HUMULIN R 100NE/ML OLD INJ PATRON 5X3ML

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen azalábbi betegtájékoztatót

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Humulin R 100 NE/ml oldatos injekció patronban

(humán inzulin)

 

Mielőtt elkezdenéalkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

·      Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·      További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

·      E gyógyszert az orvos Önnek írtafel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban azesetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

·      Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Humulin R 100 NE/mloldatos injekció patronban és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Humulin R 100 NE/ml oldatosinjekció patronban alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a készítményt?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a készítményt tárolni?

6.       Továbbiinformációk

 

 

1.      Milyen típusú gyógyszer a Humulin R 100 NE/mloldatos injekció patronban és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Az inzulin ahasnyálmirigy által termelt hormon. Ha a hasnyálmirigy nem termel elegendőinzulint a vércukorszint szabályozására, cukorbetegség alakul ki.

A humán inzulin különbözik azállati eredetű inzulintól, azonos az emberi hasnyálmirigy által termeltinzulinnal és speciális gyártási eljárással készül.

A Humulin R rövidhatástartamú inzulin.

A Humulin R 100 NE/ml oldatosinjekció patronban olyan cukorbetegek kezelésére szolgál, akik csak diétával,illetve diétával és tablettával nem kezelhetők kielégítő módon.

 

 

 

2.  Tudnivalók a Humulin R 100 NE/mloldatos injekció patronban alkalmazása előtt

 

Nealkalmazza a készítményt

       Ha Ön túlérzékeny a Humulin-ra, vagy akészítmény bármely segédanyagára.

        Haúgy érzi, hogy túl alacsony a vércukorszintje.

 

A készítmény fokozottelővigyázatossággal alkalmazható

Ha egy-két évnél régebben cukorbeteg, vagy orvosautasítására emelte az inzulin adagját, az alacsony vércukorszint figyelmeztetőjelei hiányozhatnak. Gondosan figyelemmel kell kísérnie az étkezésekidőpontját, a fizikai tevékenységek gyakoriságát és mennyiségét. Ellenőrizzegyakran vércukorszintjét.

 

Ha gyakran alacsony avércukorszintje, vagy nehézséget okoz ennek felismerése, forduljonkezelőorvosához.

 

A kezelés ideje alattalkalmazott egyéb gyógyszerek

Egyidejűleg alkalmazottvércukorszint emelő (hyperglykaemiás) hatású gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók,kortikoszteroidok, pajzsmirigy-hormonok, danazol és beta-2 serkentők, mintritodrin, szalbutamol, terbutalin) hatására az inzulinigény megnőhet.

Vércukorszint csökkentő(hypoglykaemiás) hatású gyógyszerek (pl. szájon keresztül szedhetővércukorszint-csökkentő szerek, aszpirin, szulfonamidok, egyes ACE-gátlók(kaptopril, enalapril), angiotenzin II receptor gátlók, oktreotid,monoamin-oxidáz gátlók, beta-blokkolók) és az alkohol az inzulinigénytcsökkentheti(k).

 

Feltétlenül tájékoztassaorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve avény nélkül kapható készítményeket is.

 

Közöljekezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha

        megbetegedett

        máj-,vese-, mellékvese-, agyalapi mirigy- vagy pajzsmirigy betegségben szenved

–        amegszokottnál több fizikai tevékenységet végez, ill. változtatott szokásosdiétáján

       Inzulinszükséglete változhat, ha alkoholtfogyaszt.

      Amennyiben nagyobb utazásra készül, beszélje meg kezelőorvosával, hogy azinzulinadagolás rendjét hogyan kell módosítania.

 

Terhesség és szoptatás

A vércukor normál szintrevaló beállítása a születendő gyermek szempontjából életbevágóan fontos. Már afogamzás előtt történjék meg a vércukor normalizálása és ezt a terhességfolyamán is fenn kell tartani.

Terhességet tervező vagyterhes cukorbetegek megfelelő szakorvosi ellátásban kell, hogy részesüljenek.Szoptató cukorbetegek inzulin adagjának és/vagy diétájának megváltoztatásáralehet szükség.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

Hipoglikémia (alacsonyvércukorszint) esetén csökkenhet koncentráló képessége és reakcióideje. Kérjük,tartsa ezt szem előtt minden olyan helyzetben, amikor önmagát vagy másokatveszélynek tehet ki (pl. gépkocsivezetés és gépkezelés közben). Beszéljenkezelőorvosával a gépkocsivezetéssel kapcsolatban, ha

·        Gyakran alacsony a vércukorszintje

·        Kevésbé vagy egyáltalán nemészleli a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) figyelmeztető jeleit

 

 

3.       Hogyankell alkalmazni a készítményt?

 

Fontosinformációk

Az inzulinkészítményfajtáját, az adagot, az adagolás módját kizárólag az orvos határozza meg abeteg szükségletének megfelelően és ettől eltérni nem szabad.

Az inzulinkészítmények ahatás kezdetében, valamint a hatástartamban különböznek egymástól. A gyógyszerbeadása előtt mindig ellenőrizze a gyógyszertár által kiadott doboz és patronjelzését, színkódját, az inzulin név és betűjelét, hogy megegyezik-e azzal,amit az orvos előírt. Ellenőrizze a lejárati időt is. A Humulin patronkizárólag HumaPen (Lilly) injekciós tollakkal használható. A felszívást ésbeadást az eszközök használati utasítását szigorúan követve kell elvégezni.

A gyógyszer dobozán és apatronon a ml-enkénti inzulin tartalom nemzetközi egységben (IU/ml, magyarulNE/ml) van feltüntetve.

 

Apatronok ellenőrzése a kezelés előtt

Az inzulin patront a dobozbólvaló kivétel után mindig ellenőrizni kell.

A Humulin R áttetsző,színtelen folyadék. Nem szabad beadni, ha zavaros, sűrűbb, enyhénelszíneződött, vagy szilárd részecskék láthatók benne. Ilyen esetben a patrontvissza kell juttatni a gyógyszertárba. Ha bármely szempontból szokatlannaktűnik a használt inzulin, vagy jelentős inzulinszükséglet változást észlel,ellenőrizze a patront és kérje a kezelőorvos tanácsát.

 

A gyógyszerbeadás előkészítése

Mosson kezet.

Alkohollal törölje le a patron fémkupakos végén levő gumimembránt.

Az injekciós tollhoz mellékelt útmutatót gondosan követve helyezze be apatront a tollba.

Ha légbuborékvan a patronban, tartsa a tollat a tűvel fölfelé és pöckölje meg az oldalát,hogy a buborékok a patron felső részére kerüljenek. Továbbra is függőlegesentartva a tollat, próbáljon meg kinyomni 2 NE inzulint. Ismételje ezt aműveletet, amíg az első inzulincsepp meg nem jelenik a tű hegyén. Kisebbbuborékok maradhatnak a patronban. A levegő ártalmatlan, de a nagy légbuborékokbefolyásolhatják az inzulin adagolás pontosságát.

Ne használjatovább az inzulin patront, ha a mozgó gumidugattyú elérte vagy túlhaladt apatronra festett színes gyűrűn. A patronon levő skála segít a maradék inzulinmegbecslésében. Az egyes osztások között levő távolság kb. 20 egységnek felelmeg.

 

Agyógyszer beadása

 

Az inzulint az injekcióstoll használati utasítása szerint adja be.

A beadás helyéna bőrt alkohollal meg kell tisztítani.

Egyik kezévelrögzítse a bőrt megfeszítve vagy egy nagyobb bőrredő emelésével.

Szúrja be a tűtaz orvos utasítása szerint.

Húzza ki atollat és néhány másodpercig szorítson vattát a beadás helyére. Ne dörzsöljeezt a területet!

Aszövetkárosodások elkerülése érdekében minden alkalommal máshová, az előzőinjekció helyétől legalább 2 cm-re adja be az inzulint.

Közvetlenül az inzulin beadása után távolítsa el a tűta tollról, így biztosítható a sterilitás, elkerülhető az inzulin kifolyása, alevegőbuborék képződés és az esetleges tűdugulás.

 

Figyelmeztetés Állati eredetű inzulinnal kezelt betegek humáninzulinra történő átállításakor az adag változtatására lehet szükség.

Az inzulinkezelésben történőbármilyen változtatás csak orvosi ellenőrzés mellett és óvatosan történhet. Aváltoztatás vagy már az első adagnál vagy több héten át végezhető.

 

 

4.       Lehetségesmellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így aHumulin is okozhat mellékhatásokat, bár az állati eredetű inzulinokalkalmazásakor fellépő mellékhatásokat a Humulin készítményekkel végzettkezelések során eddig ritkán észlelték.

 

Vércukorszint csökkenés(hipoglikémia)

Túlalacsony vércukorszint (hipoglikémia) a következő esetekben léphet fel:

1.inzulin túladagolás

2.étkezés kihagyás vagy túl késői elfogyasztása

3.túl erős fizikai tevékenység (munka vagy sport) étkezés előtt

4.fertőzés vagy betegség (különösen ha hányással vagy hasmenéssel jár)

5. a szervezet inzulinigényének változása, avércukorszintet csökkentő betegségek (pl. vese-, májbetegség) és gyógyszerek.

6.  alkoholtartalmúitalok fogyasztása..

 

Az enyhe-közepesen súlyos hipoglikémia tüneteihirtelen léphetnek fel, és az alábbiak lehetnek: izzadás, szédülés, szívdobogás-érzés,remegés, éhségérzet, fáradtság, idegesség, nyugtalanság, a kéz-, a láb-, azajkak-, a nyelv zsibbadása, kábultság, a figyelem összpontosításának zavara,fejfájás, aluszékonyság, alvászavar, szorongás, homályos látás, beszédzavar,depressziós hangulat, ingerlékenység, viselkedészavar, bizonytalan mozgás,személyiségváltozás.

A súlyos hipoglikémia atájékozódás zavarával, eszméletvesztéssel, görcsökkel járhat és halálhozvezethet. Emiatt rendkívül fontos, hogy azonnali beavatkozásra kerüljön sor.

A hipoglikémia korai figyelmeztető jelei bizonyoskörülmények között eltérőek vagy kevésbé kifejezettek lehetnek. Ilyen körülménypl. a régóta fennálló cukorbetegség, a cukorbetegséget kísérő idegkárosodás,egyes gyógyszerek (pl. béta-blokkolók) szedése, az inzulinkészítménymegváltoztatása, illetve a cukorbetegség intenzív kezelése (napi 3 vagy annáltöbb injekció). Azon betegek közül néhányan, akik állati eredetű inzulinrólemberi inzulinra történt átállításuk után hipoglikémiát tapasztaltak, arról számoltakbe, hogy a hipoglikémia korai figyelmeztető jelei kevésbé voltakhatározottak, illetve eltértek attól, amit az előzetesen használt inzulinfajtaesetén észleltek.

Az enyhe és a közepesen súlyos hipoglikémia cukortartalmú étel vagy ital fogyasztásával kezelhető lehet. A betegeknek mindigmaguknál kell tartaniuk valamilyen gyorsan felszívódó cukrot, pl. cukorkát vagyglukóztablettát. Súlyosabb hipoglikémia más személy segítő beavatkozását tehetiszükségessé. Azon betegek, akik nem képesek szájon át cukrot fogyasztani, vagyeszméletüket vesztették, glukagon injekció vagy glukóz infúzió beadásáraszorulhatnak.

 

Hipoglikémia esetén nemszabad alkalmazni a Humulin injekciót.

 

Magas vércukorszint (hiperglikémia), diabéteszesketoacidózis és kóma

Fellépésének oka a vérben lévő túl magasvércukorszint. Kialakulhat, ha:

1. elmulasztják beadni az inzulint

2. kevesebbet adnak be az előírtnál

3. a diétás előírásnál többet eszik a beteg

4. fertőzés, lázas betegség vagy egyéb, jelentősstresszel járó állapot lép fel.

Tünetei általában fokozatosanfejlődnek ki (órák vagy napok alatt): álmosság, arcpír, szomjazás,étvágytalanság, acetonos lehelet, a vizeletben cukor és aceton.

Súlyosabb tünetek:nehézlégzés, szapora pulzus. Tartósan magas vércukorszint esetén vagy diabéteszesketoacidózisban orvosi beavatkozás nélkül hányinger, hányás, kiszáradás,eszméletvesztés, kóma, esetleg halál következhet be. Azonnali orvosibeavatkozás szükséges!

 

Lipodisztrófia: Az inzulin bőr alá történő adagolása ritkán a zsírszövet sorvadását (abőr besüppedését) vagy a zsírszövet túltengését (a szövetek megvastagodását,mennyiségének növekedését) okozhatja. Amennyiben a fenti állapotok valamelyikétészleli, forduljon orvosához. Az injekció beadás módszerének megváltoztatásaenyhítheti a problémát.

 

Inzulin-allergia

Helyi allergiaesetén az injekció helyén bőrpír, duzzanat, viszketés jelentkezhet. Ezrendszerint néhány napon, illetve héten belül megszűnik. Egyes esetekben azállapot nem az inzulinnal függ össze, hanem más tényezőkkel, pl. a bőrtisztítására használt szerben levő izgató hatású anyagokkal vagy a helyteleninjekciózási módszerrel.

A szervezet egészét érintő allergia kevésbé gyakori, azonban potenciálisan súlyosabbállapot, amely testszerte bőrpírt, légszomjat, nehézlégzést, vérnyomás-csökkenést,szapora szívverést és izzadást okozhat. Ez az allergia súlyos esetben az életetveszélyeztető állapot.

 

Megelőzőinzulin allergiájáról az orvost tájékoztatni kell.

 

 

5.  Hogyankell a készítményt tárolni?

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A Humulin készítményeket2-8°C között, hűtőszekrényben kell tartani. Tilos lefagyasztani, ill. közvetlenhőnek vagy napfénynek kitenni.

A használatban lévő Humulinpatronok 28 napig tarthatók szobahőmérsékleten.

Inzulinkezelésbenrészesülőknek szeszesitalt fogyasztani tilos.

 

A dobozon feltüntetettlejárati idő után ne alkalmazza a készítményt.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       Továbbiinformációk

 

Mit tartalmaz a Humulin R 100 NE/ml oldatos injekciópatronban

A készítményhatóanyaga: humán inzulin.

Egyéb összetevők: meta-krezol, glicerin,hígított sósav, nátrium-hidroxid-oldat, injekcióhoz való víz.

 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz acsomagolás

Tiszta, színtelen, steril, vizes oldat.

5patron (3,0 ml).

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja:

EliLilly Nederland B. V. Hollandia

 

Gyártó:

LillyFrance SAS

Ruedu Colonel Lilly

67640Fegersheim

Franciaország

 

LillyPharma,

Fertigungund Distribution GmbH & Co. KG

35387Giessen

Németország

 

EliLilly Italia S.p.A.

ViaA. Gramsci, 731-733,

50019Secto Fiorentino,

Olaszország

 

OGYI-T-5933/02            HumulinR 100 NE/ml oldatos injekció patronban

 

A betegtájékoztató engedélyezésénekdátuma: 2009. október 28.

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!