NEMDATINE 10MG FILMTABLETTA 28X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Nemdatineés milyen betegségek esetén alkalmazható?
Hogyan hat a Nemdatine?
A Nemdatine a szellemi leépülés (demencia) elleni gyógyszerek csoportjábatartozik.
Az Alzheimer-kórban előforduló emlékezetkiesést az agyi ingerületátvitel zavaraokozza. Az agyban találhatók az úgynevezett N-metil-D-aszpartát(NMDA)-receptorok, amelyek részt vesznek a tanuláshoz és emlékezéshez fontosidegimpulzusok továbbításában. A Nemdatine az NMDA-receptor-antagonisták névenismert gyógyszerek csoportjába tartozik. A Nemdatine az NMDA-receptorokra hatés ezzel javítja az idegi impulzusok továbbítását és az emlékezőképességét.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Nemdatine?
A Nemdatine-t a közepesen súlyos, illetve súlyos Alzheimer-kórban szenvedőbetegek kezelésére alkalmazzák.
2. Tudnivalók a Nemdatine szedése előtt
Ne szedje a Nemdatine-t
- ha allergiás a memantin-hidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt)egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Nemdatine szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- ha volt már korábban epilepsziás rohama,
- ha nemrégiben szívrohama (szívinfarktusa) volt, vagy pangásosszívelégtelenségben szenved, illetve ha a magas vérnyomása nincs beállítva.
Ezekben az esetekben a kezelés fokozott felügyeletet igényel és aNemdatine-kezelés előnyeit orvosának rendszeresen újra kell értékelnie.
Amennyiben vesekárosodásban szenved (veseproblémái vannak), kezelőorvosánakszigorúan ellenőriznie kell az Ön veseműködését, és amennyiben szükséges, amemantin adagját ennek megfelelően kell módosítania.
Kerülni kell az amantadin (a Parkinson-kór kezelésére szolgáló), a ketamin(általában érzéstelenítőként alkalmazott) és a dextrometorfán (köhögéskezelésére használt) nevű gyógyszerek, valamint egyéb NMDA-antagonistákegyidejű alkalmazását.
Gyermekek és serdülők
A Nemdatine nem ajánlott gyermekek és 18 éven aluli serdülők számára.
Egyéb gyógyszerek és a Nemdatine
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Nemdatine elsősorban a következő gyógyszerek hatására lehet befolyással,ezért szükség lehet arra, hogy az ilyen gyógyszerek adagolását kezelőorvosamódosítsa:
- amantadin, ketamin, dextrometorfán
- dantrolen, baklofén
- cimetidin, ranitidin, prokainamid, kinidin, kinin, nikotin
- hidroklorotiazid (vagy bármilyen hidroklorotiazid tartalmú kombináció)
- antikolinerg szerek (mozgászavarok vagy bélgörcsök kezelésére alkalmazott gyógyszerek)
- antikonvulzív szerek (görcsrohamok megelőzésére illetve kezelésérealkalmazott gyógyszerek)
- barbiturátok (általában altatóként alkalmazott vegyületek)
- dopamin-agonisták (olyan vegyületek mint pl. az L-dopa, bromokriptin)
- neuroleptikumok (elmezavarok kezelésére használt gyógyszerek)
- szájon át alkalmazott véralvadásgátló gyógyszerek
Ha kórházba kerül, kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogyNemdatine-kezelés alatt áll.
A Nemdatine egyidejű bevétele étellel és itallal
Tájékoztatnia kell kezelőorvosát arról, ha nemrégiben jelentősen megváltoztattaaz étrendjét, vagy erre készül (pl. a szokásos táplálkozásról szigorúvegetáriánus étrendre tér át), vagy ha úgynevezett renális tubulárisacidózisban szenved (amelyben a vese elégtelen működése miatt megnövekszik asavképző anyagok mennyisége a vérben), illetve ha a húgyutak (vizeletelvezetőrendszer) súlyos fertőzése áll fenn Önnél, mivel ilyen esetekben szükség leheta gyógyszer adagolásának módosítására.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével.
A memantin alkalmazása terhes nők esetében nem ajánlott.
A Nemdatine-t szedő nők nem szoptathatnak.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre
Kezelőorvosa tájékoztatja Önt arról, hogy a betegsége mellett biztonságosanvezethet-e járművet, illetve kezelhet-e gépeket. A Nemdatine szedésemegváltoztathatja az Ön reakciókészségét is, aminek következtében Önjárművezetésre és gépek kezelésére alkalmatlanná válhat.
A Nemdatine laktóz-monohidrátot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa előzőleg arra figyelmeztette, hogy az Ön szervezete nemtűr bizonyos cukrokat, forduljon kezelőorvosához, mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Nemdatine-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően szedje.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
Adagolás
A Nemdatine ajánlott adagja felnőttek és idős betegek számára naponta egyszer20 mg. A mellékhatások kockázatának csökkentése érdekében ezt az adagotfokozatosan, az alábbi, napi kezelési rendnek megfelelően kell elérni:
http://www.pharmindex.hu/btab/Nemdatine10-ft1.gif
A kezelés első hetében a szokásos kezdő adag naponta egyszer egy fél tabletta(1 × 5 mg). Ezt a második héten naponta egyszer egy tablettára (1 × 10 mg), aharmadik héten naponta egyszer egy és fél tablettára (1 × 15 mg) kell növelni.A negyedik héttől kezdve a szokásos adag naponta egyszer 2 tabletta (1 × 20mg).
Adagolás károsodott veseműködésű betegeknél
Amennyiben az Ön veseműködése károsodott, kezelőorvosa olyan adagot fogmegállapítani, amely az Ön állapotának leginkább megfelel. Ebben az esetben azÖn veseműködését kezelőorvosának meghatározott időközönként ellenőriznie kell.
Alkalmazás
A Nemdatine-t naponta egyszer szájon át kell bevenni. A legjobb hatás eléréseérdekében mindennap ugyanabban az időpontban kell bevenni a gyógyszert. Atablettákat vízzel kell lenyelni. A Nemdatine étkezés közben vagy anélkül isbevehető.
A kezelés időtartama
A Nemdatine-t addig kell folyamatosan szednie, amíg használ Önnek.Kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön kezelését.
Ha az előírtnál több Nemdatine-t vett be
- A Nemdatine túladagolása rendszerint nem okoz semmiféle károsodást Önnél.Bizonyos tünetek fokozottabban jelentkezhetnek, melyek leírása a 4."Lehetséges mellékhatások" pontban található.
- Amennyiben az előírtnál sokkal több Nemdatine-t vett be, forduljonkezelőorvosához vagy kérjen orvosi tanácsot, mert orvosi segítségre lehetszüksége.
Ha elfelejtette bevenni a Nemdatine-t
- Amennyiben elfelejti bevenni a Nemdatine adagját, várjon és vegye be akövetkező dózist a szokásos időben.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A megfigyelt mellékhatások általában enyhék vagy közepesen súlyosak.
Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érintenek):
- Fejfájás, aluszékonyság, székrekedés, emelkedett májfunkciós értékek,szédülés, egyensúlyzavar, légszomj, magas vérnyomás és gyógyszer túlérzékenység
Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érintenek):
- Fáradtság, gombafertőzések, zavartság, hallucinációk, hányás, járászavar,szívelégtelenség és a visszerekben (vénákban) kialakuló véralvadék (trombózis/tromboembólia)
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érintenek):
- Görcsrohamok
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre állóadatokból nem állapítható meg):
- Hasnyálmirigy-gyulladás, májgyulladás (hepatitisz) és pszichotikus tünetek
Az Alzheimer-kór depresszióval, öngyilkossági gondolatokkal és öngyilkossággaltársulhat. Ilyen eseményekről a memantinnal kezelt betegeknél is beszámoltak.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Nemdatine-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon, a buborékcsomagoláson és a tablettatartályon feltüntetett lejáratiidő (Felhasználható) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónaputolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
<(Kizárólag a HDPE tartályra vonatkozóan:)>
A felnyitást követően 100 napon belül felhasználandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Nemdatine
- A hatóanyag a memantin-hidroklorid. 10 mg memantin-hidrokloridfilmtablettánként, ami 8,31 mg memantinnal egyenértékű.
- Egyéb összetevők: Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, A típusúkroszpovidon, talkum, magnézium-sztearát. Tablettabevonat: (Opadry II Fehér33G28435): hipromellóz 6cP, titán-dioxid (E171), laktóz-monohidrát,makrogol 3350, triacetin
Milyen a Nemdatine külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Nemdatine 10 mg filmtabletta (tabletta) fehér, kapszula alakú, mindkétoldalán domború, 9,8 mm × 4,9 mm méretű filmtabletta, egyik oldalánbemetszéssel és "M10" bevéséssel ugyanazon az oldalon.
Kiszerelések:
Buborékcsomagolás: 28, 30, 42, 50, 56, 60, 98 és 112 db filmtabletta. Nemfeltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!