NovoMix 30 Penfill 100NE/ml szuszp.inj.patronban (5x3ml)

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a NovoMix 30és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A NovoMix 30 egy olyan modern inzulin (inzulinanalóg), amely mind gyorshatással, mind közepesen elnyújtott hatással rendelkezik, 30/70 arányban. Amodern inzulinkészítmények a humán inzulin továbbfejlesztett változatai.
A NovoMix 30 a magas vércukorszint csökkentésére való cukorbeteg (diabéteszmellitusban szenvendő) felnőtteknek, serdülőknek továbbá 10 éves és annálidősebb gyermekeknek. A cukorbetegség egy olyan betegség, mikor szervezete nemtermel elegendő inzulint vércukorszintje szabályozásához. A NovoMix 30 együttalkalmazható a cukorbetegség kezelésére szolgáló tablettákkal.
A NovoMix 30 az injekció beadása után 10-20 perccel kezdi csökkenteni az Önvércukorszintjét, a maximális hatás az injekció beadása utáni 1. és 4. óraközött jelentkezik, és 24 órán át megmarad.
2. Tudnivalók a NovoMix 30 alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a NovoMix 30 injekciót
- Ha allergiás az aszpart inzulinra vagy a gyógyszer bármely más összetevőre(lásd 6. pont "A csomagolás tartalma és egyéb információk").
- Ha arra gyanakszik, hogy hipoglikémiája (alacsony vércukorszintje) kezdkialakulni, lásd "a) A súlyos és nagyon gyakori mellékhatásokösszefoglalása" című részt a 4. pontban.
- Inzulin infúziós pumpában.
- Ha a patron vagy a patront tartalmazó eszköz leesett, megsérült, vagyeltörött.
- Ha nem megfelelően tárolták, vagy megfagyott, lásd 5. pont "Hogyan kella NovoMix 30 injekciót tárolni?"
- Ha úgy tűnik, hogy a felkevert inzulin nem egységesen fehér, opálos vagy nemegységesen vizes állagú.
- Ha felkeverés után az anyag összetapadt, vagy szilárd fehér részecskéktapadtak a patron aljához vagy falához.
Ha a fentiek bármelyike igaz, ne használja a NovoMix 30 injekciót. Forduljontanácsért kezelőorvosához, a gondozását végző egészségügyi szakemberhez vagygyógyszerészéhez.
Tudnivalók a NovoMix 30 alkalmazása előtt
- Ellenőrizze a címkét és győződjön meg arról, hogy ez az Önnek mostanrarendelt megfelelő típusú inzulin.
- Mindig ellenőrizze a patront, beleértve a patron alján lévő gumidugattyút is.Ne használja, ha bármilyen sérülés látszik rajta, vagy ha a gumidugattyú apatron alján lévő fehér jelzőcsík fölé került. Ez inzulinszivárgás eredményelehet. Ha úgy gondolja, hogy a patron sérült, vigye vissza oda, ahonnan kapta.További teendőkért olvassa el inzulinadagoló tolla használati utasítását.
- Mindig új tűt használjon minden egyes injekció beadásához, a szennyeződésmegelőzése érdekében.
- A tűket és a NovoMix 30 Penfill patronokat nem szabad másokkal közösenhasználni.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Bizonyos állapotok és tevékenységek befolyásolhatják inzulinszükségletét.Beszélje meg kezelőorvosával:
- Ha vese- vagy májbetegsége, mellékvese, agyalapi mirigy vagy pajzsmirigybetegsége van.
- Ha a szokásosnál több testmozgást végez, vagy a szokásos étrendjénváltoztatni szeretne, mert ez befolyásolhatja a vércukorszintjét.
- Ha Ön beteg, folytassa az inzulin alkalmazását és forduljon kezelőorvosához.
- Ha Ön külföldre utazik, a más időzónába eső országokba utazáskor változhat azinzulinszükséglete és az injekciók beadásának időzítése.
Gyermekek és serdülők
- A NovoMix 30 serdülőknél továbbá 10 éves és annál idősebb gyermekeknélalkalmazható.
- 6-9 éves gyermekekre vonatkozóan korlátozott mennyiségű tapasztalat állrendelkezésre.
- Nincsenek rendelkezésre álló adatok a NovoMix 30 injekció 6 évesnél fiatalabbgyermekeknél történő alkalmazására vonatkozóan.
Egyéb gyógyszerek és a NovoMix 30
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyiszakembert vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamintszedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Némely gyógyszer befolyásolja avércukorszintjét és ez azt jelentheti, hogy inzulinadagját módosítani kell. Azalábbiakban találhatóak azok a leggyakoribb gyógyszerek, amelyekbefolyásolhatják az Ön inzulinkezelését.
Vércukorszintje leeshet (hipoglikémia), ha az alábbiak valamelyikétalkalmazza:
- Egyéb, cukorbetegség kezelésére való gyógyszerek.
- Monoaminoxidáz-gátlók (MAOI) (a depresszió kezelésére valók).
- Béta-blokkolók (a magas vérnyomás kezelésére valók).
- Angiotenzin konvertáz enzim (ACE) gátlók (bizonyos szívbetegségek vagy magasvérnyomás kezelésére valók).
- Szalicilátok (fájdalom- és lázcsillapításra valók).
- Anabolikus szteroidok (mint a tesztoszteron).
- Szulfonamidok (fertőzések kezelésére valók).
Vércukorszintje emelkedhet (hiperglikémia), ha az alábbiak valamelyikétalkalmazza:
- Szájon át szedett (orális) fogamzásgátlók.
- Tiazidok (magas vérnyomás vagy túlzott folyadék visszatartás kezelésérevalók).
- Glükokortikoidok (mint a gyulladások kezelésére való "kortizon").
- Pajzsmirigyhormonok (pajzsmirigy betegségek kezelésére valók).
- A szimpatikus rendszer serkentői (mint az epinefrin (adrenalin) vagy az asztmakezelésére való szalbutamol és terbutalin).
- Növekedési hormon (a szervezet anyagcsere-folyamataira kifejezett hatássalrendelkező gyógyszer, mely a csont- és testnövekedés serkentésére való).
- Danazol (az ovulációra ható gyógyszer).
Az oktreotid és a lanreotid növelheti is, de csökkentheti is avércukorszintjét. (Az akromegália kezelésére valók, ami egy olyan középkorúfelnőtteknél előforduló ritka hormonális betegség, amit az agyalapi mirigytúlzott növekedési hormon termelése okoz.)
A béta-blokkolók (magas vérnyomás kezelésére valók) gyengíthetik vagy teljesenel is nyomhatják azokat a figyelmeztető jeleket, amik segítik Önt az alacsonyvércukorszint felismerésében.
Pioglitazon (a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére való tabletta)
Néhány olyan, régóta fennálló 2-es típusú cukorbetegségben és szívbetegségbenvagy korábban szélütésben (sztrókban) szenvedő betegnél, akiket pioglitazonnalés inzulinnal kezeltek, szívelégtelenség kialakulását észlelték. Amilyengyorsan csak lehet, tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a szívelégtelenségtüneteit, például szokatlan légzési nehézséget vagy gyors testsúlynövekedéstvagy helyi vizenyő (ödéma) kialakulását észleli.
Ha a fenti gyógyszerek bármelyikét alkalmazta, szóljon kezelőorvosának, agondozását végző egészségügyi szakembernek vagy gyógyszerészének.
Alkoholfogyasztás és a NovoMix 30 egyidejű alkalmazása
- Ha Ön alkoholt fogyaszt, inzulinszükséglete megváltozhat, mertvércukorszintje akár emelkedhet, akár csökkenhet. A vércukorszint rendszeres,gondos ellenőrzésére van szükség.
Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeketszeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. Az aszpartinzulin terhességben történő alkalmazásával kapcsolatosan kevés klinikaitapasztalat áll rendelkezésre. Inzulinadagján lehet, hogy változtatni kell aterhesség alatt és a szülés után. A cukorbetegség gondos ellenőrzése éskülönösen a hipoglikémia megelőzése gyermeke egészsége szempontjából fontos.
- Szoptatás alatt a NovoMix 30 kezeléssel kapcsolatban nincsenek korlátozások.
Beszélje meg kezelőorvosával, a gondozását végző egészségügyi szakemberrel vagygyógyszerészével, mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, ha terhes vagyszoptat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
- Kérjük, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy vezethet-e gépjárművet vagykezelhet-e gépeket:
- Ha gyakran van hipoglikémiája.
- Ha nehéz felismernie a hipoglikémiát.
Ha a vércukorszintje alacsony vagy magas, ez megváltoztathatjakoncentrálóképességét vagy reakciókészségét, és ezáltal a gépjárművezetéshezvagy a gépek kezeléséhez szükséges képességét is. Kérjük, gondoljon rá, hogyÖnmagát vagy másokat veszélynek tehet ki.
Fontos információk a NovoMix 30 egyes összetevőiről
A NovoMix 30 kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaza NovoMix 30 lényegében "nátriummentes".
3. Hogyan kell alkalmazni a NovoMix 30 injekciót?
Adagolás és az inzulin beadásának ideje

Az inzulint mindig a kezelőorvosa által elrendelteknek megfelelően alkalmazza,és az adagját is annak megfelelően módosítsa. Amennyiben nem biztos azadagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyiszakembert vagy gyógyszerészét.
A NovoMix 30 injekciót általában közvetlenül étkezés előtt alkalmazzák. Azalacsony vércukorszint elkerülése érdekében az injekció beadása után 10 percenbelül étkezzen, vagy egyen pár falatot. Amennyiben szükséges, a NovoMix 30röviddel az étkezés után is beadható. További információért lásd alább a"Hogyan és hová kell az injekciót beadni?" című részt.
Ha a NovoMix 30 injekciót a cukorbetegség kezelésére szolgáló tablettávalkombinálva alkalmazzák, az adagot ennek megfelelően módosítani kell.
Ne váltson inzulint egészen addig, amíg kezelőorvosa erre nem kéri. Hakezelőorvosa az eddig alkalmazott inzulinról más típusú, vagy más gyártmányúinzulinra állítja át, előfordulhat, hogy kezelőorvosának módosítania kell az Öninzulinadagját.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
10 éves és annál idősebb gyermekeknél és serdülőknél a NovoMix 30 akkoralkalmazható, amikor a premix inzulin adása a kedvezőbb. 6-9 éves gyermekekrevonatkozólag kevés klinikai adat áll rendelkezésre. Nincsenek rendelkezésreálló adatok a NovoMix 30 injekció 6 évesnél fiatalabb gyermekeknél történőalkalmazására vonatkozóan.
Alkalmazása különleges betegcsoportoknál
Ha csökkent a vese- vagy májműködése, vagy elmúlt 65 éves, vércukorszintjét aszokásosnál gyakrabban kell ellenőriznie, és inzulinadagjának változtatását megkell beszélnie kezelőorvosával.
Hogyan és hová kell az injekciót beadni?
A NovoMix 30 injekciót a bőr alá (szubkután) kell beadni. Inzulinját soha nefecskendezze közvetlenül vénába (intravénásan) vagy izomba(intramuszkulárisan).
Minden egyes injekció beadásakor váltson injekció beadási helyet, ugyanazon abizonyos bőrterületen belül, amit inzulinbeadásra használ. Ez csökkentheti abőrben a csomók vagy mélyedések kialakulásának kockázatát (lásd 4. pont"Lehetséges mellékhatások"). Az öninjekciózás számára alegalkalmasabb helyek: a has elülső felszíne, a fartájék, a comb vagy a felkarelülső felszíne. Az inzulin a has bőrébe beadva gyorsabban fejti ki hatását.Rendszeres időközönként mindig mérje meg vércukorszintjét.
- Ne töltse újra a patront.
- A NovoMix 30 Penfill patronokat Novo Nordisk inzulinadagoló készülékekkel ésNovoFine vagy NovoTwist tűkkel történő használatra tervezték.
- Ha a NovoMix 30 Penfill mellett más inzulin Penfill patront is használ, akkorkét inzulinadagoló készüléket kell használnia, mindegyik inzulin típushozegyet-egyet.
- Mindig hordjon magánál egy tartalék Penfill patront, arra az esetre, ha az,amit használ, elveszne vagy megsérülne.
A NovoMix 30 felkeverése
Mindig ellenőrizze, hogy a szabályos felkeveréshez szükséges (legalább 12egység) inzulin rendelkezésre áll-e a patronban. Ha nem maradt elegendőinzulin, használjon újat. További útmutatásért olvassal el inzulinadagoló tollahasználati utasítását.
- Minden alkalommal, amikor egy új NovoMix 30 Penfill patront használ (mielőtta patront behelyezné az inzulinadagoló készülékbe)
- Engedje szobahőmérsékletűre melegedni az inzulint, mielőtt használja. Ezáltalkönnyebbé válik a felkeverése.
- Görgesse a patront a két tenyere között 10-szer - fontos, hogy a patrontvízszintesen tartsa (lásd az A ábrán).
- Mozgassa a patront fel-le az a helyzetből b helyzetbe (lásd a B ábrán)10-szer úgy, hogy az üveggolyó a patron egyik végéből a másikba haladjon.
- A görgetést és a mozgatást mindaddig ismételje (lásd az A és B ábrát),amíg a folyadék egységesen fehér, opálos és egységesen vizes állagú nem lesz.Ne használja a patront, ha a felkevert inzulin nem egységesen fehér, opálosvagy nem egységesen vizes állagú.
- Az injekciót haladéktalanul adja be.
- Minden későbbi injekció beadásánál
- Mozgassa a patront tartalmazó inzulinbeadó készüléket fel-le az a helyzetbőlb helyzetbe (lásd a B ábrán) legalább 10-szer mindaddig, amíg a folyadékegységesen fehér, opálos és egységesen vizes állagú nem lesz. Ne használja apatront, ha a felkevert inzulin nem egységesen fehér, opálos vagy nemegységesen vizes állagú.
- Az injekciót haladéktalanul adja be.
http://www.pharmindex.hu/btab/NovoMix30_Penfill-szuiP1.gif
Hogyan kell beadni a NovoMix 30 injekciót?
- Fecskendezze az inzulint a bőre alá. Az injekciót kezelőorvosa vagy agondozását végző egészségügyi szakember technikai utasításai és azinzulinadagoló toll használati utasításában leírtak szerint alkalmazza.
- Hagyja a tűt a bőre alatt legalább 6 másodpercig. A nyomógombot mindaddigtartsa teljesen benyomva, amíg a tűt ki nem húzta a bőréből. Ez biztosítja apontos adagolást és megakadályozza, hogy esetleg vér jusson a tűbe, vagy azinzulintartályba.
- Minden egyes injekció beadása után feltétlenül vegye le és dobja ki a tűt, ésa NovoMix 30 injekciót hozzácsatlakoztatott tű nélkül tárolja. Ellenkezőesetben a folyadék kiszivároghat, ami pontatlan adagolást okozhat.
Ha az előírtnál több inzulint alkalmazott
Ha túl sok inzulint ad be, vércukorszintje túlságosan lecsökken (hipoglikémia).Lásd "a) A súlyos és nagyon gyakori mellékhatások összefoglalása"című részt a 4. pontban.
Ha elfelejtette alkalmazni az inzulinját
Ha elfelejtette beadni az inzulint, vércukorszintje túl magasra emelkedik(hiperglikémia). Lásd a 4. pontban "c) A cukorbetegség hatásai" címűrészt.
Ha idő előtt abbahagyja az inzulin alkalmazását
Ne hagyja abba az inzulin alkalmazását anélkül, hogy ezt egy orvossalmegbeszélné, aki elmondja, mit kell tennie. Ez nagyon magas vércukorszinthez(súlyos hiperglikémiához) és ketoacidózishoz vezethet. Lásd a 4. pontban"c) A cukorbetegség hatásai" című részt.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagygyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
a) A súlyos és nagyon gyakori mellékhatások összefoglalása
Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) nagyon gyakori mellékhatás. 10beteg közül több mint 1 beteget érinthet.
Alacsony vércukorszint fordulhat elő, ha:
- túl sok inzulint ad be,
- túl keveset evett, vagy kihagyott egy étkezést,
- a szokásosnál több testmozgást végzett,
- alkoholt iszik. (Lásd az "Alkoholfogyasztás és a NovoMix 30 egyidejűalkalmazása" című részt a 2. pontban.)
Az alacsony vércukorszint jelei: hideg verejtékezés, hűvös és sápadtbőr, fejfájás, szapora szívverés, émelygés, rendkívül erős éhség, átmenetilátászavarok, álmosság, szokatlan fáradtság és gyengeség, nyugtalanság vagyremegés, szorongó érzés, zavartság és koncentrálási nehézség.
A súlyosan alacsony vércukorszint eszméletlenséghez vezethet. Ha az elhúzódó,súlyosan alacsony vércukorszintet nem kezelik, (átmeneti vagy tartós)agykárosodást és akár halált is okozhat. Gyorsabban magához térhet az eszméletlenségből,ha glükagon hormoninjekciót kap egy olyan személytől, aki tudja, hogy hogyankell azt alkalmazni. Ha glükagon injekciót kapott, akkor szőlőcukorra vagycukortartalmú táplálékra van szüksége, amint magához tért. Ha nem reagál aglükagon-kezelésre, akkor kórházban kell tovább kezelni.
Mi a teendő, ha alacsony vércukorszintet tapasztal?
- Ha alacsony vércukorszintet tapasztal, egyen szőlőcukor tablettát vagy más,magas cukortartalmú ételt (pl. édesség, keksz, gyümölcslé). Mérje megvércukorszintjét, ha lehetséges, és pihenjen. Ilyen esetekre mindig legyenÖnnél néhány szem szőlőcukor vagy magas cukortartalmú étel.
- Miután az alacsony vércukorszint tünetei elmúltak vagy a vércukorszintjestabilizálódott, a megszokottak szerint folytassa az inzulinkezelést.
- Ha olyan alacsony vércukorszintje van, hogy emiatt elveszíti az eszméletét,glükagon injekcióra volt szüksége, vagy sokszor volt alacsony avércukorszintje, forduljon orvoshoz. Lehet, hogy módosítani kell az inzulinmennyiségét vagy beadási idejét, illetve az étrendet vagy a testmozgásmennyiségét.
Tájékoztassa az érintetteket arról, hogy cukorbetegsége van és, hogy mi lehetennek a következménye, beleértve azt is, hogy fennáll a kockázata annak, hogyalacsony vércukorszint miatt elveszítheti az eszméletét. Tudassa velük, hogy haÖn elvesztené az eszméletét, fektessék az oldalára, és azonnal hívjanak orvosisegítséget. Ilyenkor tilos ételt vagy italt adniuk Önnek, mert megfulladhat.
A súlyos allergiás reakció a NovoMix 30 injekcióra vagy annak egyikösszetevőjére, melyet ún. szisztémás allergiás reakciónak neveznek, nagyonritka mellékhatás, de életveszélyes lehet. 10 000 beteg közül kevesebb mint 1beteget érinthet.
Haladéktalanul kérjen orvosi segítséget:
- ha az allergiás tünetek teste más részeire is átterjednek, vagy
- ha hirtelen rosszul érzi magát: izzad, hány, nehézlégzése van, szívveréseszapora, szédül.
- Ha a fentiek bármelyikét észleli, azonnal kérjen orvosi segítséget.
b) Egyéb mellékhatások felsorolása
Nem gyakori mellékhatások
100 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érinthet.
Allergiás tünetek: Az injekció beadásának helyén előfordulhat helyiallergiás reakció (fájdalom, bőrpír, csalánkiütés, gyulladás, véraláfutás,duzzanat és viszketés). Ezek a tünetek általában néhány hetes inzulinalkalmazásután elmúlnak. Amennyiben nem szűnnek meg, keresse fel kezelőorvosát.
Látászavarok: Amikor az inzulinkezelést először kezdi el, látászavarttapasztalhat, de a zavar általában átmeneti.
Elváltozások az injekció beadásának helyén (lipodisztrófia): Az injekcióbeadásának helyén a bőr alatti zsírszövet elvékonyodhat (lipoatrófia) vagymegvastagodhat (lipohipertrófia). Az injekció beadási helyének minden egyesinjekció beadásakor történő módosítása csökkenti ezen bőrelváltozásokkialakulásának a kockázatát. Ha úgy látja, hogy az injekció beadásának helyénmélyedés keletkezik, vagy ott bőre megvastagodik, szóljon kezelőorvosának vagya gondozását végző egészségügyi szakembernek. Ezek a bőrreakciók súlyosabbáválhatnak, vagy megváltozhat az inzulin felszívódása, ha ilyen helyre adja beaz injekciót.
Duzzadt ízületek: Amikor elkezdi az inzulinkezelést, a víz visszatartásaduzzanatot okozhat a bokája és más ízületei körül is. Ezek a tünetek általábangyorsan megszűnnek. Amennyiben nem szűnnek meg, forduljon kezelőorvosához.
Diabéteszes retinopátia (a cukorbetegséggel összefüggő szembetegség,amely a látás elvesztéséhez vezethet): Ha diabéteszes retinopátiában szenved ésa vércukorszintje nagyon gyorsan javul, a retinopátia rosszabbá válhat. Ezzelkapcsolatban forduljon kezelőorvosához.
Ritka mellékhatások
1000 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érinthet.
Fájdalmas idegbántalom (idegkárosodás miatt kialakuló fájdalom): Ha avércukorszintje nagyon gyorsan javul, az idegekkel összefüggő fájdalmailehetnek. Ezt, akut fájdalmas idegbántalomnak (neuropátiának) hívják ésáltalában átmeneti jellegű.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóbanfel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Amellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékbentalálható elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
c) A cukorbetegség hatásai
Magas vércukorszint (hiperglikémia)
Magas vércukorszint fordulhat elő, ha:
- nem injekciózott be elegendő inzulint,
- elfelejtette beadni az inzulint vagy abbahagyta az inzulin használatát,
- ismételten kevesebb inzulint ad be, mint amennyire szüksége van,
- fertőzése és/vagy láza van,
- többet eszik a megszokottnál,
- a szokásosnál kevesebb testmozgást végzett.
A magas vércukorszint figyelmeztető jelei:
A figyelmeztető jelek fokozatosan jelennek meg, és a következők lehetnek:megnőtt vizeletmennyiség, szomjúságérzés, étvágytalanság, émelygés (hányingervagy hányás), álmosság vagy fáradtság, kipirult, száraz bőr, szájszárazság ésgyümölcsszagú (acetonos) lehelet.
Mi a teendő, ha magas vércukorszintet tapasztal?
- Ha a fent említett jelek bármelyikét észleli: mérje meg vércukorszintjét, ésha van rá lehetősége, tesztcsíkkal nézze meg, hogy a vizeletében vannak-eketonok, ezután azonnal kérjen orvosi segítséget.
- Ezek a tünetek a diabéteszes ketoacidózisnak (sav halmozódik fel a vérben,mert a szervezet cukor helyett zsírt bont) nevezett, nagyon súlyos állapotjelei is lehetnek, mely kezelés nélkül diabéteszes kómához és végül halálhozvezethet.
5. Hogyan kell a NovoMix 30 injekciót tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A patron címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) utánne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
A fénytől való védelem érdekében a patront, ha éppen nem használja, mindigtartsa a dobozában. A NovoMix 30 injekciót a túlzott hőtől és fénytől óvnikell.
Felbontás előtt: Azt a NovoMix 30 Penfill patront, amelyet még nemhasznál, hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C), a hűtőszekrény hűtő részeitől távolkell tárolni. Nem fagyasztható!
A NovoMix 30 Penfill patront használat előtt vegye ki a hűtőszekrényből. Azinzulin felkeverését javasolt a "Minden alkalommal, amikor egy új NovoMix30 Penfill patront használ" című rész szerint végezni. Lásd a 3. pontban"A NovoMix 30 felkeverése"
Használat közben vagy ha tartalékként magával hordja: Azt a NovoMix 30Penfill patront, amelyet használ, vagy tartalékként hord magával, ne tároljahűtőszekrényben. Legfeljebb 4 héten át magával hordhatja és tarthatjaszobahőmérsékleten (legfeljebb 30 °C-on).
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a NovoMix 30 injekció?
- A készítmény hatóanyaga az aszpart inzulin. A NovoMix 30 30% oldható aszpartinzulin és 70% protaminnal kristályosított aszpart inzulin keveréke. 1 ml 100egység aszpart inzulint tartalmaz. Mindegyik patron 300 egység aszpart inzulinttartalmaz 3 ml szuszpenziós injekcióban.
- Egyéb összetevők: glicerin, fenol, metakrezol, cink-klorid,dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-klorid, protamin-szulfát, sósav,nátrium-hidroxid és injekcióhoz való víz.
Milyen a NovoMix 30 külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A NovoMix 30 szuszpenziós injekció. A patron a felkeverés megkönnyítésére együveggolyót tartalmaz. Felkeverés után a folyadéknak egységesen fehérnek,opálosnak és egységesen vizes állagúnak kell lennie. Ne használja az inzulint,ha nem egységesen fehér, opálos vagy nem egységesen vizes állagú.
5 db és 10 db 3 ml-es patront tartalmazó kiszerelések. Nem feltétlenülmindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A szuszpenzió opálos, fehér és vizes állagú

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!