DOLGIT MAX 800 FILMTABLETTA 20X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Dolgit Max 800 mg filmtabletta

ibuprofén

 

Mielőtt elkezdi alkalmazniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert azÖn számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindigpontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerészeáltal elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

·               Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·               További információkért vagytanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

·               Ha Önnél bármilyen mellékhatásjelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. Lásd 4. pont.

·           Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát, ha tünetei láz esetén 3 napon belül, fájdalom esetén 4 naponbelül nem enyhülnek, vagy éppensúlyosbodnak.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Dolgit Max 800 mg filmtablettaés milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Dolgit Max 800 mg filmtablettaszedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Dolgit Max 800 mg filmtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Dolgit Max 800 mg filmtablettáttárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyentípusú gyógyszer a Dolgit Max 800 mg filmtabletta és milyen betegségek eseténalkalmazható?

 

A Dolgit Max 800 mgfilmtabletta (a továbbiakban Dolgit Max) hatóanyagként ibuprofént tartalmazónem szteroid gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszer.

 

Milyen betegségek kezelésére szolgál a Dolgit Max?

·           enyhe, közepesen erős fájdalom,

·           láz,

·           akut ízületi gyulladás (aköszvényes rohamot is beleértve),

·           idült ízületi gyulladás, különösenreumatoid artritisz,

·           Bechterew kór (gyulladásos betegség,mely a gerincoszlop fokozatos elcsontosodásához vezet) és más gyulladásosreumatológiai gerincbetegségek,

·           gyulladásos artrózis (ízületi porckopás)és kopással járó (degeneratív) gerincbetegségek,

·           lágyrész-reumatizmusok: az ízületkörüli lágyrészek (nyáktömlők, ínak, ínhüvelyek, szalagok, ízületi tokok)duzzanata és gyulladása,

·           sérülést, műtétet követőenkialakuló fájdalmas duzzanatok és gyulladások tüneti kezelése.

 

 

2.       Tudnivalók a DolgitMax 800 mg filmtabletta alkalmazása előtt

 

Ne alkalmazza a Dolgit Max-ot

·           ha allergiás az ibuprofénre vagy agyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,

·           ha a múltban asztmás roham,nyálkahártya duzzanat, vagy bőrreakció fordult elő Önnél acetilszalicilsav(aszpirin) vagy egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer alkalmazásaután,

·           nem tisztázott vérképzésizavarokban,

·           agyérrendszeri vérzés vagy másaktív vérzés esetén,

·           a terhesség utolsó háromhónapjában,

·           gyermekeknél vagy 18 éves koralatti serdülőknél,

·           korábbi nem szteroidgyulladáscsökkentő kezelés kapcsán fellépő gyomorvérzés vagy gyomorátfúródás (perforáció)esetén,

·           jelenleg vagy korábban előfordultgyomor/nyombélfekély vagy vérzés (bizonyított fekély vagy vérzés két vagy többmegkülönböztethető epizódja),

·           súlyos szívelégtelenség,

·           súlyos máj- vagy veseműködésizavar esetén.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

·           egyes veleszületett vérképzésizavarban (akut intermittáló porfíria), egyéb alvadási zavarokban,

·           bizonyos autoimmun betegség(szisztémás lupusz eritématózusz), valamint kevert kötőszöveti betegség esetén.

 

Különösen alapos orvosimegfigyelés szükséges

·          közvetlenül nagyobb sebészibeavatkozás után,

·          vese- vagy májműködési zavarokesetén,

·          gyomor- és bélrendszeri panaszok,gyomor- és bélrendszeri fekélyek gyanúja vagy a kórelőzményben szereplő krónikusgyulladásos bélbetegségek (kolitisz ulceróza, Crohn betegség) esetén,

·          magas vérnyomás, szívelégtelenségesetén,

·          allergiás reakciók gyakoribbelőfordulása, illetve orrpolip, szénanátha vagy krónikus légzőszervi betegségfennállása esetén,

·          egyéb gyógyszerallergia –beleértve az egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentőket – esetén.

 

Súlyos akut túlérzékenységireakció (pl. anafilaxiás sokk) nagyon ritkán fordult elő. Az alkalmazástkövetően a túlérzékenység reakció első tüneteinek jelentkezésekor a Dolgit Maxszedését fel kell függeszteni és orvosi intézkedésre van szükség.

 

Az ibuprofén átmenetileggátolja a vérlemezkék összetapadását, ezért ha Ön alvadási zavarban szenved,szoros megfigyelés szükséges.

 

A Dolgit Max hosszabb ideigtartó alkalmazása során a máj- és vesefunkció, valamint a vérkép rendszeresellenőrzése szükséges.

 

Tájékoztassa kezelőorvosát,fogorvosát, ha sebészeti beavatkozás előtt Dolgit Max-ot szedett.

 

Hosszantartó, nagy dózisú,megszokásból alkalmazott fájdalomcsillapító bevételét követően fejfájásjelentkezhet, melyet nem szabad a gyógyszer dózisának emelésével kezelni. Kérjeki kezelőorvosa tanácsát, ha a Dolgit Max szedése ellenére továbbra is fejfájásjelentkezik Önnél.

 

Általában a megszokásbólbevett fájdalomcsillapítók, különösen a több fájdalomcsillapítóból állógyógyszer kombinációk alkalmazása tartós vesekárosodást okozhat, amelyveseelégtelenséghez vezethet.

 

A prosztaglandin-szintézistgátló gyógyszerek, mint például a Dolgit Max is, hátrányosan befolyásolja a nőitermékenységet. Beszéljen kezelőorvosával, ha terhességet tervez, vagy nehezenesik teherbe.

 

Gyermekek és serdülők

Gyermekek és 18 évnélfiatalabbak nem szedhetik a Dolgit Max-ot az egyszeri adag magashatóanyagtartalma miatt. Ennek a korosztálynak alacsonyabb hatóanyag tartalmúibuprofén készítmények állnak rendelkezésükre.

 

Azonnal orvoshoz kellfordulni, ha az alábbi tünetek közül bármelyiket észleli:

·           fülzúgás,

·           pszichés reakciók, pl.depresszió,

·           hajhullás,

·           agyhártyagyulladás tünetei: erősfejfájás, rosszullét, hányás, láz, merev tarkó, zavaros tudat jelentkezésekor.

 

A nemkívánatos eseményekelőfordulása csökkenthető a legkisebb hatásos adagnak a szükséges legrövidebbideig való alkalmazásával.

 

A Dolgit Max és egyéb nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer egyidejű alkalmazását kerülni kell.

 

Időskorban a nem szteroidgyulladáscsökkentő alkalmazásával kapcsolatosan kialakuló mellékhatások,például a gyomor-bélrendszeri vérzés és átfúródás, mely akár életetveszélyeztető is lehet, gyakrabban fordulhatnak elő. Ezért időskorú betegekesetén a kezelés során fokozott orvosi felügyelet szükséges.

 

A gyomor-bélrendszeri vérzés,fekély vagy átfúródás bármikor előfordulhat a kezelés során, előzetesfigyelmeztető tünetekkel vagy anélkül, akár szerepel gyomor-bélrendszeri betegséga kórtörténetben, akár nem. A gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy átfúródáselőfordulása gyakoribb nagyobb adagok szedésekor, ha volt márgyomor-bélrendszeri fekélye, illetve időskorúaknál.

Ilyenkor a lehető legkisebbdózissal kell kezdeni a kezelést.

 

A gyomornyálkahártya-védőszerekkel (mizoprosztol vagy protonpumpa-gátlók) való kombináció megfontolandóezeknél a betegeknél, valamint azoknál is, akik egyidejűleg alacsony dózisúacetilszalicilsav (aszpirin) kezelésben vagy más, gyomor-bélrendszeri betegségkialakulását fokozó szerrel történő kezelésben részesülnek.

 

Ha Önnél korábban márelőfordult gyomor-bélrendszeri mellékhatás, különösen időskorban, mindenképpenjeleznie kell kezelőorvosának, ha szokatlan hasi tünetet (főkéntgyomor-bélrendszeri vérzést) tapasztal, különös tekintettel a kezelés kezdetiszakaszára.

 

Néhány gyógyszer fokozhatja agyomorfekély vagy vérzés veszélyét (egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentők,kortikoszteroidok, véralvadásgátlók (például a warfarin), szelektív szerotonin visszavételgátlók (SSRI - a depresszió kezelésére szolgál), vagy a vérlemezkék összetapadásátgátlók (például az acetilszalicilsav) , ezért ezek egyidejű szedése eseténóvatosság szükséges.

 

Amint a gyomor-bélrendszeri vérzésvagy fekély jelenik meg a Dolgit Max szedése alatt, a kezelést abba kellhagyni.

 

A nem szteroidgyulladáscsökkentők óvatosan adhatók gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek(kolitisz ulceróza, Crohn betegség), mert a betegségek fellángolhatnak.

 

Nagyon ritkán kiütés éshólyagok kialakulásával kísért súlyos bőrreakciókat, közülük néhány végzeteskimenetelűt közöltek nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazásávalösszefüggésben (exfoliatív dermatitisz, Stevens-Johnson szindróma és toxikusepidermális nekrolízis). Az esetek legnagyobb részében a bőrreakció a kezeléselső hónapjában jelentkezik.

A Dolgit Max-kezelést abbakell hagynia bőrkiütés, nyálkahártya sérülések vagy egyéb túlérzékenységreutaló tünetek első jeleinek észlelésekor, és azonnal értesítenie kell akezelőorvost.

 

A Dolgit Max alkalmazásakerülendő bárányhimlő fertőzés időtartama alatt.

 

Az ibuprofénhez hasonló gyulladásgátló/fájdalomcsillapítókészítmények alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívroham és az agyvérzéskialakulásának kockázata, különösképpen magas dózisok alkalmazása esetén. Nelépje túl az ajánlott adagot vagy kezelési időtartamot.

 

A Dolgit Max alkalmazásánakmegkezdése előtt beszéljen a kezelésről kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,ha Önnek:

·               szívpanaszai vannak, példáulszívelégtelenség, mellkasi fájdalom (angina), illetve ha korábban szívrohamavolt, szívkoszorúér-műtétet végeztek Önnél, perifériás artériás betegségbenszenvedett (a láb vérkeringése romlott a verőerek beszűkülése vagy elzáródásamiatt) vagy valamilyen formájú agyvérzés érte (ideértve a „mini-agyvérzést”vagy orvosi nevén transziens iszkémiás rohamot, TIÁ-t).

·               magas a vérnyomása, cukorbeteg,magas a koleszterinszinje, a családjában már előfordult szívbetegség vagyagyvérzés, illetve ha dohányzik.

 

Egyéb gyógyszerek és a Dolgit Max

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

A Dolgit Max és bizonyos más gyógyszerek hatással lehetnekegymásra. Ilyen gyógyszerek például:

·          A Dolgit Max egyéb nem szteroidgyulladáscsökkentő készítménnyel (beleértve a szelektív COX-2 gátlókat)való egyidejű alkalmazása kerülendő. Együttes alkalmazáskor megnő a gyomor- ésbélrendszeri fekélyek kialakulásának veszélye.

·           A Dolgit Max digoxinnal (aszívizom erejét növelő szer), fenitoinnal (epilepsziában alkalmazottszer) és lítiummal (pszichiátriai betegségek kezelésre használják) egyidőben történő alkalmazásakor ezek koncentrációja a vérben megnőhet. A vérlítium szintjének ellenőrzése szükséges, a vér digoxin- és fenitoin szintjénekellenőrzése ajánlott.

·           Egyes véralvadásgátló (vagyisa vérrögök kialakulását megelőző) gyógyszerek (példáulacetilszalicilsav/aszpirin, warfarin, tiklopidin), egyes magas vérnyomáselleni gyógyszerek (ACE-gátlók (pl. kaptopril), béta-blokkolók (pl.atenolol), angiotenzin II receptor blokkolók (pl. lozartán)) befolyásolhatjákaz ibuprofén-kezelést, illetve az ibuprofén is befolyásolhatja a fentigyógyszerek hatását. Ezért mielőtt az ibuprofént más gyógyszer(ek) mellettkezdené szedni, mindenképp kérje ki orvosa véleményét. Léteznek szórványosjelentések az ibuprofén és a véralvadásgátló készítmények keresztreakciójáról.A nem szteroid gyulladáscsökkentők fokozhatják a véralvadásgátlók, mint pl. awarfarin hatását. Egyidejű terápia esetén a véralvadás ellenőrzése ajánlott.

·           A Dolgit Max gyengíti a vizelethajtókés a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. Egyidejű alkalmazásukkor avesefunkció-zavar kialakulásának veszélye megnőhet. A káliumspóroló vízhajtókés a Dolgit Max együttes adásakor emelkedett káliumszint alakulhat ki a vérben.

·           Megnő a gyomor-bélrendszerifekélyek és vérzés kialakulásának a veszélye a Dolgit Max és más nemszteroid gyulladáscsökkentő, vagy kortikoszteroid együttes adásakor.

·           A metotrexát (daganatellenesszer) adását megelőző és követő 24 órában adott Dolgit Max megnöveli ametotrexát koncentrációját és mérgezési tüneteket okozó hatását.

·           A ciklosporin(immunszuppresszáns) és az egyes nem szteroid gyulladáscsökkentők együttesadásakor megnő a vesekárosodás kialakulásának veszélye. Ez a hatás azibuprofénnel való együttadás esetén sem zárható ki teljesen.

·           A probenecid és szulfinpirazon(köszvény kezelésére) tartalmú szerek lassítják az ibuprofén kiválasztását.Ezért a Dolgit Max felhalmozódása alakulhat ki a szervezetben, ami amellékhatások fokozott előfordulásához vezethet.

·           Klinikai vizsgálatok a nemszteroid gyulladáscsökkentők és a vércukorcsökkentő gyógyszerek(szulfanilurea) közötti keresztreakciót mutatták. Egyidejű adásukkor avércukor értékeket ellenőrizni kell. Az ibuprofén és a szulfanilureaszármazékok közötti keresztreakciót ezidáig nem írták le, de együttes adásesetén a vércukor-értékeket ellenőrizni kell.

·           a vérlemezkék összetapadásátgátló szerek (pl. acetilszalicilsav)és szelektív szerotonin-visszavételgátlók (SSRI-k) növelhetik agyomor-bélrendszeri vérzés kockázatát.

·           Takrolimusszal való együttes alkalmazás esetén nő a vesekárosodáskockázata.

·           Bizonyítékok alapjánfeltételezhető, hogy azoknál a HIV-pozitív haemofiliás betegeknél, akikegyidejűleg zidovudint és ibuprofént szednek, nagyobb kockázattal alakulki ízületi bevérzés és vérömleny.

 

A Dolgit Max kezelést néhánymás gyógyszer is befolyásolhatja, illetve a kezelés hatással lehet azokra.Ezért a Dolgit Max és más gyógyszerek együttes szedése előtt mindig kérjentanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.

 

A Dolgit Max egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

A kezelés időtartama alatttörténő alkoholfogyasztás kerülendő.

 

Terhesség, szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség

Azonnal értesítse orvosát, haa Dolgit Max hosszabb idejű alkalmazása alatt derül ki a terhessége.

 

A terhesség első és másodikharmadában csak orvosával történt előzetes megbeszélést követően szedje a DolgitMax-ot. A terhesség utolsó harmadában a Dolgit Max nem alkalmazható a szüléskoresetleg fellépő, az anyát és gyermeket is veszélyeztető szövődmények miatt.

 

Szoptatás

Az ibuprofén hatóanyag éslebomlási termékei is kisebb mennyiségben, de bekerülnek az anyatejbe.

A csecsemőre kifejtett károshatása nem ismert, így a szer rövid idejű alkalmazásakor általában nemszükséges a szoptatás megszakítása. Hosszabb idejű, vagy nagyobb dózisalkalmazásakor az elválasztást időben el kell kezdeni.

 

A Dolgit Max készítménykárosíthatja a termékenységet nőkben. A hatás visszafordítható amennyibenfelfüggesztik a kezelést.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A Dolgit Maxfájdalomcsillapítóként történő egyszeri, vagy rövid ideig tartó alkalmazása nembefolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességeket.

A Dolgit Max nagyobb dózisbantörténő alkalmazásakor vagy egyidejű alkoholfogyasztáskor fáradtság és szédülésjelentkezhet, amely befolyásolhatja a fenti képességeket, ezért ilyenkortartózkodjon a gépjárművezetéstől és a gépek kezelésétől.

 

 

3.       Hogyan kell szedni a Dolgit Max 800 mg filmtablettát?

 

Ezt a gyógyszert mindigpontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagygyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nembiztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Akészítmény ajánlott adagja:

Az ibuprofén adagolása azéletkor és a testsúly figyelembevételével történik.

 

18 évnél idősebbfiataloknak és a felnőtteknek azajánlott napi összdózis 1600-2400 mg ibuprofén között van. A maximális egyszeridózis 800 mg.

 

Kor

Dolgit Max 800 mg filmtabletta egyszeri dózis

Dolgit Max 800 mg filmtabletta

napi összdózis

Felnőttek

1 tabletta

(megfelel 800 mg ibuprofénnek)

2-3 tabletta

(megfelel 1600-2400 mg ibuprofénnek)

 

A reumatológiai betegségeknélaz ibuprofén hosszabb idejű alkalmazása szükséges.

 

Láz- és fájdalomcsillapításesetén a kezelés hosszát a panaszok szabják meg. A Dolgit Max-szal történőkezelés nem lehet néhány napnál hosszabb. Amennyiben a panaszok ennél továbbtartanak, akkor feltétlenül az orvosnak kell tisztáznia a betegség eredetét.

 

A Dolgit Max-ot szétrágásnélkül, bő folyadékkal, nem üres gyomorra kell bevenni. Érzékeny gyomor esetén atablettát étkezés közben ajánlott bevenni.

 

Ha az előírtnál több Dolgit Max 800 mg filmtablettát vett be

Amennyiben a túladagolásgyanúja felmerül, azonnal értesítse kezelőorvosát, aki a túladagolás mértékénekmegfelelően tud intézkedni.

Túladagolás esetén akövetkező tünetek léphetnek fel: fejfájás, szédülés, zavartság, eszméletvesztés(gyermekeknél izomgörcsök), továbbá gyomorfájdalom, émelygés és hányás. Ezenkívül gyomor-bélrendszeri vérzés, máj- és veseműködési zavar lehetséges. Atovábbiakban alacsony vérnyomás, légzésdepresszió (csökkent légzés) és cianózis(vérkeringési zavar, hiányos oxigénfelvétel) léphet fel.

 

A Dolgit Max-ot az előírásnakmegfelelően szedje. Amennyiben a Dolgit Max hatását túl gyengének érzi, neemelje a dózist, hanem kérdezze meg kezelőorvosát.

 

Specifikus ellenszer nem állrendelkezésre.

 

Ha elfelejtette bevenni a Dolgit Max 800 mg filmtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagota kihagyott tabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdésevan a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetségesmellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így eza gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát, vagy gyógyszerészét.

 

A következő nemkívánatoshatások esetén figyelembe kell venni, hogy azok túlnyomórészt dózisfüggőek,illetve egyénenként változóak. Különösen a gyomor-bélrendszeri vérzés (fekély, átfúródás,gyomornyálkahártya gyulladás) kialakulásának kockázata függ a dózis nagyságátólés az alkalmazás idejétől.

 

Leggyakrabban agyomor-bélrendszert érintő mellékhatásokat figyelték meg, úgymintgyomor-bélrendszeri fekély, átfúródás vagy vérzés, amely néhány esetben haláloskimenetelű lehet, különösen idős betegeknél. Hányinger, hányás, hasmenés,bélgázosság, székrekedés, emésztési zavar, hasi fájdalom, szurokszéklet,vérhányás, fekélyes szájnyálkahártya gyulladás, kolitisz ulceróza és Crohnbetegség fellángolása szintén előfordult az adagolást követően. Kisebbgyakorisággal gyomorhurutot figyeltek meg. Különösen a gyomor-bélrendszerivérzés előfordulása függ a dózis nagyságától és a kezelés időtartamától.

 

A nem szteroidgyulladáscsökkentőkkel történő kezelés kapcsán ödémát (vizenyőt), alacsonyvérnyomást, szívelégtelenséget szintén jelentettek.

 

A Dolgit Max-hoz hasonlógyógyszerek alkalmazása során kis mértékben fokozódhat szívinfarktuskialakulásának kockázata.

 

Nagyongyakori (10-ből több, mint 1 beteget érint) mellékhatások:

·               Gyomorégés, gyomorfájdalom, hányinger, hányás, emésztési zavar, bélgázosság, hasmenés, székrekedés és gyomor-bélrendszeri vérzés.

 

Gyakori (100-ból 1-10 betegetérint) mellékhatások:

·               Fejfájás, szédülés, álmatlanság,izgatottság, ingerlékenység és fáradtság.

·               Gyomor-bélrendszeri fekélyvérzéssel és átfúródással.

·               Fekélyes szájnyálkahártya gyulladás, gyulladásosbélbetegségek (kolitisz ulceróza, Crohn betegség) fellángolása.

 

Nemgyakori (1000-ből 1-10 beteget érint) mellékhatások:

·               Ekcémával, bőrviszketésselvalamint asztmás rohammal (esetleg vérnyomáseséssel) járó túlérzékenységireakciók. Ezen tünetek jelentkezésekor a gyógyszer szedését függessze fel ésazonnal keresse fel orvosát.

·               Látászavarok. Ezen tünetjelentkezésekor a gyógyszer szedését függessze fel és azonnal keresse felorvosát.

·               Gyomorhurut.

·               Csalánkiütés, viszketés.

·               Fokozott vízvisszatartás és ödéma képződés,különösen a magasvérnyomás-betegségben és veseelégtelenségben szenvedőknél.

·               Súlyos fehérjevesztéssel járó(nefrózis szindróma) vagy gyulladásos vesebetegség (interstíciális nefritisz), amely veseelégtelenséghez vezethet. Avizelet termelődésének csökkenése, illetve az ödémaképződés veseműködési zavarjelei lehetnek, amely teljes veseelégelenség kialakulásához is vezethet. Ezentünetek jelentkezésekor a gyógyszer szedését függessze fel és azonnal keressefel orvosát.

 

Nagyon ritka (10 000-bőlkevesebb, mint 1 beteget érint) mellékhatások:

·               Fertőzéses gyulladásokrosszabbodása. Amennyiben a Dolgit Maxszedése alatt új fertőzéses megbetegedés tünetei (pl. duzzanat, melegség,bőrpír, láz) jelentkeznek, vagy a már fennálló fertőzéses betegségrosszabbodik, akkor ajánlott azonnal orvoshoz fordulni.

·               Nem fertőző agyhártyagyulladás(aszeptikus meningitisz) tünetei alakulhatnak ki tarkókötöttséggel,fejfájással, hányingerrel, hányással, lázzal és tudatzavarral. Ennekkialakulására különösen autoimmun betegségben, kevert kötőszöveti betegségekbenszenvedők hajlamosak.

·               A vérképzés zavara (vérszegénység,a fehérvérsejtek, vérlemezkék számának részleges, vagy teljes csökkenése) Ezekelső tünetei pl. láz, torokfájdalom, a szájban kialakuló felületes sebek,megfázásos tünetek, erős levertség, orr- és bőrvérzés lehetnek. Ezen tünet jelentkezésekor a gyógyszerszedését függessze fel és azonnal keresse fel kezelőorvosát. Ne alkalmazzontovábbi fáldalom- vagy lázcsillapító készítményeket.

·               Súlyos túlérzékenységireakciók (arcödéma, nyelvduzzanat,gégeödéma, a légutak szűkülete, légszomj, heves szívdobogás, vérnyomásesés,egészen a sokkos állapotig). -sürgős orvosi ellátásra van szükség

·               Pszichotikus reakciók,például depresszió.

·               Erős hasi fájdalom, szurokszékletvagy vérhányás esetén a gyógyszer szedését hagyja abba és azonnal keresse felkezelőorvosát.

·               Fülcsengés, hallászavar.Ezen tünetek jelentkezése esetén azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

·               Szívdobogásérzés, ödéma, szívelégtelenség, szívinfarktus.

·               Magas vérnyomás.

·               A nyelőcső gyulladása, hanyálmirigy-gyulladás, a bélben rekeszszerű összenövések kialakulása.

·               Májműködési zavarok, májkárosodás,különösen hosszantartó alkalmazáskor, májelégtelenség, májgyulladás.

·               Súlyos bőrreakciók (pl. eritémamultiforme), hólyagos bőrreakciók (pl. Stevens-Johnson szindróma, toxikusepidermális nekrolízis), valaminthajhullás. Hajhullás jelentkezése esetén azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

·               Kivételes esetekben súlyosbőrfertőzés és kötőszöveti szövődmények alakulhatnak ki bárányhimlő fertőzésidőtartama alatt.

·               Veseszövet-károsodás, emelkedett húgysavszint a vérben.

 

A fenti tünetek kialakulásavagy a már meglévő tünetek súlyosbodása esetén azonnal függessze fel a DolgitMax szedését és értesítse kezelőorvosát.

 

A Dolgit Max szedésekismértékben növeli a szívinfarktus (miokardiális infarktus) és a sztrók (szélütés)kialakulásának kockázatát.

 

Mellékhatásokbejelentése

 

HaÖnnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.

Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.

 

 

5.       Hogyan kell a Dolgit Max 800 mg filmtablettáttárolni?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetettlejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati időaz adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

 

Semmilyen gyógyszert nedobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét,hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Dolgit Max 800 mg filmtabletta?

-        A készítmény hatóanyaga:800 mg ibuprofén filmtablettánként.

-        Egyéb összetevők:

          Tabletta mag: vízmentes kolloidszilícium-dioxid, sztearinsav, hipromellóz, talkum, karboximetil-keményítő-nátrium,mikrokristályos cellulóz.

          Filmbevonat: makrogol 400, titán-dioxid (E171), hipromellóz.

 

Milyen a Dolgit Max 800 mg filmtabletta készítmény külleme és mit tartalmaza csomagolás?

20 db vagy 50 db sima, fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületűés törővonallal ellátott filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

DOLORGIET Arzneimittel GmbH& Co. KG

Otto-von-Guericke-Strasse 1.

53757 Sankt Augustin/Bonn

Németország

Tel.: +49-2241/317-0

Fax.: +49-2241/317390

 

OGYI-T-5283/01-02

 

A betegtájékoztató legutóbbifelülvizsgálatának dátuma: 2015. november


A weboldalon szereplő gyógyszerekhez tartozó adatok, leírások tájékoztató jellegűek. Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a weboldalon szereplő információk nem helyettesítik a kezelőorvosával és/vagy gyógyszerészével történő konzultációt. Kérjük minden esetben kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét a további részletekről! Kérjük továbbá, hogy mindenféleképpen olvassa el a gyógyszeres dobozban található betegtájékoztatót is! Tájékoztatjuk, hogy minden felhasználó saját felelőssége a weboldalon szereplő információk, adatok értelmezése, hasznosítása. A weboldalon megjelenő adatokért, tájékoztatókért, illetve, információkért, valamint azok felhasználásából eredő esetleges károkért, káreseményekért és hátrányokért semmilyen felelősséget a weboldal üzemeltetője nem vállal.

vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!