Nitromint 6,5 mg retard tabletta (60x)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Nitromint 2,6 mg retard tabletta

Nitromint 6,5 mg retard tabletta

 

glicerin-trinitrát

 

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontosinformációkat tartalmaz.

-    Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-    További kérdéseivel forduljon kezelőorvosáhozvagy gyógyszerészéhez.

-    Ezt a gyógyszert az orvos kizárólagÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehetmég abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-    Ha Önnél bármilyen mellékhatásjelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. Lásd 4. pont.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Nitromint retardtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Nitromint retard tablettaszedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Nitromint retardtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Nitromint retard tablettáttárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Nitromint retard tablettaés milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

ANitromint retard tabletta nyújtott hatású glicerin-trinitrát készítmény, amiszívkoszorúér-betegség tartós kezelésére, a hirtelen kialakuló mellkasi szorítófájdalom (anginás roham) megelőzésére és a súlyos, idült szívelégtelenségkiegészítő kezelésére szolgál.

 

A készítmény hirtelenkialakult mellkasi szorító fájdalom (anginás roham) megszüntetésére nemalkalmas! Erre a célra az orvos által előírt, gyors hatású készítményt kellalkalmazni!

 

 

2.       Tudnivalók aNitromint retard tabletta szedése előtt

 

Ne szedje a Nitromintretard tablettát

-    ha allergiás a glicerin-trinitrátra,egyéb nitrát-származékokra, vagya gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére (ha korábban az arc, a végtagok, ajkak, a száj, anyelv vagy a torok duzzanatát tapasztalta bármilyen nitrát-készítményalkalmazásakor);

-    túlzottan alacsony (90 Hgmmalatti szisztolés, azaz a „felső”) vérnyomásérték esetén;

-    sokk (súlyos keringésielégtelenség bizonyos fajtája), vagy ájulás esetén;

-    ha a szív nem képes elegendőmennyiségű oxigén dús vért pumpálni a test többi részébe (kardiogén sokk vagybalszívfél-elégtelenség), kivéve, ha a bal szívkamra megfelelő nyomásátbiztosítani lehet;

-    heveny szívinfarktus vagyszívelégtelenség bizonyos – orvos által meghatározott – eseteiben;

-    a szívizomzat kórosmegvastagodása (obstruktív kardiomiopátia) miatt kialakuló angina pektoriszestében;

-    ha nagyon kevés a keringővérmennyisége (vérveszteség vagy kiszáradás miatt);

-    szívbillentyű-hibák bizonyoseseteiben (aorta- vagy mitrális sztenózis);

-    ha szívburokgyulladásban szenved(konstriktív pericarditis);

-    nagy mennyiségű, szívburokbanelhelyezkedő folyadékgyülem esetén (pericardialis tamponád);

-    ha testhelyzet-változtatássalösszefüggő keringési zavarra hajlamos;

-    koponyaűri nyomásfokozódássaljáró állapotokban (pl. koponyasérülés, agyvérzés);

-    ha szűkzugú zöldhályogban szenved(glaukóma);

-    ha bizonyos merevedési zavarkezelésére alkalmazott gyógyszert (szildenafil, vardenafil vagy tadalafilhatóanyagot tartalmazó) szed, mert együttadásuk életveszélyesvérnyomás-csökkenéshez vezethet;

-    elsődleges, tüdőverőérrekorlátozódó magas vérnyomás esetén, különösen koszorúér betegségbenszenvedőknél.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

ANitromint alkalmazása előtt beszéljenkezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Fokozott elővigyázatosságra és gondosorvosi ellenőrzésre lehet szükség:

-    idős korban (65 év felett), mert nagyobb afelállás utáni hirtelen vérnyomáscsökkenés és ájulás veszélye,

-    ha súlyos vérszegénységben szenved (avörösvértestek számának csökkenése vagy alacsony hemoglobinszint);

-    ha agyérrendszeri betegségben szenved;

-    ha a közelmúltban szívrohama volt;

-    ha tüdőbetegségben vagy tüdő eredetűszívbetegségben szenved;

-    súlyos máj- és/vagy vesebetegség esetén,

-    pajzsmirigy alulműködés esetén;

-    bizonyos szívbillentyű-betegségek esetén;

-    lehűlés esetén;

-    alultápláltság esetén.

 

A glicerin-trinitrát fokozzabizonyos szerves anyagok (katekolaminok), valamint a VMA (vanilmandulasav)vizelettel történő kiválasztását. Ezek laborvizsgálata előtt jelezze orvosának,hogy Nitromint retard tablettát szed.

 

Gyermekek és serdülők

Gyermekkori alkalmazásánakbiztonságossága és hatásossága nem bizonyított, ezért gyermekkorban és 18 éveskor alatti serdülők esetében nem alkalmazható!

 

Egyéb gyógyszerek és aNitromint retard tabletta:

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett, valamint szednitervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Nem alkalmazható együtt:

-                szildenafil, vardenafil, ill.tadalafil tartalmú – főként merevedési zavar kezelésére szolgáló –készítményekkel. A Nitromint vérnyomáscsökkentő hatása fokozódhat.

 

Egyedi orvosi elbírálás alapján alkalmazható együtt azalábbi gógyszerekkel:

-        avérnyomást csökkentő gyógyszerek, mint értágítók és egyéb, a magas vérnyomáskezelésére alkalmazott gyógyszerek, bizonyos pszichiátriai betegségekkezelésére használt szerek (neuroleptikumok), depresszió elleni gyógyszerek(pl. triciklusos antidepresszánsok), szaproptein (fenilketonúria kezelésérehasznált gyógyszer) és N-acetil-cisztein (aminosav). Fokozhatják a Nitromintvérnyomáscsökkentő hatását.

-        dihidroergotamintartalmú méhizomzat összehúzódást serkentő vagy migrén kezelésére alkalmazottszerek. A Nitromint fokozhatja a dihidroergotamin hatását.

-        heparin tartalmú véralvadás-gátló szerek (aheparin hatékonysága csökkenhet),

-        hevenyvagy krónikus fájdalom és gyulladás kezelésére alkalmazott gyógyszerek(nem-szteroid gyulladásgátlók, kivéve acetil-szalicilsav). A Nitromint hatásacsökkenhet.

-        amifosztin(daganatos betegségek kiegészítő kezelésére alkalmazott gyógyszer). Fokozhatjaa Nitromint vérnyomáscsökkentő hatását.

-        acetilszalicilsavfokozhatja a Nitromint vérnyomáscsökkentő hatását. Előfordulhat a vérlemezkékösszecsapódásának fokozott gátlása is.

-        Hashajtók gyorsíthatják agyógyszer keresztülhaladását a gyomor-bélrendszeren, csökkentve a felszívódotthatóanyag mennyiségét is.

 

Nagyobbglicerin-trinitrát adagra lehet szüksége, ha korábban hosszú-hatású nitrát készítményeket(pl. izoszorbid-dinitrát, izoszorbid-mononitrát) használt.

 

A Nitromint retardtabletta egyidejű bevétele alkohollal

Alkalmazásánakideje alatt tilos alkoholt fogyasztani, mert súlyos fejfájás, vérnyomásesés,esetleg ájulás léphet fel.

 

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél aterhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előttbeszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

ANitromint terhesség ideje alatt csak akkor alkalmazható, ha a kezelés várhatóanyai előnyei biztosan felülmúlják a lehetséges magzati veszélyeket.

Szoptatás

El kell dönteni, hogy aszoptatást függesztik fel, vagy tartózkodnaka Nitromint kezeléstől - figyelembe vévea szoptatás előnyét a gyermekre nézve, valamint a terápia előnyét a nőre nézve.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Különösen akezelés kezdetén a gyógyszer egyes betegek gépjárművezetéshez és veszélyesgépek kezeléséhez szükséges képességeit csökkentheti. Ezért a készítményalkalmazásának első szakaszában – egyénileg (az orvos által) meghatározandóideig – járművet vezetni, vagy balesetveszéllyel járó munkát végezni tilos. Atovábbiakban az orvos egyénileg határozza meg a gépjárművezetésre ésbalesetveszélyes munka végzésére vonatkozó korlátozást vagy tilalmat.

 

A Nitromint retardtabletta laktózt tartalmaz:

Tejcukor-érzékenység(laktóz-intolerancia) esetén a diétánál figyelembe kell venni a tabletták tejcukor(laktóz) tartalmát (a Nitromint 2,6 mg retard tabletta 23,4 mg, aNitromint 6,5 mg retard tabletta 58,5 mg tejcukrot tartalmaz tablettánként).

Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny,keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

ANitromint 6,5 mg retard tabletta színezékként E124-et (bizonyosazofestéket) tartalmaz.

AzE124 az arra érzékeny egyéneken allergiás tüneteket (pl. asztmát) okozhat,főleg az acetilszalicilsav-érzékeny betegekben.

 

 

3.       Hogyan kell szedni a Nitromint retard tablettát?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa általelmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

 

Akészítmény ajánlott adagja:

Az ajánlott kezdő adag: naponta 2-szer1 tabletta a 2,6 mg-os hatáserősségű tablettából.

Orvosaa kezelésre adott válaszreakció alapján fokozatosan emelheti az adagot,legfeljebb napi 2-szer 3 tablettáig a 2,6 mg-os hatáserősségű tablettából, ill.legfeljebb 2-szer 2 tablettáig a 6,5 mg-os hatáserősségűből.

 

Atablettákat étkezés előtt, szétrágás nélkül, egészben, kevés vízzel kellbevenni.

A tablettákatnaponta kétszer, reggel és kora délután ajánlott bevenni. Ha az anginás rohamokfőként éjszaka jelentkeznek, a kezelőorvos előírhatja a tabletták délután és estelefekvéskor való szedését.

Akészítmény folyamatos, napi 3-4-szer való szedése hatáscsökkenéshez, ún.nitrát-toleranciához vezethet. Ezért fontos, hogy a kezelőorvos által előírtadagolási időpontokat betartsa.

Azajánlott adagolással biztosítható a napi 8-12 órás alacsony nitrát-vérszint,amivel a nitrát-tolerancia kialakulása megelőzhető.

 

Haa tabletta alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítménycsekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Haaz előírtnál több Nitromint retard tablettát vett be

Agyógyszer túladagolása veszélyes lehet, ezért, ha az előírtnál több Nitromintretard tablettát vett be, azonnal forduljon orvoshoz!

A túladagolás tüneteilehetnek: vérnyomásesés, ájulás, eszméletvesztés, szapora szívverés, fejfájás,gyengeségérzés, szédülés, látászavar, nyugtalanság, zavartság, kábultság,kipirulás, hányinger, hányás és hasmenés. Nagy adagok esetén az ajkak,nyálkahártyák elkékülése, légszomj, felületes légzés, görcsrohamok léphetnekfel. Tartós túladagolásra száraz, elkékült ajkak és végtagok, valamintnehézlégzés jellemző.

 

Ha elfelejtette bevenni aNitromint retard tablettát

Igyekezzenmielőbb pótolni a kimaradt adagot. Ha már a következő adag bevétele esedékes,ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, mert ezzel márnem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi kimagát.

 

Haidő előtt abbahagyja a Nitromint retard tabletta szedését

A Nitromintkezelést nem szabad hirtelen abbahagyni, mert az anginás rohamot válthat ki. Elhagyásacsak a kezelőorvos utasításának megfelelően, fokozatosan történhet. Amennyibenkezelőorvosa a Nitromint retard tablettáról más kezelésre állítja át Önt, a kétkezelésnek át kell fednie egymást.

 

Ha bármilyen továbbikérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosátvagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mintminden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Nagyon gyakori (10közül több, mint 1 beteget érint):

-         fejfájás

 

Gyakori (100közül 1-10 beteget érint):

-         szédülés

-         álmosság

-         szapora szívverés

-         vérnyomáscsökkenés*

-         testhelyzet-változtatás (felülés,felállás) során kialakuló vérnyomás-esés*

-         gyengeségérzés

 

Nem gyakori (1000 közül 1-10 beteget érint):

-         múló eszméletvesztés (ájulás)

-         az angina pektorisz tüneteinekfokozódása (fokozott mellkasi szorító fájdalom)

-         lassú szívverés

-         a bőr vagy nyálkahártya kékilletve lila elszíneződése, amely a bőrfelszín közeli szövetek alacsonyoxigénszintjének következménye (cianózis)

-         arcpír

-         ájulásos rosszullét (esetenkéntalacsony pulzusszámmal járó szívritmuszavarral és eszméletvesztéssel)

-         hányinger

-         hányás

 

Nagyon ritka (10 000 közül kevesebb, mint 1 beteget érint):

-         methemoglobinémia (Olyan állapot,amikor a vérben túl nagy mennyiségben található meg az oxigén szállítását végzőhemoglobin egyik rendellenes formája. A folyamat miatt általános oxigénhiányléphet fel a szövetekben.)

-         nyugtalanság

-         az agy csökkent oxigén ellátása

-         gyomorégés

-         rossz lehellet

-         légzési rendellenesség

-         bőrgyulladás

-         kiütés

 

* Leginkább a kezelés kezdetén vagy az adagnövelésekor jelentkezik.

 

Egyéb lehetséges mellékhatások (nem ismert gyakoriságú):

-         homályos látás

-         szívdobogásérzés

-         vérnyomás emelkedés

-         ízérző képesség elvesztése

-         szájszárazság

-         láb- és bokaduzzanat

-         allergiás vagy túlérzékenységireakciók.

 

Agyógyszer alkalmazása során mellékhatásként leggyakrabban fejfájásjelentkezhet. Ez a legtöbb esetben a kezelés folytatása mellett néhány napmúlva elmúlik, átmenetileg a szokásos fájdalomcsillapítók alkalmazhatók.

 

Mellékhatások bejelentése

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban felnem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokatközvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségekenkeresztül.

A mellékhatások bejelentésévelÖn is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre agyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.      Hogyan kell a Nitromint retard tablettát tárolni?

 

Legfeljebb25ºC-on tárolandó.

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

A címkén és adobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Nitromint retard tablettát.A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Nealkalmazza ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés)észleli!

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy aháztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nemhasznált gyógyszereivel. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mittartalmaz a Nitromint retard tabletta

-A készítmény hatóanyaga: 2,60 mg, ill.6,50 mg glicerin-trinitrát retard tablettánként

-Egyébösszetevők:

Nitromint2,6 mg retard tabletta: vízmentes kolloidszilícium‑dioxid, magnézium-sztearát, talkum, makrogol 6000, sztearinsav,Carbopol 971 P, kopovidon, laktóz-monohidrát vagy vízmentes laktóz (23,4 mg).

Nitromint6,5 mg retard tabletta: „CertolakePonceau 4R” (E124), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, talkum, makrogol 6000,sztearinsav, Carbomer 934, kopovidon, laktóz-monohidrát (58,5  mg).

 

Milyen a Nitromint retardtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

-Küllem:

Nitromint 2,6 mg retardtabletta: fehér, vagy enyhénsárgásfehér színű, szagtalan, gyengén édes ízű, korong alakú, lapos felületű,metszett élű, egyik oldalán mélynyomású „2,6” jelzéssel ellátott tabletta. Atabletta átmérője: kb. 6,0 mm.

Nitromint 6,5 mg retardtabletta: halvány rózsaszín alaponsötét        rózsaszínnel pettyezett, kerek, lapos felületű, metszett élű,egyik oldalán mélynyomású „N 6,5” jelzéssel ellátott, enyhén jellegzetes szagútabletta. A halvány rózsaszín alapszínben nem      feltűnő fehér pettyeklehetnek. A tabletta átmérője: kb. 10 mm.

-Csomagolás: 60 db retard tablettarezgéscsillapítóval ellátott garanciazáras fehér kupakkal lezárt barna színűüvegben és dobozban.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

Egis Gyógyszergyár Zrt.,

H-1106 Budapest, Keresztúriút 30-38.

 

A gyártó:

Egis Gyógyszergyár Zrt.

H-9900 Körmend, Mátyás királyút 65.

 

OGYI-T-10967/02       Nitromint2,6 mg retard tabletta

OGYI-T-10967/03       Nitromint6,5 mg retard tabletta

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2014.május


A weboldalon szereplő gyógyszerekhez tartozó adatok, leírások tájékoztató jellegűek. Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a weboldalon szereplő információk nem helyettesítik a kezelőorvosával és/vagy gyógyszerészével történő konzultációt. Kérjük minden esetben kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét a további részletekről! Kérjük továbbá, hogy mindenféleképpen olvassa el a gyógyszeres dobozban található betegtájékoztatót is! Tájékoztatjuk, hogy minden felhasználó saját felelőssége a weboldalon szereplő információk, adatok értelmezése, hasznosítása. A weboldalon megjelenő adatokért, tájékoztatókért, illetve, információkért, valamint azok felhasználásából eredő esetleges károkért, káreseményekért és hátrányokért semmilyen felelősséget a weboldal üzemeltetője nem vállal.

vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!