Prezista 400 mg filtabletta (60x (HDPE tartályban))

Betegtájékoztató

1. Milyen típusúgyógyszer a PREZISTA és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a PREZISTA?
A PREZISTA darunavirnek nevezett hatóanyagot tartalmaz. A PREZISTA egyantiretrovirális (retrovírus ellenes) gyógyszer az emberi immunhiányt előidézővírus (HIV) által okozott fertőzés kezelésére. A proteáz-gátlók csoportjábatartozik. A PREZISTA csökkenti a HIV mennyiségét az Ön szervezetében. Ígyjavítja az Ön immunrendszerét és csökkenti a HIV-fertőzéshez társuló betegségekkialakulásának kockázatát.
Milyen betegségek esetén alkalmazható?
A PREZISTA-t olyan HIV-fertőzésben szenvedő felnőttek, valamint 3 éves ésidősebb, legalább 15 kg testsúlyú gyermekek kezelésére alkalmazzák, akiknélkorábban más antiretrovirális gyógyszereket már alkalmaztak.
A PREZISTA-t alacsony adagú ritonavirrel és más HIV-ellenes gyógyszerekkelegyütt kell alkalmazni. Kezelőorvosa meg fogja Önnel beszélni, melyikgyógyszerkombináció a legalkalmasabb az Ön számára.
2. Tudnivalók a PREZISTA szedése előtt
Ne szedje a PREZISTA-t
- ha allergiás a darunavirra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt)egyéb összetevőjére vagy a ritonavirre.
- ha Önnek súlyos májbetegsége van. Forduljon kezelőorvosához, habizonytalan májbetegsége súlyosságát illetően. Néhány további vizsgálatra isszükség lehet.
A következő gyógyszerekkel nem szabad együtt szedni a PREZISTA-t
Ha ezek közül bármelyiket szedi, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy át kell-e Öntállítani más gyógyszerre.
Ne használja együtt a PREZISTA-t orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmúkészítményekkel.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A PREZISTA szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy agondozását végző egészségügyi szakemberrel.
A PREZISTA nem gyógyítja meg a HIV fertőzést. E gyógyszer szedése ellenére Öntovábbra is terjesztheti a HIV-fertőzést, habár hatásos retrovírus-elleneskezelés ennek kockázatát csökkenti. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyenóvintézkedések szükségesek mások megfertőzésének elkerülése érdekében.
Előfordulhat, hogy a PREZISTA szedése során a HIV-fertőzéssel összefüggő másbetegségek alakulhatnak ki. Ezért rendszeres kapcsolatban kell maradniakezelőorvosával.
A PREZISTA-t szedő embereknél bőrkiütés jelentkezhet. Nem gyakran a kiütéssúlyossá vagy esetleg életveszélyessé válhat. Kérjük keresse fel kezelőorvosát,ha bármikor bőrkiütés jelentkezik.
PREZISTA-t és raltegravirt (HIV-fertőzésre) szedő betegeknél gyakrabbanfordulhatnak elő bőrkiütések (általában enyhe vagy közepes fokú), mint azoknála betegeknél, akik csak az egyik gyógyszert szedik.
A PREZISTA-t csak csekély számú 65 éves vagy ennél idősebb betegnélalkalmazták. Ha Ön ebbe a korcsoportba tartozik, beszélje meg kezelőorvosával,hogy szedheti-e a PREZISTA-t.
Forduljon kezelőorvosához a kezelése ELŐTT és ALATT
Ellenőrizze a következő pontokat, és tájékoztassa kezelőorvosát, ha közülükbármelyik vonatkozik Önre.
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha korábban májbetegsége volt, beleértve ahepatitisz B-t vagy C-t.
Kezelőorvosa meg fogja állapítani, mennyire súlyos az Ön májbetegsége, mielőtteldöntené, hogy szedheti-e a PREZISTA-t.
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha cukorbetegsége van. A PREZISTAmegemelheti a vércukorszintet.
- Amennyiben bármilyen, fertőzésre utaló tünetet (pl. megnagyobbodottnyirokcsomók és láz) észlel, azonnal értesítse kezelőorvosát. Egyes,előrehaladott HIV-fertőzésben szenvedő betegeknél, akiknek kórtörténetébenopportunista fertőzés szerepel, röviddel a HIV-ellenes kezelés megkezdése utána korábbi fertőzésre jellemző gyulladásos jelek és tünetek léphetnek fel. Ezeka tünetek feltehetőleg azért alakulnak ki, mert az immunrendszer válaszkészségejavul, és így képes felvenni a harcot a szervezetben esetlegesen tünetmentesenlappangó fertőzésekkel szemben.
- Az opportunista fertőzéseken kívül autoimmun betegségek (olyan állapotok,amikor az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg) szinténelőfordulhatnak a HIV fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek szedésénekelkezdését követően. Az autoimmun betegségek hónapokkal a kezelés elkezdésétkövetően is jelentkezhetnek. Ha fertőzésre utaló bármilyen tünetet, vagy egyébtünetet, pl. izomgyengeséget, a kezekben és a lábakban kezdődő, majd a törzsfelé terjedő gyengeséget, szívdobogásérzést, remegést vagy hiperaktivitástészlel, azonnal forduljon kezelőorvosához, hogy a szükséges kezeléstelkezdhesse.
- Forduljon kezelőorvosához, ha bármilyen zsírpárna átrendeződést észlel.A test zsírrétegeinek átrendeződése, felhalmozódása vagy csökkenéseelőfordulhat olyan betegeknél, akiket retrovírus-ellenes gyógyszerekkombinációjával kezelnek.
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha vérzékenysége (hemofíliája) van. APREZISTA megnövelheti a vérzés kockázatát.
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha allergiás szulfonamid tartalmúkészítményekre (pl. bizonyos fertőzések kezelésére használtak).
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha vázizom-csontrendszeri problémát észlel.Néhány betegnél az antiretrovirális kombinációs kezelés hatásáraoszteonekrózisnak nevezett csontbetegség fejlődhet ki (a csontszövet elhalásáta csontokba jutó vérellátás csökkenése okozza). Ennek a betegségnek akifejlődését a sok kockázati tényező közül többek között hosszantartó kombináltantiretrovirális terápia, kortikoszteroid használat, alkoholfogyasztás, azimmunrendszer válaszkészségének súlyos csökkenése, magasabb testtömeg indexokozhatják. Az oszteonekrózis jelei izületi merevség, fájdalom (különösencsípő, térd és váll) és mozgási nehézség. Ha ezen tünetek közül bármelyiketészreveszi, forduljon kezelőorvosához.
Gyermekek
A PREZISTA 3 évesnél fiatalabb vagy 15 kg-nál kisebb testsúlyú gyermekeknek nemadható.
Egyéb gyógyszerek és a PREZISTA
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.
Egyes gyógyszereket tilos a PREZISTA-val együtt szedni. Ezeklistáját "A következő gyógyszerekkel nem szabad együtt szedni aPREZISTA-t" címszó alatt találja.
A legtöbb esetben a PREZISTA-t kombinálni lehet más gyógyszercsoportba tartozóHIV-ellenes gyógyszerekkel (pl. NRTI (nukleozid reverz transzkriptáz gátló)szerek, NNRTI (nem-nukleozid reverz transzkriptáz gátló) szerek, CCR5gátlószerek és FI (fúzió-gátló) szerek). A PREZISTA-t - ritonavirrel együttadva - nem tesztelték minden proteáz-gátlóval, így más, HIV-ellenesproteáz-gátlóval nem szabad alkalmazni. Egyes esetekben szükség lehet az egyébgyógyszerek adagjainak módosítása. Ezért mindig tájékoztassa kezelőorvosát, hamás HIV-ellenes gyógyszert is szed és tartsa be az orvos utasításait arravonatkozóan, hogy mely gyógyszereket lehet együtt szedni.
A PREZISTA hatását a következő gyógyszerek csökkenthetik. Közöljekezelőorvosával, ha Ön a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:
- Fenobarbitál, fenitoin (epilepsziás rohamok megelőzésére)
- Dexametazon (kortikoszteroid)
- Efavirenz (HIV-fertőzés)
- Telaprevir, boceprevir (hepatitisz C vírus fertőzés)
- Rifapentin, rifabutin (bizonyos fertőzések, mint például atuberkulózis kezelésére alkalmazott gyógyszerek)
- Szakvinavir (HIV-fertőzés).
Más gyógyszerek hatását befolyásolhatja, ha Ön PREZISTA-t szed. Közöljekezelőorvosával, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:
- Amlodipin, diltiazem, dizopiramid, karvedilol, felodipin, flekainid,metoprolol, mexiletin, nifedipin, nikardipin, propafenon, timolol,verapamil (szívbetegségek ellen), mivel a terápiás hatást vagy ezengyógyszerek mellékhatásait fokozhatja.
- Apixabán, dabigatrán-etexilát, rivaroxabán, warfarin (a véralvadásgátlására), mivel terápiás hatásukat vagy a mellékhatásokat megváltoztathatja;orvosa vérvizsgálatot is szükségesnek tarthat.
- Ösztrogén alapú hormonális fogamzásgátló szerek és hormonpótló terápia. APREZISTA csökkentheti a hatásosságukat. Amennyiben fogamzásgátlás céljábólalkalmazza, más, nem hormonális fogamzásgátló módszer ajánlott.
- Atorvasztatin, pravasztatin, rozuvasztatin (koleszterinszintcsökkentésére). Az izomszövet megbetegedésének kockázata megnövekedhet. Orvosael fogja dönteni, hogy melyik koleszterinszint csökkentő kezelés alegalkalmasabb az Ön számára.
- Klaritromicin (antibiotikum)
- Ciklosporin, everolimusz, takrolimusz, szirolimusz (az immunrendszerbefolyásolására), mivel a terápiás hatást vagy ezen gyógyszerek mellékhatásaitfokozhatja. Orvosa esetleg néhány további vizsgálatot fog végezni.
- Flutikazon, budezonid (az asztma kezelésére). Ezeket a gyógyszereketcsak orvosi vizsgálatot követően lehet alkalmazni, az alkalmazás során akortikoszteroid mellékhatásait az orvosnak szorosan figyelni kell.
- Buprenorfin/naloxon (ópiát-függőség kezelésére használt gyógyszerek)
- Szalmeterol (asztma kezelésére használt gyógyszer)
- Artemeter/lumefantrin (kombinált gyógyszer malária kezelésére).
- Dazatinib, everolimusz, nilotinib, vinblasztin, vinkrisztin (rákosdaganatok kezelésére)
- Prednizon (kortikoszteroid)
- Szildenafil, tadalafil, vardenafil (a merevedési zavar vagy apulmonális artériás hipertóniának nevezett szív- és tüdőbetegség kezelésére).
Más gyógyszerek adagolását esetleg meg kell változtatni, mivel kombinációbanvaló alkalmazásuk befolyásolhatja ezen készítmények vagy a PREZISTA terápiáshatását vagy a mellékhatásokat. Közölje kezelőorvosával, ha a következőgyógyszereket alkalmazza:
- Alfentanil (injekcióban adható erős és rövid hatásúfájdalomcsillapító, amit sebészeti beavatkozásoknál alkalmaznak)
- Digoxin (bizonyos szívbetegségek kezelésére)
- Klaritromicin (antibiotikum)
- Ketokonazol, itrakonazol, pozakonazol, klotrimazol (gombás fertőzésekkezelésére).
Vorikonazolt csak orvosi értékelés/mérlegelés után szabad bevenni.
- Rifabutin (bakteriális fertőzések ellen)
- Szildenafil, vardenafil, tadalafil (merevedési zavar vagy a kisvérköri(a tüdők érrendszerében kialakult) magas vérnyomás kezelésére)
- Amitriptilin, dezipramin, imipramin, nortriptilin, paroxetin, szertralin,trazodon (depresszió és szorongás kezelésére)
- Maravirok (HIV-fertőzés kezelésére)
- Metadon (az ópiátfüggőség kezelésére)
- Karbamazepin (görcsök megelőzésére vagy bizonyos típusú idegifájdalmak kezelésére)
- Kolhicin (köszvény kezelésére)
- Boszentán (a kisvérköri (a tüdők érrendszerében kialakult) magasvérnyomás kezelésére).
- Buszpiron, klorazepát, diazepám, esztazolám, flurazepám, a nem szájon átszedett midazolám, zoldipem (nyugtatók)
- Riszperidon, tioridazin (pszichiátriai betegségek kezelésére)
Ez nem egy teljes gyógyszerlista. Sorolja fel az egészségügyiszakembernek az összes gyógyszert, amit szed!
A PREZISTA egyidejű bevétele étellel és itallal
Lásd a 3. rész "Hogyan kell szedni a PREZISTA-t" pontot.
Terhesség és szoptatás
Azonnal közölje kezelőorvosával, ha terhes vagy szoptat. Terhes és szoptatóanyáknak nem szabad PREZISTA-t szedniük, kivéve, ha azt az orvos kifejezettenjavasolja. HIV-fertőzött nők semmilyen körülmények között nem szoptathatjákújszülöttjüket a HIV-vírus anyatejjel történő átvitelének lehetősége és agyógyszer csecsemőre gyakorolt ismeretlen hatásai miatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
Ne kezeljen gépeket, illetve ne vezessen, ha szédül a PREZISTA bevétele után.
A PREZISTA tabletta narancssárga "sunset yellow" FCF (E110) színezőanyagottartalmaz, amely allergiás reakciókat válthat ki.
3. Hogyan kell szedni a PREZISTA-t?
A gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagykezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberáltal elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végzőegészségügyi szakembert.
Ha jobban érzi magát, akkor se hagyja abba a PREZISTA és ritonavir szedésétanélkül, hogy beszélne kezelőorvosával.
A kezelés elkezdése után a kezelőorvos utasítása nélkül az adagot vagy agyógyszerformát nem szabad megváltoztatni vagy a kezelést nem szabadabbahagyni.
Olyan felnőttek adagja, akik ezt megelőzően nem szedtek antiretrovirálisszereket (ezt kezelőorvosa fogja eldönteni)
Önnek egy másik PREZISTA adagra lesz szüksége, ami nem adható be ezzel a 600milligrammos tablettával. A PREZISTA más hatáserősségei is rendelkezésreállnak.
Olyan felnőttek adagja, akik már szedtek antiretrovirális szereket (eztkezelőorvosa fogja eldönteni)
Az adag vagy:
- 600 milligramm PREZISTA (2 tabletta 300 milligrammos PREZISTA vagy 1 tabletta600 milligrammos PREZISTA) 100 milligramm ritonavirrel együtt naponta kétszer.VAGY
- 800 milligramm PREZISTA (2 tabletta 400 milligrammos PREZISTA vagy 1 tabletta800 milligrammos PREZISTA) 100 milligramm ritonavirrel együtt naponta egyszer.A PREZISTA 400 milligrammos és 800 milligrammos tablettákat csak a napi egyszeri800 milligrammos adagolási séma esetén szabad alkalmazni.
Beszélje meg kezelőorvosával melyik adag a megfelelő az Ön számára.
Útmutatások felnőttek részére
- A PREZISTA-t mindig ritonavirrel együtt vegye be. A PREZISTA ritonavir nélkülnem hat megfelelően.
- Reggel vegyen be egy darab 600 milligrammos PREZISTA tablettát 100 milligrammritonavirrel együtt.
- Este vegyen be egy darab 600 milligrammos PREZISTA tablettát 100 milligrammritonavirrel együtt.
- A PREZISTA-t étellel együtt vegye be. Étel nélkül nem hat megfelelően aPREZISTA.
Bármilyen étellel bevehető.
- A tablettákat folyadékkal, pl. vízzel vagy tejjel vegye be.
- A PREZISTA 75 milligramm és 150 milligramm tablettát, valamint amilliliterenkénti 100 milligramm belsőleges szuszpenziót gyermekek részérefejlesztették ki, de egyes esetekben felnőttek is használhatják.
A 3 éves és idősebb, legalább 15 kg testsúlyú, olyan gyermekek adagja, akikkorábban nem szedtek retrovírus-ellenes gyógyszereket (az Ön gyermekénekkezelőorvosa határozza meg).
Az orvos a gyermek testtömege alapján kiszámítja majd a napi egyszeri helyesadagot (lásd az alábbi táblázatot). Ez az adag nem lehet magasabb, mint afelnőttek esetén javasolt adag, ami naponta egyszer 800 milligramm PREZISTA,100 milligramm ritonavirral együtt.
Az orvos tájékoztatni fogja Önt, hogy a gyermeknek mennyi PREZISTA tablettát ésmennyi ritonavirt (kapszula, tabletta vagy oldat) kell szednie.
3 éves és idősebb, legalább 15 kg testsúlyú gyermekek adagja, akik korábbanantiretrovirális kezelést kaptak (az Ön gyermekének kezelőorvosa határozza meg)
A kezelőorvos a gyermek súlya alapján fogja kiszámolni a megfelelő adagot (lásdalábbi táblázat). Az orvos el fogja majd dönteni, hogy a gyermek számára a napiegyszeri adagolás vagy a napi kétszeri adagolás a megfelelő-e. Ez az adag nemlehet magasabb, mint a felnőttek esetén javasolt adag, ami naponta kétszer 600milligramm PREZISTA, 100 milligramm ritonavirral együtt, vagy naponta egyszer800 milligramm PREZISTA, 100 milligramm ritonavirral együtt. Az orvostájékoztatni fogja Önt, hogy a gyermeknek mennyi PREZISTA tablettát és mennyiritonavirt (kapszula, tabletta vagy oldat) kell szednie. Alacsonyabbhatáserősségű tabletták is rendelkezésre állnak a megfelelő adagolásösszeállításához. A PREZISTA belsőleges szuszpenzió formában is rendelkezésreáll. Kezelőorvosa fogja meghatározni, hogy melyik a megfelelő gyermeke számára,a PREZISTA tabletta vagy a belsőleges szuszpenzió.
Útmutatások gyermekek részére
- A gyermeknek a PREZISTA-t mindig ritonavirrel együtt kell bevennie. APREZISTA ritonavir nélkül nem hat megfelelően.
- A gyermeknek a PREZISTA és a ritonavir megfelelő adagjait naponta kétszervagy naponta egyszer kell bevennie. Ha a PREZISTA-t napi kétszeri adagbanrendeli,, a gyermeknek az egy adagot reggel, egy adagot pedig este kellbevennie. Gyermeke kezelőorvosa el fogja majd dönteni, hogy mi a megfelelőadagolási rend a gyermeke számára.
- A gyermeknek a PREZISTA-t étellel együtt kell bevennie. Étel nélkül nem hatmegfelelően a PREZISTA. Bármilyen étellel bevehető.
- A gyermeknek a tablettákat folyadékkal, pl. vízzel vagy tejjel kell bevennie.
- A PREZISTA 75 milligramm és 150 milligramm tablettát, valamint amilliliterenkénti 100 milligramm belsőleges szuszpenziót 40 kg-nál kisebbtestsúlyú gyermekek részére fejlesztették ki, de egyes esetekben felnőttek ishasználhatják
A gyermekbiztonsági zárókupak eltávolítása
A műanyag tartálynak gyermekbiztonsági zárókupakja van és a következő módonkell kinyitni:
- Nyomja lefelé a műanyag csavaros kupakot, miközben az óramutató járásávalellentétes irányba csavarja.
- Távolítsa el a lecsavart kupakot.
Ha az előírtnál több PREZISTA-t vett be
Azonnal közölje kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végzőegészségügyi szakemberrel.
Ha elfelejtette bevenni a PREZISTA-t
Ha 6 órán belül eszébe jut, azonnal vegye be a kihagyott adagot. Mindigritonavirrel és étellel együtt vegye be. Ha több mint 6 óra után vesziészre, hagyja ki a tabletta bevételét, és vegye be a következő adagot aszokásos időpontban. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ne hagyja abba a PREZISTA szedését anélkül, hogy először orvosávalmegbeszélné
A HIV-terápia javíthatja közérzetét. Akkor se hagyja abba a PREZISTA szedését,ha jobban érzi magát. Beszéljen előbb kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyiszakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbi mellékhatások közül bármelyikjelentkezik Önnél.
Májproblémákat jelentettek, amelyek esetenként súlyosak lehetnek. Kezelőorvosaa PREZISTA kezelés megkezdése előtt vérvizsgálatokat végezhet. Ha Önnek B- vagyC-típusú krónikus májgyulladása van, kezelőorvosának gyakrabban kellvérvizsgálatokat végeznie, mert ebben az esetben Önnél a májproblémákkialakulásának nagyobb a kockázata. Beszéljen kezelőorvosával a májproblémákokozta panaszokról és tünetekről. Ezek közé tartozhat a bőr, a szem fehérrészének sárgás elszíneződése, sötét (teához hasonló színű) vizelet, halványszínű széklet, hányinger, hányás, étvágy elvesztése vagy fájdalom, sajgófájdalom vagy érzékenység jobb oldalon, a borda alatt.
Bőrkiütés (gyakoribb, ha a raltegravirral együtt alkalmazzák), viszketés. Abőrkiütés általában enyhe vagy közepes fokú. A bőrkiütés egy ritka, súlyosállapot tünete is lehet. Ezért fontos kapcsolatba lépnie kezelőorvosával, habőrkiütés jelentkezik. Kezelőorvosa tanácsot fog adni arra vonatkozóan, hogyankezelje tüneteit vagy esetleg abba kell-e hagynia a PREZISTA szedését.
További, klinikailag jelentős gyakori mellékhatásokat jelentettek:cukorbetegség, a test alakjának megváltozása a zsíreloszlás megváltozásakövetkeztében, emelkedett vérzsír értékek. Nem gyakori megjelenésseljelentették: hasnyálmirigy-gyulladás.
Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)
- hasmenés.
Gyakori mellékhatások (10 betegből legalább 1 beteget érinthet)
- hányás, hányinger, hasi fájdalom vagy puffadás, emésztési zavar,bélgázképződés,
- fejfájás, fáradtság, szédülés, álmosság, zsibbadás, a kéz vagy a láb szúróérzése vagy fájdalma, erőtlenedés, elalvási zavar
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legalább 1 beteget érinthet)
- mellkasi fájdalom, EKG-eltérések, gyors szívverés,
- csökkent vagy rendellenes bőrérzékelés, bizsergés, ízérzés megváltozása,figyelemzavar, emlékezetvesztés, egyensúlyzavarok,
- nehézlégzés, köhögés, orrvérzés, torokkaparás,
- a gyomor, az ajkak vagy a száj gyulladása, gyomorégés, émelygés, szájszárazsága, kellemetlen érzés a hasban, székrekedés, böfögés,
- vesekárosodás, vesekő, vizelési nehézség, gyakori és túlzott mennyiségűvizelet, néha éjszaka,
- csalánkiütés, a bőr és egyéb szövetek (leggyakrabban az ajkak vagy aszemhéjak) súlyos duzzanata, ekcéma, erős izzadás, éjszakai izzadás, hajhullás,akne, hámló bőr, körmök elszíneződése,
- izomfájdalom, izomgörcsök vagy izomgyengeség, végtagfájdalom, csontritkulás,
- a pajzsmirigyműködés csökkenése. Ez vérvizsgálattal kimutatható.
- magas vérnyomás, kipirulás,
- vörös vagy száraz szem,
- láz, alsó végtagok vizenyő okozta duzzanata, rossz közérzet, érzékenység,fájdalom,
- fertőzés tünetei, herpesz,
- merevedési zavar, emlők megnagyobbodása,
- alvászavarok, álmosság, depresszió, szorongás, szokatlan álmok, a szexuálisvágy csökkenése,
- vérkép vagy egyes laboratóriumi értékek változása. Ezek kiderülnek avérvizsgálat eredményeiből. Kezelőorvosa ezeket meg fogja magyarázni Önnek.Például: alacsony fehérvérsejtszám vagy vörösvértestszám, alacsonyvérlemezkeszám, emelkedett vércukorszintek, magas inzulinszintek.
Ritka mellékhatások (1000 betegből legalább 1 beteget érinthet)
- DRESS-nek nevezett reakció (súlyos bőrkiütés, amely lázzal, fáradtsággal azarc vagy a nyirokcsomók duzzanatával, az eozinofilek (ez egy fehérvérsejt)számának emelkedésével jár, a májra, vesére és tüdőre fejt ki hatást),
- szívroham, lassú szívverés, szívdobogásérzés,
- látászavar,
- hidegrázás, szokatlan érzet,
- zavartság és tájékozódási zavar, megváltozott hangulat, nyugtalanság,
- ájulás, epilepsziás rohamok, az ízérzés zavara vagy elvesztése,
- nyálkahártya sebek, vérhányás, az ajkak duzzanata, száraz ajkak, bevont nyelv,
- orrfolyás,
- bőrelváltozások, száraz bőr,
- izmok vagy ízületek merevsége, ízületi fájdalom gyulladással vagy anélkül,
- a vér egyes kémiai értékeinek vagy egyes vérsejtek számának változása. Ezeketvér-/vizeletvizsgálat eredményeiből lehet megállapítani. Kezelőorvosa fogjaelmagyarázni Önnek. Például: egyes fehérvérjestek számának növekedése.
Néhány mellékhatás a PREZISTA-val azonos csoportba tartozó HIV-ellenesgyógyszerekre jellemző, ezek a következők:
- emelkedett vércukorszint és a cukorbetegség súlyosbodása.
- izomfájdalom, izomfeszülés vagy izomgyengeség. Ritkán ezek azizomrendellenességek súlyosak voltak.
- a testalkat átalakulása a zsíreloszlás megváltozása következtében. Ezmegnyilvánulhat zsírvesztésben a láb, a kar és az arc területén, zsírlerakódásbana has tájékán és egyéb belső szerveken, a mell megnagyobbodásában és zsírpúp("bölénypúp") kialakulásában a nyak háti részén. Ezeknek azállapotoknak az oka és hosszútávú kihatása az egészségre jelenleg nemismeretes.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti azV. függelékben. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a PREZISTA-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után nealkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a PREZISTA
- A készítmény hatóanyaga: darunavir. Filmtablettánként 600 milligrammdarunavirt tartalmaz (etanolát formájában).
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid,kroszpovidon, magnézium-sztearát. A filmbevonat részben hidrolizáltpolivinil-alkoholt, makrogol 3350-et, titán-dioxidot (E171), talkumot,narancssárga "Sunset Yellow" FCF-et (E110) tartalmaz.
Milyen a PREZISTA külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A filmtabletta narancssárga és ovális, egyik oldalán TMC, másik oldalán 600MGfelirattal. Egy műanyag tartály 60 tablettát tartalmaz.
A PREZISTA 75 milligrammos, 150 milligrammos 300 milligrammos, 400 milligrammosés 800 milligrammos filmtabletta, valamint 100 milligramm/milliliter belsőlegesszuszpenzió formában is elérhető.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!