Polcortolone 4 mg tabletta (30x)

Mielőtt Ön beveszi ezt a tablettát, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Polcortolone 4 mg tabletta

 

Triamcinolon

 

Mielőtt elkezdené alkalmazniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benneszereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

- Ezt a gyógyszert az orvosszemélyesen Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számáraártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik,vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tüneteketészlel, kérjük értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

ABetegtájékoztató tartalma:

 

1.             Milyen típusú gyógyszera Polcortolone 4 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók aPolcortolone 4 mg tabletta alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell szednia Polcortolone 4 mg tablettát?

4.       Lehetségesmellékhatások

5        Hogyan kell aPolcortolone 4 mg tablettát tárolni?

6.       Továbbiinformációk

 

 

 

1.                 MILYEN TÍPUSÚGYÓGYSZER A POLCORTOLONE 4 MG TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉNALKALMAZHATÓ?

 

A tabletta hatóanyaga atriamcinolon, egy mesterséges szteroid, amely a prednizolon egyik származéka. Jelentősgyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik és egyúttal az immunreakciókat iscsökkenti.

 


Különféle hormonrendszeri betegségek,mozgásszervi betegségek (reumás izületi gyulladás, reumás láz, köszvény,nyálkatömlő gyulladás, izületi gyulladások), bőrfarkas (lupusz eritematózus),szívizomgyulladás, bőrbetegségek (hólyagképződéssel járó bőrbetegségek,pikkelysömör, rákos bőrbetegségek- mycosis fungoides [lassan növekvő nem-Hodkintípusú nyirokrendszeri daganat]), allergiás betegségek (allergiásorrnyálkahártya-gyulladás, asztma, allergiás bőrgyulladás), egyesszembetegségek (allergiás kötőhártya-gyulladás, szaruhártya-gyulladás, szivárványhártya-gyulladás,érhártya és ideghártya–gyulladás, üvegtest-gyulladás, látóideg-gyulladás),egyes légzőszervi betegségek, vérképzőszervi betegségek(fehérvérűség-[leukémia], nyirokszövet daganat [limfóma]), daganatosbetegségek, vizenyők, emésztőrendszeri betegségek, (fekélyesvastagbélgyulladás, Crohn-betegség), agyhártyagyulladás egyes típusai.

 

2.            TUDNIVALÓK APOLCORTOLONE 4 MG TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne alkalmazzaa készítményt

- ha Ön túlérzékeny a hatóanyaggal, atriamcinolonnal, vagy a Polcortolone 4 mg tabletta

egyéb összetevőivel szemben,

-Ha a szisztémás(a szervezet egészét érintő) gombás megbetegedése van.

 

A Polcortolone 4 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

,ha Ön

-         tbc-ben(tüdőgümőkórban), vagy

-    fertőzéses megbetegedésben szenved,

-         trópusi területentartózkodott,

-         hasmenésespanaszoktól szenved,

-         pajzsmirigybetegségben,

-         májbetegségben,

-         gyomor-, bélrendszeribetegségben,

-         vesebetegségben ,

-         magas vérnyomásbetegségben szenved, illetve

-         csontritkulás miatt,vagy

-         cukorbetegsége kapcsánszorul kezelésre,

-         izomgyengeséggel járóautoimmun betegségben szenved (miaszténia grávisz),

-         ismerten zöldhályogtólszenved,

-         érzelmi zavarral vagyegyéb lelki problémákkal küszködik,

-         tudomással van magasvérzsír-szintjéről.

 

Terhesség,szoptatás

Mivel nem végeztek megfelelő csoportszámútanulmányokat a terhességre vonatkozóan, a gyógyszer kizárólag akkoralkalmazható terhes nők esetén, ha a kezelőorvos szerint a kezelés előnye azanyára nézve meghaladja a magzatot érintő esetleges kockázatot.

 

A triamcinolonnal kezelt anyák nem szoptathatnak!

 

A kezelés ideje alatt szedett egyébgyógyszerek

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Polcortolone 4mg tabletta fokozott elővigyázatossággal adható, ha Ön egyébgyulladáscsökkentőt (szalicilátokat), anabolikus szteroidokat, antikolinergszereket, véralvadásgátlót, antidepresszánst, vércukorszint csökkentőgyógyszert, pajzsmirigyműködésre ható szert, fogamzásgátlót, szívgyógyszert(digoxint), vízhajtót szed. Ha élővírust tartalmazó vakcinát vagy egyébvakcinákat kapott a triamcinolon kezeléssel egyidejűleg.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükségesképességekre

Fentiképességeket a készítmény nem befolyásolja. Azonban néha szédülést, fejfájástvagy mentális (gondolkodási) zavarokat okozhat.

 

Fontosinformációk a Polcortolone 4 mg tabletta néhány összetevőjével kapcsolatban

APolcortolone 4 mg tabletta laktózt (tejcukrot) tartalmaz.

Ha kezelőorvosa azt mondta, hogy Öntejcukor túlérzékenységben(laktóz-intoleranciában) szenved, vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával ezengyógyszerkészítmény bevétele előtt.

Amennyibena következő tünetek bármelyikét észleli (viszketés, vizenyő, bőrpír, kiütések),feltétlenül forduljon kezelőorvosához vagy a legközelebbi orvosi ügyelethez.

 

 

3. HOGYAN KELLALKALMAZNI A POLCORTOLONE 4 MG TABLETTÁT?

 

A Polcortolone 4 mg tablettát  mindig azorvos által előírt módom szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A kezelés kezdeti napi adagja: 4-48 mg.


 

Ha azelőírtnál több Polcortolone 4 mg tablettát vett be:

A túladagoláskockázatával a Polcortolone 4 mg tabletta hosszú távú alkalmazása után,különösen nagyobb adagok esetén számolhatunk. A túladagolás főbb tünetei amagas vérnyomás és a vizenyők kialakulása. A Polcortolone 4 mg tablettatúladagolása megjelenhet az alább említett lehetséges mellékhatások formájában.

 

Ha elfelejtette bevenni aPolcortolone 4 mg tablettát

Ha elfelejt bevenni egy adagot,amilyen hamar csak lehet, pótolni kell azt, kivéve, ha a következő adagbeadásának ideje nagyon közel van, ekkor ki kell hagyni az elfelejtett adagot.Dupla adag nem alkalmazható, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget,viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát.

 

 

Haabbahagyja a Polcortolone tabletta szedését

Beszéljenkezelőorvosával, mielőtt úgy dönt, hogy abbahagyja a Polcortolone tablettaszedését, vagy a terápia vége előtt befejezi a gyógyszer alkalmazását amellékhatások miatt. A kezelést fokozatosan kell abbahagyni, a gyógyszeradagjának fokozatos csökkentésével. Hosszú távú, nagy dózisban alkalmazottPolcortolone tabletta kezelés hirtelen felfüggesztése kerülendő, mivel súlyostüneteket okozhat.

 

Amennyibentovábbi kérdése van a készítmény használatával kapcsolatban, kérdezzekezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

4.            LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Polcortolone4 mg tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A triamcinolon rövidtávú alkalmazása,akárcsak egyéb kortikoszteroidok esetén, ritkán okoz nemkívánatos hatásokat. Akövetkező nemkívánatos hatások kockázata általában a hosszú távú triamcinolonkezelésben részesülő betegeket érintik.

 

1. Folyadék–elektrolit zavarok:

 

Nátrium és folyadékvisszatartás,pangásos szívelégtelenség, káliumvesztés, a vér vegyhatásának lúgos irányúeltolódása mely alacsony vér kálium szinttel jár (hipokalémiás alkalózis, magasvérnyomás (hipertenzió), fokozott kalcium kiválasztás.

 

2. Váz–és izomrendszer betegségei:

 

Izomgyengeség, szteroid okoztaizomkárosodás (miopátia), izomtömeg vesztés, csontritkulás (oszteoporózis), acsigolyák kompressziós törései, aszeptikus combfej és felkarcsont elhalás(humerus nekrózis), hosszú csöves csontok patológiás törései.

 

3. Gyomor-bélrendszeri betegségek:

 

Peptikus fekély átfúródás (perforáció)és vérzés veszélyével, vékony-, és vastagbél átfúródás (perforáció), különösengyulladásos bélbetegségekben szenvedő betegeknél; hasnyálmirigy gyulladás(pancreatitis), fokozott gyomor-és bélgázképződés (flatulencia), fekélyesnyelőcső gyulladás (ulceratív öszofagitisz), felszívódási zavar (diszpepszia),hányinger (nauzea), erős éhségérzet (polifágia).

 

4. Bőrbetegségek:

 

Csíkok (striák), gennyes pattanásképződésével járó bőrgyuladás (akne), sebgyógyulási zavar, bőr elvékonyodása éssérülékenysége, kiterjedt bőrvérzés (ecchymosis) és pontszerű vérzések(petechia), arcpír (faciális eritéma), allergiás bőrgyulladás (dermatitisz),csalánkiütés (urtikária), angioneurotikus ödéma.

 

5. Idegrendszeri betegségek:

 

Görcsök, fokozott koponyaűri (intrakraniális) nyomás alátóidegfő vizenyőjével (pszeudotumor cerebri), általában a kezelést követően;szédülés, fejfájás, mentális zavarok (eufória, hirtelen hangulati ingadozások,személyiségzavarok, súlyos depresszió, pszichózis tünetei), alvászavarok.

 

6. Endokrin zavarok:

 

Rendszertelen menstruáció, Cushingoid-szindróma,növekedés visszamaradása gyermekekben, másodlagos mellékvesekéreg elégtelenségés csökkent agyalapi mirigy működés (hipopituitarizmus), különösenstressz-állapotokban, mint például betegség, sérülés, sebészeti beavatkozás;rejtett diabétesz mellitus megnyilvánulása, valamint fokozott inzulin ésantidiabetikum igény kialakult diabéteszben szenvedő betegeknél; továbbátúlzott szőrnövekedés (hirzutismus).

 

7. Szembetegségek:

 

Szürkehályog (katarakta), fokozott szembelnyomás,zöldhályog (glaukóma), esetlegesen a látóideg (nervus optikusz) sérüléssel; aszem kidülledése (exophtalmus).

 

8. Anyagcserezavarok:

 

Negatív nitrogén egyensúly, megnövekedett vér ésvizelet glükóz koncentráció, magas vérzsírszint (hiperlipidémia).

 

9. Egyéb:

 

Túlérzékenységi reakciók, vérrögképződéssel járó(tromboembóliás) szindrómák, testsúlygyarapodás, rossz közérzet, másodlagosgombás és virális fertőzések, fertőzések elfedése, látens fertőzésekaktivizálódása, rejtett infekciók, bőrtesztekre adott válaszok gyengülése, afehérvérsejtszám megemelkedése (leukocitózis).

 

 


Mindezek miatt a Polcortolone 4 mg tabletta adagolását az orvos szigorúanmegszabja és ellenőrzi. Igyekszik a legkisebb hatásos adag beállítására.

Saját maga soha se változtasson a gyógyszeradagon, problémaesetén, ha szükséges, akár telefonon is kérje ki kezelőorvosa tanácsát.Hirtelen elhagyásuk éppolyan veszélyes lehet, mint túlzott adagban valószedésük. Mindig pontosan tartsa be kezelőorvosa utasításait! Fokozottmegterheléssel járó állapotok, műtétek növelhetik a szteroid igényt, ezértminden tervezett beavatkozás előtt kérje ki kezelőorvosának véleményét.

 

 

5.       HOGYAN KELL A  POLCORTOLONE 4 MGTABLETTÁT TÁROLNI?

 

25ºCalatt, fénytől és nedvességtől védve tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárvatartandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő ({lejáratiidő rövidítése}) után ne szedje a Polcortolone 4 mgtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzelvagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaza Polcortolone 4 mg tabletta

 

A készítményhatóanyaga 4,00 mg triamcinolon tablettánként.

 

Egyébösszetevő(k):

magnézium-sztearát,burgonyakeményítő, laktóz-monohidrát.

 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

30 tabletta polietilén zárral ellátott üvegekben,dobozban.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

Pabianice Pharmaceutical WorksPolfa Joint-Stock Co.

Marsz.J.Pilsudskiego 5, 95-200Pabiance, Lengyelország

 

 

OGYI-T-0689/01

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2008.december.28..

 

 

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!