Noflamen 15 mg tabletta (10x)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Noflamen 7,5 mg tabletta

Noflamen 15 mg tabletta

 

Hatóanyag:7,5mg ill. 15 mg meloxikám tablettánként.

 

 

Mielőttelkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

·        Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·        További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

·        Ezt agyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mertszámára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

·        Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Noflamenés milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Noflamen szedése előtt

3.       Hogyan kellszedni Noflament?

4.       Lehetségesmellékhatások

5        Hogyan kella Noflament tárolni?

6.       Továbbiinformációk

 

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NOFLAMEN ÉS MILYENBETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

ANoflamen hatóanyaga az oxikámok közé sorolható nem szteroid gyulladásgátlószer, ami gyulladásgátló, fájdalom- és lázcsillapító hatású. A Noflamenfelsorolt hatásainak mechanizmusa közös, feltehetőleg a gyulladásos folyamatoktermészetes közvetítőanyagaként működő úgynevezett prosztaglandinok felépítésénekgátlásával magyarázható.

 

Javallatok:

 

-fájdalmas, időnként gyulladással járó, kopásos izületi betegség (arthrosis)fellángolásakor jelentkező fájdalmak rövid távú kezelése;

-krónikus sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) hosszú távú tünetikezelése;

-a gerinc gyulladásos betegségeinek (spondylitis ankylopoetica) hosszú távútüneti kezelése.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA NOFLAMEN SZEDÉSE ELŐTT

 

ANoflamenhez hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat aszívinfarktus („miokardiális infarktus”) vagy sztrók („agyi érkatasztrófa”)kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történőalkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és kezelési időtartamot!

Amennyibenszívproblémái vannak, vagy előzőleg volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogyezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (pl. ha magas avérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelésétbeszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.

 

 

Nealkalmazza a Noflament:

 

-Ha túlérzékeny a készítmény hatóanyagára vagy bármely egyéb összetevőjére.

Azacetilszalicilsav származékokkal és más nem szteroid gyulladásgátlógyógyszerekkel szemben keresztallergia alakulhat ki.

-Jelenleg aktív vagy a kórelőzményben szereplő visszatérő fekélybetegség/vérzés(két vagy több igazolt esemény) esetén.

-Ha korábban hasonló típusú fájdalomcsillapító szedése során a tápcsatornafalának átfúródása vagy gyomor-, illetve bélvérzés jelentkezett.

-Súlyos szívelégtelenségben.

-Súlyos májfunkció károsodás esetén.

-Súlyos, művesekezeléssel nem kezelt veseelégtelenségben.

-Ha bármilyen vérzéssel járó betegsége vagy gyomor-bélrendszeri vérzése (vérzésa gyomorban vagy a belekben) vagy agyvérzése van.

-15 éves életkor alatt.

-Terhesség és szoptatás időszakában.

 

ANoflamen fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-         egyidejű véralvadásgátló kezelésesetén,

-         ha a kórelőzményében a gyomor-, ésbélrendszer betegsége szerepel,

-         vesebetegségben,

-         pangásos szívelégtelenségben,

-         magasvérnyomásban,

-         idős korban,

-         cukorbetegségben,

-         májbetegségben,

-         vizelethajtók egyidejű szedéseesetén,

-         ha bármikor korábban magas káliumszintet mértek a vérében,

-         nőknél tervezett gyermekvállalásesetén.

 

Akezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:

 

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

 

Egyesgyógyszerek a Noflamennel kölcsönhatásba léphetnek.

 

Kortikoszteroidokés egyéb, nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (a szalicilátokat isbeleértve) Noflamennel kombináltadagolásakor fokozódhat a gyomor-bélrendszeri fekélyképződés, ill. a tápcsatornavérzésveszélye.

Szájonát szedett véralvadásgátló szerekkel(pl. Syncumar), acetilszalicilsav,tiklopidin és klopidogrél hatóanyagú vérlemezke gátlókkal, szisztémásan (általában bőr alatti injekcióként, kórházi körülményekközött esetleg tartós infúzióban) adottheparinnal, vérrögöt feloldó szerrel(ilyenek otthoni kezelésre nem használatosak, sürgősségi ellátásban éskórházban alkalmazzák őket) együtt alkalmazva nő a vérzésveszély. Ha elkerülhetetlena felsorolt gyógyszerek és a Noflamen egyidejű alkalmazása, akkor folyamatosanellenőrizni kell a véralvadásgátló hatás erősségét.

Lítium és a nem szteroidgyulladásgátló gyógyszerek együttes alkalmazásakor a plazma lítium szintjénekemelkedéséről számoltak be.

Egyébnem szteroid gyulladásgátló gyógyszerekhez hasonlóan a meloxikám is fokozhatjaa metotrexát vérképzőszervi károsító hatását.

Fogamzásgátlók: A nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerekcsökkenthetik a méhen belüli fogamzásgátló eszközök (IUD) hatékonyságát.

Vizelethajószerek és Noflamen egyidejűalkalmazásakor gondoskodni kell a megfelelő folyadékbevitelről, ill. a kezeléselkezdése előtt ellenőrizni kell a veseműködést.

Anem szteroid gyulladásgátlók az értágító hatású prosztaglandinok képződését isgátolják, ezért csökkenthetik bizonyos vérnyomáscsökkentők (ACE-gátlók, értágítók, vizelethajtók) terápiáshatékonyságát.

A kolesztiramin(magas vérzsírszint kezelésében használatos epesavkötő gyanta) a tápcsatornábanmegköti a meloxikámot és ezáltal felgyorsítja kiürülését.

Ciklosporin (immunrendszeri betegségek kezelésében ésszervátültetést követően használatos immungyengítő szer) és Noflamen egyidejűalkalmazásakor ellenőrizni kell a veseműködés épségét.

Elképzelhető,hogy Noflamen és az egyidejűleg alkalmazott, szájon át szedett, cukorbetegségkezelésére szolgáló gyógyszerek között gyógyszerkölcsönhatások alakulnak ki.

Bizonyosdepresszió kezelésére szolgáló készítmények (szelektív szerotonin-visszavételgátlók, röviden SSRI-ok) együttadásakor a vérzésveszély fokozódhat.

 

Terhesség,szoptatás:

ANoflament nem szabad terhesség és szoptatás idején alkalmazni.

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez ésgépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ameloxikám gépjárművezetéshez, ill. gépek kezeléséhez szükséges képességekrekifejtett hatásainak feltárása érdekében nem végeztek vizsgálatokat. Ha a készítmény mellékhatásaként látászavar,álmosság, szédülés vagy egyéb központi idegrendszeri panasz jelentkezik,ajánlott tartózkodni ezektől a tevékenységektől.

 

Fontosinformációk a Noflamen egyes összetevőiről:

ANoflamen 7,5 mg és 15 mg tabletták 14,25 mg, ill. 28,50 mg tejcukrottartalmaznak (laktóz-monohidrát formájában).  Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyoscukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert.

 

 

3.       HOGYANKELL SZEDNI A NOFLAMENT?

 

ANoflament mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.. Amennyibennem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Akészítmény szokásos adagja:

Naponta1 db 7,5 mg-os Noflamen tabletta, amit szükség esetén az orvos napi 1db 15mg-os Noflamen tablettára emelhet. Az orvos az adagolást a beteg tüneteineksúlyossági foka, az előzmények, ill. az esetlegesen fennálló kísérő betegségekfüggvényében határozza meg. Alapvetően mindig a kielégítő mértékű hatáseléréséhez szükséges legalacsonyabb adagot kell alkalmazni.

ANoflament kizárólag csak 15 éven felüliek szedhetik.

Habármelyik állítás érvényes Önre, amely „A Noflamen fokozott elővigyázatossággalalkalmazható” címszó alatt áll, orvosa lecsökkentheti adagját napi egyszeri 7,5mg-ra.

ANoflamen tablettát vízzel, vagy más folyadékkal, étkezés közben kell bevenni.

 

Haaz előírtnál több Noflament vett be

Nagyonfontos az orvos által előírt adagolás betartása. Ha több tablettát vett be,haladéktalanul kérdezze meg orvosától, mi a teendő vagy forduljon alegközelebbi kórház sürgősségi osztályához.

 

Akutnon-szteroid gyulladásgátlók (NSAID) túladagolását követően a tünetekrendszerint az alábbiakra korlátozódnak: levertség, álmosság, hányinger,hányás, gyomortáji fájdalom, melyek általában tüneti kezelés mellettmegszűnnek. Gyomor- bélrendszeri vérzés előfordulhat. A súlyos mérgezéstünetei: magasvérnyomás, akut veseelégtelenség, változás a májfunkciósvizsgálati eredményekben, légzéselégtelenség, kóma, görcsök, a keringésösszeomlása, szívmegállás. Anafilaxiás reakciókról (súlyos allergiás reakció,mely nehézlégzést vagy szédülést okoz) számoltak be NSAID-ok terápiás adagbantörtént adagolása során, és túladagolás kapcsán is kialakulhat.

 

Haelfelejtette bevenni a Noflament

Nevegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

 

Ha idő előttabbahagyja a Noflamen  szedését

Nehagyja abba a Noflamen szedését önkényesen, mert betegsége visszatérhet agyógyszer szedését megelőző állapotba.

           

Habármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Noflamen isokozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Noflamenhez hasonlókészítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus(„miokardiális infarktus”) vagy sztrók kialakulásának kockázata.

 

Aleggyakrabban észlelt mellékhatások az emésztőrendszert érintik.

Ezekközött előfordulhatnak gyomor-, illetve nyombélfekélyek, gyomor-bélrendszerivérzések, ritkán a tápcsatorna falának átfúródása (perforáció), akár haláloskimenetellel, különösen idős korban.

Hakórelőzményében fekélybetegsége, gyomor- vagy bélvérzése volt, bármilyen szokatlan hasi tünetet azonnal jelezzenkezelőorvosának! Idősek esetében mindezek még fokozottabban érvényesek.

Kórelőzménytőlfüggetlenül, amennyiben a Noflamen szedése kapcsán kifejezett gyomortájifájdalmat érez, esetleg széklete feketévé válik (utóbbi – különösen egyidejűgyomortáji fájdalom esetén – tápcsatorna vérzés jele lehet, de bizonyos ételek,pl. spenót, sóska, véres hurka is okozhatják), függessze fel a gyógyszer szedését,és a további teendőket mielőbb beszélje meg kezelőorvosával!

Szinténfüggessze fel a gyógyszer szedését, és haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha aNoflamen kezelés megkezdését követően esetleg nehézlégzés, testszertejelentkező csalánkiütés, bőrkiütés vagy hólyagos bőrelváltozás jelenik meg,amelyek igen ritka, de veszélyes mellékhatások (pl. túlérzékenységi reakció,Stevens-Johnson-szindróma, toxicus epidermalis necrolysis) jelei is lehetnek.

 

Azalábbiakban leírt mellékhatások meloxikám alkalmazása mellett jelentkeztek, éselőfordulási gyakoriságuk szerint vannak csoportosítva, mint gyakori, nemgyakori és ritka. Ha a mellékhatás

·               gyakori: 100 emberből több mint1-nél, de 10-ből kevesebb mint 1-nél jelentkezik,

·               nem gyakori: 1000 emberből többmint 1-nél, de 100-ból kevesebb mint 1-nél jelentkezik,

·               ritka: 10 000 betegből több mint1-nél, de 1000-ből kevesebb mint 1-nél jelentkezik.

 

Emésztőrendszerimellékhatások (gyomor és belek):

Gyakori:emésztési zavar, émelygés, hányás, hasifájdalom, székrekedés, bélgáz képződés, hasmenés.

Nemgyakori: tápcsatornavérzés (kellemetlen,szurokszínű székletet okoz), gyomor- vagy nyombélfekély, gyulladás vagyfájdalom a szájban vagy a torokban.

Ritka:tápcsatorna perforáció (lyuk a bélfalon), gyulladás vagy fájdalom a gyomorbanvagy a vastagbélben.

 

Mellékhatásoka bőrön és a bőr alatti szöveteken:

Gyakori:viszketés, bőrkiütés.

Nemgyakori: csalánkiütés.

Ritka:súlyos hólyagos bőrelváltozások vagy hámlás; duzzanat a szem körül, ajkakon ésaz arcon, kiütés a napfénynek kitett helyeken.

 

Idegrendszerimellékhatások:

Gyakori:bizonytalanság-érzés, fejfájás.

Nemgyakori: szédülés, fülcsengés, álmosság.

Ritka:zavartság, hangulatzavar, álmatlanság, rémálmok.

 

Látássalkapcsolatos mellékhatások:

Ritka:látászavarok, pl. homályos látás.

 

Szívés érrendszeri mellékhatások:

Gyakori:folyadékpangás okozta vizenyőképződés, ezzel együttjáró boka és lábduzzanat.

Nemgyakori: szívdobogásérzés, vérnyomás-emelkedés, kipirulás.

 

 

Vérképzőszervieltérések:

Gyakori:vérszegénység

Nemgyakori: fehérvérsejt-szám vagy a vérlemezke-szám kóros eltérései.

 

Immunrendszeriés légzőrendszeri mellékhatások:

Ritka:Súlyos allergiás reakciók, melyek ájulással, légszomjjal és bőr tünetekkeljárhatnak. Asztmás rohamok.

 

Májatérintő mellékhatások:

Nemgyakori: kóros májfunkciós tesztek.

Ritka:májgyulladás (hepatitis).

 

Vesétérintő mellékhatások:

Nemgyakori: só és vízvisszatartás, megnövekedett kálium szint a vérben,vesefunkciós tesztek kóros értéket mutatnak.

Ritka:veseelégtelenség.

 

Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítseorvosát vagy gyógyszerészét!

 

 

5.       HOGYANKELL A NOFLAMENT TÁROLNI?

 

Legfeljebb25°C-on, a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásbantartandó.

 

Agyógyszer gyermektől elzárva tartandó.

 

A készítmény csak a csomagolásonfeltüntetett lejárati időn belül használható fel.

A lejárati idő a megadott hónap utolsónapjára vonatkozik.

 

Ne szedje a Noflament, ha a bomlásjeleit észleli.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mittartalmaz a Noflamen

Akészítmény hatóanyaga: 7,5 mg ill. 15 mgmeloxikám tablettánként.

Egyébösszetevők: Magnézium-sztearát, vízmentes kolloidszilícium-dioxid, povidon K-25, nátrium-citrát dihidrát, B típusú kroszpovidon,14,25 mg laktóz (laktóz-monohidrátként), ill. 28,50 mg laktóz(laktóz-monohidrátként) a 7,5 mg-os, ill. a 15 mg-os tablettában,mikrokristályos cellulóz.

 

Milyen a Noflamen külleme és mit tartalmaz acsomagolás

Halványsárga színű, kerek,lapos, ferde élű, csaknem szagtalan tabletta, egyik oldalán törővonallalellátva, másik oldalán E 361 (7,5 mg-os tabletta), vagy E 362 (15 mg-ostabletta) jelöléssel.

A tabletta egyenlő adagokraosztható.

 

10db vagy 20 db tabletta buborékcsomagolásban (OPA/A1/PVC-A1), és dobozban, betegtájékoztatóval ellátva.

 

 

 

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

 

EGISGyógyszergyár NyRt.

H-1106Budapest, Keresztúri út 30-38.

Magyarország

 

Gyártók:

EGIS Gyógyszergyár NyRt.

H-1106 Budapest, Keresztúriút 30-38.

 

EGIS Gyógyszergyár NyRt.

H-1165 Budapest, Bökényföldiút 116-120.

 

 

Ezta gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi nevekenengedélyezték:

 

Magyarország               Noflamen 7.5 mg tabletta
Noflamen 15 mg tabletta

Bulgária                       Noflamen 7.5 mg tablets
Noflamen 15 mg tablets

Csehország                   Noflamen 7.5 mg, tablets
Noflamen 15 mg, tablets

Lettország                    Noflamen 7.5 mg tablets
Noflamen 15 mg tablets

Litvánia                        Noflamen 7.5 mgtablets
Noflamen 15 mg tablets

Lengyelország              Noflamen,7.5 mg and 15 mg, tablets

Románia                       Noflamen 7.5 mg tablets
Noflamen 15 mg tablets

Szlovákia                      Noflamen7.5 mg, tablets

Noflamen 15 mg, tablets

 

OGYI-T-20188/01 Noflamen 7,5 mg tabletta (10 x)

OGYI-T-20188/02 Noflamen 7,5 mg tabletta (20 x)

OGYI-T-20188/03 Noflamen 15 mg tabletta (10 x)

OGYI-T-20188/04 Noflamen 15 mg tabletta (20 x)

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. 12. 30.

 

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!