SERLIFT 50MG FILMTABLETTA 28X

Serlift 50 mg filmtabletta

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Serlift 50 mg filmtabletta

Serlift 100 mg filmtabletta

 

szertralin

 

Mielőtt elkezdenéalkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiek­ben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-                Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Serliftés milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Serlift szedése előtt

3.             Hogyan kell szedni a Serlift-et?

4.             Lehetséges mellékhatások

5.             Hogyan kell a Serlift-et tárolni?

6.             További információk

 

 

1.            MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER ASERLIFT ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Serlift hatóanyaga, aszertralin, a szelektív szerotonin újrafelvétel gátlók (SSRI) közé tartozik.Azaz gátolja az idegsejtek által kibocsátott egyik ingerületátvivő anyag, aszerotonin visszavételét a kibocsátó sejtbe, így serkenti annak hatását. Mivelhatása szelektív, kevesebb mellékhatása van, mint a több ingerületátvivőanyagra egyaránt ható készítményeknek.

 

A Serlift depresszió kezelésérealkalmazható. Használható még kényszer­be­teg­ségekben a kényszergondolat éskényszercselekvés kezelésére. Az orvos előírhatja pánikbetegségben, traumautáni stressz, valamint szociális fóbia esetében való alkalmazását.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A SERLIFT SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Serlift-et

-              ha allergiás (túlérzékeny) a szertralinravagy a Serlift egyéb összetevőjére;

-              nem szedhető együtt bizonyosdepresszió elleni szerekkel (MAO-gátlók); a MAO-gátló kezelés abbahagyása és aszertralin kezelés bevezetése között, ill. fordítva legalább 14 napnak kelleltelnie;

-              ha Pimozid-kezelésben részesül.

 

A Serlift fokozott elővigyázatossággal szedhető

-              ha volt már túlérzékenységi(allergiás) reakciója bármely gyógyszerrel szemben; (túlérzékenységi reakciómegjelenhet kiütések, viszketés, duzzadás vagy nehézlégzés formájában);

-              ha terhes, vagy szándékozik aközeljövőben teherbe esni, vagy ha szoptat;

-              ha májbetegségben szenved, vagyszenvedett korábban;

-              ha vesebetegsége van;

-              ha volt már epilepsziás(rángógörcsökkel járó) rohama;

-              ha kapott már valahaelektrosokk-kezelést;

-              ha gépjárművet vezet vagyveszélyes gépeket üzemeltet;

-              ha egyéb gyógyszert is szedbetegségére, pl. lítiumot vagy egyéb SSRI típusú készítményt;

-              ha bármilyen egyéb gyógyszert szed(pl. triptofánt, szumatriptánt, fenfluramint, kumarint, diazepamot,tolbutamidot vagy cimetidint), különös tekintettel az alvadásgátlókra,digitoxinra.

Ha Ön lítiumot vagykumarin-származékot szed, orvosa szükségesnek tarthatja vérvizsgálatelvégzését.

 

Ha a kérdések bármelyikére a válasza IGEN, vagy nem biztosa válaszában, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdi akészítmény szedését.

 

Öngyilkosságigondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségbenszenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbaklehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél agyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét,de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

-                Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosítógondolatai.

-                Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származóinformációk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségbenszenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkosmagatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolataitámadnak, azonnalkeresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznoslehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámoldepressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezta betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják,hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásábanbekövetkező változások aggasztóak.

 

Alkalmazásgyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél

A Serlift nem alkalmazható gyermekek és 18 év alattiserdülők kezelésére, kivéve a gyermekkori kényszerbetegségben szenvedőket.Ugyanakkor fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén,18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, azöngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakosmagatartás, ellenkezés és düh) veszélye. Ennek ellenére az orvos 18 éves koralatt is felírhatja a Serlift-et, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekébenszükség van rá. Amennyiben ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel akezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetekkialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alattibetegnél, aki a Serlift filmtablettát szedi. A Serlift hosszú távúalkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés illetve a kognitívfunkciók és viselkedés szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.

 

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosátvagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ez a gyógyszer fokozhatja azalkohol és egyéb központi idegrendszeri ’depresszánsok’ (olyan szerek, melyeklassítják az idegrendszer működését és valószínűleg kábultságot okoznak)hatását. Ilyen köz­ponti idegrendszeri depresszánsok, pl. az antihisztaminok,pl. szénanátha ellenes szerek és egyéb aller­gia, vagy megfázás ellenigyógyszerek, nyug­tatók, neuroleptikumok, altatók, csak receptre kap­hatófájdalomcsillapítók, vagy narkotikumok, barbiturátok, az epilepsziaelleniszerek, izomlazítók, érzéstelenítők, beleértve néhány fogászati érzéstelenítőtis.

Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben véralvadásgátlót,cimetidint, fenitoint, szu­ma­triptánt, ill. lítium tartalmú gyógyszert szed.

Beszélje meg orvosával, mielőtt a Serliftfilmtabletta szedése közben a fentiek közül vala­melyik gyógyszert szedné.

 

Terhesség és szoptatás

Terhesség és szoptatás ideje alatt a Serlift kizárólag az alkalmazáselőnyeinek és kockázatainak egyedi orvosi elbírálása alapján szedhető.

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépeküzemeltetéséhez szükséges képességekre

A depresszió gyógyszereironthatják a gépjárművezetéshez és gépeküzemeltetéséhez szükséges képességeket. Az orvos a mellékhatások mértékealapján egyedileg állapítja meg az esetleges korlátozás vagy tila­lom mértékét.

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI SERLIFT-ET?

 

A Serlift-et mindig az orvos által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

A filmtablettákat egészben, egy pohár víz­zelkell bevenni. Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, szokásos adagja:

 

Felnőttek számára a kezdőadag naponta egyszer 50 mg. Ha az orvos szükségesnek látja, a napi adagotmaximum 200 mg-ig emelheti. Az orvos mondja meg Önnek, hogy mennyi ideig kell szednieezt a gyógyszert. Ez a betegség típusától és súlyosságától függ.

 

A gyógyszer kezdő adagjakényszerbetegségben felnőtteknek és 13-17 év közötti fiataloknak 50 mg napontaegyszer.

 

6- és 12 év közötti gyermekekkezdő adagja kényszerbetegségben 25 mg naponta egyszer, majd egy hét elteltévelamennyiben szükséges, a kezelőorvos emelni fogja az adagot.

 

Pánikbetegségben,trauma utáni stressz zavarbanés szociális fóbiában akezdő adag 25 mg napontaegyszer, majd egy hét elteltével amennyiben szükséges, kezelőorvosa emelnifogja az adagot.

 

Orvosa szokásosnál magasabbadagot is előírhat az Ön számára. A Serlift legmagasabb napi adagja, egy hetesidőközönként 50 mg-onként emelve, legfeljebb 200 mg lehet.

 

A Serlift filmtablettát anapnak mindig ugyanabban a szakában vegye be. A bevétel az ét­ke­zéshez viszo­nyítvais mindig ugyanakkor történjen, így biztosítható, hogy a gyógy­szer mindigugyanúgy szívódjon fel.

 

Szeszes ital fogyasztása akezelés ideje alatt nem javasolt.

 

A gyógyszer hatása az Önközérzetének javulásában csak egy bizonyos idő (4 hét vagy még több) elteltéveljelentkezik. Ez idő alatt is menjen el rendszeresen orvosához, aki figyelemmelkíséri az Ön javulását.

 

Ha az előírtnál többSerlift-et vett be

Ne szedjen be többgyógyszert, mint amennyit az orvos előírt. Ha véletlenül egyszerre túl sokgyógyszert vett volna be, haladéktalanul forduljon orvoshoz (kezelőorvosához,az ügyelethez, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osz­tá­lyá­hoz) és vigyenmagával néhány filmtablettát és a dobozát! A túladagolás tünetei: aluszékonyság,hányinger, hányás, gyors szívverés, remegés, fé­le­lem, szédülés.

 

Ha elfelejtette bevenni aSerlift-et

Ha elfelejtett volna egyadagot bevenni, pótolja amint észlelte. Ha azonban közel van már a következőadag bevételének ideje, hagyja ki az elmulasztott adagot és folytassa amegszokott rend szerint a gyógyszer bevételét. Ne vegyen be dupla adagot azelfelejtett adag pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Serlift szedését

A gyógyszert úgy szedje ésannyi ideig, ahogy ezt Önnek előírták; ne hagyja abba a gyógyszer szedésétakkor sem, ha jobban érzi magát, mivel a tünetek visszatérhetnek.

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítményalkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így aSerlift is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek. Az egyes mellékhatások előfordulásának valószínűségét általában azalábbiak szerint csoportosítják. A Serlift itt felsorolt mellékhatásai nagyonritkák, egyedi esetek, vagy ismeretlen gyakoriságúak.

 

Nagyon gyakori:    10 kezelt betegből több mint 1 esetén észlelhető

Gyakori:                100 kezelt betegből több mint 1, de 10 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető

Nem gyakori:      1000 kezelt betegből több mint 1, de 100 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető

Ritka:                    10 000 kezelt betegből több mint 1, de 1000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető

Nagyon ritka:        10 000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén, beleértve az egyedi eseteket, észlelhető

 

A Serlift álmosságot okozhat.Győződjön meg arról, hogy Ön hogyan reagál erre a gyógyszerre, mielőtt vezetne,vagy gépeket működtetne, vagy bármi olyat tenne, ami veszélyes lehet, ha Ön nemteljesen éber.

 

A gyógyszer szájszárazságotis okozhat. Ilyen esetben időlegesen használ, ha cukor­mentes rágógumit, vagyédességet rág, egy jégdarabot elszopogat, vagy valamilyen nyálpótlót használ.Ha a szájszárazságot 2 hétnél hosszabb ideig tapasztalja, beszélje megorvosával. A tartós szájszárazság megnöveli a fogbetegségek kockázatát, bele­ért­vea fogszuvasodást, ínybetegségeket és gombás eredetű szájfer­tő­zéseket.

 

A gyógyszer forgalombahozatala óta jelentették továbbá az alábbiakban felsorolt nemkívánatoseseményeket is:

Vérképzőszervi ésnyirokrendszeri betegségek és tünetek:megváltozott vérlemezke-funkció,fehérvérsejtek számának csökkenése a vérben.

 

Szívbetegségek és aszívvel kapcsolatos tünetek:szívdobogásérzés és szapora szívverés.

 

A fül és azegyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei: fülcsengés.

 

Endokrin betegségek éstünetek: a prolaktin hormonszintjének emelkedése, ami az emlőkduzzanatát, illetve tejelválasztást okozhat, a pajzsmirigy csökkent működése ésegyéb hormon elválasztási zavarok.

 

Szembetegségek ésszemészeti tünetek: pupillatágulat és látászavarok.

 

Emésztőrendszeribetegségek és tünetek: hasi fájdalom, székrekedés, hasnyálmirigy-gyulladás,hányás.

 

Általános tünetek, azalkalmazás helyén fellépő reakciók: gyengeség, fáradtság, láz, rossz közérzet, arc, nyak,gége, felső végtagok vizenyője, testsúlygyarapodás, testsúlycsökkenés.

 

Máj- és epebetegségekilletve tünetek: súlyos májkárosodás, (beleértve a májgyulladást,sárgaságot és májelégtelenséget) és a májműködés laboratóriumi értékeinektünetmentes emelkedése.

 

Immunrendszeri betegségekés tünetek: allergia, allergiás reakciók.

 

Laboratóriumi vizsgálatokeredményei: rendellenes klinikai laboreredmények, vér koleszterinszintjének emelkedése.

 

Anyagcsere- éstáplálkozási betegségek és tünetek: étvágynövekedés, a vér nátrium szintének csökkenése.

 

A csont-izomrendszer és akötőszövet betegségei és tünetei: ízületi fájdalom, izomgörcsök.

 

Idegrendszeribetegségek és tünetek: mély kábultság (kóma), görcsök, fejfájás, migrén, mozgászavarok(pl. kórosan fokozott mozgástevékenység, fogcsikorgatás és tartásirendellenességek), önkéntelen izomrángá­sok, zsibbadás, érzéscsökkenés; bizonyosközponti idegrendszere ható ún. szerotoninerg gyógyszerekkel való együttadago­lásesetén ingerlékenység, zavartság, bőséges izzadás, hasmenés, láz,magasvérnyomás, végtagmerevség és szapora szívverés léptek fel.

 

Pszichiátriai kórképek: izgatottság,agresszív reakciók, szorongás, depressziós tünetek, eufória, hallucinációk, aszexuális vágy csökkenése, kóros álmodás, elmezavar.

 

Vese- és húgyútibetegségek és tünetek: vizelet-visszatartási és vizeletürítési nehézség.

 

A nemi szervekkel és azemlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek: menstruációs zavarok,tejcsorgás, férfiaknál az emlő megnagyobbodása, a hímvessző 4 órán túl tartó,fájdalmas merevedése (priapizmus).

 

Légzőrendszeri, mellkasiés mediastinalis betegségek és tünetek:hörgőgörcs, ásítozás.

 

A bőr és a bőr alattiszövet betegségei és tünetei: kopaszodás, érödéma, arcvizenyő, szem körüli vizenyő,fényérzékenységi bőrreakciók, apró vérzé­sek a bőrön és a nyálkahártyákon,bőrviszketés és bőrkiütés (nagyon ritkán súlyos hámló bőrtüne­tek),csalánkiütés.

 

Érbetegségek és tünetek: rendellenesvérzések (orrvérzés, gyomor- ill. bélrend­szeri vérzés, véres vizelet),hőhullámok, vérnyomás-emelkedés.

 

A Serlift-kezelésbefejezése után is jelentettek még olyan tüneteket, mint nyugtalanság,szorongás, szédülés, fejfájás, hányinger és érzékelési zavarok.

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL A SERLIFT-ET TÁROLNI?

 

Legfeljebb 25 oC-ontárolandó.

 

A dobozon feltüntetettlejárati idő („Felhasználható:”) után ne szedje a Serlift-et. A lejárati idő amegadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Serliftfilmtabletta

A készítmény hatóanyaga:50,0mg, ill. 100 mg szertralin (55,96 mg, ill. 111,92 mg szertralin-hidrokloridformájában) filmtablettánként.

Segédanyagok:

Mag: A-típusúkarboxi-metil-keményítő-nátrium, hidroxi-propil-cellulóz,kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát, mikrokristályos cellulóz,magnézium-sztearát.

Filmbevonat: OpadryOY-S-58910 white (talkum, makrogol 400, titán dioxid /E 171/, hipromellóz).

 

 

Milyen a készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás

Serlift 50 mg:

Fehér, kapszula alakú, mindkétoldalán domború felületű, filmbevonatú tabletta, egyik oldalán ’50’ jelzéssel,a másik oldalán felezővonallal ellátva.

28 db filmtabletta fehérszínű PVC/PVDC//Al bliszterben és dobozban.

 

Serlift 100 mg:

Fehér, kapszula alakú, mindkétoldalán domború felületű, filmbevonatú tabletta, egyik oldalán ’100’ jelzéssel,a másik oldalán felezővonallal ellátva.

28 db filmtabletta fehérszínű PVC/PVDC//Al  buborékfóliában és dobozban.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

RanbaxyUK Ltd., 20 Balderton Street, W1K 6TL London, Egyesült Királyság

 

Gyártó:

1. Ranbaxy Ireland Ltd.,Spafield, Cork Road, Cashel, Co-Tipperary, Írország

2. Cemelog-BRS KözépEurópai Gyógyszer Gyártási és Logisztikai Szolgáltató Kft., 2040 Budaörs, Vasútu. 2., Magyarország, a Ranbaxy UK Ltd. megbízásából.

 

OGYI-T-8682/01 (50 mgfilmtabletta)

OGYI-T-8683/01 (100 mgfilmtabletta)

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2008-11-05

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!