TRIPTAGRAM 50MG BEVONT TABLETTA 6X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ - INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ - INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Triptagram 50 mg bevont tabletta

Triptagram 100 mg bevont tabletta

 

szumatriptán

 

Mielőtt elkezdenészedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

 

-          Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-          További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-          Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet, mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-          Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatótartalma:

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Triptagram és milyenbetegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Triptagram szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Triptagramot?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Triptagramot tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A TRIPTAGRAM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Triptagram szerotonin-receptoragonista néven ismert gyógyszerek csoportjába tartozik.

 

Úgy gondolják, hogy amigrénes fejfájás oka az erek kitágulása. A Triptagram összehúzza ezeket azereket, ezáltal enyhíti a migrénes fejfájást.

 

A Triptagramot mind a figyelmeztetőtünetekkel, aurával (a figyelmeztető tünetek közé rendszerint látászavarok, pl.fényfellobbanás, zegzugos alakú fények, csillaglátás vagy hullámok jelentkezésetartozik), mind az anélkül jelentkező migrénes rohamok kezelésére alkalmazzák.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A TRIPTAGRAM SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Triptagramot:

-       ha túlérzékeny (allergiás)a szumatriptánra vagy a Triptagram egyéb összetevőjére;

-       ha korábban szívrohama volt,

-       ha bármilyen szívbetegségbenszenved,

-       ha szívbetegségre utaló tüneteivannak, pl. átmeneti mellkasi fájdalom vagy nyomásérzés a mellkasban,

-       ha kórelőzményében szélütésvagy átmeneti agyi vérellátási zavar szerepel (TIA, a szélütés enyhébb formája,melynek tartama a 24 órát nem haladja meg),

-       ha a lábában olyan vérkeringésizavarok alakultak ki, melyek járás közben görcsös fájdalmat okoznak(ezt perifériás érbetegségnek nevezik),

-       ha kórosan magas a vérnyomása,vagy ha a vérnyomása a gyógyszerszedés ellenére is magas.

-       ha májműködése nagy mértékbencsökkent,

-       ha ergotamin tartalmúgyógyszereket szed vagy szedett a közelmúltban (migrénje kezelésére),

-       ha a MAO-gátlók csoportjábatartozó gyógyszereket szed vagy szedett a közelmúltban (például moklobemidetdepresszió kezelésére vagy szelegilint Parkinson kór kezelésére),

 

A Triptagram fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-       ha szívbetegségre utaló tüneteivannak, pl. átmeneti mellkasi fájdalom vagy nyomásérzés a mellkasában, ami atorkába is kisugárzik

-       ha a szelektív szerotoninvisszavételt gátló szerek csoportjába tartozó gyógyszereket szed (depresszióvagy más lelkibetegségek kezelésére)

-       ha máj- vagy veseműködése csökkent

-       ha epilepsziában vagy olyan egyébbetegségben szenved, mely csökkenti az epilepsziás görcsküszöböt

-       ha allergiás a szulfonamidokra

-       ha úgy gondolja, hogy Önnélfokozott a szívbetegség kialakulásának veszélye (pl. ha cukorbeteg, erősdohányos vagy nikotinpótló kezelésben részesül), és különösen akkor, ha Önmenopauzán átesett nő vagy 40 év feletti férfi, és fennállnak ezek a veszélytjelentő tényezők, orvosának ellenőriznie kell a szívműködést, mielőtt a Triptagramotfelírná. Nagyon ritkán súlyos szívbetegségek alakultak ki a Triptagram szedésealatt, annak ellenére, hogy a vizsgálatok során nem észleltek szívbetegségreutaló tüneteket. Keresse fel orvosát tanácsért, ha bármilyen aggodalma vanezzel kapcsolatban

 

A Triptagram csak akkoralkalmazható, ha egyértelmű, hogy fejfájása migrénes fejfájás. Hafejfájása különbözik a szokásos fejfájásoktól, ne szedje a Triptagramot,mielőtt orvosával nem beszélt.

 

A Triptagram bevétele utánmellkasában rövid ideig fájdalmat vagy nyomást érezhet, ez egészen erős islehet és torkába is kisugározhat. Nagyon ritka esetekben ezt a szívéregyakorolt hatás okozhatja. Ezért, ha a tünetek nem szűnnek meg, keresse felorvosát.

 

A túl hosszú ideig tartó Triptagramkezelés tartós, napi fejfájást okozhat vagy fejfájása súlyosbodhat. Kérdezzemeg orvosát, ha úgy gondolja, hogy Önnél ez az eset áll fen. A problémamegoldása érdekében szükséges lehet a Triptagram kezelés abbahagyása.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Néhány gyógyszer befolyásolhatja a Triptagram hatását, ésa Triptagram is módosíthatja más gyógyszerek hatását. Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Ez különösen fontos, ha olyangyógyszereket szed, melyek az alábbiakat tartalmazzák:

-       ergotamin (migrén kezelésére),

-       MAO-gátlók (pl. moklobemiddepresszió kezelésére vagy szelegilin Parkinson kór kezelésére),

-       lítium (mániás/depressziós(bipoláris) betegségek kezelésére,

-       szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI-k depresszió vagy más lelkibetegségek kezelésére) vagyközönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazógyógynövény-készítményeket.

 

Terhesség és szoptatás

Kevés adat áll rendelkezésrea terhesség során történő alkalmazásáról. Ezért kérjen tanácsot orvosától vagygyógyszerészétől, mielőtt terhesség alatt szedni kezdené a Triptagramot.

Kérjen tanácsot orvosátólvagy gyógyszerészétől, mielőtt szoptatás alatt szedni kezdené a Triptagramot.A Triptagram kiválasztódik az anyatejbe, ezért a szumatriptán bevétele után 24órán keresztül a szoptatást kerülni kell.

 

 

 

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhezszükséges képességekre

A migrénes beteg a migrénesroham miatt vagy a Triptagramal történő kezelés következtében is érezhetálmosságot. Ezt figyelembe kell venni, ha fokozott figyelemre van szüksége, pl.vezetés közben.

 

Fontos információk a Triptagram egyes összetevőiről

A Triptagram laktózttartalmaz. Amennyibenorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokraérzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A TRIPTAGRAMOT?

 

A Triptagramot mindigpontosan az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nembiztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Orvosafogja meghatározni az Önnek személy szerint megfelelő adagot.

 

Ezt a gyógyszert az orvosÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet,még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

 

Hogyan szedje a Triptagramot:

-       A tablettákat egészben, egy félpohár vízzel kell bevenni. Az 50 mg-os tabletta két egyenlő félre osztható. Atabletták összetörhetők és vízzel elkeverhetők.

-       A Triptagramot a migrénes rohamelső jeleinek jelentkezésekor be kell venni, de bevehető a roham későbbifázisában is.

-       A Triptagram a roham megelőzésérenem alkalmazható.

 

Adagolás:

A szokásos adagfelnőtteknek egy 50 mg-os tablettaegy migrénes roham kezelésére. Néhány betegnek szüksége lehet 100 mg-ra. Amaximális adag naponta 300 mg.

 

Ha a migrén tüneteielőször megszűnnek az első adag gyógyszerre, de később visszatérnek, az adagot 24 óra alatt egyszer, ritkaesetekben maximum kétszer meg lehet ismételni. A napi 300 mg-os adagot nemszabad túllépni.

 

Ha a migén tünetei az elsőadag gyógyszer bevétele után NEM szűnnek meg és a gyógyszer hatástalan, ne vegyen be további adagokat ugyanazon migrénesroham kezelésére.

Következő alkalommal, hamigrénje van, ismét megpróbálhatja a Triptagram bevételét.

 

Ha úgy tapasztalja, hogy a Triptagramhatása túl erős vagy túl gyenge, beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.

 

Ha az előírtnál több Triptagramot vett be

A túladagolás tüneteitmegegyeznek a 4. ˝Lehetséges mellékhatások˝ c. pontban leírtakkal. Ha túl soktablettát vett be, forduljon orvoshoz vagy keressen fel egy kórházat.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Triptagramis okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Azalább felsorolt mellékhatások közül néhányat maga a migrénes roham is kiválthat.

 

A következő meghatározásokatalkalmazzák a mellékhatások gyakoriságának leírására:

 

Gyakori

10-ből kevesebb, mint 1 betegben, de 100-ból több, mint egy betegben

Nem gyakori

100-ból kevesebb, mint 1 betegben, de 1000-ből több, mint egy betegben

Ritka

1000-ből kevesebb, mint 1 betegben, de 10 000-ből több, mint egy betegben

Nagyon ritka

10 000-ből kevesebb, mint egy betegben

 

Gyakori:

-       kipirulás (az arc néhánypercig tartó kivörösödése), szédülés, gyengeségérzet, fáradtság és álmosság

-       a vérnyomás rövid ideigtartó emelkedése nem sokkal a gyógyszer bevétele után

-       rosszullét érzése(hányinger) vagy rosszullét (hányás) – ha nem a migrénes roham része

-       fájdalom, zsibbadásérzet,melegség-/hidegérzet, elnehezülés és nyomás- vagy szorításérzet. Ha ezek ahatások folytatódnak vagy különösen súlyosak, különösen a mellkasi vagy szívtájifájdalom, ami a karokba is kisugárzik, azonnal forduljon orvosához, mivelritkán jelentettek ilyen tüneteket, melyeket szívroham váltott ki.

 

Nagyon rika:

-       látás zavarok, például hunyorgás, kettős látás és csökkent látás. Voltakolyan esetek, melyek során tartós látáscsökkenés alakult ki

-       a vérnyomás csökkenése,mely ájulás érzéséhez vezethet, főleg felállás során

-       szívverésének lassulásavagy gyorsulása, szapora szívverés, szívritmus-változás

-       reszketés, remegés vagyakarattól független mozgások

-       nyakmerevség.

 

Ha májműködésénekellenőrzésére vérvizsgálatot végeznek és Ön Triptagramot szed, ezt közöljeorvosával, mert ez befolyásolhatja az eredményeket.

 

Ha a következő tünetekközül bármelyik is jelentkezik, hagyja abba a Triptagram szedését és azonnalkeresse fel orvosát:

-       hirtelen fellépő zihálás, gyorsszívverés vagy szorító érzés a mellkasban, a szemhéjak, az arc vagy az ajkakmegduzzadása, bőr kipirulás – vörös foltok vagy csalánkiütés (bőrkiütések),melyek allergiás reakció jelei lehetnek.

-       görcsök (főként azoknál, akiknekkórelőzményében epilepszia szerepel)

-       vastagbélgyulladás (egy bélszakasz),ami a has baloldalán fellépő fájdalom és/vagy véres hasmenés formájábanjelentkezhet.

-       Raynaud jelenség, aminek soránhidegre vagy stresszre a bőr sápadtsága vagy kékes elszíneződése és/vagy a kéz-és lábujjak, fülek, orr vagy állkapocs fájdalma lép fel.

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL A TRIPTAGRAMOT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

A gyógyszerkészítménykülönleges tárolást nem igényel.

 

A dobozon feltüntetettlejárati idő után ne szedje a Triptagramot.

A lejárati idő a megadotthónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Triptagram tabletta?

 

-       A készítmény hatóanyagaa szumatriptán. Egy tabletta 50 mg, illetve 100 mg szumatriptánt tartalmaz(szumatiptán-szukcinát formájában).

-       Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát, vízmentes laktóz, kroszkarmellóz-nátrium,
mikrokristályos cellulóz, mannitol,magnézium-sztearát.
Bevonat: laktóz-monohidrát, mannitol, triacetin, talkum és titán-dioxid (E171)

 

Milyen a készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás?

 

Bevont tabletta.

 

Triptagram50 mg bevont tabletta:fehér, ovális alakú, mindkét oldalán domború,mindkét oldalán és élein felezővonallal, egyik oldalán ˝SN˝, másik oldalán ˝50˝bevéséssel ellátott bevont tabletta.

 

Triptagram100 mg bevont tabletta:fehér, ovális alakú, mindkét oldalán domború,egyik oldalán ˝SN˝, másik oldalán ˝100˝ bevéséssel ellátott bevont tabletta.

 

Csomagolás:

Buborékfólia: 2, 3, 4, 6, 18,illetve 24 tabletta

Műanyag tablettatartály: 2,3, 4, 6, 18, illetve 24 tabletta

 

Nem feltétlenül mindenkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja és a gyártó:

 

A forgalombahozatali engedély jogosultja:

+pharma arzneimittel gmbh,

Hafnerstrasse 211

A-8054 Graz

Ausztria

 

Gyártó:

Actavis  hf

Reykyavikurvegur, 76-78. 220Hafnarfjordur

Izland

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2009.március12.

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!