórképet antidiuretikushormon helytelen kiválasztódása szindrómának (SIADH) is nevezik); kórostejtermelődés

 

Idegrendszeri betegségek és tünetek

Nagyon gyakori:            szájszárazság,fejfájás

Gyakori:                        kórosálmok, csökkent nemi vágy (libidó), szédülés, fokozott izomtónus, álmatlanság,idegesség, bizsergő, tűszúrásszerű érzések, álmosság, remegés, zavarodottság,önmagától és a valóságtól való eltávolodás (vagy elszakadás) érzése

Nem gyakori:                 érzés-,illetve érzelemhiány, hallucinációk, akaratlan izommozgások, izgatottság,károsodott koordináció és egyensúlyérzet

Ritka:                             nyugtalanságérzés,illetve egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenség, görcsök vagygörcsrohamok, túlzott izgatottság vagy eufóriaérzet

Ismeretlengyakoriság:  az izommerevséggel társuló magas testhőmérséklet, azavarodottság vagy az izgatottság és verítékezés, vagy ha befolyásolhatatlanizomrángásokat tapasztal, ezek a neuroleptikus malignus szindróma nevű súlyoskórállapot tünetei lehetnek; eufórikus érzés, álmosság, tartósan fennálló gyorsszemmozgások, ügyetlenség, nyugtalanság, részegségérzet, verítékezés, illetvemerev izmok, amelyek a szerotonerg szindróma jelei, dezorientáltság észavarodottság, amelyet gyakran hallucináció kísér (delírium); izommerevség,görcsök és akaratlan izommozgások; öngyilkossági és önkárosítással kapcsolatosgondolatok

 

Szembetegségekés szemészeti tünetek, valamint

a fül és azegyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei

Gyakori:                        homályoslátás

Nem gyakori:                 megváltozottízérzékelés, fülcsengés

Ismeretlengyakoriság:  súlyos fájdalom a szemben és csökkent vagy homályos látás

 

Szívbetegségekés a szívvel kapcsolatos tünetek

Gyakori:                        vérnyomás-emelkedés,kipirulás, szívdobogásérzet

Nem gyakori:                 szédülés(főleg túl hirtelen felálláskor), ájulás, gyors szívverés

Ismeretlengyakoriság:  a vérnyomás csökkenése; rendellenes, gyors vagy szabálytalanszívverés, ami ájuláshoz vezethet

 

Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek éstünetek

Gyakori:                        ásítozás

Ismeretlengyakoriság:  köhögés, ziháló légzés, légszomj és magas testhőmérséklet,amelyek a fehérvérsejtszám-emelkedéssel társult tüdőgyulladás (pulmonáliseozinofília) tünetei

 

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

Nagyongyakori:            hányinger

Gyakori:                        étvágycsökkenés,székrekedés, hányás

Nem gyakori:                 fogcsikorgatás,hasmenés

Ismeretlengyakoriság:  súlyos hasi vagy hátfájdalmak (amelyek súlyos bél-, máj- vagyhasnyálmirigy-problémát jelezhetnek)

 

A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei

Nagyongyakori:            verítékezés (beleértve az éjszakai verítékezést)

Nem gyakori:                 bőrkiütések,kóros hajhullás

Ismeretlengyakoriság:  olyan bőrkiütések, amelyek a bőr súlyos hólyagosodásához éshámlásához vezetnek; viszketés, enyhe bőrkiütés

 

A csont-izomrendszer és a kötőszövet betegségei éstünetei

Ismeretlengyakoriság:  ismeretlen hátterű izomfájdalom, nyomásérzékenység, illetvegyengeség (rabdomiolízis)

 

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek

Gyakori:                        vizeletürítésinehézség, fokozott vizeletürítési gyakoriság

Nem gyakori:                 vizeletürítésrevaló képtelenség

 

A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségekés tünetek

Gyakori:                        rendellenesmagömlés/orgazmus (férfiak), orgazmushiány, merevedési zavar (impotencia);menstruációs rendellenességek, mint amilyen az erősebb vérzés vagy a fokozottabb,rendszertelen vérzés

Nem gyakori:                 rendellenesorgazmus (nők)

 

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók

Gyakori:                        gyengeség(aszténia), hidegrázás

Nem gyakori:                 napfénnyelszembeni érzékenység

Ismeretlengyakoriság:  az arc vagy a nyelv duzzanata, légszomj vagy légzési nehézség,gyakran bőrkiütésekkel (ez súlyos allergiás reakció lehet)

 

Az Faxiprol időnként olyan nemkívánatos hatásokat is okoz,amiket Ön nem vesz észre. Ilyenek például: a vérnyomás-emelkedés vagyrendellenes szívverés. Csekély métrékben megváltozhat a vér májenzim-, nátrium-vagy koleszterin-szintje. Ritkább esetben az Faxiprol a vérben lévő vérlemezkékfunkciójának csökkenését okozhatja, ami megnöveli a véraláfutások, illetve avérzések kockázatát. Ezért orvosa dönthet úgy, hogy bizonyos időközönkéntvérvizsgálatra küldi Önt, különösen akkor, ha már hosszú ideje szedi az Faxiprolt.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL A FAXIPROL RETARD TABLETTÁT TÁROLNI?

 

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

Buborékfólia: az eredeti csomagolásban, nedvességtől védve tárolandó.

Műanyag tartály: a tartály jól lezárva, nedvességtől védve tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő („Felhasználható”)után ne szedje a Faxiprolt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjáravonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartásihulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Faxiprol

A készítmény hatóanyagaa venlafaxin.

-                A Faxiprol 37,5 mg, 75  mg, 150  mg, ill. 225 mgretard tabletták rendre 37,5 mg, 75 mg, 150 mg, ill. 225 mgvenlafaxin-nak megfelelő venlafaxin hidrokloridot tartalmaznak.

 

Egyébösszetevők

-                tablettamag: mannit (E421), povidon K-90, makrogol 400,mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid,magnézium-sztearát

-                bevonat: cellulóz-acetát, makrogol 400, Opadry Y 30 18037(hipromellóz, laktóz-monohidrát, titán-dioxid (E171) és triacetin keveréke)

 

Milyen a Faxiprol retard tabletta küllemeés mit tartalmaz a csomagolás

 

A Faxiprol 37,5 mg,75 mg, 150 mg és 225 mg retard tabletták fehér színű, kerek,mindkét oldalán domború tabletták.

 

10 db, 14  db, 20 db, 28 db, 30 db,50 db, 56 db, 60 db, 70 db (kiv. Faxiprol 37,5 mg),98 db (kiv. Faxiprol 37,5 mg), 100 db és 500 db tablettabuborékfóliában vagy műanyag tartályban és dobozban.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmiforgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Medico Uno Phama Kft.

2051 Biatorbágy, Viadukt u. 12.

Magyarország

 

Gyártó:

Laboratorios LICONSA, S.A.

Avda. MiralcampoNº 7.,

Polígono IndustrialMiralcampo

E-19200 Azuqueca de Henares (Guadalajara),-Madrid

Spanyolország

 

OGYI-T-20519/01-05             37,5 mg(28x), (30x), (56x), (60x) és (100x), buborékfóliában ill.

OGYI-T-20519/06-10             37,5 mg(28x), (30x), (56x), (60x) és (100x), HDPE tartályban.

 

OGYI-T-20519/11-15             75 mg(28x), (30x), (56x), (60x) és (100x), buborékfóliában ill.

OGYI-T-20519/16-20             75 mg(28x), (30x), (56x), (60x) és (100x), HDPE tartályban.

 

OGYI-T-20519/21-25             150 mg(28x), (30x), (56x), (60x) és (100x), buborékfóliában ill.

OGYI-T-20519/26-30             150 mg(28x), (30x), (56x), (60x) és (100x), HDPE tartályban.

 

OGYI-T-20519/31-35             225 mg(28x), (30x), (56x), (60x) és (100x), buborékfóliában ill.

OGYI-T-20519/36-40             225 mg(28x), (30x), (56x), (60x) és (100x), HDPE tartályban.

 

Ezt a gyógyszert az EurópaiGazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Tagállam neve

Készítmény neve

Svédország

Venlafaxin AGP 37,5/75/150/225 mg depottabletter

Ausztria

Venaxibene 75/150/225 mg, Retardtabletten

Cseh Köztársaság

Faxiprol 37,5/75/150/225

Dánia

Faxiprol (75/150/225)

Finnország

Venlafaxine AGP 75/150/225 mg depotabletti

Németország

Venlafaxin - ratiopharm 75/150/225 mg Retardtabletten

Magyarország

Faxiprol 37,5/75/150/225 mg retard tabletta

Norvégia

Venlafaxine AGP 75/150/225 mg depotabletter

Szlovénia

Faxiprol 37, 5/75/150/225 mg Tableta s podaljšanim sproščanjem

Spanyolország

Zarelis retard 75/150/225 mg comprimidos de Iiberación prolongada

Szlovák Köztársaság

Faxiprol 37,5/75/150/225

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma:

 

2010. március 10.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!