Pazolexa 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta (28x (buborékfóliában))

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Pazolexa 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

 

pantoprazol

 

Mielőtt elkezdenéalkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

-              Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-              További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-              Ezt a gyógyszert az orvosszemélyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nem szabad, mertszámukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tüneteik az Önéhez hasonlóak.

-              Ha bármelyik mellékhatás súlyossáválna, vagy az itt felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.      Milyen típusú gyógyszer a Pazolexa 40 mggyomornedv-ellenálló tabletta (továbbiakban Pazolexa 40 mg tabletta) és milyenbetegségek esetén alkalmazható?

2.      Tudnivalók a Pazolexa 40 mg tabletta alkalmazásaelőtt

3.      Hogyan kell alkalmazni a Pazolexát?

4.      Lehetséges mellékhatások

5.      Hogyan kell a Pazolexát tárolni?

6.      További információk

 

 

1.      MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PAZOLEXA 40 MGTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Pazolexa 40 mg tabletta aprotonpumpa-gátlóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.

A gyomor fedősejtjei aprotonpumpának nevezett enzim segítségével választják el a gyomorsavat, ami a gyomornedvsavasságát adja. A túl sok gyomorsav hozzájárul a nyelőcsőgyulladás, valamint agyomor- és a nyombélfekély kialakulásához, illetve lassítja azok gyógyulását. Apantoprazol gátolja a protonpumpa működését, és ezáltal csökkenti a gyomorban asavtermelést.

 

A gyomorsav kórosvisszaáramlását a nyelőcsőbe ún. gasztro-özofageális reflux betegségneknevezik. Ehhez nyelőcsőgyulladás és fájdalom társulhat. Felnőtteknél ésserdülőknél 12 éves kortól a  Pazolexa 40 mg tabletta ezen betegség középsúlyosés súlyos formájának, valamint a társuló tüneteknek, mint gyomorégés, savasfelböfögés, nyelési fájdalom, a kezelésére való.

Felnőtteknél alkalmazható gyomorfekélyés nyombélfekély kezelésére.

Ezeken kívül alkalmazható a Helicobacterpylori (kiejtése: Helikobakter pilori) nevű baktérium okozta fekélykezelésére antibiotikumokkal együtt adva, illetve azon betegek hosszú távúkezelésére, akiknél a gyomorsav folyamatosan túlzott mennyiségben termelődik(pl. Zollinger-Ellison szindróma).

 

 

2.      TUDNIVALÓK A PAZOLEXA 40 MG TABLETTA ALKALMAZÁSAELŐTT

 

Ne alkalmazza a Pazolexa40 mg tablettát

-              ha allergiás (túlérzékeny) apantoprazolra vagy a Pazolexa 40 mg tabletta egyéb összetevőjére;

-              ha atazanavirt (az ún. humán immundeficienciavírus (HIV) okozta fertőzés kezelésére alkalmazott szer) szed;

-              12 éves kor alatt, mivel ennek akorcsoportnak a kezelésével nincs tapasztalat.

 

A Pazolexa 40 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-              ha súlyos májelégtelensége van;ebben az esetben a Pazolexa 40 mg tablettával folytatott kezelés alatt azorvosnak folyamatosan ellenőriznie kell az Ön májfunkcióit;

-              ha B12-vitaminfelszívódási zavart diagnosztizáltak önnél;

-              ha a Pazolexát fájdalom vagyreumatikus betegségek elleni gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel egyidejűlegrendelte orvosa: olvassa el gondosan ezeknek a gyógyszereknek a betegtájékoztatójátis;

-              ha a Pazolexát hosszú ideig (több mint1 év) szedi: orvosa valószínűleg rendszeresen ellenőrizni fogja. Számoljon beminden új vagy rendkívüli tünetről és állapotról, amikor találkozik orvosával.

-              Bármely figyelmeztető tünet (pl.lényeges nem-tervezett testtömeg-csökkenés, ismételt hányás, nyelési nehézség,vérhányás, vérszegénység vagy vér jelenléte a székletben) jelentkezésekor,valamint gyanított vagy fennálló gyomorfekély esetén a Pazolexa 40 mg tablettávalvégzett kezelés előtt ki kell zárni a gyomorfekélyt utánzó rosszindulatúdaganat jelenlétét, ill. a nyelőcső rosszindulatú megbetegedését. A kezelésugyanis a rosszindulatú fekélyek okozta panaszokat is csökkenti, így a betegségfelismerését késleltetheti.

-              A Zollinger-Ellison szindróma ésegyéb gyomorsav-túltermeléssel járó állapotok hosszantartó kezelése során apantoprazol – csakúgy, mint az összes savgátló gyógyszer – a gyomor-sósavcsökkent jelenléte vagy akár teljes hiánya következtében csökkentheti a B12-vitamin(cianokobalamin) felszívódását. A kezelőorvos ezt figyelembe fogja venni amegfelelő tünetek fellépése esetén.

 

A kezelés ideje alatt alkalmazottegyéb gyógyszerek

Más, egyidejűleg alkalmazottgyógyszer befolyásolhatja ennek a gyógyszernek a hatását és a biztonságosságát.A Pazolexa 40 mg tabletta is befolyásolhatja más gyógyszerek hatását ésbiztonságosságát. Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét, ha jelenleg vagy aközelmúltban más gyógyszereket is szed, vagy szedett. Ez vonatkozik a vénynélkül kapható gyógyszerekre, a gyógynövény készítményekre és atermészetgyógyászati készítményekre is. Ne felejtse el megemlíteni orvosának a Pazolexa40 mg tablettával folytatott kezelését, ha más gyógyszert is felírnak a kezelésideje alatt. 

 

Különösen fontos tájékoztatniorvosát,

-              ha atazanavirt, HIV-fertőzés kezeléséreszolgáló szert használ;

-              ha ketokonazolt vagy itrakonazolt- gombafertőzés elleni szereket - is használ, mivel a pantoprazol hatással lehetazok koncentrációjára a szervezetben;

-              ha vérhígító gyógyszereket, pl.warfarint szed, mivel szükség lehet az Ön véralvadásának sokkal szorosabbellenőrzésére.

 

A Pazolexa 40 mg tabletta egyidejűalkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Pazolexát étkezés előtt,folyadékkal kell bevenni.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Pazolexa 40 mg tabletta terhességbentörténő alkalmazásával kapcsolatos adatok korlátozottak. Nincs adat apantoprazol anyatejbe történő kiválasztódásával kapcsolatban. Amennyiben terhesvagy szoptat, csak abban az esetben alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a kezelőorvosajelentősebbnek ítélte az Önnél várható előnyöket, a magzatnál vagy születendő gyermeknélelőforduló lehetséges kockázatnál.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Pazolexa 40 mg tabletta nembefolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Előfordulhatnak olyan mellékhatások, mint a szédülés és látási zavarok, melyekcsökkenhetik a reakcióidőt.

 

 

3.      HOGYAN KELL ALKALMAZNI A PAZOLEXÁT?

 

A Pazolexát mindig az orvosáltal elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Szétrágás vagy széttörésnélkül egészben, egy órával étkezés előtt, folyadékkal vegye be.

 

Refluxos nyelőcsőgyulladásközépsúlyos és súlyos formája, valamint gyomorfekély esetén:

A javasolt napi adag egyszer40 mg. Általában 4 hetes kezelésre van szükség. Amennyiben ez nem elegendő, akezelést 4 héttel meghosszabbítva legtöbbször gyógyulás érhető el. Egyediesetekben kétszer 40 mg is adható.

 

Nyombélfekély:

A javasolt napi adag egyszer40 mg. Általában 2 hetes kezelésre van szükség. Amennyiben ez nem elegendő, akezelést 2 héttel meghosszabbítva legtöbbször gyógyulás érhető el. Egyediesetekben kétszer 40 mg is adható.

 

Helicobacter pylori okoztafekélyben antibiotikumokkal együtt adva:

Az ajánlott adag napi 2-szer40 mg. A második adagot vacsora előtt kell bevenni. A kombinált kezelésszokásos időtartama 7 nap, ami legfeljebb 2 hétre hosszabbítható meg.Amennyiben a fekély gyógyulásához további pantoprazol kezelés szükséges, úgyazt egyszer 40 mg adagolással kell folytatni.

 

Zollinger-Ellisonszindróma (lásd fentebb) és egyéb kóros gyomorsav-túltermeléssel járó állapotok:

A tartós kezelés kezdő napiadagja 80 mg. Ezt követően az adag szükség szerint lefelé vagy felfelé isváltoztatható a gyomorsavtermelés mennyiségétől függően. A 80 mg-ot meghaladónapi adagokat két részre elosztva kell bevenni. Átmenetileg akár napi160 mg‑ot meghaladó adag alkalmazása is megengedett, de kizárólag amegfelelő mértékű savgátláshoz szükséges ideig. Zollinger-Ellison szindrómábanés más, a gyomorsav kóros túltermelésével járó állapotokban a kezelésidőtartama nincs meghatározva, azt a kezelőorvosa egyénileg határozza meg.

 

Idősek:

A napi adag nem haladhatjameg a 40 mg-ot., kivéve, ha a fekély oka a Helicobacter pylori.

 

Veseelégtelenségbenszenvedők:

A napi adag nem haladhatjameg a 40 mg-ot.

 

Májkárosodásban szenvedők:

Súlyos májkárosodás esetén anapi adag nem haladhatja meg a 20 mg-ot. (Ez másnaponta szedett 40 mg-ostablettával is megvalósítható.)

 

12 év alatti gyermekek:

A Pazolexa 40 mg tabletta nemalkalmazható 12 éven aluli gyermekek esetén.

 

A 4 hét alatt nem javulópanaszok esetén orvosi ellenőrző vizsgálat ajánlott.

 

Hosszantartó kezelés során,az 1 éves kezelést kezelőorvosa az előny/kockázat gondos mérlegelésével fogjameghosszabbítani.

 

Ha az előírtnál több Pazolexa40 mg tablettát vett be

Ha túl sok gyógyszert vettbe, mindig forduljon orvoshoz.

 

Ha elfelejtette bevenni a Pazolexa 40 mg tablettát

Amennyiben elfelejtettbevenni egy adagot, vegye be, amint eszébe jut, kivéve, ha a következő napiadag hamarosan esedékes. Ebben az esetben egyáltalán ne vegye be a kihagyottadagot. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Pazolexa40 mg tabletta szedését

Beszéljen orvosával, mielőttváltoztatna az adagoláson vagy abbahagyná a gyógyszer szedését.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.      LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, a Pazolexa 40 mg tabletta isokozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A mellékhatások felsorolásaaz alábbi gyakorisági beosztást követi:

Nagyon gyakori (≥1/10):                     10kezelt betegből legalább 1-nél előfordul.

Gyakori (≥1/100 -<1/10):          100 betegből 1-10-nél fordul elő.

Nem gyakori (≥1/1000 -<1/100):         1000 betegből 1-10-nél fordul elő.

Ritka (≥1/10000 - <1/1000):                 10000 betegből 1-10-nél fordul elő.

Nagyon ritka (<1/10000):                              100000 betegből kevesebb, mint 10-nél fordul elő, ide értve az egyedi eseteket ésaz ismeretlen gyakoriságú eseteket is.

 

Gyakori:

Gyomortáji fájdalom,hasmenés, székrekedés, szélgörcs és fejfájás.

 

Nem gyakori:

Hányinger, hányás, szédülés,homályos látás és allergiás tünetek, mint pl. viszketés és kiütés.

 

Ritka:

Szájszárazság, ízületifájdalom. Előfordulhat még depresszió, hallucináció, a tájékozódó képességromlása illetve zavartság, különösen az erre hajlamos betegeknél, valamint ezentünetek fokozódása, ha ezek már előzőleg is fennálltak.

 

Nagyon ritka:

Fehérvérsejt hiány,vérlemezke hiány; kéz- és lábduzzanat; súlyos májkárosodás, sárgaság, emelkedettmájenzim és vérzsír (triglicerid) szintek; láz, izomfájdalom, vesegyulladás; hirtelenkialakuló, súlyos, vérnyomáseséssel járó túlérzékenységi (allergiás) tünetek; csalánkiütés;bőr és nyálkahártya duzzanat az arcon, a végtagokon, az ajkakon, nyelven,légcsőben és/vagy hangszalagokon (angioödéma, lásd alábbi figyelmeztetés);fényérzékenységi reakciók.

Súlyos bőrreakciók iskialakulhatnak, pl. a nyálkahártyákon kialakuló hólyagokkal, foltos kiütésesbőrterületekkel járó bőrbetegség (Stevens-Johnson szindróma); illetve enneksúlyosabb formája, melyben az előzőekhez a bőr felszíni rétegének kiterjedt,lemezes leválása kapcsolódik (toxikus epidermális nekrolízis vagy Lyell-szindróma);illetve akut, gyulladásos, a végtagokon, a nyakon és az arcon kialakuló vörösfoltokkal, göbökkel, duzzanatokkal jellemezhető bőrbetegség (eritémamultiforme).

 

Hagyja abba a Pazolexa 40 mgtabletta szedését, és azonnal keresse fel orvosát, ha az angioödéma tüneteitészleli:

-              arc-, nyelv- és torokduzzanat;

-              nyelési nehezítettség;

-              csalánkiütés és nehézlégzés.

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.      HOGYAN KELL A PAZOLEXA 40 MG TABLETTÁTTÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!          

 

A dobozon feltüntetettlejárati idő („Felhasználható:”) után ne szedje alkalmazza a Pazolexa 40 mgtablettát. A lejárati idő a megadotthónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Legfeljebb 30°C-on, az eredeticsomagolásban tárolandó.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.      TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Pazolexa 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

-              A készítmény hatóanyaga: 40 mg pantoprazolnakmegfelelő pantoprazol-nátrium-szeszkvihidrát gyomornedv-ellenállótablettánként.

-              A tabletta magjának egyébösszetevői: mannit, kroszpovidon, vízmentes nátrium-karbonát, hidroxi-propil-cellulóz,kalcium-sztearát, tisztított víz.

-              A filmbevonat összetevői: hipromellóz(3 cps), titán-dioxid, sárga vas-oxid, propilén-glikol, tisztított víz.

-              A gyomornedv-ellenálló bevonatösszetevői: metakrilsav - etil-akrilát kopolimer (1:1), trietil-citrát, talkum,tisztított víz.

 

Milyen a Pazolexa 40 mgtabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Sárga színű, ovális, bikonvex,gyomornedv-ellenálló bevonattal ellátott, mindkét oldalán sima tabletta.

 

14, 28, 56 db gyomornedv-ellenállótabletta alumínium buborékfóliában vagy gyermekbiztonsági zárókupakkal ellátottműanyag tartályban.

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja

Medico Uno Pharma Kft., H-2051Biatorbágy, Viadukt u.12., Magyarország

 

Gyártó

Cemelog-BRS Kft., 2040Budaörs, Vasút u. 13., Magyarország

 

OGYI-T-20942/07  - 14x  (buborékfóliában)
OGYI-T-20942/08  -  14x  (tartályban)
OGYI-T-20942/09  -  28x  (buborékfóliában)
OGYI-T-20942/10  -  28x  (tartályban)
OGYI-T-20942/11  -  56x  (buborékfóliában)
OGYI-T-20942/12  -  56x  (tartályban)

 

A betegtájékoztató engedélyezésénekdátuma: 2009. 06. 26.

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!