Circadin 2 mg retard tabletta (21x)

Betegtájékoztató

Circadin 2 mgretard tabletta

1. Milyen típusú gyógyszer a Circadin ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
A Circadin hatóanyaga, a melatonin, a szervezet által termelt, természeteshormonok csoportjába tartozik.
A Circadin önmagában adva az 55 éves vagy idősebb betegeknél fellépő, nemkielégítő minőségű alvással jellemezhető ún. elsődleges álmatlanság (legalábbegy hónapon keresztül fennálló elalvási vagy átalvási nehézség, vagy nemkielégítő, nem elég pihentető minőségű alvás) rövid távú kezelésére javasoltalkalmazni. Az "elsődleges álmatlanság" azt jelenti, hogy azálmatlanságnak nincs azonosítható oka, példul orvosi, mentális vagy környezetioka.
2. Tudnivalók a Circadin szedése előtt
Ne szedje a Circadint
- ha allergiás a melatoninra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Circadin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ha májproblémákban vagy veseproblémákban szenved. A Circadin hatásátmájproblémákban vagy veseproblémákban szenvedő betegeken nem vizsgálták, aCircadin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, mivel annak szedése nemjavasolt.
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette arra, hogy bizonyoscukrokra érzékeny.
- Ha korábban arra figyelmeztették, hogy autoimmun betegségben szenved(amelynél a szervezetet a saját immunrendszere "támadja" meg). ACircadin hatását autoimmun betegségben szenvedő betegeken nem vizsgálták, ezérta Circadin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, mivel annak szedése nemjavasolt.
- A Circadin hatására álmosnak érezheti magát, ezért legyen óvatos, ha azálmosság érinti, mert gyengítheti egyes feladatok elvégzésének képességét,például a járművek vezetését.
- A dohányzás csökkentheti a Circadin hatékonyságát, mert a dohányfüstösszetevői növelhetik a melatonin májban való lebontását.
Gyermekek és serdülők
A gyógyszer 0 és 18 év közötti gyermekeknek nem adható, mivel nem náluk nemvizsgálták, és ismeretlenek a hatásai.
Egyéb gyógyszerek és a Circadin
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ezek közé agyógyszerek közé tartoznak:
- Fluvoxamin (depresszió és kényszerbetegségek kezelésére), pszoralének (bőrbetegségek,pl. pikkelysömör kezelésére), cimetidin (gyomorpanaszok, például fekélyekkezelésére), kinolinok és rifampicin (bakteriális fertőzések kezelésére),ösztrogének (pl. fogamzásgátló vagy hormonpótló kezelés) és karbamazepin(epilepszia kezelésére).
- Adrenerg agonisták/antagonisták (például az ereket szűkítő egyesvérnyomás-szabályozó gyógyszerek, az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentőszerek, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek), opiát agonisták/antagonisták (példáuldrogfüggőség kezelésére használt gyógyszerek), prosztaglandin gátlók (példáulnem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek), antidepresszáns gyógyszerek,triptofán és az alkohol.
- A benzodiazepinek és a nem benzodiazepin típusú altatók (altatóként használtgyógyszerek, mint a zaleplon, zolpidem és zopiklon).
- Tioridazin (skizofrénia kezelésére) és az imipramin (depresszió kezelésére).
A Circadin egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Circadint étkezés után vegye be. Ne fogyasszon alkoholt a tabletta bevételeelőtt, annak bevételekor vagy az után, mert az csökkenti a készítményhatásosságát.
Terhesség és szoptatás
Ne szedje a Circadint, ha terhes, ha azt gondolja, hogy terhes, ha terhességettervez, vagy ha szoptat. A gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A Circadin álmosságot okozhat. Amennyiben ezt tapasztalná, ne vezessen járművetés ne dolgozzon gépekkel. Ha az álmosság tartósan fennáll, kérje orvosatanácsát.
A Circadin laktóz-monohidrátot tartalmaz.
A Circadin laktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosakorábban már figyelmeztette, hogy Ön bizonyos cukrokra érzékeny, keresse felorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Circadint?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja 1 tabletta Circadin (2 mg) naponta, szájon át,étkezés után, az esti lefekvés előtt 1-2 órával. A kezelést ezzel az adaggallegfeljebb 13 hétig lehet folytatni.
A Circadin tablettát egészben nyelje le, ne törje össze vagy felezze el.

Ha az előírtnál több Circadint vett be

Ha véletlenül túl sok gyógyszert vett be, haladéktalanul forduljon orvosáhozvagy gyógyszerészéhez. A javasolt napi adag túllépésekor álmosnak érezhetimagát.

Ha elfelejtette bevenni a Circadint

Amennyiben elfelejtette bevenni a tablettát, még lefekvés előtt vegye be, amintez eszébe jut, vagy - ezt az adagot kihagyva - várja meg, míg a következő adagesedékessé válik, és a megszokott módon folytassa a gyógyszer szedését.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Circadin szedését
Semmilyen káros következménye nincs annak, haa kezelést félbeszakítják vagy időelőtti abbahagyják. A Circadin szedésének befejezése után nem lépnek felmegvonási tünetek.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a gyógyszerszedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához:
Nem gyakori: (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- mellkasi fájdalom.
Ritka: (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- eszméletvesztés vagy ájulás,
- szív eredetű erős mellkasi fájdalom, ún. angina pektorisz,
- szívdobogásérzés,
- depresszió,
- látászavar,
- homályos látás,
- zavartság,
- forgó jellegű szédülés,
- vörösvértestek jelenléte a vizeletben,
- a fehérvérsejtek számának csökkenése a vérben,
- a vérlemezkék számának csökkenése a vérben, ami növeli a vérzés vagy azúzódás kockázatát,
- pikkelysömör.
Ha az alábbi nem súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, forduljon orvoshoz:
Nem gyakori: (100 beteg közül legfeljebb1 beteget érinthet)
Ingerlékenység, idegesség, nyugtalanság, álmatlanság, szokatlan álmok,rémálmok, szorongás, migrén, fejfájás, levertség (fáradtság, energiahiány),fokozott tevékenykedéssel járó nyugtalanság, szédülés, fáradtság, magasvérnyomás, felhasi fájdalom, emésztési zavar, szájfekély, szájszárazság,hányinger, a vér összetételének megváltozása, ami a bőr vagy a szemfehérjesárgás elszíneződését okozhatja, a bőr gyulladása, éjszakai verejtékezés,viszketés, bőrkiütés, száraz bőr, végtagfájdalom, a változó kor tünetei,gyengeség, szőlőcukor kiválasztása a vizelettel, túl sok fehérje a vizeletben,kóros májfunkciós vizsgálati eredmények és testsúlygyarapodás.
Ritka: (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
Övsömör (herpesz zoszter), magas vérzsírszint, alacsony kálciumszint a vérben,alacsony nátriumszint a vérben, kedélyváltozás, erőszakos viselkedés,izgatottság, sírás, stressz tünetek, kora hajnali ébredés, fokozott nemi vágy,rosszkedv, memóriazavar, figyelemzavar, álomszerű állapot, nyugtalan lábszindróma, rossz minőségű alvás, bizsergés, fokozott könnyezés, felálláskorvagy üléskor jelentkező szédülés, hőhullámok, savas gyomornedv visszafolyása anyelőcsőbe (savas reflux), gyomorprobléma, a szájnyálkahártya felhólyagosodása,nyelvfekély, gyomorrontás, émelygés, hányás, kóros bélhangok, bélgázosság,fokozott nyálelválasztás, kellemetlen lehelet, kellemetlen hasi érzés,gyomorpanaszok, a gyomornyálkahártya gyulladása, ekcéma, bőrvörösség, a kézbőrének gyulladása, viszkető bőrkiütés, köröm-rendellenesség, ízületi fájdalom,izomgörcsök, nyaki fájdalom, éjszakai lábikragörcs, a hímvessző hosszan tartómerevedése, amely fájdalommal járhat, a dülmirigy gyulladása, fáradtság,fájdalom, szomjúság, nagymennyiségű vizelet ürítése, éjszakai vizelés, amájenzimek szintjének emelkedése, a vér elektrolitjainak kóros szintje és kóroslaboratóriumi vizsgálati eredmények.

Gyakorisága nem ismert:
(a rendelkezésre álló adatokból nem állapíthatómeg) Túlérzékenységi reakció, a szájnyálkahártya vagy a nyelv duzzadása,bőrduzzadás, rendellenes tejelválasztás.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Circadint tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP.) után ne szedje a gyógyszert. Alejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C -on tárolandó.. Az eredeti csomagolásban tárolandó a fénytőlvaló védelem érdekében.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Circadin
- A készítmény hatóanyaga a melatonin. A retard tabletta 2 mg melatoninttartalmaz.
- Egyéb összetevők (segédanyagok): B-típusú ammónium-metakrilát-kopolimer,
kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát, laktóz-monohidrát, vízmentes kolloidszilícium-dioxid, síkpor (talkum), magnézium-sztearát.
Milyen a Circadin külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Circadin 2 mg-os retard tabletta fehér- törtfehér színű, kerek, mindkétoldalán domború tabletta. A kartondoboz 7, 20 vagy 21 tablettát tartalmazbuborékcsomagolásban, vagy pedig egy kartondoboz két buborékcsomagolás csíkottartalmaz, egyenként 15 tablettával (30 tablettás csomag). Nem feltétlenülmindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba

 


A weboldalon szereplő gyógyszerekhez tartozó adatok, leírások tájékoztató jellegűek. Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a weboldalon szereplő információk nem helyettesítik a kezelőorvosával és/vagy gyógyszerészével történő konzultációt. Kérjük minden esetben kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét a további részletekről! Kérjük továbbá, hogy mindenféleképpen olvassa el a gyógyszeres dobozban található betegtájékoztatót is! Tájékoztatjuk, hogy minden felhasználó saját felelőssége a weboldalon szereplő információk, adatok értelmezése, hasznosítása. A weboldalon megjelenő adatokért, tájékoztatókért, illetve, információkért, valamint azok felhasználásából eredő esetleges károkért, káreseményekért és hátrányokért semmilyen felelősséget a weboldal üzemeltetője nem vállal.

vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!