ESCIGEN 10MG FILMTABLETA 28X

Escigen PIL

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Escigen 10 mg filmtabletta

Escigen 15 mg filmtabletta

eszcitaloprám

 

Mielőtt elkezdi szedni ezta gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

-         Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-         További kérdéseivel forduljon kezelőorvosáhozvagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel.Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban azesetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa erről kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóbanfel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer az Escigen filmtablettaés milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók az Escigenfilmtabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni azEscigen filmtablettát?

4.       Lehetségesmellékhatások

5        Hogyan kell az Escigenfilmtablettát tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer az Escigenfilmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Az eszcitaloprám az ún.szelektív szerotonin-visszavételgátló (SSRI) antidepresszánsok csoportjábatartozik. Ezek a gyógyszerek a szerotoninszint emelésével befolyásolják az agyszerotonin-rendszerét. Az agy szerotonin-rendszer zavarának fontos szerepet tulajdonítanaka depresszió és a depresszióval kapcsolatos betegségek kialakulásában.

 

Az Escigen filmtabletta akövetkezők kezelésére használható:

 • depresszió (major depressziós epizódok)
 • nyílt tértől való félelemmel (agorafóbiával) vagy anélkül jelentkező pánikzavar
 • szociális szorongásos zavar
 • generalizált szorongás
 • kényszerbetegség (obszesszív-kompulzív zavar)

 

 

2.       Tudnivalók azEscigen filmtabletta szedése előtt

 

Neszedje az Escigen filmtablettát

 • ha allergiás (túlérzékeny) az eszcitaloprámra vagy az Escigen filmtabletta egyéb összetevőjére (lásd a 6. „A csomagolás tartalma és egyéb információk” pontot).
 • ha egyidejűleg az ún. MAO-gátlók csoportjába tartozó gyógyszert, például a Parkinson-kór kezelésére használt szelegilint, a depresszió kezelésére használt moklobemidet vagy linezolidot (antibiotikum) szed.
 • ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik).
 • ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd 2. pont „Egyéb gyógyszerek és az Escigen)”).

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Escigen szedése előttbeszéljen kezelőorvosával vagy, gyógyszerészével

 • ha máj- vagy vesekárosodásban szenved. Szükség lehet az adagolás kezelőorvosa általi módosítására.
 • ha időskorú,
 • ha epilepsziás vagy kórtörténetében görcsrohamok előfordultak. Az Escigen-kezelést le kell állítani, ha először lépnek fel Önnél görcsrohamok, vagy ha a fennálló görcsrohamok gyakoribbá válnak (lásd 4. pont „Lehetséges mellékhatások”).
 • ha elektrokonvulzív kezelést (ECT) kap,
 • ha fokozott hajlama van vérzékenységre és bőrbevérzésekre,
 • ha cukorbetegségben szenved. Az Escigen-kezelés megváltoztathatja cukorháztartását. Az inzulin és/vagy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagolásának módosítása válhat szükségessé.
 • ha alacsony a vér nátriumszintje,
 • ha Ön szívkoszorúér betegségben szenved,
 • ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át,
 • ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehet,
 • ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak.
 • ha zöldhályogban (glaukómában) szenved (emelkedett szembelnyomás)
 
Kérjük,vegye figyelembe

Néhány mániás depresszióbanszenvedő betegnél mániás fázis léphet fel, amelyre szokatlan és gyorsan változógondolatok, túlzott jókedv és fokozott fizikai aktivitás jellemző. Ha ilyettapasztal, keresse fel orvosát!

 

A kezelés első heteibenelőfordulhat nyugtalanság, vagy az egy helyben maradás (ülés/állás) okozhatnehézséget. Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tünetekettapasztalja!

 

Öngyilkossági gondolatok és a depresszióvagy szorongásos betegség súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongássaljáró betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai.Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mertezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általábankét hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

 

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyengondolatai:

·        ha korábban voltak máröngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.

·        ha Ön egy fiatal felnőtt.Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkalkezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnélfiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

 

Ha bármikor önkárosító vagyöngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjenkórházba. Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámoldepressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri őket, hogy olvassákel ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy szóljanak Önnek, ha úgygondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Önmagatartásában bekövetkező változások aggodalomra adnak okot.

 

Alkalmazásagyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél

AzEscigen általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülőkkezelésére. Egyben fontos tudni, hogy azebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alattibetegeknél fokozott a mellékhatások kockázta, úgymint öngyilkossági kísérlet,az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakosmagatartás, ellenkezés és düh). Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatjaaz Escigen filmtablettát, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükségvan rá. Amennyiben a kezelőorvos Escigenfilmtablettát írt fel 18 éves kor alattibetegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra akezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetekkialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, akiaz Escigen filmtablettát szedi. Emellett azEscigen filmtabletta hosszú távúalkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés, illetve a kognitív funkciókés viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nembizonyított.

 

Egyéb gyógyszerek és az Escigen

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos, hogy tájékoztassaorvosát, ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi:

 • Az ún. „nem szelektív monoaminoxidáz-gátlók, (MAOI-k)” csoportjába tartozó alábbi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket : fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid és tranilcipromin (a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek). Amennyiben e gyógyszerek bármelyikét szedte, a kezelés befejezése után még 14 napot kell várnia, mielőtt elkezdené az Escigen filmtablettát szedni. Az Escigen-kezelés befejezését követően 7 napnak kell eleltelnie mielőtt e gyógyszerek bármelyikét elkezdené szedni.
 • Az ún. „reverzíbilis, szelektív MAO-A inhibitorok” csoportjába tartozó (szintén a depresszió kezelésére használt), moklobemid hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek.
 • Linezolid (antibiotikum).
 • Az ún. „irreverzíbilis, szelektív MAO-B inhibitorok” csoportjába tartozó (a Parkinson-kór kezelésére használt), szelegilin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek. A mellékhatások előfordulásának kockázatát növelik.
 • Szumatriptan és hasonló (a migrén kezelésére használatos) gyógyszerek, valamint tramadol (erős fájdalomcsillapító). A mellékhatások előfordulásának kockázatát növelik.
 • Cimetidin, omeprazol és lanzoprazol (gyomorfekély kezelésére használatosak), fluvoxamin (antidepresszáns) és tiklopidin (a szélütés /stroke/ kockázatát csökkenti). Ezek növelhetik az Escigen vérszintjét.
 • Orbáncfű (Hypericum perforatum – depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövény-készítmény).
 • Lítium és triptofán (depressziós betegség kezelésére használják), mivel növelhetik az Escigen hatását.
 • Acetilszalicilsav (aszpirin) (fájdalomcsillapítóként vagy vérhígítóként, véralvadásgátlóként alkalmazott gyógyszerek) és nemszteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) (fájdalomcsillapítóként használt gyógyszerek). Ezek a gyógyszerek növelhetik a vérzési hajlamot.
 • Warfarin, dipiridamol és fenprokumon vagy más antikoagulánsok (véralvadásgátló gyógyszerek). Annak eldöntése érdekében, hogy véralvadásgátló gyógyszereinek adagja megfelelő-e, az Escigen-kezelés megkezdésekor és befejezésekor orvosa valószínűleg ellenőrizni fogja véralvadási idejét.
 • A meflokin (malária kezelésére alkalmazzák), bupropion (dohányzásról történő leszokásra vagy depresszió kezelésre használt gyógyszer) és tramadol (erős fájdalomcsillapító) szedése mellett fokozódhat a görcshajlam kockázata.
 • Neuroleptikumok (skizofrénia és pszichózisok kezelésére alkalmazzák), antidepresszánsok és más szelektív szerotonin-visszavételgátló (SSRI), mivel szedésük mellett fokozódhat a görcshajlam.
 • Flekainid, propafenon és metoprolol (szív- és érrendszeri betegségekben alkalmazzák), imipramin, desipramin, klomipramin és nortriptilin (depresszió kezelésére alkalmazzák), valamint riszperidon, tioridazin, és haloperidol (antipszichotikumok). Az Escigen adagjának módosítása válhat szükségessé.
 • gyógyszerek, melyek a vér káliumszintjének csökkenését (hipokalémia) vagy a vér magnéziumszintjének csökkenését (hipomagnéziémia) idézhetik elő.

 

AzEscigent ne szedje egyidejűleg:

HaÖn szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyekbefolyásolhatják a szívritmust, pl.: I/A, III. osztályba tartozó antiaritmiásszerekkel, antipszichotikumokkal (pl.:fenotiazin származékok, pimozid,haloperidol), triciklusos antidepresszánsokkal, bizonyos antimikróbás szerekkel(pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin,pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin), bizonyosantihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin). Ha bármilyen kérdése van afentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához.

 

Az Escigen egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

Az Escigen étkezés közben és attól függetlenül is bevehető(lásd a 3. pont „Hogyan kell szedni az Escigen filmtablettát?”).

 

Alkohol fogyasztását kerülnikell az Escigen-kezelés időtartama alatt.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagyszoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeketszeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség

Tájékoztassa kezelőorvosát,ha terhes, vagy terhességet tervez. Amennyiben terhes, ne szedje azEscigen filmtablettát, kivéve, ha az orvosával megbeszélték az ezzel járóelőnyöket és kockázatokat.

Az Escigen-kezelést nemszabad hirtelen abbahagyni.

 

Bizonyosodjon meg arról,hogy a szülésznő és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Escigen-kezelést kap.Terhesség alatt, különösen a terhesség utolsó három hónapjában az olyangyógyszerek, mint az Escigen növelhetik az újszülöttet érintő súlyos állapot,az úgynevezett állandósult tüdőartériás magas vérnyomás (perzisztáló pulmonalishypertensio - PPHN) kialakulásának kockázatát. Ennek tünetei a csecsemőnél jelentkezőgyorsabb légzés és a bőr kékes elszíneződése. Ezek a tünetek tűnetek általábana gyermek születését követő első 24 órában fellépnek. Azonnal forduljon aszülésznőhöz és/vagy az orvosához, ha az újszülöttnél ezeket a tünetekettapasztalja.

 

Az Escigen a terhesség későiidőszakában történő alkalmazásakor jelentkező egyéb tünetek a következőklehetnek: alvási és táplálási nehézségek, testhőmérséklet-változások,hányinger, állandó sírás, hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség vagyizomrenyheség, ingerlékenység, közönyösség (letargia), remegés, idegesség,görcsök. Azonnal forduljon orvosához, ha az újszülöttnél a fentiek közülbármelyik tünetet észleli!

 

Szoptatás

Tájékoztassa orvosát, haszoptat. Az Escigen valószínűleg kiválasztódik az anyatejbe. Ne szoptasson,ha Escigen filmtablettát szed. Orvosa eldönti majd, hogy folytassa/abbahagyja aszoptatást vagy folytassa/abbahagyja az Escigen-kezelést.

 

Termékenység

Acitalopramról, mely az eszcitaloprámhoz hasonló gyógyszer, állatkísérletekbenkimutatták, hogy csökkenti a spermiumok minőségét. Elméletileg ez hatássallehet a termékenységre, azonban az emberi termékenységre gyakorolt hatástmindezidáig nem figyeltek meg.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépekkezeléséhez szükséges képességekre

Ne vezessen gépjárművet vagy ne kezeljen gépeket ameddignem tudja, hogy az Escigen milyen hatással van Önre.

 

Az Escigen laktózt tartalmaz

Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny,keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       Hogyan kell szedni azEscigen filmtablettát?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze általelmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Ne felejtse el, hogy az Escigen filmtablettát kettővagy több hétig kell szednie mielőtt a kedvező hatás jelentkezne.

 

Felnőttek

Depresszió Az ajánlott adag 10 mg Escigen, napontaegyszer. Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ra emelheti. 2-4hetet is igénybe vehet mielőtt kezdené jobban érezné magát. A kezelésneklegalább 6 hónapig kell tartania azt követően, hogy jobban érzi magát.

 

Pánikzavar – Az ajánlott kezdőadag 5 mg Escigen, naponta egyszer.Az első hetet követően ezt az adagot kezelőorvosa napi 10 mg-ra, és amennyibenszükséges maximálisan napi 20 mg-ra emelheti, A maximális hatás 3 hónapelteltével alakul ki.

 

Szociális szorongásoszavar (szociális fóbia) – Az ajánlottadag 10 mg Escigen, naponta egyszer. 2-4 hetet is igénybe vehet mielőtt kezdenéjobban érezné magát. Ezt követően a kezelés hatékonyságától függően a napi adag5 mg-ra csökkenthető vagy napi 20 mg-ra emelhető. Általában 12 hetes kezelésajánlott.

 

Generalizált szorongás – Az ajánlott adag 10 mg Escigen, naponta egyszer.Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ra emelheti. Orvosa rendszeresenfigyelemmel kíséri az adagolást.

 

Kényszerbetegség – Az ajánlott adag 10 mg Escigen, naponta egyszer.Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ig emelheti. Orvosarendszeresen figyelemmel kíséri az adagolást

 

Időskorú betegek (65 évfelett)

Kezelőorvosa a fentieknél alacsonyabb adagot fog adniÖnnek, mivel az időskorú betegek érzékenyebbek az Escigen hatására..

Idős betegek esetén azEscigen ajánlott kezdő dózisa naponta egyszer 5 mg. A dózist orvosa felemelhetinaponta 10 mg-ra

 

Alkalmazásagyermekeknél és serdülőknél (18 éves kor alatt)

Az Escigen nem adható gyermekeknekés serdülőknek 18 éves kor alatt. További információért lásd 2. pont„Tudnivalók az Escigen filmtabletta szedése előtt”

 

HaÖn máj- vagy súlyos vesebetegségben szenved, akkor kezelőorvosa a fentieknélalacsonyabb adagot fog adni Önnek.

 

AzEscigen filmtabletta étkezés közben vagy attól függetlenül bevehető. A tablettákategy kevés vízzel nyelje le. Ne rágja szét, mert keserű ízű!

Folytassaa gyógyszer szedését, amíg orvosa javasolja, még akkor is, ha már kezdi jobbanérezni magát. A kezelést legalább 3-6 hónapig folytatatnia kell azután, hogy Önmár ismét jól érzi magát, annak érdekében, hogy megakadályozza a tünetek visszatérését.

 

AzEscigen 10 és 15 mg-os tabletta egyenlő adagokra osztható.

 

Ha az előírtnál több Escigen filmtablettát vett be

Azonnal forduljon orvosához,vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát. Még abban azesetben is tegye ezt meg, ha nem mutatkoznak rosszullét jelei. A túladagolástünetei a következők lehetnek: szédülés, remegés, izgatottság, görcsroham, kóma,hányinger, hányás, szívritmusváltozás (gyorsabb vagy lassabb szívverés),vérnyomáscsökkenés és a folyadék-, illetve a sóháztartás zavara. Vigye magávala gyógyszer dobozát és a megmaradt tablettákat, amikor felkeresi az orvosátvagy a kórházat!

 

Ha elfelejtette bevenni az Escigen filmtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagota kihagyott adag pótlására. Amennyiben megfeledkezett egy adag bevételéről, demég lefekvés előtt eszébe jut, akkor az aznapi adagot még pótolja be, akövetkező napon pedig folytassa a kezelést a megszokott időben. Amennyiben márcsak éjszaka vagy a következő napon jut eszébe, hogy kihagyott egy adagot, úgyazt már ne pótolja, hanem hagyja ki, és folytassa a kezelést a megszokottidőben.

 

Ha idő előtt abbahagyja az Escigen szedését

Ne hagyja abba az Escigenszedését, amíg orvosa azt nem javasolja. Amennyiben Ön a javasolt kezelésvégére ért, akkor általában tanácsos az Escigen adagját néhány hét alattfokozatosan csökkenteni.

 

Amikor abbahagyja az Escigen szedését, különösen, haez hirtelen történik, megvonási tünetek jelentkezhetnek. Ez megszokott azEscigen-kezelés leállításakor. A kockázat nagyobb, ha hosszú ideig vagy nagyadagban szedte az Escigen filmtablettát, vagy ha az adagcsökkentés túl gyorsantörténik. A tünetek a legtöbb esetben enyhék, és 2 hét alatt maguktólmegszűnnek. Néhány betegnél azonban a tünetek súlyosak és elhúzódóak lehetnek(2-3 hónapig vagy annál tovább is fennállhatnak). Kérjük, tájékoztassa orvosát,ha az Escigen-kezelés leállításakor súlyos megvonási tüneteket észlel. Orvosaarra kérheti majd, hogy kezdje újra a tabletta szedését, és az adagot lassabbancsökkentve hagyja abba a kezelést.

 

Az abbahagyást kísérő jellegzetes tünetek közétartozik: a szédülés (bizonytalanságérzés vagy egyensúlyzavar),zsibbadás/bizsergés, égő érzés, illetve (ritkábban) áramütésszerű érzés (afejben is), alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság), szorongás,fejfájás, émelygés, verejtékezés (beleértve az éjszakai verejtékezést),nyugtalanság vagy izgatottság, remegés, zavartság vagy tájékozódási zavar,érzékenység vagy ingerlékenység, hasmenés (laza széklet), látászavarok,szívdobogásérzés.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásávalkapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezek a mellékhatások általában néhány hetes kezeléstkövetően megszűnnek. Tudnia kell, hogy az alább felsorolt panaszok közül többbetegségének tünete is lehet, amelyek ezért állapotának javulásával enyhülnifognak.

 

Forduljon kezelőorvosához,amennyiben az alábbi tüneteket észleli a kezelés során:

 

Rendellenes vérzések, beleértve az emésztőrendszerivérzéseket.

 

Ha bőr-, nyelv-, ajak- vagyarcduzzanatot észlel, illetve légzési vagy nyelési nehézsége van (allergiásreakció), azonnal forduljon kezelőorvosához vagy menjen kórházba.

 

Ha magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés éshirtelen izomrángások jelentkezik Önnél, ezek úgynevezett szerotonin szindrómajelei lehetnek. E tünetek jelentkezése esetén forduljon kezelőorvosához.

 

Amennyiben az alábbiak közül bármelyik tünetettapasztalja, azonnal hagyja abba az Escigen szedését és forduljon orvoshoz:

·        vizelési nehézség

·        görcsrohamok (lásd még„Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontot)

·        a bőr és a szemfehérje sárgáselszíneződése májműködési zavarra/májgyulladásra (hepatitisz) utalhat.

·        gyors, szabálytalan szívritmus,ájulás, melyek a torsades de pointes néven ismert életveszélyes állapotnaklehetnek a tünetei.

 

A fentiek mellett azalábbi mellékhatásokat jelentették még:

Nagyon gyakori mellékhatások(10-ből több mint 1 beteget érinthet):

 • Émelygés (hányinger)
 • Fejfájás

 

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

 • Étvágytalanság
 • Fokozott étvágy
 • Testtömeg-növekedés
 • Szorongás vagy nyugtalanság
 • Elalvási nehézség
 • Álmosság érzés
 • Kóros álmok
 • A kezek és lábak bizsergése vagy zsibbadása
 • Remegés
 • Szédülés
 • Ásítozás
 • Fájdalmat, magas lázat és gyengeséget okozó arcüreggyulladás (szinuszitiszként ismert)
 • Hasmenés vagy székrekedés
 • Hányás
 • Szájszárazság
 • Fokozott verejtékezés
 • Láz
 • Izom- vagy ízületi fájdalom
 • Szokatlan fáradságérzet
 • Szexuális zavarok (késleltetett ejakuláció, erekciós problémák, csökkent szexuális érdeklődés, nőknél orgazmus zavar fordulhat elő)

 

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

 • Testtömeg csökkenés
 • Zavartság
 • Izgatottság
 • Idegesség
 • Pánikroham
 • Fogcsikorgatás alvás közben
 • Ízérzés-zavar
 • Alvászavar
 • Ájulás
 • Pupillatágulat (midriázis), látászavarok
 • Fülcsengés
 • Gyors szívverés
 • Orrvérzés
 • Belek vérzése beleértve a végbél vérzését is, mely véres széklet formájában jelentkezik
 • Hajhullás
 • Csalánkiütés
 • Bőrkiütés
 • Bőrviszketés
 • Menstruációs fájdalom, áttöréses vérzés
 • Vizesedés

 

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

 • Erőszakosság (agresszió) vagy elszemélytelenedés
 • Hallucinációk
 • Lassú szívverés

 

Néhány beteg az alábbi mellékhatásokról számolt be (agyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)::

 • Alacsony vérlemezkeszám, mely növeli a vérzések, véraláfutások kockázatát
 • Az ADH hormon szintjének növekedése, mely folyadék vagy vízvisszatartást eredményez
 • A vér nátriumszintjének csökkenése (ennek tünetei izomgyengeség, rossz közérzet, zavartság)
 • Mánia (fokozott jókedv és túlzott izgatottság, mely szokatlan viselkedéshez vezet)

·        Önkárosító vagy öngyilkosgondolatok, lásd szintén a 2. „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontot.

 • Rendellenes izommozgások
 • Görcsök
 • Felállásnál az alacsony vérnyomás következtében jelentkező szédülés (ortosztatikus hipotenzió)
 • Kóros májfunkciós teszt értékek
 • A hímvessző fájdalmas merevedése
 • Kóros tejelválasztás az emlőkből férfiaknál
 • Csonttörés fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek.
 • A szívritmus változása (ezt „QT-intervallum megnyúlásnak” nevezik, mely az ECG-n, a szív elektromos aktivitásán látható).

 

Ezenkívül az eszcitaloprámhoz(az Escigen hatóanyagához) hasonló módon ható gyógyszerek alkalmazásakor egyébmellékhatások is jelentkezhetnek. Ezek a következők:

 • Mozgáskényszer vagy nyugodt állásra vagy ülésre való képtelenség (pszichomotoros nyugtalanság/akatízia)
 • Étvágytalanság

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban felnem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

 

 

5.       Hogyan kell az Escigen filmtablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A polipropilén tartályon/buborékcsomagoláson vagy dobozonfeltüntetett lejárati idő után neszedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

Buborékcsomagolás: Az eredeticsomagolásban tárolandó.

Polipropilén tartály: Atartályt tartsa jól lezárva!

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezzemeg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Escigenfilmtabletta?

-         A készítmény hatóanyaga az eszcitaloprám.

-         Az Escigen filmtabletta 10 mg,vagy 15 mg eszcitaloprámot tartalmaz (eszcitaloprám-oxalát formájában).

-         Egyéb összetevők:

Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloidszilícium-dioxid, talkum, kroszkarmellóz-nátrium, és magnézium-sztearát.

Bevonat: laktóz-monohidrát, makrogol 4000, titán-dioxid(E 171) és hipromellóz.

 

Milyena készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Escigen 10 mgfilmtabletta: hosszúkás, fehér, törővonallal ellátott filmtabletta, egyikoldalán „EC/10” a másik oldalán „G” jelöléssel. A tabletta egyenlő adagokraosztható.

 

Escigen 15 mgfilmtabletta: hosszúkás, fehér, törővonallal ellátott filmtabletta, egyikoldalán „EC/15” a másik oldalán „G” jelöléssel. A tabletta egyenlő adagokraosztható.

 

A Escigen filmtablettakiszerelései:

10, 14, 20, 28, 30, 49, 50,56, 60, 90, 100, 180 vagy 200 db filmtabletta buborékcsomagolásban.

28 x 1db filmtabletta tablettánként perforált buborékcsomagolásban és dobozban.

49,100, 200, 250 vagy 500 db filmtabletta tablettatartályban.

 

Nemfeltétlenül mindegyik kiszerelés kerül forgalomba.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja

Generics [UK] Ltd.

Station Close

Potters Bar

Hertfordshire EN6 1TL

Egyesült Királyság

 

Gyártó

McDermottLaboratories Ltd. t/a Gerard Laboratories

35/36 BaldoyleIndustrial Estate

13 Dublin

Írország

 

Ezt a gyógyszert azEurópai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Ausztria:               Escitalopram Arcana 5mgFilmtabletten, Escitalopram Arcana 10mg Filmtabletten, Escitalopram Arcana 15mgFilmtabletten, Escitalopram Arcana 20mg Filmtabletten.

Cseh Köztársaság:          Escitalopram Mylan.

Dánia:                   Escitalopram Mylan

Finnország:           Escitalopram Mylan.

Görögország:         ESCITALOPRAM/GENERICS

Magyarország:       Escigen

Írország:                Escitalpro 5mg tablets,Escitalpro 10mg tablets, Escitalpro 15mg tablets, Escitalpro 20 mg tablets

Norvégia:              Escitalopram Mylan

Lengyelország:      PramoGen

Portugália:             Escitalopram Mylan

Szlovákia:             Escitalopram Mylan 10mg

Szlovénia:             Escitalopram Mylan 5mg filmskoobložene tablete, Escitalopram Mylan 10mg filmsko obložene tablete,

Spanyolország:      Escitalopram Mylan 5mg comprimidosrecubiertos con pelicula, Escitalopram Mylan 10mg comprimidos recubiertos conpelicula, Escitalopram Mylan 15mg comprimidos recubiertos con pelicula,Escitalopram Mylan 20mg comprimidos recubiertos con pelicula

 

Escigen 10 mg filmtabletta
28x     buborékcsomagolásban                                              OGYI-T-21655/01
28x1    tablettánként perforált buborékcsomagolásban OGYI-T-21655/02
56x      buborékcsomagolásban                                              OGYI-T-21655/03
100x    PP tartályban                                                     OGYI-T-21655/04
250x    PP tartályban                                                     OGYI-T-21655/05
500x    PP tartályban                                                     OGYI-T-21655/06

Escigen 15 mg filmtabletta
28x     buborékcsomagolásban                                              OGYI-T-21655/07
28x1    tablettánként perforált buborékcsomagolásban OGYI-T-21655/08
56x      buborékcsomagolásban                                              OGYI-T-21655/09
100x    PP tartályban                                                     OGYI-T-21655/10
250x    PP tartályban                                                     OGYI-T-21655/11
500x    PP tartályban                                                     OGYI-T-21655/12

 

Abetegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. április


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!